Programträning 19 maj

Tips till dig som vill prova att rida igenom ett program. Till er som vill tävla så småningom är detta ett bra tillfälle att träna extra, men det är givetvis öppet för enbart tränings skull. Vid anmälan meddela vilket program du vill rida och önskemål om ev häst.

19 maj
Programträning
em / tidig kväll
30 min per ekipage.
Du rider igenom valfritt program upp till MsvB och får bedömning, samt möjlighet att göra om och få feedback.
Lånad häst 500 kr
Egen häst 300 kr + ev ridhusavgift 100 kr för utomstående

Insläpp 5 maj

Nästa vecka är jag på Gotland ons-sön. Påminner om att torsdagens lektioner är inställda (flyttade)!

Jag har löst alla pass utom insläpp 5 maj. Är det någon som har tid? Tar ca 45 min nu när det är bra väder.. Kan göras vid ca 16-17. Går även att kombinera med en uteritt på någon av mina hästar om det passar.

(Även torsdag 2 och fredag den 3 kan det finnas möjlighet att rida ut, och gärna om man samtidigt kan hjälpa till med något litet i stallet. Sofia är helt själv de dagarna.)

Sms:a om du kan / vill.

Påsk

Hoppas ni har en bra påskhelg. Jag har hunnit med ridning, lektioner, jobb och familjebesök. Har dock inte mycket tid över för att skriva något vettigt här, så det blir lite bilder från vår påskafton. Jag gav personalen ledigt så jag har stallet helt själv i fyra dagar, men lite helgkänsla får man ju ändå!

Påskriset gör jag av kvistar från trädgården – jag orkar inte leta upp en björk. Tycker dock att det här är finare dessutom.
Obligatoriska ägg
En liten aptitretare före maten, ihop med ett glas bubbel i solen. Det var ju nästan sommar igår!


Det blev en buffé liknande den på min förra kurs. I de små shotsglasen är det skagenröra.
Påskblommor i olika former.
Kvällen avrundades vid grannens påskbrasa – en tradition sedan vi flyttade hit. Jag gillar påsken, det är lite som att ”fira vår” tycker jag. 🙂

Vår på Wreta

Förra veckan fick vi elva lamm. Nu är det vår! Idag har vi öronmärkt sötnosarna. Det är fortfarande två tackor som inte har fått några ungar än, kanske kommer i påsk?
Det är väldigt svårt att fotografera lammen, de är inte stilla en sekund, så bilderna blir väl sådär. Men ni ser ju ändå hur söta de är!
Återanvända hyacinter från förra julen har börjat titta upp nu!
Lömsk katt på rymmen.
Om någon vill ha lamm-terapi så kostar det 500 kr för en halvtimme. 😉 Omedelbar effekt utlovas dock.
Och små söta påskliljor som jag också har haft i någon kruka och sedan planterat ut. Bra tajming till helgen som kommer.

Helgens kurs

I helgen har jag och Helena haft vår åttonde kurs ihop! Det är ett vinnande koncept med yoga och ridning måste jag säga. Vi har haft samma upplägg de senaste gångerna. På fredagen brukar vi inleda med ett ridpass för att komma igång, och därefter ett yin yoga-pass före middagen. Detta pass är ett lugnt och avslappnande pass, så det passar bra på kvällen.

På lördagen har vi sitsträning på lina en i taget. Då kan man fokusera på detaljer för varje ryttare. Efter lunch brukar vi ha ett mer fysiskt yogapass för att värma upp inför eftermiddagens ridning. Söndag morgon är det ett kort yogapass på morgonen före frukost, och sedan ett avslutande ridpass och lunch innan hemfärd.

Jag tycker att det blev stor skillnad på ryttarna från första till sista passet,och jag hoppas att de har något med sig att jobba vidare med framöver!

Här kommer blandade bilder från helgen:Hela gruppen samlad. Den här gången red Helena själv med på hela kursen.
Sitsträning med Qurre
Förberett för första yogapasset
Jag har startat upp påsken lite redan. Tyckte att det var en viktig mysfaktor.
Gillar den här tiden när kvällarna är ljusare men man fortfarande kan tända ljus.
Boromir och Maria
Jag lånade Calle som är utmärkt för sitstränings-ändamål. Caroline fick äran att rida honom.
Viktigt inslag före middagen på lördagen.
Hela gänget.
Middagen var också påskinspirerad. Jag gjorde en vår-buffé med ägghalvor, lax, sparris och ett gott bröd, samt en sallad.
De här rotfrukterna körde jag i ugnen (potatisen är så himla vacker!). Jag gjorde också kycklingfiléer i ugnen med creme fraiche och honung. Väldigt enkelt men jättegott! Hade picklad rödlök till också, min favorit. Middagen blev SÅ god om jag får säga det själv…
Söta Qurre och söta Helena idag.
Velle och Anna-Karin
Tack för ett bra samarbete Helena!
Nästa kurs blir i juli och den är överbokad. Men det kommer (minst?) ett tillfälle till under hösten, håll utkik.

 

Mitt i kursen

Denna helg är det yoga och sitsträning som gäller. Stort fokus på balans och inverkan och jag tycker att jag fick med mig en del nya knep från kursen med Birthe förra veckan, så det passar ju utmärkt. Här är några bilder från dagen, fler kommer när helgen är slut. Nu väntar jag bara på att middagen ska bli klar!

