Lucia

Tydligen 13 december idag, men det är inget som märks här ute direkt. Har inte ens ätit en lussebulle, men det är inget jag saknar heller faktiskt. Finns godare saker att äta tycker jag!

Det har varit en bra onsdag, såhär långt. I morse red jag en kort stund på Fantasi, som kändes jättefin idag, så det var kul! Grodan och Qurre fick gå på uteritt och Qurre har även fått en kiropraktor-behandling. Anea red jag också bara ut på idag, det fick bli lite snö-pulsande. Man får passa på, vem vet hur länge snön ligger kvar? Tror tyvärr att det ska regna imorgon… Så tråkigt! Älskar snö!

Efter lunch red jag Daisy och Zigge, och båda kändes fina. Daisy behöver fortfarande lite mer tid innan jag törs använda henne i grupp. Hon är väldigt känslig och rätt pigg, men man måste rida med benen ändå och inte börja bromsa med handen. Egentligen väldigt nyttig ridning, men kanske lite svårt på en verksamhetshäst. Just nu jobbar jag med att få henne avspänd så att man får komma ner bättre på ryggen på henne (hon blir lätt lite spänd) och så försöker jag ”trubba av henne” – alltså se till att hon ”tål” mer hand och mer skänkel. Det låter kanske jättekonstigt, för de flesta hästar är det tvärtom med. Men jag tycker inte om hästar som är känsliga på så sätt att man inte riktigt ”får” inverka. Det funkar inte att springa ifrån jobbet, utan det är viktigt att hon kan vara mellan hand och skänkel – även om jag tycker det är positivt med känsligheten också!

Jag blev klar rätt tidigt idag så jag hann med ett litet yoga-pass också här hemma. Det var välbehövligt, för jag är tyvärr jättestel i ryggen idag. Känns bättre nu i alla fall! Ska snart gå ner till stallet igen för ett extra-insatt lektionspass. Brukar vara ledig på onsdagskvällar, men Torbjörn har ju möten jämt nuförtiden så jag kan lika väl jobba, jag med. 😉

Hoppas ni har haft en fin Lucia-dag!

Återanvänder en gammal bild. Såhär soligt var det inte idag tyvärr!

Onsdag

En bra onsdag, lagom kallt och snö – ända tills nu ikväll när det började regna igen. Usch! Hittills tycker jag annars att november har varit förvånansvärt bra på väderfronten. Föredrar minusgrader alla gånger om!

På förmiddagen hade jag en privatlektion med Jenny och Daisy. Jag skolar in henne så smått på det sättet. Det är alltid lite spännande med en ny ryttare på en ny häst, men det gick jättebra! Jenny gillade Daisy (och vice versa verkade det som). Det såg riktigt trevligt ut, så jag är jätteglad.

Efter det blev det bara longering av Zigge idag. Jag tror han behöver det för att spänna av i ryggen. Fantasi fick en uteritt och därefter behandling av kiropraktor.

Efter lunch red jag ut på Grodan i sällskap med Sofia och hennes häst. Båda är lika gamla och håller ungefär samma tempo, så det är jättebra att galoppjobba dem ute ihop. Tänkte verkligen försöka rida ut mer på Grodan en period (bortsett från träning imorgon…), jag tycker det är viktigt för bjudning / rakriktning och för att stärka en unghäst. Tyvärr kanske underlaget sätter lite stopp den här tiden på året.

Dagens sista häst för min del blev Anea, som jag joggade lätt ute. Hon kändes fin, men på slutet fick jag en känsla av att hon inte gick helt taktmässigt. Det var dock bara en snö-stylta under hoven, tack och lov… ! Det var riktigt mysigt att vara ute och rida i snön idag medan det började bli mörkt ute. Även om jag tycker att dagarna är väldigt korta just nu…
Hoppas på mer snö i vinter!! Det är så himla fint. Det här måste vara från vår första vinter här, då var det galet mycket snö.

