Dagens ridning

Fredagen började med ett bra flyt. Jag hade lite extra tid på morgonen och hann läsa Ridsport till frukostkaffet (hinner nästan aldrig igenom hela, trots att den är tunn). Mockade ”min del” av stallet (Sofia och jag mockar ungefär hälften var) och sedan har jag ridit fram till lunch. Hästarna gick på räls, så jag hann mer än jag hade tänkt. Inte ofta det är så!

Jag började med Dario, som kändes avspänd från början idag. Det var ju skönt, för förra veckan tyckte jag inte hann gick fram ordentligt (och det innebär egentligen att han är spänd). Jag lade lite extra jobb på galoppen, och att få flytta honom lite omväxlande för höger / vänster skänkel, för att få honom mer lösgjord. Eftersom han var ok från start så räckte det med ett kort pass.

Nummer två blev Velle, några storlekar större… Han har verkligen blivit starkare och bär sig bättre. Jag jobbar med att få honom mer framför mig, att han ska bli både kortare, kvickare och lite högre i steget. Idag kunde vi rida förvänd galopp relativt lätt åt båda håll på en kortsida. Det låter kanske inte som en stor grej, men när han kom så bytte han galopp bara man tänkte på att byta varv. Hopphästar brukar ju inte öva så mycket på förvänd galopp. Dessutom har han blivit för lång i galoppen och då har det varit lättare för honom att byta. Men det blir mer och mer dressyrhäst av honom!

Efter Velle hann jag klämma in Affe en kort stund. Han var också bra i handen och framme från början, så här lade jag lite extra tid på galoppjobbet, som jag vet kan vara lite svårare på lektion. Jag tycker i alla fall att det känns som om jobbet vi har gjort sista veckan med att få hästarna eftergivna i sidorna har gjort nytta – hästarna känns mer avspända från start!

Sist ut var Grodan. Där tog flytet slut. 😉 Min planerade uteritt igår blev flyttad till idag. Visionen var ju att få henne att ta ännu bättre kontakt och få ut steget utomhus. Så blev det INTE. Vi har snarare övat på passage med pyttesmå steg och spänd rygg. Suck. Egentligen tycker jag inte att hon har varit så tittig ute, men hon blir lite överladdad och distraherad av saker som rör sig. Hon är inte som Anea som stannar upp och stirrar på stenar, utan mer utåtagerande. Kanske är det så att vi har ridit ut för lite under vintern, så nu måste vi nog ut mer. Jag måste kunna rida henne med bra kontakt och bjudning även ute, annars blir det svårt även att tävla. Lite ursäkter fanns det faktiskt idag. Först kom en joggare bakom henne och det var läskigt. Sedan mötte vi en skogsmaskin så då blev jag tvungen att vända. Försökte rida fram och tillbaka på den vägen en stund för att i alla fall få ut något av ridturen, men då kom ju den där maskinen körandes på åkern, precis när hon hade börjat slappna av. Såg den såklart för sent, och den lät väldigt konstigt. Så då kastade hon sig och trippade omkring, och även om hon är snäll egentligen så uppskattar jag inte när hon krullar ihop sig, blir ”liten” och känns som ett popcorn. Nåväl, efter några vändor till så blev det ändå ett hyggligt avslut, men det här behöver vi visst träna mer på. Det är jätteviktigt för mig att det går att RIDA ute – och med det menar jag inverkansrida, inte bara motionera min häst. Det ska gå att rida rörelser, övergångar osv lika bra ute som inne.

Hur som helst, det var en solig och fin uteritt i alla fall. Men jag får nog ta en till runda på lördag eller söndag…

I eftermiddag har jag två privatlektioner, och efter det ska jag hem till en kompis på middag. Hoppas ni har en bra fredag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*