Kurser i september

Nu har jag lagt upp några nya kurser i september:

13 september  
Kvällskurs med två ridpass och fika mellan.
Samling 17.30, avslut ca 21.00
1450 kr

24 september   Tre platser kvar
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika mellan.
Samling 14.15, avslut ca 18.30
1450 kr

Jag kan också klämma in en privatlektion för 1-2 personer lördag 15.00 eller söndag 09.45 denna helg. 

Veckans övning

Förra veckan och den här veckan har vi fokus på övergångar. Tanken är att förbereda enkla byten. Enkla byten tycker jag är lättast att rida på en linje där man vänder över t.ex. från E till B och gör det enkla bytet på X. Då får man hjälp att samla hästen lite i svängen. Därför har jag lagt övningen på den punkten. Till att börja med har vi jobbat med skritt – halt, samt trav – skritt. När det fungerar har jag lagt till fattning efter skritten, varannan gång åt höger och varannan åt vänster. Tanken är att sedan kunna komma in i galopp, gå ner till skritt, och fatta ny galopp.

Såhär långt ser det ut som om övningen ger väldigt bra resultat. Man blir mer medveten som ryttare om övergången är på en särskild punkt, och ryttarna har ”tvingats” till att rama in hästarna bättre på den här linjen. Det blir tydligt om man har med sig nya yttersidan när man ska komma igång i trav och i synnerhet när man ska fatta galopp. Några har gjort enkla byten redan, men vi ska fortsätta med den här övningen ett par gånger till så att alla hinner prova.

Enkelt byte på tävling innebär att man endast skrittar 3-5 steg mellan, men när man tränar är det bättre med mer skritt om det behövs. Enkla byten kommer in i MsvC-programmen och är förberedande för byte i språnget.

Träning med Anea

Idag har jag varit hos Rebecca med Anea och tränat. Vi jobbade med galoppen i Int1. Saxen gör mig fortfarande lite frustrerad eftersom jag har svårt att hinna byta riktning tillräckligt smidigt, men till sist fick vi till den ganska bra. Blir rätt irriterad på mig själv när jag gör samma fel om och om igen, trots att jag har hört vad jag bör rätta till, mer än en gång! Sedan handlar det väl till viss del om att jag nu börjar höja kraven och känner mer hur det ”borde vara”, medan jag förut var glad om jag alls kunde styra igenom det där momentet…

Men det är lite samma sak med allt just nu. Kvalitén måste höjas, hon ska sätta sig mer, piruetterna ska bli mindre osv osv. Ett tag var jag bara glad att vi lyckades göra alla moment, men nu börjar jag förstås höja kraven på oss och då blir allt väldigt svårt igen. Typiskt ridningens berg – och dalbana…

Nu har jag i alla fall en sak jag ska jobba vidare med, och det är att kombinera bakdelsvändning och galopp-piruett, så att jag får henne mer samlad. Ingen ny övning, men bra att bli påmind om den! Hon får inte runt framdelen tillräckligt lätt, och i bakdelsvändningen hinner jag också förtydliga de vändande hjälperna. Bara att öva vidare, men först blir det två lugna dagar och en kiropraktor-behandling imorgon. På fredag rider jag ordentligt igen, och efter det blir det även en tandkoll. Bara jag får tillbaka mina klippskär från slipningen så jag kan klippa henne också, så är hon helrenoverad sedan!

Helgens kurs

I helgen har jag haft kurs med tema ryttarens sits, kanske det tema som jag tycker är roligast. Oftast blir det inte så avancerade övningar, men det roliga är att man ser sådan skillnad på hästarna när ryttarna ändrar på sig, och det är tillfredsställande!

Till exempel var det en elev som gärna ville ”ta i” för mycket i sin lättridning och då hamnade ”efter” hästen och i lite bakvikt. När vi ändrade detta så fick hästen (Calle) en mycket bättre bjudning. Att ändra rätt sak är så himla viktigt, så att man inte sitter i obalans och jobbar ”mot” hästen, och sedan dessutom lägger till mer drivning med skänkeln. I detta fall löstes det ju på ett mycket enklare sätt än att ”jobba mer”. En annan elev behövde snarare fördröja sin lättridning och inte bli för snabb, samt slappna av i höfterna och komma närmare sadeln. I det fallet syntes en stor skillnad i hästens rörelser – mer avspänt och genom ryggen.

Är också mycket stolt över helgens mat, i princip allt hemodlat. I lördags blev det älgfärsbiffar (inte jagat själva, men i alla fall styckat själva) med rotfrukter och sallad med bl.a. bondbönor och gurka. Till efterrätt en zucchini-kaka. Till lunch igår åt vi paj med spenat, mangold och fetaost. Känns så roligt att kunna bjuda på mat från gården! Gott är det också.

