Helgpersonal sökes

S.R. Häst – och ryttarutbildning söker helgpersonal från och med augusti, ev tidigare om det passar. En lördag eller söndag per vecka, 07.30- ca 16.30 med lunchpaus.

Hästvana är ett krav. Det är i första hand stalljobb och du jobbar själv. Utsläpp av ca 15 hästar, mockning åt 8-10 hästar, förbereda foder och ta in. Lättare motionering av hästar kan förekomma (promenad, longering, ev skritta ut.) Stallet är lättskött och människorna är trevliga.
Du behöver ha bil för att ta dig hit. Stallet ligger i Markim, Vallentuna.

www.ryttarutbildning.se

Mer info: Suvi Räsänen 076-8055138
info@ryttarutbildning.se

Tipsa gärna om du vet någon som kan passa!

Nytt kurstillfälle för Carolina

 

12 oktober

Biomekanisk ridning – uppföljningskurs!

För er som varit med på något av kurstillfällena med Carolina Marjakangas om biomekaniken i ridningen, vad och varför vi som ryttare ska träna kommer här ett uppföljningstillfälle. Det kommer delvis bli repetition det vi gått igenom tidigare, men också fördjupning om vår anatomi och hur det påverkar hur vi sitter i sadeln. Dagen inleds med en föreläsning, ryttartester och avslutas med ett pass uppsutten ridning där vi utgår ifrån våra kroppar för att få hästarna självbäriga i balans.

Kursen passar dig som varit med på tidigare tillfällen, eller teoripasset som vi hade i våras.

Pris:
1600 kr (1200 kr med egen häst)
Bokas som vanligt via mail till info@ryttarutbildning.se

Foton: Therse Hübner

Ta en paus

Jag lyssnar sällan på poddar, jag har lite svårt att ”hinna det”. (Jag vet att man kan göra annat samtidigt, men det blir inte så.) Ett tag började jag lyssna på en podd om seriemördare, men jag kom av mig. Jag vet inte vad det säger om mig när jag prioriterar just det i podd-väg…

Men den här podden halkade jag in på av en slump, och var såklart tvungen att lyssna eftersom gästen är Pether Markne. Lagom långt avsnitt också för min smak. Och ett ganska trevligt tema – det handlar om att ta en paus. Jag tyckte det var lite komiskt eftersom det inte är något jag förknippar med Pether överhuvudtaget. Jag minns när han kom ner till stallet med 40 graders feber och ändå började skura sadelkammaren… Jag är inte fullt så galen, men jag känner igen mig i mycket. Trots  att man har en fin och mysig gård där det känns som om man skulle vilja sätta sig i trädgården med en bok, så nästan ”skäms” ifall man gör det istället för att rensa ogräs eller något annat duktigt. Ifall jag gör det så måste jag göra det i smyg så att ingen ser… Särskilt inte min personal! 😉

Det är lätt att jobba jämt när man gillar sitt jobb. Det är svårt att inte jobba när jobbet är ”hemma”. Ibland är det också svårt att veta vad som är jobb och vad som är hobby! Men jag har i alla fall två saker som jag är noga med, och det är att äta och sova ordentligt. Sova är inget större bekymmer, jag  sover som en stock. Äta kan jag slarva med någon dag ibland – att jag kanske äter något mindre bra, men jag hoppar aldrig över det helt! Däremot skulle jag behöva bli bättre på att pausa på riktigt och inte smygjobba på kvällen vid tv:n etc. Men det är väldigt svårt att låta bli! Är det någon som känner igen sig..?
Det positiva med att jobba med sin hobby är att man har   ”kul nästan jämt”. Det negativa är att det slutar att vara en hobby… Att rida är inte en paus för mig utan också förknippat med en del krav. Men fördelen med ridningen är att man ändå måste stänga av precis allt annat medan man utför det. Uteritter som omväxling är dock ett måste för mig, för att få lita variation och avslappning också. Och hästarna är tack och lov såpass känsliga att man inte ”kan” spåra ur helt och bli stressad och gå upp för mycket i varv!

