Tävlingshelg på Wallstanäs

I lördags blev det en heldag på Wallstanäs. På förmiddagen dömde jag MsvC och på eftermiddagen tävlade jag själv. I regn, igen… Fast det var inte så farligt den här gången.

Jag startade Mariannes häst Gloria. Det här var vår första start i MsvB2. Bytena är fortfarande inte helt färdiga, men jag lyckades ändå få godkända betyg på båda bytena, så det var bra. I övrigt kändes hon riktigt fin, stadig och i en bra grundform och jag tyckte att jag kunde rida med ett bra flyt. Vi fick 65,81% och det blev en sjätteplats och rosett. Domaren kommenterade vid prisutdelningen att jag hade en väldigt avspänd sits, det blev jag glad för!

Veckan före tävlingen har jag ridit mer intensivt. Annars brukar jag rida Gloria ca en dag i veckan, men nu behövdes mer inför den här starten. På måndagen red jag hemma och på tisdagen var vi på träning hos Nina. Onsdagen blev en vilodag med promenad och sedan red jag torsdag, fredag och tävlade på lördagen. Vi har betslat upp med kandar för att hon blir ganska stark just i bytena. Det gör stor skillnad, jag kan rida med mindre hjälper och kommer åt henne snabbare. Däremot får man vara lite vaksam eftersom kandaret är skarpare och jag vill inte att hon ska knäppa av eller hamna bakom mina hjälper. Nu red jag på kandaret alla dagar utom fredagen, och på torsdagen blev det just för skarpt och då gick hon inte fram ordentligt. Därför blev det träns på fredagen och då ett lösgörande pass i en lägre form där hon verkligen jobbades igenom kroppen (vilket är svårare på kandaret). Då blev det en precis lagom kontakt till lördagens tävling!

Ingen superbra kvalitet på filmen tror jag, men det är en film i alla fall. Jag är nöjd med att traven är stadig och formen tycker jag är fin för den här klassen. På sikt skulle hon kunna vara mer lösgjord i sidorna och få upp fronten lite. Nu törs jag inte sätta så mycket ”tryck” i henne i programmet för det är lätt att hon blir spänd. Jag tycker att jag lyckades rida markerade övergångar i ökningarna, och hon var lydig i programmet – ibland har hon nämligen en förmåga att ta över och köra sitt eget race på banan. Egentligen var det bara i en fattning hon försökte förekomma mig, så den blev inte så bra. Och bytena är som sagt inte helt klara, men jag är nöjd med att kunna rida i bytena nu (tidigare har det varit full fart både före och efter). Det finns alltid saker att jobba med, men nu är det i alla fall mer detaljer än ”grovjobb”, vilket är jättekul!

Vi är alla en del av något mycket större

Idag har jag deltagit i klimatstrejken i Stockholm. Även om jag är egenföretagare så är det inte bara att ”gå från jobbet”, men jag har verkligen sett till att göra mig ledig för just den här saken, som jag tycker är extremt viktig! Jag fick sällskap med en av mina elever, vilket jag är väldigt glad över. Vad jag däremot känner mig beklämd över är att det är hon och kanske två till i min bekantskapskrets som var där. Var är alla ni andra? Var är ni som låtsas tycka att det här är en viktig fråga men ändå inte verkar bry er? Var är ni som har barn som ska växa upp i den här världen? Har ni inte alls förstått allvaret? Antagligen inte, eftersom jag hela tiden ser hur flera av er glatt delar att ni tycker att Greta är en förebild – för att i nästa stund sitta på flyget – gärna flera gånger om året.
(Jag förstår att alla inte kan delta i just strejken av praktiska skäl, men jag undrar var ni är annars också, ifall det ska behöva förtydligas.)

Nej, jag är såklart inte heller perfekt. I den här världen som vi är vana att vistas i är det alldeles för lätt att överkonsumera och utnyttja resurser som vi inte har. Men tro mig, jag tänker på det varje dag och jag försöker fatta beslut därefter. Jag tror och hoppas att jag bidrar till något bra genom att fortsätta driva en gård, även om det inte är ett jordbruk. Jag försöker ta små beslut i min vardag som ändå är viktiga. Jag shoppar inte planlöst, och jag flyger inte. Jag har gjort en flygresa förra året som var den enda på 15 år, och det gav mig ångest förstås och kommer bli min sista.

Förra sommaren grät jag och var deprimerad medan många runt mig jublade över den fantastiska värmen och vilken underbar sommar det var. Det är inte direkt lätt att säga till andra att man mår skit över det – jag gillar ju också soligt väder såklart. Och jag vill inte vara en glädjedödare. Men det skrämmer mig att så få fortfarande inte verkar se längre än till sin egen bakgård!

