Teori 10 april

Den 10 april blir det teori. Jag kommer att rida Anea och Grodan med hjälp av Nina Bengtsson, som en mini-clinic. Jag tänkte att det blir bra med två hästar på olika utbildnings-nivå. Jag kommer dock börja med Anea som behöver värmas upp lite mer, så att vi hinner visa lite mer rörelser på henne.

Start 18.30 och tidsåtgång ca 2 timmar. Fika finns såklart. Alla grupperna är naturligtvis välkomna, och ni behöver inte anmäla att ni kommer. (Om det är någon som inte rider på fast plats men vill komma och titta så kan ni maila mig.)
Välkomna!

Långfredag och dagläger

Bra och solig långfredag! Jag har haft ett dagläger med två ridpass och både hästar och elever var duktiga. Fokuset idag var att rida öppna. Första passet förberedde vi genom att hitta rätt böjning, kontakt och med att flytta hästarna sidvärts på volten. Fördelen med att ha två pass är att man hinner med grundridningen bättre. Om det inte fungerar så blir inte rörelserna bra heller. Oavsett vilka rörelser man vill göra så tycker jag att några saker måste fungera och det är att hästen är framför skänkeln, att halvhalterna fungerar och att hästen därmed är ”reglerbar” och i en ärlig kontakt. (Jag ska försöka skriva ett eget inlägg om det när jag är piggare!)

Efter kursen red jag Grodan som var superfin idag! Jag har jobbat med att hon ska vänta och bära sig bättre, och idag gick hon själv i bättre takt och balans. Jag tror mig ana att det finns en hel del att hämta i den här hästen, jag hoppas det i alla fall!

Hela kursgänget i storleksordning – Velle, Boromir, Affe och Dario. 

Lunchen var påskinspirerad med bl.a. en sallad med sparris, ägg, lax och skagenröra. Riktigt gott om jag får säga det själv!

Skärtorsdag

Påsk! Jag har börjat gilla påsken mer på senare år. Förut fyllde det ingen funktion för mig, men nu tänker jag att man ”firar in våren”. Även om det fortfarande är lite snö och kallt, så känns det verkligen som om våren är på gång nu. Jag vågade dock inte plantera vårblommor vid stallet än tyvärr, jag tror inte att de kommer överleva… Men här hemma ska jag fixa lite idag så det blir vårfint.

Jag ska försöka hinna ta det lite lugnt under påsken, så gott det går. Har två kurser men också lite tid till annat, och på måndag är jag helt ledig. Jag kan säga att det behövs, den här sega vintern har verkligen tagit energi från mig. Men nu vänder det nog snart! Min egen ridning känns i alla fall lite mer på gång igen, och det är en viktig faktor för att orka jobba på. Jag har svårt att förstå dem som jobbar med hästar (alltså undervisar, inte jobbar bara i stall) och inte rider / tränar själva. Jag måste få ny energi av ett bra ridpass, av tränarhjälp och i viss mån av tävling. Nu är ju jag inte så förtjust i att tävla, men det ger mig ett mål, och att ”lyckas” på tävling (behöver inte vara en rosett) ger ändå en morot mot att träna vidare. Utan tävlingsbiten hade jag inte gjort en enda halvhalt eller hörnpassering, då hade jag bara ridit omkring planlöst… 😉

Idag blir det lektioner på dagtid, mina kvälls-elever är lediga så vi har flyttat lektionerna. Jag ska inte rida själv idag, alla hästar går med utom Grodan som ska på uteritt med Sofia. Jag ska försöka städa och fixa inför påsk, och mocka och så förstås.
Hoppas att ni får en fin påsk!

Programträning

Idag har jag varit och ridit program för Roger Ohlsson på Vällsta. I morse var jag nära att avboka för att jag var så trött och sliten och kände noll motivation. Igår hade vi ett lite tjafsigt ridpass dessutom, och jag har inte ridit program sedan i november. Försökte alltså komma på ett bra svepskäl till att ”slippa” träna, men sedan tog jag mig i kragen i varje fall.

Tur var väl det. Anea kändes riktigt fin, och det vi inte var helt överens om igår var på plats idag. Jag hade bra flyt i programmet på det stora hela, men det finns absolut saker att förbättra. Jag tror att Roggan var lite snäll i sin bedömning, som landade på 69,41% (!) vilket jag inte tror att det hade gjort på tävling med tanke på att det ändå är en hel del saker att förbättra. Men jag är väldigt glad att han såg en skillnad mot förra året. För mig känns hon starkare och hon tar i själv nu! Förut lade hon sig gärna på handen och blev svårare ju längre programmet gick, men nu klarar jag i princip av att hålla ihop allt.

Film nedan. 8 på båda inridningarna, andra volten, mellantraven (ökningen som ligger mitt i programmet, de andra två är ökad trav), samt på mig som ryttare. Från och med i år är det bara ett sammanfattande betyg i slutet, gångarter och lösgjordhet är borttaget i de internationella programmen. Jag kan tycka att det är synd, men sedan kom jag på att det kanske ”gynnar” mig som har en häst med mindre bra gångarter? (Obs att detta inte gäller i lägre klasser – de programmen är som tidigare.)

