Miljöarbete på Wreta gård / SR Häst – och ryttarutbildning

Vi tycker att miljö och klimat är viktigt och vi arbetar aktivt för att förbättra oss. Vi hoppas att vi kan inspirera andra till att jobba mot samma sak.
Här är en sammanfattning av några punkter vi jobbar med för bättre miljö och klimat.

El
*2019 installerades solceller på stallets tak, vilket producerar ca 18 MWh per år.
*Övrig el köps från Nordic Green Energy vars elmix består av 85% vattenkraft, 15% vindkraft och en mindre del solenergi.
* Vi har energioptimerat så att gården numera drivs på 25A huvudsäkring.

Uppvärmning
* Bostäder och verkstad värms upp av ett biobränsleeldat närvärmesystem.
* Häststallets isolering är dimensionerad för att den värme som hästarna genererar ska hålla stalldelens temperatur över fryspunkten hela vintern, vilket gör att vi inte behöver ha värmekablar eller cirkulerande varmvattensystem.
* Tvättstugan i stallet värms upp med spillvärme från gödselplattan.

Transporter
* Vi har valt bil och hästtransport för att vara så lätta och bränslesnåla som möjligt.
* Bil och traktor körs på biodiesel (HVO100).
* Transporter samordnas för att minska bilkörningen. Inköp görs när vi ändå måste lämna gården och några av kunderna får ofta i uppdrag att göra mindre inköp när de ändå ska hit till sina hästar.

Avfallshantering
* All ensilageplast lämnas in för återvinning (Svepretur)
* Hästskor och annan metall återvinns.
* Förpackningar (inkluderar även plast från torvbalar) sorteras och återvinns.

Övriga åtgärder
* Batteridriven motorsåg med rapsolja istället för syntetisk sågkedjeolja i motorsåg.
* Huvuddelen av det virke som används för byggnation och reparation på gården sågas direkt på gården från egen skog. Eldrivet sågverk med rapsolja som sågkedjeolja.
* Gräsklippning helt på el. Robot samt batteriklippare där roboten inte kommer åt. Batteriklipparen nyttjar samma batteri som motorsågen.
* Självförsörjande hela året på basvaror som potatis, betor och morötter samt något 100-tal kilo försäljning. Andra grönsaker under säsong.
* På ridkurserna serveras så mycket som möjligt av hemodlade grönsaker och egenproducerat kött. Övriga matvaror försöker vi köpa svenskt i första hand, gärna ekologiskt.
* Får och hästar hjälper oss att hävda 6 hektar betesmarker med särskilda biologiska värden.

Vad kan du göra som kund?
* Tänk på att släcka belysningen efter er i sadelkammare och stall om ingen är där.
* Håll dörrarna stängda till uppvärmda utrymmen.
* Shoppa mindre hästprylar och lägg pengarna på träning istället. 😉
* Kunderna skulle kunna samåka mer. Bra jobbat, ni som redan gör det! Om varje grupp om fyra elever parkerar i Upplands Väsby och tar en bil sista biten skulle detta spara 5 ton koldioxidekvivalenter per år.
* Ni som reser långt till oss för att gå på kurs: vi bor nära Arlanda vilket kan vara en fördel. Men de flesta kanske inte tänker på att det även går att åka tåg istället för att flyga. Vi hämtar gärna på Arlanda vid behov. Om du flyger får du betala för hämtning och lämning, tar du tåget så hämtar vi gratis!

Påminn gärna varandra om att samåka (mycket trevligare dessutom), att släcka lampor etc. Alla bäckar små…. 🙂

På tävling med Cesar

Igår var Cesar och Ulrika Säther på Överby och startade en MsvB1. De har tidigare startat LA3 men pga pandemin så har det inte blivit några tävlingar på länge. Nu blev det debut i MsvB1 och de var superduktiga båda två. Jag hoppas vi kan hitta något mer tillfälle innan vintern, för man behöver komma ut på några tävlingar för att få rutin och komma in i tävlandet. Jättekul att lektionshästarna kan komma iväg på tävling, och bra jobbat av Ulrika – Cesar är välutbildad men det är inte min lättaste häst att rida, utan han kräver en hel del av den som sitter på!

Olika tygelhjälper

Här är sista inlägget om handen / tygelhjälper.

Tygeln skapar kommunikation med hästens mun, oftast via ett bett, i samverkan med vikt – och skänkelhjälperna. Om tygeln börjar verka för kraftigt blir hästen oftast spänd. Munnen är ett känsligt område och det gäller att öva upp sin ryttarkänsla för att få en bra kontakt, och en oberoende hand, dvs att ryttaren kan hålla balansen utan att hålla i sig i tygeln.

Förhållande tygel är det första vi brukar lära oss. Förenklat tar du lika mycket i båda tyglarna för att stoppa upp rörelsen framåt. Ju bättre vi blir som ryttare, desto mindre vill vi bromsa med handen, utan i stället försöker vi använda sitsen för att ”bromsa”. Ett förhållande tygeltag behöver egentligen inte tas bakåt utan det kan räcka med att hålla handen mer stilla och inte ”tillåta” hästen att gå fram. Detta innebär i praktiken att många ryttare förhåller sin häst utan att vara medvetna om det, helt enkelt för att handen inte är tillräckligt följsam.

– Eftergift innebär att du ger efter eller mjuknar i kontakten efter att du har tagit en förhållning. En förhållning ska alltid följas av en eftergift, så att ryttaren inte blir hängande i hästens mun.

