Sammanfattning av rid – och yogakurs

Här kommer en  ordentlig sammanfattning efter helgens kurs! Det var en kurs med tema ryttarens sits och inverkan, i kombination med yoga för att öka rörlighet och kroppsmedvetenhet. Helena Starkenberg som driver Yoga Blue Zense höll i yogan och var också med och red. Det var ett roligt och givande upplägg både för ryttarna och oss instruktörer, och det blev också bra resultat av att vi verkligen fokuserade på detaljer och hann prata igenom korrekt position / hjälpgivning mm.
Första dagen inledde vi med ett ridpass i grupp där ryttarna mest fick ”komma igång”, hitta hästarna och positionen i sadeln. Jag brukar vara noggrann med att man sitter mitt över och hittar jämnvikt i sadeln. Efter ridningen blev det ett pass yin yoga hemma hos mig (tur att man bor stort!). Denna typ av yoga fokuserar på stretch av bindväven och man håller varje position i ca 3-5 minuter. En bra form av avslappnande yoga som nog gjorde att alla sov gott sedan!
Mat är ett viktigt inslag (det har ni nog märkt)! På fredagen blev det halloumiburgare med små potatisar från egen skörd. Till efterrätt en sommarpaj av blandade bär.
Dag två inledde vi med sitsträning på lina, ca 30 min enskilt. Det här är bra dels för att man som ryttare hinner fokusera mer på sig själv, och jag hinner också se mer detaljer som annars är lätt att missa.
Lunch åt vi på Nut House, som bjuder på både god mat och en härlig miljö!
Andra passet yoga kunde vi köra utomhus, det var extra skönt tycker jag! Blir en extra dimension på det hela. Det här var ett mer fysiskt pass med fokus på core och det är ju viktigt för ridningen. Vi red direkt efter det här passet och det var nog bra, för alla var avslappnade och också väl uppvärmda!
Lite bubbel innan lördagens middag, som bestod av hemodlade rotfrukter, sallad, bondbönor och eget lammkött.
På söndagen blev det två pass ridning och därefter avslutade vi med lunch. Första ridpasset fokuserade vi på korrekt handställning, och andra passet blev det ridning utan stigbyglar – ett givet inslag på en sitsträningskurs. Jag var dock snäll som sparade det till sist. 😉
Tre av deltagarna efter avslutad kurs.
Avslutningsvis ett fint omdöme som vi fick på Instagram.
Ni som blev sugna kan kolla in nästa kurs på hemsidan. Vi har bokat en helg i november med exakt samma upplägg. Troligen kommer dock båda yoga-passen då hållas inomhus… 🙂

Terminsstart 14 augusti

Tiden går som vanligt för fort… Bara en dag kvar av juli! Jag tyckte ju att sommaren just började. (I min värld är dock augusti också en sommarmånad, även om vissa verkar räkna det som höst?) Har haft en väldigt bra sommar, såhär långt. Hoppas det gäller även er! Kursen med ridning och yoga i helgen blev väldigt lyckad, kommer skriva ett längre inlägg om det när jag har mer tid.

Nu har jag ägnat förmiddagen åt kontorsjobb, och vill påminna om att terminen startar 14 augusti igen, ifall ni har missat det!
Det kommer datum för kurser så småningom, men jag vill se lite hur jag ska tävla själv först osv. Ni som är flera och vill rida ihop på en kurs får gärna göra en förfrågan. Datumen brukar ta slut snabbt som ni vet.

Utveckling

Jag har inte haft så mycket inspiration till att skriva långa inlägg, det blir desto mer bilder just nu istället. Här kommer ett gäng bilder på Affe, som jag har lagt lite extra krut på sista tiden. Har tömkört honom en del, vilket har varit ett bra sätt att komma åt honom lite bättre på faktiskt. Han har ju haft lite svårt att ”hänga ihop” i övergångarna och blir lätt lite spänd / kort i formen. Målet är att få honom att stretcha överlinjen och att kunna slappna av mer. Det börjar bli bättre och jag har haft några pass nu när jag kunnat rida en betydligt fräschare trav och rundare galopp. Han känns också mer liksidig, även om det är hel del jobb kvar där. Jag hoppas jag hinner rida honom lite mer ett tag till, så att han stärker sig i det här. Det är ganska klurigt att jobba med hästar som ska gå på lektion med olika ryttare som ger olika signaler, samtidigt som jag vill att de ska utvecklas framåt, men det går med lite planering och om man också är konsekvent som instruktör. Men, det är A och O att rida igenom dem själv, och bäst resultat blir det om man intensiv-kör en period. De hästar som ”kan jobbet” och har varit här länge brukar jag dock bara rida igenom korta pass här och där, ibland räcker det med en kvart.
Jag har försökt att jobba med att variera formen, och även tempot. Nu när vi kan rida ute är det toppen att även kunna stå upp och rida lite fräschare, för att sedan sätta tillbaka i arbetstempo / form igen.
Här ser man ganska bra skillnad på att han söker sig framåt / nedåt (vilket han har svårt för) och en form  där han är mer samlad.
Lite samma jobb i traven.
Galoppen är lite bättre än traven, men det är ju rätt naturligt om man har varit hopphäst. Jag tror det finns lite mer trav i honom, men det tar nog tid innan han fixar att bära sig och samtidigt gå i ett lite friskare tempo. Nu är det i alla fall en mjukare och mer elastisk känsla än tidigare.

