Stormig fredag

Äntligen blev det lite sol, men det är mest fint att titta på genom fönstret. Har just kommit in från en av de hemskaste uteritterna jag varit på, trots att den bara varade en sisådär 25 minuter. Jag har skrittat ut med både Grodan och Anea idag, och valde då att rida en slinga i skogen så att det skulle vara lite lä. Sista biten hem är dock helt öppen och när jag red Anea tilltog blåsten ordentligt. Det var ändå bra för hästarna för de har fått pulsa i snö och lyfta på benen, och då räcker en kort stund rätt bra. Tror till och med att Grodan var lite trött, så vilodag för båda blir bra imorgon. För egen del var det minst sagt uppfriskande! Hästarna blev i alla fall fina, men själv kände jag mig som Quasimodo, man kurar ihop sig för blåsten, har för mycket kläder och dessutom brukar jag rida i en lite ”hopp-betonad” sits när det är snö (för att underlätta för hästens rygg) så jag kände mig långt ifrån dressyrryttaren jag var igår på träningen. Men omväxling förnöjer!

Jag har även haft en drop in-lektion (fina hästar!) och en privatlektion med Boromir. Är jättenöjd med honom, han har gjort snabba framsteg gällande styrkan. Trodde det skulle ta längre tid. Är dock en smula orolig att ha gått för fort fram, så jag hoppas att han orkar. Jag ska försöka ge honom en skritt-vecka snart om jag får ihop det. Måste vara rädd om honom! Nu tar jag faktiskt ledigt fram till söndag morgon! Känns väldigt lyxigt måste jag säga. 🙂

Trevlig helg!

Bra onsdag

Jag har varit så himla trött sista månaderna, vilket börjar kännas ganska länge. Våren kommer ju aldrig, så den där energin man kan få såhär års av lite sol har ju inte precis infunnit sig… Pyttelite bättre blir det ju av att dagarna är längre nu, men jag måste erkänna att jag har haft svårt med motivationen och att göra det där ”lilla extra”. Någon enstaka dag har jag orkat ta tag i någon grej som har släpat efter, men sedan är jag helt slut dagen efter. Jag har inte ridit särskilt mycket eller bra heller, och det blir lite av en ond cirkel, för jag mår inte så bra i kroppen heller om jag inte rider ordentligt.

Men! Idag började jag känna mig rätt normal igen. (Hoppas det håller i sig nu så att jag inte är helt lealös imorgon då…) På förmiddagen hade jag en privatlektion, samt hjälpte Sofia med Dario. Jag ”lurade” henne att rida ett dressyrprogram och det gick hur bra som helst! (Kan eventuellt ha en baktanke med det – vi får se.) Boromir jobbade jag lite vid hand, Qurre fick gå på uteritt, och Affe fick en kiropraktorbehandling (och därmed vilodag).

Efter lunch red jag själv, en inackordering, samt Grodan och Anea. Grodan är just nu som en duracell-kanin på speed, vilket är lite utmanande för jag måste ändå få henne ärligt fram för skänkeln. Hon vill hellre bli ”het” och lite springig. Men – när jag fick henne till lite bättre jobb så blev hon superfin! Det märks dock att hon orkar mer nu, för det tar lite mer tid att rida (för ett år sedan var det typ 20 min-pass…). Anea räckte det dock att bara jogga och kolla av att hjälperna fungerade – hon var fin från start! Ville inte sitta och nöta idag, för imorgon är det träning för hennes del så vi måste spara lite på krafterna.

Efter jobbet orkade jag dessutom röja lite hemma, vilket jag verkligen inte har haft lust med på länge. (Och det resulterar såklart i att man får ännu sämre energi och motivation – hatar ju stök…) Jag är ensam hemma ikväll så jag har till och med gjort ansiktsmask och typ rakat benen (!) vilket faktiskt gör att man känner sig lite bättre. Nu får vi se om energin håller i sig till imorgon eller om jag bara har lurat mig själv. 😉

(Och inte att förglömma – jag har till och med tränat en stund idag. Alltså avsutten träning. Känns riktigt duktigt!)

Här kommer ett kort klipp på Sofia och Dario. Jag trodde att jag filmade mer men hade visst glömt att trycka på rätt knapp…

En bra fredag

Idag har det varit en riktigt fin dag – februari är inte bara jobbigt trots allt! Solen har värmt idag och hade jag haft tid hade jag satt mig och fikat ute. Istället blev det tre uteritter – inte så långa, men ändå. Det gäller att passa på! Anea har bara skrittat ute, Qurre och Affe fick jobba med övergångar i alla gångarter. Båda var kanske lite väl pigga och låg på lite, men det var för att de tyckte att det var kul så då får det vara ursäktat.

