Att lära sig av sina misstag

Den här bilden kom upp på FB idag, och den påminde mig om när jag själv var med om ungefär samma sak. Efter den händelsen är jag extremt noga med att dra sadelgjorden… Jag tycker i och för sig att det är viktigt för att sadeln inte ska börja ligga snett under ridpassets gång – det är inte så sannolikt att ni skulle åka runt med sadel och allt på en dressyrlektion tror jag, men ändå. 😉
I mitt fall var det när jag praktiserade i ett islandshäst-stall, vilket jag i och för sig kommer skylla lite på nu. De sadlar nämligen längre bak och sadelgjorden hamnar mer mitt under magen (det var i alla fall så där). En islandshäst är också ganska rund. Jag hade missat att dra gjorden lite extra och mitt under en uteritt så gled sadeln runt och jag hängde kvar en stund, men ramlade såklart av – i en vattenpöl. Hästen sprang hem utan mig med sadeln under magen och den var såklart helt nedstänkt av lera. Inte så roligt just då i alla fall…

Och då kom jag att tänka på den här rubriken – att lära sig av sina misstag. Alla gör ju inte det, men att man drar lärdom av de fel man gör tyder i alla fall på ett visst mått av intelligens tror jag. Ibland kanske man till och med kan lyssna på någon med mer erfarenhet och slippa göra misstaget själv! Här kommer vi in mycket på säkerhet med häst, för det är framförallt de misstagen jag kommer ihåg, eftersom det faktiskt kunde ha gått så mycket värre. Det är dock svårt att helgardera sig när man håller på med djur (blev trampad på foten senast igår – men klok som jag är hade jag stålhätta i alla fall).

Här är några andra incidenter jag har varit med om – och inte tänker göra om.

Det här var en väldigt känslig häst kan jag säga, men det var också otippat att han skulle bli rädd för ”ingenting”. Jag skrittade på lång tygel och skulle ta på mig ridhandskarna i farten, dvs inte så bra fokus från min sida. Han blev rädd för ljudet av kardborren på men handske (!) och stack all världens väg – genom ett elstängsel – med mig på ryggen. Den här gången satt jag visserligen kvar, men det var inte så kul. Kommer inte att glömma detta.
Lärdom: var fokuserad på hästen, samt se till att ha dina prylar i ordning innan du sitter upp.

Jag åker ofta ensam med hästen och det tycker jag att man ”ska” kunna göra med en rutinerad häst. Den här gången åkte jag dock utan bom bakom. Jag vet inte varför, det minns jag inte. Men det var bland det dummaste jag gjort, även med en snäll häst. När jag måste lasta ur själv knäpper jag loss hästen innan jag öppnar luckan. Just den här gången lyckades dock hästen sno runt i släpet (fråga mig inte hur) och tog sig ut på något vis samtidigt som jag fällde ner luckan, vilket resulterade i att jag i princip fick luckan halvt på mig. Det gick bra, men det hade kunnat gå riktigt illa. Vet inte alls hur dum jag var den gången?
Lärdom: Åk ALDRIG utan bommen bak, oavsett om du är själv eller inte. Den är där av en anledning!

Det här var ju tyvärr inte ens länge sedan, men tydligen kan man göra dumheter även som rutinerad. Nu syftar jag på min avramling i somras. Alla kan ramla av en häst såklart, men i det här fallet så red jag ut på en häst när det blåste rejält (typiskt ”knäpp”-väder för en häst), plus att han hade vilat dagen innan. Till saken hör att han dessutom inte var en häst lämpad för uteritt. Egentligen visste jag ju allt detta, men struntade i det och chansade, varpå jag bröt foten. Det hade jag såklart kunnat undvika om jag hade lyssnat lite på mig själv innan, eller snarare inte varit lite styv i korken.
Lärdom: Läs av situationen på förhand, chansa inte och ta hellre det säkra före det osäkra.

Det finns säkert massa andra saker som man kan fylla på med här. Bara en sådan sak som att alltid leda med handskar – den lärdomen kan göra ganska ont ifall man glömmer bort det.
I själva ridningen gör vi misstag hela tiden, och en del saker är givetvis sådant som upprepar sig – typ att man blir för hård i handen fast man vet att man inte ska, etc. Det viktiga med ridningen tror jag är att analysera vad man gjorde, varför, hur blev resultatet och vad kan jag förbättra till nästa gång? Vi gör såklart massa fel när vi rider, men så länge man försöker lära sig även av det, så kan man komma vidare. I ridningen behöver man dock ofta repetera och få in det ”i kroppen” vilket är en annan typ av lärande som tar tid. Berättelserna ovan är ju mer konkreta exempel på saker man faktiskt inte behöver göra mer än en gång!

Fyll gärna på i kommentarsfältet om du har något eget, dåligt exempel att dela med dig av. 😉

2 svar på ”Att lära sig av sina misstag

  1. En av mina största lärdomar: att inte binda upp hästen med för långt grimskaft. Vid händelsen så nådde hästen ner till backen för att äta, och när hon sen lyfte huvudet hade grimskaftet hamnat över huvudet, mellan öronen, varpå hästen alltså blev fast under grimskaftet och fick panik – då går det inte heller att få upp en säkerhetsknut, eftersom hästen drar så hårt och då funkar inte löpknuten att dra upp. Jag hade tur och det var en snäll och cool häst, som lär sig lugnas och mutas med morötter – men usch, det var riktigt läskigt och jag tänker på det varje gång jag ser hästar bundna med för långt grimskaft! /Anna

  2. Jag har tyvärr gjort lite samma misstag som du…
    1. Åkt med häst utan bom bakom. Hon (hästen) hade VÄLDIGT bråttom ut och trots att vi var två bakom transporten, så vi stod på var sin sida om baklämmen och därmed inte fick den på oss när den flög bakåt, så kastade sig hästen ut baklänges, åt min sida, så jag höll på att få henne över mig istället. Allt gick bra med både mig och hästen, men det kunde ju gått riktigt illa… Som sagt, inget transporterande utan bakbom, oavsett hur många man är!
    2. Jag har även ridit en unghäst i en alldeles för ”prasslig” jacka. Det gick bra så länge jag skrittade och höll mig stilla så att jackan inte prasslade så mycket. Men när jag började trava och rörde mig mer så lät det mer och då blev hästen skrämd och sköt iväg i full fart och drog av en serie bocksprång. Jag flög av, men klarade mig bra även denna gång. Visst ska hästar klara att det prasslar på ryggen och om det hade varit min häst idag så skulle jag ha förberett den mycket mer innan jag satt upp. Men man kan ju också undvika att ha sådana plagg i början, för att minimera riskerna!
    Risken när man hållit på med hästar länge är att man börjar bli FÖR säker och glömmer bort vissa riskmoment. Så det är bra att bli påmind om det! Tyvärr så är nog inte detta de sista misstagen jag gör, men förhoppningsvis så blir jag i alla fall lite klokare för varje dag. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*