Magisk sadel

Efter att ha provat X antal sadlar och fått gråa hår och några nya rynkor på kuppen, så tror jag att jag har hittat lösningen nu! Jag har haft tre sadelprovare ute innan, som har gett lite olika bud, och jag kom i och för sig närmare en lösning på så sätt att jag insåg att jag verkligen inte kan rida i alla typer av sadlar, och att min häst är mycket mer känslig än vad jag trodde. Visst har jag förstått att hon har en känslig rygg, men det blev väldigt påtagligt när jag provade flera sadlar efter varandra att hon blev mycket starkare och stummare i handen med de sadlar hon inte gillade. Redan när man lade på vissa sadlar och drog gjorden så visade hon obehag när det inte passade henne.

Jag hittade en som hon gick väldigt bra med (Prestige D2), men jag fick ont i ryggen av den. En annan sadelprovare tyckte att jag kunde ändra min befintliga sadel. Sympatiskt att inte ”sälja på” mig en ny, men jag befarade att det inte skulle funka. Ändå lyssnade jag på det rådet eftersom jag tänkte att jag inte är ”tillräckligt kunnig”. Sadeln hamnade visserligen i (för ögat) bättre balans, men blev som en klädnypa på ryggen istället, och det slutade med ryggont för hästen denna gång. Jag fattar inte att jag ens övervägde saken, men ibland blir man desperat, och så tar man ju hjälp för att man tänker att personen ifråga vet vad den håller på med!

Nu verkar jag dock ha hittat rätt! Har bestämt mig för en Anatomica. En elev har en sådan sadel och jag har ju suttit i den på hennes häst, men tyckte inte den var så ”märkvärdig”. Provade den ändå på Anea, och upplevde att det var en av de sadlar hon gått bäst med. När jag hade ridit ett ganska ”ordentligt” pass med den ställde hon sig på stallgången och gäspade efteråt, vilket jag tolkar som att hon hade slappnat av mer än på länge! (Hon brukar inte göra så i vanliga fall.)

Tog ut Cindy, som säljer Anatomica, och vi lade på en sadel som liknade den jag hade provat, men med lite andra knästöd (som passar mig bättre). Denna gång gäspade hon på stallgången redan vid sadling (!). Jag behövde faktiskt inte prova runt en massa, utan den här verkar fungera för oss båda utan ändringar. Annars kan man ändra denna sadel med olika kåpor, knästöd, bom osv osv. Om jag skulle vilja beställa helt efter egna önskemål så är leveranstiden ca 9 veckor, och jag har redan ”slösat bort” rid-tid från ungefär april / maj till och med nu, pga fel / dålig sadel. Himla bra alltså att jag kunde få den här på en gång! Den är ullstoppad (vilket är bra) och går att ändra vid behov i framtiden.

Nu har jag inte ridit i den supermycket, men jag märkte skillnad i dessa moment direkt:
* Min egen position, som blev mer naturlig. Jag kan ”ta i” på rätt ställen, dvs i kroppen / magen, istället för att kompensera med armar / ben eller rygg, som jag ibland har gjort annars (tyvärr).
* Min häst bjuder framåt själv, och på första träningen med denna sadel ville hon ta i mer och mer, så jag fick nästan börja säga ”stopp” istället för att hela tiden jobba med att hon ska ”ta i mer”.
* Mer schwung / spänst i steget.
* Lättare att rygga.
* Lättare att få henne att göra halt med vikten på bakbenen (märks till och med på lång tygel, där hon alltid annars har valt att lägga vikt på framdelen.)
* Rakare och jämnare kontakt. Framförallt mindre kontakt – jag kan ta en förhållning och lätta, utan att känna det som om jag ”tappar” henne. Hon bär sig med andra ord bättre själv.
* Betydligt luftigare byten, kunde rida mer framåt i serierna istället för att bromsa (tidigare har hon lagt sig på mer och mer och blivit stark på slutet.)
* Hästen ser gladare ut!

Nu kan man ju undra varför jag inte har ”tagit tag” i detta tidigare? Jo, jag har trott att min häst ”är såhär”, inte kan bättre, att jag själv inte rider bättre än såhär, att vi inte kan komma längre osv. Nu börjar jag omvärdera det lite och tänker ge oss en chans till. Jag förstår att inte just den här sadeln är ”magisk” för alla ryttare, men jag har aldrig känt såhär stor skillnad tidigare. Oavsett vilken sadel man väljer / gillar, så är i alla fall kontentan av det hela att det måste passa både häst och ryttare! Och att det gäller att få rätt hjälp, lite på sin magkänsla och vara envis som en j*a åsna.