Två privatlektioner har jag hunnit med också, med Zigge och Fantasi, båda var fina! Efter insläppet har massören varit här också och masserat två hästar. Jag har även haft hjälp att kolla sadeln på Anea så att den fortfarande ligger okej. Jag tycker att den fungerar på flera andra hästar så vi tittade även på det. Min stora förhoppning är att kunna skaffa en till Anatomica. Eftersom den verkar passa många så känns det som en bra investering med tanke på att jag har så många hästar. Jag tror också att det är flera av er elever som uppskattar min sadel om jag har fattat det rätt? 😉 Håll tummarna!

Bra fredag

Jag måste erkänna att motivationen inte var på topp i morse, men det blev ändå en bra dag. Februari är inte min favoritmånad, jag känner mig lite håglös och nästan handlingsförlamad. Det är lite svårt att ta tag i grejer på något vis, jag skjuter upp saker (mer än vanligt…) och är trött och seg. Misstänker att jag inte är helt ensam om det såhär års?

Hur som helst så blev det bättre när jag väl kom igång. Jag har bara ridit en häst idag – Anea, som fick ett joggingpass. Jag är lite rädd att kräva för mycket av henne. Hon har ju varit superfin och jobbat väldigt bra, men det känns så skört. Det är hur lätt som helst att tippa över på fel sida med henne, hon har en ganska känslig rygg. Så jag får verkligen tänka mig för, inte samla henne för mycket, inte sätta tryck i henne förrän hon är lösgjord, variera arbetet osv. Igår jobbade jag med att hon skulle vara mer på bakbenen, och därför red jag bara i en lägre form idag och jobbade faktiskt med det ”motsatta” – att hon INTE ska ta i, utan bara röra sig ekonomiskt men avspänt.

På eftermiddagen hade jag en kurs med två ridpass. Första passet med skänkelvikningar och andra passet med öppna och diagonalslutor. Hästarna var fina idag, och det var en bra grupp som kändes jämn. Zigge har haft en bra period nu, och är mer avspänd än tidigare. Han har även fått akupunktur ikväll, vi får se om det gör någon skillnad. Han tyckte i alla fall om det, och var väldigt tydlig med sitt kroppsspråk!

Affe har också varit väldigt fin sista tiden. Det är riktigt stor skillnad om man jämför med när han kom. Idag har han gjort fina slutor åt båda håll, när han kom gjorde han knappt skänkelvikning. Här är två bilder på honom, den översta ca två år gammal (helt ny), och den undre från i somras. Visserligen är man ju alltid snyggare på sommaren, men en viss skillnad i muskler och överlinje kan man ju ana!

Fin vinterdag!

Äntligen lite sol och snö (som ska försvinna nästa vecka….). Jag stod i valet och kvalet i morse kring ett joggpass med Anea, eller en uteritt. Men med tanke på att uteritter i snö kommer vara lätträknade i år, så valde jag det. Det var dock kallare än jag trodde, jag hade ingen känsel i låren efter bara 30 min ute.

Resten av dagen har jag och Sofia jobbat på superbra! Jag hade veterinären ute för tandkoll av 8 hästar, och det tar ju en hel del tid, plus kräver lite planering kring motionering och hage. (De får lugnande när man kollar tänderna så man kan t.ex. inte ge mat direkt efter.) Dessutom ska det ju mockas till 14 hästar och jag hade även tre lektioner inbokade. Det gick dock som smort, vi har ridit 2 hästar var och vi var helt klara med stalljobb, tandkoll osv till 16.30 tror jag. Då hade jag ändå hunnit med lite ridhusfix och städning. Men idag tog vi dock bara någon kvarts lunch i stallet, så vi sparade tid där.

Lektionerna gick väldigt bra dessutom, så det var roligt. Zigge gick en privatlektion idag och han var superfin. Det är roligt när det ”klickar”. 🙂 Nu tar jag fredag och imorgon är jag helt ledig. Januari är en hyfsat lugn månad faktiskt, man får passa på.

Hoppas att ni får en fin helg!

