Träningsfilmer

Här kommer några klipp på Dolle från förra veckans träning, som jag utlovade.
Jag har inte ridit så mycket på kandar och ibland blir han lite känsligare än jag förväntar mig på kandaret så det behöver vi finlira lite med. Den känsligheten är ju självklart positiv också, och en del av poängen med att rida med kandar, dvs att kunna använda ännu finare hjälper!
Den här träningen fokuserade vi på delar ur MsvB5.

I traven är det öppna en halv långsida följt av diagonalsluta. Högerslutan är bra på filmen, men den behöver vi jobba en del med. Det är svårt att få ärlig böjning och eftergift här fortfarande. Vänster känns mycket lättare.


I galoppen är det förvänd galopp över ridbanan och ett byte, följt av en galoppsluta och ett byte. Det är ingen tid att tänka på. 😉

Det är också en serie med tre byten i var fjärde. Den är knepig eftersom vi inte riktigt är ”ihopridna” ännu. Ibland svarar han inte riktigt så snabbt som jag har tänkt vilket gör att det kan bli räknefel fortfarande. På filmen är det dock rätt.

Avslutningsvis en uppridning och halt som jag mer än gärna lyckas göra om på tävling!

Helg med yoga

Nu var det ett tag sedan jag och Helena hade kurs ihop, men den här helgen var det dags för yoga och ridning igen. Vi körde bara två dagar den här gången, och utan övernattning pga corona. Det känns ändå bättre så, även om vi har yogat inomhus (vädret var för kallt, annars var planen att vara ute). Tur att jag ändå har stort hemma!

Det var verkligen välbehövligt med yoga för egen del. Varje gång vi har haft en kurs tänker jag att jag måste fortsätta mer regelbundet, men jag har svårt att yoga på egen hand, eftersom jag inte riktigt har tålamodet. Vissa övningar gör jag såklart ibland, men det ger väldigt mycket att verkligen jobba igenom hela kroppen. Jag har varit rätt sliten en period, men nu känner jag mig ”som ny”, fast faktiskt med en smula träningsvärk. 😉

Ryttarna verkade också nöjda, och det ser ut som om sitsträning och yoga i kombination ger en helt annan medvetenhet. Precis det som är meningen med kursen!


Veckans ridning

Den här veckan ligger fokus på Dolle, som har tränat två gånger för Nina. I tisdags var han lite ”av och på” med kontakten (har just börjat rida på kandar), men idag var han riktigt fin på träning med fokus på MsvB-linjer. Jag återkommer med filmer när jag hinner. Tanken är att tävla snart så jag måste jobba på med programdelar och mer precision. Vi är inte helt samspelta i serien ännu, och det finns såklart massor att jobba på, men helheten känns bra, och framförallt känns han väldigt glad just nu! Det tar lite tid att hitta rätt med en ny häst, även med utrustningen, så jag har haft lite huvudbry.

Grodan känns starkare och jag tycker att jag kan höja kraven lite. Höger byte funkar bra, men vänster är fortfarande spänt. Jag kommer behöva jobba en del med den biten och ta mer hjälp av Nina, men just nu måste jag prioritera Dolle. Grodan har fått vattenträna igen också, vilket jag tror är ett riktigt bra komplement, samt att jag försöker få till fler uteritter med träning i lätt lutning för att stärka bakdelen. Här är det fortfarande mycket styrketräning som gäller.

Soya ska sättas igång långsamt nu och den här veckan blir det longering och promenader. Hon är förstås lite spänd / pigg och springig, men jag tycker ändå att hon rör sig väldigt bra. Kort klipp nedan. Hon är oskodd, har haft föl och är inte riden på ca två år tror jag, och ser ändå såhär fin ut! Ska bli spännande att se hur det går!

Wreta gård på Instagram

Jag har skapat ett nytt konto på Instagram för gården som är mer inriktat på blommor, mat, får och inredning. 😉 Mitt konto srhastochryttarutbildning finns såklart fortfarande kvar, men jag vill renodla mina intressen lite. Ni som vill se mer från gården kan följa wretagard också! Där hittar ni också ett och annat recept när andan faller på.

Söndags-summering

Det här blev en ganska produktiv vecka faktiskt. Utan att jag har känt mig stressad! Dagarna är längre och energin börjar sakta återvända (men det får gärna bli varmare nu för hästarna vill ha mer bete i hagarna…).

