Veckans ridning

Den här veckan ligger fokus på Dolle, som har tränat två gånger för Nina. I tisdags var han lite ”av och på” med kontakten (har just börjat rida på kandar), men idag var han riktigt fin på träning med fokus på MsvB-linjer. Jag återkommer med filmer när jag hinner. Tanken är att tävla snart så jag måste jobba på med programdelar och mer precision. Vi är inte helt samspelta i serien ännu, och det finns såklart massor att jobba på, men helheten känns bra, och framförallt känns han väldigt glad just nu! Det tar lite tid att hitta rätt med en ny häst, även med utrustningen, så jag har haft lite huvudbry.

Grodan känns starkare och jag tycker att jag kan höja kraven lite. Höger byte funkar bra, men vänster är fortfarande spänt. Jag kommer behöva jobba en del med den biten och ta mer hjälp av Nina, men just nu måste jag prioritera Dolle. Grodan har fått vattenträna igen också, vilket jag tror är ett riktigt bra komplement, samt att jag försöker få till fler uteritter med träning i lätt lutning för att stärka bakdelen. Här är det fortfarande mycket styrketräning som gäller.

Soya ska sättas igång långsamt nu och den här veckan blir det longering och promenader. Hon är förstås lite spänd / pigg och springig, men jag tycker ändå att hon rör sig väldigt bra. Kort klipp nedan. Hon är oskodd, har haft föl och är inte riden på ca två år tror jag, och ser ändå såhär fin ut! Ska bli spännande att se hur det går!

Wreta gård på Instagram

Jag har skapat ett nytt konto på Instagram för gården som är mer inriktat på blommor, mat, får och inredning. 😉 Mitt konto srhastochryttarutbildning finns såklart fortfarande kvar, men jag vill renodla mina intressen lite. Ni som vill se mer från gården kan följa wretagard också! Där hittar ni också ett och annat recept när andan faller på.

Soya är tillbaka!

Jag är superglad för idag har jag ”fått tillbaka” en häst som jag red in för flera år sedan. Några av er kommer nog ihåg henne. Jag hade två unghästar samtidigt, Quickan och Soya (ni får titta i arkivet). Quickan var fyra och Soya var tre, henne red jag in tillsammans med mina stalltjejer som jag hade då.

Båda hästarna såldes, och det grämde mig lite att jag inte kunde köpa en av dem. Soya har tävlat under åren som gått, upp till MsvC med bra resultat. Förra året fick hon ett föl och nu ville ägarna inte betäcka om henne, så tanken är att hon ska sättas igång och att jag lånar henne i sommar. Om hon trivs kommer hon stanna, så håll tummarna.

Soya är född 2009 och e. Skovens Rafael. Hon hade väldigt fin ridbarhet, så det ska bli spännande att se hur hon är nu. Hon fick gå ut direkt idag med mina andra ston (Anea har hon gått med förut). Vanligtvis vill jag att hästarna ”bor in sig” ett tag, men Soya är van att gå på lösdrift så jag tror inte att hon uppskattar att gå i en liten hage själv och dessutom sova inne.

För att ha haft föl och inte vara riden skulle jag våga påstå att hon är riktigt fin i kroppen! Hon rör sig mjukt och fint och spänstigt också, det jag har sett såhär långt. Fortsättning följer!

Långsam vår

Våren började tidigt men går inte särskilt fort. Jag tycker i och för sig att det är ganska bra, för det är skönt att få dra ut på det lite. Förr eller senare smäller det till ändå och sedan är våren över. 😉 Jag skulle dock vilja att det började växa lite mer gräs snart, så att det kommer mer bete till hästarna.

Jag har haft lyxen att ha två praktikanter från Berga här i två veckor. Det är perfekt, så man hinner lite extra uppgifter som alltid finns såhär års. De har såklart hjälpt till med hästar, stall, longering, titta på lektioner etc, men vi har också hunnit med att börja skura boxar, mocka hagar och andra städuppgifter. Sofia är snart klar med att tvätta ridhusfönstren. Tyvärr är ett trasigt, men det är inte hennes fel, utan en fågel som flög rakt igenom. Glaset i de där fönstren är rätt tunt, så egentligen är det konstigt att det inte har hänt tidigare…
Mitt mål under sommaren är att måla fönster i stall och ridhus, men det kanske bara blir det ena, vi får se… Jag börjar med stallet eftersom jag inte gillar att klättra på stegar! 😉

Ni med inackorderingar: fortsätt håll efter mockningen i hagarna är ni snälla, så vi håller parasittrycket nere. Det verkar som om vi har varit bra på det hittills, få hästar ser ut att behöva avmaskas, och det är ju jättebra!

Nu på lördag (1 maj) har jag för avsikt att vara ledig och fokusera på gården och trädgården. Söndag dömer jag en tävling, men har för ovanlighetens skull lite plats för någon mer privatlektion på em (endast fasta elever). Skicka sms om du vill rida! Har ingen kurs denna helg.


