Så håller jag lektionshästarna motiverade

(Inlägget är publicerat 2018, men vissa saker man man återanvända!)

För att få glada och hållbara hästar så krävs det variation i arbetet, och gärna ridning på olika typer av underlag. Med en egen häst är det lättare att planera veckans ridpass, men jag försöker att ha det här i bakhuvudet även med mina lektionshästar. Nu har ju jag lyxen att driva min egen verksamhet och det innebär att jag själv väljer om jag vill maxa intäkterna och låta hästarna gå mer, eller om jag prioriterar att de ska gå ”lagom” och må bra. Jag håller generellt ett lite högre tempo på lektionerna (och med högre krav) än på en ridskola, så de kan inte gå lika mycket av den anledningen. Mina hästar ”sparar” sig sällan på lektionerna genom att t.ex. gå med nybörjare. Men bortsett från den fysiska belastningen att gå flera pass om dagen så tycker jag att den psykiska faktorn är minst lika viktig – och den pratar man inte lika mycket om tycker jag. Att gå flera pass om dagen i ridhus med olika ryttare tror jag gör att många hästar stänger av lite, och jag vill inte ha avstängda hästar!

Därför försöker jag variera arbetet så mycket som möjligt. Många ridpass börjar eller slutar ute när vädret tillåter. Svårt på vintern förstås, men annars skrittar vi nästan alltid fram eller av ute. Då får hästarna bättre bjudning och variation på underlaget, samt att de blir tryggare när de rids i olika miljöer. Jag försöker också få in ca en uteritt varje vecka, i den mån jag kan. Några elever rider ut ibland, och jag kan också välja att göra några pass ute istället för att ”rida igenom” hästarna inomhus.

En annan viktig faktor för mig är att gärna ha någon ryttare på varje häst som rider den hästen lite mer regelbundet (i den mån det går) – så att häst och ryttare lär känna varandra. Jag rider även alla hästar själv (med målet ca en gång i veckan – ibland blir det mer, ibland mindre). Dels vill jag känna status på hästarna, men jag kan också jobba loss en del spänningar och snedheter innan de blir befästa. Hästar som går med mycket spänningar är sällan glada hästar. Ibland tycker jag att det blir för många ridpass om jag ska rida utöver veckans lektioner, och då väljer jag kanske att tömköra eller arbete vid hand som ett komplement. Då blir det variation och hästen slipper även sadel den dagen.

Jag försöker också göra olika typer av övningar (men med en röd tråd), och avsluta när hästarna har gjort något bra istället för att nöta länge. Ibland lägger jag in markarbete för att få mer variation i dressyrjobbet. (Jag vet – den här terminen har jag varit dålig på det såhär långt.. Det kommer!)

Andra viktiga saker för att hålla hästarna glada är att utrustningen passar, och att de vid behov får hjälp av veterinär, kiropraktor etc. Jag stämmer hellre i bäcken än att jag väntar på att det ska bli ”katastrof”. Jag försöker också vara noga med att fördela arbetet under veckan hyfsat jämnt. Ibland blir det lite svårt, och i vissa fall har jag faktiskt hellre flyttat elever till andra tider, vilket kan betyda att någon rider privat på dagtid istället för sin tid i grupp. Det är inte alltför ofta, och det gör att jag själv får jobba lite extra, men jag gör hellre det om det passar i hästens vecko-schema. Och jag är väldigt tacksam över att jag har flexibla elever som har förståelse för detta. Det ger trots allt mer kvalitet åt alla i slutändan!

Att lära sig av sina misstag

Den här bilden kom upp på FB idag, och den påminde mig om när jag själv var med om ungefär samma sak. Efter den händelsen är jag extremt noga med att dra sadelgjorden… Jag tycker i och för sig att det är viktigt för att sadeln inte ska börja ligga snett under ridpassets gång – det är inte så sannolikt att ni skulle åka runt med sadel och allt på en dressyrlektion tror jag, men ändå. 😉
I mitt fall var det när jag praktiserade i ett islandshäst-stall, vilket jag i och för sig kommer skylla lite på nu. De sadlar nämligen längre bak och sadelgjorden hamnar mer mitt under magen (det var i alla fall så där). En islandshäst är också ganska rund. Jag hade missat att dra gjorden lite extra och mitt under en uteritt så gled sadeln runt och jag hängde kvar en stund, men ramlade såklart av – i en vattenpöl. Hästen sprang hem utan mig med sadeln under magen och den var såklart helt nedstänkt av lera. Inte så roligt just då i alla fall…

Och då kom jag att tänka på den här rubriken – att lära sig av sina misstag. Alla gör ju inte det, men att man drar lärdom av de fel man gör tyder i alla fall på ett visst mått av intelligens tror jag. Ibland kanske man till och med kan lyssna på någon med mer erfarenhet och slippa göra misstaget själv! Här kommer vi in mycket på säkerhet med häst, för det är framförallt de misstagen jag kommer ihåg, eftersom det faktiskt kunde ha gått så mycket värre. Det är dock svårt att helgardera sig när man håller på med djur (blev trampad på foten senast igår – men klok som jag är hade jag stålhätta i alla fall).

