Tävlingshelg

Jag har tävlat i Vallentuna i helgen, både fredag och idag. Vi startade Int1 båda dagarna. Jag rider sällan tävlingar tätt med henne, har aldrig varit iväg på meeting. Jag upplever nämligen att varje start sliter lite och kan göra henne trött / spänd efteråt. Nu ville jag ändå prova såhär, eftersom det är nära att åka (ca en kvart!) och det var möjligt med en dag mellan.

I fredags var hon jättefin. Jag hade en bra känsla från start på framridningen och har verkligen försökt få upp fronten och mer vikt på bakbenen. Det är inget hon har naturlig fallenhet för, så jag får jobba med det. Jag tyckte verkligen jag fick bra känsla och kommunikation med henne, och det höll i sig även på banan. Hon är faktiskt inte alls lika tittig och spänd på banan längre, så hon tillåter mig att inverka mer, och jag kommer ner bättre i sadeln. Bortsett från en bortslarvad uppridning där hon hade för bråttom iväg så var det inga riktiga missar (men detaljer som går att förbättra – absolut). Domaren som hade oss högst gav oss 65,65% men vi slutade på 63,68 och det är jag nöjd med. En liten höjning börjar kunna anas.

Igår red jag ut för att ge henne variation, men jag trimmade ute. Hon kändes helt okej och inte särskilt trött, så jag tänkte att jag ändå kunde våga åka idag. Tyvärr var hon dessvärre rätt trött i kroppen idag. Tunga banor också, både framridning och tävlingsbanan. Redan på framridningen var hon mer framtung och inte framme för skänkeln. Tänkte nästan strunta i alltihop, för en bättre runda än i fredags skulle liksom inte gå. Men jag gav det ändå en chans, för jag ville inte riktigt backa av bara för att det kändes dåligt. På något sätt ville jag ändå testa vad vi klarar.

På ett sätt bra att jag red idag ändå. Vi ”tog oss runt” på ca 1% lägre resultat vilket ändå får ses som en ok lägsta nivå för vår del i det här programmet. Missade tyvärr i en serie och hon blev stark i galoppdelen. Egentligen var känslan mycket sämre än resultatet. Grämer mig pyttelite att jag kanske gick lite över hennes gräns gällande orken, men det är jättesvårt att veta innan! Det är såpass få tillfällen för oss att tävla och vi behöver rutin.

Det jag tar med mig är att jag red bra i fredags och då var det kul, jag var inte ens trött efteråt. Jätteglad att vi kändes som ett team! Idag tar jag med mig att vi ändå kan genomföra ett program i svår klass när vi har en lite dålig dag, men nu ska jag träna vidare för att få henne starkare. Jag har tänkt släppa det här flera gånger om, men jag känner nog att vi fortfarande har kvar att lära. Det är inte en häst med kvalitéer för att gå på 70%, men jag lär mig fortfarande med henne och vi har en del grejer vi skulle kunna göra bättre. Tyvärr har jag bara hittat två tillfällen till under hösten, jag får se hur det känns till våren, men jag kämpar på. Det kommer dröja innan jag har en ny häst på den här nivån, så jag gör så gott jag kan utifrån våra förutsättningar ett tag till!

Tack, Marianne för hjälpen, och Helena för foton!

Hårdträning

Jag startade dagen med träning av tre hästar och var klar före 10.00! Nina var snäll och kom hit och hjälpte mig direkt på morgonen. Det blev inte jättelånga pass per häst utan vi körde lite snabbt och effektivt idag.

Anea fick damma av framförallt serier och saxen idag. Vi red igenom hela Int1 som avslutning, och det var bra för jag red visst fel två gånger… Det är lite rostigt. Nina tyckte dock att Anea var finare än någonsin. Det var ju bra, för jag har haft en hel del saker som jag har krånglat med, men det kanske ändå har gjort någon nytta. Tror att jag börjar känna mer och mer saker nu, och då blir jag också mer kritisk.

