Framsteg med Grodan

Grodan känns starkare och starkare och det verkar som om hon har kommit över en liten ”puckel” den senaste tiden. Jag törs inte riktigt tro på det eftersom det har varit mycket trassel med henne, men samtidigt måste man ju vara glad när det känns bra! Häromdagen undrade jag nästan vem som kan ha ridit till henne, men det är ju faktiskt jag själv. 😉

Den stora skillnaden nu är att hon är mycket mer avspänd och ridbar. Hon har ju varit rätt spänd, men ofta har det också berott på något. Nu känns ryggen fin, vilket gör att jag kan inverka mycket mer korrekt och hjälpa henne bättre.

Vi har tagit upp vattenträningen igen, och jag vill nog fortsätta med det även i höst. Imorgon är sista gången jag har betalat för, och jag tror inte behovet är lika stort under sommaren med mer utevistelse samt varmare väder, så då tänkte jag att vi pausar med det. Jag har kunnat rida ut mer sista tiden och då har jag jobbat i små backar och med lutning, även i galopp, vilket jag känner stor skillnad efter. Då blir hon tvungen att vila på steget och ta i, istället för att bara försöka springa iväg. Hennes lösning på det mesta är annars att öka farten.

Ett tag tömkörde jag en del, men nu har jag istället longerat helt utan inspänning. Det hade inte gått förut, pga hennes dåliga balans. Nu testar jag detta en period just för att hon ska hitta ännu mer egen bärighet. Det tar en stund, men nu kan hon gå i en väldigt lång och låg form med nosen framme och utan att sticka iväg. Tömkörningen blir mer samlande, men det här gör jag nu för att hon ska länga överlinjen mer istället. Det blir redan så mycket samling i ridningen.

Och i ridningen märks det nu att hon är starkare, rakare, väntar bättre och även är mer avspänd mentalt. Vi har fått en bättre trav, det går att göra tempoväxlingar och övergångar lättare, och bytena börjar ”landa”. Nu byter hon oftast rent åt höger, på hjälpen, och jag kan ”rida in i bytet” samt även inverka efteråt (förut drog hon iväg efteråt). Till vänster blir det fortfarande lite spänt och ofta efter bak, men det kommer rena byten ibland. Idag testade jag faktiskt att rida på medellinjen och göra ett åt höger (det lätta) och sedan ett åt vänster, som en ”serie”. Det har jag inte vågat förut, men jag fick lite feeling. 😉 På Anea funkade det nämligen bra att börja med serier även fast bytena inte var rena varje gång. Det gjorde på något vis att hon kom in i rytmen och blev ”tvungen” att byta rent. Nu säger jag inte att man ska börja med serier på en häst som byter orent, utan mer att man kan testa lite nya vägar för att förbättra något som är på gång redan. Och – faktiskt – Grodan satte två rena byten på medellinjen idag!! 🙂 Om jag får ordning på det där och befäster bytena så har hon riktigt fina byten i sig. Håll tummarna för att hon fortsätter på det här viset. Jag tycker att vi förtjänar det efter allt slit!

Foto Sofie Benneborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*