Utbildningsskalan – steg 6

I slutet av terminen är min tanke att vi ska prata mer om sista steget på utbildningsskalan – nämligen samling.

Kortfattat kan man säga att syftet med samling är att flytta vikten från hästens framdel över till dess bakdel, för att avlasta frambenen och få hästen att bära sig själv och sin ryttare. Det är lätta att tro att man samlar hästen när man rider långsammare eller med kortare steg, men en samlad häst måste vara aktiv i sina bakben. Att rida korta steg med raka bakben är inte detsamma som att samla hästen.

Man brukar säga att det man ”förlorar i längd vinner man i höjd”. När hästen samlar sig vinklas bakbenens ledgångar mer, bakdelen ska sänkas och framdelen höjs därmed. Hästen kommer att bli mer ”komprimerad”.

Samlingen åstadkoms genom ökat engagemang av de framåtdrivande hjälperna, inte av en uppresande eller bromsande hand. Däremot ska drivningen fångas upp med förhållningar, dvs drivningen ska inte ”släppas iväg” utan du ska behålla den ”i hästen”.
Om du bara försöker få upp framdelen med handen så kan du få hästen att komma upp med hals och nacke, men hästen är inte samlad för att framdelen är högre – om det inte kommer bakifrån. Om du bara tar upp halsen så höjs inte manken, och den hästen är alltså inte samlad utan kommer att gå med en sänkt rygg.

Den här bilden hittar jag när jag googlar, Man kan tänka att hästen är som en ”gungbräda” som ska ”gunga bakåt”.

Första steget mot samling är halvhalter. Även om samling kommer sist på utbildningsskalan, så börjar vi samla hästen lite grann redan när vi ber den att bära oss och vara mellan ”hand och skänkel”. Ju mer utbildad och ju starkare hästen är, desto högre grad av samling kan man begära.

Samlande rörelser:
Bakdelsvändning / skrittpiruett
Öppna
Sluta
Diagonalsluta
Galoppiruetter

Att samla hästen korrekt är svårt, och ska endast göras när hästen är lösgjord – vilket kan vara svårt nog. Jag tycker ändå det är viktigt att ha detta steg i huvudet när man rider, så att man har slutmålet framför ögonen och inte rider hästen på bogarna, vilket är lätt hänt om man fokuserar på att ”få ner huvudet” eller rida hästen lång och låg. En häst som går i en korrekt, lång form, ska också bära sig själv. Många ryttare rider hästen lång i formen men i framvikt, så även i en längre form ska vi ändå tänka på att föra över mer vikt på bakdelen. Som med allt annat i ridningen är detta en ständigt pågående process!

Nedan några bilder på Anea från hennes tävlingar. Det är svårt med bilder eftersom de kan vara i lite olika moment, men ni ser nog ganska tydligt här.

Bild 1: MsvB
Här var hon fortfarande inte stark nog i samlingen och ni ser att hon hamnar lite i framvikt och bakdelen är lite hög.

Bild 2:
Framridning Int1. Jag sitter inte bra här, men om ni tittar på Anea så ser ni en rundare, mer sänkt bakdel och mer vinklade bakben.

Bild 3:
Samma tävling. Detta är i en ökning, men här ser ni en tydlig höjning av fronten jmf med bild 1.
Samling tar tid, speciellt om hästen inte riktigt är byggd för det. Anea har varit ganska svår att samla pga sin exteriör, men om hästen är byggd i uppförsbacke så är det lättare.


Nya kurser!

Nu finns det tre nya kurser att boka. Maj är bästa månaden för ridning – lagom varmt! Bokas via mail som vanligt.

13 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

16 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

22 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

Anea 20 år!

Idag fyller världens bästa häst 20 år! Så enormt tacksam över att få ha haft henne så länge och både få chansen att rida svår klass, samt kunna ha henne i verksamheten. Knappt en sjukdag på alla år som ett extra plus. Det finns inte så många sådana här hästar i världen, så jag är extra glad över att hon fortfarande är kvar här och känns fräsch. Givetvis börjar det synas att hon inte har samma spänst i steget längre, men för sin ålder är hon fortfarande i toppskick. Grattis till min fina häst!

Säsong för lamm

Nu har vi börjat få lamm på gården. Hittills har det kommit sju stycken, men det är tre tackor kvar som ska lamma de närmaste dagarna. Lammen är bedårande söta och sociala redan från dag ett. Går man ut till fåren är det svårt att slita sig…

Letar häst

Om rätt häst dyker upp är det dags att köpa eller låna en till, bra verksamhetshäst! Ålder från ca 7 år och uppåt. Helst utbildad men väl grundriden viktigast. Hästarna går få pass per vecka och rids även av mig för att hålla en bra kvalité. Bra hagar, egen gård, extremt noga skötta av en pedant. 😉 Läs mer på www.ryttarutbildning.se