Föl på Antuna

Carl-Gustafs häst Zebra fölade på långfredagen, bebisen heter ”Graciosa”. Här kommer lite bilder på den lilla söta! Hon har nästan lika långa ben som mamma, måste vara jobbigt att gå på stilettklackar hela dagarna…

Nu när jag bor på landet och har eget stall och egen mark och fem ston så känns det som om man själv borde ta föl på någon av dem så småningom. Har egentligen inte varit så intresserad av avel förut men det vore roligt att följa en häst helt från start. I år blir det inga sådana projekt, det räcker ändå, men nästa år kanske?

Vi jobbar på!

Snart är innertaket i stallet klart. Ute på gårdsplan fortsätter markarbetet så att det snart finns en stallplan och förhoppningsvis går det att sätta upp ridhuset snart. Min mamma är här och tapetserar idag och jag hoppas rummet blir klart nu. 😉

Jag har fortsatt med målningen av stallfönstren, det blir jättefint, på avstånd..

De enda som slappar är katterna, tydligen är hästtvättpåsen en bra sovplats. Antar att fleecelindorna blir fulla med gråa katthår nu…

Att ha ett system

Jag fick mig en funderare idag över vad jag har för system när jag rider. Dels red jag en av ID:s hästar idag och det är en viss skillnad på lusitano och halvblod men det i sig var ingen överraskning. Jag märkte dock att det var många ”knappar” som inte alls stämde med mina, och det behöver ju inte betyda att det är ”fel” åt något håll, men snarare så är det ju så att man kan rida på enormt många olika sätt. Det är i och för sig en del av tjusningn kanske?

Det jag märkte mest på just denna häst var att han behövde mer inramning av benen än jag använder. Jag tror inte jag rider så ”mycket” med benen, inte mer än att jag ger impulser och då vill jag att hästen ska svara snabbt.  Jag har inte funderat så mycket över hur jag gör egentligen, även om jag är väldigt fokuserad på min sits. Men när man rider så gör man så mycket automatiskt och jag har inte riktigt en tydlig bild av vad som är ”typiskt” för min ridning. Jag har ett system när jag har lektioner och tycker att jag har en röd tråd på så vis att jag vill ha snabba reaktioner och på så sätt ha hästarna lydiga. Men exakt ”hur” jag gör har jag inte funderat över så mycket. Jag hade dessutom en elev som tittade på när jag red Anea idag och då blev det ännu mer tydligt. Det är ofta folk frågar ”varför gör du si eller så” och ärligt talat kan jag inte alltid svara just för att mycket går på ”rutin”. Men desto nyttigare är det ju då att sätta ord på det och vara tydlig både mot hästen och sig själv med vad det var man egentligen ville och varför man gav just den signalen just då. Det här ska jag klura mer på, fast inte alltför mycket. En period för några år sedan ville jag ha allting väldigt teoretiskt och ägnade massa timmar åt att analysera varje tygeltag, och det var inte någon bra metod utan tog snarare bort ”känslan” och gjorde att allt blev alldeles för tekniskt. Man blir långsam om man tänker för mycket, men samtidigt måste man ju ha en teoretisk bakgrund givetvis. Oftast är dock ändå det bästa att rida en välutbildade häst och ”känna rätt”, det går inte att sätta ord på allting helt enkelt.

Behöver kanske också klargöra att rida ”med benen” för mig handlar just om att ha hästen snabb för skänkeln och ”framför skänkeln”. Dit kommer man inte genom att klämma utan snarare genom att skapa rätt reaktioner i hästens bakben. Det här blir ju tyvärr ett problem när man har lektion för många klämmer konstant (och rider egentligen ”för mycket” med benen), men det gör hästarna avtrubbade och till slut svarar de inte för skänkeln. Och så slutar det med att man måste använda ”mera ben”… Jag har säkert nämnt det tidigare men det är en utmaning att lära ut skänkelns inverkan så att det inte blir för passivt men inte heller konstant inverkan. Ofta tror jag också att hästarna inte svarar korrekt helt enkelt för att ryttaren inte sitter i sadeln ordentligt och då får tyvärr inte skänkeln rätt effekt i alla fall…  Så som vanligt så är en korrekt sits grunden för allt!

