Min måndag

Idag har jag verkligen gjort lite av varje. Jag började morgonen med kontorsjobb, vilket har blivit en måndagsrutin för att komma ikapp och överblicka veckan lite. Sedan deltog jag och Torbjörn i ett digitalt möte om nya regler kring att registrera hästar på sin anläggning. Från och med 21 april ska alla hästar vara registrerade, så nu blir det ännu mer att hålla reda på. Tur att vi inte har så stort stall…

Vid lunch kom Tove för att 3D-scanna några hästar för ett konstprojekt som hon håller på med. Det är lite mysko och svårt att förklara men det blir väldigt fint resultat i alla fall. Grodan och Cesar (och jag..) blev scannade. Hästarna var superduktiga (de måste stå typ helt still och det är ju lagom lätt för en häst). Bilden i inlägget är en färdig bild från hennes instagram (Tove Kjellmark) – där finns fler bilder om ni är nyfikna. Den här bilden är alltså inte på någon av mina hästar, men det får ni förhoppningsvis se längre fram!

Efter dagens mockning så har jag också ridit fyra hästar.
Qurre fick ett kort, lite lättare pass, men det räckte gott och väl – han var jätteduktig. Viktigt dock att han verkligen bär på bakbenen och inte blir stark i handen!
Misse var också fin idag. Förra veckan tyckte jag han var lite kantig och stel men idag var det riktigt bra! Det blev också ett kortare pass med ungefär samma fokus som med Q.
Grodan var lite springig till en början (har inte ridit på ett par dagar, dock tömkört). Först tänkte jag ge upp i en millisekund, men sedan tog jag beslutet att först galoppera henne ordentligt, även i lätt sits, för att få igång hennes rygg. Efter det var traven enormt mycket bättre och då kom vi till ett bra jobb med skolorna och faktiskt lite schwung i steget. Hon verkar vara på rätt spår nu ändå, om jag kan hålla henne där, men det är en fin balans att våga kräva mer och ändå ta hänsyn till vissa begränsningar. I slutet av passet var hon dock jättefin och vi verkar komma igenom saker mer och mer, men det är klart att det inte kommer ”av sig själv”.
Sist ut idag var Dolle, som också behöver komma ihop lite mer nu. Jag försöker lista ut hur mycket jag törs kräva utan att rida ”för tufft”, men jag behöver även här komma över en tröskel tror jag. Det är en stor häst som också kräver en hel del ridning känns det som, men det ska ju ändå vara i den takt att han hinner bygga styrka utan att bli trött. Ryttarkänsla osv… Det är inte det lättaste! På torsdag kommer dock Nina så då kan jag bolla det lite med henne också.

Kvar idag:
1. Diska (är hemma en snabbis)
2. Putsa alla träns efter dagens ridning
3. En lektion med fortsatt fokus på rakriktning

Det var den måndagen!

Grundarbete

Grodan har tränat på rätt bra under vårvintern, men plötsligt kändes hon trött och har fått en kortare paus. Ibland blir jag lite stressad av tanken på att hon är 8 år och ”ligger efter” så mycket, men när hon kom hit var hon ju inte alls tränad, utan bara ”riden”. Det gick egentligen inte ens att göra en halvhalt om jag tänker efter. Första året reds hon dessutom lite sporadiskt här, så jag har ju bara lagt mer seriöst jobb på henne sista året. Men visst, jag trodde det skulle gå snabbare att göra en ”quick fix” av henne än vad det har gjort. Å andra sidan trodde jag inte heller att jag skulle vilja behålla henne, så det är väl både bättre och sämre än väntat kan man säga.

Nu joggar jag henne och jobbar bara med kontakt och form, mycket i skritt. Grejen är att om hon är obalanserad blir hon direkt spänd, kort i formen och kryper ihop. Då blir även takten snabbare och hon har inte ryggen med sig. När jag lyckas rida henne i rätt balans så får jag ett bättre ”sug” mot bettet, hon får mer plats för bakbenen och hittar bitvis fin schwung i traven nu. Det är dock väldigt skört, och går i princip att hålla det på raka spår och kanske en stor volt utan att tappa det. Målet är ju såklart att hon ska kunna gå så på mindre volter och i rörelser, men det orkar hon inte ännu. Hon känns mer som en 6-åring på god väg, än en 8-åring.