Här är några andra incidenter jag har varit med om – och inte tänker göra om.

Det här var en väldigt känslig häst kan jag säga, men det var också otippat att han skulle bli rädd för ”ingenting”. Jag skrittade på lång tygel och skulle ta på mig ridhandskarna i farten, dvs inte så bra fokus från min sida. Han blev rädd för ljudet av kardborren på men handske (!) och stack all världens väg – genom ett elstängsel – med mig på ryggen. Den här gången satt jag visserligen kvar, men det var inte så kul. Kommer inte att glömma detta.
Lärdom: var fokuserad på hästen, samt se till att ha dina prylar i ordning innan du sitter upp.

Jag åker ofta ensam med hästen och det tycker jag att man ”ska” kunna göra med en rutinerad häst. Den här gången åkte jag dock utan bom bakom. Jag vet inte varför, det minns jag inte. Men det var bland det dummaste jag gjort, även med en snäll häst. När jag måste lasta ur själv knäpper jag loss hästen innan jag öppnar luckan. Just den här gången lyckades dock hästen sno runt i släpet (fråga mig inte hur) och tog sig ut på något vis samtidigt som jag fällde ner luckan, vilket resulterade i att jag i princip fick luckan halvt på mig. Det gick bra, men det hade kunnat gå riktigt illa. Vet inte alls hur dum jag var den gången?
Lärdom: Åk ALDRIG utan bommen bak, oavsett om du är själv eller inte. Den är där av en anledning!

Det här var ju tyvärr inte ens länge sedan, men tydligen kan man göra dumheter även som rutinerad. Nu syftar jag på min avramling i somras. Alla kan ramla av en häst såklart, men i det här fallet så red jag ut på en häst när det blåste rejält (typiskt ”knäpp”-väder för en häst), plus att han hade vilat dagen innan. Till saken hör att han dessutom inte var en häst lämpad för uteritt. Egentligen visste jag ju allt detta, men struntade i det och chansade, varpå jag bröt foten. Det hade jag såklart kunnat undvika om jag hade lyssnat lite på mig själv innan, eller snarare inte varit lite styv i korken.
Lärdom: Läs av situationen på förhand, chansa inte och ta hellre det säkra före det osäkra.

Det finns säkert massa andra saker som man kan fylla på med här. Bara en sådan sak som att alltid leda med handskar – den lärdomen kan göra ganska ont ifall man glömmer bort det.
I själva ridningen gör vi misstag hela tiden, och en del saker är givetvis sådant som upprepar sig – typ att man blir för hård i handen fast man vet att man inte ska, etc. Det viktiga med ridningen tror jag är att analysera vad man gjorde, varför, hur blev resultatet och vad kan jag förbättra till nästa gång? Vi gör såklart massa fel när vi rider, men så länge man försöker lära sig även av det, så kan man komma vidare. I ridningen behöver man dock ofta repetera och få in det ”i kroppen” vilket är en annan typ av lärande som tar tid. Berättelserna ovan är ju mer konkreta exempel på saker man faktiskt inte behöver göra mer än en gång!

Fyll gärna på i kommentarsfältet om du har något eget, dåligt exempel att dela med dig av. 😉

Långsam vår

Våren började tidigt men går inte särskilt fort. Jag tycker i och för sig att det är ganska bra, för det är skönt att få dra ut på det lite. Förr eller senare smäller det till ändå och sedan är våren över. 😉 Jag skulle dock vilja att det började växa lite mer gräs snart, så att det kommer mer bete till hästarna.

Jag har haft lyxen att ha två praktikanter från Berga här i två veckor. Det är perfekt, så man hinner lite extra uppgifter som alltid finns såhär års. De har såklart hjälpt till med hästar, stall, longering, titta på lektioner etc, men vi har också hunnit med att börja skura boxar, mocka hagar och andra städuppgifter. Sofia är snart klar med att tvätta ridhusfönstren. Tyvärr är ett trasigt, men det är inte hennes fel, utan en fågel som flög rakt igenom. Glaset i de där fönstren är rätt tunt, så egentligen är det konstigt att det inte har hänt tidigare…
Mitt mål under sommaren är att måla fönster i stall och ridhus, men det kanske bara blir det ena, vi får se… Jag börjar med stallet eftersom jag inte gillar att klättra på stegar! 😉

Ni med inackorderingar: fortsätt håll efter mockningen i hagarna är ni snälla, så vi håller parasittrycket nere. Det verkar som om vi har varit bra på det hittills, få hästar ser ut att behöva avmaskas, och det är ju jättebra!

