Träning med Grodan

Nu har Grodan varit här i drygt ett år (kom i januari förra året). Jag tycker att det har hänt en hel del med henne, samtidigt som jag kan tycka att det går lite långsamt framåt. Det kan också vara för att det känns som hon har varit här längre, ett år är faktiskt inte så mycket. Sedan har jag en bild av hur jag tror / vill att hon ska utvecklas, men det är inget jag kan skynda på, utan jag får ha is i magen och lita på att min känsla stämmer i det långa loppet.

Nina var här och hjälpte mig igår och det var första gången på länge som Grodan fick ögonen på sig. Hon har haft en ganska lugn vinter men nu är det dags att komma igång igen. Nina är väldigt förtjust i henne och kallar henne ”framtidshäst”. Just nu kan jag inte ens göra tillräckligt bra övergångar, men jag tror också på henne på sikt. Nu ska jag jobba med att stärka henne och få henne att vänta. Hon är väldigt pigg och känslig, och om jag får de egenskaperna på ”min sida” så är det jättebra, men just nu vill hon gärna springa omkring lite för mycket. Jag tror dock att känsligheten och kvickheten är en fördel framöver. Min förhoppning är att rida något program under våren, men jag kommer inte att stressa på henne utan det här får ta den tid som behövs. Det är lätt att bli lite ”stressad” själv, men Anea har ju verkligen blommat ut på gamla dar och Grodan har större kvalitéer än Anea hade i samma ålder så hon kommer nog ”ikapp” så småningom.

Tränade med Anea också, och hon var riktigt på hugget. Lite spänd bitvis men samtidigt känns hon väldigt arbetsvillig och tar i själv! Saxen flyter bättre och på det stora hela känns hon större, stadigare och starkare!

Två klipp på Grodan, lite galopp, och sedan när vi travar av. Hon behöver vila lite mer på steget i traven, men jag tycker i alla fall att hon är mycket mindre ”trippig” än tidigare.

Hjälp 8 april

7-8 april ska jag till Strömsholm för att gå MsvB-domarutbildning.
På lördagen hinner jag fixa stallet på fm men skulle behöva hjälp med insläpp lö em.

Sedan har jag behov av hjälp med utsläpp, mockning och insläpp 8 april... Har ingen extra stallpersonal just nu så det är lite ”kris” men det går ju bra om flera kan hjälpas åt. Håller tummarna för att någon / några kan rycka in!! Hör av er i så fall.

Träning idag / Aneas vecka

Min veckoplanering för Anea ser ut såhär den här veckan:
Måndag: dressyrpass, lite mer ”krävande” gällande form och samling. Var fin!
Tisdag: tömkörning
Onsdag: jogg-pass ca 30 min, lösgörande
Torsdag: träning för Nina
Fredag: skritta ut
Lördag: vila (jag har dessutom en helt ledig dag!!)
Söndag: uteritt, jogg eller tömkörning igen – beror lite på hur mycket tid jag har mellan lektionerna. Lättare jobb i alla fall – träning igen på måndag.

Idag har jag tränat hos Nina på ”hennes” nya ställe. Hon har flyttat från Lejondal till Skoby, som ligger en kvart bort. Så himla lyxigt för mig! Jag sparar ca en timmes resa tur och retur mot tidigare. Dessutom tror jag det blir lite mer ”arbetsro” på den här platsen. Ridhuset var fint med bra underlag, men endast 20 x 40 (finns en större utebana tror jag, men det är ju inte aktuellt just nu). Jag är inte van vid att rida i ett litet ridhus, men jag tror det kan vara bra som omväxling! På den lilla ytan måste man verkligen rida ut i hörnen och använda banan rätt. Det går inte att slarva med slutorna och komma ut ”för sent” t.ex. Det gick faktiskt utmärkt att rida alla rörelser, men man får ju inte in en hel sax eller lika många byten i serierna. Det kan jag dock träna på hemma.

Anea var superfin! Fina piruetter, Nina tyckte bytena var bättre än innan, jättefina slutor i både trav och galopp. Passagen börjar kännas mer ”på riktigt” och inte bara som ”trav på stället”. Hon känns just nu stark och positiv. Vi har ju legat lite lågt ett tag, men det verkar ha varit bra för oss båda. Just nu skulle jag säga att kvalitén var bättre i exakt alla moment. Jag ska bara lyckas hålla i den känslan nu… (!)

Lite kul grej dessutom: Nina hade besök av Carro och Micke som driver ”Dressyrhoppet” i Norrköping. Det visade sig att de har haft Anea hos sig när hon var ung! Det gick inte att få ut så mycket information om det hela, det hade varit en kort tid, men roligt sammanträffande. Jag vet ju inte riktigt vad den där hästen har gjort innan, så alla pusselbitar är intressanta. Världen är verkligen liten kan man i alla fall konstatera.