Grundarbete

Grodan har tränat på rätt bra under vårvintern, men plötsligt kändes hon trött och har fått en kortare paus. Ibland blir jag lite stressad av tanken på att hon är 8 år och ”ligger efter” så mycket, men när hon kom hit var hon ju inte alls tränad, utan bara ”riden”. Det gick egentligen inte ens att göra en halvhalt om jag tänker efter. Första året reds hon dessutom lite sporadiskt här, så jag har ju bara lagt mer seriöst jobb på henne sista året. Men visst, jag trodde det skulle gå snabbare att göra en ”quick fix” av henne än vad det har gjort. Å andra sidan trodde jag inte heller att jag skulle vilja behålla henne, så det är väl både bättre och sämre än väntat kan man säga.

Nu joggar jag henne och jobbar bara med kontakt och form, mycket i skritt. Grejen är att om hon är obalanserad blir hon direkt spänd, kort i formen och kryper ihop. Då blir även takten snabbare och hon har inte ryggen med sig. När jag lyckas rida henne i rätt balans så får jag ett bättre ”sug” mot bettet, hon får mer plats för bakbenen och hittar bitvis fin schwung i traven nu. Det är dock väldigt skört, och går i princip att hålla det på raka spår och kanske en stor volt utan att tappa det. Målet är ju såklart att hon ska kunna gå så på mindre volter och i rörelser, men det orkar hon inte ännu. Hon känns mer som en 6-åring på god väg, än en 8-åring.

Ju mer jag håller på med detaljer desto svårare blir det. Men jag tror och hoppas att om jag verkligen lägger en bra grund så blir det lättare sedan. Jag undrar bara hur mycket tid det kommer ta… Positivt är dock att jag tycker att hon är såpass rolig att rida att jag lätt kan skritta en hel timme utan att ha det minsta tråkigt. Och nästan varje pass är givande på något sätt, för jag får tydligt kvitto av henne när det blir rätt. Dessutom är hon väldigt kommunikativ även i stallet. Men just därför kan jag inte hasta vidare när hon säger nej – jag skulle sabba hela hennes arbetsglädje och det vill jag verkligen inte!
En favoritbild på Grodan. 

En bra onsdag

Den här veckan är det rätt mycket jobb eftersom det är kurs fre-sön och då är det alltid en del att förbereda (plus själva genomförandet givetvis). Gårdagen var dock lite lugnare och gav nästan ledighetskänsla mitt i veckan. Jag hade både lunchbesök och middagsgäster igår. Till lunch en vän som jag lärt känna på tränarutbildningen för några år sedan. Oftast ses vi bara på fortbildningar, men det är alltid så mycket att prata om så nu styrde vi upp en lunchträff också.

På kvällen kom våra grannar hit och vi lagade en gemensam middag av hemproducerade råvaror. Det blev så himla gott! Vi åt lammfärsbiffar av vårt kött, med ägg och lök som grannarna hade med sig. Till det rotfrukter (våra) och pumpa (deras) som vi lagade i ugnen. Som pricken över i en plommonchutney som de hade med sig. Det passade verkligen bra till. Salladen är också skördad hemma! Torbjörn har lyckats odla hela vintern (med hjälp av extra belysning såklart). Vi har redan mogna tomater, vilket är overkligt, eftersom de knappt brukar mogna på en hel sommar? Dessa har han sått i januari.

Det är faktiskt oerhört tillfredsställande att odla sin egen mat såhär. Maten får en helt annan innebörd! Vi borde verkligen skaffa egna höns också, men det har vi sagt i flera år. Vi är dock inte tillräckligt motiverade ännu verkar det som. Men nu kunde vi byta till oss ägg mot rotfrukter, och det är inte heller fy skam. Det skulle dock vara himla fint att ha egna ägg till frukost på ridkurserna, men det får vänta ett tag till.

Hjälp i maj?

Jag kommer att åka bort mellan 1-5 maj.

Jag skulle behöva lite extra hjälp med insläpp 4 och 5 maj, samt kvällsfodring 3,4 och 5 maj. Jag brukar ju sätta upp en lista med kvällsfodringarna men vill flagga för detta redan nu! Om det är någon som vet med sig att ni kan så får ni gärna säga till redan nu.

 

Veckans övning

 

Den här veckan tänkte jag att vi jobbar med den här övningen måndag och torsdag:


Det är kanske svårt att tro att jag har en konstnärlig ådra när man tittar på den här bilden – ni får ha överseende.

Man börjar med öppna i vänster varv – in på kort diagonal (rid gärna rakare än bilden visar…) och sedan höger öppna och kort diagonal igen.

Vi har påbörjat övningen för ett par veckor sedan med att rida den i skritt. Då gjorde vi öppna i mellanskritt och sedan ökad skritt på diagonalen. Nu har vi gått vidare såhär:
1. Öppna i skritt och trav på diagonalen
2. Trav i hela övningen
3. Slutövningen är att ur öppnan rida mellantrav (eller i alla fall längre steg) på diagonalen.

Min tanke är att öppnan ska samla upp hästen lite så att man har bra balans över bakbenen och ur det kan få hästen att länga steget med lite ”samling”. Det är ju egentligen så det är tänkt nämligen: kraften i längningen ska komma ur bakbenen och hästen ska inte ramla iväg på bogarna i en snabbare takt! Hästarna verkade tycka det här var en rolig övning, och det verkade som om den också gjorde nytta.

Man kan givetvis även använda öppnan åt det ”motsatta hållet” – dvs till att samla upp hästen igen efter en ökning.