Programträning 13 september

Den 13 september planerar jag programridning här hemma på eftermiddag / kväll.
Du rider valfritt program LC-MsvB och blir bedömd. Därefter rider vi igenom de delar som behöver förbättras. Tidsåtgång 30 min.

Pris lånad häst: 550 kr
Pris egen häst: 350 kr
Ridhusavgift 100 kr för dig som inte står på anläggningen.

Foto: Therese Hubner

Recept på begäran

Den här helgen var det kurs fredag – lördag med tema programridning. Ett roligt upplägg på kurs där alla red upp ett program som avslutning vilket såg väldigt prydligt ut!

Jag har blivit ombedd att lägga upp recept på maten som jag serverade i helgen, så här kommer det!

På fredagen blev det råraka med löjrom till förrätt. Det är bara råriven potatis (vår egen, såklart!) som man steker i smör. Krydda med salt och peppar efter smak och tycke. Försök att steka tunna rårakor, den här gången var de en aning tjocka, men det var gott ändå! Men ju tunnare desto frasigare. Garnera med finhackad rödlök, dill, citron, creme fraiche och löjrom.
Till huvudrätt åt vi rödbetsrisotto. Jag följer ett grundrecept på risotto, med vitt vin, och när den är klar så blandar jag i kokta, rivna rödbetor och massa riven parmesan. Sedan toppar jag det med några större klyftor av röbetorna, lite parmesanflagor, pinjenötter och ärtskott. I brist på ärtskott kan man ta rucola också.

Ärtskott odlar jag själv numera! Superenkelt och går att göra hemma i köksfönstret. Lägg ett tunt lager jord (några cm räcker) på ett fat av något slag och så vanliga, gula ärtor (sådana man köper i mataffären) ganska ytligt. Håll fuktigt men inte blött. Ärtskotten är klara att skörda efter någon vecka ungefär. Det går att skörda två gånger om man klipper av dem ovanför sista bladparet. Det är en fördel om du lägger jorden i något som har dräneringshål ifall du råkar vattna för mycket, men jag tror det går ändå. Jag återanvände en sådan där plastlåda som man kan köpa ett sexpack blomplantor i.

Till lunch på lördagen blev det pastasås med mangold och bacon. Jag har inga mått när jag lagar mat, utan jag lagar på känn, så ni får prova er fram. Jag steker lök och vitlök först, sedan lägger jag i mangold som jag har skurit i bitar. Jag använder hela stjälken och en bit av det som är fräscht på bladen om de inte är för grova. När mangolden har börjat krympa och inte är så vattnig längre så föser jag upp det mot kanterna i stekpannan och steker bitar av bacon i mitten av pannan (alt en annan panna om det blir för trångt). Jag har ungefär hälften mangold, hälften bacon. Sedan kryddar jag med svartpeppar, sambal oelek och honung. Ungefär en msk sambal och två msk honung till sex personer. Man får smaka sig fram. Jag saltar inte eftersom baconet är salt. Sedan häller jag i creme fraiche (INTE lätt, utan vanlig) tills jag är nöjd med tjockleken på såsen. Den här såsen tycker alla är jättegod! Jag tror att det är honungen som är tricket, så glöm inte den! Den här gången rev jag också ner lite squash i såsen på slutet, men det smakar egentligen inget utan är mer för att dryga ut såsen.

Jag ska plocka en del mangold idag och göra pajer, men jag tror att det kommer finnas tillräckligt för den som vill köpa. 35 kr per knippe. Meddela mig om du vill ha!

Unikt tillfälle

Från och med i höst (terminen börjar 19 augusti) har jag två lediga platser i mina fasta grupper:

Måndagar 20.00
Tisdagar 19.00

Företräde till dig som har ridit här på kurser eller privatlektioner. Det är inte först till kvarn, utan jag tar in ryttare som passar i gruppen, vilket innebär att du rider på ca MsvC-nivå på träning. Maila vid intresse!

Öppet hus

I år firar jag 10 år som egenföretagare och har därför öppet hus på gården den
17 augusti.

