Hästägarkurs

Jag planerar en teorikurs under våren. Den är såklart öppen även för dig utan egen häst!

Teoretisk kurs för dig som är på väg att köpa häst eller just har gjort det – eller för dig som helt enkelt vill fördjupa dig i handhavandet av hästen utöver ridningen. Kursen är uppdelad på tre tillfällen:

11 mars
1 april
22 april
18.00-20.00

Kursen är teoretisk med vissa praktiska moment. Vi kommer bl.a. att gå igenom:

– Visitation samt saker att tänka på inför veterinärbesöket. Ett lämpligt stallapotek och vad det innehåller.
– Benlindning för träning samt stallbandage.
– Häst vid hand.
– Lastning på ett säkert sätt.
– Longering samt enklare bedömning av gångarter, tempo och form i samband med detta.
Beroende på förkunskaper kan kursen även innehålla andra moment.

Begränsat antal platser.Kostnad: 1500 kr för hela kursen, inklusive fika.
Anmälan görs till info@ryttarutbildning.se
Ange fullständigt namn och postadress. Avgiften faktureras.

Ny häst

Igår flyttade det in en ny häst! En valack som heter Don Mistral, född 2011 e. Blue Hors Don Romantic. Han är startad upp till MsvB. Till att börja med får jag låna honom i ett halvår, för eventuellt senare köp. ”Haken” är att han har en rörelsestörning som kallas tuppspatt. Han har fått detta i samband med en olycka i hagen. Det är inte smärtsamt för hästen, men det ger en ”ryckig” rörelse i hasen. På den här hästen syns det bara i skritt och det är inte hela tiden, men det gör det svårt att tävla dressyr eftersom det ger låga poäng i skrittmomenten. Jag tror och hoppas att han istället kan göra ett jobb som lektionshäst, eftersom han är väldigt fin i övrigt. Dessutom är han supersocial och gullig! Det är dock viktigt att tänka på att vara försiktig när man kratsar hovarna eller flyttar honom på gången, eftersom han även då kan ”rycka” med benet.
Jag hoppas att han ska trivas hos oss!

Ny termin

Idag startar en ny ridtermin. Jag kommer att lägga ut lappar i sadelkammaren där ni gärna får skriva ner era terminsmål. Om någon vill prata mer med mig om detta är det bara att ni säger till!

Det finns ett par nya kurser att boka på hemsidan, gå in där och titta!

Saker jag planerar med inte riktigt har fått in i schemat ännu är:
– Programträning.
– En mini-clinic med tema dressyrbedömning som är öppen även för er som inte rider här regelbundet.
– Eventuellt en teorikurs för nyblivna eller kommande hästägare (och andra som är intresserade förstås.) Vet inte hur stor efterfrågan på detta är, även om jag tror att behovet finns. 😉 Hör gärna av dig om du är intresserad! (Saker som kan ingå är longering, häst vid hand, lastning, linda ben etc.)
– Något tillfälle där jag rider och eleverna får sitta upp efter mig, för att lättare ”hitta känslan”.

Idéer är det inte brist på, jag ska bara hitta tiden, samt veta vad jag ska prioritera. Återkoppla gärna om du har egna idéer!

Välkommen!


Inför terminsstarten

Jag har en extra vecka efter alla helger för att hinna med lite fix inför terminsstarten. Dels behöver jag det för min egen del eftersom jag bara har varit helt ledig två dagar, men också för att gå igenom hästarna lite extra. På torsdag kommer veterinären och vaccinerar alla samt kollar tänderna. Några hästar vet-checkas (det måste planeras så att det funkar med ev vila och igångsättning) eller får massage etc. Det görs såklart löpande under terminen också, men det är skönt att passa på under lugnare perioder. Jag ska även gå igenom alla foderstater, frisera och klippa några hästar. Vanligtvis sätter de mer vinterpäls, men jag antar att värmen har gjort att de inte har blivit fullt så lurviga.

Däremot har jag inte hunnit fakturera..! Men jag har inte glömt bort det om ni trodde det. Jag måste ta tag i det med, men lite jul-koma har drabbat även mig och jag har prioriterat att ta det lite lugnt faktiskt.

