Soya debut i MsvA

Igår gjorde jag och Soya vår sista start för i år och det blev debut i MsvA! Egentligen var det kanske lite tidigt, men eftersom vår förra start gick så bra tyckte jag att vi hade lite marginaler. Jag har dock bara övat på piruetterna ca en månad så de är inte alls klara, och galoppen är fortfarande inte riktigt 100% stark och balanserad för den här nivån, men jag ville ändå testa. Hon har presterat så fint i år och det har gått fortare än tänkt (trots att jag har ridit ganska sparsamt med tanke på att hon hade haft föl och inte var riden på två år innan hon kom hit för 1,5 år sedan).

Vi gjorde vår första start i april i år, en MsvB1 som var lite svajig. Totalt har vi bara gjort 7 starter från MsvB1 – MsvA1 med placering i fem av dessa starter. Helt klart mer än jag hade hoppats på! Jag tycker att hon är fantastisk att rida, men ibland kan det ju vara svårt att få fram samma ridning på banan som hemma. I hennes fall är hon inte så annorlunda på tävling, men jag kan tycka att jag får driva lite mer än jag skulle önska. Mål till nästa år att hitta ännu mer flyt på banan för mindre hjälper och att befästa den här nivån som vi har testat nu.

Travprogrammet igår var fint, 7:or rakt igenom i princip. I galoppen blir det lite mer spänt, och tyvärr saktade hon av efter en av piruetterna och jag hann inte korrigera det, så där missade vi ett helt byte. Jag blev lite stressad på slutet och räknade fel i serien dessutom, men trots detta blev det nära 63% vilket jag tycker är en bra debut! Nu känner jag mig peppad att fortsätta träna inför våren och jag hoppas verkligen hon håller osv. Jag är så himla tacksam för den här hästen!

Duktiga elever i helgen!

I helgen var några av lektionshästarna på tävling. Så roligt att det går att komma igång lite igen, det blev lite dött efter corona och att så mycket blev inställt. Nu har vi i alla fall kommit iväg mer i år och jag hoppas vi kan fortsätta så!

Rocky och Jenny Arvidsson gjorde en superfin ritt på 68,5% i LB2 igår, vilket gav en 2:a plats! Det är Rockys första dressyrtävling så extra roligt såklart.

Jenny Lindström startade Cesar, det var deras första tävling ihop och det blev en 5:e placering i LB2 på 66,33%. Superduktiga!

Båda hästarna startade hos Väsby Ridklubb, och efter det dömde jag en LA3. Det är perfekt när det går att kombinera flera uppdrag på samma plats, lite mer effektivt och sånt gillar jag!

Jag hade ytterligare en duktig elev igår – Valdy Nordling Fuchs red en St Georges på sin häst Cognac i Eskilstuna och igår vann de på 68%! Superkul!

Grattis till alla duktiga ryttare! Bra jobbat!! Ska bli kul att fortsätta träna vidare med er. Och vi kanske kan få ut ännu fler lektionshästar på tävling här framöver. 🙂

På tävling med Cesar

Igår var Cesar och Ulrika Säther på Överby och startade en MsvB1. De har tidigare startat LA3 men pga pandemin så har det inte blivit några tävlingar på länge. Nu blev det debut i MsvB1 och de var superduktiga båda två. Jag hoppas vi kan hitta något mer tillfälle innan vintern, för man behöver komma ut på några tävlingar för att få rutin och komma in i tävlandet. Jättekul att lektionshästarna kan komma iväg på tävling, och bra jobbat av Ulrika – Cesar är välutbildad men det är inte min lättaste häst att rida, utan han kräver en hel del av den som sitter på!

Treårstest med Bonnie

Veckans största händelse är treårstestet för Bonnie, som vi gjorde i måndags. Jag har varit ganska nervös inför detta, även om hon är en fin och väldigt okomplicerad häst, men galoppen har varit lite obalanserad. Hon har vuxit väldigt jämnt och är fin i kroppen, men jag tror helt klart att hon kommer ”blomma ut” ännu mer under ryttare, för hon har en bra ridbarhet och rör sig nästan bättre vid ridning än när hon är lös.

Egentligen ville jag göra allt själv, men jag fick ge med mig gällande att visa vid hand, eftersom det krävs att man springer även på fyrkantsspåret och det kändes lite väl tufft – i alla fall när hästen ska visas upp på rätt sätt samtidigt. Detta moment tog vi hjälp med, men all annan träning har jag, Marianne och Sofia hjälpts åt med och hon kändes väl förberedd.

