Tömkörning x 3

Jag måste erkänna att jag har undvikit att tömköra i flera år, för att jag inte har känt mig så bra på det. Jag har hellre longerat och tyckt att det har räckt bra för att ”rasta av” hästar och jogga avspänt utan sadel. Kruxet är att det inte riktigt går att ”jobba” på lina, men då har jag ju ridit istället. Ibland arbetar jag hästen bara med träns och går bredvid, då kan jag göra sidvärtsrörelser och lite mer rakriktande jobb, samt eventuellt trampa lite (om det är en häst som är mogen för det såklart). Det här arbetet gör jag bara i skritt. Nu har jag dock börjat tömköra och det går faktiskt ganska bra. Jag började lite i somras med Affe, av den enkla anledningen att det inte gick så bra att longera honom. Han sprang mest omkring och lattjade, och jag fick inte riktigt stopp på honom, så för att få mer kontroll behövdes en yttersida. Jag tömkör dock med longerlinor och longergjord. Har inte kommit tillräckligt ”långt” för att skaffa en tömkörningsgjord, även om det såklart vore bättre, men det här fungerar ändå helt okej.

Jag är fortfarande inte tillräckligt bra för att t.ex. göra öppnor och sådant, utan det blir mest på volt, men det ger ändå lite mer än att bara longera. Det går i alla fall att variera med raka spår, och det går lättare att sätta hästarna i arbete pga att jag kan kontrollera yttersidan och reglera tempot mer. Nu börjar jag faktiskt tycka att det här är ganska roligt!

Idag har jag tömkört tre hästar (Qurre, Grodan och Anea) och jag tror att jag ska försöka fortsätta lite mer med det här. Grodan har också varit ganska livlig att longera och drar gärna på i galoppen, men på det här sättet får jag mer kontroll. Idag fick jag till en riktigt fin trav när hon började ta i lite, så jag blir nog ”tvungen” att använda mig mer av det här som komplement! Dels är det är bra att kunna se hästarna från marken, och det är också ett sätt att variera jobbet så att man inte alltid har sadel på, eller sitter själv och ”stör”. Dessutom kan man ibland behöva spara lite på sin egen kropp utan att det blir en slappar-dag för hästen. 🙂

Att döma dressyr

Förra helgen var jag i Täby på tävling och skuggdömde en MsvB. Det ingår i utbildningen / vidareutbildningen som domare att göra detta några gånger. Ett bra sätt att ”komma igång” tycker jag, och att i viss mån kunna kontrollera sina siffror mot en annan domare, även om det såklart inte finns ett exakt ”facit” när det gäller dressyr.

På det stora hela låg jag ganska ”jämnt” med domaren, några ryttare hamnade på nästan exakt samma % så det var ju bra. Sedan var det några avvikelser såklart, som jag får fundera på vad de beror på. Även med tre domare så brukar det ju skilja en del mellan domarna, och det handlar ju lite om var man sitter och vad man ser, men i viss mån handlar du ju också om vad man kanske väljer att premiera eller vad man är extra petig med. Det är ganska ofta man hör ryttare säga ”domaren gillar inte min typ av häst” eller liknande, men jag väljer att tro att de flesta domare är mer objektiva än så – jag hoppas det i alla fall. Däremot kan det vara en del saker som en viss domare kanske noterar extra och som eventuellt drar ner – eller premieras. Jag är t.ex. känslig för ritter som ser orytmiska och inte taktmässiga ut, hästar med ojämnt påskjut i travökningar etc. Här kanske andra ser lite mer mellan fingrarna och tittar mer på andra saker. Däremot premierar jag god ridning – att man rider noggrant, bra vägar och att man inverkar korrekt på hästen. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det även om hästen kanske inte är ”flashig”. Och åt andra hållet – inte ge extra poäng till den häst som rör sig bäst men kanske inte utför momentet rätt. Det här är en av de svåraste sakerna med att döma – att kunna döma korrekt utifrån varje hästs förutsättningar.

”Tyvärr” kommer man dock inte ifrån att gångarterna är en del av bedömningen, och att gångarterna också påverkar hästens förmåga till samling och längning. (Men det är något som mer gör mig mer frustrerad för egen del, som ryttare med en begränsad budget…!)

Det jag tycker att jag behöver träna mer på är att se kvalitéer och sätta rätt siffra på t.ex. ökad skritt eller lämpligt gångartsbetyg. Det låter kanske inte så svårt, men det jag menar är att det är lättare att se det tekniska – t.ex. om ett byte är rent, om det är rätt tvärning i en öppna etc. Det är lättare att ha en ”mall” för det – ett orent byte är t.ex. inte godkänt, punkt. Men att bedöma gångarterna kräver att man har lite fler referenspunkter. För övrigt är gångartsbetyget ett betyg för alla tre gångarterna – bara det kan ju vara lite knivigt – framförallt eftersom du har några sekunder på dig att besluta dig för varje siffra du sätter.

