Tävling på Söderby

I helgen blev det start för Anna Barck och Ture i LB3 och mig och Soya i MsvB1.

Anna var jätteduktig och red fokuserat, men Ture däremot tappade lite koncentration denna gång och började prata med hästarna utanför. 😉

Det blir fler starter till hösten för detta ekipage, om allt går enligt plan. Anna har fått blodad tand!

Soya och jag gjorde vår andra start ihop igår. Hon var jättefin på framridningen, men jag lyckas inte riktigt hålla ihop det på banan där hon blir lite för lång för den här nivån. Det blev galopp i en travökning och lite annat smått, men vi satte bytena (förra gången var det ena orent) och hon har väldigt mycket kvalitéer i sig tycker jag – så med mer styrka kan det nog bli superbra. Hon är faktiskt helt exemplarisk på tävlingsplatsen – förutom att hon sedan inte vill lämna den, vilket är ett huvudbry, och också svårt att träna på annat än under förnedrande former på bortaplan – hemma går hon nämligen in i släpet direkt… 😉

Jag förlåter henne dock för det eftersom hon är så kul att rida och vi fick dessutom en fjärde placering på 66,4% så jag är jättenöjd!

Tävling med Ture

Helgen har gått lika fort som vanligt, med kurs, tävling med Ture och Jenny Lindström, samt döma en MsvC.

Jenny gjorde sin första start med Ture i en LB3 i Solna. Det blev 66% och en tredje plats! Fint ridet och Ture är helt fantastisk – snäll att åka med, uppmärksam på ryttaren och helt okomplicerad – med andra ord en perfekt läromästare att börja tävla med.

Jag vill gärna ge eleverna möjligheten att komma ut och starta lite, men jag har inte riktigt haft lämpliga hästar på ett tag, av olika skäl, och så hade vi ju en pandemi ett tag också…

Ture ska göra en start i vår och sedan får vi se om några elever kan komma ut i höst också och hur det ser ut med hästarna då.

Grattis Jenny till rosetten!

Ny vecka

Tiden räcker inte till! Veckorna bara rusar förbi. Känner ni igen er?
Det är mycket roliga saker att göra just nu och jag vill inte välja bort något. Jag har lite svårt att prioritera och så försöker jag göra ”allt”. Det mesta är roliga saker – Bonnie ska igång igen efter lite vila och Soya och Grodan tränar jag med inför att förhoppningsvis göra någon start till innan sommaren. Jag känner att jag skulle behöva tävla mycket mer för att verkligen kunna rida på banan, men jag hinner inte allt! På helgerna ska jag även hinna döma och hålla kurser, och att tävla är inte särskilt inkomstbringande om man ska vara ärlig. 😉

Den här helgen tränade jag i fredags på Wallstanäs. Jag red Soya för Mats Eriksson, vilket var jättekul. Hon skötte sig fint och han gillade henne. Titta på Instagram för lite korta klipp!

Lördag – söndag var det kurs med några av mina fasta elever, blandat privathäst och mina hästar. På söndag eftermiddag dömde jag MsvB på Överby och sedan hade jag en privatlektion när jag kom hem igen på kvällen. Det är lite lättsammare att hålla tempo när kvällarna är längre, helt klart.

Hur som helst är det såklart roligt att ”stressen” till stor del handlar om saker jag vill lägga tid på, och det är jättekul just nu med lite nya inackorderingar, lite fler träningar, roliga kurser etc. Det som är jobbigt är att jag fortfarande behöver fylla på med en ny lektionshäst, och det är svårt att finna tiden till att ens leta. Hör gärna av er med tips. Jag vill ha en lite större häst, kan vara något äldre om priset är ok, och i första hand en stabil häst mer åt ridskolehållet. Det är faktiskt lättare att hitta lite ”finare” och roligare hästar (enligt mina egna mått), men de brukar vara för svåra för en del ryttare och jag har redan flera hästar av den sorten. Roligt för ryttare som har kommit en bit, men passar inte ”alla”. Så springer ni på en schysst häst som kan passa får ni gärna maila mig.

Bonnie och Soya för någon vecka sedan. Det är redan mycket grönare ute nu, nu går det fort!

