Hjälp på söndag?

Finns det någon som har tid att hjälpa mig ta in hästarna på söndag em runt 16 eller 17-tiden? Ska tävla precis då… Tar nog inte mer än ca 30 min eftersom vädret ska vara fint, så inga täcken eller likn.

 

Byten i varje

Har tränat för Nina idag och nu är det dags för nästa steg med Anea. Bättre sent än aldrig! Vi har försökt trampa lite sporadiskt då och då, men hon har inte känts mottaglig förrän nu egentligen. Passage är lättare. Byten i varje har vi testat typ två gånger och det är nog svårare för mig än för henne (är för långsam).

Idag fick Nina sitta upp först. Hon har inte ridit henne på tre (?) år så det var dags tyckte jag. Betyget var att hon var mjuk i ryggen och numera rolig att rida (!). Nina jobbade mest med att få Anea lite mer lösgjord och kvickare. Jag red efteråt och då var fokus på piaff och passage, fast piaff är det ju inte ännu… Nu är jag glad att hon är mer reaktionssnabb, men ofta vill hon mest guppa upp med bakdelen. När hon sätter sig så blir det istället för mycket. Nina tyckte att jag skulle låta henne gå mer framåt och försöka få rörelsen genom kroppen – nu fastnar det någonstans i bogar och hals… Min känsla är att jag måste vara snabbare i handen så hon inte fastnar, och att hon måste lyfta mer på frambenen. Nu lyfter hon mer på bakbenen och frambenen ”hinner inte med”.

Passagen är som sagt lättare, och idag var nog bästa känslan hittills för jag tyckte att hon klarade av att stanna kvar mer själv och med mer spänst.

Sedan provade vi att byta i varje ett par gånger. Nu i början är det bara ett byte åt varje håll som gäller, alltså inte flera i rad. Läxan är att klara att göra så flera gånger på en långsida för att sedan kunna sätta ihop det på sikt. Detta är bättre än att t.ex. försöka göra tre på en gång (med risk för att det tredje blir för dåligt). Nu ska jag öva på att bli snabbare i skänkeln. Det var länge sedan jag bytte i varje och det går inte att vänta med hjälpen tills bytet är klart, jag måste alltså ge hjälpen för nästa byte innan det första är klart. När jag gjorde rätt så kändes det dock som om Anea aldrig gjort annat – så det där ska vi väl kunna lära oss så småningom. Tänk ändå att man kan komma till detta med en häst som har haft så vansinnigt svårt att lära sig byta!

Här är förresten en artikel från Hippson om Nina. Jag fick också vara med på ett hörn – fast jag har tydligen missat att jag har en 2:a placering i Lag-SM… 😉

Utveckling

Ibland är det läge att göra en liten avstämning och påminna sig själv om var man började. Jag har rotat igenom lite gamla bilder på Anea för att jämföra – och det finns ju en hel del bilder att gå igenom efter 9 (?) år ihop. Jag är förvirrad som vanligt när det gäller år. Hon måste ha kommit till mig 2008 när jag jobbade på Arphus. Startade väl företaget 2009 och vi gjorde vår första start ihop 2010. Det borde stämma. I princip enda bilden från Arphus. Tog tyvärr inga bilder på den tiden… Mobilkameran var knappt uppfunnen. Här är ett inlägg om hur hon hamnade hos mig.
2010 red vi LA6 (motsv MsvC). Vi red i lag för Gripens Ryttarförening och var placerade i alla starter, som bäst 2:a på 71%. Laget vann! Det var över förväntan faktiskt.
2011 red vi MsvB. Det gick väl sådär… Vi tog oss från 55% till 62%. Det var svårt med bytena på henne. Vi tragglade väldigt mycket med det kan man säga. Bilden är från Sorunda och kanske ovanligt dålig till och med från den tiden men hon var ju rätt spinkig alltså…

2012 gnatade vi på i MsvB4. Här på Wallstanäs i sept där vi verkar ha kommit 4:a på 67% – det började släppa lite.

