Framsteg med Grodan

Grodan känns starkare och starkare och det verkar som om hon har kommit över en liten ”puckel” den senaste tiden. Jag törs inte riktigt tro på det eftersom det har varit mycket trassel med henne, men samtidigt måste man ju vara glad när det känns bra! Häromdagen undrade jag nästan vem som kan ha ridit till henne, men det är ju faktiskt jag själv. 😉

Den stora skillnaden nu är att hon är mycket mer avspänd och ridbar. Hon har ju varit rätt spänd, men ofta har det också berott på något. Nu känns ryggen fin, vilket gör att jag kan inverka mycket mer korrekt och hjälpa henne bättre.

Vi har tagit upp vattenträningen igen, och jag vill nog fortsätta med det även i höst. Imorgon är sista gången jag har betalat för, och jag tror inte behovet är lika stort under sommaren med mer utevistelse samt varmare väder, så då tänkte jag att vi pausar med det. Jag har kunnat rida ut mer sista tiden och då har jag jobbat i små backar och med lutning, även i galopp, vilket jag känner stor skillnad efter. Då blir hon tvungen att vila på steget och ta i, istället för att bara försöka springa iväg. Hennes lösning på det mesta är annars att öka farten.

Ett tag tömkörde jag en del, men nu har jag istället longerat helt utan inspänning. Det hade inte gått förut, pga hennes dåliga balans. Nu testar jag detta en period just för att hon ska hitta ännu mer egen bärighet. Det tar en stund, men nu kan hon gå i en väldigt lång och låg form med nosen framme och utan att sticka iväg. Tömkörningen blir mer samlande, men det här gör jag nu för att hon ska länga överlinjen mer istället. Det blir redan så mycket samling i ridningen.

Och i ridningen märks det nu att hon är starkare, rakare, väntar bättre och även är mer avspänd mentalt. Vi har fått en bättre trav, det går att göra tempoväxlingar och övergångar lättare, och bytena börjar ”landa”. Nu byter hon oftast rent åt höger, på hjälpen, och jag kan ”rida in i bytet” samt även inverka efteråt (förut drog hon iväg efteråt). Till vänster blir det fortfarande lite spänt och ofta efter bak, men det kommer rena byten ibland. Idag testade jag faktiskt att rida på medellinjen och göra ett åt höger (det lätta) och sedan ett åt vänster, som en ”serie”. Det har jag inte vågat förut, men jag fick lite feeling. 😉 På Anea funkade det nämligen bra att börja med serier även fast bytena inte var rena varje gång. Det gjorde på något vis att hon kom in i rytmen och blev ”tvungen” att byta rent. Nu säger jag inte att man ska börja med serier på en häst som byter orent, utan mer att man kan testa lite nya vägar för att förbättra något som är på gång redan. Och – faktiskt – Grodan satte två rena byten på medellinjen idag!! 🙂 Om jag får ordning på det där och befäster bytena så har hon riktigt fina byten i sig. Håll tummarna för att hon fortsätter på det här viset. Jag tycker att vi förtjänar det efter allt slit!

Foto Sofie Benneborg

En lång dag

Den här dagen gick verkligen i ett. Inte för att jag tycker att jag maskar annars, men jag hann inte ens hem för lunch eller middag, och jag har ju bara en minut hem…

Började åtta i morse med att mocka ”mina” boxar. Jag har ju personal men vi delar på mockningen och i övrigt har hon huvudansvaret för rutinerna under dagen.

Vid nio åkte jag och Marianne för att hämta hem Bonnie. Hon har ju stått på lösdrift i Bålsta, men nu till sommaren ville vi ha hem henne. Mer om det i annat inlägg!

Vi var hemma till lunch (i stallet då, jag har i alla fall ätit).. Vid tolv kom Dolles ägare för att titta när jag red. Sedan red jag även Soya (som redan känns lite starkare och bättre!) följt av Cesar. Han fick jobba med programdelar idag.