Hoppningen gick nästan lite bättre än väntat tycker jag, så det var kul även om jag inte har tänkt hoppa något nämnvärt. I traven var hon lite spändare än vanligt så hon visade inte upp den riktigt så bra som hon kan tyvärr. Galoppen var dock bättre än jag hade förväntat mig.

Hon fick totalt 45,5 poäng vilket räckte till klass 1 som gångartstalang och det är vi väldigt nöjda med! Nu har hon fått sommarbete så hon får växa och återhämta sig en period. Det ska bli spännande att se hur hon blir under kommande år när vi kan börja jobba lite mer!

Tredje plats med Soya

Igår gjorde jag och Soya vår tredje start ihop i en MsvB1 på Gömmagården. Mitt mål var att inte ha några missar och lyckas rida med mer inverkan på banan. Jag tyckte det gick riktigt bra och hade fint flyt, ända till sista bytet. Jag hann dessvärre tänka tanken att ”det här går ju bra” varpå jag slappnade av för mycket och hon bröt av till trav när jag skulle in på diagonalen! Jag hann ändå fatta ny galopp och göra bytet men det blev såklart dyrt med den missen. Vi slutade ändå 3:a på dryga 65% och jag är jättenöjd med ritten i övrigt, men det var en onödig miss som jag får lära mig en läxa av – man är inte klar förrän man har passerat mållinjen!

Hon var i alla fall jätteduktig och det gick snabbare att lasta också – något som har strulat en del, så det var skönt! Nu kommer vi inte göra fler starter innan sommaren utan vi tränar ett tag till och sedan får hon ordentligt bete. Hon är riden nu under ett år (lite drygt) efter att ha haft föl och då ha vilat från ridning i hela två år. Jag tycker att hon har kommit i fin form relativt snabbt, men det är mycket styrka kvar som krävs och jag tror helt klart att hon behöver ordentlig återhämtning utifrån läget vi hade när jag började sätta igång henne. Till en början orkade hon galoppera en långsida max – med mig i lätt sits – så att starta och placera sig i MsvB är ett ganska stort kliv!

På tävling med Soya

I helgen har Soya gjort sin första start i MsvB, eller faktiskt sin första start sedan 2017. Med sin tidigare ägare har hon startat upp till MsvC, men sedan har hon haft föl och innan hon kom hit för ett år sedan var hon inte riden alls på två år. Det tar såklart tid att bygga upp henne igen, även om hon har en bra grund och en jättefin ridbarhet! När hon kom hit för ett år sedan så började jag såklart lugnt, och till att börja med orkade hon galoppera max en långsida när jag stod upp i lätt sits. Jag kan egentligen inte samla henne tillräckligt för MsvB, men jag tycker att det programmet passar henne bättre än t.ex MsvC som är mycket längre.

Hon skötte sig super på framridningen och på banan, men jag hade behövt lite mer energi och att kunna sätta mer tryck i henne – något som jag hoppas kommer med tiden! Tyvärr blev det lite spänt i en ryggning, och i sista bytet förekom hon mig och bytte före bak, vilket är synd eftersom hon kan byta riktigt fint. Nästa gång kanske jag kan våga inverka lite mer på banan. Oavsett är det kul att hon har fått komma ut och ”lufta sig” på tävlingsbanan!

Bonnie just nu

Bonnie fyller tre år i år och just nu jobbar vi henne lite lätta pass avsuttet. Egentligen hade jag tänkt att hon skulle gå på lösdrift igen under vinterperioden, men eftersom vi behövde ta bort en lös benbit i december, följt av boxvila, så kändes det onödigt att flytta runt henne en massa. Därav behöver vi röra på henne lite nu, så hon inte står stilla för mycket. Även om vi har ganska stora hagar så är hon ju inne på natten och de står ganska mycket stilla i hagarna även på dagen. Jag tycker att det är en lite knepig balans eftersom jag inte vill att hon ska jobba för mycket som ung, men samtidigt så är det bra att hantera henne, och hon behöver ju röra på kroppen för att hålla på lång sikt… (Plus att hon inte ska bli för stökig att hantera!)

