Bra kväll!

Ibland bara flyter det! Ikväll har både hästar och elever varit superduktiga på båda passen. Första lektionen fokuserade vi på bakdelsvändningar. Alla hästar var fina och ”ihop” från start så det var ganska okomplicerat med huvuduppgiften. Affe ser mycket starkare ut än förut och har hittat lite spänst i steget. Det är en enorm skillnad på honom nu mot för ett år sedan. Qurre blir också bättre hela tiden och orkar bära sig mer nu. Idag fick han även göra arbetspiruetter i galopp, och det ser inte ens jobbigt ut! Det är tydligen ett vinnande koncept att köpa gamla hopphästar. 🙂

Andra lektionen blev det sitsträning med Fantasi och Calle. Det är väldigt bra att ta sig den tiden så att eleverna hinner med att känna efter själva i lugn och ro. Även den som står på backen och longerar lär sig ju att se skillnaden när man ändrar på (oftast) ganska små saker. Hästarna är så oerhört mycket känsligare än vad man tror! Och i 9 fall av 10 så blir det bättre när man gör mindre istället för mer… Ibland blir jag själv förvånad när jag ser hur mycket bättre det blir med pyttesmå korrigeringar. Tacksam över att mina hästar är så lyhörda. Men så är jag ju också galet petig så att de ska hålla sig sådana. Det lönar sig!

Sammanfattning av veckans lektioner

Den här veckan har jag haft bra flyt med lektionerna (tycker jag själv)! Särskilt glad blir jag av att ha ambitiösa elever, som också lägger ner lite extra tid och t.ex. kommer veckan därpå med en analys och egen uppföljning av tidigare pass. Enda sättet att utvecklas är ju faktiskt att ta eget ansvar!

Några extra ljuspunkter:
Anna fick prova sina första galoppombyten med Calle. (Och jag har även noterat på Instagram att Ridhandboken åkte fram dagen efter!)
Lena fick prova Anea med nya sadeln och blev alldeles lyrisk. Känns extra roligt att andra också märker skillnaden. Och dessutom tror jag att det är viktigt att eleverna får en förståelse för helheten – det är inte att ”bara rida” – utrustning, träningsupplägg mm gör också stor skillnad. Det är viktigt att förmedla tycker jag – jag vill inte bara lära ut ”ridning”.
Snodde den här bilden av Ulrika – som sammanfattade hennes ridpass i tisdags:
(Var 17 hon nu har hittat den texten? Mitt i prick efter ett bra ridpass.)

Idag har jag haft ett dagläger, och det gick också bra. Vi har jobbat med skänkelvikning och förvänd galopp i huvudsak. Jag tyckte dock att Fantasi var så fin, så hon och Jenny fick rida en liten galoppsax (som den ligger i StG). Duktigt tycker jag! (Inte så bra filmat, men ändå)

Träning igår

Nina fastnade i trafiken så det blev ingen träning hemma igår. Fick en ”akut-tid” hos Rebecca på em istället. Alltså fick Grodan stå över och jag åkte bara med Anea. Det var en bra träning, jag tycker hon känns mer påverkbar nu. Vi jobbade en del med galoppslutorna och att rida bra in i en ny sluta men utan att göra hela saxen. Jag måste ha henne mer samlad där så hon inte rinner iväg. Tycker att saxen är det svåraste av allt. Serierna sätter vi ändå oftast. Jag måste dock hitta mer samling även där – att hon väntar och är mer påverkbar mellan bytena. Det är väl genomgående i allt just nu, att rida mellan rörelser, mellan momenten, inte bara bli ”nöjd” med att man gjort en sak och sedan tappa iväg allt innan nästa moment! Det avslöjas ju direkt när jag rider program om vi säger så…

Vi avslutade lite med att trampa och att jobba med passage. Det är fortfarande mest en ”mycket samlad trav” där hon kanske gör hyfsat rätt med benen men inte riktigt har med sig ryggen. Jag hittade dock lite mer känsla ett par steg där hon fick med sig kroppen på ett annat sätt. Gäller också att hon orkar få ihop ”sidorna” lite bättre så hon inte breddar med bakbenen. Återstår att se om det går – oavsett vad så tycker jag ändå hon är duktig för det är ingen häst som ens visar tecken på passage när hon blir upprörd i hagen – utan det här kommer endast av att hon blivit starkare och starkare. Hårt jobb, med andra ord.

Lade upp detta klipp även på Instagram. Råkade trycka på ”arkivera” och sedan försvann det helt!! Vad hände? Kan man plocka fram det igen på något sätt?

Vi växlar mellan passage och samlad trav – men passagen ska vara ännu mer samlad så småningom

När man blir glad över en hovböld

Igår blev Zigge plötsligt jättehalt. Han gick tydligen normalt in från hagen men när han skulle ut ur boxen lite senare så undvek han att stödja på benet. Han ”hasade” och typ halkade fram på ett väldigt konstigt sätt med ett släpande ben. Jag hittade inga yttre tecken utom möjligen lite värme på skenbenet. Antog att han hade halkat i leran och i bästa fall bara sträckt sig, men i värsta fall skadat menisken eller brutit något eller… ja, fantasierna skenar ju alltid iväg när man inte har någon aning!