Programträning 19 maj

Tips till dig som vill prova att rida igenom ett program. Till er som vill tävla så småningom är detta ett bra tillfälle att träna extra, men det är givetvis öppet för enbart tränings skull. Vid anmälan meddela vilket program du vill rida och önskemål om ev häst.

19 maj
Programträning
em / tidig kväll
30 min per ekipage.
Du rider igenom valfritt program upp till MsvB och får bedömning, samt möjlighet att göra om och få feedback.
Lånad häst 500 kr
Egen häst 300 kr + ev ridhusavgift 100 kr för utomstående

Spänst och harmoni i ryttarens sits

Igår var jag på fortbildning för tränare / ridlärare, på temat i rubriken. Det var Birthe Vogelius som föreläste. Hon driver Levád Fysiotherapi och jag tror de flesta av er har hört talas om henne förut.

Jag har varit på en ryttaranalys hos henne för ungefär 10 år sedan, men inte varit på någon föreläsning. Det var mycket matnyttigt och blandat föreläsning med praktiska övningar. Vissa saker illustrerade hon med hjälp av en ”ryttare” på en sadelbock, och vissa saker var exempel på stretchövningar som man kan göra själv.

Hon pratade om olika delar som är viktiga för en ryttare (egentigen vilken idrottare som helst), i följande ordning:

Rörlighet

Stabilitet
Balans
Följsamhet
Muskelstyrka och avpändhet
Koordination
Tajming och känsla

Lite som en utbildningsskala för ryttaren, precis som vi har för hästen.

Det var mycket information, men det mesta kändes bekant, som tur var. Annars hade det kanske blivit för mycket att ta in. Det skulle dock inte vara så dumt med uppföljning / fördjupning på området (älskar ju det här med sits och inverkan), så jag tror kanske att jag ska göra ett nytt besök hos henne. Förmodligen har det hänt lite på 10 år, både gällande min sits, och hennes kunskaper.

Jag fick också lite inspiration till ny kurs med sits-fokus, under flera tillfällen (i höst?). Jag tänker mig då att man ska kunna gå riktigt på djupet med små detaljer. Jag ska bara fundera lite på ett bra upplägg.

Jag tror att några av er har varit hos Birthe på en analys? Eller varit på en föreläsning? Kommentera gärna detta!
Boktips om ni inte redan har denna. Nytt omslag, men samma bok som tidigare tror jag.

Ledig boxplats

Jag kommer få en ledig boxplats under våren. Jag har dock fortfarande överfullt och använder uteboxar till Anea och Grodan, så jag ”måste” inte hyra ut en box till nu. Därför kommer jag inte att annonsera. Däremot finns den tillgänglig om rätt person dyker upp. Om du själv är intresserad, eller vet någon, så går det bra att tipsa.

Det är full skötsel (utom mockning på helgen). Mer info finns här.
Jag kommer att prioritera någon som vill ha hjälp med regelbunden träning / ev ridning.
Det skulle även vara möjligt att ställa en häst här för utbildning på heltid under kortare eller längre tid.

Maila eller ring för mer information.
info@ryttarutbildning.se
076-8055138

Save the date!

Nu har vi bestämt att vi kommer att fira 10-årsjubileum
för S.R. Häst-och ryttarutbildning den 17 augusti!

Det kommer att bli något i stil med vår 5-årsfest, alltså öppet hus på dagen och en fest på kvällen. Det kommer givetvis bli någon form av uppvisning med hästarna också. Jag återkommer med detaljer – det är ju ett bra tag kvar. Men boka datumet nu! 

Lite bilder från vår 5-årsfest:

Bästa vinterköpen

Det är sällan jag tipsar om saker att shoppa, för jag shoppar överlag inte särskilt mycket, och det är inget jag heller vill uppmuntra till. Det konsumeras för mycket ändå i dagens samhälle tycker jag. Men om man väl har hittat något som verkligen är bra och fungerar, då är man faktiskt skyldig att tipsa tycker jag. Som jag skrev om täckena: bra kvalitet är värt att betala för, förhoppningsvis är det saker man har nytta av och som håller länge.

