Vad är ditt bästa häst-minne?

För att skaka lite liv i den här bloggen vill jag nu att ni som läser bidrar med ert bäst häst / rid-minne!

Det skulle kunna vara en bra tävlingsstart, en fantastisk uteritt, eller den första galoppfattningen ifall ni har så bra minne! Vad som helst egentligen, men jag vill ha en kort berättelse, och om möjligt en bild. Jag vill också få publicera detta i bloggen. För att motivera er lite så kommer en av er som bidrar vinna en privatlektion, på egen häst eller en av mina.

Jag vill ha ditt bästa ridminne senast 20 juli. Skriv inte i kommentarsfältet utan maila till info@ryttarutbildning.se

Ett av mina bästa minnen är när jag och Anea deltog i Lag-SM på Strömsholm. Men jag har massa fler som jag kan dela med mig av, men ni får börja! 😉

10 steg för att bli en bättre ryttare

Att lära sig rida är en ständigt pågående process, och som ni vet blir man aldrig fullärd. Det är sannolikt en av anledningarna till att det är så beroendeframkallande. 😉 Jag tror att en stor del i processen att bli en bättre ryttare inte bara sker till häst, utan det handlar också om att lära sig läsa av hästarna på marken, skapa bra kommunikation och även att träna sig själv avsuttet och ha en bra kroppskännedom.


Här är 10 tips som kan ge inspiration till din ryttarutveckling.

1. Lär känna din häst
Att lära känna sin häst avsuttet är inte att underskatta. Jag tycker att jag redan på stallgången kan läsa av vissa hästar (de jag rider mest) – dels vad de är på för humör, men även den dagliga visitationen ger ledtrådar om hur hästen mår. För mig är inte en duktig ryttare någon som bara rider bra på banan, utan för mig är det viktigt att se helheten och vara en duktig hästmänniska. Även om man inte har en egen häst så är det viktigt att träna upp sin känsla för hästen och hur man kommunicerar även på marken. Hästarna läser dessutom av oss bättre än vi dem – så att vara noga med hanteringen och allt runt omkring är grundläggande även för ridpasset.

2. Ta intryck av andra
Om du hittar en bra förebild så är inspiration alltid bra. Att titta på duktiga ryttare kan ge dig en bild av hur du vill att det ska se ut. Jag tror dock att man ibland får välja ut några guldkorn som man håller sig till. Det finns många sätt att göra saker, och med sociala medier är det också lätt att det blir för mycket intryck. Men gå gärna på clinics med duktiga ryttare, titta på tävlingar eller instruktionsfilmer, och försök att skapa en inre bild av hur du vill att det ska se ut när du rider! Det kan ju också vara en rid-kompis som ger dig inspiration.

3. Läs på det teoretiska
Jag tycker att det är viktigt att man har förståelse för det teoretiska, så att man har helheten klar för sig. Läs bra ridböcker och lär dig korrekt hjälpgivning och även korrekta termer. Det kan låta tråkigt, men ger en bra grund. Att söka på google kan kanske vara ett komplement, men då ska man veta att det finns väldigt mycket olika skolor som lär ut på olika sätt, vilket kan skapa viss förvirring om du inte har grunden klar för dig innan.

4. Träna dig själv
En mycket viktig punkt som är lätta att prioritera bort. Att träna avsuttet är bra för oss alla, och behöver inte vara jätte-krävande. Välj ut några få övningar som kan stärka svaga punkter (ta gärna hjälp med detta om du är osäker). Träna din liksidighet, styrka och även rörlighet. Kroppskontroll är A och O, och ofta träffar jag ryttare som faktiskt inte alls känner vad de gör till häst pga spänningar. Då kan du inte heller påverka hästen korrekt.

5. Var ödmjuk inför uppgiften
Att bli en bra ryttare kräver en stor dos ödmjukhet. Om man inte har det innan så får man oftast det efter ett tag. Hästarna berättar massor för oss om vi orkar lyssna. Det är lätt att tänka att ”hästen hade en dålig dag” (och ibland kanske det är så), men ofta speglar hästarna oss mer än vi tror. Om du är ödmjuk inför det kan du få en större självkännedom av hästarna, vilket i sin tur faktiskt också kan göra dig till en bättre ryttare…

6. Ta hjälp av en bra tränare
En bra tränare är ett måste, tycker jag. Vi som rider mycket kan såklart inte ha tränare vid varje tillfälle, men det är viktigt att ha regelbunden hjälp, oavsett din nivå. Att ta hjälp av 1-2 personer tycker jag själv är lagom. Dessa ska då komplettera varandra, så att det inte blir alltför stor skillnad i hur man tränar hästen. Att då och då lägga till t.ex. programträning är också bra, för att få nya infallsvinklar. Att ta hjälp av alltför många olika personer tror jag dock kan skapa förvirring och göra det svårt att vara konsekvent. En röd tråd är jätteviktig!
Att eleverna rider för mer än en är bra tycker jag, men som tränare uppskattar jag också kommunikation kring detta för att kunna hjälpa eleverna på bästa sätt.7. Rid många olika hästar
Det här är ju inte möjligt för alla, i alla fall inte om man har egen häst. Men jag har sagt det här förut: byt hästar med varandra! Åk på kurs och rid någon annan häst ibland. Speciellt om du har en ung häst som är under utbildning så tror jag att det är jätteviktigt att prova en mer utbildad häst som omväxling. Det är lätt att bli hemmablind om man bara rider en sorts häst. Det finns oftast möjligheter om man är lite kreativ.