Hästen som ”inte kunde” lära sig byta galopp

Nu på förmiddagen har Nina varit här och hjälpt mig med Anea och Grodan. Jag var sjukt trött i morse efter gårdagens långa bilkörning, men med bra hjälp så fick jag ny energi! (Känner i och för sig att den redan håller på att dala igen, så kommer nog somna tidigt ikväll…)

Anea har ju varit lite förkyld en period, så på ca en månad (eller mer?) har vi tyvärr inte gjort mycket vettigt alls. Hon har bara hållits igång lite lätt och så har jag behövt henne i verksamheten, så ordentliga ridpass sista tiden kan jag räkna på en hand. Väldigt positivt då att jag ändå inte behöver börja om ”helt” – så var det förut om jag hade slarvat ett tag. Hon är visserligen inte lika finstämd mellan hjälperna, men grundjobbet är mer ”på plats” numera och vi kunde faktiskt rida byten i varje, passage och något bättre ”piaff” (fortfarande inom citationstecken dock) än förut.

Innan har vi bara gjort ett byte i varje åt vardera håll, men idag kunde vi göra tre. Jag tror inte att Anea har så svårt för det – det är jag som måste vara snabb nog! Och fler ska det bli – det får bli målet för 2018. Tänk att det ändå känns ganska ”lätt” med henne nu – med tanke på att det tog mig ca tre år att lära henne byta överhuvudtaget. Förmodligen för att hon hade en extremt dålig grund när jag fick henne, och att hon också var väldigt oliksidig. Men skam den som ger sig… Egentligen är hon bättre i serierna än i enstaka byten. Det blir lite som att ”hoppa studs” – bara man kommer in rätt så kan man liksom fortsätta av bara farten.

Nu kan man säga att hon redan har haft sin vintervila i och med att det blev en ofrivillig paus, så jag får nog jobba på med henne även under julen. Tyvärr har hon tappat både muskler och  hull, och ser ut som en rugg-uggla pga att jag inte hunnit klippa henne (det sista är ju lätt åtgärdat). Hon ”tappar” ofta lite såhär års, men det blir ju inte bättre av att hon var lite sjuk, det tog nog på henne. Nu måste jag försöka få henne att se ut som dressyrhäst igen…

Grodan fick inte göra några särskilda trix idag, bara grundjobb. Nina tycker att hon har vuxit  / musklat sig, och det har hon! Hon ser mer ut som en häst nu, inte som en bebis. Det ska bli väldigt kul att se hur hon är om ytterligare ett år.


Kort klipp på byten i varje (ni får titta med förstoringsglas)

Lucia

Tydligen 13 december idag, men det är inget som märks här ute direkt. Har inte ens ätit en lussebulle, men det är inget jag saknar heller faktiskt. Finns godare saker att äta tycker jag!

Det har varit en bra onsdag, såhär långt. I morse red jag en kort stund på Fantasi, som kändes jättefin idag, så det var kul! Grodan och Qurre fick gå på uteritt och Qurre har även fått en kiropraktor-behandling. Anea red jag också bara ut på idag, det fick bli lite snö-pulsande. Man får passa på, vem vet hur länge snön ligger kvar? Tror tyvärr att det ska regna imorgon… Så tråkigt! Älskar snö!

Efter lunch red jag Daisy och Zigge, och båda kändes fina. Daisy behöver fortfarande lite mer tid innan jag törs använda henne i grupp. Hon är väldigt känslig och rätt pigg, men man måste rida med benen ändå och inte börja bromsa med handen. Egentligen väldigt nyttig ridning, men kanske lite svårt på en verksamhetshäst. Just nu jobbar jag med att få henne avspänd så att man får komma ner bättre på ryggen på henne (hon blir lätt lite spänd) och så försöker jag ”trubba av henne” – alltså se till att hon ”tål” mer hand och mer skänkel. Det låter kanske jättekonstigt, för de flesta hästar är det tvärtom med. Men jag tycker inte om hästar som är känsliga på så sätt att man inte riktigt ”får” inverka. Det funkar inte att springa ifrån jobbet, utan det är viktigt att hon kan vara mellan hand och skänkel – även om jag tycker det är positivt med känsligheten också!

Jag blev klar rätt tidigt idag så jag hann med ett litet yoga-pass också här hemma. Det var välbehövligt, för jag är tyvärr jättestel i ryggen idag. Känns bättre nu i alla fall! Ska snart gå ner till stallet igen för ett extra-insatt lektionspass. Brukar vara ledig på onsdagskvällar, men Torbjörn har ju möten jämt nuförtiden så jag kan lika väl jobba, jag med. 😉

Hoppas ni har haft en fin Lucia-dag!

Återanvänder en gammal bild. Såhär soligt var det inte idag tyvärr!

