Helgen i bilder

Jag har verkligen haft dåligt med tid att blogga – det blir mer instagram numera tyvärr. 😉
Men här kommer en sammanfattning med bilder från helgens kurs.

Jag och Helena har haft yoga och ridning, något som vi nu har jobbat ihop med i flera år. Den här helgen var en privat bokning men vi kommer att lägga ut minst en kurs i sommar – håll utkik!

Vi hade sådan tur med vädret – snö och sol, så helgen fick en extra guldkant på grund av det. Hästarna har också varit fina och det blev lite födelsedagsfirande också av en av deltagarna. En jättebra helg med andra ord!

Att rida öppna

Öppna är en samlande rörelse som är väldigt användbar i hästens utbildning.
Det kanske också är en av de svåraste rörelserna att utföra korrekt? Öppna och sluta (även diagonalsluta) kallas gemensamt för skolorna – därför att de rörelserna ”skolar” hästens bakben. Många ryttare tycker att sluta är lättare. Jag tror att det beror på att hästarna ofta går lite på dubbla spår med bakdelen vid sidan även i hagen / i det fria (oftast kanske åt ena hållet, dock) pga sin naturliga snedhet. Däremot är det nog inte lika vanligt att hästen själv ”väljer” att röra sig i en öppna. 😉

I en korrekt öppna rids hästen med bakbenen kvar på spåret och framdelen innanför. Bakbenen ska röra sig rakt framåt och frambenen korsas. Du rider alltså hästen rakt framåt på spåret fastän den är böjd i sidan.
I en höger öppna är hästen ställd och böjd åt höger och vi rider i höger varv.
(Du kan även rida vänster öppna i höger varv – detta kallas då förvänd öppna).
Om man tittar på öppnan framifrån ska man se tre spår – ytter bakben, inner bakben på samma spår som ytter framben, samt inner framben. När man rider med denna grad av tvärning kommer inner bakben automatiskt att trampa in under hästens tyngdpunkt och då blir rörelsen samlande om den rids rätt.

Man brukar säga att öppna ska vara som att ”öppna en volt” – och man kan med fördel rida en volt innan man går in i en öppna, för att på så vis förbereda rörelsen.

För att förbereda inlärningen av öppna brukar man börja med att rida bogen in. Då är tvärningen, dvs vinkeln mot spåret, lite mindre, och jag kräver inte lika mycket böjning i bålen, utan i princip flyttar jag in framdelen lite innanför spåret bara. Bogen in använder jag ”hela tiden” för att rakrikta hästar som vill hamna på dubbla spår.

Hjälpgivning:

Det är viktigt att påbörja öppnan genom att flytta framdelen innanför spåret – inte genom att flytta ut bakdelen. Öppna är en sidvärtsrörelse, men förflyttningen åt sidan sker genom att bibehålla böjningen – inte genom att flytta hästen åt sidan som i en skänkelvikning. I en öppna använder du alltså inte en sidförande skänkel, som många kanske tror!

Inner sittben belastas lite mer, men det är viktigt att sitta mitt över hästen.
Innertygeln kan leda in framdelen i början av rörelsen, samt ställer hästen i nacken.
Yttertygeln reglerar ställning och böjning i halsen, men behöver tillåta ytter bog att röra sig framåt.
Båda skänklarna skapar böjning.
Inner skänkel ligger vid sadelgjordsläget och aktiverar inner bakben.
Ytter skänkel är mothållande och ser till att bakdelen inte faller ut. Placeringen tycker jag ska vara efter behov – något tillbakadragen om du vill kontrollera bakdelen, men ibland behöver den ligga längre fram för att kontrollera ytter bog.

Du avslutar öppnan genom att föra tillbaka framdelen till spåret igen, innan hörnet, om du rider hela långsidan.

Vanliga fel:

– Hästen blir förböjd i halsen, ofta pga en för kraftig inverkan från inner tygel.
– Hästen är rak i kroppen och formar sig inte tillräckligt.
– För mycket tvärning, där även bakbenen korsas, vilket egentligen blir en skänkelvikning.
– Det blir vingligt och tvärningen varierar. Jag tycker att det ofta beror på för dålig bjudning.
– Hästen börjar svänga in och tappar linjen. Här behöver ryttaren rida bättre med inner skänkel mot ytter tygel.

Öppna är samlande, gymnastiserar hästen och befrämjar mer bogfrihet samt är till hjälp för rakriktningen. En korrekt öppna förbättrar även hästens schwung. Öppna är faktiskt bra till i princip allt. 😉

Kurser för fasta elever

Under våren har jag några kurser som endast är för fasta elever.

