Film från gårdagens tävling

Här kommer en film från Glorias och min start igår. Jag hade en superbra känsla på framridningen och tyckte att jag tappade både energi och bärighet inne på banan, men det fanns visst marginaler att ta av för hon ser inte direkt låg ut i formen (vilket det kändes som). Dock tar hon över lite och gör halter och avsaktningar före mig, vilket gjorde att jag upplevde att jag tappade lite ”kontroll” – men det är inget som syns jättetydligt om man inte vet det. Stillheten i halterna på medellinjen måste dock bli bättre! Och så är det en galoppfattning där hon också hittar på lite själv. Annars tycker jag att hon har mer undersatta bakben i galopp-delen än vad hon hade vår förra start så det känns bra! Det är på väg åt rätt håll!

Vinst med Gloria

Idag har jag och Gloria (heter egentligen Tabaluga) startat en MsvC1 på Ledingenäs fina anläggning. Knivstaorten arrangerade tävlingen. På framridningen var  hon finare än någonsin vilket inte höll i sig riktigt på banan men det räckte ändå till 67,5% och en första plats! Nu är planen att trimma bytena så att vi förhoppningsvis kan gå vidare, kval till nästa nivå är avklarat med marginal.  🙂

 

Film och tankar från helgens tävling

Här kommer ett klipp från tävlingen i söndags med Gloria. Tanken var ju att starta Grodan men jag tycker fortfarande att hon känns ”försiktig” efter att hon blev halt efter skoning för någon vecka sedan. 🙁 Nu var ju tävlingen redan betald och bara en kvart härifrån, så det hade varit synd att missa att starta. I tisdags när jag red Gloria kändes hon superfin, så Marianne var snäll och lånade ut henne åt mig. Gloria har haft en period under våren där hon har behövt lite hjälp med bl.a. bakknäna samt träning på vattenband för att bli mer liksidig. Hon har även bytt sadel (till en Anatomica) så det har varit en del saker som vi har ändrat på med henne. Nu börjar hon bli rakare och mer avspänd, och galoppen är mer balanserad. Hela hästen bär sig bättre mot tidigare, men i galoppen är det mest tydligt – där blev hon gärna lite studsig och hög bak förut. Förhoppningsvis är hon nu i ett bättre läge för att utbildas vidare – och då är nästa steg att bytena måste bli helt befästa. Sedan får vi se hur långt hon kan komma, vi skyndar långsamt. Jag rider henne inte vanligtvis, utan det blir ”punktinsatser” då och då för att stämma av att hon och Marianne är på rätt väg. Jag tycker dock att hon är rolig att rida och att hon passar mig bra.

I programmet tycker jag att hon var väldigt lydig (utom sista halten..). Jag skulle behöva rida mer framåt i travdelen, men jag vågade inte riktigt eftersom jag var rädd att sätta spänningar i henne. Travlängningarna brukar vara mycket bättre, där var hon faktiskt lite matt (men det var ju 30 grader varmt och lite djupt på framridningen så tror att hon var lite trött). Galoppen flöt bra – där skulle jag dock också kunna rida lite större språng men var rädd att hon skulle byta. Fattningarna är hon lite kort bak men lydig. Finns alltså lite fler poäng att hämta. Nu blev det 67,26% och 8 på halvcirkeln där man länger formen, ena förvända galoppen och korrektheten. Tror att det går att få fler 8:or med lite mer energi genomgående. Ena enkla bytet blev hon lite ”stretig” och där hade jag precis innan tänkt ”oj vad hon är lydig” och så slappnade jag av för mycket – apropå det jag har pratat om mycket med er elever på sista tiden: nämligen att hålla fokus, och ”vara i bubblan”! Det där var enbart en ryttarmiss för att jag trodde att jag skulle kunna börja åka häst. 😉

Bra anordnad tävling!

Bra helg! Hela helgen på Lotteräng, igår som tränare / hästägare i LB och domare i LA, idag som ryttare i MsvC. Jag har startat Mariannes häst Gloria idag, och det gick riktigt bra: en tredje plats och fina poäng, och då var det ändå lite försiktigt ridet.

Bra anordnat av Lotteräng som alltid! Fina priser och extra plus för att man slapp kavajen i värmen… mer sådant! Det var dessutom prisutdelning utan häst så man kunde köra hem hästen direkt och det uppskattar jag verkligen.  Hästarna först!

Dario och Sofia 5:a

Idag har Dario och Sofia gjort sin första gemensamma dressyrstart, en LB3 hos Lotteräng. Det var riktigt bra kämpat av Sofia som har varit sjuk i veckan och det var dessutom riktigt, riktigt varmt idag. Tack och lov tillät de att man red utan kavaj…

Dario var superduktig. Inget konstigt alls med ny plats, helt otittig på banan och det såg väldigt prydligt ut. Det var kanske en smula mindre energiskt än vanligt, men det skyller vi på värmen. 😉 63,6% och det räckte till en 5:e plats. Jag hoppas det blir fler starter för det här ekipaget! Fler bilder kommer, kanske även en film.

