Utbildningsskalan – steg 6

I slutet av terminen är min tanke att vi ska prata mer om sista steget på utbildningsskalan – nämligen samling.

Kortfattat kan man säga att syftet med samling är att flytta vikten från hästens framdel över till dess bakdel, för att avlasta frambenen och få hästen att bära sig själv och sin ryttare. Det är lätta att tro att man samlar hästen när man rider långsammare eller med kortare steg, men en samlad häst måste vara aktiv i sina bakben. Att rida korta steg med raka bakben är inte detsamma som att samla hästen.

Man brukar säga att det man ”förlorar i längd vinner man i höjd”. När hästen samlar sig vinklas bakbenens ledgångar mer, bakdelen ska sänkas och framdelen höjs därmed. Hästen kommer att bli mer ”komprimerad”.

Samlingen åstadkoms genom ökat engagemang av de framåtdrivande hjälperna, inte av en uppresande eller bromsande hand. Däremot ska drivningen fångas upp med förhållningar, dvs drivningen ska inte ”släppas iväg” utan du ska behålla den ”i hästen”.
Om du bara försöker få upp framdelen med handen så kan du få hästen att komma upp med hals och nacke, men hästen är inte samlad för att framdelen är högre – om det inte kommer bakifrån. Om du bara tar upp halsen så höjs inte manken, och den hästen är alltså inte samlad utan kommer att gå med en sänkt rygg.

Den här bilden hittar jag när jag googlar, Man kan tänka att hästen är som en ”gungbräda” som ska ”gunga bakåt”.

Första steget mot samling är halvhalter. Även om samling kommer sist på utbildningsskalan, så börjar vi samla hästen lite grann redan när vi ber den att bära oss och vara mellan ”hand och skänkel”. Ju mer utbildad och ju starkare hästen är, desto högre grad av samling kan man begära.

Samlande rörelser:
Bakdelsvändning / skrittpiruett
Öppna
Sluta
Diagonalsluta
Galoppiruetter

Att samla hästen korrekt är svårt, och ska endast göras när hästen är lösgjord – vilket kan vara svårt nog. Jag tycker ändå det är viktigt att ha detta steg i huvudet när man rider, så att man har slutmålet framför ögonen och inte rider hästen på bogarna, vilket är lätt hänt om man fokuserar på att ”få ner huvudet” eller rida hästen lång och låg. En häst som går i en korrekt, lång form, ska också bära sig själv. Många ryttare rider hästen lång i formen men i framvikt, så även i en längre form ska vi ändå tänka på att föra över mer vikt på bakdelen. Som med allt annat i ridningen är detta en ständigt pågående process!

Nedan några bilder på Anea från hennes tävlingar. Det är svårt med bilder eftersom de kan vara i lite olika moment, men ni ser nog ganska tydligt här.

Bild 1: MsvB
Här var hon fortfarande inte stark nog i samlingen och ni ser att hon hamnar lite i framvikt och bakdelen är lite hög.

Bild 2:
Framridning Int1. Jag sitter inte bra här, men om ni tittar på Anea så ser ni en rundare, mer sänkt bakdel och mer vinklade bakben.

Bild 3:
Samma tävling. Detta är i en ökning, men här ser ni en tydlig höjning av fronten jmf med bild 1.
Samling tar tid, speciellt om hästen inte riktigt är byggd för det. Anea har varit ganska svår att samla pga sin exteriör, men om hästen är byggd i uppförsbacke så är det lättare.


Etiketter:

Ett svar

  1. Bra beskrivet. Och skrivet! Blir nog en bok ändå 😉 Och tack för bilderna på Anea. Roligt att se en drl av hennes utveckling men också som exempel. Det gjorde det extra tydligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*