Nästa kurs med samma tema är planerad 10-12 november, då kombinerat med yoga. Det finns platser kvar!
Missade helt att fotografera i helgen, så här är en gammal bild från en sitsträning på Wirja. Inte ens sargen är klar här! Det har hänt en del sedan dess…

Helg-känsla

Så nöjd med mitt beslut att smita iväg mitt i veckan, det kändes som en extra helg. Tur med vädret också! Igår blev det grillning och bastu, följt av ett dopp. Hyfsat kallt, men skönt efter bastun! Det är sällan jag har haft chans att bada i hav eller sjö direkt efter, trots mitt ursprung. 😉

I morse var det riktigt fint så det blev frukost ute, och en stund i en solstol. Tänkte att jag kunde prova att doppa mig igen, men gav upp halvvägs. Snubblade dock på en sten på väg tillbaka in, så jag doppade mig ändå, högst ofrivilligt dock! Har varit på ett så himla fint ställe, och bara att vara borta en natt och byta miljö lite gör skillnad tycker jag. Har ju trots allt jobbat igår fm, och ska ha lektioner ikväll, och ändå känns det som om man har varit ordentligt ledig. Jag är ganska lättlurad när det gäller den biten!
Härlig frukost-utsikt! Vet att jag har ”allt” här, men saknar närheten till vatten… Det är något speciellt med det.

Förmiddagsträning

Onsdagen har börjat bra! Har ridit tre hästar, varav två fick en genomkörare med hjälp av Nina. Har jobbat på fram till lunch, och nu tänker jag vara ledig resten av dagen, samt stor del av morgondagen. Unnar mig en ”ridfri” dag imorgon och en mini-semester mitt i veckan. Ska åka iväg till en bekants sommarstuga ons-tors, lite lyx innan det blir höst på riktigt! Sådant borde man göra oftare…

Hur som helst, till träningen. Jag red Grodan och Anea idag, och Nina satt upp på båda. Jag misstänkte att hon skulle gilla Grodan, och hade rätt. Hon fick beröm för sin mun, att hon är lagom känslig för skänkeln, och mjuk i ryggen. Det som är till hennes nackdel är dock en ganska stilla rygg, vilket jag ville att hon skulle känna. Jag tror nämligen att hon ser mer rörlig ut än vad hon är. I galoppen är hon jättefin, men i traven blir det lätt att hon travar med benen, men inte kroppen. Det går absolut att träna upp, men lika lätt att få en sådan häst att ”tappa all gång”. Gäller att få henne att jobba genom ryggen hela tiden! Vi fokuserade dock mest på galoppen idag, lite förvänd, och att kunna samla henne lite mer. Hon känns jättefin just nu, mer avspänd, bättre framme på bettet och mer liksidig!

Nina red lite på Anea också. Hon tycker att hon har blivit mycket bättre, men hon är ju då Grodans raka motsats. Blir lätt skev, knepig med formen och blir stark när hon får svårt med sin balans. Sedan är ju Anea väldigt duktig som ändå har tagit till sig träning så bra, men för henne är det inte lika naturligt som för Grodan tyvärr. Vi kämpar på ändå, och försöker utbilda henne vidare. Inte för att jag tror att vi kan tävla på en högre nivå än idag, men jag kan i alla fall ha henne som ”försökskanin” för min egen ridning, och nu är målet att kunna byta i varje och piaffera. Det sistnämnda är nog det svåraste av allt för henne, men Nina tror att det går, så då tror jag också det. 😉 Bytena i varje känns nästan närmare för mig. Idag kunde vi göra tre gånger på en långsida x 2 byten. Man gör alltså två byten i varje, väntar en stund, två till, vänta, två till. Man sätter inte ihop flera på en gång utan bygger upp serien vartefter.

Har (förhoppningsvis) också hittat en bättre betsling på kandaret nu, som jag inte får samma ”bromsiga” känsla med. Hoppas det inte är nyhetens behag, utan att det håller i sig. Vill inte rida på det hemma alltför ofta, men fortfarande känns det som bästa betslingen för oss på tävling. Har försökt med träns, men det fungerar inte när man ska rida med kvickare hjälper och helst också visa upp hästen med lite mer tryck / energi. Man blir verkligen aldrig ”klar” – det är så oerhört mycket detaljer som ska fungera hela tiden!
Lisas Hästfoto

Anea 2013-2017

Jag hittade flera bilder från Vallentunas tävling, som jag verkar ha besökt i princip varje år. Här kommer några jämförelsebilder, sådant tycker jag är rätt kul!

