Veckans övning

Den här övningen har jag snart gjort i alla grupper redan, men jag tänkte skriva ett inlägg här för att dokumentera den. Det kanske kan ge inspiration till någon annan också! Jag tycker att den här övningen har varit jättebra, även om den är svår.

Man behöver ställa upp koner enligt bilden:

Övningen gör likadant på båda sidorna i ridhuset, men jag har bara ritat upp den från ena hållet. Man kan vara ca 2-3 st på varje sida, fler blir nog trångt.

Enligt bilden ovan rids övningen i vänster varv.
Du börjar i skritt genom att rida rakt på kortsidan, men innanför spåret. Vid första konen gör du en kvarts bakdelsvändning. När hästen är rak och vändningen är klar fattar du galopp direkt och rider sedan rakt fram (fortfarande innanför spåret).
Därefter går du in i en båge i galopp och avslutar sedan med att rakrikta innanför spåret. Avsaktning till skritt sker innan sista konen i övningen, och sedan skrittar du rakt på kortsidan igen.

Övningens syfte är mer samling i både fattningen och galoppen. Om du fattar ur en vändning får du automatiskt mer samlad galopp. När du kommer ihåg att rama in med ytterskänkeln skapar du också samling och får en bättre och rakare galopp. Bara att rida innanför spåret var svårt för många, men när man lyckas med detta får man ett väldigt tydligt ”kvitto”.

Övningen görs i båda varven och håll inte på för länge – det är en ganska krävande övning för hästen!

Lycka till!

Etiketter:

3 svar

  1. Jag blir alltid sugen på att testa övningar jag ser såhär, men sen gäller det att komma ihåg dem när man sitter där på hästen i ridhuset. Då blir det lätt de ”gamla vanliga” övningarna igen, för man har glömt det där man läste! Ska verkligen försöka komma ihåg den här till nästa gång, så jag får testa. 🙂
    Tack för att du delar med dig! Det ger inspiration om inte annat. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*