Träning med Grodan

Grodan är verkligen exemplarisk – snäll att lasta och åka med, inte det mista spänd i ny miljö och en riktig arbetsmyra. Vi var hos Rebecca idag, och Grodan kändes fin! Hon är ju lite ”försiktig” och har en lite snabb takt i traven, men efter lite jobb med öppnor och tempoväxlingar så fick jag bättre sug framåt och mer häst framför mig. Jag tror att det går att utveckla den traven, men det kommer nog ta lite tid. Galoppen är lättare, och där tycker jag att jag kan samla henne mycket mer nu.

Rebecca verkar gilla henne mycket, framförallt för att hon har en bra ridbarhet. Hon tyckte också att hon har ett ganska bra register (det tror man inte först) och behåller takten bra både när man ökar och minskar. Jag ska försöka lägga lite mer krut på tempoväxlingar och övergångar nu. Imorgon blir det dock skritt ut, hon såg helt slut ut när vi kom hem. Fast på ett bra och avslappnat sätt!

Dagens ridning

Idag har jag ridit fyra hästar. Började med Daylight (som vi har beslutat att kalla för Daisy, så vet ni..). Det är lite att fixa med när man köper ny häst, och en stor grej är ju sadeln. Har hittills provat tre av mina, men ingen kändes helt bra. Idag tog jag min (som jag har på Anea). Trodde den skulle vara för stor, men med en padd under verkade det bra. Det var första sadeln som låg stilla på henne, och som gav mig tillräckligt mycket stöd. Hon är fortfarande lite spänd, men idag var det redan bättre än igår, och bitvis kändes hon jättefin.

Efter det red jag Anea, som jag har ”slarvat” lite med på sista tiden – har haft för mycket annat att styra upp. Men hon känns förvånansvärt bra ändå! Lite stelare i sidorna kanske, men hon verkar samtidigt lite glad över att jobba ordentligt igen! Det är mer tryck från bakbenen, så hon har nog mått bra av en lite lugnare period. Idag gjorde vi byten i varje, ganska bra till och med. Fortfarande gör jag bara ett åt varje håll, men nu klarar vi att göra fram-och tillbaka tre gånger på medellinjen både från höger och vänster. För mig är det lättare att börja åt höger, för min koordination är bättre då. Men ”snart” måste vi väl kunna göra fler i rad?

Zigge red jag en stund igår, men bara ute, så jag tog honom idag igen. Han behövde ”dammas av” lite gällande gas och broms, så jag tror jag ska rida imorgon igen. Ofta kan det vara bra att göra sådana punktinsatser tycker jag – så man blir mer ”färdig”. I alla fall med honom – han brukar behöva sova på saken.

Grodan skrittade jag bara ut med. Hon ska åka och träna imorgon och då vill jag inte att hon är för trött. Hon var superfin i tisdags, så jag hoppas det håller i sig imorgon!

Min torsdag

Lång dag med ganska mycket blandade aktiviteter. På förmiddagen stalljobb och ridning av Anea och Grodan. Varken jag eller Anea hade en bra dag idag, jag är jättetrött (håller på att bli sjuk?) och hon var rätt spänd. Tycker ändå jag fick till det, men det blev bara basic-ridning på stora volter och lite sidvärts. Sådana pass behövs ibland. Grodan var dock fin, men jag hade egentligen velat hinna rida lite längre och få det ännu mer ”på plats”.

På eftermiddagen var jag och Torbjörn på en kurs hos Hushållningssällskapet, med fokus på odling / växtföljd. Inte helt oväntat höll jag på att somna större delen av tiden tyvärr. Sitta stilla (efter lunch!) är helt otänkbart i min värld. Tyvärr somnar jag ju nästan så fort jag sitter still, sov igenom hela skoltiden känns det som. Finns kanske en anledning till mitt jobbval…

På kvällen har jag hjälpt Annika med Ian, samt Helena med att prova andra sadlar på Obi. Kvällens grupplektioner gick bra, första passet enkla byten, andra passet jobb på volten med att öka / minska voltens storlek, ställa åt båda håll etc. Bra grundjobb som jag måste påminna mig om att komma tillbaka till oftare. Hästarna blev fina och ryttarna påmindes om att man har ”två sidor” och inte bara fastna i att rida ”en sida i taget” som är lätt hänt.