Fantastisk helg!

Vilken påskhelg, det har ju känts som sommar! Påskaftonen var hästledig, men både söndag och måndag har jag haft dagläger och privatlektioner.
Ieftermiddag har jag påbörjat målning av stallfönster, men jag hann inte mer än fyra stycken. Värst vad krångligt och tidskrävande det var! Den här veckan har jag i alla fall ganska mycket tid hemma så jag hoppas jag hinner ordna med lite saker.

Sadelutprovning

Idag har jag haft sadelutprovare ute åt Wirja. Jag tycker inte att hennes sadel ligger bra längre och tyvärr tror jag inte att det räcker att stoppa om den. Wirja börjar ju bli lite ”till åren” och jag tvivlar på att hon kommer muskla ryggen mer utan det är nog tyvärr bara att acceptera att ryggen har börjat sänkas lite på henne, men jag måste absolut ha en bra sadel för att undvika att det blir värre. Nu har jag tre sadlar till låns som jag kan prova, tyvärr var alla egentligen för dyra för min nuvarande budget… Vi får väl se först hur de funkar. Sadeln är dumt att snåla in på, för en dåligt anpassad sadel kan ju i sin tur leda till skador som blir mer kostsamma.

Jag kollade även att Iffis sadel var ok, och den låg riktigt bra, det var ju skönt. Till Maritza köpte jag en ”correction pad”, en fårskinnspadd med ”fack” på som man kan fylla ut med stoppning efter behov. Maritza är ojämnt musklad på höger och vänster sida, och hon är ju ännu äldre än Wirja så det är inte mycket att göra mer än att hjälpa henne så gott det går. Med den här padden kommer trycket förhoppningsvis fördelas jämnare över hela ryggen. (Se bild)

Bra träning med Anea idag

Idag har jag tränat hos Mads och Anea kändes bättre än på länge! Synd att inte tävlingen var idag istället… Hon var mycket mer eftergiven och igenom i ryggen och vi lyckades till och med göra två byten på varje långsida. Väldigt bra, för en månad sedan kunde jag bara göra bytena när jag bytte varv. Kändes verkligen roligt att rida idag!

Red Iffi också när jag kom hem, det var ett tag sedan sist jag red dressyr på henne, och hon kändes riktigt fin och mycket starkare och mer i balans, så det var en bra riddag idag.

Annars är dagens krux att taket på stallet har blivit fellagt samt att alla kontakter i min mail har försvunnit, alltså kan jag inte skicka ut ett enda viktigt mail till mina kunder om det inte ordnar sig. Sablar säger jag bara, och då var det väl inlindat…

Mer byggbilder

Igår påbörjades taket, och det finns även fönster på stallet nu! Vi har bestämt att vi behåller byggkillarna en vecka till, alltså efter påsk, för det är mycket kvar.

Min mamma har varit här i helgen och hjälpt till att tapetsera ett av övernattningsrummen. Det kommer bli jättefint!!

Anea debut MsvB4

Årets tävlingsdebut känns lite blandad. Anea har inte varit i toppform på sista tiden så med tanke på det så är jag ändå ganska nöjd. Tyvärr blev hon ganska spänd och vid utgången var hon tittig vilket gjorde att hon bröt av till trav och jag missade ett byte helt vilket sänkte poängen rejält förstås. De andra bytena var korta men hon bytte i varje fall på hjälpen och det är godkänt just nu eftersom vi inte har tränat så mycket på detta. Till nästa tävling måste jag se till att ha henne mer lösgjord och avspänd så det är bara att träna på. Fick i alla fall trevligt omdöme, där det står att hon är pampig och med många förtjänster men idag för hög och spänd i formen, så som sagt: får jag henne mer lösgjord så tror jag att hon kan bli ganska bra även i den här klassen. Det kommer dock krävas en hel del jobb från min sida nu, för att besfästa formen och bytena.