Till dig som letar kan jag varmt rekommendera att prova denna sadel. Jag har även använt den på Zigge ett par gånger, och det är stor skillnad även på honom. Han tar ut steget bättre, bjuder mer framåt och har lättare att länga ut halsen. Det ska bli jättespännande att se om han kan förbättra sig ytterligare med en annan sadel. Återkommer om ett halvår eller så!

Från första träningen med nya sadeln. I onsdags tränade vi igen, men det blev tyvärr ingen film då. Synd, för då travade hon ännu bättre!

Snygg till tävling – del 2

Att göra fina knoppar är en konst, och det smartaste är att träna vid andra tillfällen än tävlingsdagen i början.

Grundläggande tips:

Ryck / klipp inte manen för nära inpå tävlingen. Det blir svårare att knoppa då, och det är bara bra om manen är lite längre. En väldigt kort man är svår att fläta snyggt!

Fukta manen innan, ha ev i braiding gel om det är mycket ”spret” i manen. Finns på Hööks t.ex.

De bästa snoddarna tycker jag är ”platta” siliconsnoddar, de tål mycket mer än de ”klassiska”.

Dela upp manen i lika stora tofsar innan du börjar fläta. Jag tycker det är snyggast med flätor som är ungefär lika breda som en vanlig mankam, så jag brukar mäta med kammen. Se till att få en jämn ”linje” mellan knopparna. Jag brukar landa på ca 8 knoppar då. Mer än så tycker jag kan se lite stökigt ut. Många gör ännu färre och större, men då är det nog lättast att sy för att få det att hålla.

Jag gör s.k. ”Flyingeknoppar”, dvs jag rullar ihop knoppen och fäster med snodd. I början av flätan flätar jag lite lösare, så jag kan ”gömma” knoppen och få den lite bulligare.

Har hittat jättebra klipp här som var extremt tydliga och pedagogiska. Det är tre olika sätt att knoppa, samt en annan typ av pannknopp än den vanliga. 4 delar. Ska själv ta tag i att prova att sy knoppar framöver, men det kräver nog lite övning i början. Man bör då använda en stoppnål, dvs en nål med trubbig spets, så att man inte sticker hästen.

Snygg till tävling – del 1

Jag fick en önskan för en tid sedan om att skriva tips om hur man får hästen extra tävlingsfin. Jag är väl egentligen inte rätt person att fråga, för jag är ganska slarvig faktiskt… Är bättre stallskötare än tävlings-groom om man säger så!

Jag brukar inte ens bada hästen inför varje tävling, jag tycker det är lite onödigt faktiskt. Det beror lite på hur hästen ser ut i pälsen vid tillfället om jag väljer att bada (om det är en skimmel har man ju inte så mycket val förstås)! Det finns en uppsjö av olika schampon, och jag kan inte påstå att jag har utvärderat dem eller vet om det gör någon skillnad med schampon som är anpassade efter hästens färg heller.

Om det inte är pälsfällningsperiod eller så, så brukar mina hästar för det mesta vara ganska blanka och fina, med eller utan bad. Jag tror att en fin hårrem främst beror på foder och allmäntillstånd. Men en extra touch får man såklart genom schamponering, rykt och pälsglans, som jag brukar ta på en trasa och stryka på i hårremmen efter rykt. Som en sista finputs funkar det också att ”damma av” hästen med en microfiberhandske.
Pälsglans som jag gillar är dessa två:

Den från TIB är ganska dyr, men den är bra och luktar väldigt gott. Egentligen skulle man kanske göra att riktigt test av flera olika och jämföra hur dryga de är också… Men de här två tycker jag inte att man behöver ösa på med. Pälsglans i svansen är förstås ett måste, men INTE i manen för då går det inte att knoppa.

För att få mer uttryck och intrycket av ett mer välvårdat huvud så brukar jag ha babyolja runt ögon och mule.

Hovarna lackar jag med ett lack som blir hårt och får en ”yta” som nagellack ungefär. Olja eller fett är inte att rekommendera eftersom damm fastnar i det! Nedan är exempel på lack, finns både svart och ofärgat. Hovarna måste naturligtvis skuras rena först.

Jag brukar oftast klippa svansroten och alltid nacken, både till vardags och inför tävling. Öronen finputsar jag inför tävling (om jag kommer ihåg!). Om det är mycket ”spret” och små strån vid manken klipper jag faktiskt en bit även där, för det är svårt att knoppa sista biten och ändå inget som syns när man har sadlat.