Som ni hör är det inte lätt att döma – prova gärna att sitta på läktaren på en tävling och sätt egna siffror på några ryttare! Det kan faktiskt vara ett bra sätt att försöka lära sig lite mer. Är man riktigt intresserad tycker jag att man ska försöka sitta med som skrivare på någon tävling så att man får mer inblick i hur domaren tänker. Det kan man absolut ha nytta av till sin egen ridning och framförallt till sitt eget tävlande!
Det här känns riktigt långt bort nu när man tittar ut genom fönstret…

 

Programridning hos mig

Jag har planerat att hålla programridning här hemma den 14 februari och 14 mars.
Du rider ett valfritt program upp till MsvB med bedömning, och därefter kommer jag med tips och vi gör om det som behövs. Vi försöker hjälpas åt att skriva eller så tar man med sig egen skrivare. Ange en önskad ca tid (em / kväll).

Egen häst 300 kr (+ ev 100 kr i ridhusavgift för utomstående)
Hyrd häst 500 kr

Tipsa gärna andra om detta!

Film från gårdagens träning

Jag känner knappt igen min häst! Det är ett ganska långt klipp och allt syns inte så bra, men notera hur kvalitén i skolorna blir bättre i slutet av linjerna. Titta lite extra på höger sluta 1,35 in i klippet. Hon är så mycket starkare nu och orkar komma upp med fronten och får mer gest! Målet får bli att kunna rida in med samma kvalitet direkt från början.
Om ni orkar titta till slutet så ser ni att hon vill bredda mellan bakbenen och hon sätter gärna ut vänster bak när jag vill samla mer mot passage. Det borde bli bättre med mer styrka, men här ser man hennes ”problem” tydligt.

Bra torsdag!

Idag har det varit högt tempo från morgon till kväll. Till att börja med har det kommit en ny häst. Han kom egentligen redan i natt vid 01.30, så jag var väldigt tacksam över att jag inte behövde hämta hästen vid något annat stall, samt att jag bor bredvid stallet!

Det här är en häst som är i inbyte istället för Daylight, som ju tyvärr inte passade här. Han heter Dario, född 2009 e. Florencio – Weltmeyer (tror jag? Kan inte riktigt läsa stammen i det konstiga passet). Har ”i vanlig ordning” bara sett film så det blir spännande det här. Han verkar i alla fall jättetrevlig och är rätt snygg faktiskt – finare i verkligheten än vad jag tyckte på filmen. Håll tummarna nu för att det här blir bra!
Idag har vi bara longerat (kort klipp finns på Instagram), och målet är att rida lite imorgon.
På förmiddagen idag har jag varit och tränat hos Nina med Anea. Vi har ju tagit det rätt lugnt ett tag pga jul och sånt, men det har nog bara varit bra. Dels har jag ”kommit på” lite och hon har visst också smält en del. Igår när jag red fick jag till riktigt bra passage (tyckte jag själv…) och en helt annan känsla av att kunna rida henne ”upp på tygeln” med jämn kontakt. Idag lyckades jag inte samla passagen lika mycket, men i övrigt var hon SÅ FIN. Alltså inte ”fin för att vara Anea” utan ”fin för att vara häst”. Det kanske är svårt att begripa vad jag menar, men hon är inte en häst med flashiga gångarter eller så, däremot har hon alltid varit lydig och hon gör rörelserna rätt bra tekniskt. Men idag fick jag någon känsla här och var där jag faktiskt undrade om det var min egen häst jag red på, för det kändes som en annan – som en riktig dressyrhäst!

Extra glad blev jag också för att jag fick kommentaren att hon såg så harmonisk och nöjd ut, av en person som var inne i ridhuset och bara tittade. Ett sådant omdöme är faktiskt guld värt. (Finns ett klipp på henne också på Instagram och min privata FB med några byten i varje.) Jag ska ladda upp mer film så ni får se, men det tar så förbaskat lång tid.

Resten av dagen har jag longerat hästar, fixat i ridhuset, mockat.. osv. Har knappt suttit ner och ätit idag, bara i farten lite grann. (Brukar inte slarva!) Kvällens lektioner gick också väldigt bra. Just nu är jag extra nöjd med Affe, som har fått guldstjärna av mig flera dagar i rad nu. Utifrån hans förutsättningar så är det en jättestor skillnad på honom nu. Mycket starkare, bättre i formen, mer lösgjord, mer elastisk. Hoppas det håller i sig för han är en pärla!