8. Öva upp din känsla
Jag tror att vissa har en viss medfödd känsla, men jag tror också att man kan öva upp den om man rider bra hästar och har en tränare som hjälper dig att säga när det är rätt. Det gäller också att lära sig att lita till sin egen känsla, och vad som känns rätt och fel för dig som ryttare. Känslan hänger också ihop med din egen kroppskännedom som jag nämnde, samt att lära känna hästarna. Jag tror dock att det är viktigt att koppla på känslan och inte teoretisera för mycket. Teori är bra, men hästarna är inga maskiner. Ibland frågar elever mig ”hur ska jag rida den här hästen?” och svaret är ju ”det beror på hur hästen är just idag”. Det kanske var lite förenklat – men det jag vill komma till är att det finns ingen manual, och det som funkade igår kanske inte funkar idag. Därför behöver man kunna vara flexibel som ryttare och det går inte om du inte rider på din känsla.

9. Sätt konkreta mål och följ upp dessa
Från känsla till något konkret. De flesta gillar att sätta mål. Sätt gärna några konkreta, korta mål varje termin – helst något du kan följa upp. Spara gärna målen i en pärm så att du kan följa din utveckling (det önskar jag att jag hade gjort!). Ta hjälp av din tränare om du är osäker. Det kan vara allt ifrån att hitta korrekt handställning till att rida ett helt program på en viss nivå, eller hoppa en bana på X höjd. Med egen häst sätter du mål även för hästen – anpassade till ålder, och med utrymme för att ändra målen vid behov. Hästarna är som sagt inga maskiner… 😉 Så ibland kanske man måste stryka sig från en tävling om hästen inte är redo. Men då får man flytta det målet framåt.

10. Ha roligt
En punkt som vi inte ska glömma! Kom ihåg varför du började rida – det var ju för att det är roligt! Ibland sätter vi så mycket mål och har så höga krav att vi tappar det roliga med ridningen och hästarna. Det här kanske är den viktigaste punkten av alla. Hästarna läser av oss hela tiden, och de känner vilket humör vi är på. Så en glad ryttare kommer förhoppningsvis också få en glad häst.

Kom gärna med egna tips på hur man kan bli en bättre ryttare!

Summering av våren

Nu har jag två veckors semester efter en intensiv jobb-vår. Jag har haft mer lektioner än vanligt, och har faktiskt slagit försäljningsrekord jämfört med tidigare år under samma period. Det har varit stort tryck på ridning, särskilt privatlektioner. Hästarna har också varit relativt stabila den här våren, vilket har gjort att jag har kunnat boka på lite mer. Jag var lite nervös ett tag pga corona, men än så länge har det inte drabbat mig, snarare tvärtom.

Även om det har varit mycket jobb så har jag faktiskt varit lite mindre stressad och hunnit vara bättre i fas än annars. På våren är det alltid mycket att göra, och ofta är jag också rätt trött efter vintern. Eftersom det inte gick att vare sig tävla eller döma, så frigjorde det en hel del tid till annat, trots att jag inte är på tävling varje helg.. Men att tävla eller döma tar ju nästan en hel dag i anspråk, med restid.

Jag är kluven till att döma måste jag erkänna. Om man ska bli riktigt bra så måste man döma mycket, och jag har inte riktigt tid / råd med det. (Jag tjänar väldigt mycket mer på att hålla kurs hemma.) Jag gillar inte att göra saker halvhjärtat, så frågan är om man ska göra det alls? Samtidigt är det kul och utvecklande, ger mig något för min egen ridning, samt är ett extra ben att stå på. Och det är alltid bra med många ben, för vem vet hur framtiden ser ut? Nåväl, det är inget jag behöver besluta om nu. Kan väl bara konstatera att jag skulle behöva mer tid – till allt!

Nu blir det i alla fall tid till lite återhämtning, vilket känns välförtjänt, både för mig och hästarna. Hoppas att ni också har en fin sommar!