Angående knopparna så får det bli ett eget inlägg!

Mina tävlingsrutiner

Jag fick en fråga om att skriva ett inlägg om hur man bäst snyggar till häst och utrustning inför tävling. Jag måste nog erkänna att jag inte är rätt person att fråga, jag är ganska slarvig och schamponerar oftast inte ens innan… Jag tänkte dock att jag skriver ett inlägg om mina tävlingsrutiner, och så hoppas jag på att kanske få in lite tips på hur ni andra gör hästen fin – även vilka produkter ni tycker är bra osv. Några egna tips ska jag nog också kunna skramla ihop (i ett annat inlägg)…

Det här kommer dock fokusera på hur jag lägger upp en tävlingsdag. Jag tror att det är viktigt att hitta sina egna rutiner och försöka hålla sig till dem så att man kan fokusera på ridningen och inte irra runt efter bortslarvade saker och så. I början blir ju alla moment en stor grej, från att knoppa till att lasta, men ju mer man tävlar desto mindre energi behöver man ju lägga på ”yttre faktorer”, tack och lov.
Det är viktigt att vara väl förberedd – både när det gäller ridningen, men också övriga moment. Med andra ord: öva på att knoppa och lasta och linda ben (eller vad man nu behöver öva på) vid andra tillfällen än bara tävlingsdagen!

Dagen innan brukar jag rida ett lösgörande pass. Vissa kanske rider tuffare då (beror på häst) eller till och med vilar dagen innan. Det skulle dock inte funka med Anea. Man får helt enkelt lägga upp det utifrån hästen! Oftast är det också skönt att ha gjort all puts av utrustning och stövlar dagen innan. (Jag väntar dock ofta till samma dag, pga att jag för det mesta har sena starttider numera.) Har jag en tidig starttid så lägger jag fram allt i stallet innan, även transportskydd, lädergrimma osv. Kanske svårt att förbereda allt om man inte har eget stall dock.
En bra tidsplanering på tävlingsdagen är A och O – med goda marginaler (för att irra runt efter bortslarvade saker, eller i mitt fall: köra fel till tävlingen). Jag räknar alltid baklänges från starttiden, ungefär såhär:
18.00  Start
17.15  Uppsittning (då ska hästen i mitt fall ha skrittat vid hand innan)
16.45  Sadla / byta om själv
16.15  Senast vara på plats på tävlingen
… åka hemifrån i beräknat god tid så att jag är på plats när jag har tänkt..

Det är såklart bra att ha lite extra tid på plats, för att startanmäla, gå på toa, dricka osv. jag vill också själv se ridhuset / banan om det är en ny plats för mig, annars blir JAG ”tittig”. 😉 Jag går också gärna igenom programmet i huvudet medan jag ser banan.

Hemma räknar jag med ca en timme att göra i ordning hästen, inkl knoppa och linda. Brukar åka med lindorna under transportskydden.
De senaste två tävlingarna med Anea har jag också longerat henne ca 15 min hemma. Har startat på em / kväll och då har jag hunnit det. Jag tycker att det har funkat bra för att få henne mjukare i kroppen, då kan jag fokusera mer på mental lösgjordhet på tävlingen, och inte lika mycket på den fysiska lösgjordheten.

Med andra ord tar det extremt många timmar att förbereda och fixa för att sedan rida ca 7-8 minuter inne på banan!! Men sådant vill man ju inte tänka på…

Framridningen anpassas såklart utifrån häst och hur man är som ryttare. Ett svårare program kräver att man har mer tid att hinna känna på alla moment. Jag vill ha hunnit rida alla rörelser på framridningen som sedan ska visas på banan. Tycker dock inte om att ha för mycket ”tid över”, för då blir jag både för trött och stressad. Det gäller också att räkna in tid till att ta av skydd / lindor, och kanske dricka själv osv. Vissa tävlingar har en bit mellan framridning och bana, det måste också räknas in.
Annat att tänka på:

Ordning på grejerna såklart. Jag har en ryktväska enbart för tävling med snoddar, kammar, nummerlapp, trasor och sådant. Där kan man också trycka ner lindorna. Om jag någon gång åker själv skippar jag dock lindor / skydd. Jag har det bara för syns skull om jag ska vara ärlig.

ÄT!
Många ryttare är dåliga på detta. Jag brukar äta ganska ordentligt i god tid innan – man vill ju inte vara för mätt. Sedan försöker jag ha med t.ex. banan, eller äter lite choklad nära inpå start. Brukar oftast också lyckas fläcka ner ridbyxorna med chokladsmulor såklart… Socker kanske inte är optimal uppladdning, men jag vill i alla fall få i mig något snabbt innan jag ska rida. Och vatten är bra att ha till hands, särskilt på sommaren.