4 mars
Dagläger med tema ”träna ditt öga och analysera din ridning”
Samling 10.00 med fika och genomgång / teori.
11.00 Ett ridpass i grupp med egen analys där ryttarna själva får fundera på hur t.ex. hjälpgivningen kan förbättras.
12.30 – 13.30 Lunch
14.00 – 14.45 samt 15.15 – 16.00
Två kortare ridpass 2 och 2 där eleverna omväxlande rider / står på marken, och gemensamt diskuterar ridpasset.
1800 kr

Om denna kurs blir fullbokad kan vi boka ett datum till.

10 – 11 juni
Programridningskurs med träning i att själv bedöma din ritt.

Lördag
Samling 10.00 med fika och genomgång / teori
11.00 Gemensamt ridpass
12.30 – 13.30 Lunch
Ca 14.00 – 16.30 Programridning enskilt. Ritten filmas och ryttarna får själva gå igenom och sätta betyg på sin ritt. Genomgång av detta görs söndag innan sista ridpasset.
Middag

Söndag
Frukost
Genomgång / analys av lördagens ridpass
Därefter programridning enskilt som döms av mig ”som vanligt”.

3070 kr


Jul-spam

Hoppas ni har haft en fin jul! Här har det varit strålande sol och snö på julafton, en fin juldag och tyvärr lera och is på annandagen, men kan ju inte klaga så länge julafton är så fin!

Har varvat stallarbete med familjehäng, film och choklad i soffan, precis som det ska vara på julen!

Årets julbild med Cesar

Julafton med sol och snö! Tacksam!

Några hästar får motion varje dag, men jag har inga lektioner dessa dagar

Årets juldukning, och i år firade vi i ett nästan färdigt kök!

Vårt hus är som gjort för att fira jul i. 🙂

Jul i varje vrå.

Fina dagar och en lugn helg! Veckan som kommer mellan jul och nyår ser något mer stressig ut, men jag har i alla fall laddat batterierna några dagar nu. Hoppas ni också har gjort det!

Adventskalender – lucka 24

Den här övningen har ni sett förut, om ni har följt mig ett tag, och den har också varit publicerad i Hippson. Jag tycker den är en kul och passande övning för julaftons lucka, så här kommer ”Grand Prix i slow motion” i repris.
Låt dig inte skrämmas, det här är övningar ”alla” kan göra, så länge du kan göra en bakdelsvändning. Övningen görs nämligen i skritt.

Syftet med övningen är att rida bakdelsvändning på ”nya linjer”. I MsvB brukar man vända innanför spåret och göra typ ”volt tillbaka”. Jag tyckte själv att det var svårt att hitta linjerna när jag skulle börja med galoppiruetter ”helt plötsligt” som låg på andra linjer. Men det går ju utmärkt att rida dessa vägar i skritt så att man hinner med!

Här kan du rida tre olika varianter som är olika svåra.

Såhär rider man i MsvA (fast i galopp). Nu gör ni detta i skritt, men den som har kommit längre kan naturligtvis rida i galopp också. Du rider alltså kort diagonal, vänder ett halvt varv och rider ut på samma diagonal. Om du gör det i galopp byter du galopp vid väggen.

Det här är piruetterna i Int1. Då rider du kort diagonal, helpiruett och ett byte, sedan en kort diagonal, helpiruett och byte. Nu ska du bara rida vägen fast i skritt och då behöver du inte byta galopp heller. 😉

Såhär rider man i GP. Då rider man alltså en helpiruett på medellinjen och naturligtvis ska det vara helt rakt däremellan. Men samma övning kan ridas i skritt för att öva precision.

Våga testa dessa vägar, det är inget som direkt sliter på hästen heller om det görs lite ”fel” när det är i skritt. Det är bra för att öka kreativiteten under ridpasset för ryttaren, och kanske även förbereda för svårare uppgifter i framtiden för dig som har kommit lite längre!

Lycka till!


Hoppas att ni har haft inspiration av den här julkalendern. Återkoppla gärna, särskilt om det är någon specifik övning ni har haft nytta av! GOD JUL!

Adventskalender – lucka 23

Skolorna kan kombineras på alla möjliga olika sätt där man ”sätter ihop” öppna / sluta eller diagonala slutor, ibland med hjälp av en volt mellan.

Här är en superbra övning där vi kombinerar öppna med en förvänd sluta. (Läs på i ridhandboken om du är osäker på den exakta hjälpgivningen för öppna och sluta)

Övningen rids på långsidan, i skritt eller trav.
Rid öppna på första halvan av långsidan. Framdelen innanför och hästen ska gå på tre spår.
I höger varv ska hästen vara ställd och böjd åt höger.
När du har kommit halvvägs ska du ställa och böja om hästen åt vänster istället, men bibehålla tvärningen. Det kommer då bli en förvänd sluta.

Det här är en väldigt bra övning för att få hästen mer smidig i sidorna. Tänk på att du måste placera om din vikt när du ställer och böjer åt andra hållet. Du ska ha lite mer vikt på inner sittben både i öppnan och slutan. Alltså måste du själv ”byta varv” i den sits även om du fortfarande följer samma långsida. Inner sida är fortfarande alltid det håll hästen är ställd åt.


