Hjälp att sätta mål?

Jag har redan börjat utvärdera 2022 och sätta nya mål för 2023!

Jag tycker att det är viktigt att sätta konkreta mål, dels för att ha något att sträva mot (jag tycker att det gör träningen roligare) och för att sedan kunna se tillbaka och förhoppningsvis lättare se vad man har åstadkommit – eller vad man behöver jobba vidare med.

Ni elever som vill ha hjälp med mål inför kommande år är välkomna att boka 30 min möte där vi stämmer av 2022 samt sätter upp delmål och mål inför 2023. Du som har som mål att tävla har extra nytta av detta – vi kan även passa på att börja kika lite på er tävlingsplanering, men även du som ”bara” vill träna är välkommen att boka detta!
Mötet kan t.ex. läggas före eller efter en lektion – eller vad som passar.

Kostnad 200 kr.
Bokning via mail.

Välkommen!


Soya och jag checkade av fler mål i år än jag hade tänkt. Ibland går det snabbare än väntat – ibland tvärtom.

En fin novemberdag

I helgen var det kurs med yoga fredag – lördag. Jag tog nog inte en enda bild denna gång, men kursen var lyckad och det blev så stor skillnad på ryttarna efter både sitsträning, yoga och mer kroppsmedvetenhet! Jag blir alltid förvånad över hur stor effekt det kan bli, men det händer nästan varje gång. Hästarna blir mer avspända och det ser mycket mindre jobbigt ut för ryttarna. Det är väldigt roligt att kunna guida dem dit, tillsammans med Helena, som har yogan.

Igår var det i princip ”bara” stalltjänst för min del, och en ganska kort dag i stallet. Men den var desto finare! Det är inte ofta en morgon i november är så vacker – men jag har förevigat med massa bildbevis. 😉 Det var äntligen lite frost igår morse. Jag kan tycka att det är skönt att slippa frysa, men leran är inte rolig på hösten, och den här värmen i november gör att jag får klimatångest som jag blir tvungen att försöka slå ifrån mig för att inte må dåligt. Jag vet att det finns vissa som tycker att det bara är trams, men det är påtagligt att vädret har förändrats, och vi som jobbar utomhus i naturen eller med jordbruk märker det tydligt. Tyvärr tror jag inte att det är en tillfällighet, men visst, längre höstar och kortare vintrar är ju såklart skönt för oss som bor här i Norden…

Hur som helst – gårdagen var väldigt vacker – och jag hoppas på snö inom några veckor. Har inte gett upp hoppet om det än! Och idag är jag ledig – i alla fall från stallet – tanken är att hinna jobba lite med planering av julkurser mm, samt att vila kroppen helt idag. Det händer väldigt sällan, men återhämtning är viktigt – både för hästar och människor!

Hoppas att ni får en fin start på veckan!

Detta vill ni inte missa – Ryttarinspiration 4-5 feb

Jag har, tillsammans med Hedvig Wilander, planerat en ny, avsutten helg i hästens tecken. Den förra vi hade i Vaxholm var mycket uppskattad så vi ser väldigt mycket fram emot detta!
Perfekt att ge bort (eller önska sig) som julklapp. 😉

Anmälan görs till mig via mail till info@ryttarutbildning.se

Programmet i detalj:

Plats: Marholmen

Datum: 4-5 februari 2023
Tid: kl. 13:00 –12:00

Lördag
13.00 Ankomst med fika
13:30-14.30 Föreläsning: Träning som ger skillnad i sadeln med Jesper Sjökvist
15:00 Incheckning
16:00- 17:30 Yoga anpassad för ryttare med Helena Starkenberg
18:30 Fördrink
19:00 Middag

Söndag
Frukost
10:30-11:30 Föreläsning med Maria Sundin: Fokusera på rätt saker

Pris:
3900 kr i delat dubbelrum. (500 kr i tillägg för enkelrum)
Vad ingår:
Övernattning, frukost, 3-rätters middag med fördrink, frukost, fika, inspirationsföreläsningar samt yoga. Medtag egen yogamatta och filt. Om du inte har möjlighet till det – meddela oss innan.

Möjlighet finns att boka SPA-tid eller SPA-behandlingar.
Bokas via amanda.griberg@marholmen.se
Hund kan medtagas och detta meddelas i så fall vid bokningen. Det kostar 300 kr extra och betalas på plats.
Det går bra att äta lunch både lördag och söndag för dig med lång resväg – behöver ej förbokas.

