Träningsfilmer

Här kommer några klipp på Dolle från förra veckans träning, som jag utlovade.
Jag har inte ridit så mycket på kandar och ibland blir han lite känsligare än jag förväntar mig på kandaret så det behöver vi finlira lite med. Den känsligheten är ju självklart positiv också, och en del av poängen med att rida med kandar, dvs att kunna använda ännu finare hjälper!
Den här träningen fokuserade vi på delar ur MsvB5.

I traven är det öppna en halv långsida följt av diagonalsluta. Högerslutan är bra på filmen, men den behöver vi jobba en del med. Det är svårt att få ärlig böjning och eftergift här fortfarande. Vänster känns mycket lättare.


I galoppen är det förvänd galopp över ridbanan och ett byte, följt av en galoppsluta och ett byte. Det är ingen tid att tänka på. 😉

Det är också en serie med tre byten i var fjärde. Den är knepig eftersom vi inte riktigt är ”ihopridna” ännu. Ibland svarar han inte riktigt så snabbt som jag har tänkt vilket gör att det kan bli räknefel fortfarande. På filmen är det dock rätt.

Avslutningsvis en uppridning och halt som jag mer än gärna lyckas göra om på tävling!

Helg med yoga

Nu var det ett tag sedan jag och Helena hade kurs ihop, men den här helgen var det dags för yoga och ridning igen. Vi körde bara två dagar den här gången, och utan övernattning pga corona. Det känns ändå bättre så, även om vi har yogat inomhus (vädret var för kallt, annars var planen att vara ute). Tur att jag ändå har stort hemma!

Det var verkligen välbehövligt med yoga för egen del. Varje gång vi har haft en kurs tänker jag att jag måste fortsätta mer regelbundet, men jag har svårt att yoga på egen hand, eftersom jag inte riktigt har tålamodet. Vissa övningar gör jag såklart ibland, men det ger väldigt mycket att verkligen jobba igenom hela kroppen. Jag har varit rätt sliten en period, men nu känner jag mig ”som ny”, fast faktiskt med en smula träningsvärk. 😉

Ryttarna verkade också nöjda, och det ser ut som om sitsträning och yoga i kombination ger en helt annan medvetenhet. Precis det som är meningen med kursen!


Veckans ridning

Den här veckan ligger fokus på Dolle, som har tränat två gånger för Nina. I tisdags var han lite ”av och på” med kontakten (har just börjat rida på kandar), men idag var han riktigt fin på träning med fokus på MsvB-linjer. Jag återkommer med filmer när jag hinner. Tanken är att tävla snart så jag måste jobba på med programdelar och mer precision. Vi är inte helt samspelta i serien ännu, och det finns såklart massor att jobba på, men helheten känns bra, och framförallt känns han väldigt glad just nu! Det tar lite tid att hitta rätt med en ny häst, även med utrustningen, så jag har haft lite huvudbry.

Grodan känns starkare och jag tycker att jag kan höja kraven lite. Höger byte funkar bra, men vänster är fortfarande spänt. Jag kommer behöva jobba en del med den biten och ta mer hjälp av Nina, men just nu måste jag prioritera Dolle. Grodan har fått vattenträna igen också, vilket jag tror är ett riktigt bra komplement, samt att jag försöker få till fler uteritter med träning i lätt lutning för att stärka bakdelen. Här är det fortfarande mycket styrketräning som gäller.

Soya ska sättas igång långsamt nu och den här veckan blir det longering och promenader. Hon är förstås lite spänd / pigg och springig, men jag tycker ändå att hon rör sig väldigt bra. Kort klipp nedan. Hon är oskodd, har haft föl och är inte riden på ca två år tror jag, och ser ändå såhär fin ut! Ska bli spännande att se hur det går!

Wreta gård på Instagram

Jag har skapat ett nytt konto på Instagram för gården som är mer inriktat på blommor, mat, får och inredning. 😉 Mitt konto srhastochryttarutbildning finns såklart fortfarande kvar, men jag vill renodla mina intressen lite. Ni som vill se mer från gården kan följa wretagard också! Där hittar ni också ett och annat recept när andan faller på.

Söndags-summering

Det här blev en ganska produktiv vecka faktiskt. Utan att jag har känt mig stressad! Dagarna är längre och energin börjar sakta återvända (men det får gärna bli varmare nu för hästarna vill ha mer bete i hagarna…).

Under veckan som gick har jag hunnit med två träningar, en med Grodan här hemma och en med Dolle på bortaplan. Båda var duktiga! Grodan fick en lugn helg nu som belöning, eftersom jag tror att hon har jobbat på lite hårdare / mer korrekt ett tag. Lika bra att förekomma än förekommas…

Vi har hunnit med en hel del städ och fix i stallet sista tiden och igår hjälpte min bror mig att piffa upp sadelkammaren lite så att köksdelen är lite snyggare. Det blev jättefint, det kommer ni se när ni kommer nästa gång! Jag skulle behöva byta ut micron också, men vill ogärna köpa en ny, så om någon har en ca 43 cm bred att avvara får ni gärna säga till.

Jag har hunnit städa ur växthuset inför ny säsong och alla rabatter runt huset har fått en första rensning (av ca 100 kommande…).

Dessutom har jag börjat ta tag i att måla möbler igen och först på tur blev två sängbord till ett av övernattningsrummen. Jag visar när de är helt klara.

Under veckan blev jag också intervjuad till en tidning, och idag har jag varit på mitt första domaruppdrag för i år. En snabb vända med bara 10 starter men ändå… Klasserna blir ju inte så stora nu när tävlandet är begränsat.

En ny häst är installerad i stallet också som ni såg i förra inlägget!

Jag har ingen kurs den här helgen men i eftermiddag blir det ett gäng privatlektioner, plus att jag ska rida lite själv. Nästa helg kör vi däremot en tvådagarskurs med yoga, det var ett tag sedan sist så det ska bli kul!

Soya är tillbaka!

Jag är superglad för idag har jag ”fått tillbaka” en häst som jag red in för flera år sedan. Några av er kommer nog ihåg henne. Jag hade två unghästar samtidigt, Quickan och Soya (ni får titta i arkivet). Quickan var fyra och Soya var tre, henne red jag in tillsammans med mina stalltjejer som jag hade då.

Båda hästarna såldes, och det grämde mig lite att jag inte kunde köpa en av dem. Soya har tävlat under åren som gått, upp till MsvC med bra resultat. Förra året fick hon ett föl och nu ville ägarna inte betäcka om henne, så tanken är att hon ska sättas igång och att jag lånar henne i sommar. Om hon trivs kommer hon stanna, så håll tummarna.

Soya är född 2009 och e. Skovens Rafael. Hon hade väldigt fin ridbarhet, så det ska bli spännande att se hur hon är nu. Hon fick gå ut direkt idag med mina andra ston (Anea har hon gått med förut). Vanligtvis vill jag att hästarna ”bor in sig” ett tag, men Soya är van att gå på lösdrift så jag tror inte att hon uppskattar att gå i en liten hage själv och dessutom sova inne.

För att ha haft föl och inte vara riden skulle jag våga påstå att hon är riktigt fin i kroppen! Hon rör sig mjukt och fint och spänstigt också, det jag har sett såhär långt. Fortsättning följer!