Träning i tisdags

I tisdags var jag hos Karin i Enköping med Grodan. Det är fjärde gången vi är där, och jag tycker att det har hänt rätt mycket på den tiden. Det kanske inte syns jättestor skillnad men det känns en tydlig skillnad i att hon ”hänger ihop” bättre, är mer reglerbar och lättare att få med sig i svängarna. Det jag har jobbat med är att få bättre kontakt och stödet längre fram, och nu lägger hon sig mer rätt i kontakten av sig själv.

Karin verkade positiv, hon tyckte att grundformen var bättre, skritten lugnare och min sits mer balanserad. Galoppen har hela tiden varit lättast, där har Grodan en egen, bra kroppskontroll. Självklart ska hon ändå bli starkare där, men det känns mer naturligt i galopp för henne. Vi jobbade en hel del med att öka och minska galoppen, samt lite förvänd galopp. Där gäller det att hålla samma kvalitet så det inte blir lite spänt (lite svårt när jag även har jobbat med byten, som hon laddar lite inför ibland).

I traven red vi också lite temposkillnader. Hon har ju en lite ”tassig” trav, men det finns ändå ett register, dvs hon springer inte bara fortare om man ber om en längning. Jag tror att jag får lägga in korta snuttar med mellantrav och däremellan be om mer bärighet, så hon inte blir kortare och kortare, vilket lätt händer. Karin är väldigt saklig i sina instruktioner, men jag uppfattar det som om hon ser mycket positivt hos Grodan – speciellt att hon är känslig och lätt att påverka. Hon försöker hela tiden lite mer, och det är ju en fantastisk egenskap. Förhoppningsvis kan jag behålla hennes positivitet och utveckla gångarterna, och i så fall kan hon nog bli riktigt fin. Framförallt är hon verkligen rolig att rida, och det är ju värt hur mycket som helst.

Igår blev det skritt ut, som ”vila”, och jag tror att jag ska rida ut även idag. Jag tänkte att jag ska försöka öva på att få bra sug i henne och rida tempoväxlingar ute nu när vädret tillåter.

(Kort klipp finns på Instagram)

Bytesträning med Grodan

Idag var jag och Grodan hos Nina och fokus var galoppombyten. Jag har inte tränat så mycket på det själv, för jag vill att det ska bli rätt, och det är svårt att känna om ett byte är efter bak t.ex. så hjälp på marken är att föredra – i början i alla fall. När det sitter bättre är det lättare att ta hjälp av spegeln, men nu kan jag inte byta exakt på en punkt utan måste göra det när det känns rätt med tajmingen.

Hur som helst var det ändå bättre än sist – kanske för att galoppen och ridbarheten är lite bättre. Nu fick vi flera byten på hjälpen, men de allra bästa gör hon dessvärre på eget bevåg. 😉 Nina var i alla fall nöjd och jag tycker det känns mer påverkbart, så det är på rätt väg. Däremot var traven sådär efter att ha bytt galopp – hon blir lite spänd i ryggen av att ”tagga till”, men jag får dela upp  mina träningar och ibland fokusera på form, takt och gångarterna och så får bytena kanske vara i fokus andra gånger på bekostnad av det andra i viss mån. I grund och botten är ändå traven mycket bättre.

Imorgon blir det tömkörning över bommar för att lossa ev spänningar efter träningen. Lördag vila, söndag jogga och nästa träning blir på tisdag, men då för Karin. Jag kör på nu, medan järnet är varmt.

Grodans veckoplanering

Den här veckan blir en kort vecka, jag har nämligen tänkt vara ledig (hör och häpna!) fre-sön. Då kommer även Grodan att få vila några dagar i rad. Normalt sett brukar hon få en vilodag på en vecka, men ibland tror jag att det kan vara bra med några dagars återhämtning. Nu har hon dessutom fått träna lite mer och på ett annat sätt, så det kan nog vara bra.

