Tävling på Söderby

I helgen blev det start för Anna Barck och Ture i LB3 och mig och Soya i MsvB1.

Anna var jätteduktig och red fokuserat, men Ture däremot tappade lite koncentration denna gång och började prata med hästarna utanför. 😉

Det blir fler starter till hösten för detta ekipage, om allt går enligt plan. Anna har fått blodad tand!

Soya och jag gjorde vår andra start ihop igår. Hon var jättefin på framridningen, men jag lyckas inte riktigt hålla ihop det på banan där hon blir lite för lång för den här nivån. Det blev galopp i en travökning och lite annat smått, men vi satte bytena (förra gången var det ena orent) och hon har väldigt mycket kvalitéer i sig tycker jag – så med mer styrka kan det nog bli superbra. Hon är faktiskt helt exemplarisk på tävlingsplatsen – förutom att hon sedan inte vill lämna den, vilket är ett huvudbry, och också svårt att träna på annat än under förnedrande former på bortaplan – hemma går hon nämligen in i släpet direkt… 😉

Jag förlåter henne dock för det eftersom hon är så kul att rida och vi fick dessutom en fjärde placering på 66,4% så jag är jättenöjd!

Tävling med Ture

Helgen har gått lika fort som vanligt, med kurs, tävling med Ture och Jenny Lindström, samt döma en MsvC.

Jenny gjorde sin första start med Ture i en LB3 i Solna. Det blev 66% och en tredje plats! Fint ridet och Ture är helt fantastisk – snäll att åka med, uppmärksam på ryttaren och helt okomplicerad – med andra ord en perfekt läromästare att börja tävla med.

Jag vill gärna ge eleverna möjligheten att komma ut och starta lite, men jag har inte riktigt haft lämpliga hästar på ett tag, av olika skäl, och så hade vi ju en pandemi ett tag också…

Ture ska göra en start i vår och sedan får vi se om några elever kan komma ut i höst också och hur det ser ut med hästarna då.

Grattis Jenny till rosetten!

Ny vecka

Tiden räcker inte till! Veckorna bara rusar förbi. Känner ni igen er?
Det är mycket roliga saker att göra just nu och jag vill inte välja bort något. Jag har lite svårt att prioritera och så försöker jag göra ”allt”. Det mesta är roliga saker – Bonnie ska igång igen efter lite vila och Soya och Grodan tränar jag med inför att förhoppningsvis göra någon start till innan sommaren. Jag känner att jag skulle behöva tävla mycket mer för att verkligen kunna rida på banan, men jag hinner inte allt! På helgerna ska jag även hinna döma och hålla kurser, och att tävla är inte särskilt inkomstbringande om man ska vara ärlig. 😉

Den här helgen tränade jag i fredags på Wallstanäs. Jag red Soya för Mats Eriksson, vilket var jättekul. Hon skötte sig fint och han gillade henne. Titta på Instagram för lite korta klipp!

Lördag – söndag var det kurs med några av mina fasta elever, blandat privathäst och mina hästar. På söndag eftermiddag dömde jag MsvB på Överby och sedan hade jag en privatlektion när jag kom hem igen på kvällen. Det är lite lättsammare att hålla tempo när kvällarna är längre, helt klart.

Hur som helst är det såklart roligt att ”stressen” till stor del handlar om saker jag vill lägga tid på, och det är jättekul just nu med lite nya inackorderingar, lite fler träningar, roliga kurser etc. Det som är jobbigt är att jag fortfarande behöver fylla på med en ny lektionshäst, och det är svårt att finna tiden till att ens leta. Hör gärna av er med tips. Jag vill ha en lite större häst, kan vara något äldre om priset är ok, och i första hand en stabil häst mer åt ridskolehållet. Det är faktiskt lättare att hitta lite ”finare” och roligare hästar (enligt mina egna mått), men de brukar vara för svåra för en del ryttare och jag har redan flera hästar av den sorten. Roligt för ryttare som har kommit en bit, men passar inte ”alla”. Så springer ni på en schysst häst som kan passa får ni gärna maila mig.

Bonnie och Soya för någon vecka sedan. Det är redan mycket grönare ute nu, nu går det fort!

Sommarkurser

Nu har jag lagt upp en del nya datum för sommarkurser. Det kommer lite mer i augusti, men jag fyller på löpande. Kurserna brukar ta slut fort, så in och boka. 🙂
Och om du har egna förslag på andra datum får du gärna göra en förfrågan. Det finns mer luckor för privatlektioner på sommaren, och du kan också komma och träna med egen häst.

Händelserik påsk

Jag ligger verkligen efter, det har ju gått snart en vecka efter påsk! Här kommer i alla fall en salig blandning av påskbilder. Jag har hunnit med vänner, familj, döma tävling, följa med Anna och Ture som startade LB2 på fina 66% , och dessutom har Mariannes häst Gloria fått föl i helgen! Solen har kommit också och nu är det vår på riktigt! En både rolig och händelserik påsk i år. 😀

Extra teoritillfälle

Jag kommer att lägga in ett extra teoritillfälle med tävlingsfokus den 7 maj 12.30 – 14.00.
(Endast om det är tillräckligt stort intresse!)