Årets första träning

Dags att komma igång igen. Idag har jag både varit och tränat med Anea, samt tränat ett lite kortare yoga-pass hemma (!) så i natt hoppas jag att jag kommer sova som vanligt. 😉

Idag blev det träning för Rebecca. Hon har flyttat till Skåne, men kommer upp hit fortfarande (hoppas det håller i sig). Vi har ”tappat” lite pga Aneas förkylning innan jul, och sedan jul / nyår på det… Har haft några pass där hon har känts jättefin, men förra veckan fick jag för mig att det var ”något”. Ja – jag låter helt hypokondrisk. Men jag känner den här hästen utan och innan nu. Kan vara någon liten sträckning pga lerig hage eller liknande. Efter kiropraktor i fredags tyckte jag att hon såg helt ut som vanligt igår vid longering, så jag åkte idag, men bara för att rida ett lättare pass.

Man kan säga att även de pass där vi inte ”toppar” nu, så är lägstanivån ändå betydligt högre. Anea kändes positiv och egentligen rätt mjuk, men istället lite ”tom” i handen. Hon bjöd inte riktigt framåt utan blev lite ”svävande” i steget, vilket skulle kunna misstas för samling, men det är utan bjudning och det är inte riktigt samma känsla. Efter lite gymnastik-jobb så fick jag en betydligt bättre känsla på slutet. Jag tror ändå att det är dags för årets vet-check (bokad fredag) för att kolla att allt är som det ska. Jag tror INTE att hon är halt, men vi brukar ibland behöva behandla ett muskelfäste höger bak, och jag tror det är dags. Har filmat lite för eget bruk, och hon ser helt okej ut, men jag tycker att bakbenen är lite raka och det saknas lite kraft bakifrån (därav den tomma känslan). Ingen stor sak, men förmodligen något litet som behövs fixas. Jag är av åsikten att det är bättre att ”stämma i bäcken” och ta tag i problem direkt, innan det blir något större. Sedan finns det de som sätter en viss stolthet i att aldrig åka till veterinären och envist hävda att hästen aldrig har haft problem, men jag vet inte om jag köper det alla gånger. Naturligtvis blir jag också petigare med detaljerna nu när vi kommit längre!

Lite segt känns det att inte kunna köra på direkt nu, men samtidigt så har vi inga tävlingar förrän mars eller något sådant. Därför är det lika bra att ta itu med det här nu, så att vi förhoppningsvis är redo för tävling igen när det är dags!
Inga nya bilder heller.. tur att man har några man kan återanvända!

Hästen som ”inte kunde” lära sig byta galopp

Nu på förmiddagen har Nina varit här och hjälpt mig med Anea och Grodan. Jag var sjukt trött i morse efter gårdagens långa bilkörning, men med bra hjälp så fick jag ny energi! (Känner i och för sig att den redan håller på att dala igen, så kommer nog somna tidigt ikväll…)

Anea har ju varit lite förkyld en period, så på ca en månad (eller mer?) har vi tyvärr inte gjort mycket vettigt alls. Hon har bara hållits igång lite lätt och så har jag behövt henne i verksamheten, så ordentliga ridpass sista tiden kan jag räkna på en hand. Väldigt positivt då att jag ändå inte behöver börja om ”helt” – så var det förut om jag hade slarvat ett tag. Hon är visserligen inte lika finstämd mellan hjälperna, men grundjobbet är mer ”på plats” numera och vi kunde faktiskt rida byten i varje, passage och något bättre ”piaff” (fortfarande inom citationstecken dock) än förut.

Innan har vi bara gjort ett byte i varje åt vardera håll, men idag kunde vi göra tre. Jag tror inte att Anea har så svårt för det – det är jag som måste vara snabb nog! Och fler ska det bli – det får bli målet för 2018. Tänk att det ändå känns ganska ”lätt” med henne nu – med tanke på att det tog mig ca tre år att lära henne byta överhuvudtaget. Förmodligen för att hon hade en extremt dålig grund när jag fick henne, och att hon också var väldigt oliksidig. Men skam den som ger sig… Egentligen är hon bättre i serierna än i enstaka byten. Det blir lite som att ”hoppa studs” – bara man kommer in rätt så kan man liksom fortsätta av bara farten.

Nu kan man säga att hon redan har haft sin vintervila i och med att det blev en ofrivillig paus, så jag får nog jobba på med henne även under julen. Tyvärr har hon tappat både muskler och  hull, och ser ut som en rugg-uggla pga att jag inte hunnit klippa henne (det sista är ju lätt åtgärdat). Hon ”tappar” ofta lite såhär års, men det blir ju inte bättre av att hon var lite sjuk, det tog nog på henne. Nu måste jag försöka få henne att se ut som dressyrhäst igen…

Grodan fick inte göra några särskilda trix idag, bara grundjobb. Nina tycker att hon har vuxit  / musklat sig, och det har hon! Hon ser mer ut som en häst nu, inte som en bebis. Det ska bli väldigt kul att se hur hon är om ytterligare ett år.