Den här veckan blir det dessutom två träningar borta. Igår var jag hos Karin igen, och hon verkade tycka att vi har gjort lite förbättringar – främst i galoppen. Det är ju också den lättaste gångarten på henne… I skritten måste jag själv se till att inte stressa på, och i traven gäller det att få längre steg och lugnare takt. Det blir bättre, men det är svårt – för henne är det lättare med lite kortare och snabbare steg.
Maria och Velle var också med den här gången (och han ska träna på att ta kortare steg!), så idag skrittade vi bara ut med båda hästarna i solen. Det kändes som en bra ”vilodag” efter att ha gått på ett lite tyngre och djupare underlag hos Karin.

Imorgon hade jag tänkt träna för Nina, men det blir på torsdag istället. Det passar egentligen rätt bra så att jag hinner känna lite själv på henne efter gårdagen, och dessutom ska hon skos imorgon (vilket jag hade glömt…). Sedan blir det som sagt tre vilodagar och sedan nya tag nästa vecka. Om underlaget håller sig ok ute ska jag försöka få in mer och lite längre uteritter framöver – jag tror att hon behöver det. I söndags var hon så pigg när jag skulle galoppera ute att jag trodde hon skulle försöka hitta på nåt galet. Det gjorde hon inte, men jag vill att hon ska vara koncentrerad ute och inte som ett popcorn!

Energin verkar aldrig ta slut, men man behöver lägga in vilopauser ändå…

Träning för Karin Öljemark

Igår var jag hos Karin igen och tränade med Grodan. Hon tyckte att det var en förbättring sedan vi var där sist för två veckor sedan, så det var ju bra. Själv har jag mest känt att jag inte vet vad jag sysslar med – för att jag behöver ändra en massa saker och blir tvungen att verkligen fokusera på en sak i taget, vilket gör att det känns som om jag knappt kan svänga…

Det är stort fokus på grundridning och hitta en bra balans / form. Jag tycker att jag själv har svårare i ena varvet och behöver hjälp att hitta korrekt sits. Karin är väldigt noga med det och att hitta rätt inverkan – och att få mig att släppa lite på kontrollen och låta Grodan själv sköta jobbet. Det resulterar i en hel del ”missar” och fel, men jag måste låta henne vara ibland och inte korrigera allt hela tiden. När jag hittar rätt så känns det verkligen som om jag är på rätt väg, men det är svårt att inte halka tillbaka i gamla vanor. Egentligen har vi bara jobbat med gångarterna och takten (och mig) – inga rörelser eller så. Det känns dock bra att plocka isär ridningen i små delar och sedan hoppas jag att jag kan sätta ihop det på ett bättre sätt om ett tag.

För Grodans del handlar det mest om att få ut steglängden och halsen, släppa ut överlinjen och jobba mer med bukmuskulaturen. Det ser inte alls spännande ut men på den lilla filmen här så tycker jag i alla fall att hon är avspänd, taktmässig och söker en bra kontakt lite längre fram. Jag tror att det här blir ett bra komplement till Nina-träningarna. Jag behöver hitta mig själv lite i det här, jag har känt att något ”skaver” men inte riktigt kunnat bena ut vad – men jag tycker att Karin verkar pricka många rätt på det jag har känt som problem. Så, jag försöker jobba på nu med en långsiktig plan, och inte stressa upp mig kring att jag samtidigt känner att vi borde ha kommit längre vid det här laget. Jag vet ju dock att om jag slarvar med något i grunden så kommer det ändå ikapp.

Prova nytt

Idag har jag och Grodan varit på road trip till Karin Öljemark i Enköping. Jag var där själv ett par gånger förra året för hjälp med coachning och lite mental träning. Det behövs fortfarande, men tänkte att det nog går att kombinera med att rida samtidigt. Jag har tränat i många år för Nina, men tycker att det är bra att komplettera med en till tränare som har andra ögon och förklarar på ett annat sätt.