Vid fyra åkte jag till Wallstanäs för att träna med Grodan. Hon var superduktig, så det var kul!

Hann tillbaka till lektionerna och en snabb middag i stallet. 😉 Alltså, såhär ska man nog inte planera en dag, men bara det inte är varje dag så får det gå. Jag tycker dock att nästan alla dagar börjar se ut lite såhär just nu.. Får försöka ta semester snart tror jag!

Följ med ut till fåren

Här kommer en väldig massa bilder från sommarhagen där vi har släppt fåren. Bilderna är från förra veckan när det var vår. Nu är det ju redan försommar tycker jag – det går så snabbt nu!

De här hagarna är fantastiskt vackra i sig, och även med fin utsikt över bygden. Jag tror kanske inte att djuren bryr sig så mycket om just utsikten, men jag tror helt klart att de gillar att gå här. Hagarna är riktigt gamla och den här marken betades redan på vikingatiden. Det är en speciell känsla att veta att vi förvaltar och ärver marken och det känns fint att kunna fortsätta ha djur här. I hagarna finns även gamla lämningar av både gravar och gamla hus samt en gammal jordkällare. En del planterade växter som äppelträd och plommon finns också kvar sedan den tiden.

På sommaren har vi både hästar och får här. Det är naturbete vilket innebär att det inte bara är gräs, utan det finns buskar och örter att beta, vilket jag tror är jättebra! Dessutom har dessa marker s.k. ”särskilda värden” vilket innebär att det finns en artrikedom som gynnar den biologiska mångfalden, och det är viktigt att bibehålla.

Här kommer bilder från hagarna och på fåren. Fåren är enormt sociala och älskar att bli kliade. Vissa är lite väl närgångna faktiskt. 😉

Skira björkar på våren – så vackert!

Blivande kottar är också vackra om man kommer nära!

Torbjörn matar ett flasklamm

Kramiga djur <3

Hagen är full med gullvivor!

Min favorit!


Nya kurser i sommar

Nu har jag uppdaterat hemsidan med några fler sommarkurser. Det kommer finnas utrymme för privatlektioner också, men det bokar jag inte riktigt såhär långt i förväg. Ni som rider som fasta elever har förtur till detta. Jag vill också flagga för att jag är ledig v 27-28. Då kommer det finnas några hästar som behöver lite motion – främst uteritter dock. Ni som vill öva mer på att tömköra kan också säga till så löser vi det!

Om du är intresserad av att rida under min semester får du gärna säga till redan nu.

Det går också bra att träna med egen häst i sommar. Om du vill komma flera dagar så har jag boxplats (och även sängplats) så att man kan stanna kvar. Skicka ett mail vid intresse!

Veckans övning

Den här övningen har jag snart gjort i alla grupper redan, men jag tänkte skriva ett inlägg här för att dokumentera den. Det kanske kan ge inspiration till någon annan också! Jag tycker att den här övningen har varit jättebra, även om den är svår.

Man behöver ställa upp koner enligt bilden:

Övningen gör likadant på båda sidorna i ridhuset, men jag har bara ritat upp den från ena hållet. Man kan vara ca 2-3 st på varje sida, fler blir nog trångt.

Enligt bilden ovan rids övningen i vänster varv.
Du börjar i skritt genom att rida rakt på kortsidan, men innanför spåret. Vid första konen gör du en kvarts bakdelsvändning. När hästen är rak och vändningen är klar fattar du galopp direkt och rider sedan rakt fram (fortfarande innanför spåret).
Därefter går du in i en båge i galopp och avslutar sedan med att rakrikta innanför spåret. Avsaktning till skritt sker innan sista konen i övningen, och sedan skrittar du rakt på kortsidan igen.

Övningens syfte är mer samling i både fattningen och galoppen. Om du fattar ur en vändning får du automatiskt mer samlad galopp. När du kommer ihåg att rama in med ytterskänkeln skapar du också samling och får en bättre och rakare galopp. Bara att rida innanför spåret var svårt för många, men när man lyckas med detta får man ett väldigt tydligt ”kvitto”.