Idag är första gången i mitt liv som jag deltar i en demonstration. Jag blev gråtfärdig över att det faktiskt var så många andra där som också tycker att det här är viktigt. Säkert är det många som skrattar åt det här och tänker att det inte gör någon skillnad, men kvinnlig rösträtt hade inte heller funnits om inte någon hade höjt sin röst. Jag är helt överväldigad över alla som var där, men framförallt ungdomarna. Jag önskar att jag kunde påstå att jag var en av dem, men jag har nog passerat den gränsen för länge sedan. Däremot har jag levt med det här över mig sedan jag själv var liten, eftersom vi pratade om det i min familj redan då. Men på den tiden var det inte påtagligt och såhär nära. Men det är nu det händer, det går inte längre att förneka.

Jag är så glad att jag deltog idag. Det var tydligen runt 60.000 människor som var med. Det tog en timme för oss att ta oss över Medborgarplatsen. Det här är historiskt och något stort och jag vill vara en del av det – och förhoppningsvis en del av vändningen. Jag brukar inte skriva om sådana här saker på min blogg, det är ju en hästblogg, men jag känner att jag måste påverka fler och inte bara sitta tyst. Jag kommer att skriva mer om vad vi gör själva, för att kunna inspirera andra. Idag var det viktigt att visa politiker och makthavare att beslut måste fattas – men jag tycker också att det är extremt viktigt att vi alla hjälps åt. Vi kan inte lägga ansvaret bara på politikerna, vi bär alla ett ansvar och vi är alla en del av något mycket större.

En bra dag

Idag har jag haft en ovanlig dag på så vis att jag har hunnit mer än jag trodde, och helt utan stress. Hur ofta händer det? Fyra hästar är ridna, varav en har varit och tränat. Övriga tre var dock ganska lättsamma pass, en var bara en uteritt. Det var Gloria som åkte på träning idag och det kändes riktigt bra, framförallt var det kul! Har några filmsnuttar jag kanske kan lägga upp, om ni vill? Är ni intresserade av sådant?

Jag blev ändå klar i vettig tid, så jag har till och med varit ute och sprungit idag! Det var en så fin kväll så det var nästan inte jobbigt. Älskar ljuset på hösten, det är så vackert. Nu är det dock dags att gå ner och fortsätta jobba.

Hur fint som helst.

Helgen

…måndag igen. Veckorna går så sjukt fort! I fredags hade jag en eftermiddagskurs, så att jag i helgen kunde fokusera på annat än kurser. Har haft några privatlektioner under helgen, men ingen ”riktig” kurs.
Tanken var att tävla på söndagen, men nu blev jag tvungen att åka tillbaka med fuxen till Jönköping, vilket tog nästan hela dagen. Torbjörn var så himla snäll och följde med och körde en stor del av vägen. Så himla tråkigt att behöva lämna tillbaka den hästen, som jag tyckte var både trevlig i sättet och rolig att rida, men det är bara att släppa det.

I lördags provade jag något helt nytt, nämligen att döma fälttävlansdressyr. Nivån var betydligt högre än väntat, riktigt roligt! Det var flera fina och trevliga hästar och prydliga ritter, vilket var jättekul. Vilket arrangemang att styra upp dessutom! Hoppning och dressyr på lördagen och terräng på söndagen, både häst och ponny. Dressyren reds på tre banor samtidigt, och jag dömde två hästklasser med ca 20 i varje, så det bör ha varit runt 60 starter på häst och lika mycket på ponny på eftermiddagen?

Dressyren rids på gräs (tur med vädret i helgen) och det är särskilda program. Jag skulle säga att de här programmen låg på LB-nivå, det ena med en enkel skänkelvikning också. Det var trevliga program med möjlighet att rida lätt i vissa delar. Jag har en hel del åsikter om hur våra dressyrprogram är uppbyggda kan jag säga, men det kan vi ta i ett annat inlägg. Sammanfattningsvis skulle jag vilja se fler program som liknar dessa, som är lite mer förlåtande och underlättar för häst och ryttare, istället för tvärtom, som jag tycker att det kan vara ibland. Hur som helst var det jätteroligt att få en inblick i fälttävlan! Dessutom sprang jag på en gammal klasskompis från mellan – och högstadiet (eller faktiskt min bästa kompis på den tiden), vilket var märkligt med tanke på hur många som befann sig på tävlingsplatsen! Hon var där med sin häst men det var inte jag som dömde henne så hann inte se hennes ritt tyvärr.

Nu ska jag ta itu med mina måndagssysslor, vilket brukar innebära att komma ifatt med mail och sådant så att jag har lite överblick inför den nya veckan. Efter lunch blir det ridning och så lektioner ikväll som vanligt. Hoppas ni får en bra start på veckan!

Ellinor har varit och tävlat med Zalmiac i helgen också, en LA3 där de kom 2:a på 66,14%. Bra jobbat! Så kul när träningen ger resultat. 🙂

Fredagen såhär långt

Idag är det en ganska intensiv fredag. På förmiddagen har jag ridit tre hästar, Caribo på en uteritt, Cesar ett kort lösgörande pass i ridhuset och Gloria som fick ett mer ordentligt pass idag. Nu har jag tagit en lunchpaus och efter det tänkte jag rida en stund på Anea också. Jag har mest ridit ut eller tömkört henne vid sidan av lektionerna, men idag tänkte jag faktiskt rida ”på riktigt”.