Bokningen är bindande. Du betalar en anmälningsavgift på 1200 kr vid anmälningstillfället. Resten faktureras i januari. Du kan sätta in en ersättare på din plats om du får förhinder.

Anmäl dig med namn, fullständig postadress, mailadress samt eventuell specialkost / allergier. Anmälan görs till mig via mail till info@ryttarutbildning.se

Varmt välkomna! Suvi och Hedvig

Tankar om framåtbjudning

Framåtbjudning är A och O men kan kännas svårt för många ryttare. Hästar har av naturen olika energinivåer och vissa är mer framåt än andra, men jag skulle våga påstå att det också är en utbildningsfråga och att det ”inte finns några tröga hästar”.
Bra framåtbjudning är grunden för att resten av ridningen ska fungera, och innebär att hästen lätt går fram för ryttarens skänkel – och inte ska behöva påminnas ”i varje steg”. Många ryttare har dessvärre fått lära sig att det är ”bra” att rida med ”mycket ben” men jag tycker att det bara skapar motvilja hos hästen.

När hästen bjuder framåt känns den villig, den går för ett lätt tryck av skänkeln och du får ett bra ”sug” på bettet.
Hästar som är lite ”tomma” i kontakten tycker jag saknar ärlig bjudning, oavsett om de ”springer av sig själva”. I begreppet bjudning vill jag att hästen även bjuder fram till handen, även om jag rider med en lätt kontakt.

En häst som ”springer fort” behöver nödvändigtvis inte bjuda framåt. Det kanske är lätt att tro, men framåtbjudningen hänger ihop med en god bakbensaktivitet och en häst som springer eller är väldigt het ”springer ifrån” sina bakben. Det är också lätt att tro att en seg häst bjuder bättre framåt av att man släpper stödet, men även på den sega hästen ska du hålla en mjuk kontakt med munnen. Tänk att energin ska ”bibehållas” i hästen, du ska inte släppa iväg all energi. Däremot ska du givetvis inte sitta och bromsa med handen!

Dålig bjudning kan bero på en mängd olika saker, som att hästen har blivit ”avtrubbad” av en ryttare som ständigt klämmer, att den har ont eller att sadeln inte passar, att den är spänd eller obalanserad av olika anledningar. Oftast tycker jag dock att det beror på ryttaren. Alla hästar är egentligen känsliga, men om man tjatar för mycket med skänkeln så lär sig hästen att stänga av signalen för framåtdrivning. Klämmiga ben leder också till att hästen spänner ryggen = får svårt att röra sig framåt. Mycket av bjudningen sitter i en avspänd rygg och att hästen är lösgjord! Även en god balans i hästen innebär bättre bjudning – en häst som går i framvikt ”bromsar sig själv”.

Jag är av den meningen att om hästen inte tar en lätt skänkelhjälp så är det bättre att förstärka den – oftast genom en snabbare skänkel, och om inte det fungerar lägger jag till lite mer tryck (dock tillfälligt). Ibland kan jag förstärka genom att peta med ett spö eller använda sporren med ett lätt tryck. Efter en eller ett par gånger brukar hästen ha accepterat detta och går då fram redan för det lättare skänkeltrycket, och min uppgift som ryttare är naturligtvis att försöka använda så lite skänkel som möjligt och få hästen mer ”självgående”.

Jag tror att många ryttare inte alls är medvetna om hur mycket skänkelkraft de egentligen använder. Det är jätteviktigt att själv känna efter om hästen verkligen svarar direkt på skänkeln eller om det blir en ”fördröjning”, eller om man t.ex. skänklar flera gånger för att få hästen att trava. Det ska räcka med EN signal! Du ska heller inte behöva ”hålla igång” hästen. Om det känns som om hästen ska stanna – låt den göra det då – och sedan förstärker du skänkeln direkt. Det blir väldigt spänd ridning om man ska ”hålla igång” hästen, och du kommer också ha svårt att gå vidare och göra svårare saker som att samla hästen eller göra sidvärtsrörelser.

Tänk på att drivningen ska komma från underskänkeln, inte av att du drar upp hälen, eller att du spänner låren eller sätet. Då motarbetar du dig själv! Träna på att ge snabba signaler med vaderna.

Lycka till!