Sommarkurser

Nu har jag lagt upp en del nya datum för sommarkurser. Det kommer lite mer i augusti, men jag fyller på löpande. Kurserna brukar ta slut fort, så in och boka. 🙂
Och om du har egna förslag på andra datum får du gärna göra en förfrågan. Det finns mer luckor för privatlektioner på sommaren, och du kan också komma och träna med egen häst.

På tävling med Soya

I helgen har Soya gjort sin första start i MsvB, eller faktiskt sin första start sedan 2017. Med sin tidigare ägare har hon startat upp till MsvC, men sedan har hon haft föl och innan hon kom hit för ett år sedan var hon inte riden alls på två år. Det tar såklart tid att bygga upp henne igen, även om hon har en bra grund och en jättefin ridbarhet! När hon kom hit för ett år sedan så började jag såklart lugnt, och till att börja med orkade hon galoppera max en långsida när jag stod upp i lätt sits. Jag kan egentligen inte samla henne tillräckligt för MsvB, men jag tycker att det programmet passar henne bättre än t.ex MsvC som är mycket längre.

Hon skötte sig super på framridningen och på banan, men jag hade behövt lite mer energi och att kunna sätta mer tryck i henne – något som jag hoppas kommer med tiden! Tyvärr blev det lite spänt i en ryggning, och i sista bytet förekom hon mig och bytte före bak, vilket är synd eftersom hon kan byta riktigt fint. Nästa gång kanske jag kan våga inverka lite mer på banan. Oavsett är det kul att hon har fått komma ut och ”lufta sig” på tävlingsbanan!

Händelserik påsk

Jag ligger verkligen efter, det har ju gått snart en vecka efter påsk! Här kommer i alla fall en salig blandning av påskbilder. Jag har hunnit med vänner, familj, döma tävling, följa med Anna och Ture som startade LB2 på fina 66% , och dessutom har Mariannes häst Gloria fått föl i helgen! Solen har kommit också och nu är det vår på riktigt! En både rolig och händelserik påsk i år. 😀

Extra teoritillfälle

Jag kommer att lägga in ett extra teoritillfälle med tävlingsfokus den 7 maj 12.30 – 14.00.
(Endast om det är tillräckligt stort intresse!)

Vi går igenom lastning, linda ben samt att knoppa och eventuella andra frågor som ni har.
Maila mig om ni vill delta – öppet för er som rider på fast plats. (Övriga som kan tänkas vilja delta kan göra en förfrågan om delta om det finns plats.)

Att inleda ridpasset på ett bra sätt

(Favorit i repris…)

Jag försöker alltid tänka på hur jag inleder mina ridpass, och jag brukar också lära ut detta, men det krävs att man repeterar saker så här kommer en favorit i repris – och även lite tankar för er som inte läst detta tidigare!

Till att börja med tycker jag att det är viktigt att komma i tid. Det är både för din egen skull, men även för respekt av hästen. De märker om vi är stressade eller arga när vi kommer till stallet, och det kan färga av sig på hela ridpasset. Om man vet med sig att man har en ”dålig dag” tycker jag att det kan vara bättre att rida ut eller göra något annat (ni med egen häst) eller i alla fall kommunicera detta med sin instruktör. Det kanske är en dag där det är bättre att hålla sig i sin komfortzon och inte utmana sig med extra svåra övningar t.ex!

Jag tror också att många ryttare själva skulle behöva värma upp för att komma till bra ridning snabbare. Försök att göra någon liten övning. Det kan vara uppvärmning för kroppen, eller mentalt. Prova och se vad just du behöver! Jag går aldrig ner på morgonen och rider på en gång. Jag behöver mocka lite först för att komma igång i kroppen. Ännu bättre kanske det vore med ett yogapass, men man får göra det man hinner helt enkelt. Jag sitter inte heller upp direkt, utan jag leder alltid hästen först. Då blir vi båda lite uppvärmda.

De första 10-15 minuterna av ett ridpass skulle jag säga är de viktigaste. ”Ridpasset” börjar egentligen redan i boxen! Där börjar du kommunicera med hästen som har börjat läsa av dig direkt. Om du då är osäker i ditt kroppsspråk eller otydlig med vad du vill så kommer det här också att följa med till ridbanan.