Vi kommer inte att tävla mer

Efter en hel del tankearbete så har jag kommit fram till beslutet att inte tävla mer med Anea. Egentligen är det något som jag har haft i bakhuvudet ett tag, men det är svårt att släppa taget om en häst som man har haft i tio år! Under våren har hon bitvis också känts finare än någonsin på träning, men det stora kruxet är att det har varit i samband med att bakknäna är behandlade – och det håller inte i sig. Hon är inte halt men jag tror att det sliter för mycket nu med att rida i den graden av samling som krävs. Dels är hon 17 år, och dessutom har hon egentligen alltid haft svårt att samla sig tillräckligt för den här nivån. De gånger hon har känts fin vid träning har hon känts som en svårklass-häst och inte bara en ”häst som går svår klass”, och det har varit kul, men det gör också att jag känner ännu större skillnad när vi inte ”räcker till”. Jag tycker att hon har över-presterat under vår tid ihop och jag vill inte pressa henne. Jag själv behöver också en annan typ av häst om jag ska utvecklas vidare.

Min plan från början var ju att låna henne ett år och rida LA, men sedan har hon blivit kvar och det har varit en extremt lärorik, rolig, svår och även jobbig resa! Jag har fått göra mer med henne än vad jag någonsin trodde var möjligt, jag har fått prova att rida svår klass, delta i ett Lag-SM och framförallt har jag bevisat för mig själv att det går att komma ganska långt även utan massa kapital och fastän man har en ”vanlig häst” utan spektakulära gångarter. Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats utbilda henne ända hit själv – med bra tränarhjälp förvisso!

Det finns olika tankar om vad som blir nästa steg för henne, men jag är inte klar med det ännu. Jag vill inte sälja henne och jag tror att hon blir svår att ha på full tid i verksamheten tyvärr. Återstår att betäcka men jag måste först övertala min man…
Vår första start i LA6 (motsv MsvC) 2010 där vi kom 3:a på 68%
Vinst med Gripens Ryttarförening i Allsvenskan Div 1 samma år
MsvB var det största steget för oss, det tog några år innan hon bytte rent åt båda håll…. Skam den som ger sig. Den här tävlingen minns jag som varm, men rolig eftersom hon var så fin på banan den gången!
En favoritbild från en framridning till MsvA
Debut i StG – väldigt stort steg! Mitt största ridmål i livet var att starta St Georges, och aldrig trodde jag att det skulle bli med den här hästen! Tänk att det gick att komma ännu längre än så.
2015 Lag-SM på Strömsholm
Vinst i StG
Framridning till Int1
Vinst i Int1 förra året. 

Tack till Nina Bengtsson som har varit vår huvudtränare – det är nog få som hade lyckats få oss såhär långt, men det går när tränaren är visionär och ryttaren är extremt noggrann… 😉

Nu hoppas jag att jag kan nå såhär långt med någon annan häst i framtiden, men tills dess får jag (med ett visst motstånd), lägga undan fracken. Lärdomarna tar jag dock med mig.

Helgen som gick och veckan som kommer

Usch vad fort tiden går såhär års! Man får verkligen passa på att njuta av det så mycket man kan. Helgen var ganska lugn. I fredags grillade vi med Torbjörns kollegor. I lördags var det pub med Centern, så jag har varit ”Torbjörns fru” i helgen, vilket jag inte känner mig helt van vid. 😉 För övrigt låter det gammalt att vara ”fru”. Faktum är att igår när jag köpte thai-mat med mig hem så sa han i kassan ”Ha en bra kväll, Frun.” Vad i helvete?? Ser jag så gammal ut?

Lite ridning har även hunnits med, samt en kurs igår fm. Efter det åkte jag raka vägen till Stäket och dömde finalen i Allsvenskan Div 2 som gick i LA4. Ett program som sällan förekommer och som jag aldrig har dömt tidigare, men det var ett roligt program som var logiskt och med bra flyt. Vi var tre som dömde, och som jag tidigare nämnt så har jag varit lite nervös över det, men det är ju både nyttigt och roligt faktiskt. Nu var det med domare som jag i alla fall ”känner” lite, men det betyder ju inte att man alltid tycker lika. Jag måste dock säga att vi på det stora hela var rörande överens. Vinnaren hade vi på 70,405, 70,946 och 70,946 (!). Det är såklart alltid några det skiljer lite mer mellan, men det var många ekipage där vi låg på samma eller bara 1% skillnad, och det kändes ju väldigt bra. Det blir lite ”kvitto” på att man ligger rätt och efteråt diskuterar vi också hur vi har tänkt vilket är väldigt givande och lärorikt!