Lycka till!

Eleonors Häst&Ridverksamhet - Ridlärare & Tävlingsryttare -

Adventskalender – lucka 22

Sista steget på utbildningsskalan är samling, och nu kommer de sista luckorna innehålla samlande rörelser / övningar.

Alla skolor är samlande.
Skolorna = öppna, sluta, förvänd sluta, diagonal sluta. Många tror att skolor är detsamma som ”rörelser”, men skolorna är ett samlingsnamn för de jag nämner ovan.

Oftast brukar man börja med att lära sig bogen in / öppna. Här är en superbra övning där du rider öppna utan hjälp av väggen. Då bygger vi vidare lite ytterligare på övningarna med rakriktning också.


Det här är viktigt att tänka på:
I en öppna, eller bogen in, så är det precis som det låter: bogarna ska in, det är inte bakdelen som ska ut! Det är ofta ryttaren istället flyttar ut bakdelen och då kan det fortfarande se ut som en öppna, men det är fel ”fokus” om du tillåter bakdelen att gå åt sidan. Bakbenen ska hela tiden gå rakt fram på det tänkta spåret, men framdelen innanför.

I den här övningen ska du rida öppna / bogen in utan stöd av väggen. Det kommer att förtydliga ytterskänkeln och hur viktigt det är att hästens bakben fortsätter rakt fram så att det inte blir vingligt. Du kan rida innanför på kvartslinjen, eller på medellinjen. Just i den här övningen har jag koner uppställda innanför spåret. För att det ska bli extra tydligt för ryttaren ska du först rida rakt en bit, sedan rider du öppna mellan konerna, och avslutar med att rida rakt igen. Tänk nu på att inte flytta ut rumpan, utan att tydligt ta in framdelen. Om detta lyckas brukar man också få en bättre yttersida, vilket underlättar när du ska rida rakt fram sista biten. Om du inte har en bra yttersida kommer hästen att vingla sista biten, så den sista sträckan blir också ett ”kvitto” på övningen. Ha gärna en medhjälpare på marken då det är svårt att känna om det blir rätt. Rid på tre spår.

Övningen kan ridas i alla gångarter – börja i skritt om du tycker att det är tekniskt svårt, så att du hinner med.

Lycka till!

Adventskalender – lucka 21

Nu har vi kommit till sista steget på utbildningsskalan -nämligen samling.

Kortfattat kan man säga att syftet med samling är att flytta vikten från hästens framdel över till dess bakdel, för att avlasta frambenen och få hästen att bära sig själv och sin ryttare. Det är lätta att tro att man samlar hästen när man rider långsammare eller med kortare steg, men en samlad häst måste vara aktiv i sina bakben. Att rida korta steg med raka bakben är inte detsamma som att samla hästen.

Man brukar säga att det man ”förlorar i längd vinner man i höjd”. När hästen samlar sig vinklas bakbenens ledgångar mer, bakdelen ska sänkas och framdelen höjs därmed. Hästen kommer att bli mer ”komprimerad”.

Samlingen åstadkoms genom ökat engagemang av de framåtdrivande hjälperna, inte av en uppresande eller bromsande hand. Däremot ska drivningen fångas upp med förhållningar, dvs drivningen ska inte ”släppas iväg” utan du ska behålla den ”i hästen”.
Om du bara försöker få upp framdelen med handen så kan du få hästen att komma upp med hals och nacke, men hästen är inte samlad för att framdelen är högre – om det inte kommer bakifrån. Om du bara tar upp halsen så höjs inte manken, och den hästen är alltså inte samlad utan kommer att gå med en sänkt rygg.

Den här bilden hittar jag när jag googlar, Man kan tänka att hästen är som en ”gungbräda” som ska ”gunga bakåt”.

Första steget mot samling är halvhalter. Även om samling kommer sist på utbildningsskalan, så börjar vi samla hästen lite grann redan när vi ber den att bära oss och vara mellan ”hand och skänkel”. Ju mer utbildad och ju starkare hästen är, desto högre grad av samling kan man begära.

Samlande rörelser:
Bakdelsvändning / skrittpiruett
Öppna
Sluta
Diagonalsluta
Galoppiruetter

Att samla hästen korrekt är svårt, och ska endast göras när hästen är lösgjord – vilket kan vara svårt nog. Jag tycker ändå det är viktigt att ha detta steg i huvudet när man rider, så att man har slutmålet framför ögonen och inte rider hästen på bogarna, vilket är lätt hänt om man fokuserar på att ”få ner huvudet” eller rida hästen lång och låg. En häst som går i en korrekt, lång form, ska också bära sig själv. Många ryttare rider hästen lång i formen men i framvikt, så även i en längre form ska vi ändå tänka på att föra över mer vikt på bakdelen. Som med allt annat i ridningen är detta en ständigt pågående process!