Även när man leder hästen så tycker jag att man ska vara noggrann. Det är både för att hästen ska vara uppmärksam på dina signaler, samt av säkerhetsskäl. Hästen ska gå bredvid dig, inte släpas bakom! Om det är svårt att få en bra bjudning så tycker jag att man kan hålla i ett litet spö när man leder. Jag brukar dock inte rida med spö om jag inte ”måste”. Jag sitter aldrig upp med spö, utan tar ett vid behov.

Och nu till själva ridningen! Den första stunden är till för uppvärmning, men det betyder inte att ryttaren ska åka runt och vara passiv tycker jag. Först känner jag alltid igenom min sits och min egen kropp när jag skrittar fram (och fortsatt under hela passet).

Kraven som ställs gällande form och samling på hästen ökar man efterhand. Hästen kan behöva få gå i en längre form i början t.ex, men det betyder inte att man rider runt planlöst på halvlång tygel. Att börja kontrollera att skänkeln fungerar, att hästen stannar när man vill, att man kan svänga osv är en del av uppvärmningen! Jag upplever att många missar den första stunden och det gör att resten av passet blir svårare. Om du har börjat i rätt ände så blir det enklare att fortsätta. Jämför med om du träffar en ny person och tar i hand: redan då har du börjat bilda dig en uppfattning om den. Det är i princip när du kliver in i boxen som du ”tar i hand” med din häst. Och själva ridpasset kanske man kan jämföra med en föreläsning. Om inte föreläsaren har fångat ditt intresse från start så kommer det bli svårare att bli intresserad längre fram. 

En bra början är A och O!

Har du själv några bra tips på temat får du gärna skriva en kommentar!

Vår på gården

Nu börjar det bli vår på riktigt. Så skönt att slippa is eller lera! Dock är den här perioden ganska intensiv. Vi har inte ens en gård med jordbruk, men det är ändå mycket som ska göras så fort solen tittar fram, men nu orkar man ju mer så det jämnar ut sig lite!

I stallet är det lite mer lättjobbat när hästarna kan vara ute längre – och snart kanske utan täcke också. Däremot är det jobb med hagarna som behöver mockas och staket som ska kollas / underhållas och lagas. Självklart kollas det under vintern också, men sommarhagarna har alltid mycket fix och nu är dessutom en av dem helt sönder för att någon har kört ner i diket i vintras och dragit ner staketet – självklart utan att säga något eller be om ursäkt heller. Även om det är ett misstag tycker jag att man säger till ifall man har sönder andras egendom, men jag kan ha fel… 😉

Foderstaterna ser jag alltid över inför pälsfällningen då de kan behöva lite extra protein. Snart kommer det gräs, vilket är skönt, för hästarna blir lätt lite tunna under vårvintern. Ni som rider här får gärna borsta / skrubba lite extra för att hjälpa till med pälsfällningen! Så fort gräset kommer är det dags att se över fodret igen, för då kan vi dra ner lite.

Det är också dags att rensa bort vintertäckena och röja lite allmänt. Dessvärre är tvättmaskinen sönder så jag vet inte hur jag ska kunna tvätta allt, men den borde väl bli lagad hyfsat snart hoppas jag.

När solen kommer fram är det också dags för fönsterputs i stallet (och ridhuset om vi hinner), samt måla om stalldörrarna som är väldigt slitna. Egentligen skulle hela stallet behöva målas utvändigt snart igen, men det får nog vänta minst ett år till.

Och dessutom börjar trädgården vakna till liv, så där kommer det snart explodera. Där behövs det också hållas efter, och det är dessutom dags att börja odla snart. Vi har redan börjat förodla lite (med extra belysning), men det ska odlas mer i omgångar. Torbjörn är flitig med grönsakerna, och jag är lite mer besatt av blommor. Onödigt kanske man kan tycka, men det är väldigt trevligt med blommor… Mitt dröm-mål är att kunna odla så mycket blommor att jag kan plocka buketter och sälja, men det får bli typ när jag blir pensionär för jag har egentligen inte tid. Dessutom är jag inte tillräckligt flitig med att ta hand om blommorna så det blir ingen ”jätteskörd”. Jag tänker att det som klarar sig klarar sig, lite så.