Programpunkter (tidsschema kommer senare):
– Tårta, kaffe och mingel
– Uppvisning av några av hästarna i form av en kort ridlektion
– Försäljning av lammskinn och andra produkter från gården, exempelvis rotfrukter och bokning av höstens lammkött
– Invigning av gårdsmuseum med historik och en stor mängd föremål från gårdens rika historia
– Fotoutställning
– Träffa och klappa fåren
– Presentation av gårdens klimat- och miljöarbete inklusive visning av vår nya 20 kw solcellsanläggning (om allt går enligt plan)

Nu finns det en inbjudan på min företagssida på Facebook.

För att kunna beräkna fika åt alla får man gärna klicka i om man kommer eller är intresserad, så jag vet på ett ungefär.

Välkommen!

Helgpersonal sökes

S.R. Häst – och ryttarutbildning söker helgpersonal från och med augusti, ev tidigare om det passar. En lördag eller söndag per vecka, 07.30- ca 16.30 med lunchpaus.

Hästvana är ett krav. Det är i första hand stalljobb och du jobbar själv. Utsläpp av ca 15 hästar, mockning åt 8-10 hästar, förbereda foder och ta in. Lättare motionering av hästar kan förekomma (promenad, longering, ev skritta ut.) Stallet är lättskött och människorna är trevliga.
Du behöver ha bil för att ta dig hit. Stallet ligger i Markim, Vallentuna.

www.ryttarutbildning.se

Mer info: Suvi Räsänen 076-8055138
info@ryttarutbildning.se

Tipsa gärna om du vet någon som kan passa!

Nytt kurstillfälle för Carolina

 

12 oktober

Biomekanisk ridning – uppföljningskurs!

För er som varit med på något av kurstillfällena med Carolina Marjakangas om biomekaniken i ridningen, vad och varför vi som ryttare ska träna kommer här ett uppföljningstillfälle. Det kommer delvis bli repetition det vi gått igenom tidigare, men också fördjupning om vår anatomi och hur det påverkar hur vi sitter i sadeln. Dagen inleds med en föreläsning, ryttartester och avslutas med ett pass uppsutten ridning där vi utgår ifrån våra kroppar för att få hästarna självbäriga i balans.

Kursen passar dig som varit med på tidigare tillfällen, eller teoripasset som vi hade i våras.

Pris:
1600 kr (1200 kr med egen häst)
Bokas som vanligt via mail till info@ryttarutbildning.se

Foton: Therse Hübner

Ta en paus

Jag lyssnar sällan på poddar, jag har lite svårt att ”hinna det”. (Jag vet att man kan göra annat samtidigt, men det blir inte så.) Ett tag började jag lyssna på en podd om seriemördare, men jag kom av mig. Jag vet inte vad det säger om mig när jag prioriterar just det i podd-väg…

Men den här podden halkade jag in på av en slump, och var såklart tvungen att lyssna eftersom gästen är Pether Markne. Lagom långt avsnitt också för min smak. Och ett ganska trevligt tema – det handlar om att ta en paus. Jag tyckte det var lite komiskt eftersom det inte är något jag förknippar med Pether överhuvudtaget. Jag minns när han kom ner till stallet med 40 graders feber och ändå började skura sadelkammaren… Jag är inte fullt så galen, men jag känner igen mig i mycket. Trots  att man har en fin och mysig gård där det känns som om man skulle vilja sätta sig i trädgården med en bok, så nästan ”skäms” ifall man gör det istället för att rensa ogräs eller något annat duktigt. Ifall jag gör det så måste jag göra det i smyg så att ingen ser… Särskilt inte min personal! 😉

