Lyckad programträning idag!

Idag var jag på Vällsta med Anea och red program för Roger Ohlson. Nu fokuserar jag bara på Int1, på  träning och tävling. Det var ju synd att det inte var tävling idag (!) eftersom vi fick ihop 66,87% och även en bra känsla. Det var ändå lite missar / slarv så jag tror att poängen var lite snäll, men det känns ändå bra att få lite ny motivation framåt. Jag VET att det finns mer i Anea än vad jag lyckas visa på tävling, men jag måste lära mig rida program bättre och klara av att hålla ihop allt mellan rörelserna också…

Jag lyckades hitta lite ”ny känsla” igår när jag red hemma, och hade med mig det på framridningen idag och det är jag väldigt nöjd med. Nu ska jag verkligen försöka hålla fast vid det (handlar mycket om att få henne mer på bakbenen och kunna lätta av, samt ha henne mycket mer flyttbar i sidorna så hon inte blir ”hängande” varken framåt eller i sidled…). Det jag är mest nöjd med i programmet är nog serierna som var jämna och flöt på. Fick 8:a på mellantraven och 7,5 på en ökad trav.

Jag blev också väldigt glad över att Roggan berömde mig för det jobb jag har gjort med henne. Han har sett oss från MsvB och upp till svår klass, och jag är medveten om att hon är begränsad och inte har så lätt för sig. Han sa att jag verkligen har lyckats ”få ut det mesta” av henne hela tiden. Det värmer verkligen att få beröm för det och att det uppmärksammas. Ibland känns det bara som om det enda ”folk” ser är rosetter och placeringar, och Anea är ju kanske ingen rosettplockare även om vi har lite vinster och placeringar upp till StG. Jag kämpar på hur som helst, har inte pengar att köpa en superhäst för och kommer inte sälja henne. Vi lär oss fortfarande, även om jag ibland sliter mitt hår för det är så svårt! Jag måste ändå säga att hon är en ”kämpe” för hon är verkligen inte en häst som har särskilt lätt för sig och hon ”borde” inte gå dessa klasser.

En till viktig sak idag: det var roligt, och även Anea kändes avspänd och glad. Det absolut viktigaste för mig är att vi har en bra kommunikation, både på banan och hemma.
Överst när vi travar fram (brukar även vara lägre här) – sedan skolor i en mer upprest form.
Även här lite olika grader av samling – på mittenbilden skulle ju det optimala vara att få fram nosen mer – vilket är svårt med henne men det börjar bli bättre.

Helg

Den här helgen var min tanke att ha en lugn helg, men det har ändå resulterat i ett ganska späckat schema. Nu på morgonen ska jag få hjälp av Ellinor att kolla sadeln på Grodan, så jag ska snart ner och rida (hade egentligen tänkt låta henne vara idag, men det blir bara en kort stund). Sedan ska jag till Täby och coacha Marianne inför hennes tävlingsstart. I eftermiddag blir det två privatlektioner, och eventuellt rida Anea.
Dessutom är våra föräldrar här och hjälper till med saker på gården, bl.a. tapetsering av det stora rummet på övervåningen. Det kommer bli jättefint när det blir klart! Just det, fåren ska in idag också. Det är alldeles för dåligt bete i år. 🙁

Imorgon ska jag ha ett par lektioner på morgonen, och sedan döma en LA i Kungsängen. Det är dock ingen kurs i helgen, utan jag hade en eftermiddagskurs igår (förmodligen med tanken om att vara ledig idag istället…). Nu har jag ju dock förmånen att ha ett roligt jobb och jag råkar vilja jobba i helgen ändå, men det känns roligare när det inte är ett måste, utan snarare för att jag faktiskt har lust.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Red Affe igår, och han var så himla fin! Han är MYCKET starkare och det gick att rida öppna i galopp och länga traven lite. Vilken skillnad det har blivit på honom. Grodan var också jätteduktig igår och bytte rent på hjälpen, samt börjar kunna närma sig någon slags mellantrav. Det går framåt!

Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Ny motivation

Jag har varit lite dålig på att träna med Anea på senare tid, dels för att jag tyckte att hon kändes lite trött och inte skulle ha så stora krav på sig, och dels för att jag har försökt lösa det här med sadeln. Hon har fått jogga / gå lättare pass samt gå med i verksamheten istället. Nu är det snart semester för min del och det innebär ytterligare ett break för henne, så just därför ville jag åka och träna idag för att inte sega till helt! Annars får jag börja om fullständigt när jag kommer hem från min ledighet.
Idag har vi varit hos Rebecka för att få en spark i baken, och det gick rätt bra med tanke på att jag inte trimmat så mycket. Sadelproblemet löstes faktiskt genom att göra om en befintlig sadel, och det är helt klart bättre i alla fall. Kanske inte 100% perfekt, men jag provar såhär nu ett tag. Eftersom Anea är 16 år nu och jag tror att vi har ca ett år kvar att tävla är jag tacksam över att slippa lägga ut typ 30.000 för en sadel. Nu gick det på 1200 istället!
Det var lite spänt idag (tittig utebana) och lite ”rostigt” som sagt, men vi fick ändå till ett givande pass och det är huvudsaken. Jag tänker i alla fall försöka satsa lite till i höst, och med det menar jag att rida några fler Intermediere och se om vi kan bli mer trygga på den nivån. Det svåra nu är att uppnå tillräcklig samling. Det har alltid varit svårt att samla henne, hon blir lite långsam och har svårt att verkligen vinkla in bakbenen vilket ofta resulterar i att hon blir stark. Nu tycker jag ändå att det känns mer lovande efter att sadeln är ändrad, det ger bättre förutsättningar för att hon ska kunna komma upp med framdelen.
Nu är det inte ens 2 veckor kvar innan min semester och jag rider på fram till dess. Sedan har jag en vet-check bokad innan jag åker. Förväntar mig inget allvarligt utan vill bara ha en koll. När jag är borta tänkte jag ta hjälp med longering / tömkörning ca varannan dag så att hon inte står helt. Sedan gäller det att sätta igång om man ska hinna tävla i augusti igen!

Jag har förresten fått ett mail idag att jag är antagen som MsvB-domaraspirant, så det gav också lite ny motivation. Det är trots allt roligare att kunna gå vidare även som domare. Man söker inte vidare, utan man ”väljs ut” så det känns faktiskt extra bra då! Så till hösten börjar första fortbildningen, det ska bli roligt men också utmanande.

Träning med Anea

Har varit hos Rebecca idag med Anea. Vi har filat på Int1-programmet och det känns inte så tokigt ändå. Det svåraste i programmet är saxen tycker jag. Svårt att hinna ställa om och byta tillräckligt fort. Travdelen känns bättre än förut, bortsett från volterna (8 m) som jag hatar. Sedan gäller det att klara av att hålla ihop henne hela programmet utan att hon blir längre och längre och hamnar i framvikt. Min stora utmaning är att få henne mer på bakbenen och vara snabb nog att hålla framförallt galoppen aktiv, så att den inte blir ”platt” och hon blir alldeles stum. Skitsvårt. Jag fattar varför det heter svår klass. Ibland blir jag så himla arg på mig själv att jag inte klarar att göra det bättre, men man kanske ska påminna sig själv om att jag har utbildat henne hit själv, och att hon dessutom är lite begränsad i sina gångarter. Jag tror dock att det måste gå att få en ännu bättre form. Har kanske lite bättre förutsättningar för det snart, mer om det i ett annat inlägg.

Travökningarna går i alla fall att rida mer i uppförsbacke nu, men skulle vilja ha ännu mer ”häng” i steget:

Supernöjd med hästarna idag!