Under jul och nyår har jag inte haft kurser i år, utan mest privatlektioner. Väldigt kul att flera har passat på att boka några dagar i rad! Jättebra att kunna följa upp med flera pass på samma häst.

Terminen börjar måndag den 13, så ses vi inte innan så kör vi igång då!

Året runt på Wreta gård

En bild från varje månad under 2019 på Instagram. Där delar jag bilder på hästarna och även från gården. In och följ srhastochryttarutbildning om du inte redan gör det!

Januari förra året såg lite annorlunda ut än januari i år….

Februari var också vit, tydligen. Jag tror inte att det kommer någon snö alls den här vintern.

I mars började det bli vår!

I april började det komma lamm. Förra året fick vi 15 stycken, flest hittills! Det blev fler tvillingar och trillingar än vanligt, vilket sannolikt berodde på torkan sommaren innan. Vi blev tvungna att stödutfodra mer pga det, och när regnet kom tillbaka så exploderade gräset, så de tackorna fick i sig rejält med näring.

En maskrosboll i maj.

Höskörd i juni.

Mysig uteritt i juli. Oerhört vackert!

I augusti börjar grannarna skörda även på sädesfälten. Jag tycker att halmbalarna är vackra på något vis.

Underbara solrosor i september! Ska odla ännu fler i år tänker jag mig…

Uteritt i oktober. Hösten kändes kort förra året, det hann knappt bli gult på träden innan det var över..

November. Innan det blev så lerigt tog jag en fin, dimmig bild bakom ridhuset.

På nätet kan man ju välja sina sanningar. Och jag vill inte tänka på leran och regnet under december, det var hemskt. EN dag var det såhär fint och soligt och med lite snö, så det får bli bilden för december. Tillrättalagt.. 😉

Året 2019

Ett nytt år har just börjat, och det är dags att summera 2019. Det känns bra med en nystart, då 2019 var ett ganska jobbigt år på flera sätt, inte bara för mig, utan det verkar ha varit det för många av någon anledning. Vi får hoppas att 2020 ser ljusare ut!

Årets största händelse och milstolpe bör ha varit att jag firade 10 år som egenföretagare. Vi hade öppet hus, riduppvisning och en stor fest i ridhuset. Vi invigde också ett litet gårdsmuseum med saker från Wreta som vi har sparat. Det blev väldigt lyckat, tusen tack till alla som hjälpte till, till alla som kom och för fina presenter!

En annan stor händelse är att jag (ihop med Marianne Granlind) köpte ett ”framtidshopp” i Bon Chérie, som är en riktigt fin fölunge. Det var inget jag hade planerat för, men eftersom Anea förlorade sitt föl i somras (årets största sorg) så kändes det ändå rätt att köpa ett annat föl nu när jag var inställd på att få göra ”hela resan” med en häst från början. Det blir såklart inte samma sak som att ha fött upp en häst själv, men nära nog! I sommar tar vi henne till fastlandet (hon bor på Gotland nu), men tanken är då till en lösdrift så att hon kan växa till sig där.

Jag kan också lägga till MsvB-domare till mitt CV nu, det känns roligt! Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften att vara domare, och jag vet att det behövs massor av tid för att få rutin. Precis som med ridning eller att undervisa, man kan verkligen inte bli fullärd när det gäller hästar. Och det är väl det som är anledningen till att man fortsätter envist i ur och skur, motgångar till trots.

På tävlingsfronten blev det ett gäng hästar tävlade, men ett fåtal gånger. Jag saknar att ha en häst att satsa på, vilket är något jag verkligen skulle behöva förändra under närmsta framtiden. Svårigheten ligger dock i att jag inte kan köpa något till mig själv just nu. Det kommer ju ta ett tag innan ”Bonnie” är tävlingsklar och jag vill verkligen upp i klasserna igen. Beslutet att inte fortsätta med Anea står jag dock fast vid, hon trivs bättre med att vara läromästare åt mina elever nu och gör ett toppenjobb i verksamheten.