Under veckan som gick har jag hunnit med två träningar, en med Grodan här hemma och en med Dolle på bortaplan. Båda var duktiga! Grodan fick en lugn helg nu som belöning, eftersom jag tror att hon har jobbat på lite hårdare / mer korrekt ett tag. Lika bra att förekomma än förekommas…

Vi har hunnit med en hel del städ och fix i stallet sista tiden och igår hjälpte min bror mig att piffa upp sadelkammaren lite så att köksdelen är lite snyggare. Det blev jättefint, det kommer ni se när ni kommer nästa gång! Jag skulle behöva byta ut micron också, men vill ogärna köpa en ny, så om någon har en ca 43 cm bred att avvara får ni gärna säga till.

Jag har hunnit städa ur växthuset inför ny säsong och alla rabatter runt huset har fått en första rensning (av ca 100 kommande…).

Dessutom har jag börjat ta tag i att måla möbler igen och först på tur blev två sängbord till ett av övernattningsrummen. Jag visar när de är helt klara.

Under veckan blev jag också intervjuad till en tidning, och idag har jag varit på mitt första domaruppdrag för i år. En snabb vända med bara 10 starter men ändå… Klasserna blir ju inte så stora nu när tävlandet är begränsat.

En ny häst är installerad i stallet också som ni såg i förra inlägget!

Jag har ingen kurs den här helgen men i eftermiddag blir det ett gäng privatlektioner, plus att jag ska rida lite själv. Nästa helg kör vi däremot en tvådagarskurs med yoga, det var ett tag sedan sist så det ska bli kul!

Soya är tillbaka!

Jag är superglad för idag har jag ”fått tillbaka” en häst som jag red in för flera år sedan. Några av er kommer nog ihåg henne. Jag hade två unghästar samtidigt, Quickan och Soya (ni får titta i arkivet). Quickan var fyra och Soya var tre, henne red jag in tillsammans med mina stalltjejer som jag hade då.

Båda hästarna såldes, och det grämde mig lite att jag inte kunde köpa en av dem. Soya har tävlat under åren som gått, upp till MsvC med bra resultat. Förra året fick hon ett föl och nu ville ägarna inte betäcka om henne, så tanken är att hon ska sättas igång och att jag lånar henne i sommar. Om hon trivs kommer hon stanna, så håll tummarna.

Soya är född 2009 och e. Skovens Rafael. Hon hade väldigt fin ridbarhet, så det ska bli spännande att se hur hon är nu. Hon fick gå ut direkt idag med mina andra ston (Anea har hon gått med förut). Vanligtvis vill jag att hästarna ”bor in sig” ett tag, men Soya är van att gå på lösdrift så jag tror inte att hon uppskattar att gå i en liten hage själv och dessutom sova inne.

För att ha haft föl och inte vara riden skulle jag våga påstå att hon är riktigt fin i kroppen! Hon rör sig mjukt och fint och spänstigt också, det jag har sett såhär långt. Fortsättning följer!

Så håller jag lektionshästarna motiverade

(Inlägget är publicerat 2018, men vissa saker man man återanvända!)

För att få glada och hållbara hästar så krävs det variation i arbetet, och gärna ridning på olika typer av underlag. Med en egen häst är det lättare att planera veckans ridpass, men jag försöker att ha det här i bakhuvudet även med mina lektionshästar. Nu har ju jag lyxen att driva min egen verksamhet och det innebär att jag själv väljer om jag vill maxa intäkterna och låta hästarna gå mer, eller om jag prioriterar att de ska gå ”lagom” och må bra. Jag håller generellt ett lite högre tempo på lektionerna (och med högre krav) än på en ridskola, så de kan inte gå lika mycket av den anledningen. Mina hästar ”sparar” sig sällan på lektionerna genom att t.ex. gå med nybörjare. Men bortsett från den fysiska belastningen att gå flera pass om dagen så tycker jag att den psykiska faktorn är minst lika viktig – och den pratar man inte lika mycket om tycker jag. Att gå flera pass om dagen i ridhus med olika ryttare tror jag gör att många hästar stänger av lite, och jag vill inte ha avstängda hästar!