2013 började bra med att vi vann MsvB4 på Lejondal på dryga 69%. Första bilden är från en MsvB5 på Segersta. Andra bilden från Vallentuna. De två undre från MsvA-debuten samma år. Det är en speciell känsla att ta på sig hatt och frack första gången!
2014 blandade vi MsvB (där vi då hade flera placeringar) med MsvA och debut i StG. Här börjar hon ju se lite bättre ut men fortfarande ganska kantig. Det har alltid varit svårt att få henne att bygga muskler tyvärr.
2015 började med MsvA på 59% för att jag tappade hatten och red fel väg… Efter det flöt det på bättre med placeringar i MsvA och StGeorges, deltagande i Lag-SM på Strömsholm (en riktig milstolpe, fast roligt var det inte – trodde jag skulle dö) samt debut i Int1 på godkänd%. Bra år – bra utveckling. Här började det bli lite roligare att rida kan jag säga!
Förra året började hon se ut mer som en ”häst”! Vi vågade rida Int1 på Strömsholm (och det var roligare att rida där denna gång). Man har ju drömt om att rida på den banan sedan man var liten och åkte på Pingsttävlingarna (som det hette då…)!
Vi rundade av med vinst i StG på Gömmargården. Det här är ingen rosettplockare eller gångartshäst. Jag har tänkt släppa henne så många gånger för det är så svårt. Ändå tycker jag det är fantastiskt hur mycket man kan göra med bara hårt arbete och grundjobb. Och att det går att ändra så mycket på en häst som inte ens gick att rida i stadig form när jag fick henne. Jag lär mig så himla mycket av det här, men jag hade inte orkat om jag inte haft andra hästar att rida samtidigt, det ska jag ärligt säga. Nu får vi se om jag kan lära henne lite till?
Avslutningsvis: min första tävling och den senaste. Inte samma häst.

Gårdagen

Igår var en bra jobb-dag, där allt flöt på så som jag hade tänkt. På förmiddagen red jag en kort stund på Fantasi och hon kändes fin. Har inte ridit henne på länge, så blir glad att hon ändå känns mjuk och ridbar direkt när jag hoppar upp! Iffi och Affe red vi ut på, vilket verkade uppskattat – särskilt av Affe som bockade lite i galoppen. Gulligt om det inte går överstyr, men han skulle aldrig göra det för att slänga av eller så utan det var en glädjeyttring. Även Calle reds ut av en elev. Jag försöker få ut hästarna en dag i veckan, men ibland går det inte – särskilt svårt är det under vintern såklart. Det är viktigt att variera träningen, både för hållbarheten, men även för att hålla hästarna motiverade!

Sofia red också en kort stund på Qurre. Normalt sett brukar jag inte rida första dagen, utan kanske longera dag två t.ex, men nu uppfattar jag det här som en lugn häst och han hade inte heller en lång resa hit eller så. Han skötte sig faktiskt hur bra som helst, och såg bättre ut nu än när Sofia var med och provred honom, så det var ett bra betyg!

På eftermiddagen kom Nina hit och jag tränade med Anea och Zigge. Båda var fina! Anea kändes mjuk och okomplicerad och väldigt påverkbar. Vi har ju haft två lite lugnare veckor efter tävlingarna och hon verkar ha mått bra av det. Ska jobba vidare med att hon är framme för skänkeln hela tiden – nu är det lite ”av och på” även om helheten känns väldigt bra.
Zigge var också fin och mer igenom än tidigare. I måndags fick jag tyvärr ingen bra känsla alls, han var spänd och uppvarvad redan i stallet av någon anledning. Igår var han dock bra från start och jag kunde rida i en rundare form och lugnare tempo än jag kunnat innan. Han är lite lurig för han går gärna avknäppt och krullar ihop sig, men det går inte bara att ”ta upp huvudet” för att lösa problemet, utan det handlar ju om att han ska ta skänkeln. Nu kunde jag rida i en rund och bra form med kontakt och bra driv bakifrån, vilket kändes bra.

Ja, det var min onsdag det. Grodan fick vila. Måste hitta en annan sadel så hon får ta det lite lugnt tills det problemet är löst. Tänker att vi rider ut eller longerar så det inte blir så höga krav på henne.

 

Glasnudelsallad

Helt hästfritt inlägg men det här var så gott och så lovade jag att lägga ut receptet.

Är vanligtvis inte bra på att laga mat med asiatisk touch, fast jag tycker det är väldigt gott! Blandade flera recept hej vilt och detta blev min egen variant:

Grönsaker:
Mache-sallad
Avocado
Finstrimlade sockerärter
Finhackad röd paprika
Finhackad Salladslök
Picklad rödlök (se nedan) -rekommenderas! Blir en extra finess och sååå gott!