Hjälp på söndag?

Finns det någon som har tid att hjälpa mig ta in hästarna på söndag em runt 16 eller 17-tiden? Ska tävla precis då… Tar nog inte mer än ca 30 min eftersom vädret ska vara fint, så inga täcken eller likn.

 

Byten i varje

Har tränat för Nina idag och nu är det dags för nästa steg med Anea. Bättre sent än aldrig! Vi har försökt trampa lite sporadiskt då och då, men hon har inte känts mottaglig förrän nu egentligen. Passage är lättare. Byten i varje har vi testat typ två gånger och det är nog svårare för mig än för henne (är för långsam).

Idag fick Nina sitta upp först. Hon har inte ridit henne på tre (?) år så det var dags tyckte jag. Betyget var att hon var mjuk i ryggen och numera rolig att rida (!). Nina jobbade mest med att få Anea lite mer lösgjord och kvickare. Jag red efteråt och då var fokus på piaff och passage, fast piaff är det ju inte ännu… Nu är jag glad att hon är mer reaktionssnabb, men ofta vill hon mest guppa upp med bakdelen. När hon sätter sig så blir det istället för mycket. Nina tyckte att jag skulle låta henne gå mer framåt och försöka få rörelsen genom kroppen – nu fastnar det någonstans i bogar och hals… Min känsla är att jag måste vara snabbare i handen så hon inte fastnar, och att hon måste lyfta mer på frambenen. Nu lyfter hon mer på bakbenen och frambenen ”hinner inte med”.

Passagen är som sagt lättare, och idag var nog bästa känslan hittills för jag tyckte att hon klarade av att stanna kvar mer själv och med mer spänst.

Sedan provade vi att byta i varje ett par gånger. Nu i början är det bara ett byte åt varje håll som gäller, alltså inte flera i rad. Läxan är att klara att göra så flera gånger på en långsida för att sedan kunna sätta ihop det på sikt. Detta är bättre än att t.ex. försöka göra tre på en gång (med risk för att det tredje blir för dåligt). Nu ska jag öva på att bli snabbare i skänkeln. Det var länge sedan jag bytte i varje och det går inte att vänta med hjälpen tills bytet är klart, jag måste alltså ge hjälpen för nästa byte innan det första är klart. När jag gjorde rätt så kändes det dock som om Anea aldrig gjort annat – så det där ska vi väl kunna lära oss så småningom. Tänk ändå att man kan komma till detta med en häst som har haft så vansinnigt svårt att lära sig byta!

Här är förresten en artikel från Hippson om Nina. Jag fick också vara med på ett hörn – fast jag har tydligen missat att jag har en 2:a placering i Lag-SM… 😉

Utveckling

Ibland är det läge att göra en liten avstämning och påminna sig själv om var man började. Jag har rotat igenom lite gamla bilder på Anea för att jämföra – och det finns ju en hel del bilder att gå igenom efter 9 (?) år ihop. Jag är förvirrad som vanligt när det gäller år. Hon måste ha kommit till mig 2008 när jag jobbade på Arphus. Startade väl företaget 2009 och vi gjorde vår första start ihop 2010. Det borde stämma. I princip enda bilden från Arphus. Tog tyvärr inga bilder på den tiden… Mobilkameran var knappt uppfunnen. Här är ett inlägg om hur hon hamnade hos mig.
2010 red vi LA6 (motsv MsvC). Vi red i lag för Gripens Ryttarförening och var placerade i alla starter, som bäst 2:a på 71%. Laget vann! Det var över förväntan faktiskt.
2011 red vi MsvB. Det gick väl sådär… Vi tog oss från 55% till 62%. Det var svårt med bytena på henne. Vi tragglade väldigt mycket med det kan man säga. Bilden är från Sorunda och kanske ovanligt dålig till och med från den tiden men hon var ju rätt spinkig alltså…

2012 gnatade vi på i MsvB4. Här på Wallstanäs i sept där vi verkar ha kommit 4:a på 67% – det började släppa lite.