Puh, vilken dag…! Har sannerligen inte legat på latsidan. Idag var det lektionsfritt, så det var några hästar att motionera. På förmiddagen red jag Calle (ute) och Qurre. Jag tycker att Qurre redan känns bättre och mjukare. Han börjar nog slappna av lite här, och så verkar eleverna ha ridit väl, för idag var det bättre känsla än förra veckan. 🙂 Tror att det var ett bra köp det där.

Sofia har fått hoppa Fantasi och Affe (litet klipp finns på Instagram). Idag blev det studs och hästarna tyckte det var kul. Fantasi kanske hoppar hellre än bra, dock. Affe var rakare och bättre i sin högergalopp än sist, så han går framåt sakta men säkert!

Efter lunch var det dags för träning med Anea och Zigge. Nina kom hit idag så jag har inte åkt iväg. Anea fick fokusera på grundjobb idag. Jag har ridit mycket rörelser en period och jobbat med tekniken i dessa, men nu måste jag höja kvalitén på gångarterna och detaljerna känner jag. Zigge skötte sig fint men han tycker det är lite jobbigt ibland. Jag tycker ändå att jag får rida mer nu – dvs han ”tål” mer skänkel och släpper igenom hjälperna bättre. Det blir visserligen ”mer häst” att rida men jag tycker det är positivt.

…och efter det var det dags för sadelprovning, så nu har jag två andra sadlar att testa på Grodan och Anea. Provred den ena på Grodan och den kändes bra, men det var lite svårt att avgöra… Hon är inte riden ordentligt på ett tag pga att jag inte haft en vettig sadel, så hon var lite spänd men jag får ju prova några dagar så jag hinner känna om det är bra eller ej!

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med samtliga hästar just nu. 🙂 Om någon undrar varför Iffi är ”bortglömd” så hade hon vilodag idag. Hon har lite ”påsklov” (=aktiv vila) eftersom den här veckan är lite lugnare. Tycker on förtjänar det vid 21 års ålder.
Qurre verkar dessutom funka bra i min lilla valackflock. Affe däremot har fått på sig en ”haklapp” för att jag blev less på att han drar sönder de andras täcken. Han är som en hundvalp som ska bita på allt….

Träning med Zigge

Zigge har varit och tränat på bortaplan för första gången idag. Vi har åkt iväg och ridit i annat ridhus en gång tidigare, men nu fick vi hjälp också av Rebecca. Jag tror att hon tyckte om honom – det lät så. Han har ju massor av kvaliteter, speciellt en fin galopp, och han har ju egentligen mer ”kapacitet” än Anea rent fysiskt, men ridbarhet sitter ju även ”mellan öronen”. Anea är ju, även om hon blir spänd, väldigt bussig. Zigge hittar ju på små grejer hela tiden, även om det verkligen inte var stora saker. Han skötte sig faktiskt toppenbra, men jag känner dock att från det här till en eventuell tävlingsstart är det fortfarande långt. Han är jättefin, men det är svårt att ”hålla ihop” det hela tiden, dels med formen, men även att hela tiden ha honom med sig. Han blir ju lätt överambitiös och taggad och hittar på lite på egen hand.

Men, jag rider på lite så får vi se vad som händer. Hans huvuduppgift är trots allt att gå lektion, fast jag tycker ju att han är så rolig att rida att jag helst vill sno honom själv! Det funkar dock inte riktigt i praktiken, men det är ju lyxigt att ha lektionshästar som är så roliga att rida att man skulle kunna ha dem till sig själv. Han får helt enkelt jobba på och stärka sig, åka på någon träning då och då, och sedan får vi se.

Bra onsdag

Bortsett från att jag vaknade 04.00 och sedan låg och väntade på att katterna skulle bli galna (vilket de inte blev idag…) så har det varit en bra dag.