Nu blir det sängen, och så hoppas jag på att vara piggare imorgon och att jag slipper förkylning. Kan ju också vara så att jag bara är drabbad av ”november-sjukan”… 😉

Vi får se om det blir tävling på söndag… Känner mig helt ur form tyvärr! 

Lyckad programträning idag!

Idag var jag på Vällsta med Anea och red program för Roger Ohlson. Nu fokuserar jag bara på Int1, på  träning och tävling. Det var ju synd att det inte var tävling idag (!) eftersom vi fick ihop 66,87% och även en bra känsla. Det var ändå lite missar / slarv så jag tror att poängen var lite snäll, men det känns ändå bra att få lite ny motivation framåt. Jag VET att det finns mer i Anea än vad jag lyckas visa på tävling, men jag måste lära mig rida program bättre och klara av att hålla ihop allt mellan rörelserna också…

Jag lyckades hitta lite ”ny känsla” igår när jag red hemma, och hade med mig det på framridningen idag och det är jag väldigt nöjd med. Nu ska jag verkligen försöka hålla fast vid det (handlar mycket om att få henne mer på bakbenen och kunna lätta av, samt ha henne mycket mer flyttbar i sidorna så hon inte blir ”hängande” varken framåt eller i sidled…). Det jag är mest nöjd med i programmet är nog serierna som var jämna och flöt på. Fick 8:a på mellantraven och 7,5 på en ökad trav.

Jag blev också väldigt glad över att Roggan berömde mig för det jobb jag har gjort med henne. Han har sett oss från MsvB och upp till svår klass, och jag är medveten om att hon är begränsad och inte har så lätt för sig. Han sa att jag verkligen har lyckats ”få ut det mesta” av henne hela tiden. Det värmer verkligen att få beröm för det och att det uppmärksammas. Ibland känns det bara som om det enda ”folk” ser är rosetter och placeringar, och Anea är ju kanske ingen rosettplockare även om vi har lite vinster och placeringar upp till StG. Jag kämpar på hur som helst, har inte pengar att köpa en superhäst för och kommer inte sälja henne. Vi lär oss fortfarande, även om jag ibland sliter mitt hår för det är så svårt! Jag måste ändå säga att hon är en ”kämpe” för hon är verkligen inte en häst som har särskilt lätt för sig och hon ”borde” inte gå dessa klasser.

En till viktig sak idag: det var roligt, och även Anea kändes avspänd och glad. Det absolut viktigaste för mig är att vi har en bra kommunikation, både på banan och hemma.
Överst när vi travar fram (brukar även vara lägre här) – sedan skolor i en mer upprest form.
Även här lite olika grader av samling – på mittenbilden skulle ju det optimala vara att få fram nosen mer – vilket är svårt med henne men det börjar bli bättre.

Helg

Den här helgen var min tanke att ha en lugn helg, men det har ändå resulterat i ett ganska späckat schema. Nu på morgonen ska jag få hjälp av Ellinor att kolla sadeln på Grodan, så jag ska snart ner och rida (hade egentligen tänkt låta henne vara idag, men det blir bara en kort stund). Sedan ska jag till Täby och coacha Marianne inför hennes tävlingsstart. I eftermiddag blir det två privatlektioner, och eventuellt rida Anea.
Dessutom är våra föräldrar här och hjälper till med saker på gården, bl.a. tapetsering av det stora rummet på övervåningen. Det kommer bli jättefint när det blir klart! Just det, fåren ska in idag också. Det är alldeles för dåligt bete i år. 🙁

Imorgon ska jag ha ett par lektioner på morgonen, och sedan döma en LA i Kungsängen. Det är dock ingen kurs i helgen, utan jag hade en eftermiddagskurs igår (förmodligen med tanken om att vara ledig idag istället…). Nu har jag ju dock förmånen att ha ett roligt jobb och jag råkar vilja jobba i helgen ändå, men det känns roligare när det inte är ett måste, utan snarare för att jag faktiskt har lust.