2013 började bra med att vi vann MsvB4 på Lejondal på dryga 69%. Första bilden är från en MsvB5 på Segersta. Andra bilden från Vallentuna. De två undre från MsvA-debuten samma år. Det är en speciell känsla att ta på sig hatt och frack första gången!
2014 blandade vi MsvB (där vi då hade flera placeringar) med MsvA och debut i StG. Här börjar hon ju se lite bättre ut men fortfarande ganska kantig. Det har alltid varit svårt att få henne att bygga muskler tyvärr.
2015 började med MsvA på 59% för att jag tappade hatten och red fel väg… Efter det flöt det på bättre med placeringar i MsvA och StGeorges, deltagande i Lag-SM på Strömsholm (en riktig milstolpe, fast roligt var det inte – trodde jag skulle dö) samt debut i Int1 på godkänd%. Bra år – bra utveckling. Här började det bli lite roligare att rida kan jag säga!
Förra året började hon se ut mer som en ”häst”! Vi vågade rida Int1 på Strömsholm (och det var roligare att rida där denna gång). Man har ju drömt om att rida på den banan sedan man var liten och åkte på Pingsttävlingarna (som det hette då…)!
Vi rundade av med vinst i StG på Gömmargården. Det här är ingen rosettplockare eller gångartshäst. Jag har tänkt släppa henne så många gånger för det är så svårt. Ändå tycker jag det är fantastiskt hur mycket man kan göra med bara hårt arbete och grundjobb. Och att det går att ändra så mycket på en häst som inte ens gick att rida i stadig form när jag fick henne. Jag lär mig så himla mycket av det här, men jag hade inte orkat om jag inte haft andra hästar att rida samtidigt, det ska jag ärligt säga. Nu får vi se om jag kan lära henne lite till?
Avslutningsvis: min första tävling och den senaste. Inte samma häst.

Gårdagen

Igår var en bra jobb-dag, där allt flöt på så som jag hade tänkt. På förmiddagen red jag en kort stund på Fantasi och hon kändes fin. Har inte ridit henne på länge, så blir glad att hon ändå känns mjuk och ridbar direkt när jag hoppar upp! Iffi och Affe red vi ut på, vilket verkade uppskattat – särskilt av Affe som bockade lite i galoppen. Gulligt om det inte går överstyr, men han skulle aldrig göra det för att slänga av eller så utan det var en glädjeyttring. Även Calle reds ut av en elev. Jag försöker få ut hästarna en dag i veckan, men ibland går det inte – särskilt svårt är det under vintern såklart. Det är viktigt att variera träningen, både för hållbarheten, men även för att hålla hästarna motiverade!

Sofia red också en kort stund på Qurre. Normalt sett brukar jag inte rida första dagen, utan kanske longera dag två t.ex, men nu uppfattar jag det här som en lugn häst och han hade inte heller en lång resa hit eller så. Han skötte sig faktiskt hur bra som helst, och såg bättre ut nu än när Sofia var med och provred honom, så det var ett bra betyg!

På eftermiddagen kom Nina hit och jag tränade med Anea och Zigge. Båda var fina! Anea kändes mjuk och okomplicerad och väldigt påverkbar. Vi har ju haft två lite lugnare veckor efter tävlingarna och hon verkar ha mått bra av det. Ska jobba vidare med att hon är framme för skänkeln hela tiden – nu är det lite ”av och på” även om helheten känns väldigt bra.
Zigge var också fin och mer igenom än tidigare. I måndags fick jag tyvärr ingen bra känsla alls, han var spänd och uppvarvad redan i stallet av någon anledning. Igår var han dock bra från start och jag kunde rida i en rundare form och lugnare tempo än jag kunnat innan. Han är lite lurig för han går gärna avknäppt och krullar ihop sig, men det går inte bara att ”ta upp huvudet” för att lösa problemet, utan det handlar ju om att han ska ta skänkeln. Nu kunde jag rida i en rund och bra form med kontakt och bra driv bakifrån, vilket kändes bra.

Ja, det var min onsdag det. Grodan fick vila. Måste hitta en annan sadel så hon får ta det lite lugnt tills det problemet är löst. Tänker att vi rider ut eller longerar så det inte blir så höga krav på henne.