Vinst för Sofia och Holly!

Igår var min stalltjej Sofia och tävlade hoppning med sin häst Holly. Vit rosett i första klassen och vinst i den andra (1 m)! Så kul! Holly var väldigt grön när Sofia kom till mig men hon börjar bli mycket starkare och mer ridbar. Jag tror att dressyrjobbet hon har lagt även gynnar hoppningen. Tidigare hoppade Holly mest på fart men nu kan hon hoppa mer på styrka. Dressyrstart är också planerad under våren. 🙂

Projekt: bättre sits

Igår var jag hos Carolina Marjakangas som driver How To Move Fysioterapi. Hon är sjukgymnast med specialintresse för ryttare och hjälper till med sits-analys samt övningar. Jag tycker att jag känner mig olika i höger och vänster varv, vilket stör mig enormt. Och nu är jag trött på det så det är dags att ta tag i det. Visst kan man träna lite planlöst och försöka bli starkare i bålen etc, men jag vill veta exakt var problemet sitter.

Vi började med en ganska lång genomgång och frågor kring hur jag upplever problemet och vad jag vill ha hjälp med. Jag tycker att det är svårare att rida i höger varv, det känns som om jag vill svänga till vänster istället och att min höger axel sitter fast. Pga det tror jag att min höger hand blir mer dominant för att ”kompensera”. Dessutom känns många hästar för mig oliksidiga på samma sätt och då undrar jag såklart om det hänger endast på mig… MEN en liten ”tröst” är att min känsla verkar vara rätt. Ca 80% av alla hästar har samma typ av snedhet. (Jag tror dock att det sannolikt beror på att de flesta av oss är högerhänta…)

Efter samtalet fick jag göra olika övningar för att kolla balans och hur jag använder höger / vänster sida. Det stramar mer åt höger i nästan alla övningar, och jag har större rörlighet åt vänster men jag tycker ändå att jag var hyfsat liksidig. Vi gjorde även övningar på en sadelbock, där man gör avtryck från sittben / bäcken, dels för att se hur symmetrisk man är, samt längd / bredd på bäcken. Jag har tydligen ett brett och kort bäcken vilket skulle innebära att smala sadlar inte passar mig och det känns som om det stämmer utifrån alla sadlar jag provade en period. Lättad över att min viktfördelning såg väldigt jämn ut! Frågan är väl dock om den är det i rörelse, det känns ju inte så…

Efter det fick jag några övningar att göra hemma. Nu är första fokus att på axel och skuldra på plats. Min känsla stämde ganska väl – höger axel dras framåt / uppåt och jag måste aktivera skulderbladet för att dra bak axeln. Tanken är ett besök till och då kommer vi lägga mer tid på bålstabilitet och höfter. Allt hänger ju ihop. Det ska bli intressant att se om jag kommer känna skillnad. Räknar dock med att det kan ta lite tid.

Här är tips från hennes blogg som ni kan läsa!

Hjälp 13 maj?

Jag tänker försöka åka bort i maj (!). Planen är att vara ledig under Kristi Himmelfärd. Den helgen kan några hästar ridas ut ifall ni är intresserade – hör av er i så fall.

Sedan skulle jag verkligen behöva hjälp med utsläpp och mockning den 13 maj. Ganska lättsamt såhär års skulle jag tro. 😉 Om det är någon som har möjlighet kan ni väl höra av er så snart som möjligt!

Träning med Grodan

Nu har Grodan varit här i drygt ett år (kom i januari förra året). Jag tycker att det har hänt en hel del med henne, samtidigt som jag kan tycka att det går lite långsamt framåt. Det kan också vara för att det känns som hon har varit här längre, ett år är faktiskt inte så mycket. Sedan har jag en bild av hur jag tror / vill att hon ska utvecklas, men det är inget jag kan skynda på, utan jag får ha is i magen och lita på att min känsla stämmer i det långa loppet.

