Vinst med Gloria

Idag har jag och Gloria (heter egentligen Tabaluga) startat en MsvC1 på Ledingenäs fina anläggning. Knivstaorten arrangerade tävlingen. På framridningen var  hon finare än någonsin vilket inte höll i sig riktigt på banan men det räckte ändå till 67,5% och en första plats! Nu är planen att trimma bytena så att vi förhoppningsvis kan gå vidare, kval till nästa nivå är avklarat med marginal.  🙂

 

Ny pålle

Här händer det grejer, även om man inte kan tro det eftersom jag inte har uppdaterat särskilt mycket. Har helt enkelt inte haft tid riktigt, det är väldigt mycket jobb just nu. Har fått hit några sommargäster från Djurgården, en ny inackordering samt köpt en ny häst. Jag sprang på honom av en slump kan man väl säga, och då gäller det att passa på om det känns rätt! Egentligen är han i äldsta laget (17) – dock fräsch och vad jag tror en perfekt verksamhetshäst. En riktig gentleman som är supersnäll och okomplicerad samt har tävlat MsvB dressyr och 120 hoppning. Jag är helt säker på att han kommer att bli väldigt populär!
Caribo heter han, född 2001 och e. Carano – Sir Shostakovich. Mer bilder och sådant kommer så småningom.

Ny hage

Igår släppte vi stona i hagen längst bort där det finns mer bete, så nu går de på bete ”på riktigt” (= jag ser dem inte från stallet..) Det gick tämligen odramatiskt till. Grodan gick i passage halva vägen och sedan försökte hon få igång de andra, men de ville helst rulla sig och äta istället. Och såklart har Grodan redan dragit av en sko igen, trots boots. Undrar om hon kommer klara ett bete? Som tur är kommer hovis ikväll och fixar det.

Midsommarhelgen

Hoppas att ni har haft en fin midsommar! Vår midsommar började sådär med att tältet som vi hade satt upp dagen innan hade blåst iväg och satt fast i en lyktstolpe när vi vaknade. Det var nästan storm på förmiddagen, så man får vara glad att det lugnade sig betydligt framåt kvällen. Nog för att det behövdes regn men det är ju otroligt att det skulle pricka in just midsommarafton, men det är väl som det ska… 😉 Efter att ha ordnat upp den situationen så blev midsommar trots allt mycket trevligt.
Bra början… Helt sinnessjukt. Tyvärr är lyktstolpen helt kvaddad…
Min bror (i mitten) fick raskt åka och köpa ett nytt tält, så det blev ganska bra till slut!
Sill-lunch som vi åt inne
Obligatorisk lamm-klappning
Några gäster och jag
Middagen gick att äta ute och då får man vara nöjd!
Igår kom mina föräldrar också, så då firade vi min födelsedag. Har inte firat den så mycket någonsin som det här året. Det var ju rätt kul att få göra det, har struntat lite i sånt förut.

Tack för alla presenter och grattis osv! Det värmer! Och tack till Helena för de flesta bilderna, jag glömde helt att fotografera för en gångs skull.

Om betäckning och hingstval

Här gick det plötsligt undan, men så kan det vara när det är bråttom… Det här kändes som sista rycket för en betäckning i år, och för Aneas del är det sista året som känns rimligt eftersom hon är 17 och det är rätt gammalt i sammanhanget om man inte har haft föl förut.

Nu är hon alltså inseminerad med Bon Coeur. Jag har tänkt såhär med hingst: det måste vara en som kompenserar för hennes ”brister” och det är att jag vill ha en bättre galopp och mer ”uppförsbacke”, men viktigast av allt är god ridbarhet. Jag bor typ ”granne” med Lövsta / Stjärnborg, så det valet var givet. På ett äldre sto rekommenderar man färskt semin för att det ska vara större chans att det blir något, så där blev det också lite färre valmöjligheter. En ”hemmahingst” blir lite billigare och jag vill inte lägga ”onödiga” pengar på det här om det inte fungerar.
Bildresultat för bon coeur stallion