Hon är fin i kroppen tycker jag, och växer ganska jämnt. Hon har lite långa bakben att hålla reda på och som hon behöver lära sig att hantera i galoppen framförallt. Vi tycker att hon skrittar bra genom kroppen och med ett bra övertramp, dock inte jättestort, och traven är relativt spänstig med bra bakben. I galopp vill hon dock gärna slå om bak i svängarna, för att hon har svårt att hålla balansen. Först provade vi bara att lösgaloppera för att slippa ha henne på volt, men det har inte hjälpt nämnvärt. I lösgaloppen blir hon ofta ganska spänd och springig, och galoppen blir inte ett dugg bättre av mer fart i hennes fall. Inför treårstestet måste hon kunna lösgaloppera, men nu har vi övat mer på att longera och göra många fattningar, samt börja tömköra lite lätt. Jag tror att hon behöver slappna av och hitta balansen så vi får försöka hitta ett sätt för henne att klara av längre och längre bitar. Nu börjar hon slappna av lite mer, men det är ingen ”uppvisningsbar” galopp än. Det är ju dock några månader kvar till ett eventuellt treårstest.

Utöver detta behöver vi börja löshoppa lite mer – vi har bara testat väldigt låga hinder ett fåtal gånger. Hon behöver inte hoppa som en miljon precis, men galoppen bedöms även vid löshoppningen, och de behöver ju vara vana vid situationen.
Jag tänker också träna lite mer häst vid hand snart, så att hon springer rakt och med bra bjudning. Egentligen vet jag inte om jag själv springer så värst bra än (min fot kommer nog aldrig bli helt återställd), men det är ju inget maraton det handlar om, så det där ska jag väl klara med vettiga skor på fötterna. Och apropå det ska Bonnie också få skor så fort isen släpper (jag vill helst inte sko med broddar första gången) – då får vi se om hon rör sig ännu lite bättre efter det!

Om ett par veckor tänkte jag försöka komma upp på henne igen och repetera ridningen lite. Hon är insutten i höstas, men inte ”riden” – jag kom till att styra i skritt och trav och göra typ en fattning. Jag hoppas hon är fortsatt snäll! Vår plan är att jobba henne lite nu, sedan ge henne lite vila i ca en månad, och efter det hinna fräscha upp allt innan treårstestet i juni. Jag kan tycka att det är ganska mycket man ska hinna med med en så ung häst, och det är ju inget ”måste” att visa henne eftersom vi inte ska sälja henne, men det är ju ändå bra att ha detta som mål. Mest handlar det ju om vettig hantering och att hästen är van vid alla moment. Ridprovet är inte obligatoriskt (om man inte vill ha diplom), men det känns ju bra om vi är i fas där ändå. Vi får se hur hon verkar i vår helt enkelt. Hon är i alla fall fortsatt väldigt okomplicerad och intresserad, vill göra rätt, och har inga problem med nya miljöer och sådant, så det kommer nog bli en väldigt bra häst för framtiden!

Tävling med Grodan

Igår gjorde jag och Grodan årets första start. Vi hann debutera MsvB2 i höstas med 63% och en viss spänning / lite missar, så målet var att i alla fall höja procenten till 65% vilket vi klarade. Min förhoppning var också att att ta en placering, och det gjorde vi! Vi kom på 6:e plats och det var flera fina hästar med, så det känns ju bra.

Det har hänt ganska mycket med Grodan på träning nu, så det är ju roligt när det ger utdelning även på tävling. För mig är det ändå en ”vinst” hemma när hon är mycket mer avspänd, ridbar och gäspar efter ett ridpass – det är för mig ett jättebra kvitto på att hon mår bra!

Jag hoppas att vi fortsätter på samma spår nu. Det finns mycket kvar att jobba med, men det är ju också skönt att 65% inte känns som henns max kapacitet. Dels är bytena tyvärr inte helt bra än, och traven har fortfarande mer att ge. Nu byter hon oftast rent åt höger, men till vänster är det kanske 30% rena byten och då är hon fortfarande för spänd. Traven kan vara fin så länge vi rider stora volter och rakt fram, men jag lyckas inte riktigt hålla det i skolorna, även om jag var väldigt nöjd med slutorna igår. Med andra ord: det är på god väg, men det finns mycket att jobba på. För min del behöver jag få bättre ökningar i det här programmet där alla ökningar är på långsidorna. Jag tycker det är svårare än på diagonalerna eftersom hästen gärna tar för mycket stöd på väggen. Läxa till mig själv är att öva mer ökningar på typ kvartslinjen och innanför spåret nu, samt förbättra mina uppridningar på medellinjen. Onödiga poäng att ”ge bort”!

Nu hoppas jag att jag kan hitta lite fler MsvB2 under våren, eftersom MsvB5 fortfarande är för svårt för oss, och MsvB1 tycker jag är ett för kort program (men däremot ett jättebra kvalprogram!). Grodan ska förstås fortsätta tränas varierat så hon håller sig fräsch.