Därför försöker jag variera arbetet så mycket som möjligt. Många ridpass börjar eller slutar ute när vädret tillåter. Svårt på vintern förstås, men annars skrittar vi nästan alltid fram eller av ute. Då får hästarna bättre bjudning och variation på underlaget, samt att de blir tryggare när de rids i olika miljöer. Jag försöker också få in ca en uteritt varje vecka, i den mån jag kan. Några elever rider ut ibland, och jag kan också välja att göra några pass ute istället för att ”rida igenom” hästarna inomhus.

En annan viktig faktor för mig är att gärna ha någon ryttare på varje häst som rider den hästen lite mer regelbundet (i den mån det går) – så att häst och ryttare lär känna varandra. Jag rider även alla hästar själv (med målet ca en gång i veckan – ibland blir det mer, ibland mindre). Dels vill jag känna status på hästarna, men jag kan också jobba loss en del spänningar och snedheter innan de blir befästa. Hästar som går med mycket spänningar är sällan glada hästar. Ibland tycker jag att det blir för många ridpass om jag ska rida utöver veckans lektioner, och då väljer jag kanske att tömköra eller arbete vid hand som ett komplement. Då blir det variation och hästen slipper även sadel den dagen.

Jag försöker också göra olika typer av övningar (men med en röd tråd), och avsluta när hästarna har gjort något bra istället för att nöta länge. Ibland lägger jag in markarbete för att få mer variation i dressyrjobbet. (Jag vet – den här terminen har jag varit dålig på det såhär långt.. Det kommer!)

Andra viktiga saker för att hålla hästarna glada är att utrustningen passar, och att de vid behov får hjälp av veterinär, kiropraktor etc. Jag stämmer hellre i bäcken än att jag väntar på att det ska bli ”katastrof”. Jag försöker också vara noga med att fördela arbetet under veckan hyfsat jämnt. Ibland blir det lite svårt, och i vissa fall har jag faktiskt hellre flyttat elever till andra tider, vilket kan betyda att någon rider privat på dagtid istället för sin tid i grupp. Det är inte alltför ofta, och det gör att jag själv får jobba lite extra, men jag gör hellre det om det passar i hästens vecko-schema. Och jag är väldigt tacksam över att jag har flexibla elever som har förståelse för detta. Det ger trots allt mer kvalitet åt alla i slutändan!

Att lära sig av sina misstag

Den här bilden kom upp på FB idag, och den påminde mig om när jag själv var med om ungefär samma sak. Efter den händelsen är jag extremt noga med att dra sadelgjorden… Jag tycker i och för sig att det är viktigt för att sadeln inte ska börja ligga snett under ridpassets gång – det är inte så sannolikt att ni skulle åka runt med sadel och allt på en dressyrlektion tror jag, men ändå. 😉
I mitt fall var det när jag praktiserade i ett islandshäst-stall, vilket jag i och för sig kommer skylla lite på nu. De sadlar nämligen längre bak och sadelgjorden hamnar mer mitt under magen (det var i alla fall så där). En islandshäst är också ganska rund. Jag hade missat att dra gjorden lite extra och mitt under en uteritt så gled sadeln runt och jag hängde kvar en stund, men ramlade såklart av – i en vattenpöl. Hästen sprang hem utan mig med sadeln under magen och den var såklart helt nedstänkt av lera. Inte så roligt just då i alla fall…

Och då kom jag att tänka på den här rubriken – att lära sig av sina misstag. Alla gör ju inte det, men att man drar lärdom av de fel man gör tyder i alla fall på ett visst mått av intelligens tror jag. Ibland kanske man till och med kan lyssna på någon med mer erfarenhet och slippa göra misstaget själv! Här kommer vi in mycket på säkerhet med häst, för det är framförallt de misstagen jag kommer ihåg, eftersom det faktiskt kunde ha gått så mycket värre. Det är dock svårt att helgardera sig när man håller på med djur (blev trampad på foten senast igår – men klok som jag är hade jag stålhätta i alla fall).

Här är några andra incidenter jag har varit med om – och inte tänker göra om.

Det här var en väldigt känslig häst kan jag säga, men det var också otippat att han skulle bli rädd för ”ingenting”. Jag skrittade på lång tygel och skulle ta på mig ridhandskarna i farten, dvs inte så bra fokus från min sida. Han blev rädd för ljudet av kardborren på men handske (!) och stack all världens väg – genom ett elstängsel – med mig på ryggen. Den här gången satt jag visserligen kvar, men det var inte så kul. Kommer inte att glömma detta.
Lärdom: var fokuserad på hästen, samt se till att ha dina prylar i ordning innan du sitter upp.