Grodan fick massor av lovord. Nina verkar uppriktigt förtjust i henne och tror att det finns massa gång i henne, med mer styrka och träning, givetvis. Vi gjorde lite öppnor och provade även att byta – och det kommer nog inte bli så svårt (törs man säga det?). Båda bytena var på hjälpen, det ena rent och det andra efter bak, men det var andra gången vi provade… Hon travar mycket bättre nu, så jag tror också att hon kan bli riktigt fin!

Zigge var också duktig. Provade lite byten även här. På hjälpen men efter bak. Inte så stor panik över det än, har knappt provat på honom heller. Det har varit mycket jobb med annat, och tidigare har ju galoppen inte ens ”hängt ihop”. Vi får väl se vad det kan bli av honom, jag jobbar på. Var väldigt nöjd igår också över att jag kunde skritta ut ensam efteråt. Det kanske inte låter som en stor sak, men det är ett framsteg faktiskt. Han kan ju vara väldigt tittig och vilja vända eller bli istadig, men det verkar gå att få honom med sig mer och mer ju mer han litar på mig. 🙂
Lisas Hästfoto

Nu ska vi igång igen

Efter en lugnare period för oss båda var det dags för träning i onsdags för mig och Anea igen. Med tanke på att vi bara har joggat igång så fokuserade vi på grundridning, halvhalter, tempoväxlingar och en korrekt böjning. Fick ett väldigt bra resultat av detta och hittade en rundare galopp. Det är lätt att slarva lite med det här när man ska ”hinna” träna på alla svåra moment som ingår på tävling. Även om jag brukar vara noggrann så är det lätt att släppa igenom små saker och även missa det själv, när man är upptagen av att träna det tekniska. Efter en vila så tycker jag att man är lite mindre hemmablind på sin egen häst dessutom. Jag känner lite mer vilka saker som jag behöver jobba med, som jag kanske hade vant mig lite vid innan och ”mörkat”.

Igår longerades Anea bara, och så hoppas jag att jag kan följa upp träningspasset idag. Ska rida nu på förmiddagen, och sedan blir det kurs fre-sön.

Nästa vecka finns det luckor för privatlektioner. Passa på! Det är ju ofta svårt att få tider annars. Om någon vill hjälpa mig lite i stallet är det också välkommet, är helt själv hela nästa vecka.

Gårdagens äventyr

Det blev en till träning med Grodan innan hennes sommarlov. Jag ville gärna ha ett omdöme även från Rebecca. Hon verkade gilla henne jättemycket, dels för att hon är så positiv och lätt att jobba med, men hon tyckte också att det finns potential gällande gångarterna och att hon har en bra mekanik. Grodan har verkligen inte spektakulära gångarter, men de är bättre än Aneas i grunden och Anea har ju kommit rätt långt ändå. Det går att förbättra gången med ridning och styrka och G har en bra grund men behöver jobba mer genom ryggen, särskilt i traven som nu är lite kort och snabb. Det jag gillar med Grodan är att hon har en egen mjukhet i kroppen och bra egen balans, vilket gör henne ”lättriden” i mitt tycke. Dessutom en jättebra inställning och inte ett dugg tittig eller spänd (förutom ifall hon inte riktigt förstår vad jag vill). Jag tror att hon kan bli fin med bra träning, och det har hänt en hel del sista tiden!

Vi provade faktiskt att byta galopp ett par gånger, mest för att se hur hon tog det. Ett par gånger var det på hjälpen men orent, några gånger efter hjälpen och spänt, men jag tror att om hon bara kopplar ihop vad hjälpen verkligen betyder så kommer det inte vara något problem! Nu får hon i alla fall en välförtjänt ledighet några veckor. Jag är jättenöjd med henne såhär långt!
Galoppen är bättre än traven, men traven är oftast ganska lätt att förbättra hos en häst, så det tror jag inte är något stort problem utan mer en fråga om tid och styrketräning.