Nedan några bilder på Anea från hennes tävlingar. Det är svårt med bilder eftersom de kan vara i lite olika moment, men ni ser nog ganska tydligt här.

Bild 1: MsvB
Här var hon fortfarande inte stark nog i samlingen och ni ser att hon hamnar lite i framvikt och bakdelen är lite hög.


Bild 2:
Framridning Int1. Jag sitter inte bra här, men om ni tittar på Anea så ser ni en rundare, mer sänkt bakdel och mer vinklade bakben.


Bild 3:
Samma tävling. Detta är i en ökning, men här ser ni en tydlig höjning av fronten jmf med bild 1.
Samling tar tid, speciellt om hästen inte riktigt är byggd för det. Anea har varit ganska svår att samla pga sin exteriör, men om hästen är byggd i uppförsbacke så är det lättare.

Tänk på att variera det samlande arbetet med en lägre form och skrittpauser så att arbetet för hästen inte blir för ”statiskt”.

Lycka till!

Adventskalender – lucka 20

I den här luckan ligger fokus på att få hästarna att spåra. Att spåra innebär att fram-och bakdel går på samma spår. Detta är viktigt för att vi vill att hästarna ska bära lika mycket vikt på båda sina bakben och är grunden för en rakriktad häst.

Hästen ska spåra både på rakt och böjt spår!
Om bakdelen går innanför så brukar man försöka rätta in framdelen på bakdelens spår, genom att rida bogen in. Många ryttare vill börja flytta på bakdelen istället, men det brukar leda till att det blir vingligt.

När hästen är rakriktad, så innebär det att den är liksidig och jobbar lika mycket med båda bakbenen, vilket också ger ryttaren jämnt stöd på båda tyglarna. Observera att när hästen är rakställd så är den rak i halsen och går rakt fram. Men rakriktad kan den vara även på ett böjt spår!


Den här övningen är publicerad i Hippson för några år sedan (med tips från mig).

Övningens utformning är egentligen enkel och handlar om att kunna rida rakt fram innanför spåret, samt göra en 15 m volt utan stöd av väggen. Ställ gärna upp koner som hjälp / riktmärke.

Övningen går att göra i alla gångarter, och om du vill utmana dig själv lägger du in övergångar så småningom, kanske mellan konerna eller mitt på långsidan. Syftet med övningen är att få hästen att spåra, att inte ”hänga på väggen” och att bli mer liksidig. Ryttaren måste jobba lite extra med ytterhjälperna, och vara noga med att sitta mitt över hästen.

Lycka till!

Adventskalender – lucka 19

Vi ryttare behöver vara raka och så symmetriska som möjligt om vi ska kunna rakrikta hästen.

Det är svårt att ge exakta övningar för detta, utan det handlar mycket om att öka din kroppsmedvetenhet, ha en bra instruktör som kan hjälpa till från backen, samt att komplettera med avsutten träning som stärker oss liksidigt. Ibland skickar jag väldigt sneda elever till kiropraktorn (och går även regelbundet själv). Vissa skevheter i bäcken / rygg går faktiskt inte att bara träna bort, eller korrigera för mig som tränare, utan det behövs annan expertis för det.

Några saker som du kan försöka jobba med själv / fokusera på:

Lika vikt på båda sittbenen – det har vi nog alla blivit instruerade om! Det kluriga här är att en sned häst sätter ryttaren snett, och en sned ryttare kommer att göra att hästen drar snett. Här gäller det att jobba lite parallellt med båda sakerna samtidigt!

Lika mycket vikt i båda stigbyglarna / fötterna. Ibland är det lättare att känna än att känna sittbenen, så det kan vara bra att börja att känna från fötterna och uppåt ibland, tycker jag.

Lika handställning med höger och vänster hand. Se gärna tipset i lucka 13 , om du har missat det. Tänk på att ha en hand på varje sida om hästens hals, så att du inte börjar tränga med en tygel, eller höja ena handen mer än den andra (är ofta kopplat till att man släpper ett sittben samtidigt!)

Känn att du har samma tryck på insidan av höger och vänster lår, och att dina knän är på på samma höjd!

– Kontrollera att du alltid har jämna stigläder. Räkna hålen och gå inte bara ”på känn”.

Dina axlar ska vara på samma höjd och inte heller förskjutas i sidled. Tänk på att axlarna ska vara jämna ovanför hästens bogar.

Blicken rakt fram mellan hästens öron. Många lägger huvudet på sned eller vrider för mycket på huvudet vilket ger följdproblem på andra ställen i kroppen.

Lycka till!

Här är en bra tröja som kan hjälpa instruktören att se hur rak ryttaren är