Utbildningsskalan – steg 4

Förra terminen jobbade vi med utbildningsskalan – något som ska följa med hela tiden som en röd tråd. Du kan läsa om de tre första stegen i dessa inlägg:
1. Takt
2. Lösgjordhet
3. Kontakt

Steg nummer fyra är schwung. Schwung skulle också kunna kallas spänst om man vill förklara på ett annat sätt. I skritt visar hästen ingen schwung pga att det inte finns något svävmoment i skritt, utan man pratar bara om schwung i trav och galopp. Hästen kan röra sig med mer schwung när de tre första stegen fungerar och blir lite av en ”produkt” av en lösgjord häst som arbetar genom ryggen och fram till handen med bibehållen kontakt och en god takt / rytm.

När hästen blir starkare och kan skjuta på mer bakifrån utan att hamna i framvikt så brukar schwunget komma lite ”på köpet” men du kan också aktivt arbeta med övergångar och tempoväxlingar för att få bättre shwung. Det är dock svårt att komma med konkreta övningar som fungerar på lektion tycker jag, men jag vill nämna det här steget. Vi kommer dock fokusera mer på steg 5 och 6 denna termin.

Fortsättning följer…

(Läser ni dessa inlägg och har ni nytta av dem?)

Här tycker jag att man kan se att Anea rör sig med schwung

Måndag

Ny vecka. Igen! Jag har som vanligt startat med en del kontorsjobb. Tycker att det är skönt att börja veckan så. Idag ska jag även träna med Grodan i eftermiddag. På onsdag har jag en vet-check med henne för säkerhets skull. Jag vill ha stenkoll på henne eftersom det har varit en del trassel tidigare. Hon verkar må bra men är kanske lite trött i bakdelen efter att ha jobbat lite hårdare. Har hittat en ny sadel med hjälp av Ellinor, det verkar i alla fall göra skillnad för oss båda!

Det har kommit en ny häst förra veckan som ska vara här en period för att ridas. Han är till salu och vi ska utvärdera efter en månad om han stannar längre än så eller inte. Har inte hunnit rida så mycket än men intrycket såhär långt är att han gärna får stanna ett tag. 😉 Jag återkommer om honom när vi har kommit igång lite mer. Den här veckan hinner jag rida honom lite mer har jag tänkt.

Fixar-vecka

I början av året är det alltid skönt att fixa iordning grejer tycker jag. Alla tider på året har ju i och för sig olika typer av uppgifter. I januari brukar jag kolla hästarnas tänder samt vaccinera alla. Detta ska vi göra på fredag. Jag har också gått igenom en del utrustning, stoppat om en sadel, bytt några bett etc.

Hästarna foderstater behöver ibland justeras extra på vårvintern då många tyvärr faller ur lite. Jag har även friserat alla och några ska klippas igen, eller faktiskt för första gången i vinter.

Jag har också sorterat täcken och tagit fram vintertäckena. Förra året behövdes de inte alls! Då hade jag regntäcken hela säsongen…

Med kylan som kom nu fick jag dessutom en viktig uppgift och det var att salta ridhuset, så det har vi gjort idag!

Vardagsbilder

Äntligen vinter och allt blir fint att titta på! Idag fick vi dessutom lite sol på eftermiddagen. Förbereder mig mentalt på en riktig kall helg om prognosen stämmer. Betydligt bättre än lera hur som helst!

Besök hos Bonnie

Bonnie har ju flyttat till Kvarnnibble i Bålsta så att vi skulle få lite närmare till henne. Igår var vi och hälsade på första gången sedan hon flyttade dit. Hon verkade må bra, bortsett från lite tråkig mugg som hade blivit sårigt, men det är ju en knepig årstid nu. Hoppas verkligen att kylan håller i sig lite så att det kan få läka! Hon var kanske inte jätteglad över att bli spolad och göra rent såret, men i övrigt uppför hon sig verkligen exemplariskt. Vi gick en liten promenad och hon fick gå över bommar, träna sväng, start och stopp. Inga konstigheter alls, hon är helt obrydd. Vi får väl se hur länge det håller i sig men det är ju skönt med en snäll häst.

Bilderna är väl kanske inte jättefina, men här får ni se hur hon ser ut i kroppen. Hon är jättestor… Men ganska proportionerlig, just nu i alla fall. Vore kanske intressant att mäta henne. Jag tycker att hon börjar få ett finare och mer vuxet ansikte nu!

Jag hann även med en sadelprovning igår med hjälp av Ellinor. Har två sadlar att testa vidare på Grodan. Jag törs nästan säga att den ena gjorde att det blev en ny häst – men jag är som vanligt försiktigt optimistisk. Jag ska känna lite mer på det, men helt klart måste jag byta.

Det flyttade in en ny inackordering igår också, ett sto. Förhoppningsvis kan det bli en kompis åt Grodan och Anea, som kanske är lite väl tajta ibland. Det är inte helt optimalt att ha hästar två och två tycker jag, pga att de kan bli lite väl fästa vid varandra, men det är lite svårt med en större flock om det inte finns fler att släppa ihop med.