Ju mer jag håller på med detaljer desto svårare blir det. Men jag tror och hoppas att om jag verkligen lägger en bra grund så blir det lättare sedan. Jag undrar bara hur mycket tid det kommer ta… Positivt är dock att jag tycker att hon är såpass rolig att rida att jag lätt kan skritta en hel timme utan att ha det minsta tråkigt. Och nästan varje pass är givande på något sätt, för jag får tydligt kvitto av henne när det blir rätt. Dessutom är hon väldigt kommunikativ även i stallet. Men just därför kan jag inte hasta vidare när hon säger nej – jag skulle sabba hela hennes arbetsglädje och det vill jag verkligen inte!
En favoritbild på Grodan. 

Dagens ridning

Fredagen började med ett bra flyt. Jag hade lite extra tid på morgonen och hann läsa Ridsport till frukostkaffet (hinner nästan aldrig igenom hela, trots att den är tunn). Mockade ”min del” av stallet (Sofia och jag mockar ungefär hälften var) och sedan har jag ridit fram till lunch. Hästarna gick på räls, så jag hann mer än jag hade tänkt. Inte ofta det är så!

Jag började med Dario, som kändes avspänd från början idag. Det var ju skönt, för förra veckan tyckte jag inte hann gick fram ordentligt (och det innebär egentligen att han är spänd). Jag lade lite extra jobb på galoppen, och att få flytta honom lite omväxlande för höger / vänster skänkel, för att få honom mer lösgjord. Eftersom han var ok från start så räckte det med ett kort pass.

Nummer två blev Velle, några storlekar större… Han har verkligen blivit starkare och bär sig bättre. Jag jobbar med att få honom mer framför mig, att han ska bli både kortare, kvickare och lite högre i steget. Idag kunde vi rida förvänd galopp relativt lätt åt båda håll på en kortsida. Det låter kanske inte som en stor grej, men när han kom så bytte han galopp bara man tänkte på att byta varv. Hopphästar brukar ju inte öva så mycket på förvänd galopp. Dessutom har han blivit för lång i galoppen och då har det varit lättare för honom att byta. Men det blir mer och mer dressyrhäst av honom!

Efter Velle hann jag klämma in Affe en kort stund. Han var också bra i handen och framme från början, så här lade jag lite extra tid på galoppjobbet, som jag vet kan vara lite svårare på lektion. Jag tycker i alla fall att det känns som om jobbet vi har gjort sista veckan med att få hästarna eftergivna i sidorna har gjort nytta – hästarna känns mer avspända från start!

Sist ut var Grodan. Där tog flytet slut. 😉 Min planerade uteritt igår blev flyttad till idag. Visionen var ju att få henne att ta ännu bättre kontakt och få ut steget utomhus. Så blev det INTE. Vi har snarare övat på passage med pyttesmå steg och spänd rygg. Suck. Egentligen tycker jag inte att hon har varit så tittig ute, men hon blir lite överladdad och distraherad av saker som rör sig. Hon är inte som Anea som stannar upp och stirrar på stenar, utan mer utåtagerande. Kanske är det så att vi har ridit ut för lite under vintern, så nu måste vi nog ut mer. Jag måste kunna rida henne med bra kontakt och bjudning även ute, annars blir det svårt även att tävla. Lite ursäkter fanns det faktiskt idag. Först kom en joggare bakom henne och det var läskigt. Sedan mötte vi en skogsmaskin så då blev jag tvungen att vända. Försökte rida fram och tillbaka på den vägen en stund för att i alla fall få ut något av ridturen, men då kom ju den där maskinen körandes på åkern, precis när hon hade börjat slappna av. Såg den såklart för sent, och den lät väldigt konstigt. Så då kastade hon sig och trippade omkring, och även om hon är snäll egentligen så uppskattar jag inte när hon krullar ihop sig, blir ”liten” och känns som ett popcorn. Nåväl, efter några vändor till så blev det ändå ett hyggligt avslut, men det här behöver vi visst träna mer på. Det är jätteviktigt för mig att det går att RIDA ute – och med det menar jag inverkansrida, inte bara motionera min häst. Det ska gå att rida rörelser, övergångar osv lika bra ute som inne.

Hur som helst, det var en solig och fin uteritt i alla fall. Men jag får nog ta en till runda på lördag eller söndag…

I eftermiddag har jag två privatlektioner, och efter det ska jag hem till en kompis på middag. Hoppas ni har en bra fredag!