Ni kan titta på Lövstas hemsida på alla hingstar så kan ni själva jämföra. Alla är såklart fina! Jag rådfrågade även Malin på Lövsta om vad som kunde passa och hon föreslog först Van Vivaldi eller Ironman. Van Vivaldi ger tydligen mer ädla hästar och han var visst lite het, vilket inte lät helt 100 till Anea som kan bli spänd. Dessutom är inte jag så förtjust i alltför ädla hästar – jag vill ha mer ”massa” och Anea är ju rätt ”slank” så det kändes inte bra. Då hade jag bestämt mig för Ironman, men så köpte Lövsta precis in den här nya Bon Coeur och det kändes mycket bättre! Tur att jag var lite seg i starten, för många har nog redan hunnit betäcka i år och missat den här.. 😉

”Bon Coeur är en riktigt modern sporthäst, med sina tre mycket goda gångarter, sin fantastiska mekanik och suveräna ridbarhet.”

Titta på de olika hingstarna om ni är intresserade, det finns små filmer man kan jämföra med. Ironman är helt klart fin, men det jag gillar med Bon Coeur är att han ser väldigt elastisk och mjuk ut – fina framben men inte ”sprättiga” utan det ser naturligt och inte konstlat ut. Med Aneas De Niro-blod så borde det här bli bra. (De Niro är det hingst som har flest svårklasshästar efter sig). Hoppas nu bara att det blir något!

Riktigt lång dag

Den här dagen var minst sagt utmattande. Och egentligen hade jag massor kvar att göra (såklart) – det är en del jag vill hinna före midsommar och innan semestern… Men man får väl vara glad för det som blir gjort och inte sörja det som inte blir gjort. Hade dock velat göra mer av saker som leder framåt istället för att släcka bränder hela tiden.

Började i alla fall dagen med något bra / roligt och förhoppningsvis positivt på (mycket) lång sikt! Anea var ju på en kontroll på Lövsta i fredags, där man konstaterade att allt såg okej ut och de sprutade igång en brunst. Hon har aldrig visat tydlig brunst (tack och lov kanske) så då får man ”fuska”. Idag skulle vi bara kolla läget igen (trodde jag), men hon var ju superbrunstig (vilket jag redan hade sett, för hon har gnäggat efter andra hästar och betett sig som en hingst snarare..). Med andra ord kunde vi köra på redan IDAG och då kan man inte stå där och tveka. Hade ju inte ens bestämt hingst till 100% men nu blev det Bon Coeur (jag skriver ett eget inlägg om det) och hon är alltså seminerad idag. Nu finns ingen återvändo – såvida det inte tar sig förstås och den risken finns ju.

Anea fick stanna och jag åkte hem och red två hästar. Sedan hade jag en tid hos veterinären för Grodan efter lunch, så Marianne var snäll och hämtade Anea åt mig. Tack! Inget allvarligt med Grodan, men som ni vet har jag haft funderingar på om hon var öm i framhovarna efter den där skoningen som hon reagerade på, plus att hon drog av sig en sko häromdagen och då markerade hon. Det var bättre nu, men hon var lite ”tassig” så hon fick lite hjälp med det idag. Det känns skönt att ha kollat inför en kort vila och så kan jag rida som vanligt efter min semester om planen håller. Nu vill vi ju igång och träna igen!