Nina var här och hjälpte mig igår och det var första gången på länge som Grodan fick ögonen på sig. Hon har haft en ganska lugn vinter men nu är det dags att komma igång igen. Nina är väldigt förtjust i henne och kallar henne ”framtidshäst”. Just nu kan jag inte ens göra tillräckligt bra övergångar, men jag tror också på henne på sikt. Nu ska jag jobba med att stärka henne och få henne att vänta. Hon är väldigt pigg och känslig, och om jag får de egenskaperna på ”min sida” så är det jättebra, men just nu vill hon gärna springa omkring lite för mycket. Jag tror dock att känsligheten och kvickheten är en fördel framöver. Min förhoppning är att rida något program under våren, men jag kommer inte att stressa på henne utan det här får ta den tid som behövs. Det är lätt att bli lite ”stressad” själv, men Anea har ju verkligen blommat ut på gamla dar och Grodan har större kvalitéer än Anea hade i samma ålder så hon kommer nog ”ikapp” så småningom.

Tränade med Anea också, och hon var riktigt på hugget. Lite spänd bitvis men samtidigt känns hon väldigt arbetsvillig och tar i själv! Saxen flyter bättre och på det stora hela känns hon större, stadigare och starkare!

Två klipp på Grodan, lite galopp, och sedan när vi travar av. Hon behöver vila lite mer på steget i traven, men jag tycker i alla fall att hon är mycket mindre ”trippig” än tidigare.

Hjälp 8 april

7-8 april ska jag till Strömsholm för att gå MsvB-domarutbildning.
På lördagen hinner jag fixa stallet på fm men skulle behöva hjälp med insläpp lö em.

Sedan har jag behov av hjälp med utsläpp, mockning och insläpp 8 april... Har ingen extra stallpersonal just nu så det är lite ”kris” men det går ju bra om flera kan hjälpas åt. Håller tummarna för att någon / några kan rycka in!! Hör av er i så fall.

Träning idag / Aneas vecka

Min veckoplanering för Anea ser ut såhär den här veckan:
Måndag: dressyrpass, lite mer ”krävande” gällande form och samling. Var fin!
Tisdag: tömkörning
Onsdag: jogg-pass ca 30 min, lösgörande
Torsdag: träning för Nina
Fredag: skritta ut
Lördag: vila (jag har dessutom en helt ledig dag!!)
Söndag: uteritt, jogg eller tömkörning igen – beror lite på hur mycket tid jag har mellan lektionerna. Lättare jobb i alla fall – träning igen på måndag.

Idag har jag tränat hos Nina på ”hennes” nya ställe. Hon har flyttat från Lejondal till Skoby, som ligger en kvart bort. Så himla lyxigt för mig! Jag sparar ca en timmes resa tur och retur mot tidigare. Dessutom tror jag det blir lite mer ”arbetsro” på den här platsen. Ridhuset var fint med bra underlag, men endast 20 x 40 (finns en större utebana tror jag, men det är ju inte aktuellt just nu). Jag är inte van vid att rida i ett litet ridhus, men jag tror det kan vara bra som omväxling! På den lilla ytan måste man verkligen rida ut i hörnen och använda banan rätt. Det går inte att slarva med slutorna och komma ut ”för sent” t.ex. Det gick faktiskt utmärkt att rida alla rörelser, men man får ju inte in en hel sax eller lika många byten i serierna. Det kan jag dock träna på hemma.

Anea var superfin! Fina piruetter, Nina tyckte bytena var bättre än innan, jättefina slutor i både trav och galopp. Passagen börjar kännas mer ”på riktigt” och inte bara som ”trav på stället”. Hon känns just nu stark och positiv. Vi har ju legat lite lågt ett tag, men det verkar ha varit bra för oss båda. Just nu skulle jag säga att kvalitén var bättre i exakt alla moment. Jag ska bara lyckas hålla i den känslan nu… (!)

