Tips inför en start i LB3

Här kommer mer tips inför programträning och tävling. I förra inlägget på temat var det mer generella tips som gäller för alla program.

I LB ingår inga rörelser utan det man bedömer är vägarna, och övergångarna samt några tempoväxlingar.

Jag kommer inte att gå igenom alla moment, utan några delar där jag tycker att man kan vara lite extra uppmärksam. För att se hela programmet med bilder söker ni på Stallbacken.

I LB3 ingår den serpentinbåge. Den här vägen tycker jag ofta att många slarvar med.

hej

När du rider en serpentin ska du vara noga med att bågarna blir lika stora, och att hästen är rak över medellinjen innan du går in i nästa båge. Jag vill också se att man kan skilja på hörn och båge. Bågen börjar mitt på en kortsida och när du väl har påbörjat en båge ska du inte rida ut i hörnet utan ”skära av hörnet”. Samma sak när du avslutar – bågen är slut mitt på kortsidan så det första hörnet ska du ”skära av” och nästa hörn rider du ut i som vanligt. Här blir det ofta diffust och slarvigt, men rider man en noggrann väg så kan man höja poängen här. Tänk på att forma hästen för skänkeln och inte styra med tygeln.

I LB3 rider man tempoväxlingar på diagonalerna med mellantrav och mellangalopp. Kraven är inte lika höga som i LA och uppåt, men jag vill se en tydlig skillnad och längre steg. I skritt rider man mellanskritt med längning av formen. Här ska man alltså inte öka tempot / steglängden utan visa att man kan ändra formen. Hästen ska länga halsen och ta kontakten längre fram. Blanda inte ihop detta med fri skritt där hästen ska få hela tygellängden (förekommer i LC).

Här är en övergång mellan galopp och trav som ska ridas från båda håll, och den kan vara lite klurig. Här rider man på kort diagonal in i galopp, bryter av till trav och fattar sedan ny galopp. Jag tänker att man kan dela in diagonalen i tre delar med galopp – trav – galopp.

Det här momentet är ganska svårt om man ska behålla eftergift och kontakt, och helst ska inte hästen bryta av själv och ”falla isär”. Mitt bästa tips för att göra en övergång på diagonalen är att redan när du kommer i galoppen (i detta fall vänster galopp) så börjar du rida hästen mot nya yttertygeln (alltså höger skänkel mot vänster tygel). Ha den nya yttersidan klar innan du bryter av till trav så att hästen är rak. Då är den också förberedd på nya galoppsidan och det blir lättare att fatta nya galoppen. Så tänker jag också när jag sedan rider enkla byten (galopp – skritt – galopp) och galoppombyten, samma princip!

Om du vill ha dressyrprogrammen i text så hittar du dem här. Mitt råd är att både läsa igenom programmet och titta på bilderna om du är osäker.

2 svar på ”Tips inför en start i LB3

  1. Tack för jättebra och nyttiga inlägg om dressyrprogram (har även läst det om LA3)! Jag tycker att de blir extra bra då du tydligt förklarar vad domaren tittar efter samtidigt som du kommer med konkreta tips hur man får till ridningen, det knyter ihop ”säcken” bra. Det där med att hästen faller isär i upptagen har jag tyvärr själv en del erfarenhet av och behöver träna på..
    Tycker även att jag känner av på lektionerna att du har både domar- och tränarögon (vilket är superlyxigt) då man t ex kan få rida om en slarvigt utförd väg vilket en (enbart) tränare kanske hade låtit passera så länge hästen gick i önskad form/tempo. Jättebra att få in (förhoppningsvis) i ryggmärgen så att man försöker göra alla moment noggrant samtidigt som man är fokuserad på själva ridningen (om du förstår vad jag menar..) Utöver allt annat så är det en sak till som jag tror att jag kommer förbättra av att rida hos dig; att sätta ord på hur det känns när jag rider och vad jag ev försöker uppnå/inte hittar till, idag har jag många gånger svårt att förklara det men i och med att du är så pedagogisk och förklarar mycket så får jag många gånger ord (från dig) till det jag känner så förhoppningsvis så kommer jag i framtiden också bli bättre på att uttrycka min ridning i ord! Nu ser ju du typ allt men om du får sämre syn med åren så kan det ju vara bra om jag kan förklara det jag vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*