Här är fyra saker som har gjort min vinter lättare:

Muck boots. Här är en länk som beskriver stövlarna bra, men de finns att köpa lite överallt. Jag var skeptisk till dessa och antog att det var hård marknadsföring som var grejen, men jag är supernöjd! Med ett par bra strumpor har jag inte frusit en enda gång om tårna (det har inte varit jättekallt i vinter, men just fötterna kan må väldigt dåligt ändå när man har lektion), och de torkar superfort. Ofta blir man svettig och sedan kall om skorna är riktigt varma, men man blir inte svettig på det sättet för det känns som om de andas på något konstigt vis, trots att de är vattentäta. Dessutom väger de ”ingenting” så det känns som om man går i tofflor i stallet.
Back on track-vantar. Dessa går att köpa lite varstans, i hästbutiker bl.a. Jag har haft problem med att jag får eksem / svullna leder på vintern numera, pga fukt och kyla i kombination. Jag har försökt att byta och ha torra handskar hela tiden, men det är svårt med mitt jobb. De här tunna vantarna torkar snabbt och går att ha under en annan handske. De reflekterar den egna kroppsvärmen och håller händerna mycket varmare. Det låter som hokus-pokus, men även min svärmor som har artros i händerna har haft hjälp av dessa. Jag tror att mina händer har klarat vintern bättre tack vare dessa!
Alpacka-strumpor från Naturkompaniet. Slår varenda raggsocka jag har haft! Supermjuka och andas, och verkar klara att tvättas (i 30 grader dock). Älskar dem! Men däremot var den här hemsidan helt omöjlig att handla på när jag tänkte beställa fler, så nu är jag lite sur och gav upp…

Slutligen: Magnesium-tillskott och D-vitamin. D-vitamin har jag ätit två vintrar, och det verkar faktiskt ta udden av den värsta vintertröttheten. Sedan fick jag tips om magnesium mot trötta muskler, och det verkar faktiskt också hjälpa. Det har varit betydligt färre dagar där jag formligen har släpat mig hem upp för backen med tunga ben. Jag tror inte att det är inbillning. Prova om ni känner er trötta i kroppen! (Ska vara bra även om kramp, men det har jag inte så ofta så det vet jag inget om…)

Täckes-lagning

Mina hästar roar sig tyvärr rätt mycket i hagen, i synnerhet valackarna. Det är en hel del revor och trasiga täcken såhär års. Ibland blir jag tokig på dem, men samtidigt så tycker jag att hästar ska gå i grupp i den mån det går.

Nu har jag i alla fall skickat ett  gäng med täcken på lagning idag. Horse & Hound ligger 10 minuter härifrån, och där kan man både få lagat, tvättat och impregnerat. Ett tips till er andra om ni behöver fixa något! Jag vill verkligen inte slänga och köpa nytt i onödan. Det kostar en del att laga, men inte lika mycket som nya täcken, och det är bättre för miljön. Jag har dock kommit fram till att billiga täcken oftast håller sämre, så köper jag nytt kommer jag fortsättningsvis försöka ta slitstarka tyger även om de är dyrare. Det blir billigare i längden att ha saker som håller!

Privatlektioner med egen häst

Just nu får du rabatt på privatlektioner med egen häst under januari-mars. Endast nya bokningar (gäller från och med idag, 22 januari) och om du bokar tre tillfällen.
Normalpris för egen häst är 425 kr / 45 minuter. Vinter-priset för tre tillfällen är 350 kr och betalas i förskott. För dig som inte står på anläggningen tillkommer normalt sett en ridhusavgift, men jag bjuder även på denna. Lektionerna ska ridas under perioden januari-mars men man behöver inte bestämma exakt vilka dagar som gäller på samma gång. Passa på att få extra hjälp med programträning inför tävlingssäsongen, eller fokus på din sits och inverkan. Välkommen!

Bokas via info@ryttarutbildning.se