Det är lätt att jobba jämt när man gillar sitt jobb. Det är svårt att inte jobba när jobbet är ”hemma”. Ibland är det också svårt att veta vad som är jobb och vad som är hobby! Men jag har i alla fall två saker som jag är noga med, och det är att äta och sova ordentligt. Sova är inget större bekymmer, jag  sover som en stock. Äta kan jag slarva med någon dag ibland – att jag kanske äter något mindre bra, men jag hoppar aldrig över det helt! Däremot skulle jag behöva bli bättre på att pausa på riktigt och inte smygjobba på kvällen vid tv:n etc. Men det är väldigt svårt att låta bli! Är det någon som känner igen sig..?
Det positiva med att jobba med sin hobby är att man har   ”kul nästan jämt”. Det negativa är att det slutar att vara en hobby… Att rida är inte en paus för mig utan också förknippat med en del krav. Men fördelen med ridningen är att man ändå måste stänga av precis allt annat medan man utför det. Uteritter som omväxling är dock ett måste för mig, för att få lita variation och avslappning också. Och hästarna är tack och lov såpass känsliga att man inte ”kan” spåra ur helt och bli stressad och gå upp för mycket i varv!

Programträning 19 maj

Tips till dig som vill prova att rida igenom ett program. Till er som vill tävla så småningom är detta ett bra tillfälle att träna extra, men det är givetvis öppet för enbart tränings skull. Vid anmälan meddela vilket program du vill rida och önskemål om ev häst.

19 maj
Programträning
em / tidig kväll
30 min per ekipage.
Du rider igenom valfritt program upp till MsvB och får bedömning, samt möjlighet att göra om och få feedback.
Lånad häst 500 kr
Egen häst 300 kr + ev ridhusavgift 100 kr för utomstående

Spänst och harmoni i ryttarens sits

Igår var jag på fortbildning för tränare / ridlärare, på temat i rubriken. Det var Birthe Vogelius som föreläste. Hon driver Levád Fysiotherapi och jag tror de flesta av er har hört talas om henne förut.

Jag har varit på en ryttaranalys hos henne för ungefär 10 år sedan, men inte varit på någon föreläsning. Det var mycket matnyttigt och blandat föreläsning med praktiska övningar. Vissa saker illustrerade hon med hjälp av en ”ryttare” på en sadelbock, och vissa saker var exempel på stretchövningar som man kan göra själv.

Hon pratade om olika delar som är viktiga för en ryttare (egentigen vilken idrottare som helst), i följande ordning:

Rörlighet

Stabilitet
Balans
Följsamhet
Muskelstyrka och avpändhet
Koordination
Tajming och känsla

Lite som en utbildningsskala för ryttaren, precis som vi har för hästen.

Det var mycket information, men det mesta kändes bekant, som tur var. Annars hade det kanske blivit för mycket att ta in. Det skulle dock inte vara så dumt med uppföljning / fördjupning på området (älskar ju det här med sits och inverkan), så jag tror kanske att jag ska göra ett nytt besök hos henne. Förmodligen har det hänt lite på 10 år, både gällande min sits, och hennes kunskaper.

Jag fick också lite inspiration till ny kurs med sits-fokus, under flera tillfällen (i höst?). Jag tänker mig då att man ska kunna gå riktigt på djupet med små detaljer. Jag ska bara fundera lite på ett bra upplägg.

Jag tror att några av er har varit hos Birthe på en analys? Eller varit på en föreläsning? Kommentera gärna detta!
Boktips om ni inte redan har denna. Nytt omslag, men samma bok som tidigare tror jag.

Ledig boxplats

Jag kommer få en ledig boxplats under våren. Jag har dock fortfarande överfullt och använder uteboxar till Anea och Grodan, så jag ”måste” inte hyra ut en box till nu. Därför kommer jag inte att annonsera. Däremot finns den tillgänglig om rätt person dyker upp. Om du själv är intresserad, eller vet någon, så går det bra att tipsa.

Det är full skötsel (utom mockning på helgen). Mer info finns här.
Jag kommer att prioritera någon som vill ha hjälp med regelbunden träning / ev ridning.
Det skulle även vara möjligt att ställa en häst här för utbildning på heltid under kortare eller längre tid.

Maila eller ring för mer information.
info@ryttarutbildning.se
076-8055138