På förmiddagen hann jag rida Fantasi och Iffi i samband med check av deras sadlar. Ellinor kollade dem och några hästar till idag och det ser bra ut, förutom att jag behöver hitta något åt Grodan. Ingen av mina passar. Efter lunch blev det lite ridning på Calle. Red först och sedan fick Caroline rida efter mig, för att få lite ”bra ridning i kroppen”. Har någon tanke om ett kursupplägg där jag rider före eleverna, för att förmedla känslan bättre. Vad tror ni om det? Hästarna var fina idag – bra jobbat av er elever!

Sist ut idag var Anea. Red igenom St Georges men med ”jogging-tempo” för att inte sätta för mycket press, och för att hinna med själv. Kändes ganska bra idag, och imorgon åker vi och tränar (om det inte har snöat mer och är för halt…).

Nu: sovdags. Hela natten får jag hoppas.
Världens bästa häst. <3

För en gångs skull…

.. så vaknade jag pigg och utvilad idag. Det var länge sedan, trots att jag sover hur mycket som helst. Igår lade vi oss dock sjukt tidigt och har sovit riktigt bra – ända till 04.30 då katterna drog igång sitt morgonrace. Kunde dock somna om efter det, trots att jag blev helt galen och svor åt sötnosarna. Men de är INTE söta när de springer rakt över sängen och jagar varandra varje morgon! Förut började de runt 06-tiden, men de verkar förskjuta sina morgnar mer och mer. Monster-katter. Kan de inte vara pigga på kvällen istället?

Idag har jag ridit två hästar på förmiddagen, och har två kvar. Anea fick ett lösgörande och bra pass, med ”låga krav” (dvs inte något tryck i ridningen, men framme för skänkeln ändå). Däremot var jag väldigt petig med att alla hjälper verkligen skulle fungera. Det var väl typ det jag missade häromdagen. Ganska grundläggande så en riktig dundermiss kan man sammanfatta det. Får se hur det känns under veckan, men jag är ganska medveten om vad som blev fel. Det är en oerhörd balansgång med henne att kräva ”lagom” utan att bli passiv / åka häst. Ibland önskar jag att jag hade en sådan där häst som tål att man bara ”rider PÅ”. Ibland ser jag så himla snälla / tålmodiga hästar på framridningar, där ryttarna tar riktiga strider och hästarna bara tuffar på ändå. I och för sig ska jag nog vara glad att min häst inte går att bara sitta upp och ställa massa krav på, för även om det är svårt så utvecklar hon mig mer som ryttare.

I eftermiddag har jag två kvar att rida. Någon gång snart kommer också Caroline, som ska vara här och träna / hjälpa till i stallet under kommande vecka. Hon har med sig sin medryttarhäst, passar bra eftersom en box är tom just nu.

Ny vecka

Halva februari har nästan gått! Skönt. Brukar vara min segaste månad (utom november) men just nu är det soligt och fint, dagarna börjar bli längre och jag har börjat känna av våren lite redan.

På dagens schema stod ridning av tre hästar, samt longering av en. Egentligen var planen att Grodan skulle ridas, men jag longerade henne igår och då var hon en hel del i luften, så jag vågade inte chansa. Idag var hon dock betydligt lugnare, så imorgon ska hon ridas. Ett plus är dock att efter att ha galopperat som en galning så travade hon också riktigt, riktigt fint och avslöjade därmed att det finns lite potential i henne!

Anea fick jobbas igenom på träns, eftersom jag bara ville rida grundjobb idag. Hon vilade lördag och jag longerade igår – det är det bästa om hon kan longeras efter vilodag, men det funkar ju inte alltid. Imorgon tänkte jag rida mer ”på allvar”. Zigge och Affe fick också gå ett pass med mig idag. Jag försöker att rida alla en dag i veckan som ”regel” men det går inte alltid. Vissa behöver mer i perioder, medan andra kan sitt jobb så pass bra att jag inte behöver lägga mig i lika mycket.

Nu är det snart dags att gå ner till kvällens lektioner, med markarbete på schemat.