Sedan var det bara hem och vända för att åka och hämta Qurre på Mälarkliniken där han har stått sedan igår. Dagens tråkiga projekt… Han är jättehalt och vi vet fortfarande inte varför. Först trodde de att det var en stengalla så han stod med gips en vecka utan någon förbättring. I fredags åkte jag in och då reagerade han på böjprov och blev behandlad i kota och hovled. Dagen efter var han ännu mer halt… Första tanken då är att något har gått snett vid behandling och att leden skulle vara infekterad, men det verkar inte vara problemet – de har kollat detta och han är inte svullen eller har feber som de brukar få då. Han är röntgad och det verkar inte vara en spricka. Hoven är visiterad och han reagerar inte på det, men han har puls, vilket skulle kunna tyda på en hovböld, men om det är det så går den inte att lokalisera. Vid böld kan de bli superhalta men det är inte ”farligt” så jag hoppas ju fortfarande på det. Nästa steg är att göra en magnetröntgen för att kolla ligament / mjukdelar, men det kostar 12.000 (!). Nu vet jag inte om försäkringsbolaget täcker det, så det får jag veta imorgon och nu är han hemma igen och linkar fram. 🙁 FAN säger jag bara. Jag kanske måste avvakta lite, för jag har inte lust att betala 12.000 om det är en böld – men samtidigt så vill jag ju ha ett besked! Håll tummarna för att det bara är en elak böld.

Jag hann precis hem till kvällens lektion med markarbete, och den gick bra – hästarna var fina, men jag är helt slut nu efter att ha åkt fram och tillbaka hela dagen kors och tvärs. Det får bli ett eget inlägg om Anea-projektet!

Första steget mot eventuell betäckning

I morse åkte jag med Anea till Stjärnborg för en första undersökning inför eventuell betäckning. Hon hade lite tunna slemhinnor pga sin ålder, vilket kan påverka hur lätt de blir dräktiga men det var inget alarmerande så teoretiskt sett är det bara att tuta och köra… Jag tycker att det vore värt att prova med tanke på hennes stam och meriter, och är 100% säker på att hon skulle bli en bra mamma. Jag tycker att det vore slöseri att inte betäcka henne så håll tummarna!

Ett sorgligt besked

Som flera av er har sett redan så har en av mina elever lämnat oss alldeles för tidigt. Jag fick veta det igår och det känns verkligen sorgligt och hemskt, och det gick väldigt fort alltihopa. Hon var alltid väldigt glad och positiv och vi är flera som kommer att sakna henne. Jag ville nämna det här på bloggen eftersom det är många av oss som har undrat hur hon mådde, och därför vill jag att ni ska veta vad som har hänt.

Jag har sett att flera av er har skrivit till henne på FB och jag vill tacka Karin också som drog ihop att vi skulle skicka blommor till henne. Jag tror att stallet var väldigt viktigt för henne (och många av er andra också förstås) och jag blir faktiskt lite rörd över att jag har så mycket bra människor i mitt stall! Ibland känns det som om jag bara jobbar med något för ”min egen skull” för att jag råkar gilla hästar, men kanske bidrar jag ändå indirekt med något bra för andra. Hästarna är bra för många både som avkoppling och friskvård, men de knyter också samman människor på sätt och vis, och det tycker jag känns fint. <3

Man får sig en tankeställare om att livet är skört. Det gäller att komma ihåg de viktiga sakerna.

Sommar-sysslor

Det händer inte så mycket spännande här just nu. Jag känner mig redan lite stressad inför kommande semester – dit det i och för sig är tre veckor… Men det är alltid saker man vill ”avsluta” innan och få bort från listan. Jag tycker ändå att jag har bockat av ganska mycket på den där listan, men konstigt nog tar den aldrig slut? Obegripligt.

På schemat just nu står saker som att städa / skura stallet, tvätta de sista täckena (inget man måste, men sådant som gör att jag får mitt kontrollbehov tillfredsställt), laga och mocka hagar (en del gjort, en del kvar) och rensa ogräs och liknande uppgifter på en gård. Igår tvätt av bil och släp samt flytta får. Vi har särat på tackor och lamm nu, så att tackorna ska slippa ge di och kunna äta upp sig lite. Jag känner mig lite stressad över att det är så torrt och att betet redan ser ut som det brukar göra i juli. Jag hoppas verkligen att det kommer mer än några droppar regn snart!

Jag förbereder också för att få ihop allt med hagar / boxar osv inför sommaren då vi får några sommargäster, och eventuellt en ny inackordering till gården. Det är knökfullt här snart…

Den här veckan är det sista veckan på terminen. Nästa termin börjar 9 augusti. En torsdag den här gången, eftersom jag hoppas på en semester i september då jag kommer att ställa in en annan torsdag istället. Om någon vill göra en ändring avseende dag eller hur ni betalar nästa termin är det bra om ni meddelar det under den här veckan!