Vi går igenom lastning, linda ben samt att knoppa och eventuella andra frågor som ni har.
Maila mig om ni vill delta – öppet för er som rider på fast plats. (Övriga som kan tänkas vilja delta kan göra en förfrågan om delta om det finns plats.)

Att inleda ridpasset på ett bra sätt

(Favorit i repris…)

Jag försöker alltid tänka på hur jag inleder mina ridpass, och jag brukar också lära ut detta, men det krävs att man repeterar saker så här kommer en favorit i repris – och även lite tankar för er som inte läst detta tidigare!

Till att börja med tycker jag att det är viktigt att komma i tid. Det är både för din egen skull, men även för respekt av hästen. De märker om vi är stressade eller arga när vi kommer till stallet, och det kan färga av sig på hela ridpasset. Om man vet med sig att man har en ”dålig dag” tycker jag att det kan vara bättre att rida ut eller göra något annat (ni med egen häst) eller i alla fall kommunicera detta med sin instruktör. Det kanske är en dag där det är bättre att hålla sig i sin komfortzon och inte utmana sig med extra svåra övningar t.ex!

Jag tror också att många ryttare själva skulle behöva värma upp för att komma till bra ridning snabbare. Försök att göra någon liten övning. Det kan vara uppvärmning för kroppen, eller mentalt. Prova och se vad just du behöver! Jag går aldrig ner på morgonen och rider på en gång. Jag behöver mocka lite först för att komma igång i kroppen. Ännu bättre kanske det vore med ett yogapass, men man får göra det man hinner helt enkelt. Jag sitter inte heller upp direkt, utan jag leder alltid hästen först. Då blir vi båda lite uppvärmda.

De första 10-15 minuterna av ett ridpass skulle jag säga är de viktigaste. ”Ridpasset” börjar egentligen redan i boxen! Där börjar du kommunicera med hästen som har börjat läsa av dig direkt. Om du då är osäker i ditt kroppsspråk eller otydlig med vad du vill så kommer det här också att följa med till ridbanan.

Även när man leder hästen så tycker jag att man ska vara noggrann. Det är både för att hästen ska vara uppmärksam på dina signaler, samt av säkerhetsskäl. Hästen ska gå bredvid dig, inte släpas bakom! Om det är svårt att få en bra bjudning så tycker jag att man kan hålla i ett litet spö när man leder. Jag brukar dock inte rida med spö om jag inte ”måste”. Jag sitter aldrig upp med spö, utan tar ett vid behov.

Och nu till själva ridningen! Den första stunden är till för uppvärmning, men det betyder inte att ryttaren ska åka runt och vara passiv tycker jag. Först känner jag alltid igenom min sits och min egen kropp när jag skrittar fram (och fortsatt under hela passet).

Kraven som ställs gällande form och samling på hästen ökar man efterhand. Hästen kan behöva få gå i en längre form i början t.ex, men det betyder inte att man rider runt planlöst på halvlång tygel. Att börja kontrollera att skänkeln fungerar, att hästen stannar när man vill, att man kan svänga osv är en del av uppvärmningen! Jag upplever att många missar den första stunden och det gör att resten av passet blir svårare. Om du har börjat i rätt ände så blir det enklare att fortsätta. Jämför med om du träffar en ny person och tar i hand: redan då har du börjat bilda dig en uppfattning om den. Det är i princip när du kliver in i boxen som du ”tar i hand” med din häst. Och själva ridpasset kanske man kan jämföra med en föreläsning. Om inte föreläsaren har fångat ditt intresse från start så kommer det bli svårare att bli intresserad längre fram. 

En bra början är A och O!

Har du själv några bra tips på temat får du gärna skriva en kommentar!

Vår på gården

Nu börjar det bli vår på riktigt. Så skönt att slippa is eller lera! Dock är den här perioden ganska intensiv. Vi har inte ens en gård med jordbruk, men det är ändå mycket som ska göras så fort solen tittar fram, men nu orkar man ju mer så det jämnar ut sig lite!

I stallet är det lite mer lättjobbat när hästarna kan vara ute längre – och snart kanske utan täcke också. Däremot är det jobb med hagarna som behöver mockas och staket som ska kollas / underhållas och lagas. Självklart kollas det under vintern också, men sommarhagarna har alltid mycket fix och nu är dessutom en av dem helt sönder för att någon har kört ner i diket i vintras och dragit ner staketet – självklart utan att säga något eller be om ursäkt heller. Även om det är ett misstag tycker jag att man säger till ifall man har sönder andras egendom, men jag kan ha fel… 😉

Foderstaterna ser jag alltid över inför pälsfällningen då de kan behöva lite extra protein. Snart kommer det gräs, vilket är skönt, för hästarna blir lätt lite tunna under vårvintern. Ni som rider här får gärna borsta / skrubba lite extra för att hjälpa till med pälsfällningen! Så fort gräset kommer är det dags att se över fodret igen, för då kan vi dra ner lite.