Jag är nöjd med travökningarna, serierna är rätt jämna (men 2:orna lade jag för tidigt så de hamnade inte mitt på diagonalen) och att hon känns mer ridbar. Första piruetten är lite stor, den andra är bättre (6,5 och 7). Saxen var lite synd att jag inte fick till övergången till andra slutan bättre (har funkat bra nu på träning), men det är ändå bättre flyt än förut. Travslutorna tycker jag känns bättre för att hon bär mer och har en bättre takt, men hon måste få ut halsen lite. Förhoppningsvis kommer det med mer styrka. I skritten blir hon tyvärr för kort och där har jag svårt att påverka henne. Galoppökningen började bra – hon brukar inte skjuta på så mycket, men jag blev lite paff och började bromsa själv! Det var kanske något onödigt. 😉 Helheten kändes i alla fall bra, nu är det mer detaljer som ska sitta, och det är ett ”roligare” jobb.

(Jag ”fuskade” och red på pelham, vilket jag förstås inte kan göra på tävling, utan då är det kandar som gäller. Vi trivs dock bättre med denna betsling så nu körde jag på det.)

Affes första tävling

Idag har Marie och Affe varit och ridit LB3 i Märsta. Det var Affes första dressyrtävling (jag tror att han bara har tävlat hoppning innan) och han var rätt taggad. När jag kom hade Marie just suttit upp och då stod han och studsade och småbockade på stället..(!) På framridningen såg han riktigt fin ut. Jag gillar ju den ”taggade” Affe men Marie blev lite överrumplad eftersom det kanske inte riktigt är den häst hon är van vid. På banan blev det därmed flera missar (galopp istället för mellantrav bl.a.) plus en felridning. Så man kan sammanfatta det med att Affe taggade till och borde kunna vara riktigt fin på banan, men ryttarinnan behöver lära sig hur han fungerar borta och hålla ihop honom bättre. Jag föredrar ju ”tävlings-Affe” före ”lektionshäst-Affe” för han blev nästan lite het och känslig, så det där kan nog bli bra på sikt med några fler starter! Huvudsaken är att han och Marie tycker att det är kul, och han skötte sig exemplariskt i övrigt gällande lastning osv så jag är nöjd för att vara en första start, även om % kanske inte var den bästa. Ibland kan man vara nöjd ändå!

Sommarens kurser klara

Nu kan ni boka sommarkurser. Det kanske kommer lite fler datum (och det kommer att finnas utrymme för privatlektioner). Jag har också fyllt på med mer drop in under våren och det kommer några fler kursdatum under vårterminen. De är dock inte helt klara än pga tävlingar mm som jag inte har bestämt mig för än.
Kurserna hittar du här.

Välkommen med din bokning!


Träning med Grodan

Nu har Grodan varit här i drygt ett år (kom i januari förra året). Jag tycker att det har hänt en hel del med henne, samtidigt som jag kan tycka att det går lite långsamt framåt. Det kan också vara för att det känns som hon har varit här längre, ett år är faktiskt inte så mycket. Sedan har jag en bild av hur jag tror / vill att hon ska utvecklas, men det är inget jag kan skynda på, utan jag får ha is i magen och lita på att min känsla stämmer i det långa loppet.

Nina var här och hjälpte mig igår och det var första gången på länge som Grodan fick ögonen på sig. Hon har haft en ganska lugn vinter men nu är det dags att komma igång igen. Nina är väldigt förtjust i henne och kallar henne ”framtidshäst”. Just nu kan jag inte ens göra tillräckligt bra övergångar, men jag tror också på henne på sikt. Nu ska jag jobba med att stärka henne och få henne att vänta. Hon är väldigt pigg och känslig, och om jag får de egenskaperna på ”min sida” så är det jättebra, men just nu vill hon gärna springa omkring lite för mycket. Jag tror dock att känsligheten och kvickheten är en fördel framöver. Min förhoppning är att rida något program under våren, men jag kommer inte att stressa på henne utan det här får ta den tid som behövs. Det är lätt att bli lite ”stressad” själv, men Anea har ju verkligen blommat ut på gamla dar och Grodan har större kvalitéer än Anea hade i samma ålder så hon kommer nog ”ikapp” så småningom.

Tränade med Anea också, och hon var riktigt på hugget. Lite spänd bitvis men samtidigt känns hon väldigt arbetsvillig och tar i själv! Saxen flyter bättre och på det stora hela känns hon större, stadigare och starkare!

Två klipp på Grodan, lite galopp, och sedan när vi travar av. Hon behöver vila lite mer på steget i traven, men jag tycker i alla fall att hon är mycket mindre ”trippig” än tidigare.

Hjälp 8 april

7-8 april ska jag till Strömsholm för att gå MsvB-domarutbildning.
På lördagen hinner jag fixa stallet på fm men skulle behöva hjälp med insläpp lö em.

Sedan har jag behov av hjälp med utsläpp, mockning och insläpp 8 april... Har ingen extra stallpersonal just nu så det är lite ”kris” men det går ju bra om flera kan hjälpas åt. Håller tummarna för att någon / några kan rycka in!! Hör av er i så fall.

Hästsamlingen växer….

Jag hade inte tänkt skaffa någon mer häst just nu, men det kom upp en chans som jag var tvungen att ta och då måste man köra på! Jag tänkte dessutom att det är bättre att ”förekomma” lite, man vet ju aldrig med hästar och Fantasi blir inte heller yngre (även om hon är i bra skick fortfarande!).

Velle var här en period i höstas, och nu är han tillbaka för att stanna. Han heter egentligen Beekveld, född 2006 e. Quality – Fundy Du Mont. Han har tävlat hoppning upp till 130 tidigare och i dressyren är han utbildad ca MsvB på träning, men han behöver bli lite starkare i formen. Många elever gillade honom väldigt mycket sist han var här, så jag tror att ni kommer att bli glada. 🙂