Efter det är det dags för en eftermiddagskurs med två ridpass, samt en privatlektion med en inackordering. Sedan blir det fredagsmiddag med eget kött och egna rotfrukter. Det är verkligen lyx som är svår att förstå innan man har provat. Maten blir både godare, finare och roligare att äta. I och för sig kanske jag inte direkt behöver uppmuntras till att äta mer, det är inte direkt en svag punkt hos mig att äta för lite, men ändå. 😉

Jag måste också lära in två nya dressyrprogram, för imorgon ska jag göra något helt nytt – nämligen döma fälttävlansdressyr! Det ska bli lite spännande. I och för sig är det väl ingen större skillnad för min del, men ändå, en ny erfarenhet!

Blandade nyheter

Jag råkade köpa en häst förra veckan, igen. Senaste tillskottet till verksamheten halkade in på ett bananskal. Är så tacksam över att det är många som vill ”placera” sin häst här, det är guld värt! På bilden ser ni Rocky (egentligen Armani – koppling till smeknamnet oklar), född 2007, e. Aerline H – Apollonios xx. En f.d. hopphäst (i vanlig ordning) som jag tror kommer passa superbra här! Han har varit här under sommaren och nu kom han tillbaka för att stanna.

Däremot måste fina fuxen gå i retur. Jag hade en liten fundering över ett framben, och mycket riktigt finns där en skada som inte går att reparera. Han är alltså inte halt initialt, men på böjprov när man böjer kotan separat (vilket tydligen inte gjordes på besiktningen – och han är besiktad TVÅ gånger plus att jag bad om extra koll på det benet). Såklart borde jag ha varit med vid besiktningen, eller tagit en plåt på benet innan, och hade jag stött på Rocky innan så hade det inte varit lika bråttom att få hem en häst. Nu valde jag att chansa eftersom det är ett försäljningsstall som jag har haft att göra med tidigare, och jag kan lämna tillbaka honom. Det blir förstås extra jobb. Jag grämer mig lite över att jag hade en pytteliten dålig magkänsla som jag valde att inte lyssna på. Jag tänkte dock att jag måste sluta vara så negativ jämt och inte tro det värsta – men minsann – det är tydligen bästa vägen att gå, trots allt. Det är väldigt tråkigt eftersom den hästen är helt fantastisk att rida, och med ett superbra temperament. Men just därför blev jag också fundersam – han borde ha varit dyrare… Egentligen är det inte panik med ett till hästköp nu, utan jag väntar tills jag hittar en som jag känner att jag ”måste” ha. Jag tar gärna emot förslag, men som sagt, jag väntar hellre på rätt häst.

4-6 okt

Jag är bortrest första helgen i oktober. Ni som rider hos mig regelbundet och vill rida ut eller eventuellt jogga någon häst lite lätt beroende på väder och vind, får hemskt gärna höra av er till mig. Jag tror inte att alla hästar ska vila hela den helgen nämligen.

Det kommer sannolikt vara lite fler öppningar för både privatlektioner och uteritter framöver, så är ni intresserade av det så får ni gärna skicka mail med datum som ni vill rida. Jag kan inte alltid boka det långt innan till 100% men det går bra att prelboka i alla fall.

Jag har även lagt in ett drop in-pass den 2 oktober 19.00. Bokas via mail som vanligt!

Foto: Therese Hubner

Träning med Cesar

Igår var första gången jag var iväg med Cesar på en träning. Cesar har varit här ett år i november / december (?) – minns inte så noga. Han är högt utbildad men har haft en muskelskada, vilket gjorde att han inte kunde säljas som tävlingshäst och jag fick chansen att ha honom i min verksamhet. När han kom hit var han inte tränad på ett tag och vi har långsamt jobbat med form och lösgjordhet. Han är inte precis lättriden för han rör sig stort och vill gärna gå med stora, långsamma steg och med för mycket kadens. Ofta försvarar han sig med att gå in i passage istället för att trava och i början kunde jag inte sitta utan att få ont i kroppen. Det är fortfarande mycket häst att rida, men nu börjar det bli roligt! Jag tänker inte göra mig några stora förhoppningar för han har ju vissa begränsningar, men just nu har jag ingen annan som jag direkt kan lägga krut på (Grodan står på paus) och det här är ett bra sätt för mig att hålla igång ”krumelurerna” så jag inte glömmer hur man gör. 😉 Skönt också att Nina bekräftade mitt ”system” med att inte sätta för mycket tryck utan hellre låta honom gå med små steg och stärka sig där så att han kan slappna av.

Mysig helg på Gotland

Jag har haft en hel ledig helg, vilket är sällsynt. Mina föräldrar är på Gotland nu och jag hade ett ärende till ön som kändes viktigt så jag passade på nu. Egentligen hade jag en tävling planerad men det här blev mer prio denna gång.

Skönt med lite miljöombyte också! Nu väntar en väldigt fullspäckad, men förhoppningsvis rolig höst.