Idag har jag ridit ”rekordmycket” efter min olycka – fem hästar! Och jag har dessutom klarat att släppa ut de flesta själv i morse (tack och lov för frusen mark, lera vet jag inte om foten orkar med). Det har då inte ens gått fem månader sedan foten var helt av på två ställen. Känns som om det trots allt går ganska fort framåt det här. 🙂 Hoppas det håller i sig!

Stallplats eller plats för häst i träning

Till våren har jag möjlighet att ta in en ny inackordering på full skötsel, alt häst som ska vara i full träning längre eller kortare tid.

Om man vill planera långt fram har jag även plats för sommargäster, antingen för dig som behöver flytta hästen på sommaren eller under din semester.

Info om full inackordering och vad som ingår står på hemsidan under fliken ”Anläggningen”. Jag prioriterar dig som vill träna eller ha ridhjälp. Alla extra tjänster kan köpas till.
För häst i träning – maila för mer info och upplägg!

Nya kurser

Jag kommer att fylla på med kurser vartefter. Om ni är en grupp som vill boka ett eget datum är ni välkomna att höra av er! I dagsläget håller jag inga kurser med övernattning, utan endast dagkurser.

24 januari
Eftermiddagskurs för fasta elever
Två ridpass och fika
Samling 13.00, avslut ca 17.00
1500 kr

31 januari
Förmiddagskurs med två ridpass och fika
Samling 08.30, avslut ca 12.30
1500 kr

Nyår

Gårdagens nyårsmiddag blev bara hemma med Torbjörn. Jag har varit förkyld och hemma några dagar. Jag har egentligen inte varit särskilt dålig men nu törs man ju inte chansa så vi fick ställa in det vi hade tänkt egentligen. Vi ”träffade” några vänner digitalt istället, bättre än inget! Det känns ju lite löjligt först men sedan känns det ändå nästan som om man har ”setts”. 😉 Med fördelen att vi inte behövde vänta på deras (alltid) för sena ankomst!

Även om det bara var vi så gjorde vi trerättersmiddag och jag dukade lite finare, men orkade inte stryka duken och skippade all annan städning, så det var i alla fall nyårsmysigt men utan större ansträngning. Tog på mig klänning också, vägrar fira nyår i mjukisbyxor!

Enriset från juldukningen fick vara med en vända till, men med silverblad istället för julkulor.

Amaryllisen hade börjat sloka efter jul, men gick också att återanvända ett varv till i en skål.

Fin fördrink som jag fått av er elever. (Tack för alla fina julpresenter!)

Min pappa har gjort den här fina skärbrädan åt mig, men jag tycker den är bättre som uppläggningsfat!

Till förrätt blev det råraka av egen potatis. Resten gick inte att fotografera, det såg inte gott ut alls men det blev lammentrecote, hasselbackspotatis och min ”vintersallad” med rödkål och granatäpple. Hade en idé med grönkålschips som topping men misslyckades helt med det – de smakade bränt och alldeles för mycket salt. För öva på det…
Efterrätten fick bli en färdig från ICA – ibland är fusk inte så dumt!

Hälsningar från Molly som blev superglad över att få vara med och fira nyår för första gången! (Om vi har gäster låser vi in henne eftersom hon, som ni ser, älskar att ligga på bordet. Det är inte så praktiskt om man bjuder hem folk.)

Det blir en sista dag i soffan med en bok idag, hoppas jag. I och för sig är det mysigt men behöver jobba nu…

Hoppas ni får en bra start på 2021! Jag stannar hemma idag med men imorgon hoppas jag att jag kan jobba lite igen. Dock med extra avstånd för säkerhets skull.

Året 2020

Jag kommer inte att skriva hur dåligt, konstigt eller annorlunda det här året har varit, för det stämmer inte för min egen del. Tack och lov har jag kunnat fortsätta nästan som vanligt, trots den brutna foten dessutom. Det är klart att den har gjort året annorlunda för min del eftersom det blev ett långt riduppehåll, men å andra sidan fick jag också en period av välbehövlig vila som jag faktiskt mådde bra av. Jag har ju jobbat med hästar oavbrutet sedan studenten, med max två veckors semester i följd, så jag behövde nog stoppas upp lite.

Jag tycker alltid att det är bra att kolla vad man har gjort under året och sammanfatta det lite. Självklart hade jag gärna hunnit tävla mer och det är jag nog inte ensam om, men det är ju lika för oss alla. På gården vill man alltid så mycket mer än man hinner.. osv. Fortfarande har jag svårt att släppa att det liksom inte går att ”toppa” de första åren när man gjorde så extremt mycket som syntes utåt. I år har det blivit mer ”små projekt” som jag dock ändå behövde ta tag i, små förbättringar, saker ”på listan” som ingen annan ser. 😉 Nu menar jag inte att man ska göra saker för andras skull, utan snarare att det känns mer tydligt och konkret att berätta att man har byggt ett hus, köpt en häst eller vunnit en tävling.