Nästa helg dömer jag LA3 på Lotteräng. Tanken är också att Dario och Sofia startar LB3 där om allt går enligt plan. Jag har ju även tänkt rida Grodan där men nu är jag ändå inte säker på det här med hovarna. Jag tror att hon kanske är lite öm fortfarande för hon är inte riktigt sig själv. Så himla tråkigt i så fall, eftersom den här terminen snart är slut. Men visst, det går ju fler tåg.

Annars är veckan tänkt mest till att hinna städa, fixa undan saker i stallet, slänga sopor.. Ja, ”tråkiga” sysslor helt enkelt, men sådant som måste göras när man har stall och gård. Till att börja med nu måste jag ta itu med pappersarbete och mail som jag släpar efter med. Riktig ”måndag” alltså.

Helgen

Den här helgen har känts lång, antagligen för att jag har gjort ganska mycket olika saker. I fredags var det drop in på morgonen och en privatlektion med Grodan på eftermiddagen. Däremellan annat jobb på gården som måste göras. Det är mycket såhär års. Torbjörn har satt potatis och sått i landet för fullt, jag har knappt hunnit hjälpa till med det… Bara att klippa gräsmattan tar ju timmar här och jag har inte ens hunnit ett varv innan jag borde börja om igen. Det växer så det knakar överallt just nu.
Fredag kväll var vi bjudna på middag i stan, vilket var väldigt trevligt! Det blev inte jättesent men jag var inte direkt pigg lör morgon…
Stona har fått sova ute i natt för första gången. Hade nog gått tidigare men de skulle avmaskas och vänja sig vid mer gräs först.

På lördagen var det ett dagläger med två pass och lunch. Bara elever som jag känner sedan tidigare, så det var ganska ”lätt” att hålla kursen. Det är alltid svårare med helt nya elever som man inte har sett tidigare. Efter det ridning av Anea inför tävlingen som vi var på igår. Tyvärr en total besvikelse. Jag har inte kommit ut i år förrän nu, så det går nog att ”skylla” lite på säsongsdebuten, och det kanske inte var så lätt att göra den på Djurgården där det är väldigt tittigt. Hon var SÅ fin på framridningen, jag tyckte att jag fick upp fronten bra mot slutet och hon var väldigt avspänd och reglerbar. Inne på banan hade jag mer missar än jag någonsin haft – stod inte still i halten, bytte bak i en piruett, tog inte hjälpen i ena serien osv… Listan kan göras lång. Jag tror också att det djupa underlaget bidrog – hon var både tittig och spänd samtidigt som det blev tungt. Så himla trist och på ett sätt blir jag revansch-sugen, på ett annat sätt har jag tyvärr lust att strunta i det hela nu. Jag tror ju ändå inte att jag kan få fram så mycket mer ur henne på tävling när hon är 17 och begränsad i sina gångarter. (Jämfört med andra svårklasshästar.) Men jag brukar ju inte ge upp i första taget så några till starter lär det nog bli. Jag har väl dock i bakhuvudet att detta sannolikt är vår sista säsong, och det är svårt att peppa sig själv när man inte har högre mål än så.
Har hunnit med riktig sommar-njutning också. Man får passa på! Det är helt fantastiskt ute nu med syréndoft och fågelkvitter.

Förutom ovan nämnda har min snälla mamma också varit här och tapetserat i stora rummet uppe. Det blir superfint! Bara pyttelite kvar nu så är det snart klart. Rätt stor skillnad att byta en gul och solblekt (antagligen inrökt) strukturtapet mot en ljus och ny tapet! Glömde förstås att ta före-bilder som vanligt…. Det skulle man ha gjort på alla sina gårdsprojekt men det är så lätt att glömma när man är mitt uppe i det.

Hoppas att ni har haft en bra helg i solen!

Programträning

I torsdags var jag och Anea på programträning för Pia Fälth för första gången. Upplägget här var att först få lite hjälp med grunderna och därefter rida igenom Int1.

Anea kändes ganska avspänd och på gott humör men kanske lite matt. Det har varit så varmt i veckan och jag tror det beror på det, även om det var svalare i torsdags. Grundformen känns bättre överlag men jag skulle vilja ha samma bärighet hela tiden, nu är det lite som om det kommer och går. Svårt att hålla ett helt program, även om programmet flyter på.

Mest nöjd är jag med saxen som inte alls känns lika svår. Jag hinner med och hon orkar hela vägen på ett bättre sätt. Skulle dock vilja ha henne ännu mer loss i sidorna. Generellt behöver jag få i en växel till och kunna rida mer energiskt utan att det blir spänt – något som alltid har varit vår svaga punkt och som jag får jobba vidare med!