Soya debut i MsvA

Igår gjorde jag och Soya vår sista start för i år och det blev debut i MsvA! Egentligen var det kanske lite tidigt, men eftersom vår förra start gick så bra tyckte jag att vi hade lite marginaler. Jag har dock bara övat på piruetterna ca en månad så de är inte alls klara, och galoppen är fortfarande inte riktigt 100% stark och balanserad för den här nivån, men jag ville ändå testa. Hon har presterat så fint i år och det har gått fortare än tänkt (trots att jag har ridit ganska sparsamt med tanke på att hon hade haft föl och inte var riden på två år innan hon kom hit för 1,5 år sedan).

Vi gjorde vår första start i april i år, en MsvB1 som var lite svajig. Totalt har vi bara gjort 7 starter från MsvB1 – MsvA1 med placering i fem av dessa starter. Helt klart mer än jag hade hoppats på! Jag tycker att hon är fantastisk att rida, men ibland kan det ju vara svårt att få fram samma ridning på banan som hemma. I hennes fall är hon inte så annorlunda på tävling, men jag kan tycka att jag får driva lite mer än jag skulle önska. Mål till nästa år att hitta ännu mer flyt på banan för mindre hjälper och att befästa den här nivån som vi har testat nu.

Travprogrammet igår var fint, 7:or rakt igenom i princip. I galoppen blir det lite mer spänt, och tyvärr saktade hon av efter en av piruetterna och jag hann inte korrigera det, så där missade vi ett helt byte. Jag blev lite stressad på slutet och räknade fel i serien dessutom, men trots detta blev det nära 63% vilket jag tycker är en bra debut! Nu känner jag mig peppad att fortsätta träna inför våren och jag hoppas verkligen hon håller osv. Jag är så himla tacksam för den här hästen!

Tempoväxlingar kombinerat med öppna

Här kommer tips på en övning som jag har gjort i några av mina grupper sista veckorna. Övningen går ut på att kombinera öppna med en tempoväxling, och rids på fyrkanten.
Det går att göra den i både skritt och trav, samt galopp om man har kommit lite längre. I skritt kan det ibland bli svårt med bjudningen i en sådan här övning, men det beror nog på vad du har för häst.

Förutsättningar för att genomföra detta är att du kan rida en stabil öppna (eller bogen in) och att du kan reglera tempot, dvs ändra steglängden, på din häst.

På ena långsidan börjar du med att rida öppna tills det kommer till mitten av långsidan. Där rätar du ut hästen genom att föra framdelen tillbaka ut på spåret. När hästen är rak ökar du tempot, alltså länger steget, resten av långsidan. Innan hörnet / på kortsidan behöver du samla upp igen.

På nästa långsida gör du tvärtom, dvs du ökar tempot halva långsidan, för att därefter rida öppna resten av långsidan.

Syftet är att få en bättre ökning / längning ur öppnan i och med att en öppna ska föra över mer vikt till hästens bakben. Om öppnan görs rätt så kan man utnyttja lite av kraften ur hästens bakben i öppnan till att få en bättre ökning. På samma sätt ska öppnan hjälpa till att samla hästen efter ökningen och automatiskt ”bromsa upp” hästen. Förhoppningsvis hjälper det också ryttaren att fokusera mer på bakben, balans och bärighet och att undvika att bromsa med tyglarna.

Övningen lämpar sig för 20 x 60 ridhus. I ett mindre ridhus blir det svårt att hinna med detta på en långsida. Öka steglängden utifrån din hästs utbildningsnivå och styrka. Tänk på att inte rida för länge i övningen då den kan vara ganska jobbig för hästen att utföra!

Lycka till!

Dags för en ny inspirationshelg för ryttare!

4-5 februari är det dags för en ny, avsutten inspirationshelg för ryttare. Innan covid så ordnade jag och Hedvig en väldigt uppskattad helg i Vaxholm. Nu är det dags igen, och denna gång blir det på Marholmen.

Idag har vi varit där och haft ett planeringsmöte, tittat på rummen och lokalerna där vi kommer att vara. Vi håller på att sätta ihop de sista detaljerna nu med tidsschema och exakt pris. När det är klart kommer vi att gå ut med vilka föreläsare / inspiratörer som kommer att vara på plats. Ni elever / kunder och följare kommer att ha förtur på att boka innan jag släpper platserna till alla. Notera datumet så länge, så kommer mer information inom kort!