Julkalender på gång

Jag kommer att göra en julkalender här på bloggen i år, med temat ”bli en bättre ryttare”. Det kommer att bli blandade inlägg, både konkreta övningar som kan göras både avsuttet och uppsuttet, samt lite andra tips och tankar och förhoppningsvis lite inspiration! Om du har något förslag / önskemål om något jag ska skriva om får ni gärna säga till. Välkommen att följa från 1 december!

Vad gör ni med ensilageplasten?

Det här har jag tagit upp förut, men det tål att påminnas om. Det kanske inte rör mina kunder direkt, men förhoppningsvis läser någon av mina kollegor i branschen.

Jag har jobbat i flera stall och jag har nämligen inte varit med om något ställe där man har återvunnit ensilageplasten – inte som jag har vetat om i alla fall. Därför vill jag tipsa om den här tjänsten, som tillhandahålls av Svepretur.

Två gånger per år brukar man kunna åka iväg och lämna plasten på särskilda ställen. Det är inte jättekul, men det är gratis, och av plasten blir det ny plast istället för att den bränns upp. Jag har jobbat i stall där man slänger ALLT i en och samma container, och dels är det dyrt att tömma den, och dessutom är det idiotiskt. Jag ska erkänna att vi kunde sortera andra sopor i stallet bättre (ska klura på det) – hemma är jag mycket noggrannare. Men större saker tar jag till soptippen, och hästskor ska givetvis också sorteras som metall så att det kan återanvändas.

Överhuvudtaget är det dags för hästfolket (med flera) att bli lite mer medvetna. Jag kommer att tjata mer om detta, vi måste alla hjälpas åt på flera plan, både med återvinning och klimatfrågor.
Det här är ett halvårs förbrukning hos oss (under sommarsäsongen – så det blir mer under vintern). Jag är glad om allt går in i ett släp så det räcker att åka EN vända. En liten nackdel sedan jag bytte släp, eftersom det var mer plats i mitt tvåhästars-släp.

Rödbets-tips

Här kommer mer mat-tips. Vi har odlat mängder med rödbetor så det gäller att hitta användningsområden för dem. Det enklaste är förstås att koka dem och äta med smör och flingsalt – löjligt lätt och supergott!
Det går fortfarande att köpa rödbetor och polkabetor av oss. Sms:a om jag ska ta med till stallet!

På bilden ovan: rödbetspizza. Vansinnigt gott! Jag köper färdig deg för det orkar jag inte göra själv. (Jag använder dock tomatsåsen som ingår till något annat.) Istället för tomatsås grundar jag med olivolja. Därefter kokta rödbetor, fetaost, pinjenötter och röd lök som jag steker först i balsamico. Sist ringlar jag över honung (värm den först så den blir rinnig. Det finns färdig flytande honung men den smakar inte lika mycket tycker jag.) Efter att pizzan är gräddad toppar jag den med rucola.

Rödbetsbiffar är förvånansvärt gott. Här är ett enkelt recept. Gott till en rejäl sallad och fetaostcreme till (Feta och creme fraiche plus en gnutta honung eller citronskal), eller till en potatisgratäng.

Ugnsbakade betor är förstås aldrig fel. Vi äter mängder med rotfrukter i ugn och det passar ju till i princip ”allt”. Billigt dessutom.

Jag har även lagat rödbetsrisotto. Finns massa recept, men jag utgick från ett grundrecept på risotto (det som står på paketet) och blandade i rivna, kokta betor samt toppade med några större bitar. Jag rörde även ner rejält med parmesan, men jag kan tänka mig att det är gott med fetaost i också? Jag hade lite pinjenötter på också, samt lite rucola överst. Kan säkert passa även med valnötter.

Sedan finns det massa typer av rödbetssoppor förstås. Googla! Gott med en stark korv i.

Har ni egna tips får ni gärna dela med er. Och jag vill gärna höra om ni provar något av ovanstående och vad ni tycker!

