Härlig midsommar

I år kan ingen klaga på regn på midsommar i alla fall. 😉 Det blev rejäl högsommar lagom till helgen! Jag har haft en jättefin midsommarhelg med lite ledigt och lite jobb. Vi firade hos våra grannar med både lunch och middag. Midsommardagen var ganska lugn och jag tog årets första dopp! Idag har jag haft kurs, vilket var alldeles för varmt egentligen, men både ryttare och hästar kämpade tappert på.

Lite blandade sommarbilder från helgen:

Treårstest med Bonnie

Veckans största händelse är treårstestet för Bonnie, som vi gjorde i måndags. Jag har varit ganska nervös inför detta, även om hon är en fin och väldigt okomplicerad häst, men galoppen har varit lite obalanserad. Hon har vuxit väldigt jämnt och är fin i kroppen, men jag tror helt klart att hon kommer ”blomma ut” ännu mer under ryttare, för hon har en bra ridbarhet och rör sig nästan bättre vid ridning än när hon är lös.

Egentligen ville jag göra allt själv, men jag fick ge med mig gällande att visa vid hand, eftersom det krävs att man springer även på fyrkantsspåret och det kändes lite väl tufft – i alla fall när hästen ska visas upp på rätt sätt samtidigt. Detta moment tog vi hjälp med, men all annan träning har jag, Marianne och Sofia hjälpts åt med och hon kändes väl förberedd.

Hoppningen gick nästan lite bättre än väntat tycker jag, så det var kul även om jag inte har tänkt hoppa något nämnvärt. I traven var hon lite spändare än vanligt så hon visade inte upp den riktigt så bra som hon kan tyvärr. Galoppen var dock bättre än jag hade förväntat mig.

Hon fick totalt 45,5 poäng vilket räckte till klass 1 som gångartstalang och det är vi väldigt nöjda med! Nu har hon fått sommarbete så hon får växa och återhämta sig en period. Det ska bli spännande att se hur hon blir under kommande år när vi kan börja jobba lite mer!

Sommartider!

Äntligen sommar! Nu har jag släppt ut ett par av mina hästar på bete (de rids fortfarande men sover ute), vilket gör stalljobbet betydligt lättare (= jag har mer tid att klippa gräs och rensa ogräs istället…). Det är en enorm skillnad med färre hästar på box, mindre mockning, mindre antal höpåsar att göra, hästarna kan gå nakna ute och vi slipper täcken osv. Vanligtvis har jag fått ut alla kl nio, idag var jag klar med utsläpp och min mockning (det är helg så jag mockar bara åt mina) klockan nio och kunde ägna tiden åt annat! Underbart!
Det kommer dock snart lite nya hästar (sommargäster) så det blir nog rätt fullt upp under sommaren ändå, men det känns ändå friare på något vis.

I onsdags hade jag fotografering av några av hästarna med hjälp av Therese Hübner som har varit här tidigare. Det kommer ta ett tag innan allt är redigerat, men sedan hoppas jag på att kunna fräscha upp hemsidan lite. Här är i alla fall en av bilderna som hon har tagit på Anea!

Avslutningsvis får ni ett klipp här på några av mina hästar när jag släppte ut dem i betshagen förra helgen. Man får blunda tills de har lugnat ner sig… 😉


Olika typer av skänkelhjälper

Hoppas ni har läst de två tidigare inläggen om ryttarens skänkel, annars får ni bläddra tillbaka lite i bloggen!

Nu har vi kommit till mitt sista inlägg och skänkeln, och vilka olika typer av skänkelhjälper vi kan använda oss av.

Skänkeln kan användas till flera olika saker. Oavsett syfte så är det viktigt att ge skänkelhjälperna med impulser och i takt med hästens rörelser. Många ryttare klämmer med benen och blir starka i skänkeln, vilket för det mesta skapar ett motstånd hos hästen och gör att den står emot. Tyvärr blir effekten av för mycket tryck från skänkeln att hästen lätt blir ”skänkeldöd”.

Framåtdrivande skänkel är det första vi lär oss som ryttare, och den första skänkelhjälpen vi lär hästen. Båda skänklarna används liksidigt med ett lätt tryck, som ska ge impulsen till hästen att gå framåt. När denna hjälp lärs ut till hästen är det bra att kombinera med en smackning (som vi först har lärt hästen avsuttet).

Vändande skänkel kombineras med vikthjälperna för att få hästen att vända, dvs gå bort från trycket. Det är ytterskänkeln som vänder hästen. Många ryttare glömmer detta och svänger med tygeln, men jag försöker i första hand använda ytterskänkeln och vikten.

Sidförande skänkel används på ena sidan, för att få hästen att flytta sig i sidled. Detta kan också läras ut först från marken, så att hästen är van vid att gå undan för ett lätt tryck.

Mothållande skänkel är den motsatta skänkeln till den sidförande. En mothållande skänkel begränsar / stoppar upp den andra sidan, ifall hästen vill falla åt sidan eller flytta sig för mycket.

Böjande skänkelhjälper används på böjda spår och när vi rider skolorna. Här samverkar inner och ytterskänkeln, oftast med lite olika läge på inner och yttersidan, för att skapa böjning i hästens kropp.

Tänk på att inget är statiskt! Ibland kanske skänkelläget är korrekt lite tillbakadraget i t.ex. en sluta, men om hästen flyter ut med bogen kan skänkeln göra mer nytta längre fram. Våga testa och se vad som händer!

Jag tar tillbaka ytterskänkeln i galoppfattningar, byten och slutor, annars har jag oftast skänkeln i normalläge. Många ryttare försöker förstärka skänkelns inverkan genom att dra bak benet men det funkar inte särskilt bra. Öva istället på tajming och kvickhet i din hjälpgivning!