Fortsatt fokus på kontakt

Här är ett inlägg om steg 3 på utbildningsskalan, som handlar om kontakt, ifall ni missade det. Nu har vi jobbat med en del övningar där fokus ligger på att kunna ändra på kontakten och stödet.

Som jag tidigare har nämnt så kan kontakten variera under ridpasset, och är olika beroende på önskad form. Målet är att medvetet kunna ändra på formen, att rida hästen med en längre / lägre form eller en kortare / högre form. Känslan ska vara att hästen söker ryttarens hand och ”suger mot bettet” och det kontrollerar man genom att länga hästens överlinje.

I skritt ska formen alltid längas när man rider ökad skritt. Här vill vi se längre steg, ett ökat övertramp, och även en längre hals. Detta visas från LA och uppåt. I LB finns det numera i några program ett moment där man rider mellanskritt men med längre form, här behöver alltså inte steget bli längre men man ska kunna visa att hästen är avslappnad.

I några av programmen från LA-MsvB finns det ett moment där man ska länga hästens form i trav. Här vill man se att hästen söker sig framåt / nedåt med bibehållen kontakt. Takten och tempot ska bibehållas, och detta visar att hästen går i egen balans.

Tänk på att när du ska korta formen igen är det viktigt att inte ”dra ihop” hästens hals, utan detta ska ske mjukt. Halsens längd kommer att vara olika i en lägre form än i en högre, men om du tycker att det är svårt att ”korta” formen kan det hjälpa att tänka att du ska ”få upp” formen för att motverka att det blir spänt.

Hittills har vi jobbat med att rida ökad skritt samt länga formen i trav. Det finns även något som kallas överstrykning och som ingår i några av programmen LA-Msv. Ibland är det endast överstrykning med innerhanden och ibland med båda. I det momentet ska man föra fram handen / händerna mot hästens mun längs med mankammen. I det här fallet ska tygeln glappa och man vill se att hästen fortfarande går kvar i samma form, alltså inte hänger i ryttarens hand.

Öva på att kunna ändra på kontakten under ridpasset! Försök att bli medveten om att ha en jämn kontakt. Att glappa med tygeln är inte att vara mjuk i handen utan ger en orolig mun. Vi kommer att jobba vidare med detta, då jag tycker att det här är en väldigt viktig del i ridutbildningen!

Här är två ganska bra bilder på en kortare och längre form med Affe för några år sedan. Om man fick önska skulle han dock trampa lite mer inunder sig på bild nummer två. Halsen kan längas ännu mer, men här ser ni alla fall en bra skillnad på hals och nacke.

Grodans vecka

Igår var jag och tränade hos Karin i Enköping. På måndagen red jag ett ganska ordentligt pass hemma, i förhållande till hur jag har ridit innan. Träningen på tisdagen var också en aning tuffare, alltså med lite högre krav / intensitet. Sedan är underlaget där lite djupare än hemma, vilket har gjort att jag har avvaktat med att åka dit pga den gamla gaffelbandsskadan. När den blommade upp så syntes det på benet direkt efter ansträngning – men nu ser benet fint ut så jag hoppas att jag kan andas ut. Det är dock ändå viktigt att variera och tänka på underlaget – med alla hästar!

Träningen gick bra och jag tror jag kan höja ribban en aning nu. Vi jobbade fortsatt med att hon ska bli längre i överlinjen och stärka sin bukmuskulatur så att manke och rygg kommer upp. I galoppen fick jag riktigt bra känsla med hästen framför mig. I trav är det lite svårare efter galoppen eftersom hon då blir lite ”het” – men jag fick en bra trav i slutet. Jag lyckas ibland snudda vid en känsla där hon travar med rygg och med en antydan till schwung nu, men det är endast korta bitar. Korta bitar är ändå en början!

Resten av veckan tänker jag såhär:

Onsdag: Promenad på hårt underlag som återhämtning
Torsdag: Uteritt i alla gångarter om vädret är ok. Fokus på bjudning, sug framåt och övergångar (där är den svaga punkten fortfarande).
Fredag: Ett pass i ridhuset med fokus på övergångar och att få henne mer genomsläpplig i sidorna.
Lördag: VILA (Jag med!!)
Söndag: Tömkörning, ev med bommar

Jag travade och skrittade ute efter passet. Härligt väder igår för en sådan aktivitet!