Veckans övning

Förra veckan och den här veckan har vi fokus på övergångar. Tanken är att förbereda enkla byten. Enkla byten tycker jag är lättast att rida på en linje där man vänder över t.ex. från E till B och gör det enkla bytet på X. Då får man hjälp att samla hästen lite i svängen. Därför har jag lagt övningen på den punkten. Till att börja med har vi jobbat med skritt – halt, samt trav – skritt. När det fungerar har jag lagt till fattning efter skritten, varannan gång åt höger och varannan åt vänster. Tanken är att sedan kunna komma in i galopp, gå ner till skritt, och fatta ny galopp.

Såhär långt ser det ut som om övningen ger väldigt bra resultat. Man blir mer medveten som ryttare om övergången är på en särskild punkt, och ryttarna har ”tvingats” till att rama in hästarna bättre på den här linjen. Det blir tydligt om man har med sig nya yttersidan när man ska komma igång i trav och i synnerhet när man ska fatta galopp. Några har gjort enkla byten redan, men vi ska fortsätta med den här övningen ett par gånger till så att alla hinner prova.

Enkelt byte på tävling innebär att man endast skrittar 3-5 steg mellan, men när man tränar är det bättre med mer skritt om det behövs. Enkla byten kommer in i MsvC-programmen och är förberedande för byte i språnget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*