Kort klipp på byten i varje (ni får titta med förstoringsglas)

Grodan

Jag är så himla glad för Grodan! Hoppas det håller i sig… I måndags var vi och tränade och höjde kraven en smula, vilket hon tog hur bra som helst. Hon sitter liksom inte fast någonstans, och nu menar jag mentalt. Snarare är hon överambitiös och kan i och för sig bli lite het och på hugget, och då spänner hon sig lite, men det går alltid att rida vidare. När Anea blir spänd så är det mer som att allt bara stannar upp och hon blir ”oridbar” och stum, men Grodan blir aldrig spänd i kroppen på det sättet, hon ”stänger inte av” mig.

I fredags fick jag till en riktigt bra trav där hon kom upp mer i formen och med bättre spårning än tidigare. Hon känns inte lika vinglig i sidled längre och då kan jag sätta lite mer tryck framåt. Hon var också mer igenom i den förvända galoppen där hon kan bli lite kort i sprången för att hon gärna vill byta galopp.

Igår fick jag backa henne lite och bara rida låg form, försöka stretcha överlinjen och rida en ”dålig” trav där hon väntar. Hon blir som sagt väldigt energisk, och om man uppmuntrar det för mycket tror jag man gör sig själv en otjänst. Det är också viktigt (på alla hästar) att variera formen. Jag fick lägga lite tid på att få henne att inte växla upp i tempo och börja ”ta i” igår, men hon är jätteduktig på att även jogga i en lägre form i egen balans.

Faktum är att den här hästen har en bra ridbarhet, och för mig känns hon som en bekräftelse på att det som står i ridhandboken faktiskt stämmer. 😉 Om jag följer manualen så blir det bra (såhär långt!) – vilket jag inte precis har varit bortskämd med på t.ex. Anea, där jag har fått ”trixa” för att få till det. Nu tycker jag att Anea är fantastisk som har gått såhär långt – men det har ju inte varit raka spåret direkt. Naturligtvis kommer det säkert bakslag även med Grodan (det får man räkna med), men så länge det inte är bakslag gällande hennes hållbarhet så tror jag hon kan komma ganska långt. Håll tummarna för det.

Träning med Grodan

Idag har jag tränat med Grodan för Rebecca. Hon går verkligen från klarhet till klarhet. På bara två veckor har det blivit jättestor skillnad sedan förra träningen, men en stor anledning är faktiskt att jag bytt sadel på även henne. (Till samma som jag har på Anea.) Hon rör sig mycket friare med den och känns mer balanserad. Det känns som om hon får upp ryggen bättre och steget är luftigare nu!

Rebecca var väldigt nöjd med henne (och jag med). Grundjobb idag med skänkelvikningar, öppna, ”bebis”-sluta och övergångar galopp – skritt. Hon är enormt positiv till jobb och har massa energi. Bra ridbarhet är ju A och O, och det känns som om hon bara vill mer hela tiden. Jag har gillat Grodan hela tiden, men kanske ändå varit lite tveksam till om hon skulle räcka till för mig. Men nu börjar jag faktiskt tro att det här kan vara en häst att satsa på för framtiden. Vi får se – jag utbildar henne så mycket jag kan helt enkelt. Hon är ju bara 6 (okej, snart 7) så det är ingen brådska!

Mot nya mål

Lördagen har jag tillbringat på Strömsholm. Jag har blivit antagen som MsvB-domaraspirant, vilket jag ser som ett stort förtroende! Det känns roligt att få gå vidare som domare, trots att jag faktiskt inte har dömt så länge. Men det blir ju helt klart mer givande och intressant att höja sin nivå, tycker jag.

Idag har vi haft teori på förmiddagen och eftermiddagen har vi tillbringat i ridhuset med att titta på olika ekipage och bedöma gångarter, rörelser, samt slutligen ett MsvB-program i sin helhet.

Nu kommer det här inte ske över en natt, utan det kan ta ca 2 år att (förhoppningsvis) bli godkänd. Innan dess ska vi hinna träffas några gånger till, samt både skuggdöma och bisitta. Hur jag nu ska hinna det, samt döma ”på riktigt” och tävla själv, det vete 17. Men nu får jag lösa det på något sätt. Målet är ändå att få gå vidare ännu högre på lång sikt. Jag tänkte att jag kunde ha som plan att döma ännu högre klasser sedan när jag inte orkar rida så mycket längre.. 😉 Gäller att alltid ha en plan B i bakfickan! Dessutom är det givetvis alltid roligt att bli bättre på saker.