Sommartider

Nu är det verkligen sommar! Mina hästar sover ute så mycket som möjligt juni-augusti, även om de rids. Dels är det bra för dem med mycket rörelse, men det är förstås också skönt för oss med lite mindre jobb. 😉

Om de ska ridas, eller om det är väldigt varmt, så tar jag in dem några timmar på dagen så att de kan vila ordentligt. Oftast brukar de passa på och sova i boxen när de får chansen. Självklart kan de ligga i hagen också, men jag tror att de vaktar mer ute, plus att insekterna kan störa en del. Jag har skogsbete som jag bedömer är bra för att det är varierat med olika örter och buskar, men det är inte så kraftigt. Hästarna brukar inte bli tjocka av det, utan jag fodrar faktiskt även lite extra inne de gånger de går in. Om de bara vilar så klarar de dig dock utmärkt på bara bete.

Det funkar bra att rida och hålla igång även med hästar som är ute dygnet runt, men de brukar behöva vänja sig lite. Om de blir alltför trötta så kan de vara inne ett par nätter. Samma sak om vädret är för dåligt (men just nu verkar det inte vara ett problem direkt..).

Mina hästar trappar ner lite i slutet av terminen. Jag försöker också vet-checka och åtgärda saker om det behövs nu när det finns tid. Några får vila helt, men helst inte mer än två veckor. Några hålls igång även under min semester, för att de inte mår bra av vila. Äldre /större hästar har oftast ett större behov av att hålla igång. De som hålls igång får dock mest uteritter, promenader eller longering.

Efter min semester är det kurser men det är ändå inte lika många pass som under terminerna. Jag brukar hinna jobba hästarna lite själv också (det görs såklart även under terminen), så det blir några veckor av återhämtning och uppfräschning för lektionshästarna. Välbehövligt!

Det kanske låter som kort vila om man jämför med ridskolehästar som ofta får många veckors vila. Mina hästar går dock inte lika hårt resten av året, utan det blir ett jämnare jobb över hela året. Ibland får de kortare vila vid behov även andra tider på året. Jag är inte så förtjust i lång viloperiod pga att det är rätt jobbigt att få igång dem igen. På bara två veckor kan de bli rätt stela, så för mig fungerar det här systemet bättre. Unga hästar däremot bör få en lång, sammanhängande vila tycker jag.

Midsommarhelgen

Vilken midsommar! Fantastiskt väder rakt igenom, och jag har varit ledig dessutom. 😀 Vi brukar ha fest hemma, men det kändes inte helt naturligt i år, så vi skippade det. Däremot gick vi över till grannarna och stannade både på lunch och middag, vilket var jättetrevligt.

Dagen efter var det faktiskt min 40-årsdag! Våra föräldrar kom över och fikade i trädgården. Vi har inte setts på hela våren pga corona, så det var tur att vädret tillät oss att sitta ute.

Annars har vi hunnit lite ogräsrensning och annat pyssel, men även sovmorgon och frukost i trädgården. Så himla skönt! Slutade dock den här dagen med att hämta ett begagnat kök som jag tror att vi kan ha i personalbostaden. Det var en liten prövning, så jag hoppas verkligen att det kommer till användning.. 😉

Träning med Grodan

Idag har jag tränat hos Karin i Enköping. Det var några veckor sedan sist hon såg Grodan och jag tycker att hon känns starkare än då. Karin är rätt neutral i sina instruktioner så ibland vet jag inte om det är bättre eller om hon kanske bara inte orkar tjata.. 😉 Utgår dock ifrån att det är på rätt väg när vi kan gå vidare med högre krav!

Idag fokus på skritt – galopp – skritt, samt lite högre intensitet i travjobbet. Jag tycker att jag har hittat mer bärighet och lite schwung till och med – dock korta bitar, men det är en början!

Vi har i hemläxa från kliniken att stå på balansplattor när jag gör iordning henne. Jag trodde inte att hon skulle stå still på dessa, men det går förvånansvärt bra. Det ska öva de små musklerna och man kan se att det kräver koncentration! Alla små knep är väl bra för att få henne mer jämnstark och koordinerad.

Nu blir det lite jobb nästa vecka och sedan vila helt när jag har semester.

Plats kvar med egen häst

En plats kvar på egen häst 22-24 juni. Tema ”rida rörelser” med teori före ridpasset. Samling 18.00, ridning 19.00-20.00. Det går bra att låna box under teorin om du kommer utifrån. 1500 kr för tre dagar inklusive ridhusavgift och teori, fika, ridning. Bokas via mail till info@ryttarutbildning.se
Välkommen!

Terminsavslutning

Veckorna går så fort att jag inte hinner med! Förra veckan var det sista veckan på terminen. TACK för fina presenter och gratulationer inför min 40-årsdag!

Flera av er kommer jag träffa i sommar, och för er som återkommer i höst startar terminen 17 augusti.

Hoppas att ni alla får en fantastisk sommar! Det tänker jag ha, på ett eller annat sätt. Vi har ännu inte bestämt om vi åker bort eller inte, men jag är ledig v 27-28 oavsett. Ni som vill rida privat får återkomma med förfrågan i mitten av juli. Nu har jag börjat checka ut lite mentalt, och hästarna behöver också vila. 😉 Trevlig sommar!