Lite kul grej dessutom: Nina hade besök av Carro och Micke som driver ”Dressyrhoppet” i Norrköping. Det visade sig att de har haft Anea hos sig när hon var ung! Det gick inte att få ut så mycket information om det hela, det hade varit en kort tid, men roligt sammanträffande. Jag vet ju inte riktigt vad den där hästen har gjort innan, så alla pusselbitar är intressanta. Världen är verkligen liten kan man i alla fall konstatera.

Helgen

Den här helgen har det varit en tvådagarskurs. Det har gått bra, hästarna har varit väldigt fina! Vi har jobbat en del med förvänd galopp (och lite byten). Vi gjorde en övning som jag ska försöka hinna med i alla grupper under terminen. Den är ganska svår men nyttig! På kortsidorna rider man i rättvänd galopp, och på långsidorna i förvänd. Man saktar av till skritt mellan och fattar alltså varannan gång rättvänd, och varannan gång förvänd. Hela övningen görs innanför spåret och utan stöd av väggen. Väldigt bra övning som gjorde hästarna mycket rakare!

Varje kurs är ju lite ”spännande” att se vad man kan göra med. Ibland är det nya elever, ibland några man känner till eller som rider regelbundet här – ofta en blandning. Jag kan inte göra någon planering innan utan improviserar för det mesta, beroende på eleverna och även hästarnas dagsform. Fördelen med kurs-formatet är dock att det går att följa upp passen och förhoppningsvis få en röd tråd genom passen. När det bara är en enstaka lektion så ska man ”hinna så mycket” under en timme (kan jag känna i alla fall). Med flera pass på rad så kan man fokusera på grunder och sedan gå vidare, och ryttarna kommer också till ridning mycket snabbare när det är komprimerat.

Nu har jag lagt ut en tvådagarskurs till i juni. Pga ombokning har jag även en plats kvar på denna kurs (som jag starkt rekommenderar):

Tredagarskurs med ridning och yoga.
Fokus på ryttarens sits, följsamhet och kroppsmedvetenhet.
Fredag: samling 14.00. Därefter ett ridpass samt ett lugnare yogapass innan kvällens middag.
Lördag: sisträning på lina på fm. Em: ett något mer fysiskt yogapass följt av ett ridpass.
Söndag: kort yogapass som uppvärmning innan frukost, därefter ridning. Avslutning med lunch (slut ca 13.30)
Kost, logi, ridning och yoga.
4750 kr

Mål för denna vecka är att lägga ut sommarens kurser (även om det känns hemskt långt bort). Det är flera som har frågat, och det är på gång!
Dagens bild får bli från en av mina första sommarkurser. Har inte lyckats ta en enda bild i helgen (och är dessutom trött på snö…)

Lördag

Sol och dimma idag, så himla fint!
Tulpaner ger hopp om våren även när det är snö ute. Och ljuset börjar komma tillbaka! (Villket avslöjar att man borde tvätta sina fönster…)
Tror att tanken med den här kroken är att hänga dit en talgboll eller liknande. Men den är rätt gullig som den är också.
Jag önskar att jag hade en bättre kamera! Jag får väl börja spara… Det blir aldrig så bra bilder som jag har ”tänkt”, skulle vilja få mer djup i bilderna. Sedan ska jag väl erkänna att jag inte kan en enda inställning utan bara fotograferar på auto-läge. Är inte tekniskt intresserad egentligen. Och ibland blir det till och med bättre bilder med mobilen, vilket ju är helt sjukt om man tänker efter!

Ledig box i vår

Under våren (vet ej exakt när) kommer en box att bli ledig. Du kan läsa mer här om alla detaljer och pris mm.

Full skötsel förutom mockning på helgerna, tillgång till tränare och ridhus samt möjlighet att köpa till ”alla” extra tjänster. Dessutom ett mycket bra och trevligt stallgäng, god stämning på gården. För mer information och bokning av visning, ring eller maila.

Suvi Räsänen
info@ryttarutbildning.se
076-8055138