Funderingar kring betäckning

Beslutet att inte tävla Anea mer står fast, och det känns ganska skönt faktiskt. Nu återstår att hitta en annan sysselsättning för henne. Jag önskar att hon hade varit en läromästare så att jag antingen kunde sälja henne, eller ha henne som lektionshäst. Nu är hon visserligen snäll, så att ha med henne då och då är inget problem, men däremellan skulle jag behöva rida henne mycket om det skulle fungera och jag vill helst inte det. Hon är en ”läromästare” på så vis att hon kan mycket rörelser, men hon är inte så ”förlåtande” om man t.ex. fastnar i handen eller slutar rida med sits och ben – vilket på sätt och vis är bra, men det tråkiga är hon lätt blir spänd om det blir fel. För hennes bästa vill jag hellre att hon får ”pensioneras” som avelssto för det tror jag hon skulle trivas med.

Jag har inte intresserat mig för avel innan, men jag tycker att det är slöseri att inte prova att betäcka en häst som är selektionssto, med bra stam (De Niro – Bellini) och egna meriter upp till svår klass. Det är ju sådana ston man ”ska” avla på. Dessutom har hon varit så gott som kärnfrisk i 10 år och det är ju värt massor. Helt säkert skulle hon bli en bra mamma, och hon älskar ju hag-livet och har gått på bete hela somrarna i alla år, så det är ingen ”tävlingshäst” som typ slår sig när den ser en sten bara för att den är van att stå i grusruta…

Jag tänker att antingen får man en häst som går att sälja (men då måste man göra det rätt fort om det ska löna sig), eller så ”får” jag en blivande häst åt mig själv. Det kostar såklart att föda upp en häst, men om jag skulle leta häst åt mig själv med mina nuvarande krav så skulle jag inte ha råd med en sådan – inte ens som unghäst. Nu vet man ju inte om man lyckas föda upp något vettigt förstås, men i värsta fall kanske det ”bara” blir en lektionshäst som man vet har vuxit upp på ett bra sätt och är rätt riden och hanterad från början… Jag skulle dessutom tycka att det vore roligt att lära mig något nytt, och ha ett mål som inte handlar om prestation utan mest för att det är kul.

Igår var jag på Lövsta och pratade om hur man går till väga samt eventuell hingst… Jag måste bara övertala Torbjörn snabbt nu, sommaren är ju redan här. Frågan handlar mest om pengar – alltså främst i det lång loppet – inte själva ”tillverkningen”. Jag vet att många tycker att det är givet när man har egen gård, men det är inte gratis för mig att ha häst bara för att jag har ett stall. (Jag tänker att mina hästar ”kostar” mig som en inackordering eftersom det är en alternativ intäkt.)

Men jag tänker såhär: under hösten ska hon ju i så fall hållas igång och skulle kunna gå i verksamheten så mycket det går så hon kan bidra till sitt uppehälle. Föla kan hon göra hemma (vi har en fölbox – och det var ju min man som föreslog att vi skulle bygga en från början så det måste vi väl utnyttja?) och sedan har vi ju bete och hagar för den första tiden. Däremot måste jag klura på vad som är bäst när (obs att jag skriver ”när…”) fölet blir äldre, för då måste den gå med andra unghästar anser jag. Och då är alternativen att skicka iväg den (till rimlig peng) eller att bygga egen lösdrift och ta hit andra hästar = mycket mer jobb och större risk. Men det skulle eventuellt kunna gå plus mínus noll i det fallet?

Tipsa gärna om bra unghäst-beten för billig peng. Kom förresten med alla tips (och bra argument) som ni har! Jag kan eventuellt tänka mig någon slags samarbete eller låna ut henne också (ej till ridning!) om jag blir ”desperat”. Vilket jag i och för sig redan är eftersom det här måste beslutas inom kort.
Länk till Blup.