Dags att beställa lammlåda

Nu kan vi ta beställningar på kött. Det blir senare i år än vanligt pga kö till slakteriet. Om du beställer måste du kunna hämta köttet hos oss den 24 november vid 12.
Här på hemsidan kan du läsa om vilken styckning du kan beställa.

Om du vill boka (hel eller halv) så skicka ett mail till info@ryttarutbildning.se

Vi har även några skinn kvar att sälja, passa på att titta på dem samtidigt!

Vi vill också tipsa om att ni kan hugga en egen julgran här hos oss den 9 december kl 11.00. Vi ses först i stallet och dricker glögg innan vi går ut på gran-jakt. 300 kr.
(Förbokas, dock ej bindande.)

Kurs med egen häst 3-4 nov

Jag har blivit tillfrågad om att hålla en kurs för ekipage med egen häst. Vi har bokat 3-4 november och kursen kommer att hållas på Ledingenäs – en väldigt fin och trevlig anläggning i Knivsta, där det finns plats för både hästar och människor att övernatta.

Kurs på Ledingenäs för Suvi Räsänen
När: 3-4 november
Upplägg: 1 individuellt pass på lördagen 45 min. 1 individuellt pass på söndag förmiddag 45 min, därefter programridning valfritt program ca 30 min på eftermiddagen.
Var: Ledingenäs i Knivsta. Superfin anläggning med stort ridhus och fint gäststall samt mysig Bed&Breakfast i anslutning till ridanläggningen.
Kostnad: 2750- 3050kr (beroende på antal equipage 4-6) för en natt i gästbox, en natt B&B (dubbelrum) samt lektioner och programridning lördag och söndag.

Denna kurs är en privat bokning, mer info kan ni få av Kim Hagberg
kim@hagberg-family.se

Enklaste efterrätten

Vill bara tipsa om den lättaste efterrätten som jag bjöd på i helgen på kursen. Mycket uppskattat och går på några minuter att göra!
(Bilden är kanske inte så bra dock.) Jag steker helt enkelt tunna klyftor eller små bitar av äpple ihop med ganska mycket smör, kanel och typ jättemycket socker… Inte jättenyttigt kanske, men sjukt gott. Äpplen är ju nyttigt i varje fall. Snåla inte på sockret! Tanken är att man steker äpplena tills de mjuknar och tills sockret blir som en sås som liknar sirap. Serveras med vaniljglass och rekommenderas starkt!
Får väl snart starta en matlagningsblogg istället…. 😉  Men jag gör rätt mycket kursmat som många frågar om, och det är kul att maten uppskattas!

Squash i överflöd

I år har vi fått squash i enorma mängder. Tror att vi satte lite väl många plantor… Men det är roligt att odla något som ger god avkastning. Däremot gillar jag inte att slänga mat, men ibland hinner de växa sig på tok för stora (typ som en överarm) och då är det lite för sent att skörda faktiskt… (Med andra ord kan ni fortfarande köpa av mig!)

Det roliga med att odla själv (förutom att det faktiskt blir godare) är att man kan odla sorter som inte går att köpa. I affären finns det ju bara (?) grön zucchini men det finns massa andra sorter som är lika lättodlade, så frågan är varför de inte finns i butiken? Gul squash t.ex. tycker jag är godare, den är fastare och smakar mer. Nästa år ska jag nog leta efter ännu fler roliga sorter!

Jag fick frågan av en vän om vad man kan göra med all squash. Man får ju vara lite fantasifull när man måste äta det typ fem dagar i veckan…
Dagens skörd – plus en gurka.

När de är små så går det ju bra att ha det en i sallad som den är. Då tycker jag att det är godast att hyvla jättetunna skivor. Jag har även kollat efter recept på hur man kan lägga in squash, men det har jag inte testat än.

Andra bra tips är att gratinera dem i ugnen, jag gör som min mamma, väldigt enkelt: skär bitar och klicka över lite creme fraiche, kryddor och riven ost på. In i ugnen tills det blir fin färg. Gott tillbehör till t.ex. en kötträtt. Sedan finns det nog en hel del recept där man fyller halvor med t.ex. köttfärs. Det har jag inte heller provat än men det måste jag nog göra!