– Ledande tygeltag tas rakt ut åt sidan. Detta tygeltag gör att hästen svänger. Ju mer utbildad hästen är desto mindre använder jag detta tygeltag, eftersom jag vill svänga mer med vikt och skänkel, snarare än tygel. På en ung häst börjar du styra genom att leda, och ”visa vägen” lite med tygeln. Ibland är också detta tygeltag till hjälp vid vissa korrigeringar. Viktigt att tänka på är att det endast fungerar medan man gör det – det går alltså inte att bli kvar i ett ledande tygeltag för då mister det sin effekt.

– Ställande tygel tas ensidigt genom att vrida om handen något. Syftet är att ställa i nacken, alltså få hästen att ”vända” lite på huvudet åt ena hållet. Det är viktigt att inte börja dra bakåt eller bli hård i handen när man vill göra ett ställande tygeltag – då blir det snarare en bromsande effekt.

Reglerande tygel samverkar ofta med den ställande tygeln, genom att begränsa halsens böjning och se till att halsen inte blir förböjd.

– Uppresande tygeltag tas rakt upp i syfte att få upp och fram nosen under en kort stund. Detta är också ett tygeltag som endast fungerar för stunden och det är viktigt att handen kommer tillbaka till normalläget direkt efter. Detta tygeltag kan även användas på en sida för att (tillfälligt) korrigera en sned nacke.

Att hitta rätt teknik med tygelhjälperna är svårt och tar tid. Det är också viktigt att ha en korrekt handställning för att tygeltagen ska få den tänkta effekten.
Många ryttare har fått instruktionen att ”ta och släppa” vilket gör att tygeln glappar och kontakten blir ostadig. Jag tycker att det är bättre att sträva efter en elastisk, men jämn kontakt. Ibland kan du ge en längre eftergift eller göra en överstrykning (dvs ta fram båda händerna mot hästens mun och medvetet glappa på tygeln) för att säkerställa att hästen bär sig själv – men det är inte detsamma som att vara ojämn i kontakten. Försök att hitta en känsla där du kan variera kontakten – dvs ha lite mer eller lite mindre stöd – men utan att släppa helt.
För att hitta en jämn kontakt behöver hästen bjuda framåt och ryttaren ska rida hästen fram till handen.


Här ser vi en jämn och mjuk kontakt med armen i linje med tygeln fram till hästens mun

Hösten smyger sig på

Så fort det blev september blev det en annan känsla i luften. Den här sommaren var väldigt bra på alla sätt och hösten brukar kunna vara väldigt härlig – men jag känner alltid lite separationsångest när det är dags att släppa taget om sommaren. 😉

September är dock en fin månad, fortfarande varma dagar, lite mer tända ljus på kvällen, det blommar fortfarande i rabatten och jag kan plocka små buketter med mig hem (jag har plockat nästan varje dag sedan de första blommorna kom i maj) och det finns en hel del att skörda i trädgårdslandet. Lite väl mycket bönor i år kan jag tycka – vi kommer ha frysen full – men det känns väldigt bra att ha egna grönsaker att tillgå! Det gäller bara att inte glömma dem i frysen sedan, vilket är lätt hänt.

Här är lite september-bilder från gården.

Tips för en stadigare hand

Här kommer en ”quick-fix” för att träna upp en mer stabil hand – och framförallt att få ryttaren mer medveten om handen!

Många ryttare vill ”greja” med handen för att styra och parera hästen, när problemet ofta är att det krävs mer inramning av skänkeln. Det är lätt att t.ex. använda ett trängande tygeltag mot hästens hals – gärna med yttertygeln – istället för att vända med skänkeln. Många vill också ”plocka” med tyglarna. Om man behöver bli påmind om att få en stadigare hand och med en mer korrekt handställning så kan man placera ett spö mellan händerna. Tygeln hålls som vanligt och spöt hålls fast med tummen som ”låser” spöt. Det här gör ryttaren mer medveten om att hålla handen stilla, att ha händerna parallella och på samma höjd, och som ett extra plus i kanten så kan man inte lägga omkull handen. Däremot kan du fortfarande ställa, göra en förhållning och ge eftergift, men du blir mer ”tvingad” att rida med benen. Det här är också en bra påminnelse för den som rider med händerna på olika höjd. Spöt ska hela tiden vara i balans och ena änden får inte peka mer uppåt än den andra! Kan med fördel göras en kort stund under passet, men gärna efter lite uppvärmning / lösgörande arbete först.

Kommentera gärna om du har testat detta, eller vad du får effekt om du provar under ditt nästa ridpass! (Obs: håll koll på spöt så du inte viftar med det i onödan och skrämmer hästen.)

Andra plats med Soya

Soya och jag tävlade även denna helg, även nu en MsvB2 hos Rådmansö Hästsportförening. Ny tävlingsplats för mig som överraskade mig väldigt positivt – fina banor, bra framridning, bra underlag!

Målet var att ha henne lite kvickare och bättre framför skänkeln och att sätta båda bytena, samt högre % än sist. Klarade alla mål och blev placerad på en 2:a plats på 66%. Jag missade tyvärr i enkla bytet som vi brukar göra bra – men hon saktade helt enkelt av redan när jag vände in. Lite surt, för det kostade oss en första plats, men jag är ändå väldigt nöjd!

Med mer styrka och elasticitet kommer hon bli jättefin! Hon ger redan nu en väldigt bra känsla, även på banan, men det är lite ”skört” än så länge. Bytena behöver också bli rakare för att ge högre poäng, men hon har fina byten ”i sig”.
Min plan är dock att vi nu tränar mot MsvB5, det känns lite tidigt eftersom det är ett ganska krävande program, men jag tänker i alla fall att jag övar mot det nu så får vi se sedan. Oavsett är jag väldigt glad över att jag fick möjligheten att köpa henne, det är en häst som passar mig väldigt bra. 🙂