Som ryttare kan du behöva jobba med att förbättra olika delar, och vad du behöver bli bättre på kanske kan variera över tid. En del har lättare med några av dessa delar, andra har svårare. Jag tror att det kan vara bra att bli medveten om vilka styrkor och svagheter vi har, och att identifiera dessa. Det kan vara lättare att dela upp det än att bara säga ”jag ska bli bättre på att rida”. Ni har säkert hört talas om att sätta mål och delmål, vilket är ett jättebra sätt att förbättra sig, och lätt att mäta. Men jag tror också att det är bra att titta lite extra på vilka delar / förmågor du som ryttare behöver fokusera mer på!
Jag tänker att man kan dela upp ryttarens olika förmågor i fem delar (kanske fler – fyll på om du vill!)
Känsla
Ridkänsla är oerhört svårt att beskriva (och att lära ut) – för vad är det egentligen? Och är det något man ”bara har” eller kan man träna upp det?
Jag tror att det är något som vissa har lättare för än andra, men jag tror absolut att det går att träna upp.
Vad krävs då?
– En bra tränare som kan bekräfta när det är rätt och fel, som kan förklara på ett bra sätt, och (tycker jag) – har en dialog med sin elev och inte bara envägskommunikation.
– En bra häst (eller, helst flera!). En bra häst behöver inte vara en GP-häst, men den bör vara väl grundutbildad och ge ryttaren ”kvitto” på när hjälpgivningen är korrekt, för du kan bara träna upp din ryttarkänsla genom att känna ”hur det ska vara”.
– Kroppsmedvetenhet hos ryttaren. Och det kan man träna upp även avsuttet, om man har självdisciplin! Det går att öva upp sin finmotorik, sin koordination, och taktkänsla etc även utan häst, och man använder sin fantasi lite. (Kanske kommer ett helt inlägg om bara det?)
Teoretisk förståelse
Jag tycker att teoretisk förståelse är viktigt för att kunna backa tillbaka när man får problem under ridpasset. Att endast rida på känsla kan du säkert komma långt på, men det är också viktigt att förstå hur hjälperna fungerar, hur en rörelse ska se ut, i vilken ordning man bör göra saker etc. Så LÄS ridlära! Eller sitt med på träningar, lektioner och FRÅGA din tränare när du inte förstår.
Ridteknik
Ridteknik handlar faktiskt om att nöta, och rida mycket, men helst nöta på rätt saker. För allt du övar på blir du bättre på, så om du lär in fel ridteknik eller hjälper så kommer du tyvärr bli bra på att göra fel! Så även här är det bästa en bra tränare, och att ha tålamod och själv först och främst bli medveten om vad du gör och hur du gör, så att du inte bara ”rider på rutin”. Och för att kunna ha en bra ridteknik så bör du också ha teoretisk förståelse för vad du ska göra och när, sedan kan du öva upp snabbhet i hjälperna och att rida med mindre hjälper t.ex. Personligen tycker jag att det är lättare (och roligare) att rida med bra teknik på en känslig häst, men det kräver också mycket övning.
Fysisk förmåga
Fysisk förmåga kanske är det lättaste att träna upp? (Så länge du inte har skador eller sådant som begränsar dig). Kondition, styrka och rörlighet går utmärkt att träna avsuttet, och kan hjälpa oss att bli bättre ryttare. Men här är det också viktigt att fundera på om du verkligen behöver bli starkare (och i så fall var?) eller t.ex. rörligare? Och att förbättra sitsen till häst kan du bara göra – till häst. Så rid mycket. 😉
Inställning
Inställning tycket jag att vi kan dela upp i två delar:
– Inställning och attityd till hästen och förståelse för denna. Det kan du träna upp genom att inte bara rida, utan helt enkelt bli ”bättre på häst” . Helhetssyn, förståelse för hästen som individ, utrustning, beteende, exteriör osv, allt detta spelar faktiskt in för att bli en bättre ryttare!
– Inställning till oss själva, dvs självförtroende som ryttare. Det kan ju variera över tid och även i olika situationer. Du kanske har ett stort självförtroende i att rida i grupp på ridskola, men det är svårare att tävla. Eller en ryttare rider lätt ut och galopperar på ett fält, medan en annan tycker att det är utmanande. Här kan det krävas mental träning, men också att bli medveten om i vilka situationer du är trygg och vad du tycker är svårare – och att aktivt våga utmana sig själv i de situationer som är lite svårare, dvs komma ur komfortzonen – i alla fall om vi vill bli bättre!
(Annars går det såklart fint att stanna i komfortzonen, men det kommer sannolikt inte leda till utveckling).
Fundera gärna på vilka eller vilken av dessa delar / förmågor du är bra på?
Och vad skulle du behöva jobba extra på att förbättra?
Och kommentera gärna med vilken eller vilka av dessa förmågor du tycker är viktigast hos en ryttare!
Ett svar
[…] Igår fick mina elever börja med att enskilt fylla i ett diagram enligt bilden ovan. Jag har skrivit ett längre inlägg om det här. […]