Hoppas ni får en trevlig helg!
Red Affe igår, och han var så himla fin! Han är MYCKET starkare och det gick att rida öppna i galopp och länga traven lite. Vilken skillnad det har blivit på honom. Grodan var också jätteduktig igår och bytte rent på hjälpen, samt börjar kunna närma sig någon slags mellantrav. Det går framåt!

Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Ny motivation

Jag har varit lite dålig på att träna med Anea på senare tid, dels för att jag tyckte att hon kändes lite trött och inte skulle ha så stora krav på sig, och dels för att jag har försökt lösa det här med sadeln. Hon har fått jogga / gå lättare pass samt gå med i verksamheten istället. Nu är det snart semester för min del och det innebär ytterligare ett break för henne, så just därför ville jag åka och träna idag för att inte sega till helt! Annars får jag börja om fullständigt när jag kommer hem från min ledighet.
Idag har vi varit hos Rebecka för att få en spark i baken, och det gick rätt bra med tanke på att jag inte trimmat så mycket. Sadelproblemet löstes faktiskt genom att göra om en befintlig sadel, och det är helt klart bättre i alla fall. Kanske inte 100% perfekt, men jag provar såhär nu ett tag. Eftersom Anea är 16 år nu och jag tror att vi har ca ett år kvar att tävla är jag tacksam över att slippa lägga ut typ 30.000 för en sadel. Nu gick det på 1200 istället!
Det var lite spänt idag (tittig utebana) och lite ”rostigt” som sagt, men vi fick ändå till ett givande pass och det är huvudsaken. Jag tänker i alla fall försöka satsa lite till i höst, och med det menar jag att rida några fler Intermediere och se om vi kan bli mer trygga på den nivån. Det svåra nu är att uppnå tillräcklig samling. Det har alltid varit svårt att samla henne, hon blir lite långsam och har svårt att verkligen vinkla in bakbenen vilket ofta resulterar i att hon blir stark. Nu tycker jag ändå att det känns mer lovande efter att sadeln är ändrad, det ger bättre förutsättningar för att hon ska kunna komma upp med framdelen.
Nu är det inte ens 2 veckor kvar innan min semester och jag rider på fram till dess. Sedan har jag en vet-check bokad innan jag åker. Förväntar mig inget allvarligt utan vill bara ha en koll. När jag är borta tänkte jag ta hjälp med longering / tömkörning ca varannan dag så att hon inte står helt. Sedan gäller det att sätta igång om man ska hinna tävla i augusti igen!

Jag har förresten fått ett mail idag att jag är antagen som MsvB-domaraspirant, så det gav också lite ny motivation. Det är trots allt roligare att kunna gå vidare även som domare. Man söker inte vidare, utan man ”väljs ut” så det känns faktiskt extra bra då! Så till hösten börjar första fortbildningen, det ska bli roligt men också utmanande.

Träning med Anea

Har varit hos Rebecca idag med Anea. Vi har filat på Int1-programmet och det känns inte så tokigt ändå. Det svåraste i programmet är saxen tycker jag. Svårt att hinna ställa om och byta tillräckligt fort. Travdelen känns bättre än förut, bortsett från volterna (8 m) som jag hatar. Sedan gäller det att klara av att hålla ihop henne hela programmet utan att hon blir längre och längre och hamnar i framvikt. Min stora utmaning är att få henne mer på bakbenen och vara snabb nog att hålla framförallt galoppen aktiv, så att den inte blir ”platt” och hon blir alldeles stum. Skitsvårt. Jag fattar varför det heter svår klass. Ibland blir jag så himla arg på mig själv att jag inte klarar att göra det bättre, men man kanske ska påminna sig själv om att jag har utbildat henne hit själv, och att hon dessutom är lite begränsad i sina gångarter. Jag tror dock att det måste gå att få en ännu bättre form. Har kanske lite bättre förutsättningar för det snart, mer om det i ett annat inlägg.

Travökningarna går i alla fall att rida mer i uppförsbacke nu, men skulle vilja ha ännu mer ”häng” i steget: