Täckes-lagning

Mina hästar roar sig tyvärr rätt mycket i hagen, i synnerhet valackarna. Det är en hel del revor och trasiga täcken såhär års. Ibland blir jag tokig på dem, men samtidigt så tycker jag att hästar ska gå i grupp i den mån det går.

Nu har jag i alla fall skickat ett  gäng med täcken på lagning idag. Horse & Hound ligger 10 minuter härifrån, och där kan man både få lagat, tvättat och impregnerat. Ett tips till er andra om ni behöver fixa något! Jag vill verkligen inte slänga och köpa nytt i onödan. Det kostar en del att laga, men inte lika mycket som nya täcken, och det är bättre för miljön. Jag har dock kommit fram till att billiga täcken oftast håller sämre, så köper jag nytt kommer jag fortsättningsvis försöka ta slitstarka tyger även om de är dyrare. Det blir billigare i längden att ha saker som håller!

Vad gör ni med ensilageplasten?

Det här har jag tagit upp förut, men det tål att påminnas om. Det kanske inte rör mina kunder direkt, men förhoppningsvis läser någon av mina kollegor i branschen.

Jag har jobbat i flera stall och jag har nämligen inte varit med om något ställe där man har återvunnit ensilageplasten – inte som jag har vetat om i alla fall. Därför vill jag tipsa om den här tjänsten, som tillhandahålls av Svepretur.

Två gånger per år brukar man kunna åka iväg och lämna plasten på särskilda ställen. Det är inte jättekul, men det är gratis, och av plasten blir det ny plast istället för att den bränns upp. Jag har jobbat i stall där man slänger ALLT i en och samma container, och dels är det dyrt att tömma den, och dessutom är det idiotiskt. Jag ska erkänna att vi kunde sortera andra sopor i stallet bättre (ska klura på det) – hemma är jag mycket noggrannare. Men större saker tar jag till soptippen, och hästskor ska givetvis också sorteras som metall så att det kan återanvändas.

Överhuvudtaget är det dags för hästfolket (med flera) att bli lite mer medvetna. Jag kommer att tjata mer om detta, vi måste alla hjälpas åt på flera plan, både med återvinning och klimatfrågor.
Det här är ett halvårs förbrukning hos oss (under sommarsäsongen – så det blir mer under vintern). Jag är glad om allt går in i ett släp så det räcker att åka EN vända. En liten nackdel sedan jag bytte släp, eftersom det var mer plats i mitt tvåhästars-släp.

Riktigt bra dagsverke

I morse var jag supertrött, för att jag inte går och lägger mig i tid när kvällarna är så ljusa och underbara. Det kommer förmodligen bli samma sak idag – för nu, snart 22.00, är jag såklart pigg som en ärta. (?) Hur som helst fick jag ändå massor gjort idag och känner mig så himla nöjd.

På förmiddagen hade jag en privatlektion och red fem hästar. MEN när jag säger att jag har ridit fem hästar betyder det tyvärr inte att jag sitter upp på första 06.00 och trimmar järnet, utan det kan betyda att jag suttit på en häst i en kvart… Min stalltjej värmde två av hästarna, en satt jag upp på under privatlektionen osv. Man får vara väldigt effektiv om man ska hinna, men när det gäller lektionshästarna så är det viktiga att ”färska upp minnet” på dem gällande grunderna. Ibland rider jag inte ens några rörelser, utan ser bara till att de är lösgjorda och ”ridbara”. (Och det lilla brukar göra stor skillnad för mina elever.)

På eftermiddagen åkte vi med ett helt hästsläp knökfullt med ensilageplast till återvinningen. Vi kämpade verkligen med att pressa in allt vi kunde – ett halvårs förbrukning (- några pyttebitar som förargligt nog blev kvar). Jag har jobbat i ett antal stall och aldrig varit med om att man återvinner plasten, vilket är skandal. Dessutom är det gratis – istället för att tömma en container. Läs mer här! Tips till dig som har stall (om någon sådan läser).

Jag hann börja måla den där gaveln på stallet också, men det tar mer tid än man tror. Morr… Dessutom är jag hyfsat rädd för att klättra på stegar, men jag biter ihop!

På kvällen hade jag en kurs med två pass där vi red skänkelvikning pass ett och sluta pass två. Tycker det gick bra och hästarna såg fina ut. Mellan passen klämde jag in en privatlektion (medan jag åt middag).

(Om någon undrar vad jag går på, så är det sol, samt känslan av att snart få vara ledig! )
13495056_10155051555408636_1191858849224815230_nMin kära man och Calle igår. Tur att jag har T, som hjälper mig med gården och (ibland) hästarna! <3

Fixar-dag

DSC_0138Idag är det en sådan där dag när man ska fixa ”massa annat”, inte så mycket ridning med andra ord.

Torbjörn har luckrat upp botten i ridhuset, och i eftermiddag ska vi salta.

Vi ska också passa på att köpa foder samt köra ensilageplast till återvinning. Jag gör det en gång per termin, det brukar bli ett hästsläp med plast (fast jag tror jag var tvungen att köra två vändor i våras faktiskt?). Hur som helst, det är väldigt bra att kunna lämna in plasten såhär, även om det är lite jobbigt. Dels är det gratis att lämna, och så blir det ny plast och det känns ju bra. Jag tror att de flesta stall är dåliga på att återvinna – det är ofta man har jobbat på ställen där allt bara skickas ner i en container (inkl hästskorna) och det känns inte okej tycker jag.

Lite ridning står på schemat också. Jag ska jogga Anea lite lätt bara, så att hon (förhoppningsvis) är lite lösgjord inför morgondagens träning.

Listan

Det känns som om det alltid är mycket att göra den här tiden på året. Just nu har listan känts besvärlig.

Dels vill jag få ut hästarna på dygnet-runt-bete, men vädret är inte så inbjudande. Nätterna är fortfarande så kalla. Jag tror de får gå ut snart ändå, men det ser ut att bli regn snart igen och kombinationen regn OCH kallt känns inte schysst när de inte är vana…

Jag behöver hitta ny personal, och det är alltid lite svårt tycker jag. Det är många som svarar, men få som känns genuint intresserade eller har läst annonsen ordentligt.

Vi måste få ordning på vårt vatten. Nu lånar vi grannens, och det fungerar men det är dåligt tryck så jag kan knappt vattna ridhuset. (Så på sätt och vis är jag glad att det inte är så varmt ändå!). Förhoppningsvis kommer en rörmokare imorgon och byter vår pump.

Det här med Mackan har dragit ut på tiden med att få ordning på alla papper. Det känns jättejobbigt. Nu har jag i alla fall fått beslut från Agria (per telefon) att jag får ut pengar när han tas bort. Det låter så hemskt och kallt, men man måste ändå tänka affärsmässigt och man har försäkringar av en anledning. Nu är det i alla fall bokat att han lämnar oss imorgon. Bara att stålsätta sig.

Så jag behöver ny häst, men där har jag eventuellt en på lut i alla fall. Håll tummarna!!

Och så är det dags att röja lite inför sommaren, börja tvätta täcken och skura boxar. Tar hemskt mycket tid, men den tiden ska man ju förhoppningsvis spara in på att ha hästarna på bete och slippa mocka… En hel hög med täcken är i alla fall inlämnade på lagning hos Horse and Hound här i närheten. Jag försöker laga täcken i den mån det går – det är slöseri på både pengar och miljö att köpa nya täcken stup i kvarten!

Nu ska jag fortsätta med dagens lista – tre hästar ridna, två kvar!
DSC_3711

 

Det tunga stalljobbet

Jag läste just en artikel om en undersökning där man hade räknat om risker för skador och överbelastning när man jobbar i stall / med hästar, till pengar. Nu förstod jag inte riktigt hur uträkningen var gjord, men kontentan är förstås att det är förenat med risker att hantera hästar, och att det också är tungt och lätt att få förslitningsskador.

Stalljobb är ofta lite ”efter” om man jämför med lantbruket, och en anledning är ju förstås att stall ofta är i mindre skala. Om jag t.ex. vill ha mekanisk utgödsling eller liknande så skulle det kosta väldigt mycket att investera i. Det är verkligen synd, men faktum är att med en så liten verksamhet så lönar det sig inte. Det kanske skulle gå att ha skottkärror med en motor på möjligtvis… (Det finns, tror jag.)

Det går säkert att komma på kluriga och bättre lösningar på mycket, men tyvärr har man ju oftast fullt upp med att bara på saker att fungera. Något som jag själv tycker är helt slöseri med tid är höpåsarna. Hade jag inte inackorderingar skulle jag endast fodra på känn ur en kärra, jag ser ingen anledning att väga varje strå och ha en påse. Dock underlättar det ju om någon annan ska fodra, så där har jag ingen bättre lösning för stunden.

Själva mockningen är såklart väldigt ensidig, men jag har inte något emot att mocka, efter alla dessa år. Inte så länge jag har en grep jag gillar. Det stor dock i artikeln att det är bra att variera uppgifterna, vilket är ganska självklart. Jag tycker ju att jag verkar väldigt ostrukturerad när jag jobbar, eftersom jag oftast släpper ut en häst, mockar en box, släpper ut en till, gör några höpåsar osv.. Mest är det för att jag lätt blir uttråkad, men det är faktiskt bättre för kroppen också än att mocka 8 boxar i ett svep.

Det jag verkligen tycker är slitsamt är att lägga på tunga täcken (är inte vän av halstäcken, som ni vet… 😉 ), och att sätta på benskydd. Hos Per och Pether hade alla hästar benskydd i hagen, och alla hovar skulle kratsas innan man tog ut hästen ur boxen (för att hålla stallplan ren). Men det sliter verkligen på personalen, när man ska böja sig ner hela tiden.

En sak som man däremot sällan hör något om är själva ridningen (förutom riktiga olyckor). Jag tycker mer och mer att jag känner att ridningen inte bara ”bygger upp” och är bra träning. Felaktig belastning vid ridning sliter mycket på kroppen. Jag är inte alls lika tolerant längre med att rida hästar som är starka och drar i tygeln. Jag får ont, eller i varje fall blir jag trött i kroppen. Och de som rider 10 hästar om dagen måste ju få vissa skador eller i alla fall bli trötta i vissa muskler pga det. Rolf-Görans ljumske har man ju hört om, men annars pratas det inte mycket om sådant. Men jag tror att om man rider hästar som inte jobbar genom ryggen och bär sig själva, så ökar det också slitaget. Eller hästar som är väldigt oliksidiga. Det ”smittar”. En häst som inte jobbar någorlunda korrekt sitter jag t.ex. inte ner på i traven. Det är för stötigt och skapar bara spänningar, så det undviker jag faktiskt. Sedan känner jag mig lite lat som gör så, men lat = smart. För har man ett sådant här jobb måste man lära sig var man kan spara in på sin energi och sin ork.

Det här är ju också tänkvärt – mockar man ut mycket strö blir det tyngre att mocka, mer strö går till spillo (=pengar) och det är också slöseri ur miljösynpunkt.

Helgen

Igår var jag ledig, förutom insläppet. Trodde jag skulle hinna få undan lite fix, men jag orkade i princip ingenting. Har i och för sig varit väldigt produktiv den här veckan! I måndags åkte vi och lämnade hösilageplast på återvinning, i tisdags hämtade jag pikéer (kom ihåg att prova när ni är i stallet!), i onsdags följde jag med mina elever på tävling, träning hos Nina på torsdagen och programträning fredag. En himla bra vecka faktiskt!

Så igår tog jag det lugnt och var rätt seg, men på kvällen träffade jag en kompis som drog med mig på Mårten Anderssons ”Under ytan”. Stand-up, fast med allvarliga inslag. Han berättar om sitt ”uppvaknande”när han inser att han har festat bort sitt liv, kortfattat. Han har ju även öppnat en nattklubb som endast serverar alkoholfritt, vet inte hur det går, men bra initiativ! I alla fall var det en jättebra kväll med middag innan och (alkoholfri!) drink efter. Det blir förmodligen fler föreställningar till våren, gå i så fall! Jag skrattade så jag grät, men samtidigt fanns det ett budskap och det gillade jag. Det är nog alldeles för många som slösar bort sina liv på yta, och vad andra ska tycka. Jag är sjukt tacksam över att jag alltid har kört mitt eget race och verkligen följt min dröm och magkänsla. Önskar att fler vågade det.

Rekommenderas!

Idag har jag haft ett dagläger och hästarna var fina. Vi jobbade med skänkelvikningar på olika linjer,även i galopp, samt lite förvänd galopp. Tyckte vi fick bra resultat och eleverna var duktiga på att hålla ett friskt tempo och då blir hästarna mer lösgjorda så det var kul! Har avslutat söndagen med två skräckfilmer på rad, det var dock mindre lockande att gå ner själv i mörkret och fodra efter det. Men! Jag ger mig inte, utan nu ska jag fortsätta läsa Keplers senaste, ”Stalker”. Kan bara inte hålla mig ifrån mord och sådant. Usch, varför vill man läsa / se sånt? Det är ju inte sunt, egentligen…

Kommer nog inte våga vara ensam hemma på ett tag.

Nya familjemedlemmar?

Igår var vi och tittade på får. Grannen tipsade oss om att en gård lite längre bort ska avveckla, och där fanns ett gäng får hon ville bli av med. Getter också, men några sådana vill jag inte ha.. Har inte så bra erfarenheter av getter även om de är söta. Vi hade tänkt oss ca fem tackor och en bagge. Tanken är att de kan hjälpa oss hålla lite snyggt i hästhagarna, och det är också bra ur parasit-perspektiv att flera djurslag betar på samma mark. Dessutom har vi förstås tänkt att vi ska få kött ifrån dem, samt förhoppningsvis skinn. Det vi är ute efter är gotlandsfår, som tydligen ska vara en lättskött ras, samt att man får fina skinn.

Fast jag kommer ju se dem som gosedjur också, de är sjukt söta! En har vi redan paxat, för den var så social och vänlig. Återstår att se hur det känns att sedan slakta sina egna djur. Jag tycker det viktigaste är att djuren har det bra medan de lever, och ser egentligen inget fel i att äta kött. Vilt är ju det absolut bästa såklart. Men så som vi föder upp och massproducerar och slaktar kött, det är verkligen inte trevligt. Man kan ju vara stenhård och tycka att man inte ska äta kött alls, men så långt vill jag inte gå. Däremot tycker jag absolut att man ska gynna närproducerat och djur som får gå ute och ha ett bra liv! Vi får se om jag kan stå fast vid det när den dagen kommer, för det kommer ju vara oundvikligt att bli kompis med fåren när de är så få.

I alla fall är planen att hämta hem ett gäng om en vecka!

Middagstips

Lugn eftermiddag idag, så för en gångs skull hann jag laga mat utan stress och det resulterade i pasta med frästa grönsaker och fetaost. Den här gången har jag stekt röd lök, squash, röd paprika och tunna skivor av polkabetor (tips – som rödbetor fast rosa/vit-randiga och lite sötare). Jag fräser allt i olja, kryddar lite efter smak (gärna vitlök) och smular över fetaost på slutet som får smälta ihop med grönsakerna. Till detta hade jag pasta och lite cashew-nötter ovanpå.

Har tänkt att försöka äta endast vegetariskt minst en dag i veckan -vilket borde vara lätt eftersom jag har varit vegetarian… Men det är oerhört lätt att halka in på kött-temat igen och utgå ifrån det. Jag tror dock på att minska kött-konsumtionen av miljöskäl, men också för den egna hälsan. Det här går snabbt att laga och är väldigt gott!
DSC_3741

Torsdags-sysslor

En ganska stillsam torsdag, mest för att jag har varit lite seg och långsam faktiskt. Men man får vara det ibland. Så idag har jag bara ridit Anea i skogen och i övrigt lagt tid på stallpyssel, lite städning och sådant, samt köpa foder och lämna in ensilageplast till återvinning.

Jag vet att jag har nämnt det förut, men vi lämnar vår ensilageplast på uppsamlingsställen som ni kan hitta här. Dels är det ett gratis sätt att bli av med plasten (istället för t.ex. dyr containertömning) och dels är det bra för miljön eftersom plasten återvinns. Jag tror inte det är så många stall/häst-ägare som är medvetna om den här möjligheten. Vi fyller ett hästsläp per halvår med plast – och då har vi 15 hästar. Trycker man ihop plasten så får man med sig mer än man tror!

Det är ingen superkul uppgift, men skönt att få det gjort!

Kvällens lektioner gick bra, och nu är det ju ren njutning att jobba på kvällen. Helt ljuvligt väder har det varit! Älskar de här ljusa sommarkvällarna, det kompenserar för den mörka vintern så mycket att man känner att allt det är glömt och förlåtet…

DSCN2648