Två väldigt olika hästar

Det är viktigt att ha variation på hästmaterialet i en verksamhet, dels för att det ska passa olika typer av ryttare, men även i varierande storlek och ålder. Man kan ju lugnt påstå att jag har lyckats med olika hästtyper när det gäller de senaste två inköpen. De är som natt och dag (förutom att båda är trevliga och snälla)!

Boromir (14 år) som kom i november är stor och lite ”gänglig”. Han kan bli lite stark när han inte orkar hålla ihop kroppen, och behöver en del inramning av ryttaren. Man får jobba mycket med övergångar och halvhalter för att få honom att bära sig själv och hitta bättre egen balans. Det är viktigt att han inte går i en för låg form utan att han lägger mer vikt på bakbenen istället. Hittar man det så ger han en bra ridkänsla och bättre kommer det bli med mer styrka. Jag jobbar hellre med ett lugnt grundtempo på en sådan häst, så att han inte rinner iväg – det betyder inte att man ska sitta och bromsa, men att han ska vänta.
Dario (9 år) är snarare rätt liten, den minsta i mitt gäng. Vet inte hur hög faktiskt, men kommer bli bra till lite kortare ryttare och han är inte särskilt ”fysisk” att rida. Lätt i kontakten, nästan för lätt, så han behöver komma fram mer till bettet och våga ta mer kontakt. Han är inte trög men är fortfarande lite spänd / stum i ryggen så på honom gäller endast att rida framåt i ett rätt fräscht tempo, se till att han är loss i sidorna och att han börjar länga halsen. Jag tror att han kommer bli väldigt populär, han är gullig och vänskaplig och lätt att sitta på. Sådant brukar uppskattas. Idag gick han sin första lektion, finns ett kort klipp på Instagram.

Jag tror att de här två hästarna kommer att komplettera varandra bra. Det är lite jobb med ”finputsning”, men det är det alltid med nya hästar, så det får man räkna med.

 

Fredag

En kort dag idag. I morse hade jag ett drop in-pass, och där fick Dario gå med på sin första lektion. Min stalltjej red, det är mest hon som har ridit honom sedan han kom. Jag tänkte att det var ett bra sätt att slussa in honom i en grupp. Det gick väldigt problemfritt, han såg fin ut! Jag hoppas jag kan börja ha med honom så smått snart. Jag har inte velat stressa, för jag tycker att han har varit lite spänd i ryggen och att han behöver bjuda lite ärligare fram på bettet, men det börjar sakta bli bättre!

Efter lektionen satt jag upp en stund på Fantasi. Hon kändes bra, men behövde lyssna lite bättre på gas och broms. Det är nästan alltid halvhalterna jag måste stämma av när jag sitter upp på lektionshästarna (min egen också för den delen). Tror att vi ska jobba lite extra med det kommande vecka.

Jag har också ridit Zigge och Anea. Blev sen lunch, men nu är jag helt klar med stallet, så jag ska bara städa lite här hemma och åka och köpa mat till morgondagens dagläger. Ska bara komma på någon bra mat… Har lite idétorka!

Egentligen skulle vi fira min brors födelsedag idag men båda mina föräldrar är förkylda, så det blir en lugn kväll hemma med Torbjörn. Lika bra kanske, jag har varit väldigt trött i veckan. Känner mig dock piggare idag, så hoppas det håller i sig!

Boromir

Idag har jag försökt knäppa en bild till hemsidan på Boromir, men precis när vi gick ut så försvann solen. Tänk att det slår aldrig fel! Det får nog bli en tillfällig bild så han i alla fall får en presentation.

Nu har han varit här sedan slutet av november, men det känns längre tycker jag. Han har varit duktig och hoppat in i jobbet direkt. Det är dock en del styrketräningsjobb kvar för att få honom lite mer ”lättmanövrerad” med tanke på att han är rätt stor. Jag har dock bytt bett (till ett pelham) sista dagarna, och det verkar vara en bra idé såhär långt. Hur som helst tycker jag att han blir lite bättre för varje vecka, så det känns lovande. Min uppfattning är att det är många elever som uppskattar honom, han är en ganska okomplicerad individ och också lätt att sitta på. Målet är att få honom lite mer självbärig framåt sommaren. 🙂

Solglimt

Det var så fint i morse, men solen försvann lika fort som de gulliga rådjuren (hjortarna?) som man kan se på andra bilden om man använder förstoringsglas. De stod i solstrimman vid hästarnas hage i morse, 15 stycken.Idag har jag bara varit i stallet på förmiddagen. Flera hästar fick gå på uteritt idag. Jag och Maria red ut på Anea och Zigge. Zigge är superfin just nu!
Eftermiddagen har jag spenderat vid datorn, men jag är inte i närheten av klar med allt jag ”borde”. Nu måste jag dock avsluta det för jag har några ryttare som ska träna program om en stund. Efter det kommer en kompis på middag. Vi får fira alla hjärtans dag ihop, Torbjörn är på möte. 😉

Helgen

Den här helgen har jag haft årets första flerdagarskurs. På lördagen var det två ridpass, och igår var vi först på en clinic på Lotteräng, och därefter reds sista passet. Mats Eriksson höll i clinicen och pratade mycket om hästens form och den viktiga grundridningen. Roligt och inspirerande att titta på, och han förklarar på ett bra sätt!

Nästa helgkurs finns det plats kvar på:
10-11 mars  
Tvådagarskurs med fyra ridpass, kost och logi. Ett av passen rids två och två.
Samling 13.00  lördag, avslut ca 14.00 söndag
3550 kr

Igår åkte Obi till Skåne för att bli pensionär. Jag har ju använt honom mycket i verksamheten och han är en av de första hästarna som flyttade in här för 7 år sedan. Det känns väldigt konstigt att inte ha kvar honom och Helena här – även om Helena kommer att rida en del på mina hästar. Man blir lite sentimental när man tänker tillbaka på hur det var när vi flyttade in, alla boxar var inte klara, inget vatten i stallet och vi red med en bygglampa i ridhuset i början. Då var det skitjobbigt men nu kan jag sakna lite av den där ”nybyggar-andan” och jävlar anamma som man var tvungen att ha. 😉
Hur som helst hoppas jag att Obi får det bra i sitt nya hem (det tror jag säkert), och tack Helena för att jag har fått förmånen att använda honom så mycket!

En bra fredag

Idag har det varit en riktigt fin dag – februari är inte bara jobbigt trots allt! Solen har värmt idag och hade jag haft tid hade jag satt mig och fikat ute. Istället blev det tre uteritter – inte så långa, men ändå. Det gäller att passa på! Anea har bara skrittat ute, Qurre och Affe fick jobba med övergångar i alla gångarter. Båda var kanske lite väl pigga och låg på lite, men det var för att de tyckte att det var kul så då får det vara ursäktat.

Två privatlektioner har jag hunnit med också, med Zigge och Fantasi, båda var fina! Efter insläppet har massören varit här också och masserat två hästar. Jag har även haft hjälp att kolla sadeln på Anea så att den fortfarande ligger okej. Jag tycker att den fungerar på flera andra hästar så vi tittade även på det. Min stora förhoppning är att kunna skaffa en till Anatomica. Eftersom den verkar passa många så känns det som en bra investering med tanke på att jag har så många hästar. Jag tror också att det är flera av er elever som uppskattar min sadel om jag har fattat det rätt? 😉 Håll tummarna!

Veckans övning / terminsmål

Just nu jobbar vi med att rida skänkelvikning på olika linjer. Min plan är att sätta ihop det ännu mer så småningom, så att man även lägger till diagonalsluta. Förra veckan gjorde vi en övning med skänkelvikning på diagonalen in till X, och sedan tillbaka ut till spåret igen. Det jag vill trycka på är ytterskänkelns betydelse – den är framåtdrivande men ska också avsluta skänkelvikningen.

Den här veckan har jag lagt till så att man på en långsida ska hinna göra fyra korta skänkelvikningar: in till kvartslinjen och tillbaka till spåret två gånger. Här gäller det att ha hästen uppmärksam för båda benen, så att man hinner få till det! (Det kan dock hända att det blir bommar ikväll och i så fall får torsdagsgrupperna göra detta nästa vecka istället!)

För mig är det ett terminsmål att fokusera på just att rida med båda benen. Det är väldigt lätt att använda ”ett ben i taget” men då får man ingen bra inramning. Tanken är att hitta en jämnare drivning och jämnt stöd på båda tyglarna, oavsett om man rider på rakt eller böjt spår.

Ni som vill får gärna tänka igenom vad ni har för personliga mål med den här terminen. Något att förbättra med sitsen? Någon övning ni vill klara bättre? Jag har inte lämnat ut några lappar den här terminen, men fundera igenom själva och sätt gärna upp ett par punkter. Och så får ni gärna ge det till mig, eller maila! Det är alltid lättare att uppnå en förbättring om man har satt ord på det det.

Vår-längtan

Ikväll har jag tittat lite närmare på vårens tävlingar, och för min del blir första start tidigast i slutet av mars. I så fall på Strömsholm och med ett startfält där man vet att man kommer sist och inte ens behöver skämmas över det. 😉 Det är inte särskilt lätt att hitta tävlingar på den här nivån, och det blir ofta långt att åka dessutom. Men jag vill hålla mig till Int1, har inte lust att rida StG bara för att få fler starter. Sedan har jag ett dröm-mål, och det är att kunna rida ett svårare program på hemmaplan i varje fall, men då ska både byten i varje, passage och piaff fungera hjälpligt och inte bara en ”bra dag”. Idag har vi i alla fall gjort fem byten i varje. Tror dock att det krävs 11 för det programmet jag skitar på… Men det är ju ”bara” 6 till. Jag vet inte om det ens är rimligt, men det är i alla fall roligt att alls kunna tänka tanken!

Jag har lagt till ytterligare någon ny kurs på hemsidan också. Kommer mer, men du / ni som eventuellt vill boka som en hel grupp kan fortfarande komma med önskemål om kortare och längre kurser.