Squash är också bra utfyllnad i lasagne, gratänger och även i paj. Har gjort paj med mangold och squash t.ex. (Obs: tunna skivor även här!) Sedan har jag kommit på att det är väldigt bra för att dryga ut olika pastasåser med, om man river den så blir det en bra bas för en sås med vad som helst i (grönsaker, bacon, stark korv t.ex.) Kanske funkar även för att dryga ut en köttfärssås?

Det ”konstigaste” jag gjort är squash-plättar. Finns massa recept även på det. Då tycker jag att den gröna är bäst för den har mest vätska i sig. Jag river en medelstor squash och blandar med 2-3 ägg och ca 1-2 dl vetemjöl. Ingen vätska behövs. (Det här blir till 2 pers typ.) Sedan rör jag ihop det och steker plättarna i smör. Försök att inte göra dem för tjocka för då blir de degiga i mitten. Egentligen var min grundtanke att äta dem med något salt tillbehör men det slutade faktiskt med sylt på, som vanliga pannkakor, och det är inte alls så dumt och i alla fall lite nyttigare tänker jag mig. Går snabbare att göra dessutom. Bra lunch!

Om ni har andra bra tips får ni gärna dela med er.

Söker ny stallpersonal

S.R. Häst- och ryttarutbildning söker stallpersonal / hästskötare med tillträde omgående. Stallet är inriktat på dressyr i huvudsak, lektionshästar samt inackorderingar. I arbetsuppgifterna ingår huvudansvar för den dagliga skötseln av 15-17 hästar (ut – insläpp, fodring, mockning etc). Vi är två som delar på mockningen. Utöver det skötsel av hästar och motionsridning utifrån erfarenhet. God ridvana är dock ett krav och du får en möjlighet att utvecklas själv. Tidigare erfarenhet av stalljobb är meriterande, och du bör vara i god fysisk form då jobbet kan vara tungt.
Heltid ca 40 timmar per vecka. Varannan vecka slutar man vid lunch på fredag och varannan vecka vid lunch på lördag. Resten av helgen ledig.
Fast (vit) lön. Boende ingår i eget hus på gården. I dagsläget tyvärr inte möjligt att ta med egen häst eller andra djur.
Vi vill att du är beredd att stanna minst i ett år.
Läs mer på www.ryttarutbildning.se
Maila vid intresse! info@ryttarutbildning.se

Om du vill rida mer

En av mina inackorderingar har inte längre tid med häst på heltid och har bett mig dela detta inlägg – ifall någon vill rida mer. Naturligtvis går det att boka in lektioner och göra ett upplägg ihop med mig i så fall!

Söker nu en halvfodervärd eller fodervärd till min fina häst då tiden inte riktigt räcker till. Pokerface är en Oldenburgare på 9 år och är 173 cm i mankhöjd. E. Loredes-Amiral. Super snäll men ingen nybörjarhäst. . Ligger efter utbildningsmässigt men kan säkert komma långt med rätt ryttare. Är i dagsläget på LB/LA nivå. Söker en duktig ryttare som vill träna och tävla i dressyr och utvecklas tillsammans. Endast intresserad av ett långsiktigt samarbete. Står på fullservice anläggning i dagsläget och ser gärna att han står kvar där men är även öppen för andra förslag. Vid intresse maila gärna sarah.hedengren@hotmail.com.

Nya fårskinn hemma

Nu har vi fått hem nya fårskinn! De kostar 1600 kr inkl moms. Finns hemma hos mig att titta på, plockas fram vid förfrågan / passa på när du kommer på kurs.

Höstens slakt kommer bli senare än föregående år pga kö till slakteriet. Många slaktar djur pga torkan…. 🙁  Det kommer sannolikt bli i november, och då kan ni köpa köttlådor precis som vanligt.