Dock har jag gjort försäljningsrekord i år, och det är jag riktigt stolt över! Jag jobbade dels riktigt mycket under våren, vilket var tur, så jag hade lite ”tillgodo”, men även hösten har varit full av ridlektioner och kanske lite fler privatlektioner än tidigare. Det var lättare att hinna med det när jag inte har jobbat i stallet. Så det är förstås en sak att ta med sig framöver – jag behöver frigöra mer tid från stalltjänst för att hinna hjälpa eleverna mer / bättre.

Det får bli lite av ett mål framöver – att jobba mer fokuserat med lektioner och ridning och kanske ta in mer hjälp med stalltjänsten. Jag vill också gärna få på mig ridstövlarna snart och bli helt ohalt. 😉 Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna rida mer under 2021 och att tävlingarna kommer igång. Under 2021 ska även Bonnie börja ridas in under hösten, det blir spännande. Jag skulle också behöva utöka med en till lektionshäst snart, så ni får gärna hålla ögonen öppna efter något lämpligt!

Jag har haft tur i år som har en liten verksamhet där jag knappt har behövt anpassa mig (än så länge), och eftersom jag jobbar hemma så märker jag ju inte så mycket utanför ”bubblan”. Såklart vore det kul med större middagar och restaurangbesök snart igen, men mitt liv är tydligen inte så spännande i vanliga fall så jag har egentligen inte saknat så mycket under året. Vi får väl se hur länge det här håller i sig. Jag har lyckligtvis inte behövt ställa in något under det här året, men för att undvika det under året som kommer har jag bestämt mig för att inte hålla några övernattningskurser under våren och sedan får vi se hur läget verkar. Det är bättre att planera på det sättet än att man behöver avboka! Kurser kommer det dock bli, men endast över dagen. Och kom gärna med egna förslag på tema, upplägg eller datum ni vill boka. Än så länge blir det lättare att hitta datum eftersom det inte kommer vara så mycket tävlingshelger bokade som det var tänkt.

Här kommer några bilder som får sammanfatta året som gick!

Don Mistral kom hit i januari och jag köpte honom under sommaren. Sedan slängde han av mig en månad senare.. 😉

Precis helgen innan ”allt stängde” hann vi hålla inspirationshelgen i Vaxholm med yoga och föreläsningar. Det var väldigt roligt, och hade såklart varit fullständigt otänkbart i dagsläget…

Artikel i Vallentunas lokaltidning.

Kunder från Norge, också strax innan allt bröt ut. Tanken var att åka dit och ha kurs under sommaren, men det landade förstås bara på planeringsstadiet.

Ett av årets söta lamm!

En bild från en av vårens kurser

Dario och Boromir fick tyvärr lämna oss i somras. <3

Jag fyllde 40 och lyckades pricka ”luckan” i somras. Tror jag kan ha varit inne i stan två gånger i år?!

Bon Chérie växer så in i vassen! Vi flyttade henne till fastlandet i våras, först till Nådhammar men nu står hon i Bålsta.

Grodan har varit betydligt friskare i år i alla fall! Hon har börjat tränas igen mer ”på riktigt” (fortfarande oklart om det kommer att räcka till men nu har hon känts stabil i alla fall). En tävling hann vi med innan jag bröt foten. Väldigt nöjd med den i alla fall!

Qurre startade LB och MsvC med elever. Jag coachade på kryckor.

Har haft flera bra kurser, fortsatt även med yoga och träning. Sista tillfället körde vi i ridhuset / utomhus pga restriktionerna. Kursen på bilden kunde jag själv delta i efter att ha blivit av med gipset, men bara i positioner där man inte skulle stå upp. 😉 Mina föräldrars hund deltog också.

Några ”osynliga” projekt från i år, som mest har varit Torbjörns förtjänst:
– Lilla stallet fick delvis ny fasad, ny vägg inuti och ett nytt tak.
– En ny gödselplatta som alstrar värme och värmer upp tvättstuga och torkrum så att vi sparar / återvinner energi.

Vi tog också tag i att beskära alla stora träd och buskar i trädgården, vilket har stått på listan mer än länge.
– En grävmaskin är införskaffad så den får vi se hur mycket stordåd den kan uträtta nästa år.

Vi har även gjort nya hagar närmare stallet för att underlätta för stallpersonalen, samt att ha mer att växla mellan nu när det verkar som om leriga vintrar är här för att stanna.

Ja, det var väl en del av det som har ”hänt” i år. Ett lugnt och stillsamt år för mig men ett rörigt år ute i världen. Jag är tacksam för min gård och mina hästar och för att ni kommer hit och rider, och jag hoppas att jag kan ”dela med mig” av gården och på något sätt bidra till att andra också mår bra av att komma hit!