Att ha ett system

Jag fick mig en funderare idag över vad jag har för system när jag rider. Dels red jag en av ID:s hästar idag och det är en viss skillnad på lusitano och halvblod men det i sig var ingen överraskning. Jag märkte dock att det var många ”knappar” som inte alls stämde med mina, och det behöver ju inte betyda att det är ”fel” åt något håll, men snarare så är det ju så att man kan rida på enormt många olika sätt. Det är i och för sig en del av tjusningn kanske?

Det jag märkte mest på just denna häst var att han behövde mer inramning av benen än jag använder. Jag tror inte jag rider så ”mycket” med benen, inte mer än att jag ger impulser och då vill jag att hästen ska svara snabbt.  Jag har inte funderat så mycket över hur jag gör egentligen, även om jag är väldigt fokuserad på min sits. Men när man rider så gör man så mycket automatiskt och jag har inte riktigt en tydlig bild av vad som är ”typiskt” för min ridning. Jag har ett system när jag har lektioner och tycker att jag har en röd tråd på så vis att jag vill ha snabba reaktioner och på så sätt ha hästarna lydiga. Men exakt ”hur” jag gör har jag inte funderat över så mycket. Jag hade dessutom en elev som tittade på när jag red Anea idag och då blev det ännu mer tydligt. Det är ofta folk frågar ”varför gör du si eller så” och ärligt talat kan jag inte alltid svara just för att mycket går på ”rutin”. Men desto nyttigare är det ju då att sätta ord på det och vara tydlig både mot hästen och sig själv med vad det var man egentligen ville och varför man gav just den signalen just då. Det här ska jag klura mer på, fast inte alltför mycket. En period för några år sedan ville jag ha allting väldigt teoretiskt och ägnade massa timmar åt att analysera varje tygeltag, och det var inte någon bra metod utan tog snarare bort ”känslan” och gjorde att allt blev alldeles för tekniskt. Man blir långsam om man tänker för mycket, men samtidigt måste man ju ha en teoretisk bakgrund givetvis. Oftast är dock ändå det bästa att rida en välutbildade häst och ”känna rätt”, det går inte att sätta ord på allting helt enkelt.

Behöver kanske också klargöra att rida ”med benen” för mig handlar just om att ha hästen snabb för skänkeln och ”framför skänkeln”. Dit kommer man inte genom att klämma utan snarare genom att skapa rätt reaktioner i hästens bakben. Det här blir ju tyvärr ett problem när man har lektion för många klämmer konstant (och rider egentligen ”för mycket” med benen), men det gör hästarna avtrubbade och till slut svarar de inte för skänkeln. Och så slutar det med att man måste använda ”mera ben”… Jag har säkert nämnt det tidigare men det är en utmaning att lära ut skänkelns inverkan så att det inte blir för passivt men inte heller konstant inverkan. Ofta tror jag också att hästarna inte svarar korrekt helt enkelt för att ryttaren inte sitter i sadeln ordentligt och då får tyvärr inte skänkeln rätt effekt i alla fall…  Så som vanligt så är en korrekt sits grunden för allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*