Tempoväxlingar kombinerat med öppna

Här kommer tips på en övning som jag har gjort i några av mina grupper sista veckorna. Övningen går ut på att kombinera öppna med en tempoväxling, och rids på fyrkanten.
Det går att göra den i både skritt och trav, samt galopp om man har kommit lite längre. I skritt kan det ibland bli svårt med bjudningen i en sådan här övning, men det beror nog på vad du har för häst.

Förutsättningar för att genomföra detta är att du kan rida en stabil öppna (eller bogen in) och att du kan reglera tempot, dvs ändra steglängden, på din häst.

På ena långsidan börjar du med att rida öppna tills det kommer till mitten av långsidan. Där rätar du ut hästen genom att föra framdelen tillbaka ut på spåret. När hästen är rak ökar du tempot, alltså länger steget, resten av långsidan. Innan hörnet / på kortsidan behöver du samla upp igen.

På nästa långsida gör du tvärtom, dvs du ökar tempot halva långsidan, för att därefter rida öppna resten av långsidan.

Syftet är att få en bättre ökning / längning ur öppnan i och med att en öppna ska föra över mer vikt till hästens bakben. Om öppnan görs rätt så kan man utnyttja lite av kraften ur hästens bakben i öppnan till att få en bättre ökning. På samma sätt ska öppnan hjälpa till att samla hästen efter ökningen och automatiskt ”bromsa upp” hästen. Förhoppningsvis hjälper det också ryttaren att fokusera mer på bakben, balans och bärighet och att undvika att bromsa med tyglarna.

Övningen lämpar sig för 20 x 60 ridhus. I ett mindre ridhus blir det svårt att hinna med detta på en långsida. Öka steglängden utifrån din hästs utbildningsnivå och styrka. Tänk på att inte rida för länge i övningen då den kan vara ganska jobbig för hästen att utföra!

Lycka till!

2 svar på ”Tempoväxlingar kombinerat med öppna

  1. Hälsningar från mig och Fatima som båda använde din övning idag på träningspasset. Vilken bra övning! Började ganska tidigt i passet och bytte varv regelbundet. Bra pepp för mig som jobbar med tempoväxlingar just. En oväntad bonus blev en väldigt energisk häst i detta arbete. Är det för att den hjälper till med balansen i längningarna tro? Kommer definitivt jobba vidare på detta sätt. Trevlig helg!

  2. Vad kul med återkoppling! Tror kanske att hästarna tycker att det är lite kul med en övning där det ”händer grejer”. Roligt att den kom till användning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*