Jag åker ofta ensam med hästen och det tycker jag att man ”ska” kunna göra med en rutinerad häst. Den här gången åkte jag dock utan bom bakom. Jag vet inte varför, det minns jag inte. Men det var bland det dummaste jag gjort, även med en snäll häst. När jag måste lasta ur själv knäpper jag loss hästen innan jag öppnar luckan. Just den här gången lyckades dock hästen sno runt i släpet (fråga mig inte hur) och tog sig ut på något vis samtidigt som jag fällde ner luckan, vilket resulterade i att jag i princip fick luckan halvt på mig. Det gick bra, men det hade kunnat gå riktigt illa. Vet inte alls hur dum jag var den gången?
Lärdom: Åk ALDRIG utan bommen bak, oavsett om du är själv eller inte. Den är där av en anledning!

Det här var ju tyvärr inte ens länge sedan, men tydligen kan man göra dumheter även som rutinerad. Nu syftar jag på min avramling i somras. Alla kan ramla av en häst såklart, men i det här fallet så red jag ut på en häst när det blåste rejält (typiskt ”knäpp”-väder för en häst), plus att han hade vilat dagen innan. Till saken hör att han dessutom inte var en häst lämpad för uteritt. Egentligen visste jag ju allt detta, men struntade i det och chansade, varpå jag bröt foten. Det hade jag såklart kunnat undvika om jag hade lyssnat lite på mig själv innan, eller snarare inte varit lite styv i korken.
Lärdom: Läs av situationen på förhand, chansa inte och ta hellre det säkra före det osäkra.

Det finns säkert massa andra saker som man kan fylla på med här. Bara en sådan sak som att alltid leda med handskar – den lärdomen kan göra ganska ont ifall man glömmer bort det.
I själva ridningen gör vi misstag hela tiden, och en del saker är givetvis sådant som upprepar sig – typ att man blir för hård i handen fast man vet att man inte ska, etc. Det viktiga med ridningen tror jag är att analysera vad man gjorde, varför, hur blev resultatet och vad kan jag förbättra till nästa gång? Vi gör såklart massa fel när vi rider, men så länge man försöker lära sig även av det, så kan man komma vidare. I ridningen behöver man dock ofta repetera och få in det ”i kroppen” vilket är en annan typ av lärande som tar tid. Berättelserna ovan är ju mer konkreta exempel på saker man faktiskt inte behöver göra mer än en gång!

Fyll gärna på i kommentarsfältet om du har något eget, dåligt exempel att dela med dig av. 😉

Långsam vår

Våren började tidigt men går inte särskilt fort. Jag tycker i och för sig att det är ganska bra, för det är skönt att få dra ut på det lite. Förr eller senare smäller det till ändå och sedan är våren över. 😉 Jag skulle dock vilja att det började växa lite mer gräs snart, så att det kommer mer bete till hästarna.

Jag har haft lyxen att ha två praktikanter från Berga här i två veckor. Det är perfekt, så man hinner lite extra uppgifter som alltid finns såhär års. De har såklart hjälpt till med hästar, stall, longering, titta på lektioner etc, men vi har också hunnit med att börja skura boxar, mocka hagar och andra städuppgifter. Sofia är snart klar med att tvätta ridhusfönstren. Tyvärr är ett trasigt, men det är inte hennes fel, utan en fågel som flög rakt igenom. Glaset i de där fönstren är rätt tunt, så egentligen är det konstigt att det inte har hänt tidigare…
Mitt mål under sommaren är att måla fönster i stall och ridhus, men det kanske bara blir det ena, vi får se… Jag börjar med stallet eftersom jag inte gillar att klättra på stegar! 😉

Ni med inackorderingar: fortsätt håll efter mockningen i hagarna är ni snälla, så vi håller parasittrycket nere. Det verkar som om vi har varit bra på det hittills, få hästar ser ut att behöva avmaskas, och det är ju jättebra!

Nu på lördag (1 maj) har jag för avsikt att vara ledig och fokusera på gården och trädgården. Söndag dömer jag en tävling, men har för ovanlighetens skull lite plats för någon mer privatlektion på em (endast fasta elever). Skicka sms om du vill rida! Har ingen kurs denna helg.