Datum för ridning

Nu ligger det några nya datum uppe för drop in under juluppehållet.
Det finns även ett nytt dagläger den 29 december, med tema programdelar.

Och det går fortfarande bra att göra egna förfrågningar om privatlektioner eller små grupper!

Nästa år görs en liten prisjustering gällande privatlektioner. Om du köper fem lektioner får du 50 kr rabatt per lektion. (Gäller endast på mina hästar.)

Jag kommer även ha en ledig plats nästa termin, tisdagar 20.15. Maila mig vid intresse!

Sista veckan för ridning innan jul är vecka 51.
Nästa termin börjar den 13 januari.

Tisdagens teori

I tisdags hade vi teori med temat dressyrbedömning. Tre hästar och ryttare fick visa moment som ingår i MsvC och MsvB. Vi tittade på gångarterna och pratade om vilka betyg de olika rörelserna fick, och hur man kan göra det bättre. Det var tre väldigt olika hästar, vilket är bra för att kunna jämföra. Två olika hästar kan ju få ungefär samma bedömning ändå, men av olika skäl.

Här är en repetition av siffrornas betydelse:

10 Utmärkt
9 Mycket bra
8 Bra
7 Ganska bra
6 Godkänt
5 Med tvekan godkänt
4 Inte godkänt
3 Ganska dåligt
2 Dåligt
1 Mycket dåligt
0 Inte utförd

Tyvärr är det ju så att man oftast hamnar på mellan 5-7 när man dömer. Får man en 8 är man väldigt glad, men betydelsen är ju egentligen bara ”bra”. 70% motsvarar ”ganska bra” och det är ju egentligen hemskt konstigt, för det är sällan man ens når dit. Det man ska ha i åtanke är dock att det är väldigt svårt att ”rida för en tia” då det i varje moment vägs in så många saker. I ett enkelt byte t.ex. ska galoppen vara bra både före och efter, det ska vara en ren skritt med bra takt, rätt antal steg, hästen ska gå med exakt samma kontakt hela tiden osv. I ett moment kan det alltså vara väldigt många faktorer att ta hänsyn till som ska sammanfattas i EN siffra, och ofta är det någon liten detalj som inte är helt ”perfekt”. I ett helt program kan det dessutom hända väldigt många saker under programmets gång. Men ja, det hade varit önskvärt tycker jag, att det var lättare att få 7 och 8. På något vis verkar vi dock vara fast i ett visst tänk gällande siffrorna, och 10 är väl lite av en utopi, såvida du inte rider på OS-nivå. Vi andra får helt enkelt traggla vidare i jakten på 8 och 9.. 😉

Nästa teori är planerad den 5 dec, men jag kommer att byta datum till den 12 dec!
Jag går ut med detta i ett mail också.

Jag funderar på att göra ett till tillfälle med en ”mini-clinic” på temat i tisdags, och i så fall med lite fler hästar och mer tid att ställa frågor etc. Då kommer detta vara öppet för alla. Jag skulle dock gärna vilja ha lite återkoppling på om det är något ni är intresserade av!

Tänk på hur du bemöter din häst

Att lära ut ridning är en sak – men det omfattar egentligen så mycket mer. Det är så mycket kring hästen som handlar om känsla, och det är inte lätt att lära ut. Dels har vi ridkänsla, som jag tror att man dels ”bara har” (om man har tur..) och som man dels kan öva upp. Att öva upp sin ridkänsla gör man bäst på en häst som kan sin sak – och som kan ge ryttaren rätt upplevelse. Detta i kombination med en instruktör som bekräftar när det är rätt. Jag tror också att ridkänsla handlar mycket om känsla för takt, balans och egen kroppskännedom. En ryttare som är väldigt stel, sned eller har ont kommer inte att vara lika känslig mot sin häst och ”snappa upp” rätt signaler. Med andra ord är det viktigt att ta hand om sig själv för att kunna rida med en god känsla.