Eftersom det var lika illa i morse åkte jag in till Mälarkliniken. De var jättesnabba och jag hade tur, behövde inte vänta på varken veterinären, röntgen eller hovslagaren som sedan fick ta över. Så bra att det alltid finns hovslagare på plats där! Veterinären trodde först att det kunde vara ett ligament som hade gått av (!), de hänger ihop med nerverna, och så som Zigge rörde sig så tyckte han att det såg ut som om han ”inte kände golvet” och det lät ju verkligen inte lovande! Vi röntgade både kota och knä men allt såg bra ut – dock syntes en liten gasbildning i tån och då kan man gissa att det finns en böld där. Mycket riktigt – hovslagaren hittade den direkt!

FAN (förlåt) så skönt! Jag hade ju nästan räknat med det värsta… Nu står han med gips som måste bytas och han får inte gå ut på ett tag, men det är i alla fall inte ett dugg farligt. Vilken enorm lättnad!

Tack för sällskap och hjälp idag, Maria! <3

Helgen i bilder

Fredag: drop in och några privatlektioner. Red Anea på förmiddagen och hon var riktigt fin! Uteritt i solen på eftermiddagen. Älskar hösten sådana dagar!
Lördag: Dagläger som gick väldigt bra, både hästar och ryttare var duktiga. Anea gick med ett pass och det var kul att se henne med nya sadeln och en elev. Skillnad!! Regnigt och lerigt på eftermiddagen, blöta täcken, hål i skorna… en dag när hösten är mindre kul. Avslutade lördagen med en födelsedagsmiddag hos en vän. Hon hade gjort så himla god mat! Kom hem rätt sent eftersom jag för en gångs skull inte hade en tid att passa dagen efter.
Söndag: Sovmorgon – och det bästa: ligga kvar och läsa i sängen! Har just avslutat frukost (!) eller snarare brunch kanske… Ska fixa med småsaker hemma, men inga tider att passa – förutom att vi bokade in bio precis. Perfekt idag när det regnar. Men imorgon får det gärna bli sol igen…. 🙂
Hoppas ni också har (haft) en bra helg!

Igenridning eller extra

Lördag (imorgon alltså) har jag ett avhopp på en kurs med ridning 11-12 och 14-15.
Du som har en igenridningstid kan boka, alt om någon vill rida extra. Om det är någon av er som vet att ni ska avboka framöver går det bra (undantag) att även rida igen ”i förskott” på dessa tider.
Skicka sms vid intresse!

Lyckad programträning idag!

Idag var jag på Vällsta med Anea och red program för Roger Ohlson. Nu fokuserar jag bara på Int1, på  träning och tävling. Det var ju synd att det inte var tävling idag (!) eftersom vi fick ihop 66,87% och även en bra känsla. Det var ändå lite missar / slarv så jag tror att poängen var lite snäll, men det känns ändå bra att få lite ny motivation framåt. Jag VET att det finns mer i Anea än vad jag lyckas visa på tävling, men jag måste lära mig rida program bättre och klara av att hålla ihop allt mellan rörelserna också…

Jag lyckades hitta lite ”ny känsla” igår när jag red hemma, och hade med mig det på framridningen idag och det är jag väldigt nöjd med. Nu ska jag verkligen försöka hålla fast vid det (handlar mycket om att få henne mer på bakbenen och kunna lätta av, samt ha henne mycket mer flyttbar i sidorna så hon inte blir ”hängande” varken framåt eller i sidled…). Det jag är mest nöjd med i programmet är nog serierna som var jämna och flöt på. Fick 8:a på mellantraven och 7,5 på en ökad trav.

Jag blev också väldigt glad över att Roggan berömde mig för det jobb jag har gjort med henne. Han har sett oss från MsvB och upp till svår klass, och jag är medveten om att hon är begränsad och inte har så lätt för sig. Han sa att jag verkligen har lyckats ”få ut det mesta” av henne hela tiden. Det värmer verkligen att få beröm för det och att det uppmärksammas. Ibland känns det bara som om det enda ”folk” ser är rosetter och placeringar, och Anea är ju kanske ingen rosettplockare även om vi har lite vinster och placeringar upp till StG. Jag kämpar på hur som helst, har inte pengar att köpa en superhäst för och kommer inte sälja henne. Vi lär oss fortfarande, även om jag ibland sliter mitt hår för det är så svårt! Jag måste ändå säga att hon är en ”kämpe” för hon är verkligen inte en häst som har särskilt lätt för sig och hon ”borde” inte gå dessa klasser.

En till viktig sak idag: det var roligt, och även Anea kändes avspänd och glad. Det absolut viktigaste för mig är att vi har en bra kommunikation, både på banan och hemma.
Överst när vi travar fram (brukar även vara lägre här) – sedan skolor i en mer upprest form.
Även här lite olika grader av samling – på mittenbilden skulle ju det optimala vara att få fram nosen mer – vilket är svårt med henne men det börjar bli bättre.