Ni får gärna komma med kommentarer på era rutiner eller om ni har några ”roliga vanor” i samband med tävling! Och som sagt – tips på bra produkter / hur man får hästen extra tävlingssnygg mottages till ett annat inlägg.

 

Glasnudelsallad

Helt hästfritt inlägg men det här var så gott och så lovade jag att lägga ut receptet.

Är vanligtvis inte bra på att laga mat med asiatisk touch, fast jag tycker det är väldigt gott! Blandade flera recept hej vilt och detta blev min egen variant:

Grönsaker:
Mache-sallad
Avocado
Finstrimlade sockerärter
Finhackad röd paprika
Finhackad Salladslök
Picklad rödlök (se nedan) -rekommenderas! Blir en extra finess och sååå gott!

Glasnudlar
Obs: passa att de inte kokar för länge – lätt gjort. Stod fem min på paketet med det skulle ha varit för länge. Klipp gärna i kortare bitar innan servering – mycket svårt att servera annars!

Dressing:
Smaka av själva. Jag tyckte det var för mycket soya i receptet jag hittade. Jag tog:
1 dl asiatisk fisksås
1 msk ”vanlig” japansk soya
ca 2 msk socker
2 limefrukter
Chili. Skulle vara färsk men den jag hade köpt smakade inget så jag tog lite sambal oelek i. Funkar nog med chili på burk också.

Jag lade sallad i botten av en vid skål. Blandade nudlar med dressing och övriga grönsaker och lade ovanpå. Toppade med räkor, sesamfrön och färsk mynta och koriander. Kan nog bli bra med jordnötter istället för sesamfrön, kyckling istället för räkor… osv.

Ganska många ingredienser – men superlätt att göra, går fort (om man inte skalar räkorna själv…) och SÅ GOTT!

Just det – såhär picklar jag röd lök:
Skiva en stor röd lök så tunt det går.
Koka upp 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Häll på löken + lite salt och några korn vitpeppar eller kryddpeppar. Kan ätas efter ca en timme men mår nog bra av att stå ett tag till i kylen. Vet inte hur länge det håller. Passade jättebra till detta, eller till grillat / hamburgare. As-lätt men ser väldigt husligt ut!

Kurser i sommar

Jag har inte börjat planera kurser i sommar ännu, men har fått lite frågor. Det är ju ett tag kvar, men om ni är en grupp som vill åka tillsammans så föreslår jag att ni kommer med egna förslag på datum, antal dagar och upplägg för nu går det fortfarande att önska!

Vecka 27-28 är jag / hästarna lediga, men i övrigt kör vi hela sommaren. En-tre dagar, med eller utan övernattning.

Kurssidan är för övrigt uppdaterad med ett par till nya datum.

Ledig boxplats

Jag har en boxplats ledig för omgående inflyttning. Litet (15 boxar) och trevligt stall med god stämning och tillgång till ridhus samt tränare på gården. Helinackordering (mockning mån-fre) och alla tjänster kan köpas till vid behov.
Här finns all information.

Ring eller maila för mer info! Suvi Räsänen 076-8055138
info@ryttarutbildning.se

Ridbyxtips

Det är inte så ofta jag tipsar om kläder och prylar, men ett tips är Pikeurs rid-jeans som jag köpte för ett tag sedan. Jättesköna och snygga! Ofta tycker jag att ridbyxor i ”jeanstyg” är hårda, eller så blir stretchen för mjuk. De här verkar faktiskt hålla och känns inte som säckar efter halva dagen. Dessutom är de helskodda och i min favoritmodell Candela (hög midja). Det är nästan så att jag vill köpa ett par till i reserv för de går säkert ur sortimentet…. Fick dock gå upp en storlek mot de vanliga ridbyxorna jag brukar köpa.
Insåg igår att jag klär mig likadant både på jobbet och privat tydligen… Det är ju en smula komiskt. Men det är ju så snyggt med bruna stövlar till jeans!

Julgranshuggning och lammskinn

Vi har fått hem nya lammskinn som vi säljer från 1200 kr. Julklappstips! Dessa finns att klämma och känna på i stallet nu på lördag 17 dec, i samband med vår årliga julgranshuggning. Gran kostar 250 kr och det är bra om man anmäler intresse på förhand. Tid 12.30. Vi bjuder på glögg och pepparkakor i sadelkammaren. Välkommen!
15390947_1271558779570381_4606441832951279141_n