Lucka 17: Tempoövning med galoppbommar

I den här luckan är det dags för galoppbommar. 

Övningen i sig är egentligen inte ”avancerad”, men den ger väldigt mycket tycker jag. Och även om man inte är hoppryttare så är det nyttigt, för det är egentligen en ren dressyrövning. Jag har två galoppbommar på en långsida, i detta fall med 21 m mellan (= 5 normala galoppsprång vid hoppning).

Mellan dessa bommar ska du öva på att länga och korta sprången. Det viktiga är att hitta en bra rytm och jämna galoppsprång. Du kan utgå från 6 språng och variera mellan ca 5-7. Hästarna har faktiskt mer register än man kan tro, så utmana gärna dig och din häst! Kanske kan du tävla mot stallkompisarna? 😉

Övningen är dels bra för att öva känslan för hur stor galopp man har, att träna rytm och tempo och även rakriktning. Det är nog så svårt att komma rakt både före, mellan och efter, men det blir väldigt tydligt att man behöver ha koll på bogar / yttersida.

För mer variation kan du rida över första bommen, lägga en volt in mot ridbanan och rida över bommen igen, samma sak med sista bommen. Du får du in lite extra lydnad och lösgjordhet i övningen.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*