Men det jag egentligen skulle skriva om var känslan i hanteringen av hästen. En stor del av den får man självklart genom erfarenhet – dvs man blir bättre på att läsa av hästens signaler och se om något är fel, vilket humör den är på idag osv. Men hästen läser ju av oss också – och mycket snabbare än vi läser av dem. Det är viktigt att tänka på hur du bemöter din häst. De känner direkt om vi är stressade, arga eller mår dåligt. Häromdagen fick jag hjälp av en elev att borsta Anea inför tömkörning, och Anea visade tydlig irritation. Visserligen är hon inte hästen som älskar att bli borstad, i synnerhet inte ryktad (en hård borste är bättre, en ryktborste är tydligen trams), men hon brukar inte bli direkt sur. Jag märkte dock att min elev var stressad – hon kom direkt från jobbet och så ville hon vara snabb eftersom hon skulle hjälpa mig. Därmed borstade hon snabbt och yvigt och kanske lite väl hårt. Anea sade till direkt att det där inte var en lämplig behandling. Vi pratade om det och när min elev ändrade lite på sitt kroppsspråk så blev det direkt bättre.

Det jag vill ha sagt är förstås att man faktiskt måste tänka på vad man skickar för signaler. Jag ser ofta på hästarna om en elev har en dålig dag, är trött eller stressad. De som kommer med andan i halsen till sitt ridpass får sällan en bra ridupplevelse. Kom i tid, för hästens skull. Se till att hinna känna in hästen innan ditt ridpass. Ta några andetag om du är uppe i varv. Var lugn i ditt kroppsspråk och håll ett bra tonläge. Vissa människor pratar högt och snabbt utan att tänka på det – och jag lovar att djuren reagerar även på det. Så öva på att läsa av din häst och alla små signaler du får, och tänk på att den gör exakt samma sak med dig.

Dagens ridning

Idag har jag inte haft några lektioner, så istället är alla hästarna motionerade under dagtid. Jag rider igenom alla lektionshästar regelbundet, men försöker också variera med uteritter och tömkörning så att de ska få variation.

Dario fick ett lätt pass på töm idag. Han fick massage i lördags så det är bra med lite lätt träning efter det. Jag tycker att han såg mer avslappnad ut efter massagen, så det var väldigt bra!
Rocky fick ett joggpass i ridhuset följt av en kort stund ute. Han behöver fortfarande en del grundjobb för att komma in i verksamheten, och går därför inte lika många lektioner som de hästar som är vana vid jobbet.
Grodan red jag i ridhuset. Hon går fortfarande bara lättare pass (se tidigare inlägg) med stora volter och raka spår och fokus på ärlig bjudning och sug framåt. Jag galopperar gärna en stund i lätt sits för att hon verkligen ska kunna arbeta med ländryggen utan att jag sitter och ”tynger ner”. Ingen samling ännu utan bara lösgörande jobb. Nu hade hon vilat två dagar och jag var rädd att det skulle göra att hon blev spänd i ryggen, men jag tycker ändå att hon var fin, skönt! Det är jobbigt om hon måste hållas igång exakt varje dag för att fungera, och nu gäller det att hitta en bra balans mellan vila och träning!

Efter lunch red jag ute på åkern på Boromir. Lite variation från ridhuset men ändå möjligt att jobba på böjda spår etc.
Caribo och Cesar fick skritta ut tillsammans. Cesar kändes fin och Caribo såg avspänd ut, så det var en bra tur, även om den blev lite kort. Men man får skynda sig nu när det blir mörkt så fort!
Qurre fick gå ett kort pass med min stalltjej som blev longerad idag, så att hon fick öva sitsen.
Sedan hann jag (med andan i halsen) skritta ut på Anea med månen som lampa. Det var i sista sekunden och då satt jag upp 16.30! Den här tiden på året alltså… Men man blir klar snabbare i alla fall, alltid något!

Äntligen kan jag presentera BY Bon Chérie!

