Miljöarbete på Wreta gård / SR Häst – och ryttarutbildning

Vi tycker att miljö och klimat är viktigt och vi arbetar aktivt för att förbättra oss. Vi hoppas att vi kan inspirera andra till att jobba mot samma sak.
Här är en sammanfattning av några punkter vi jobbar med för bättre miljö och klimat.

El
*2019 installerades solceller på stallets tak, vilket producerar ca 18 MWh per år.
*Övrig el köps från Nordic Green Energy vars elmix består av 85% vattenkraft, 15% vindkraft och en mindre del solenergi.
* Vi har energioptimerat så att gården numera drivs på 25A huvudsäkring.

Uppvärmning
* Bostäder och verkstad värms upp av ett biobränsleeldat närvärmesystem.
* Häststallets isolering är dimensionerad för att den värme som hästarna genererar ska hålla stalldelens temperatur över fryspunkten hela vintern, vilket gör att vi inte behöver ha värmekablar eller cirkulerande varmvattensystem.
* Tvättstugan i stallet värms upp med spillvärme från gödselplattan.

Transporter
* Vi har valt bil och hästtransport för att vara så lätta och bränslesnåla som möjligt.
* Bil och traktor körs på biodiesel (HVO100).
* Transporter samordnas för att minska bilkörningen. Inköp görs när vi ändå måste lämna gården och några av kunderna får ofta i uppdrag att göra mindre inköp när de ändå ska hit till sina hästar.

Avfallshantering
* All ensilageplast lämnas in för återvinning (Svepretur)
* Hästskor och annan metall återvinns.
* Förpackningar (inkluderar även plast från torvbalar) sorteras och återvinns.

Övriga åtgärder
* Batteridriven motorsåg med rapsolja istället för syntetisk sågkedjeolja i motorsåg.
* Huvuddelen av det virke som används för byggnation och reparation på gården sågas direkt på gården från egen skog. Eldrivet sågverk med rapsolja som sågkedjeolja.
* Gräsklippning helt på el. Robot samt batteriklippare där roboten inte kommer åt. Batteriklipparen nyttjar samma batteri som motorsågen.
* Självförsörjande hela året på basvaror som potatis, betor och morötter samt något 100-tal kilo försäljning. Andra grönsaker under säsong.
* På ridkurserna serveras så mycket som möjligt av hemodlade grönsaker och egenproducerat kött. Övriga matvaror försöker vi köpa svenskt i första hand, gärna ekologiskt.
* Får och hästar hjälper oss att hävda 6 hektar betesmarker med särskilda biologiska värden.

Vad kan du göra som kund?
* Tänk på att släcka belysningen efter er i sadelkammare och stall om ingen är där.
* Håll dörrarna stängda till uppvärmda utrymmen.
* Shoppa mindre hästprylar och lägg pengarna på träning istället. 😉
* Kunderna skulle kunna samåka mer. Bra jobbat, ni som redan gör det! Om varje grupp om fyra elever parkerar i Upplands Väsby och tar en bil sista biten skulle detta spara 5 ton koldioxidekvivalenter per år.
* Ni som reser långt till oss för att gå på kurs: vi bor nära Arlanda vilket kan vara en fördel. Men de flesta kanske inte tänker på att det även går att åka tåg istället för att flyga. Vi hämtar gärna på Arlanda vid behov. Om du flyger får du betala för hämtning och lämning, tar du tåget så hämtar vi gratis!

Påminn gärna varandra om att samåka (mycket trevligare dessutom), att släcka lampor etc. Alla bäckar små…. 🙂

Etiketter:

2 svar

  1. Blev glad över att läsa detta! Jag jobbar med hållbarhet och har forskat i klimat och vi får det alla bättre vid en omställning till ett klimatsmart samhälle.

  2. Härligt att läsa! Vet att ni är mycket miljömedvetna och då extra intressant att läsa vad ni har gjort. Och tack för uträkningen på samåkningen Antar att det blir ännu mer om vi ses i Rotebro! Får nog åka med mig som kommer med elbil från nästa vecka, tjohooo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*