Helgen

Den här helgen har det varit en tvådagarskurs. Det har gått bra, hästarna har varit väldigt fina! Vi har jobbat en del med förvänd galopp (och lite byten). Vi gjorde en övning som jag ska försöka hinna med i alla grupper under terminen. Den är ganska svår men nyttig! På kortsidorna rider man i rättvänd galopp, och på långsidorna i förvänd. Man saktar av till skritt mellan och fattar alltså varannan gång rättvänd, och varannan gång förvänd. Hela övningen görs innanför spåret och utan stöd av väggen. Väldigt bra övning som gjorde hästarna mycket rakare!

Varje kurs är ju lite ”spännande” att se vad man kan göra med. Ibland är det nya elever, ibland några man känner till eller som rider regelbundet här – ofta en blandning. Jag kan inte göra någon planering innan utan improviserar för det mesta, beroende på eleverna och även hästarnas dagsform. Fördelen med kurs-formatet är dock att det går att följa upp passen och förhoppningsvis få en röd tråd genom passen. När det bara är en enstaka lektion så ska man ”hinna så mycket” under en timme (kan jag känna i alla fall). Med flera pass på rad så kan man fokusera på grunder och sedan gå vidare, och ryttarna kommer också till ridning mycket snabbare när det är komprimerat.

Nu har jag lagt ut en tvådagarskurs till i juni. Pga ombokning har jag även en plats kvar på denna kurs (som jag starkt rekommenderar):

Tredagarskurs med ridning och yoga.
Fokus på ryttarens sits, följsamhet och kroppsmedvetenhet.
Fredag: samling 14.00. Därefter ett ridpass samt ett lugnare yogapass innan kvällens middag.
Lördag: sisträning på lina på fm. Em: ett något mer fysiskt yogapass följt av ett ridpass.
Söndag: kort yogapass som uppvärmning innan frukost, därefter ridning. Avslutning med lunch (slut ca 13.30)
Kost, logi, ridning och yoga.
4750 kr

Mål för denna vecka är att lägga ut sommarens kurser (även om det känns hemskt långt bort). Det är flera som har frågat, och det är på gång!
Dagens bild får bli från en av mina första sommarkurser. Har inte lyckats ta en enda bild i helgen (och är dessutom trött på snö…)

Lördag

Sol och dimma idag, så himla fint!
Tulpaner ger hopp om våren även när det är snö ute. Och ljuset börjar komma tillbaka! (Villket avslöjar att man borde tvätta sina fönster…)
Tror att tanken med den här kroken är att hänga dit en talgboll eller liknande. Men den är rätt gullig som den är också.
Jag önskar att jag hade en bättre kamera! Jag får väl börja spara… Det blir aldrig så bra bilder som jag har ”tänkt”, skulle vilja få mer djup i bilderna. Sedan ska jag väl erkänna att jag inte kan en enda inställning utan bara fotograferar på auto-läge. Är inte tekniskt intresserad egentligen. Och ibland blir det till och med bättre bilder med mobilen, vilket ju är helt sjukt om man tänker efter!

Ledig box i vår

Under våren (vet ej exakt när) kommer en box att bli ledig. Du kan läsa mer här om alla detaljer och pris mm.

Full skötsel förutom mockning på helgerna, tillgång till tränare och ridhus samt möjlighet att köpa till ”alla” extra tjänster. Dessutom ett mycket bra och trevligt stallgäng, god stämning på gården. För mer information och bokning av visning, ring eller maila.

Suvi Räsänen
info@ryttarutbildning.se
076-8055138

Hjälp 4 feb?

Jag skulle verkligen behöva hjälp den 4 februari, då jag är på en tvådagars tränarutbildning den helgen. Kruxet är att det är både utsläpp, insläpp och mockning. Det går naturligtvis att dela upp dagen på flera personer! Är det någon / några som kan tänka sig att ställa upp? Mot ersättning givetvis.

Vad vill ni läsa om?

Jag har hållit igång den här bloggen i alla år sedan jag startade företag. Just nu känner jag att jag har lite idétorka på ämnen att skriva om. Det känns som om jag redan har ”skrivit allt” på något sätt. Så är det såklart inte, men om det är något ni vill att jag ska skriva om, någon fråga ni klurar på, vad som helst – kom gärna med förslag! Jag vet att jag har en trogen läsarskara, men ni är ganska tysta av er, så ibland tänker jag att jag kanske skriver helt ”i onödan”. Bortsett från det faktum att det är roligt för min egen skull, och bra att ha ett arkiv att gå tillbaka till (särskilt för en som har dåligt minne). Så, kom gärna med förslag och idéer på något ni vill läsa om!