Helgen

En bra helg! I fredags var mina föräldrar här och hjälpte till med lite saker (tack!) och stannade på middag. Det blev rökt lamm (vårt eget, som jag har fått tillbaka av Helena) med potatisgratäng (av egen potatis såklart). Känns så himla lyxigt med egen mat!

lördagen red jag och Maria ut med Anea och Harry. När Harry typ galopperar ”på stället” får stackars Anea ligga som ett streck efter…
Efter lunch hade jag en kurs och två privatlektioner. Det var ju riktigt fint väder på lördagen, så jag satte mig i solen med en bok efter jobbet. Man måste passa på att njuta så länge det går känner jag!

Igår var jag och dömde tävling. Den låg väldigt bra till tidsmässigt för jag hann fixa stallet på morgonen och hålla två lektioner, samt lunchfodra innan. Klassen var liten (16 starter) så jag hann hem till insläppet också i hyfsad tid. Skönt att slippa ta in hjälp och ändå hinna med att döma! Red inget igår men var ute och sprang en vända när jag kom hem. Vädret var så skönt, alldeles ljummet och lite dimmigt – perfekt att springa i.

Nu ska jag snart ta tag i den här veckan. Det blir en hel del ridning och Anea och jag ska skärpa till oss lite och träna lite hårdare den här veckan. Skulle också behöva fortsätta måla stallet. Halva stallet är helt klart nu, inkl fönster och fönsterfoder. ”Bara” hälften kvar alltså…
13925299_10155216671223636_1005138767966766189_nFin bild på min man som är någon slags djurpratare. <3

Om att gå upp i klasserna

Blev påmind om det här gamla inlägget för att jag halkade in på en tråd på FB gällande att jaga kval och gå upp i klasserna. Det är ganska intressant hur olika människor resonerar kring detta – vissa har (i mitt tycke) alltför bråttom, medan andra tycker att man ska rida på 70% innan man går upp en nivå. Med en något begränsad häst (Anea) skulle jag fortfarande rida typ MsvB om jag hade haft 70% som riktmärke… Nu ska ju inte gångarterna vara helt avgörande, men vi får inga ”extra poäng” (vilket faktiskt underlättar) utan det handlar bara om att ha henne lydig och behärska det tekniska för min del.

Jag tycker inte att vi har skyndat oss upp i klasserna precis, det har tagit väldigt lång tid att jobba med den här hästen. Men jag tycker det är roligare att se hur långt jag kan utbilda henne, än att stanna på nivån under tills det är ”helt perfekt”. Dock är kvalprocenten 62% lågt tycker jag – att bara rida på 62% betyder inte att man är redo för nästa klass, bara att du får rida nästa klass… För egen del tycker jag att jag i alla fall ska ha ridit på 65% eller mer, och helst vara placerad på en nivå innan jag går upp. Då känner jag att jag har lite ”marginal”. Jag går inte heller upp en nivå om jag inte tror att jag kan rida på godkända procent – men sedan kan ju såklart vad som helst hända på tävling, det ska dock inte vara orimligt att rida godkänt, då är man inte redo än.

Med Harry har jag ett lite annat tänk än Anea. Både han och jag har startat svår klass (men inte tillsammans). Vi har gjort två MsvC på 64% – han bytte galopp i den förvända vilket drog ner båda gångerna, men jag gick upp en klass ändå, då jag inte ser det som ett ”stort problem” i just det här fallet. Red en MsvB på 69% – vilket för mig tyder på att det egentligen är ”bättre” för honom med svårare program. Nu har han ju strulat på banan och jag har fått förslaget att gå ner en klass, vilket kan låta logiskt och skulle kunna vara en bra idé, men jag upplever att det är för mycket transportsträckor för honom i MsvC… Istället har tanken slagit mig att försöka hitta någon tävling där man kan rida MsvB5 (tyvärr sällsynt). Det är ett tekniskt svårare program än MsvB4, men jag tror det passar oss båda bättre. Jag red igenom det igår och det är mycket bättre flyt i det programmet, och roligare att rida. I B4 ska man skritta och rygga och sakta av hela tiden (enkla byten), det gynnar inte direkt bjudningen. I B5 är det diagonalslutor (som jag gillar) och ett högre tempo – jag tror det är bättre. Dessutom mer introducerande för nästa nivå. Sedan tror jag att det är bra om jag rider ett program jag gillar om jag ska peppa hästen. Jag hatar nämligen B4 efter att ha tragglat det med Anea ganska länge. Tycker det är ett program som bromsar hästen, och det är (känns?) förfärligt långt.

