Sammanfattning av veckans lektioner

Den här veckan har jag haft bra flyt med lektionerna (tycker jag själv)! Särskilt glad blir jag av att ha ambitiösa elever, som också lägger ner lite extra tid och t.ex. kommer veckan därpå med en analys och egen uppföljning av tidigare pass. Enda sättet att utvecklas är ju faktiskt att ta eget ansvar!

Några extra ljuspunkter:
Anna fick prova sina första galoppombyten med Calle. (Och jag har även noterat på Instagram att Ridhandboken åkte fram dagen efter!)
Lena fick prova Anea med nya sadeln och blev alldeles lyrisk. Känns extra roligt att andra också märker skillnaden. Och dessutom tror jag att det är viktigt att eleverna får en förståelse för helheten – det är inte att ”bara rida” – utrustning, träningsupplägg mm gör också stor skillnad. Det är viktigt att förmedla tycker jag – jag vill inte bara lära ut ”ridning”.
Snodde den här bilden av Ulrika – som sammanfattade hennes ridpass i tisdags:
(Var 17 hon nu har hittat den texten? Mitt i prick efter ett bra ridpass.)

Idag har jag haft ett dagläger, och det gick också bra. Vi har jobbat med skänkelvikning och förvänd galopp i huvudsak. Jag tyckte dock att Fantasi var så fin, så hon och Jenny fick rida en liten galoppsax (som den ligger i StG). Duktigt tycker jag! (Inte så bra filmat, men ändå)

Helgen i bilder

Fredag: drop in och några privatlektioner. Red Anea på förmiddagen och hon var riktigt fin! Uteritt i solen på eftermiddagen. Älskar hösten sådana dagar!
Lördag: Dagläger som gick väldigt bra, både hästar och ryttare var duktiga. Anea gick med ett pass och det var kul att se henne med nya sadeln och en elev. Skillnad!! Regnigt och lerigt på eftermiddagen, blöta täcken, hål i skorna… en dag när hösten är mindre kul. Avslutade lördagen med en födelsedagsmiddag hos en vän. Hon hade gjort så himla god mat! Kom hem rätt sent eftersom jag för en gångs skull inte hade en tid att passa dagen efter.
Söndag: Sovmorgon – och det bästa: ligga kvar och läsa i sängen! Har just avslutat frukost (!) eller snarare brunch kanske… Ska fixa med småsaker hemma, men inga tider att passa – förutom att vi bokade in bio precis. Perfekt idag när det regnar. Men imorgon får det gärna bli sol igen…. 🙂
Hoppas ni också har (haft) en bra helg!

Idag har jag en hel del hästar att rida på förmiddagen, så det blir korta pass bara. Några inackorderingar ska också ha hjälp med promenad / longering, men som tur är har jag ju bra personal så vi borde hinna allt. Jag ska nämligen iväg i eftermiddag och hålla träningar borta, så det går en massa tid där. Det ska dock bli roligt! Jobbar ju mest hemma, och lite omväxling skadar inte. I helgen är det kurs lör-sön så jag ska hinna handla mat och förbereda lite också inför det. Kom på att jag även behöver hinna titta en stund när min stalltjej rider program – hon ska debutera på dressyrbanan imorgon med sin häst! Dags att sätta fart med andra ord. Blir multitasking idag. Eventuellt kommer det upp film ikväll från min träning med Grodan igår också.

Trevlig fredag!

Sammanfattning av rid – och yogakurs

Här kommer en  ordentlig sammanfattning efter helgens kurs! Det var en kurs med tema ryttarens sits och inverkan, i kombination med yoga för att öka rörlighet och kroppsmedvetenhet. Helena Starkenberg som driver Yoga Blue Zense höll i yogan och var också med och red. Det var ett roligt och givande upplägg både för ryttarna och oss instruktörer, och det blev också bra resultat av att vi verkligen fokuserade på detaljer och hann prata igenom korrekt position / hjälpgivning mm.
Första dagen inledde vi med ett ridpass i grupp där ryttarna mest fick ”komma igång”, hitta hästarna och positionen i sadeln. Jag brukar vara noggrann med att man sitter mitt över och hittar jämnvikt i sadeln. Efter ridningen blev det ett pass yin yoga hemma hos mig (tur att man bor stort!). Denna typ av yoga fokuserar på stretch av bindväven och man håller varje position i ca 3-5 minuter. En bra form av avslappnande yoga som nog gjorde att alla sov gott sedan!
Mat är ett viktigt inslag (det har ni nog märkt)! På fredagen blev det halloumiburgare med små potatisar från egen skörd. Till efterrätt en sommarpaj av blandade bär.
Dag två inledde vi med sitsträning på lina, ca 30 min enskilt. Det här är bra dels för att man som ryttare hinner fokusera mer på sig själv, och jag hinner också se mer detaljer som annars är lätt att missa.
Lunch åt vi på Nut House, som bjuder på både god mat och en härlig miljö!
Andra passet yoga kunde vi köra utomhus, det var extra skönt tycker jag! Blir en extra dimension på det hela. Det här var ett mer fysiskt pass med fokus på core och det är ju viktigt för ridningen. Vi red direkt efter det här passet och det var nog bra, för alla var avslappnade och också väl uppvärmda!
Lite bubbel innan lördagens middag, som bestod av hemodlade rotfrukter, sallad, bondbönor och eget lammkött.
På söndagen blev det två pass ridning och därefter avslutade vi med lunch. Första ridpasset fokuserade vi på korrekt handställning, och andra passet blev det ridning utan stigbyglar – ett givet inslag på en sitsträningskurs. Jag var dock snäll som sparade det till sist. 😉
Tre av deltagarna efter avslutad kurs.
Avslutningsvis ett fint omdöme som vi fick på Instagram.
Ni som blev sugna kan kolla in nästa kurs på hemsidan. Vi har bokat en helg i november med exakt samma upplägg. Troligen kommer dock båda yoga-passen då hållas inomhus… 🙂

Terminsstart 14 augusti

Tiden går som vanligt för fort… Bara en dag kvar av juli! Jag tyckte ju att sommaren just började. (I min värld är dock augusti också en sommarmånad, även om vissa verkar räkna det som höst?) Har haft en väldigt bra sommar, såhär långt. Hoppas det gäller även er! Kursen med ridning och yoga i helgen blev väldigt lyckad, kommer skriva ett längre inlägg om det när jag har mer tid.