Glasnudlar
Obs: passa att de inte kokar för länge – lätt gjort. Stod fem min på paketet med det skulle ha varit för länge. Klipp gärna i kortare bitar innan servering – mycket svårt att servera annars!

Dressing:
Smaka av själva. Jag tyckte det var för mycket soya i receptet jag hittade. Jag tog:
1 dl asiatisk fisksås
1 msk ”vanlig” japansk soya
ca 2 msk socker
2 limefrukter
Chili. Skulle vara färsk men den jag hade köpt smakade inget så jag tog lite sambal oelek i. Funkar nog med chili på burk också.

Jag lade sallad i botten av en vid skål. Blandade nudlar med dressing och övriga grönsaker och lade ovanpå. Toppade med räkor, sesamfrön och färsk mynta och koriander. Kan nog bli bra med jordnötter istället för sesamfrön, kyckling istället för räkor… osv.

Ganska många ingredienser – men superlätt att göra, går fort (om man inte skalar räkorna själv…) och SÅ GOTT!

Just det – såhär picklar jag röd lök:
Skiva en stor röd lök så tunt det går.
Koka upp 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Häll på löken + lite salt och några korn vitpeppar eller kryddpeppar. Kan ätas efter ca en timme men mår nog bra av att stå ett tag till i kylen. Vet inte hur länge det håller. Passade jättebra till detta, eller till grillat / hamburgare. As-lätt men ser väldigt husligt ut!

En mycket bra fredag

Idag har jag haft bra flyt med exakt allt. Började morgonen med att rida Anea och hon kändes väldigt fin idag. Har inte satt så mycket tryck i henne men varit noggrann med bärighet och små detaljer som gör stor skillnad. Tror att jag åker till Enköping på söndag, jag behöver träna på att tävla.

Efter det hade jag en privatlektion för Maria, som fick rida Grodan. Jag har inga klara planer för den hästen, men lite får hon jobba när det går tänker jag mig. Sätter sällan in nya hästar i grupp på en gång oavsett ålder, och med en ganska grön häst är det uteslutet för mig. Jag vill ha koll på att allt går rätt till. Jag tror att Grodan kan bli riktigt trevlig med rätt vägledning, för hon är ”oförstörd” och har i mina ögon en bra ridbarhet = trevlig inställning, bra egen balans och fin mun. Däremot tror jag att det är lika lätt att förstöra henne eftersom hon är känslig och lätt blir lite kort och spänd i steget och formen. När hon slappnar av rör hon sig betydligt bättre. Tror att Maria gillade henne. Tror inte att man inte kan gilla henne för hon är så himla söt och gosig om inte annat!

Efter lunch hade jag en kurs och en privatlektion. På kursen fokuserade vi på övergångar, tempoväxlingar och formen. Alla hästar (och ryttare) var duktiga. Ibland blir jag lite hemmablind med mina elever men det händer grejer. Det är trots allt skillnad på att kunna börja peta i vilken form hästen går i, och att bara att den går i form, om ni kan förstå skillnaden här. Det går helt enkelt att jobba mer med detaljer och kvalitet nu.
Affe (och Marie) var duktiga idag – första gången han gör förvänd galopp en kortsida på lektion. Vi har bara gjort bågar längs långsidan förut. Kvitto på utveckling med andra ord!

SÅ lyxigt att kunna hålla kurs en fredag eftermiddag – och sedan gå hem  i vettig tid. Inga lektioner för mig i helgen, men ska jag tävla så blir jag inte helt ledig. Har dock lite annat inbokat också, för att inte bli helt insnöad i hästbubblan. Hoppas att ni har en bra helg framför er!
Dagens guldstjärna till Affe!

Lästips mm

Det här inlägget kommer bli helt ostrukturerat och mest lite tips på saker som kanske kan inspirera lite. Först ska jag bara berätta vem som gillade en av mina bilder på Instagram idag, ingen mindre än Lena Furberg! Alltså skaparen av ”Mulle” ifall någon skulle ha glömt det. Synd bara att hon gillade en bild jag lagt upp på min fina hästtavla som jag köpte för en tid sedan, så det var inte direkt något jag kunde ta åt mig äran av…
Men apropå det så ska jag visa den här med.
Jag älskar den! Finns flera fina hos Hogsta Ridsport och konstnären heter Katja Hannula. Dagens första tips är alltså att klicka på länken och titta på flera fina motiv.