Ny motivation

Jag har varit lite dålig på att träna med Anea på senare tid, dels för att jag tyckte att hon kändes lite trött och inte skulle ha så stora krav på sig, och dels för att jag har försökt lösa det här med sadeln. Hon har fått jogga / gå lättare pass samt gå med i verksamheten istället. Nu är det snart semester för min del och det innebär ytterligare ett break för henne, så just därför ville jag åka och träna idag för att inte sega till helt! Annars får jag börja om fullständigt när jag kommer hem från min ledighet.
Idag har vi varit hos Rebecka för att få en spark i baken, och det gick rätt bra med tanke på att jag inte trimmat så mycket. Sadelproblemet löstes faktiskt genom att göra om en befintlig sadel, och det är helt klart bättre i alla fall. Kanske inte 100% perfekt, men jag provar såhär nu ett tag. Eftersom Anea är 16 år nu och jag tror att vi har ca ett år kvar att tävla är jag tacksam över att slippa lägga ut typ 30.000 för en sadel. Nu gick det på 1200 istället!
Det var lite spänt idag (tittig utebana) och lite ”rostigt” som sagt, men vi fick ändå till ett givande pass och det är huvudsaken. Jag tänker i alla fall försöka satsa lite till i höst, och med det menar jag att rida några fler Intermediere och se om vi kan bli mer trygga på den nivån. Det svåra nu är att uppnå tillräcklig samling. Det har alltid varit svårt att samla henne, hon blir lite långsam och har svårt att verkligen vinkla in bakbenen vilket ofta resulterar i att hon blir stark. Nu tycker jag ändå att det känns mer lovande efter att sadeln är ändrad, det ger bättre förutsättningar för att hon ska kunna komma upp med framdelen.
Nu är det inte ens 2 veckor kvar innan min semester och jag rider på fram till dess. Sedan har jag en vet-check bokad innan jag åker. Förväntar mig inget allvarligt utan vill bara ha en koll. När jag är borta tänkte jag ta hjälp med longering / tömkörning ca varannan dag så att hon inte står helt. Sedan gäller det att sätta igång om man ska hinna tävla i augusti igen!

Jag har förresten fått ett mail idag att jag är antagen som MsvB-domaraspirant, så det gav också lite ny motivation. Det är trots allt roligare att kunna gå vidare även som domare. Man söker inte vidare, utan man ”väljs ut” så det känns faktiskt extra bra då! Så till hösten börjar första fortbildningen, det ska bli roligt men också utmanande.

Första träningen borta med Grodan

Bra att jag åkte iväg idag – nu fick jag lite ny motivation och energi tillbaka! Grodan har varit SÅ duktig idag. Snäll att lasta, stod som ett ljus i transporten så jag nästan glömde att jag hade häst med mig, och skötte sig även på träningen. Jag hade hoppats på lite lugn och ro i ridhuset men det var fullt med hästar. Det var dock inga som helst problem, Grodan brydde sig inte det minsta! Det bådar ju gott inför en eventuell tävlingskarriär.

Nina har sett henne en gång i januari när hon var helt ny, och hon tyckte det var stor skillnad och att hon även har vuxit lite. Vi har inte gjort något mer än en avstämning, och flyttat lite för skänkeln. Jag fick bra känsla och hon känns mycket mer avspänd och bättre i kontakten än förut, även om hon fortfarande måste få fram nosen.

Är jättenöjd med den här hästen! Hon är rolig att rida, och lättriden törs jag nog säga. Och framförallt ett fantastiskt psyke, snäll och social och helt otittig. Ska bli väldigt spännande att se vad det blir av henne i framtiden.

Just ja, lyckats få till en sadelprovning imorgon till Anea också. Håll tummarna för att jag hittar något nu, så att jag kan ”ta itu” med henne igen också!