Nu i helgen har vi också jobbat med ridhusunderlaget – djupharvat och även fyllt på med nytt spån!

Som TUR är så har vi just nu två praktikanter här under en månad – så det finns i alla fall lite extra hjälp här och då hinner vi med lite mer av ovan nämnda sysslor. Hagarna känns som det största ”problemet” – så om någon elev vill ha lite extra motion är ni varmt välkomna att mocka lite i hagarna ifall andan faller på. 😉

Tips för bättre hörnpasseringar

Så länge man rider i ett ridhus så är det svårt att undvika hörnen, men de flesta slarvar med det här momentet. Om man ska rida bra rörelser eller andra vägar så är dock hörnen viktiga, i synnerhet om man ska rida program. Nästan alla moment i ett program kommer efter eller ur ett hörn, vilket innebär att hörnet går att använda som förberedelse.

Man kan tycka att hörnen är både lite ointressanta, en transportsträcka, eller kanske väldigt jobbiga (om tränaren tjatar om hörnen jämt) – men om man inser nyttan med en bra hörnpassering så kan man också lära sig att älska hörnen, istället för att rida igenom dem så snabbt som möjligt för att slippa undan.

Jag tror att många har lärt sig att ett bra hörn är att man rider ut så långt som möjligt i hörnet, för att ”visa” hörnet. Det skulle man kunna tro, men enligt min uppfattning är ett bra hörn ett hörn som rids i balans, med hästen formad i hela kroppen, samt anpassat efter hästens gångarter och utbildningsnivå. Det går faktiskt att rida för långt ut i hörnen, vilket gör att hästen tappar balansen och sedan blir svår att rida rakt ut ur hörnet. För djupa hörn leder till att du måste ”styra ut ur hörnet” igen. Hörnet ska inte ridas som en 90 graders sväng, utan som en mjuk båge. Jag ser faktiskt ofta ryttare som rider ut i hörnet så djupt att det snarare är väggen som styr ut hästen på spåret igen, men då gör inte hörnet någon nytta, och i värsta fall sliter det bara på hästen dessutom.

Jag rider snällare hörn i början av ett ridpass och djupare hörn när hästen är uppvärmd. En häst som är högre utbildad och går att samla mer kan ridas längre ut i hörnen än en ung eller outbildad häst. Med andra ord: anpassa hörnet efter hästens nivå, dvs där den klarar av att gå i balans och forma sig korrekt i bålen.

Om du aktivt börjar rida hörnen och lär dig att använda dig av dem, så kan du dra nytta av det inför en rörelse eller när du rider program. I ett program kan du ju t.ex. inte lägga en volt för att ”få tag” på hästen, men hörnet är ett bra sätt att få kontroll mellan olika moment i programmet. Med den tanken i huvudet så börjar man uppskatta hörnpasseringarna istället för att bara slarva igenom dessa!

Kom ihåg att du har en ytterskänkel också! Många ”trycker ut” hästen i hörnet med innerskänkeln, varpå hästen springer på sniskan genom hörnet istället för att forma sig och spåra.

Om du vill jobba mer aktivt med hörnen är detta två enkla övningar:

1. Lägg en volt i varje hörn för att förtydliga för dig själv. Gör gärna volten i skritt och trava på raksträckorna, så får du även in övergångar i övningen. 10 m volter är lagom för en LB/LA – häst tycker jag. Efterhand kan volten tas bort och hörnet ridas i skritt, resten i trav. När det fungerar bra så rider du hela varvet i trav. Observera att hästen ska ridas rakt ut efter varje hörn (även på kortsidan!). Passa att du själv inte är kvar i innerhanden när du ”släpper” hörnet. Eventuellt kan du lägga in ett friskare tempo på långsidan vilket också främjar rakriktningen.

2. Lägg en bom i varje hörn och rid samma övning som ovan.

Tänk på att du ska sitta kvar mitt över hästen, så att du inte viker dig i midjan. Om du har en tendens att luta dig inåt i hörnen kan ett tips vara att titta lite utåt mot väggen.

Supergammal bild på mig och Anea från en framridning.