Mer saker att klicka på:
Caroline skriver om sin vecka här och hur det gick att träna (bland annat). Tror att det kommer en fortsättning inom kort.
Ett sammandrag från Pethers föreläsning under Hästföretagardagen förra veckan, som jag önskar jag hade gått på. Nästa år? Så tänker jag jämt – sedan tycker jag att det är långt att åka till Göteborg…. Det lät som om det fanns flera intressanta ämnen som togs upp den dagen.

Ett inlägg som handlar om motivation – hur man ska tänka om den tryter… Jag tycker framförallt att det här är värt att tänka på och komma ihåg när det är jobbigt – t.ex. i en ridsvacka:
”När motivationen dalar och man hamnar i en svacka, börjar man ofta ifrågasätta hur man mår, vad man gör och kanske till och med hur man gör det. Jag tycker att det leder till att jag tar tag i saker och situationen blir ofta bättre efteråt.”
Jag tycker ofta att svackorna är en del i utvecklingen, men när man är mitt i det kan det kännas riktigt jobbigt. Jag får verkligen påminna mig själv om att man ofta lär sig något efter att ha varit i en svacka. Så funkar det för mig i alla fall. Och ridning / hästar är ju verkligen en berg- och dalbana ibland. Kanske därför det är så svårt att sluta!

Slutligen har jag (hör och häpna) börjat lyssna på Ridpodden. Här hittar man den, och man kan välja de avsnitt som man är intresserad av. Skulle kunna skriva minst ett inlägg även om det, då det väcker en hel del tankar faktiskt. Jag har ju lite svårt att koncentrera mig på poddar / youtube-klipp och sådant, men det är bara 30 min och vissa saker går ju att göra samtidigt som man lyssnar. En del är riktigt intressant och det är dagens bästa tips!

 

Dagens ridning

Sofia har ridit Grodan idag för första gången. Det gick jättebra! I början var det lite spänt men det släppte snabbt. När Sofia var stilla med handen och red fram till bettet tog hon det bra och rörde sig också fint när hon slappnade av. Kan också tillägga att Sofia har sagt minst fem gånger efteråt att hon blev alldeles kär. Det var ju roligt! Jag låter henne rida ett par dagar så hästen inte får för  mycket signaler. Jag har ingen brådska även om jag är nyfiken såklart.

Själv har jag ridit Affe, med fokus på att få igenom halvhalter och få honom mer loss i nacken. Tyvärr tenderar han att fastna lite där vilket kan inbjuda till ”tygelridning”. Tyckte i alla fall att det blev mycket bättre och han såg fin ut på kvällens lektion. Tog också ett kort pass med Zigge, och han var superfin! Nu får man rida med lite mer ben, men det är endast positivt tycker jag. Provade att byta galopp idag och till vänster var det rent på hjälpen (men inte på tygeln…) och till höger var det ”bästa” ett efter bak. Men även om han blir spänd i bytena så är det i alla fall inte ”full sken på sniskan” längre, så nu kanske man kan smyga in det lite mer. 🙂

Sedan var det bara Anea kvar och kan väl konstatera att det inte är det minsta kul att rida efter att hon har haft vilodag. Kan också konstatera att jag tydligen fortfarande (efter alla år) tror att jag ska kunna hoppa upp och rida ”som vanligt” ändå. Utan djupare analys kring det känner jag mig inte alls sugen på att tävla redan på söndag. Känns som om jag börjar hitta mer kvalitét på träning men är lost just nu när jag är själv. Förmodar / hoppas att det är en fas, men inte en fas jag är så taggad på att tävla i. Dessutom fick jag starttid 21.00 i Eskilstuna, och där gick liksom luften ur mig…. Kanske bättre att lägga krutet på endast träning ett tag till? Vi får se mot slutet av veckan helt enkelt.

Sammanfattningsvis  kan jag konstatera att det är tur att man har flera hästar att rida! Oerhört tacksam över det eftersom det går upp och ner med dem alla… En del av tjusningen och skälet till att man fortsätter tror jag.