 

Bytesträning med Grodan

Idag var jag och Grodan hos Nina och fokus var galoppombyten. Jag har inte tränat så mycket på det själv, för jag vill att det ska bli rätt, och det är svårt att känna om ett byte är efter bak t.ex. så hjälp på marken är att föredra – i början i alla fall. När det sitter bättre är det lättare att ta hjälp av spegeln, men nu kan jag inte byta exakt på en punkt utan måste göra det när det känns rätt med tajmingen.

Hur som helst var det ändå bättre än sist – kanske för att galoppen och ridbarheten är lite bättre. Nu fick vi flera byten på hjälpen, men de allra bästa gör hon dessvärre på eget bevåg. 😉 Nina var i alla fall nöjd och jag tycker det känns mer påverkbart, så det är på rätt väg. Däremot var traven sådär efter att ha bytt galopp – hon blir lite spänd i ryggen av att ”tagga till”, men jag får dela upp  mina träningar och ibland fokusera på form, takt och gångarterna och så får bytena kanske vara i fokus andra gånger på bekostnad av det andra i viss mån. I grund och botten är ändå traven mycket bättre.

Imorgon blir det tömkörning över bommar för att lossa ev spänningar efter träningen. Lördag vila, söndag jogga och nästa träning blir på tisdag, men då för Karin. Jag kör på nu, medan järnet är varmt.

Träning för Karin Öljemark

Igår var jag hos Karin igen och tränade med Grodan. Hon tyckte att det var en förbättring sedan vi var där sist för två veckor sedan, så det var ju bra. Själv har jag mest känt att jag inte vet vad jag sysslar med – för att jag behöver ändra en massa saker och blir tvungen att verkligen fokusera på en sak i taget, vilket gör att det känns som om jag knappt kan svänga…

Det är stort fokus på grundridning och hitta en bra balans / form. Jag tycker att jag själv har svårare i ena varvet och behöver hjälp att hitta korrekt sits. Karin är väldigt noga med det och att hitta rätt inverkan – och att få mig att släppa lite på kontrollen och låta Grodan själv sköta jobbet. Det resulterar i en hel del ”missar” och fel, men jag måste låta henne vara ibland och inte korrigera allt hela tiden. När jag hittar rätt så känns det verkligen som om jag är på rätt väg, men det är svårt att inte halka tillbaka i gamla vanor. Egentligen har vi bara jobbat med gångarterna och takten (och mig) – inga rörelser eller så. Det känns dock bra att plocka isär ridningen i små delar och sedan hoppas jag att jag kan sätta ihop det på ett bättre sätt om ett tag.

För Grodans del handlar det mest om att få ut steglängden och halsen, släppa ut överlinjen och jobba mer med bukmuskulaturen. Det ser inte alls spännande ut men på den lilla filmen här så tycker jag i alla fall att hon är avspänd, taktmässig och söker en bra kontakt lite längre fram. Jag tror att det här blir ett bra komplement till Nina-träningarna. Jag behöver hitta mig själv lite i det här, jag har känt att något ”skaver” men inte riktigt kunnat bena ut vad – men jag tycker att Karin verkar pricka många rätt på det jag har känt som problem. Så, jag försöker jobba på nu med en långsiktig plan, och inte stressa upp mig kring att jag samtidigt känner att vi borde ha kommit längre vid det här laget. Jag vet ju dock att om jag slarvar med något i grunden så kommer det ändå ikapp.

Helgen

Den här helgen har det inte varit någon kurs, utan bara strö-lektioner. I fredags hade jag ett helt gäng med privatlektioner plus att jag red några hästar. Nina var här på lunchen och då red jag Grodan och Gloria. (Jag brukar ta riktig lunch men jag hann inte, dock tar jag alltid med något till stallet när det blir såhär). Grodan gjorde några riktigt fina byten, men de bästa gjorde hon dock på egen hand och inte på hjälpen. Än så länge är jag glad även för det, att hon tar egna initiativ och gör rätt (fast jag inte ber om det) känns ju ändå betydligt bättre än att hon inte förstår.

På lördagen hade jag också några privatlektioner och morgonpasset i stallet (alltså släppa ut, mocka åt mina och fixa foder etc). Det var mindre kul eftersom snön började smälta och man fick i princip vada genom slask och vatten blandat med is.. Kunde inte snön bara ha fått ligga kvar? (Det blir ändå inte vår på ett tag tänker jag.)