5:a med Zigge

Idag gjorde jag och Zigge vår första gemensamma start, MsvC1 på Lotteräng. Det gick över förväntan. Hade ställt in mig på en häst som steppar runt på gången och inte går att knoppa, som kanske trilskas vid lastning och springer baklänges från domarbordet. Ingen av dessa negativa tankar infriades. Han har stått som ett ljus (för att vara han), gått in snällt (med en pytteliten tillsägelse) och gick hela programmet ungefär så bra som vi kan för dagen. Det är ju inte en helt lätt häst, för han ser tydligen tomtar och troll lite överallt och har dessutom svårt att vänta och vill helst hitta på allt själv.
Framridningen var dock inte mycket att skryta med, det blev en hel del trix med att gå åt sidan, baklänges och störa de andra ryttarna i viss mån är jag rädd. Men jag lyckades på något sätt förbise det i början, för att mot slutet av framridingen börja kunna kräva lite mer uppmärksamhet och då blev han ganska fin. Höll knappt på att komma in i ridhuset heller, men det gick att övertyga honom tack och lov.

Väl inne på banan var han faktiskt betydligt bättre! Nu är Lotteräng en ”snäll bana” utan staket, men det är dock ett bord som man måste förbi. Det gick bättre än väntat, inga problem att rida upp på medellinjen heller! Ritten flöt på men han galopperade i en längning och travade in i enkla bytena – det var synd. Förvända galoppen satt dock, och öppnorna helt ok. Sedan var det en del spänningar, spec i skritten. Det blev 63,298% och en delad 5:e plats. Oväntat bra med tanke på att vi bara har ridit på andra platser tre gånger innan. Man får också påminna sig att när han kom i januari 2016 så kunde han inte ens skritta rakt på en diagonal, och förvänd galopp var ju inte att tänka på. Det har ändå hänt massor med honom och jag hoppas det går att utveckla honom mer för det är en fin häst.
Här är han alldeles för kort i halsen (apropå förra inlägget), men försök se framför er att han skulle kunna slappna av och få fram nosen lite! Det finns potential tänker jag. (Och nej – jag rider inte så med flit, utan han gör så när han blir spänd.)

 

Fina Fantasi

I brist på hästrelaterade händelser när jag är på semester så kommer här några bilder på Lena och Fantasi från förra helgens start i LB3. Fantasi är verkligen en läromästare. Hon har gjort starter med fem av mina elever, från LB till MsvB och med flera placeringar upp till MsvC.
Tack för foton, Amanda Fog!

Tävlingsdag

Idag har jag varit på Djurgården och tävlat med Anea. Vi startade Int1 och jag är på det hela taget nöjd. Hon var jättefin på framridningen men det blev en del spänningar på banan. Väldigt tittigt och mycket som händer där. Inga stora missar men det blir svårt att visa någon energi eller bärighet när hon spänner sig, hon tappar lite bjudning och det blir för ”försiktigt”. Jag är ändå nöjd med att jag själv kan fokusera bättre nu och jag upplever att jag har mer kontroll över situationen, jag blir inte handlingsförlamad när det kanske inte flyter prickfritt. Då känns det också roligare att tävla! Hoppas dock att jag kan höja % även i den här klassen så småningom. Nu blev det 61,7% och jag skulle vilja kunna ha runt 64 som sist, men då krävs det lite mer av oss / mig. Fast än så länge är jag glad att jag ens kan delta på den här nivån!

Lena Tillman har också tävlat på Fantasi idag. Debut för Lena, och det blev nästan 64% och första utanför placering i LB3 hos Högvreten. Fantasi är verkligen en klippa på tävling! Väldigt snällt också av Stephanie att följa med och hjälpa till när jag inte kunde. Är verkligen glad över mina elever och inackorderingar som kan hjälpas åt. Jag tycker det är så roligt att det inte känns som någon stor ”skillnad” mellan inackorderingar och lektionsryttare, det är nog ganska ovanligt. Det är inte så uppdelat i det här stallet och det uppskattar jag verkligen.