Övningen görs i båda varven och håll inte på för länge – det är en ganska krävande övning för hästen!

Lycka till!

Blandade vårbilder

Ni får stå ut nu med vår-spam… Det är svårt att låta bli!

Gräsmattan är oklippt än så länge, men det ger möjlighet för en och annan gullviva att kika upp.

I rabatten växer de också, men dess tror jag är odlade och i flera olika färger.

Snart kommer pionerna att slå ut men än så länge har tulpanerna företräde. Jag måste stoppa ner fler lökar i höst!Tulpanerna som ”kom på köpet” är röda och gula och egentligen gillar jag rosa och vitt mer. De på bilden har jag själv planterat med andra ord. Men man tar ju inte bort sådant som redan växer!

I beteshagen växer det en hel äng med gullvivor, svårt att fånga på bild tyvärr. Hoppas fåren uppskattar blommorna!

Äntligen börjar det bli grönt runt gården!

Och den här tiden på året är jag extra tacksam över att få bo här!

Äntligen!

Äntligen kom värmen och allt börjar slå ut ”på riktigt”. Jag älskar den här tiden när det precis startar igång. Sedan går det så himla fort och så har allt blommat ut. 😉 Nu är det dessutom extra fint med allt ljusgrönt på träden. Älskar våren!

Helg med yoga

Nu var det ett tag sedan jag och Helena hade kurs ihop, men den här helgen var det dags för yoga och ridning igen. Vi körde bara två dagar den här gången, och utan övernattning pga corona. Det känns ändå bättre så, även om vi har yogat inomhus (vädret var för kallt, annars var planen att vara ute). Tur att jag ändå har stort hemma!

Det var verkligen välbehövligt med yoga för egen del. Varje gång vi har haft en kurs tänker jag att jag måste fortsätta mer regelbundet, men jag har svårt att yoga på egen hand, eftersom jag inte riktigt har tålamodet. Vissa övningar gör jag såklart ibland, men det ger väldigt mycket att verkligen jobba igenom hela kroppen. Jag har varit rätt sliten en period, men nu känner jag mig ”som ny”, fast faktiskt med en smula träningsvärk. 😉

Ryttarna verkade också nöjda, och det ser ut som om sitsträning och yoga i kombination ger en helt annan medvetenhet. Precis det som är meningen med kursen!


Veckans ridning

Den här veckan ligger fokus på Dolle, som har tränat två gånger för Nina. I tisdags var han lite ”av och på” med kontakten (har just börjat rida på kandar), men idag var han riktigt fin på träning med fokus på MsvB-linjer. Jag återkommer med filmer när jag hinner. Tanken är att tävla snart så jag måste jobba på med programdelar och mer precision. Vi är inte helt samspelta i serien ännu, och det finns såklart massor att jobba på, men helheten känns bra, och framförallt känns han väldigt glad just nu! Det tar lite tid att hitta rätt med en ny häst, även med utrustningen, så jag har haft lite huvudbry.

Grodan känns starkare och jag tycker att jag kan höja kraven lite. Höger byte funkar bra, men vänster är fortfarande spänt. Jag kommer behöva jobba en del med den biten och ta mer hjälp av Nina, men just nu måste jag prioritera Dolle. Grodan har fått vattenträna igen också, vilket jag tror är ett riktigt bra komplement, samt att jag försöker få till fler uteritter med träning i lätt lutning för att stärka bakdelen. Här är det fortfarande mycket styrketräning som gäller.

Soya ska sättas igång långsamt nu och den här veckan blir det longering och promenader. Hon är förstås lite spänd / pigg och springig, men jag tycker ändå att hon rör sig väldigt bra. Kort klipp nedan. Hon är oskodd, har haft föl och är inte riden på ca två år tror jag, och ser ändå såhär fin ut! Ska bli spännande att se hur det går!