Igår hade Carolina Marjakangas en till kurs här med fokus på sitsen. (Har skrivit om den förra kursen i ett annat inlägg.) Jag själv åkte iväg och dömde en Stockholms-cup i Upplands Bro. Det var riktigt duktiga deltagare och stadiga ritter! Jag hade tänkt rida på eftermiddagen, men det blev tömkörning / longering istället. Jag känner mig väldigt trött just nu. Vet inte om det är förkylning på g eller bara att jag har jobbat mycket. Tyvärr har jag börjat bli vårtrött på gamla dar, jag tror att jag orkar kämpa mig genom mörkret och vintern till ungefär nu, sedan ger kroppen upp lite. Och det är rätt störande eftersom känslan när vintern är på väg bort är att man VILL en massa, och det är så tråkigt att inte riktigt orka det man vill. Den här veckan ska jag i alla fall försöka ta det lite lugnt (?). Lugnare åtminstone..
Och Anea växer runt magen (ska ta någon bild när jag kommer ihåg). Fölning beräknad 22 maj.

Träning för Nina

Igår kom Nina hit och hjälpte mig Med Gloria och Grodan. Jag har ridit Mariannes häst Gloria ganska mycket en tid, för att hjälpa till att bygga upp henne rätt samt förbättra bytena. Det är huvudfokuset nu. Hon byter rent men blir gärna stark och sticker iväg efter, samt att bytena behöver bli i  en bättre balans. Nina är väldigt bra på just bytesträning, så igår fokuserade vi mest på det. Gloria känns väldigt fin just nu, så vi hoppas på att bytena blir bättre snart, för ”allt annat” tror jag att hon har ganska lätt för med mer styrka.

Grodan fick också öva lite byten, och hon förstår vad som förväntas men sticker gärna iväg. Nu fick jag ändå lite bättre känsla för hur jag ska få till det, och jag tänker fokusera på detta även med henne en period. Traven igår var väl lite struttig eftersom hon blev något spänd efter bytena, men hennes lägsta nivå är ändå högre, även om hon fortfarande känns ganska ”grön”. Nöjd med hjälpen och Nina verkade tycka att vi har ”gjort läxan”, men jag känner att jag har massor att jobba med. Nu har jag dock en plan vilket gör det lite lättare. Lite sur är jag däremot på min kropp, jag är väldigt trött i ländryggen och tycker att jag sitter som en kratta, men jag får jobba på även med det…

Ett klipp på Gloria från ett par veckor tillbaka:

Januari

Kallt idag, men riktigt skönt! Idag var det en sådan där perfekt vinterdag med sol, gnistrande snö och -10. Då fryser man inte ens, utan det är nästan mest uppfriskande. Tänk om alla vinterdagar var såhär.

Jag hann rida ut två vändor i morse, plus en häst i ridhuset samt tömkörning av Grodan. På eftermiddagen hade jag en kurs som fick börja med att skritta ut i solen. Hästarna behöver variation, det blir alldeles för mycket ridhustid nu pga dåligt underlag. Jag tror att ryttarna också uppskattade det.

Avslutade min dag med bastu och sedan middag och film vid brasan. Alla årstider har sin tjusning.

Bra start på veckan

Ovanligt bra flyt för att vara en måndag måste jag säga! Jag började på morgonen med att rida Qurre, Calle och Cesar. Qurre kändes riktigt bra och väldigt pigg och positiv. Calle rider jag fortfarande en dag i veckan även efter att jag sålde honom, för att han ska hållas mjuk i kroppen. Cesar kände jag lite på en kort stund bara. Jag behöver ju själv lära känna honom lite bättre och hitta fler knappar. Jag tycker redan att det känns mycket bättre än när han kom, nu är det lättare att ha honom mellan hjälperna, och det verkar även vara så för eleverna.

Efter lunch åkte jag och tränade med Grodan hos Nina. Jag börjar misstänka att hon har överskottsenergi och dessutom är i en fas där hon testar lite gränser. Hon har ju känts så enkel förut men nu blir hon ofta okoncentrerad och för spänd. Jag är inte van vid det och det gör mig tyvärr lite stressad. Jag hinner börja tänka för mycket på vad det beror på och börjar kanske analysera lite för mycket. Nu har jag i alla fall tänkt att jag får försöka ”rida på” ändå och kanske till och med lite mer än vad jag har gjort ett tag. Jag tror att hon helt enkelt måste komma till arbete. Det är dessutom kallare och hon är ute kortare dagar (särskilt jämfört med i somras när hon var ute dygnet runt). Har plockat bort kraftfodret helt nu också för att se om det blir någon skillnad.
Svettig häst som behöver gå till frisören för en helklippning är jag rädd…

