Adventskalender – lucka 17

Den här övningen publicerade jag för bara några veckor sedan, men det här är en perfekt övning för att hjälpa hästen att hitta mer schwung.

Tempoväxlingar och övergångar
är det som bygger styrka för att kunna utveckla mer scwung och uttryck i steget. Här kombineras tempoväxlingar och öppna, som kommer att ge mer styrka i hästens bakdel och på köpet gymnastik för att hästen ska kunna ”fjädra” mer i sina ledgångar.

Övningen rids på fyrkanten, och rids i trav eller galopp för att hitta mer schwung. Om du / din häst inte är redo för det kan övningen ridas i skritt också.

Förutsättningar för att genomföra detta är att du kan rida en stabil öppna (eller bogen in) och att du kan reglera tempot, dvs ändra steglängden, på din häst.

På ena långsidan börjar du med att rida öppna tills det kommer till mitten av långsidan. Där rätar du ut hästen genom att föra framdelen tillbaka ut på spåret. När hästen är rak ökar du tempot, alltså länger steget, resten av långsidan. Innan hörnet / på kortsidan behöver du samla upp igen.

På nästa långsida gör du tvärtom, dvs du ökar tempot halva långsidan, för att därefter rida öppna resten av långsidan.

Syftet är att få en bättre ökning / längning ur öppnan i och med att en öppna ska föra över mer vikt till hästens bakben. Om öppnan görs rätt så kan man utnyttja lite av kraften ur hästens bakben i öppnan till att få en bättre ökning och även mer schwng. På samma sätt ska öppnan hjälpa till att samla hästen efter ökningen och automatiskt ”bromsa upp” hästen. Förhoppningsvis hjälper det också ryttaren att fokusera mer på bakben, balans och bärighet och att undvika att bromsa med tyglarna. Tänk på att hästen ska röra sig med energi / schwung / elasticitet även när du minskar! Ofta är detta svårare för både häst och ryttare än att öka. 😉

Övningen lämpar sig för 20 x 60 ridhus. I ett mindre ridhus blir det svårt att hinna med detta på en långsida. Öka steglängden utifrån din hästs utbildningsnivå och styrka.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*