Nu har jag ägnat förmiddagen åt kontorsjobb, och vill påminna om att terminen startar 14 augusti igen, ifall ni har missat det!
Det kommer datum för kurser så småningom, men jag vill se lite hur jag ska tävla själv först osv. Ni som är flera och vill rida ihop på en kurs får gärna göra en förfrågan. Datumen brukar ta slut snabbt som ni vet.

Utveckling

Jag har inte haft så mycket inspiration till att skriva långa inlägg, det blir desto mer bilder just nu istället. Här kommer ett gäng bilder på Affe, som jag har lagt lite extra krut på sista tiden. Har tömkört honom en del, vilket har varit ett bra sätt att komma åt honom lite bättre på faktiskt. Han har ju haft lite svårt att ”hänga ihop” i övergångarna och blir lätt lite spänd / kort i formen. Målet är att få honom att stretcha överlinjen och att kunna slappna av mer. Det börjar bli bättre och jag har haft några pass nu när jag kunnat rida en betydligt fräschare trav och rundare galopp. Han känns också mer liksidig, även om det är hel del jobb kvar där. Jag hoppas jag hinner rida honom lite mer ett tag till, så att han stärker sig i det här. Det är ganska klurigt att jobba med hästar som ska gå på lektion med olika ryttare som ger olika signaler, samtidigt som jag vill att de ska utvecklas framåt, men det går med lite planering och om man också är konsekvent som instruktör. Men, det är A och O att rida igenom dem själv, och bäst resultat blir det om man intensiv-kör en period. De hästar som ”kan jobbet” och har varit här länge brukar jag dock bara rida igenom korta pass här och där, ibland räcker det med en kvart.
Jag har försökt att jobba med att variera formen, och även tempot. Nu när vi kan rida ute är det toppen att även kunna stå upp och rida lite fräschare, för att sedan sätta tillbaka i arbetstempo / form igen.
Här ser man ganska bra skillnad på att han söker sig framåt / nedåt (vilket han har svårt för) och en form  där han är mer samlad.
Lite samma jobb i traven.
Galoppen är lite bättre än traven, men det är ju rätt naturligt om man har varit hopphäst. Jag tror det finns lite mer trav i honom, men det tar nog tid innan han fixar att bära sig och samtidigt gå i ett lite friskare tempo. Nu är det i alla fall en mjukare och mer elastisk känsla än tidigare.

Hjälp på söndag?

Finns det någon som har tid att hjälpa mig ta in hästarna på söndag em runt 16 eller 17-tiden? Ska tävla precis då… Tar nog inte mer än ca 30 min eftersom vädret ska vara fint, så inga täcken eller likn.

 

Byten i varje

Har tränat för Nina idag och nu är det dags för nästa steg med Anea. Bättre sent än aldrig! Vi har försökt trampa lite sporadiskt då och då, men hon har inte känts mottaglig förrän nu egentligen. Passage är lättare. Byten i varje har vi testat typ två gånger och det är nog svårare för mig än för henne (är för långsam).

Idag fick Nina sitta upp först. Hon har inte ridit henne på tre (?) år så det var dags tyckte jag. Betyget var att hon var mjuk i ryggen och numera rolig att rida (!). Nina jobbade mest med att få Anea lite mer lösgjord och kvickare. Jag red efteråt och då var fokus på piaff och passage, fast piaff är det ju inte ännu… Nu är jag glad att hon är mer reaktionssnabb, men ofta vill hon mest guppa upp med bakdelen. När hon sätter sig så blir det istället för mycket. Nina tyckte att jag skulle låta henne gå mer framåt och försöka få rörelsen genom kroppen – nu fastnar det någonstans i bogar och hals… Min känsla är att jag måste vara snabbare i handen så hon inte fastnar, och att hon måste lyfta mer på frambenen. Nu lyfter hon mer på bakbenen och frambenen ”hinner inte med”.

Passagen är som sagt lättare, och idag var nog bästa känslan hittills för jag tyckte att hon klarade av att stanna kvar mer själv och med mer spänst.

Sedan provade vi att byta i varje ett par gånger. Nu i början är det bara ett byte åt varje håll som gäller, alltså inte flera i rad. Läxan är att klara att göra så flera gånger på en långsida för att sedan kunna sätta ihop det på sikt. Detta är bättre än att t.ex. försöka göra tre på en gång (med risk för att det tredje blir för dåligt). Nu ska jag öva på att bli snabbare i skänkeln. Det var länge sedan jag bytte i varje och det går inte att vänta med hjälpen tills bytet är klart, jag måste alltså ge hjälpen för nästa byte innan det första är klart. När jag gjorde rätt så kändes det dock som om Anea aldrig gjort annat – så det där ska vi väl kunna lära oss så småningom. Tänk ändå att man kan komma till detta med en häst som har haft så vansinnigt svårt att lära sig byta!

Här är förresten en artikel från Hippson om Nina. Jag fick också vara med på ett hörn – fast jag har tydligen missat att jag har en 2:a placering i Lag-SM… 😉