Nu var ju detta första gången, så det blev mycket fokus på grunderna såklart, och främst formen, samt min inverkan. Det var just det jag ville ha hjälp med, och jag tycker att hon gav mig bra tips på några saker som jag har haft på känn men inte kunnat sätta fingret på. En extremt enkel sak var att korta mina stigläder ett hål så blev jag stadigare för att jag fick bättre stöd och balans från foten och upp. Något som jag ofta gör med mina elever, men tydligen svårt att förstå när det kommer till en själv. 😉

Jag kan inte riktigt gå in på detalj vad jag fick med mig, det var mycket liknelser och mest att jag ska hitta rätt rörelsemönster i mig och rätt balans i Grodan. Karin verkade nöjd med skritten och galoppen i grunden, men traven är hennes svaga punkt och där hon behöver mest ”hjälp” att hitta rätt. Hon var som en symaskin när hon kom, och det är bättre,men steget behöver fortfarande bli både längre och luftigare, och mer ”genom manken”.

Det var mycket att ta in, som alltid med en ny tränare. Dessutom en bra bit att åka i rätt dåligt väder, så nu  är jag helt slut. Grodan är i alla fall exemplarisk att åka med, står snällt och lastar sig själv – bokstavligt talat! Jag hann nätt och jämnt få på transportskydden så smet hon in själv i släpet när vi skulle hem… Snart kan jag nog lasta henne lös. 😉

Träning för Nina

Igår kom Nina hit och hjälpte mig Med Gloria och Grodan. Jag har ridit Mariannes häst Gloria ganska mycket en tid, för att hjälpa till att bygga upp henne rätt samt förbättra bytena. Det är huvudfokuset nu. Hon byter rent men blir gärna stark och sticker iväg efter, samt att bytena behöver bli i  en bättre balans. Nina är väldigt bra på just bytesträning, så igår fokuserade vi mest på det. Gloria känns väldigt fin just nu, så vi hoppas på att bytena blir bättre snart, för ”allt annat” tror jag att hon har ganska lätt för med mer styrka.

Grodan fick också öva lite byten, och hon förstår vad som förväntas men sticker gärna iväg. Nu fick jag ändå lite bättre känsla för hur jag ska få till det, och jag tänker fokusera på detta även med henne en period. Traven igår var väl lite struttig eftersom hon blev något spänd efter bytena, men hennes lägsta nivå är ändå högre, även om hon fortfarande känns ganska ”grön”. Nöjd med hjälpen och Nina verkade tycka att vi har ”gjort läxan”, men jag känner att jag har massor att jobba med. Nu har jag dock en plan vilket gör det lite lättare. Lite sur är jag däremot på min kropp, jag är väldigt trött i ländryggen och tycker att jag sitter som en kratta, men jag får jobba på även med det…

Ett klipp på Gloria från ett par veckor tillbaka:

Bli en bättre ryttare – lucka 14

Lucka 14.
Filma ridpasset
Att filma ridpasset är det många som gör redan, men det här är helt klart något man kan använda sig mer av. Be gärna en kompis att filma korta bitar så att du själv kan jämföra känslan med hur det ser ut. Ibland filmar jag mina elever under lektionen och visar ett klipp direkt, eftersom det kan vara svårt att förklara exakt vad man menar. (Det fungerar förstås inte om man är en större grupp.) Då kan man som elev få en annan förståelse, och göra om övningen eller ändra sits / position direkt under lektionen. Be gärna din tränare filma en stund under passet om du inte har en medhjälpare som kan göra detta. Det kan faktiskt vara en god idé att t.ex. filma en rörelse som man tycker är svår och titta direkt för att sedan göra om. Många gånger förstår man inte problemet förrän man ser det med egna ögon. Filma även när det inte känns jättebra, och försök lära dig av dina fel! Oftast filmar vi bara när det känns super, eller på tävling.. (så är det i alla fall för mig). Men det är också bra att se de mindre bra passen och försöka dra någon lärdom av det. 

Träning med Grodan

Nu har jag och Grodan kommit igång lite mer igen. Ett tag kändes det som om hon hade en unghäst-period och tyckte att allt var jobbigt. Hon tycker fortfarande att det är jobbigt men tillåter mer inverkansridning nu, vilket är ett måste för att kunna gå vidare.

Idag har vi varit hos Nina och tränat. Vi fokuserar mest på galoppkvalitén för att stärka henne inför bytena. Hon byter redan, men inte tillräckligt bra, och jag vill ha en bra grund i henne så jag har inte stressat med det. Nu jobbar vi med att minska volten med bibehållen galopp (ska tänka mot arbetspiruetter så småningom) och att flytta henne i galopp (öppnor och slutor) för att hon ska bli starkare och få bättre egen balans.