Onsdag

En bra onsdag, lagom kallt och snö – ända tills nu ikväll när det började regna igen. Usch! Hittills tycker jag annars att november har varit förvånansvärt bra på väderfronten. Föredrar minusgrader alla gånger om!

På förmiddagen hade jag en privatlektion med Jenny och Daisy. Jag skolar in henne så smått på det sättet. Det är alltid lite spännande med en ny ryttare på en ny häst, men det gick jättebra! Jenny gillade Daisy (och vice versa verkade det som). Det såg riktigt trevligt ut, så jag är jätteglad.

Efter det blev det bara longering av Zigge idag. Jag tror han behöver det för att spänna av i ryggen. Fantasi fick en uteritt och därefter behandling av kiropraktor.

Efter lunch red jag ut på Grodan i sällskap med Sofia och hennes häst. Båda är lika gamla och håller ungefär samma tempo, så det är jättebra att galoppjobba dem ute ihop. Tänkte verkligen försöka rida ut mer på Grodan en period (bortsett från träning imorgon…), jag tycker det är viktigt för bjudning / rakriktning och för att stärka en unghäst. Tyvärr kanske underlaget sätter lite stopp den här tiden på året.

Dagens sista häst för min del blev Anea, som jag joggade lätt ute. Hon kändes fin, men på slutet fick jag en känsla av att hon inte gick helt taktmässigt. Det var dock bara en snö-stylta under hoven, tack och lov… ! Det var riktigt mysigt att vara ute och rida i snön idag medan det började bli mörkt ute. Även om jag tycker att dagarna är väldigt korta just nu…
Hoppas på mer snö i vinter!! Det är så himla fint. Det här måste vara från vår första vinter här, då var det galet mycket snö.

Träning med Grodan

Grodan är verkligen exemplarisk – snäll att lasta och åka med, inte det mista spänd i ny miljö och en riktig arbetsmyra. Vi var hos Rebecca idag, och Grodan kändes fin! Hon är ju lite ”försiktig” och har en lite snabb takt i traven, men efter lite jobb med öppnor och tempoväxlingar så fick jag bättre sug framåt och mer häst framför mig. Jag tror att det går att utveckla den traven, men det kommer nog ta lite tid. Galoppen är lättare, och där tycker jag att jag kan samla henne mycket mer nu.

Rebecca verkar gilla henne mycket, framförallt för att hon har en bra ridbarhet. Hon tyckte också att hon har ett ganska bra register (det tror man inte först) och behåller takten bra både när man ökar och minskar. Jag ska försöka lägga lite mer krut på tempoväxlingar och övergångar nu. Imorgon blir det dock skritt ut, hon såg helt slut ut när vi kom hem. Fast på ett bra och avslappnat sätt!

Dagens ridning

Idag har jag ridit fyra hästar. Började med Daylight (som vi har beslutat att kalla för Daisy, så vet ni..). Det är lite att fixa med när man köper ny häst, och en stor grej är ju sadeln. Har hittills provat tre av mina, men ingen kändes helt bra. Idag tog jag min (som jag har på Anea). Trodde den skulle vara för stor, men med en padd under verkade det bra. Det var första sadeln som låg stilla på henne, och som gav mig tillräckligt mycket stöd. Hon är fortfarande lite spänd, men idag var det redan bättre än igår, och bitvis kändes hon jättefin.

Efter det red jag Anea, som jag har ”slarvat” lite med på sista tiden – har haft för mycket annat att styra upp. Men hon känns förvånansvärt bra ändå! Lite stelare i sidorna kanske, men hon verkar samtidigt lite glad över att jobba ordentligt igen! Det är mer tryck från bakbenen, så hon har nog mått bra av en lite lugnare period. Idag gjorde vi byten i varje, ganska bra till och med. Fortfarande gör jag bara ett åt varje håll, men nu klarar vi att göra fram-och tillbaka tre gånger på medellinjen både från höger och vänster. För mig är det lättare att börja åt höger, för min koordination är bättre då. Men ”snart” måste vi väl kunna göra fler i rad?

Zigge red jag en stund igår, men bara ute, så jag tog honom idag igen. Han behövde ”dammas av” lite gällande gas och broms, så jag tror jag ska rida imorgon igen. Ofta kan det vara bra att göra sådana punktinsatser tycker jag – så man blir mer ”färdig”. I alla fall med honom – han brukar behöva sova på saken.

Grodan skrittade jag bara ut med. Hon ska åka och träna imorgon och då vill jag inte att hon är för trött. Hon var superfin i tisdags, så jag hoppas det håller i sig imorgon!