Tänk på att använda skänkeln i rätt takt. Om du vill ha en kvickare takt i din häst får du också vara lite snabbare med din skänkel. Jag använder oftast skänkeln lite mer energiskt när jag samlar hästen. Däremot om jag ska öka tempot, dvs länga steget, så brukar jag ”hålla om” lite mer (inte klämma).

Kom ihåg att alla hjälper samverkar – skänkel, vikt och tygel, och det finns inget ”recept” som funkar likadant på alla hästar!

Hoppas att inläggen har varit till hjälp och lycka till med att öva upp en bättre skänkel!



Tredje plats med Soya

Igår gjorde jag och Soya vår tredje start ihop i en MsvB1 på Gömmagården. Mitt mål var att inte ha några missar och lyckas rida med mer inverkan på banan. Jag tyckte det gick riktigt bra och hade fint flyt, ända till sista bytet. Jag hann dessvärre tänka tanken att ”det här går ju bra” varpå jag slappnade av för mycket och hon bröt av till trav när jag skulle in på diagonalen! Jag hann ändå fatta ny galopp och göra bytet men det blev såklart dyrt med den missen. Vi slutade ändå 3:a på dryga 65% och jag är jättenöjd med ritten i övrigt, men det var en onödig miss som jag får lära mig en läxa av – man är inte klar förrän man har passerat mållinjen!

Hon var i alla fall jätteduktig och det gick snabbare att lasta också – något som har strulat en del, så det var skönt! Nu kommer vi inte göra fler starter innan sommaren utan vi tränar ett tag till och sedan får hon ordentligt bete. Hon är riden nu under ett år (lite drygt) efter att ha haft föl och då ha vilat från ridning i hela två år. Jag tycker att hon har kommit i fin form relativt snabbt, men det är mycket styrka kvar som krävs och jag tror helt klart att hon behöver ordentlig återhämtning utifrån läget vi hade när jag började sätta igång henne. Till en början orkade hon galoppera en långsida max – med mig i lätt sits – så att starta och placera sig i MsvB är ett ganska stort kliv!

Nya sommarkurser

Nu kan du hitta fler datum att boka i sommar, kurssidan är uppdaterad!

Det finns lite mer möjligheter till privatlektioner under sommaren. Skicka gärna förfrågan redan nu om du vill rida privat. Observera att ni som har förbetalda lektioner har 6 månader på er att rida dessa pass. Jag förlänger det över sommaren, så ni har till terminsstarten på er.

Fler tips för en bättre skänkel

Jag börjar detta inlägg med att låna en text rakt av ur Ridhandboken. Det kan ju vara lite högtravande att läsa men det är så bra beskrivet tycker jag.

Det handlar om den framåtdrivande skänkeln och hur du uppnår en automatisk framåtdrivning i takt med hästens rörelser, om du tillåter dig att slappna av, samt hittar ett bra skänkelläge.

” Den framåtdrivande skänkeln ligger strax bakom sadelgjorden, alltså så att hälen befinner sig lodrätt under höften. När underskänklarna ligger mjukt an mot hästens sida kommer inverkan till stånd bara genom att hästens bål rör sig rytmiskt växelvis åt höger och vänster. Därigenom flyttas underskänkeln utåt, varigenom den med sin tyngd åstadkommer ett visst tryck mot hästens sida. Skänkeln, som stadigt ligger an mot hästen, inverkar alltså i varje steg, så att  hästen driver sig själv utan att ryttaren använder sina muskler. En förutsättning är givetvis att hästen i sin grundutbildning har blivit tillräckligt känslig.
Genom att ryttaren för ett kort ögonblick spänner vadmuskeln kraftigt förmås hästen att lyfta samma sidas bakben mer. Den här hjälpen ges särskilt när ryttaren vill ge hästen en impuls i det ögonblick då bakbenet lyfts.
Hästar som ännu inte reagerar för ett så kortvarigt tryck måste göras känsligare genom ett förstärkt tryck. Skänkeln får under inga förhållanden ligga kvar och klämma.”


Det är svårt att förklara skänkelns inverkan utan att visa till häst. Många ryttare spänner sig i syfte att ha en helt stilla skänkel, men det är väldigt svårt att ha en helt stilla skänkel på något som rör sig… Tänk istället att skänkeln får röra sig i förhållande till hästen, så att skänkeln ”gungar med”. Om vi försöker bli för stilla så blir vi oftast stela och stumma – och även långsamma! Om skänkeln får ”gunga med” så uppnår du den automatiska drivningen som beskrivs ovan. Din skänkel ska inte bli stum eller stark, utan du behöver ha lite fjädring i benet med mjuka leder höft – knä – vrist. (Detta är svårt om du rider med för långa stigläder för då blir ditt ben för rakt!)

Låt tårna peka pyttelitet utåt så att du inte klämmer med knät. Om du har tån riktad rakt framåt så blir du stelare i höft och knä. Många ryttare försöker trycka med insidan av vaden mot hästens sidor, men det är en rörelse i sig som är svår att göra snabbt. Jag riktar tån svagt utåt och använder snarare baksidan av vaden (läs texten ovan – spänner vadmuskeln) och liksom ”kramar” hästens mage lite ”underifrån”. Tänk dig att du sitter på en boll så att du kommer mer ”runt” med skänkeln. (För mig fungerar den liknelsen – det kanske inte fungerar för alla.)

För att få en bättre skänkel så kan du säkert också ha nytta av att läsa mitt tidigare inlägg om Foten, jag vet att många har gillat det inlägget!

Sista inlägget på detta tema kommer att handla om olika skänkelhjälper. Håll utkik efter det!