Jag har i alla fall gjort några starter i år så att jag håller igång. Gloria gick MsvC och MsvB2 på fina % och placering, Zalmiac LA3 och MsvC med rosett i LA, Qurre och jag kom 4:a i vår första gemensamma start i MsvC (jag tänkte göra någon till, sedan vill jag gärna att någon elev tävlar). Cesar är kvalad till MsvB men vi får se om jag ska ge mig på det eller inte. Grodan hann starta en gång och kom 3:a i MsvC med en bra % och känsla. Tyvärr har hon ju visat sig ha en del skavanker som jag skrivit om tidigare, och som jag nu försöker få ordning på. Jag vet inte om jag kommer dit, men jag hoppas det, eftersom det är en häst jag verkligen gillar.

På gården är årets största investering solpaneler som nu sitter på stall-taket. Det känns bra att bidra med något konkret för ett bättre klimat. Vi försöker att jobba på med de saker vi kan för en bättre miljö och jag hoppas det kan inspirera andra också.

En rolig sak i år var resan till Tyskland och att återse gården där jag började min ”hästresa” mer på allvar. Jag har alltid tänkt att det vore kul att åka tillbaka, så det var jättekul att vi blev ditbjudna på gårdens 50-årsfest.

Det känns som om det här året för mig har varit mycket reflektion, summering och funderingar kring vad jag har gjort, var jag är idag och vart jag vill. Det blir kanske så efter 10 år. Resan till Tyskland var en bra påminnelse om vad jag har åstadkommit, med tanke på var jag började. Grunden idag är jag nöjd med, men däremot behöver jag komma till klarhet med nästa steg, så att jag har något att jobba mot, annars behåller jag inte skärpan. Jag tycker de senaste två åren har känts som en paus, och jag trivs inte med det.

Förhoppningsvis blir 2020 en liten nystart. Jag ska naturligtvis ta tillvara det jag har och förvalta det, men jag vill också ta nya tag med min egen och företagets utveckling. Jag är inte direkt den som slår mig till ro…

Självklart vill jag avsluta med att tacka alla er som rider hos mig eller är inackorderade, samt vänner och familj som stöttar och hjälper mig på olika sätt att göra detta möjligt. Med förhoppning om ett riktigt bra, nytt år!

God jul!

En sen julhälsning till er alla innan jag somnar. Jobbar hela julen så det blir inga sena kvällar för mig.

Hoppas ni har haft en bra julafton och att ni får en fortsatt fin julhelg!

Lyckades ta årets julkort den enda dagen i december när det var sol och snö. 😉

Lucka 24 – allt hänger ihop

Hoppas att ni har fått inspiration av de övningar som jag har lagt ut under december. Jag har försökt att bygga på övningarna bit för bit så att det ska gå att se någon slags röd tråd. Övningar bygger ju ofta på varandra och allt hänger samman. Jag tycker att det är viktigt att man som ryttare lär sig att behärska olika rörelser och moment, men det är viktigt att komma ihåg syftet med övningarna, nämligen att göra hästen mer lösgjord, starkare, mer rakriktad etc. Det är inget självändamål att rida rörelser, utan syftet är ju helt enkelt att hästarna ska bli mer ridbara.

Tänk också på att backa tillbaka om det inte fungerar. Ibland kan det räcka att göra en övning i skritt istället för i trav. Ibland behöver man renodla hjälperna, kontrollera gas och broms osv, innan man går på övningen igen. De flesta gånger när man ”kör fast” i en rörelse så är det för att grunden inte fungerar. T.ex: en häst som inte bjuder framåt för skänkeln kommer inte heller gå åt sidan särskilt bra i en skänkelvikning. Försök alltid att fundera på vad som inte fungerar och varför, istället för att jobba med ”symptomlindring” när du rider.

En liten summering som avslutning blir att påminna om utbildningsskalan:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


Dessa steg bygger på varandra och är bra att ha i bakhuvudet under varje ridpass.


Hoppas att ni får en fin jul och att ni har haft behållning av julkalendern!
Ni får gärna kommentera om ni har gjort några övningar, haft användning av någon av luckorna eller kanske har någon fråga!

God Jul!