Nu på lördag (1 maj) har jag för avsikt att vara ledig och fokusera på gården och trädgården. Söndag dömer jag en tävling, men har för ovanlighetens skull lite plats för någon mer privatlektion på em (endast fasta elever). Skicka sms om du vill rida! Har ingen kurs denna helg.


Utbildningsskalan – steg 6

I slutet av terminen är min tanke att vi ska prata mer om sista steget på utbildningsskalan – nämligen samling.

Kortfattat kan man säga att syftet med samling är att flytta vikten från hästens framdel över till dess bakdel, för att avlasta frambenen och få hästen att bära sig själv och sin ryttare. Det är lätta att tro att man samlar hästen när man rider långsammare eller med kortare steg, men en samlad häst måste vara aktiv i sina bakben. Att rida korta steg med raka bakben är inte detsamma som att samla hästen.

Man brukar säga att det man ”förlorar i längd vinner man i höjd”. När hästen samlar sig vinklas bakbenens ledgångar mer, bakdelen ska sänkas och framdelen höjs därmed. Hästen kommer att bli mer ”komprimerad”.

Samlingen åstadkoms genom ökat engagemang av de framåtdrivande hjälperna, inte av en uppresande eller bromsande hand. Däremot ska drivningen fångas upp med förhållningar, dvs drivningen ska inte ”släppas iväg” utan du ska behålla den ”i hästen”.
Om du bara försöker få upp framdelen med handen så kan du få hästen att komma upp med hals och nacke, men hästen är inte samlad för att framdelen är högre – om det inte kommer bakifrån. Om du bara tar upp halsen så höjs inte manken, och den hästen är alltså inte samlad utan kommer att gå med en sänkt rygg.

Den här bilden hittar jag när jag googlar, Man kan tänka att hästen är som en ”gungbräda” som ska ”gunga bakåt”.

Första steget mot samling är halvhalter. Även om samling kommer sist på utbildningsskalan, så börjar vi samla hästen lite grann redan när vi ber den att bära oss och vara mellan ”hand och skänkel”. Ju mer utbildad och ju starkare hästen är, desto högre grad av samling kan man begära.

Samlande rörelser:
Bakdelsvändning / skrittpiruett
Öppna
Sluta
Diagonalsluta
Galoppiruetter

Att samla hästen korrekt är svårt, och ska endast göras när hästen är lösgjord – vilket kan vara svårt nog. Jag tycker ändå det är viktigt att ha detta steg i huvudet när man rider, så att man har slutmålet framför ögonen och inte rider hästen på bogarna, vilket är lätt hänt om man fokuserar på att ”få ner huvudet” eller rida hästen lång och låg. En häst som går i en korrekt, lång form, ska också bära sig själv. Många ryttare rider hästen lång i formen men i framvikt, så även i en längre form ska vi ändå tänka på att föra över mer vikt på bakdelen. Som med allt annat i ridningen är detta en ständigt pågående process!

Nedan några bilder på Anea från hennes tävlingar. Det är svårt med bilder eftersom de kan vara i lite olika moment, men ni ser nog ganska tydligt här.

Bild 1: MsvB
Här var hon fortfarande inte stark nog i samlingen och ni ser att hon hamnar lite i framvikt och bakdelen är lite hög.

Bild 2:
Framridning Int1. Jag sitter inte bra här, men om ni tittar på Anea så ser ni en rundare, mer sänkt bakdel och mer vinklade bakben.

Bild 3:
Samma tävling. Detta är i en ökning, men här ser ni en tydlig höjning av fronten jmf med bild 1.
Samling tar tid, speciellt om hästen inte riktigt är byggd för det. Anea har varit ganska svår att samla pga sin exteriör, men om hästen är byggd i uppförsbacke så är det lättare.


Nya kurser!

Nu finns det tre nya kurser att boka. Maj är bästa månaden för ridning – lagom varmt! Bokas via mail som vanligt.

13 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

16 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

22 maj  NY
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 13.15, avslut ca 17.30
1550 kr

Anea 20 år!