MsvB4 2013
MsvA 2014

St Georges 2016 (2015 tävlade jag, men inte där)

Intermediere1 2017

Alla bilder är tagna på samma bana. Notera hur fronten har kommit upp mer och mer. Den här hästen är verkligen en kämpe, inte alls byggd eller skapt för att gå så höga klasser egentligen. Men det går att komma ganska långt med träning, uppenbarligen. Och det gäller att påminna sig själv om var man började!

Senaste nytt

Här har det inte blivit mycket skrivet sista tiden! Det känns inte som om det har hänt så mycket uppseendeväckande utan det ”rullar på” (fast jag hatar verkligen när folk säger så!). Kom inte på ett bättre uttryck dock. 😉

Några saker har dock hänt som man kanske ska nämna. Börjar med det roliga, och det är att jag har köpt en ny bil. En helt sprillans ny, vilket jag aldrig trodde jag skulle kunna köpa i mitt liv. När jag var liten hade vi inte ens bil, så jag tar inga sådana saker för givet. Egentligen är jag helt ointresserad av bilar, men det känns faktiskt rätt ”stort” (och lyxigt) med en ny bil som jag till och med fick välja färg på (så det matchar släpet…). Och dessutom är jag väldigt stolt över att inte behöva ta lån för att köpa den, vilket är en ganska stor grej när man startade företag med en total budget på 250.000 kr. (I efterhand undrar jag om jag var helt sinnesrubbad som startade hästverksamhet med den – i sammanhanget – lilla summan, men det har ju gått rätt bra faktiskt!) Sorry för lite skryt, men jag är rätt stolt över det här faktiskt.

Det mindre roliga är att mitt andra försök att starta Zigge också får bli det sista. Förra gången var han ju rätt besvärlig på framridningen men skötte sig på banan så det till och med blev en rosett. Denna gång var han spänd på framridningen, men höll sig i alla fall på fyra ben. På banan var han dock väldigt struttig i traven och rädd för domaren. I sista slutan gav vi upp, för då valde han att vända och bli istadig. Kanske kunde jag ha ”fått runt” honom, men frågan är i vilket syfte. Jag utgick, han tycker verkligen inte om att utsättas för så mycket intryck. Det är ju synd på en så fin häst tycker jag… Jag gillar verkligen att rida honom, och även om han inte är inköpt som tävlingshäst så är det roligare att träna mot ett mål. Men, han får vara fin lektionshäst istället. Troligen är jag inte den första som försöker tävla honom, man kan ju gissa lite hur en häst hamnar hos hästhandlare för att man bara vill bli av med dem. 🙁 Men, nu har jag gett det en chans, och ibland får man nog bara inse att alla hästar inte passar för tävling. Tur för honom att han ändå har en uppgift här att fylla! <3

Ren, fin och blank. Lär inte se ut såhär så länge till… 

Grodan 17-08-14

Här är lite bilder på Grodan från idag. Hon börjar röra sig mer och orkar jobba lite mer genom ryggen, men vi har en stor uppgift och det är att få fram nosen och få bättre kontakt. Nu börjar det dock bli lite jobbigt att trava, för mig alltså, vilket är bra! I början var det bara som en symaskin, men nu börjar jag få använda magen lite vilket jag ser som ett gott tecken!

I vanlig ordning är jag rätt usel på att kolla upp hästar jag köper, går på magkänsla, köper på film etc. Den här gången försökte jag kolla upp stammen, men ändå lyckades jag inte lista ut att Grodans morfar är Valegros pappa. Jag hakade istället upp mig på att pappan är hopphäst och tog för givet att jag hade köpt en hopphäst (som jag brukar…) eftersom hon dessutom har tävlat hoppning. Insåg för bara någon dag sedan att den lilla köttbullen faktiskt har ganska bra gener, så nu får hon lite att leva upp till. <3
Galoppen är lättare för henne än traven, men traven brukar ju vara lättare att utveckla, så hellre det än tvärtom.

Terminsstart

Idag kör höstterminen igång. Hoppas att ni har haft en bra sommar! Vi kommer att börja terminen med fokus på grundridning – övergångar, tempoväxlingar och sits / inverkan. I och för sig något som jag återkommer till hela tiden, eftersom det är så viktigt! Nu när det fortfarande är fint ute och ljusa kvällar så kan delar av passen ridas ute, så att hästarna får lite variation och stärks inför vintern.

Fundera gärna på en eller två saker ni vill jobba extra med i er egen ridning under hösten. Ofta återkommer samma saker, men det är ändå bra att påminna sig själv och fundera över om något känns extra viktigt just nu!

Vi ses under veckan!