Lucka 22 – en enkel väg till enkla byten

Efter förra övningen med galoppfattningar så går vi vidare med enkla byten. Enkla byten finns i MsvC och MsvB-programmen och är förberedande för galoppombyte i språnget.
Ett enkelt byte innebär att du rider i t.ex. höger galopp, saktar av till skritt och skrittar 3-5 steg, varpå du sedan fattar vänster galopp.

Det låter ju inte så svårt, eller hur? Det är det inte heller, förutsatt att hästen är tillräckligt stark och har börjat med en del samlande arbete, och att ryttaren har lite ordning och reda på hjälpgivningen för man behöver vara lite snabb.

Jag tycker att det är bra att förbereda sig genom att först rida galopp – skritt – galopp i ett och samma varv, antingen på rakt eller böjt spår. Om du inte kan göra övergången från galopp till skritt så kan du inte heller göra ett enkelt byte. För att komma ner direkt i galopp så behöver du samla galoppen innan, vara noga med att du själv inte faller fram, och se till att ha hästen ”framför dig” även i övergången. Om hästen blir för lång och låg och hamnar på bogarna så ramlar den oftast ner i trav. Om du ska komma ner i skritt behöver du ”få tag” på bakbenen. (Det behöver du i och för sig även när du ska ner i trav, men där kan man liksom komma undan med lite slarv…)

Nästa steg är att göra ett enkelt byte på en rak linje, antingen på en kort diagonal eller genom att vända över ridbanan. Övningen går att göra i flera steg. Till att börja med kan du rida i trav, sakta av till skritt (räkna stegen) och sedan komma fram i trav igen. Nästa steg kan vara trav – skritt – galoppfattning, och sista steget är ett riktigt enkelt byte. När du övar så är det alltid bättre att lägga in fler skrittsteg än 3-5 till en början, för att hinna få kvalitet i skritten samt möjlighet att förbereda en ny fattning. När det känns lätt så rider du ett korrekt enkelt byte, dvs så som det ska vara på tävling.

Ett extra tips: för att få en bra fattning behöver du ha hästen eftergiven i nya galoppsidan samt med bra kontakt på nya yttertygeln. Detta förbereder jag redan innan jag går ner i skritt! Dvs om jag kommer i höger galopp så rider jag hästen mot min nya yttertygel (som då kommer att bli höger) redan före avsaktningen. Då kommer det att krävas en kortare förberedelse för nya fattningen! Dessutom blir det ännu mer förberedande för ett riktigt byte i språnget så småningom.

Lycka till!

Enkla byten är perfekt att rida även utomhus. På en grusväg kan du göra flera i rad för att träna både snabbhet och lydnad, och du kommer märka ännu tydligare om din häst är sned.

Lucka 18 – kombinera övergångar och sidvärtsrörelser

I den här övningen kombinerar vi sidvärtsrörelser med övergångar. Mer konkreta tips gällande övergångar finns i lucka 16 ifall du har missat det.

I den här övningen rider man skänkelvikning på diagonalen eller öppna på långsidan. Lämpligt kan vara att börja med bara skänkelvikningen. Rörelsen rids i trav, med en övergång till skritt mitt på ett par steg, och sedan trav igen. I övergången ska du fortfarande bibehålla samma tvärning som i traven.

Man kan sedan ta bort övergången och göra en tempoväxling istället. Jag tycker det här är nyttigt för ryttarna, dels för att koordinera hjälperna, men också för att det är lätt att gå in i en övning och sedan glömma att inverka under rörelsen.

Man kan dels förbättra sidvärtsrörelsen med hjälp av övergångar och tempoväxlingar (mer gymnastik), men man kan också vända på det och få bättre övergångar genom att flytta hästen något i övergången. Det kan hjälpa ryttaren att bibehålla formen tycker jag. När det väl fungerar är det dock viktigt att även kunna bibehålla spårning i övergången, så att man inte tar för vana att alltid flytta hästen, för till slut kan den börja ”fly” åt sidan. Men för att korrigera en spänd övergång t.ex. kan man ta hjälp av några steg skänkelvikning eller öppna. Då får du lättare en mjuk övergång där du kan behålla en bra eftergift.

Lycka till!