Hur som helst. Träningen började ofokuserat och med en vimsig häst, och jag tappade tråden helt en stund. Nina känner ju mig väl så där kan jag vara ärlig och säga rakt ut hur det känns och vad jag upplever för problem, så efter att ha pratat ut om detta så tog jag nya tag och då blev det betydligt bättre och slutade med en avspänd och lydig häst. Egentligen handlade inte det här passet om ridteknik utan mer mental stöttning från backen… Jag har ridit ganska mycket själv en period och det måste bli en ändring här nu så att jag inte hinner trassla till det för långa stunder i taget. Det var i alla fall en väldigt bra träning även om det bara handlade om grunder – men det är ju det som är det viktiga!

Kvällens lektioner gick också bra. Här märks det nu att jag har varit tjatig med just grunderna och att det verkligen gör skillnad. Duktiga ryttare och fina hästar som har gjort öppna, sluta och diagonalsluta med flyt. Anea kunde till och med bjuda på lite passage. Idag var det en fröjd att undervisa!

(Går)dagens ridning

Igår red jag fem hästar, varav två på träning för Nina som kom hit och hjälpte mig på plats.

På morgonen red jag Gloria och Basso. Gloria var ju bra ”på gång” i våras och jag tävlade henne två gånger. Sedan drog hon på sig en gaffelbandsskada och har varit konvalescent under hösten. Himla trist! Men nu verkar hon vara på gång igen, och hon får galoppera och ridas dressyr som vanligt ett par dagar varje vecka. Jag hjälper Marianne igång med henne. Jag tycker att det är väldigt klokt att hon tar hjälp redan från början med igångsättningsperioden, eftersom det är extra viktigt nu att Gloria rids i rätt balans. Igår kändes hon i alla fall superfin, så det är bara att hålla alla tummar nu för att det håller framöver!

Basso är en ny inackordering sedan en månad tillbaka. Eller en ny häst med ”gammal” ägare. 😉 Han kändes också bra igår och det gick att rida honom bättre framåt än första tiden då vi tyckte att han ”låg på” lite mycket. Nu väntar han mer på hjälperna och då är det lättare att rida fram till handen.

Efter lunch tränade jag med Grodan och Velle. Grodan kändes ganska bra, mer avspänd än dagarna innan (den där tävlingen satt kvar i kroppen på henne lite efter helgen). Jag försöker att fokusera nu på att jobba med lösgörande övningar, mycket sidvärts för att få henne mer genomsläpplig och bättre framför skänkeln. Det blev ett ”jogg”-betonat pass och det var det vi behövde igår. Jag tyckte hon kändes rätt bra, men när jag tittar på filmen efteråt så är det något som stör mitt öga. Tycker inte att fram – och bakdel hänger ihop. Blir fundersam på om jag har höjt kraven eller om det faktiskt är sämre än innan. Och om det är det – vad beror det på? Är faktiskt osäker på om den här hästen kommer att räcka till för det jag vill kunna göra. Känns rätt jobbigt eftersom jag gillar henne väldigt mycket och innan har jag tyckt att hon har varit som en ”skolbok” att rida. Kanske är det någon slags unghäst-fas, jag vet inte.

Velle var med för första gången för Nina. Hon verkade gilla honom och tyckte att han hade ett trevligt sätt att ”föra sin kropp” som hon uttryckte sig. Han har ju fortfarande lite svårare i ena varvet, och nu tycker jag att han är lite sämre mot hur han var för någon månad sedan (men då var han superfin) så jag måste jobba lite på det. Det är en himla trevlig och rolig häst, och jag tycker att han kan vara riktigt flott när han jobbar rätt. Hans lägsta nivå har höjts rejält sedan han flyttade hit, men jag skulle vilja höja den ett snäpp till.

Avslutade dagen med Dario, som kändes väldigt bra igår. Jag har lagt lite mer tid på honom nu och hoppas att jag hinner utbilda honom och stärka honom lite till (parallellt med lektionerna). Dagen innan hade jag tömkört, och det verkar ”göra susen” för att få honom mer lösgjord. Igår var han riktigt framåt från start. Fokuserade extra på galoppfattningar och att flytta honom sidvärts i galopp – vilket han var väldigt duktig på.

Idag är jag faktiskt helt häst-ledig och ska ägna lite tid åt att ”komma ikapp” med kontorsjobb och sådant. Måste hinna sitta ner ibland också… Hoppas ni får en bra fredag!