Säkerhet med häst

Under hösten har jag poddat ett par gånger, och nu senast pratade vi om säkerhet med häst, som kanske är lite ”tråkigt” men väldigt viktigt, och något som vi behöver tänka på varje dag i vår hästhantering.

Poddavsnittet hittar du här.

Jag letade upp ett inlägg från 2015 (!) då vi hade teori på det här temat, så här kommer en sammanfattning / repris på ett gammalt inlägg som jag tycker ni ska ta er tid att läsa igenom. Säkerhet i stallet är för både vår och hästarnas skull, vi vill undvika att själva göra oss illa, men hästarna ska inte heller utsättas för onödiga risker.

Under vintern tycker jag att det finns ännu mer säkerhetsrisker med halt underlag, lite piggare hästar, täcken och jackor som ska tas av vid ridning osv… Var försiktiga!


Det första jag tänker på är faktiskt att använda sitt sunda förnuft, läsa av hästen och försöka förebygga saker.
Om olyckan väl är framme så hjälper kanske inte all världens säkerhetsvästar och hjälmar ändå – även om t.ex. utrustningen också är viktig. Lär dig läsa av hästen och hantera den väl. Hästarna ska känna sig trygga med oss som ledare och det här måste vi människor vara noggranna med från början, och även små saker som kan vara ”gulligt” är, enligt mig, viktigt. T.ex. ska hästen inte få buffa på dig / klia sig på dig / dra iväg när du leder den / äta gräs när den känner för osv. Hästar är stora djur och att de är lätta att hantera från marken är A och O. Om det inte fungerar så träna ledarskapsövningar. Och respektera inte ”små saker” för de är snabba på att tänja på gränserna.

Vad gäller utrustning / kläder finns några grundregler:
* Hjälm och skor med klack vid ridning. Säkerhetsväst tycker jag är klumpigt vid dressyrridning, men kan vara bra när man rider ut / rider unghäst eller hoppar.
* Handskar när du rider, men även när du leder hästen, eller lastar. Brännskador på händerna är inte roligt.
* Skor med stålhätta när du är i stallet eller hanterar hästar. Kan rädda dina tår! (Finns även gummistövlar med stålhätta.) Och tänk på att ha skor med bra sulor (halkrisken.)
* Undvik fladdrande saker som kan fastna – halsdukar och öppna jackor.

Leda häst:
* Använd kedja under hakan om du är osäker / om hästen är stark. Vissa vill ha den på nosryggen, men jag tycker det är lite för skarpt. Dock finns det hästar som reser sig med kedjan under hakan så där får man känna av lite.
* Led helst med träns om du ska promenera längre / gå med en konvalescent eller unghäst. Går att ha kedja mellan bettringarna också vid behov.
* Jag tycker det är bättre att ta ner tygeln från halsen om man leder med träns, men å andra sidan om man tappar hästen är det bättre att ha tygeln över halsen. Jag föredrar dock att kunna hålla tygeln med båda händerna och att kunna hålla hästen en bit ifrån mig.
* Led hästen så att du går vid bogen, då har du bäst kontroll. Den ska inte gå och hasa bakom dig.
* När du vänder ska du vända med hästen ifrån dig så att du har ”ytterspår”.

Hagen:
* Stäng alltid grinden efter dig.
* Vid utsläpp, vänd hästen mot dig innan du släpper. Om det är flera hästar ska de släppas samtidigt.
* Lämna aldrig en häst ensam i hagen!

Boxen:
* Även här ska du vända på hästen innan du släpper in den i boxen, så att du aldrig har rumpan mot dig.
* Knyt upp hästen när du gör iordning den. Gör en säkerhetsknut, men ”lås” öglan med änden på grimskaftet. (Fråga mig om ni är osäkra). Hästen ska knytas upp så pass kort att den inte kan ta ner huvudet och äta (risk att ett framben fastnar). Dock ej så kort att det är risk för panik för att den känner sig låst. Jag vill att ni knyter upp hästen en bit in i boxen, inte vid dörren! Om den sitter fast och går ut halvvägs kan en olycka lätt inträffa.
* Självklart ska kedjan inte vara kvar under hakan när du binder upp hästen.
* När du är klar – se till att grimman inte hänger kvar i boxen! Risk att fastna i den.
* Stäng grimman när hästen är uppbunden! Många har spännet öppet (varför?) – men det finns hästar som har fått upp metallringen på sidan i ögat, och blivit blinda / skadat ögat.
* Naturligtvis sätter man inte fast hästen i bettringen.

Täcken:
* Ta på täcket framifrån och bak (dvs börja med bogspännet).
* Ta av täcket bakifrån och fram (dvs börja med bensnörena).
(Jag brukar inte ha bensnören, men kolla alltid innan du tar av ett täcke!)

I ridhuset:
* Knacka och vänta på svar innan du går in.
* Håll till höger.
* Skritta innanför spåret.
* Håll avstånden.

Sitta upp / av:
* Hästen ska stå stilla!
* Ordna stigläderlängden med foten kvar i stigbygeln. (Går tyvärr inte med alla stigläder)
* Släpp båda stigbyglarna innan du sitter av.
* När ni hoppar av – håll i ert spö. Det är många som lägger spöt på marken, men när ni ska böja er ner och ta upp det är det risk att få en hov i pannan.

Lasta:
Det finns massor som kan hända när man lastar, och det är såklart säkrast att vara två.
* Stäng bommen bakom hästen innan du sätter fast den.
* Samma sak när du lastar ur – ta loss hästen först och öppna bommen sedan.
* Se till att ha grimskaftet på hästens sida av bommen innan du lastar ur, så du inte blir ”hängandes” på din sida av bommen.
* Låt medhjälparen hålla emot hästens bakdel ( på sidan) vid urlastning. Många hästar kliver ur snett och det finns risk att de vrickar sig / trampar snett.
* Stå aldrig bakom lämmen, stå vid sidan när den fälls ner!
* Åk aldrig utan bommen bak! Det kan bli riktigt farligt att lasta ur annars!

Det var de viktigaste sakerna, tror jag. Som sagt – lägg gärna till fler saker om jag har glömt något! Tänk på att saker kan hända snabbt, även om du har en snäll häst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*