Det är också dags att rensa bort vintertäckena och röja lite allmänt. Dessvärre är tvättmaskinen sönder så jag vet inte hur jag ska kunna tvätta allt, men den borde väl bli lagad hyfsat snart hoppas jag.

När solen kommer fram är det också dags för fönsterputs i stallet (och ridhuset om vi hinner), samt måla om stalldörrarna som är väldigt slitna. Egentligen skulle hela stallet behöva målas utvändigt snart igen, men det får nog vänta minst ett år till.

Och dessutom börjar trädgården vakna till liv, så där kommer det snart explodera. Där behövs det också hållas efter, och det är dessutom dags att börja odla snart. Vi har redan börjat förodla lite (med extra belysning), men det ska odlas mer i omgångar. Torbjörn är flitig med grönsakerna, och jag är lite mer besatt av blommor. Onödigt kanske man kan tycka, men det är väldigt trevligt med blommor… Mitt dröm-mål är att kunna odla så mycket blommor att jag kan plocka buketter och sälja, men det får bli typ när jag blir pensionär för jag har egentligen inte tid. Dessutom är jag inte tillräckligt flitig med att ta hand om blommorna så det blir ingen ”jätteskörd”. Jag tänker att det som klarar sig klarar sig, lite så.

Nu i helgen har vi också jobbat med ridhusunderlaget – djupharvat och även fyllt på med nytt spån!

Som TUR är så har vi just nu två praktikanter här under en månad – så det finns i alla fall lite extra hjälp här och då hinner vi med lite mer av ovan nämnda sysslor. Hagarna känns som det största ”problemet” – så om någon elev vill ha lite extra motion är ni varmt välkomna att mocka lite i hagarna ifall andan faller på. 😉

Ny kurs i maj!

27-28 maj
Dressyr och yoga
Tre ridpass, varav ett sitsträning på lina, två yogapass,
kost och logi.
Samling fredag 13.00 i stallet
Slut lördag eftermiddag
3750 kr

Först till kvarn – dessa kurser brukar snabbt bli fulla!

Programträningskurs

I helgen har jag haft en programträningskurs med några av mina fasta elever.
På lördagen började vi med fika och kort ”teori” kring tävling, samt ett ridpass med delar ur program. Vi red i två grupper, en LB-grupp och en LA / MsvB-grupp.

Till kvällens middag blev det grönkålspaj och en sallad av bl.a. rödkål, vitkål och granatäpple, samt kallrökt lax som tillbehör. Till efterrätt blev det semmel-kladdkaka. Recept på pajen finns längst ner i inlägget, på begäran. 🙂

På söndagen red vi också i två grupper på fm med fokus på ”framridning” inför programmet.
Efter lunch red alla igenom sitt program enskilt. Hästarna och ryttarna var superduktiga, så det var väldigt kul! Jag tror att alla var ganska möra efter helgens ridning, men peppade också, hoppas jag! Jag tycker det är kul med det här temat, eftersom det ”skärper upp” ridningen lite att öva program. Det kommer nog en till liknande kurs lite längre fram, eller i höst.

Lite bilder på alla fina ekipage:

Jessica och Anea

Anna och Caribo

Jenny och Ture

Ulrika och Cesar

Siri och MisseGrönkålspaj

Jag lagar inte mat efter exakta mått, jag höftar lite så ni får bara en beskrivning här.
Jag är lat också så jag använder färdig pajdeg, i det här fallet hade jag glutenfri smördeg (som egentligen är godare).

Jag brukar inte ens förgrädda pajskalet, men det kanske är bra, det verkar ju dock funka ändå!

Fyllning:
Purjolök som jag steker upp i smör. Ca ½ stor purjo till en paj.
Grönkål som jag steker upp i olja eller smör och en klick honung. Grönkålen krymper en hel del, så du behöver typ en stor påse (200 g?) med färdigskuren, eller en rejäl knippa där du tar bort det hårdaste på skaften. Kanske lite salt och peppar också.
Sedan slänger jag ner det i pajskalet, smular ner en fetaost (vanlig storlek, vad nu det är, men ni fattar..), en näve valnötter och äggstanning (jag brukar ta 3 ägg och 3 dl mjölk, ev mjölk och grädde blandat). Högst upp tar jag en liten påse gratängost.

In i ugnen typ 30-40 min (?) i 225 grader. Passa att den inte blir för gräddad ovanpå och inte inuti, i så fall flyttar jag ner den i ugnen och sänker kanske värmen lite.