Planen är inte färdigutformad, jag borde åka på någon programträning till att börja med, men som sagt – ibland kan ett svårare program kännas bättre. Överhuvudtaget tycker jag att programmen MsvA och uppåt är både roligare och med bättre flyt än i lägre klasser. Skulle t.ex. aldrig vilja rida LA3 – det är ett konstigt program enligt mig. Men vad jag tycker om programmen kan jag skriva ett helt inlägg till om är jag rädd….IMG_2485

Aneas vecka

Den här veckan blev en ”mellan-vecka” eftersom jag inte tävlar på ett tag nu.
Måndag: gick med på lektion
Tisdag: red ute på åkern i alla gångarter med fokus på framåtbjudningen.
Onsdag:  gick med på lektion, hoppning
Torsdag: träning för Nina – superfin!
Fredag: longering
Lördag: planerar uteritt
Söndag: vila

Nästa vecka tänker jag dock börja trimma lite mer igen, och gå in på mer rörelser ur Int1. Vi kollade alla momenten även i torsdags på träningen och det finns massor att fila på (naturligtvis), men jag känner ändå att jag har mer grepp om hur jag ska rida.
IMG_2028Piruetterna är mycket starkare och bättre nu, och känns riktigt bra på träning. Jag har dock fortfarande svårt att få till det på banan, särskilt att gå in och gå ur. När jag ska göra hela piruetter blir det gärna ”två halvor” – sitter mest i mitt huvud eftersom man är van att göra halvpiruetter… Nu ligger vi dock på 6:or och 7:or på tävling – förut kunde det lika bra bli en 4:a.

Bra torsdag!

Bra dag (även om jag inte hann äta varken vettig lunch eller middag….)!
Har varit och tränat med Anea som var jättefin idag. Bra igenom och mer påverkbar. Dels hoppade hon igår (bra för ryggen) och så körde jag med IR-apparaten 45 min så hon skulle vara ”uppvärmd”. Det hjälper verkligen. Särskilt nöjd med att serierna känns jämnare och stadigare.

På em red jag en inackordering samt longerade Zigge. Tror det är bra att göra det regelbundet för att få bättre ryggmuskler, han har ju tyvärr dåligt med det fortfarande.

På kvällen har jag haft en privatlektion som gick bra, alltid roligt när man kan bidra med ”a-ha”-upplevelser. Båda grupperna red också bra, alla hästar var fina! Så, trots att det har regnat hela dagen är jag på väldigt bra humör. 🙂
DSC_3239Diza var jättefin idag – guldstjärna!

Dagens ridning

Idag har jag bara haft tre hästar ”på listan” även om det är onsdag och en dag jag brukar rida mycket. Har dock hoppning ikväll så det blev inte så många hästar ”över”.

Iffi är igång igen, i alla fall så pass att hon rids i alla gångarter. Det tog ju väldigt lång tid för såret att läka så hon har vilat ganska länge. Dock var hon inte halt av det ens när det var akut, så anledningen att hon inte har ridits är bara för att det inte skulle spricka upp. Idag har jag ridit henne en stund utomhus, och hon känns pigg och glad, och förvånansvärt bra för att vara 20 år och inte vara fullt igång. Hon verkar tåla väldigt bra att bli stående, fast man tror att det borde bli katastrof.

Zigge har övat förvänd galopp och enkla byten, med varierat resultat. I grunden känns han mycket bättre och det är därför jag kräver mer nu. Men när jag kräver mer och det blir tungt så blir han också lite jobbigare att rida för att han försöker hitta egna utvägar… Åt vänster går det fin-fint att rida förvänd, men åt höger vill han byta. Fina, rena byten, dock. Bådar gott inför framtiden, haha. Men nu får det bli ett av målen i höst att den förvända ska sitta, så får han byta galopp efter jul. 😉

Har även tränat byten (med flit…) på Gloria. Gick bra! Vi jobbade lite med det igår, och ibland är det bra att köra snabbt på det direkt igen så det inte blir för lång paus till nästa försök. Idag var det bättre, nästan alla byten är rena, men åt ena hållet blir hon lite låg fram och trycker upp ländryggen. Här är det knepigt, för hon måste vänta utan att man bromsar galoppen, annars får hon inte plats. Men snart sitter det nog! Tycker det är roligt att kunna hjälpa mina inackorderingar både från marken, men också med ridningen. Det blir mer ett helhelts-koncept än att bara mocka och ta ut och in, vilket är mer inspirerande och så lär man känna hästarna på ett annat sätt!
14046135_10155220090868636_3461705324832496429_n