Idag fyller världens bästa häst 20 år! Så enormt tacksam över att få ha haft henne så länge och både få chansen att rida svår klass, samt kunna ha henne i verksamheten. Knappt en sjukdag på alla år som ett extra plus. Det finns inte så många sådana här hästar i världen, så jag är extra glad över att hon fortfarande är kvar här och känns fräsch. Givetvis börjar det synas att hon inte har samma spänst i steget längre, men för sin ålder är hon fortfarande i toppskick. Grattis till min fina häst!

Säsong för lamm

Nu har vi börjat få lamm på gården. Hittills har det kommit sju stycken, men det är tre tackor kvar som ska lamma de närmaste dagarna. Lammen är bedårande söta och sociala redan från dag ett. Går man ut till fåren är det svårt att slita sig…

Veckans övning

Här kommer en bra övning som vi gjorde i tisdags och som alla grupper ska göra framöver.
Det är en övning med övergångar mellan skritt och galopp, vilket är samlande. Att växla mellan skritt och trav skulle jag säga är mer lösgörande, och väldigt bra för spända ryggar. Skritt – galopp – skritt kräver lite mer av häst och ryttare. I början tycker jag att man kan acceptera något travsteg från galopp till skritt framför att det blir väldigt tvära övergångar. Däremot tycker jag inte att man ska tillåta travsteg i fattningen om man ska fatta från skritt. Här vill vi ha en tydlig, distinkt fattning från bakbenen.

För att kunna gå från galopp till skritt behöver du förbereda hästen genom att samla upp galoppen extra mycket innan övergången. Tänk på att samling sker med säte och skänkel. Handen är mothållande men ska inte verka bakåt. Om handen börjar gå bakåt behöver du uppmuntra hästen att bjuda bättre fram till kontakten. Om hästen blir för låg i formen i övergången, eller om ryttaren själv försöker fokusera på att ”få ner huvudet” så kommer det bli svårt att få skritt direkt från galopp i och med att hästen hamnar på bogarna först, faller isär, och sannolikt tar något travsteg. Det är bättre att snarare tänka lite ”över tygeln” för att verkligen få hästen att stanna med bakbenen före frambenen. Förhållningen i övergången behöver vara kvick, så att det inte blir en dragkamp.

I den här övningen, som jag har ritat så fint (ser ut som en fästing…) så rider man på volten. På öppna delen gör man en 10 m volt i skritt inuti den stora volten. När man kommer ur skrittvolten fattar man galopp, rider att varv på 20 m volt, och sedan skritt igen på samma ställe som man gjorde fattningen. Man kan såklart lägga den lilla volten vid väggen också, vilket borde underlätta lite eftersom man då har väggen som ”stöd”. Ni som inte har gjort övningen än kanske får göra så istället.

Fördelen med att lägga skrittvolten är att man kan förbereda fattningen här, samt att det ”tvingar” ryttaren att rida skritten efter galoppen. Här är annars ett typiskt ställe där många ”slutar rida”, varpå hästen rinner iväg och går i framvikt. A och O i övningen är balans, ”hitta bakbenen” och att själv sitta kvar i sadeln.

Steg 2 skulle sedan kunna vara enkla byten, vilket vi kommer till längre fram!

Letar häst

Om rätt häst dyker upp är det dags att köpa eller låna en till, bra verksamhetshäst! Ålder från ca 7 år och uppåt. Helst utbildad men väl grundriden viktigast. Hästarna går få pass per vecka och rids även av mig för att hålla en bra kvalité. Bra hagar, egen gård, extremt noga skötta av en pedant. 😉 Läs mer på www.ryttarutbildning.se

Programträning och fortbildning

I helgen har jag haft programträning hemma med ett gäng privathästar. Det var ekipage från LB3-MsvB5, vilket är jättekul eftersom det blir stor variation för mig. Dessutom ger det lite extra att döma men att också kunna ge muntlig feedback och tips på förbättring. På en tävling ska man ju bara bedöma fem minuter och sedan kan man ju inte ”göra mer”.

Igår hade jag en eftermiddagskurs med ARK, men jag hann också delta i en digital fortbildning för dressyrdomare. Vi hade bl.a. några olika scenarier att diskutera och hur vi skulle ha bedömt dessa olika ”händelser”.
Varje år har man också ett ”fokus-område” och i år är det de tre första stegen på utbildningsskalan, dvs takt, lösgjordhet och kontakt.

Här är en film om utbildningsskalan som vi gärna fick dela, och den kan ni titta på eftersom detta har varit vårt fokus under hösten och våren. Vi kommer att prata mer om samling i slutet av terminen. (Alltså snart – tiden går så fort!)