Att beskriva en rörelse

Den här terminen har jag haft som mål att eleverna ska vara mer delaktiga. Alla har fått välja en övning själva som gruppen ska rida. Framridningen har varit självständig men jag har ”klockat” framridningen så att eleverna ska veta hur lång tid de har kvar så att de kan lägga upp det på ett bra sätt.

Jag har också målet att alla ska få sin häst framriden en gång under terminen. Där har jag några elever kvar, men terminen är ju inte slut än. 😉

Nu har vi kommit till nästa moment som jag har tänkt den här terminen, och det är att alla får ”läxa” att läsa på en övning och sedan beskriva den för resten av gruppen. Dels tycker jag att det är bra att kunna sätta ord på saker och ting, och dessutom tror jag att det ökar förståelsen att själv beskriva det teoretiskt, inte bara lyssna eller läsa i en bok.

Nu förväntar jag mig inte någon föreläsning, så krångla inte till det, men här är några tips!

På hippologen lärde vi oss den här ramsan: vad – varför – hur?
T.ex:
Vad – ryggning är när hästen går bakåt.. (utveckla gärna lite mer än så), fotförflyttning etc
Varför – dvs syfte: lösgörande? Samlande?
Hur – beskriv hjälpgivningen

Hjälpgivningen tycker jag också är bra att alltid ta i samma ordning så är det lättare att komma ihåg. Det kanske inte alltid passar i ”min ordning”, men jag brukar tänka typ:
Inner tygel
Ytter tygel
Inner skänkel
Ytter skänkel
Vikthjälperna


Sedan kanske inte den ordningen är optimal på just exemplet ovan med ryggning, men det är ett bra sätt att ”hänga upp” det på, så att man inte rör till det för mycket för sig själv!

Läs på rörelsen och även hjälpgivningen. Det är bra om det är korrekt fackspråk på tygeltag och skänkelhjälper också!

Jag lägger några böcker i sadelkammaren som ni kan titta i (men de ska ligga kvar där). Sedan är ni såklart fria att leta på andra ställen också. 🙂

Lycka till!

Vinst med Grodan

I helgen var jag och Grodan i Djursholm där vi lyckades ta hem en första plats i MsvC. Vi har inte tävlat så mycket, utan det här var andra starten i år. Vi kom 2:a för några veckor sedan i samma klass. Egentligen var min ambition att komma ut i MsvB, men jag har fortfarande inte riktigt ordning på bytena och det kändes viktigt att få ut henne på tävling igen. Både hon och jag har varit skadade så vi har ju tappat en hel del tid.

Hon är i alla fall väldigt rolig att tävla med, för jag tycker nästan hon skärper upp sig mer borta än hemma. Nu i helgen var hon väldigt påverkbar på banan och det gör ju tävlandet roligare såklart. Jag tycker också att hon är starkare, men det är fortfarande mycket jobb kvar. Grodan är inte precis en gångartshäst, men hon är himla kul att rida, och hon har en del kvalitéer som jag tror jag kan ha nytta av längre fram, så vi jobbar på ett tag till. Jag tänker att hon samtidigt kan gå in lite mer på lektioner, så hon gör lite ”nytta” också!

Yoga och dressyr 1-3 oktober

EN PLATS KVAR!

Helena och jag planerar en kurs med yoga och dressyr i oktober, om vi kan fylla den med kort varsel.
Kursen inkluderar övernattning i dubbelrum.

Fredag:
Samling 14.00
Ett ridpass i grupp
Fika
Yoga 1,5 h
Middag

Lördag:
Frukost
Sitsträning enskilt 30 min
Lunch
Yoga
Fika
Ett ridpass i grupp

Söndag:
Yoga
Frukost
Ett ridpass i grupp
Avslutning före lunch

Kostnad 5160 kr

Middag lördag kväll ingår ej, vi kommer att äta någon annanstans eftersom jag fortfarande inte har ett ordentligt kök. 😉
Viktigt att ni meddelar ev allergier vid anmälan!
Anmälan är bindande.
Jag återkommer i höst

Här är det tyst numera. Ledsen för det. Jag har kurser, rider väldigt mycket just nu samt renoverar köket. Det finns inte tid, ork eller inspiration att blogga just nu. Jag tänkte att jag släpper det ett tag så återkommer jag sannolikt i höst igen.

Terminen startar 23 augusti. Hoppas ni har en fin sommar!

Gotland

Jag har semester i två veckor som jag brukar, men det blev en kortare tur till Gotland än normalt. Vi har påbörjat ett stort projekt med att renovera köket så jag började semestern med rätt tungt jobb… 😉 Några dagar är det dock nödvändigt med miljöombyte om man ska orka ta nya tag, och det har varit jätteskönt här. Jag har träffat lite vänner och bekanta, varit en vända i Visby och badat både i havet och i ett kalkbrott. Jag har vilat också, och skulle säkert behöva mer av den varan, men just i år känns det inte riktigt som om jag har ro till det av olika anledningar, så imorgon bär det av hemåt igen. Men det går ju faktiskt att ta tillvara sommaren hemma också! Hoppas att ni har en fin sommar, var ni än befinner er.

Andra plats i MsvB5

Igår tävlade jag och Dolle på Överby en gång till. Jag hade en del missar på fredagen och jag ville kunna inverka bättre under själva programmet. Jag lyckades med det målet, att rida mer strukturerat, vara mer närvarande på banan samt höja procenten. Vi slutade 2:a på 68% i MsvB5. Jag är jättenöjd med både ritten och resultatet. Nu blir det lite lugnt och semester för mig, sedan tränar vi vidare mot nästa mål!

Tävling på Överby

Igår var jag och Dolle på Överby och startade MsvB5. På framridningen var han superfin, jag hittade en riktigt bra form och spänst. Han är dock inte riktigt stark där än och jag började tyvärr tappa det mot slutet av framridningen och lyckades inte hålla den kvalitén på banan. Det är såklart ett långsiktigt mål, men då ska han orka gå i den formen längre bitar. Jag måste också komma igång med tävlandet igen, det känns rostigt!

Trots detta 65%, och precis utanför placering – det är alltid lite surt när man precis petas ut, men jag är ändå nöjd med resultatet. Nästa gång ska jag försöka hålla ihop det mer inne på banan!

Årets första sommarkurs

Den här veckan började jag med kurs måndag – tisdag. Jag har legat lågt med övernattningar under våren pga corona, men nu i sommar blir det några flerdagarskurser igen.

Den här gruppen red två pass igår (riktigt varmt) och ett pass idag. Vi avslutade gårdagen med middag i trädgården, en superskön sommarkväll! Det blev lammfärsbiffar med myntayoughurt och en quinoa-sallad till. Så himla gott!

Detta är sista veckan innan jag har semester i två veckor. Det kanske blir lite hemester i år, jag har inte riktigt bestämt mig än.. Vi har lite projekt hemma att ta itu med, men jag hoppas hinna njuta av sommaren ändå. Att bo på landet underlättar just det i alla fall!

En natt på Steam

TACK till er som gav mig presentkort på Steam Hotel förra året! Det var en 40-årspresent från er elever, men det har inte riktigt varit läge att nyttja förrän nu, så det blev firande av årets födelsedag där igår tillsammans med Torbjörn.

Det var, som alltid, en trevlig upplevelse och god mat. Ni som inte har varit där ännu – åk dit. Ni kommer inte ångra er!