Vi trampade lite också. Jag har provat lite hemma så jag ville bara få bekräftat att jag är på rätt väg. Här har vi i alla fall något som känns lätt (törs man säga det?). Jag behöver inte ens nudda med ett spö, men jag har det i handen och petar i princip bara på mitt eget ben med spöt, samt samlar upp henne med säte / skänkel. Trevligt att ha en häst med lite snabbare reaktioner än den förra… 😉

Nu tänker jag mig en träning till nästa vecka, och sedan lite lugnare / kort paus i mellandagarna. Sedan hoppas jag att vi kan träna ordentligt under våren!

Gårdagens start

Startade Grodan i en MsvC igår och hon visade tyvärr helt nya sidor som jag bara har sett i hagen tidigare… och då vill man helst inte sitta på. 😉 Normalt sett har hon varit exemplarisk när vi har varit iväg på träning, och på förra tävlingen (som var hennes första). Nu var det här visserligen bara vår andra start, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle vara halv-vild. Hon började trippa omkring redan när hon leddes innan start. Jag hade tänkt att jag skulle kunna klara mig själv på tävlingsplatsen, men det kändes inte alls rimligt. Som tur var så stannade Lena (en tidigare elev) kvar och hjälpte mig och var stöd på backen.

Jag inbillade mig att hon skulle lugna sig när jag kom upp, men det första hon gjorde var någon slags språng och snäva svängar så jag var nära att ramla av. Tänkte ”var är halsremmen?” och insåg sedan att jag ju var på en dressyrtävling och inte höll på att rida in en unghäst…

Jag fick börja med ca 20 minuters trav och lättridning endast i syfte att lugna ner henne. Emellanåt fick jag kontakt, och emellanåt blev det nya, tvära kast. Jag tror det blev alldeles för mycket av allt runt omkring. Hon är inte tittig på saker, men känslig för ljud och rörelse. Vi lastade av på en stor gräsplan och framridningen var ute på en enorm ridbana (inget ridhus var öppet, som det brukar på den här tävlingsplatsen). Det blåste friskt, det var hög musik och i en hage bredvid kom hästar i full galopp vid ett tillfälle. Dessutom var det ett elstängsel bredvid framridningen som stod och knäppte, och det blev hon riktigt rädd för. Det var precis vid ingången till ridbanan, så hon hade väl hört det när vi gick dit (och då märkte inte jag det, jag noterade det senare).

Ja, det blev inte mycket till framridning. Lyckades typ styra igenom alla moment, men det var nätt och jämnt att jag vågade galoppera. Av någon anledning gjorde jag ändå min start, men jag hade kanske kunnat strunta i det, för spänningarna följde såklart med in på banan. Konstigt vore det ju annars. Jag var ändå nöjd med att lotsa henne runt, jag red väldigt lugnt och tycker egentligen att jag hanterade situationen som helhet väldigt bra, men det blev massa missar eftersom hon var så ofokuserad. Jag tycker ändå hon var duktig som ”ställde upp” för jag tror faktiskt hon var riktigt rädd på utebanan ett par gånger. Det känns inte alls bra att det blev såhär, jag vill ju ge henne en bra start på hennes tävlingskarriär, och nu dröjer det dessutom tills nästa gång. Tur att hon var så fin förra tävlingen, det bör ändå tyda på att det här inte är hennes normala beteende på bortaplan. Jag får dock se över vart jag åker nästa gång, så att det är lite lugnare. Hon kanske inte måste tränas på alla de här intrycken på samma gång. Och så ska jag öva hemma med luva på huvudet för att ta bort lite ljud, så kanske hon koncentrerar sig bättre.

Trots detta så hoppas jag fortfarande att hon är något för framtiden. Jag vill ju ha en häst som är het och med nerv, så det här kanske kommer på köpet innan hon har fått rutin. Anea blev ju rätt introvert på tävling, och Grodan är ju helt tvärtom.. Och egentligen är det här mycket bättre, bara hon lär sig att sortera alla intryck och hålla fokus på mig istället.