Lucka 15: Öppna utan väggen

Mycket märklig rubrik ifall man inte rider… 😉

Här kommer mer träning med öppna. Öppna eller bogen in är en övning som jag återkommer till hela tiden, eftersom den gör så mycket nytta. När du får kontroll på hästens bogar så blir det mycket lättare att rida! Det svåra är att komma dit först bara.

Det här är viktigt att tänka på:
I en öppna, eller bogen in, så är det precis som det låter: bogarna ska in, det är inte bakdelen som ska ut! Det är ofta ryttaren istället flyttar ut bakdelen och då kan det fortfarande se ut som en öppna, men det är fel ”fokus” om du tillåter bakdelen att gå åt sidan. Bakbenen ska hela tiden gå rakt fram på det tänkta spåret, men framdelen innanför.

Skillnaden på öppna / bogen in:
I en öppna går hästen på tre spår och ska vara formad / böjd i sidan.
I en bogen in kan man ligga på 2,5 spår, eller 3, men hästen tillåts vara rakare. Jag säger hellre bogen in om jag vill undvika förböjda halsar, vilket också är ett vanligt fel.

I den här övningen ska du rida öppna / bogen in utan stöd av väggen. Det kommer att förtydliga ytterskänkeln och hur viktigt det är att hästens bakben fortsätter rakt fram så att det inte blir vingligt. Du kan rida innanför på kvartslinjen, eller på medellinjen. Just i den här övningen har jag koner uppställda innanför spåret. För att det ska bli extra tydligt för ryttaren ska du först rida rakt en bit, sedan rider du öppna mellan konerna, och avslutar med att rida rakt igen. Tänk nu på att inte flytta ut rumpan, utan att tydligt ta in framdelen. Om detta lyckas brukar man också få en bättre yttersida, vilket underlättar när du ska rida rakt fram sista biten. Om du inte har en bra yttersida kommer hästen att vingla sista biten, så den sista sträckan blir också ett ”kvitto” på övningen. Ha gärna en medhjälpare på marken då det är svårt att känna om det blir rätt. Rid på tre spår.

Lycka till!

Etiketter:

2 svar

  1. Jättenyttig övning som blev ännu nyttigare med stöd av duktig tränare. Tack Suvi för ett bra pass idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*