Eftersom jag har ”bott på Hästnet” under sensommaren i jakten på en lektionshäst, så snubblade jag över en annons som jag fastnade för direkt. Ett stoföl e. Bon Couer – Laurentio – De Niro. Aneas föl var ju e. Bon Couer – De Niro, så nära nog… När det dessutom visade sig att hon finns en kvart från mina föräldrars sommarstuga på Gotland så behövde i alla fall inte jag några fler ”tecken”. Jag hade verkligen inte tänkt köpa ett föl som kompensation för det jag förlorade, men den här annonsen gav mig gåshud och eftersom jag tror på att lyssna på sin magkänsla så var det bara att följa den. Jag tror att annonsen hade legat ute en kvart när jag mailade uppfödaren och skrev att ”jag måste höra av mig, fast jag tror inte jag kan övertyga min man…”

Jag fick ett väldigt gulligt svar tillbaka, och av en slump (om man tror på det?) så skulle mina föräldrar till Gotland en vecka senare. Och jag hade en helg ”över” – vilket aldrig händer annars. Med andra ord var det bara att åka dit, bara för att titta åtminstone…

Jag tog med mina föräldrar och vår lilla föl-titt tog nog dryga två timmar. Uppfödaren Maria Norderbrim var väldigt trevlig, och visade Bonnie, som hon kallas, och även gårdens andra hästar. Alla verkade sociala och trevliga i temperamentet – viktigt! Dessutom bor Maria på en vacker gammal Gotlandsgård och sysslar med byggnadsvård, så vi hade mycket att prata om och blev inbjudna på fika. Mina föräldrar verkade tycka att det var en väldigt rolig ”häst-titt”… 😉

Hästen då? Ja, hur bedömer man ett föl? Jag har inte så mycket erfarenhet av det och det går ju inte direkt att provrida. Men jag tycker att hon rör sig fint och har en bra exteriör, ganska kraftig, och det gillar jag. Jag är tämligen säker på att jag är objektiv i det här fallet – naturligtvis skulle jag inte bara gå på stammen eller att det är ”skrivet i stjärnorna” ifall jag inte trodde att det var en bra häst. Men jag tror att det här är en häst som kan bli bra för mig i framtiden, och ston verkar ju dessutom vara min grej.

Efter en del tankearbete och övertalning så fattades beslutet att köpa Bon Chérie och hon kommer att ägas tillsammans med Marianne Granlind. Vi kommer att ha henne på Gotland fram till sommaren, och sedan ska hon flyttas till en lämplig lösdrift. Det ska bli spännande att få en ”andra chans” fastän jag förlorade Aneas föl. Och jag är tacksam över att Maria ville sälja Bonnie hit, vi kommer att ta väl hand om henne!


Bilderna har jag lånat från Marias Instagram som heter back_yard_dressyrhastar
På min Instagram har jag även lagt ut en liten filmsnutt.

Tack!

I samband med jubileet fick jag (bland mycket annat bra!) presentkort på Steam Hotel av mina kunder. Så himla bra present, tack! Igår åkte jag dit med Torbjörn och stannade till idag. God mat och en härlig atmosfär – ett ställe som verkligen rekommenderas till dig som inte hunnit dit än! Tror jag kommer att återvända dit vid fler tillfällen.

Små framsteg

Grodan verkar än så länge komma igång mer och mer. Nu är det fem veckor sedan vi behandlade disken i ryggen – som jag ju tror är grundproblemet. Än så länge ser ryggen fin ut, jämnare och mer avspänd. Benet där hon hade en gaffelbandsskada ser helt perfekt ut (…) så det oroar jag mig inte över just nu i alla fall.

Förra veckan galopperade jag första gången uppsuttet och det kändes helt okej, kanske lite avvaktande fortfarande men bättre ju varmare hon blir. Jag varvar ridpassen med tömkörning och promenader. Jag tänkte försöka rida ute i den mån jag kan för att hitta bjudning och rakriktning. Igår skrittade vi bara ut, med lite travinslag, och då var hon riktigt fin och rak. Idag var det lite svårare eftersom golfsäsongen tydligen inte är över som jag hade väntat mig (har folk inga jobb??), så hon var lite på tårna. Jag tog dock en liten extra slinga för att rasta av henne och galopperade även ute idag (har börjat i ridhuset de andra gångerna). Det var en väldigt kort bit men jag tror faktiskt det var bästa galoppen ute sedan jag köpte henne – mycket lugnare än förut.

Imorgon får hon en behandling av Cindy som är osteopat. Det ska bli intressant att höra om hon upplever någon skillnad. Jag jobbar på sakta men säkert och hoppas det här håller i sig så att Grodan kan få visa sitt rätta jag så småningom.