Lucka 16: Förvänd galopp med motställd häst

Förvänd galopp är en väldigt bra lösgörande övning som också övar båda ryttarens och hästens liksidighet.

När du börjar med förvänd galopp kan det räcka med att göra en båge in på långsidan, där det blir en kort bit förvänd galopp i själva bågen.

Nästa steg är att kunna byta varv och rida t.ex. en kortsida i förvänd. Grundregeln i förvänd galopp är att hästen ska vara ställd åt galoppsidan, dock inte böjd i halsen, vilket är ett vanligt fel. Ryttaren ska sitta kvar åt galoppsidan så att man inte börjar vingla för då är det lätt att hästen tappar balansen och bryter av eller byter galopp. Om du rider höger galopp i vänster varv ska hästen fortfarande vara ställd åt höger, och höger är alltså innersida även om den sidan är mot väggen.

Men nu kommer vi till dagens ”huvudövning” som är ytterligare ett steg för att testa hästens balans och lydighet. Detta ska du bara göra på en häst som går stadigt i en samlad, förvänd galopp och är säker på detta. För att utmana dig ytterligare kan du nämligen motställa i förvänd – dvs rida höger galopp i vänster varv och ställa om till vänster (eller tvärtom). Då blir vänster plötsligt innersida… Det kan vara bra att börja testa på långsidan där du har väggen till hjälp, men det går även att göra på stor volt / kortsida. Ryttaren ska fortfarande ha vikten kvar som för höger galopp – hästen ska endast ställa om i nacken. Många hästar vill byta galopp eller svänga i det här skedet, men hela övningens syfte är att hästen ska vara lydig och gå kvar i den förvända galoppen utan att vingla, trots att du ställer om.

Detta är också förberedande för att byta galopp! När du kan göra det här på ett bra sätt kan du börja introducera byten, men det är superviktigt att man kan göra den här förberedelsen utan att hästen byter. Hästen ska byta för skänkeln, inte för att man ställer om, eller ”välter”.

Lycka till!

En suddig gammal bild på Anea i förvänd galopp, inför ett byte.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*