Framsteg

DSC_4733Nu efter betet känns Zigge lite starkare och jämnare att rida tycker jag. Han mådde nog bra av lite vila! Tycker han är riktigt rolig att rida, känslig och teknisk.

Idag lade jag in lite förvänd galopp vilket han tycker är jobbigt men det går bättre och bättre. Traven känns lite luftigare nu också. Framförallt är han mer ”ridbar”, förra veckan red jag ut själv och idag har jag ridit med dörren på kortsidan helt öppen. Det kanske inte låter så uppseendeväckande, men han har varit väldigt tittig och spänd och knappt gått ut i hörnet nere vid dörren. Alla framsteg räknas!

Dock en smula irriterad över att han inte musklar sig trots att han känns bättre. Tror i och för sig inte att betessäsongen är den tiden på året då de sätter mest muskler, men ändå. Han har ju varit här ett halvår i alla fall och ser fortfarande kantig ut. Men det kanske tar mer tid än vad man tror.

Varma dagar!

Puh, vilken värme. Tack och lov hade jag planerat lugna dagar både söndag och måndag. Igår var jag i Täby och badade och red lite på kvällen. Idag har jag ridit på morgonen och eftermiddagen har spenderats i Saltsjöbaden. Det var lite nervöst på vägen dit när det kom en rejäl åskskur och overkligt mycket regn – det kändes lite fel att vara på väg mot stranden då. Tack och lov var det strålande sol när vi kom dit. Har aldrig varit där förut, men ska helt klart åka dit igen. Vilka fina gamla hus! Hade gärna haft hela dagen på mig så man hann strosa runt lite också. Nu blev det stranden och ett dopp i havet. Jag som är lite av en badkruka känner mig så nöjd när jag har badat två dagar i rad! Tycker det är skönt, men bara när det är riktigt varmt.

Nu är det dock ok för min del om resten av veckan blir lite svalare eftersom jag har två kurser planerade och även en del ridning. Imorgon kommer ett nytt gäng för att rida tis-ons och innan dess ska jag hinna rida tre eller fyra hästar (har jag tänkt).

13620067_10155143662433636_1422051116519223754_n

På väg till stranden… Haha. Ser lovande ut va?
13606439_10155143662638636_3372436562274154678_nVar dock en smula bättre på plats! Tänk vad vädret kan svänga fort!
13782029_10155143662763636_195235328140652859_nVilket ställe, badhus från 1800-talet tydligen. Älskar sådant här gammalt!
Ledsen för dålig hästuppdatering men jag försöker vara ledig så mycket jag kan. Man måste ta tillvara sommaren som går så fort varje år!

Sommarens första kurs

I helgen var det dags för sommarens första övernattningskurs. Varmt för ryttare och hästar, men vi komprimerade kursen lite och körde två pass på förmiddagen idag och avslutade med lunch. Det var alldeles lagom tycker jag, hann ta en siesta innan några privatlektioner nu på eftermiddagen.

Hästarna har skött sig fint i helgen tycker jag! Fokus på övergångar kombinerat med sidvärtsrörelser. Igår kväll var det riktigt fint sommarväder så vi grillade och åt ute. Har använt massa egna grönsaker i helgen och känner mig himla nöjd med det! Det smakar bättre när man vet att man har plockat det runt knuten. :)
13782210_10153860019542449_5701178039001784725_n

Programträning

Träningen idag gick bra! Trots att vi inte är igång fullt ut för att göra en tävlingsstart så ville jag ändå komma iväg och få en bedömning. Sist tyckte jag hon var väldigt spänd, och det leder till bristande schwung och korta steg. För att få henne att verkligen komma till sin rätt behöver hon vara lösgjord, men jag har faktiskt försökt att höja ribban lite och krävt att hon ska fortsätta tänka framåt även när hon blir lite tittig. Tyvärr blir det väldigt svårt att rida om hon inte är framför skänkeln, så jag har varit extra petig med det.

Jag ”fuskade” lite med att rida fram i ridhuset där vi även red programmet. Sist red jag fram ute för att det skulle bli så likt tävling som möjligt, men nu var det för varmt ute (ridhuset var isolerat tack och lov). Det gjorde nog att jag kunde kräva lite mer i programmet den här gången.

Känslan var egentligen inte så bra som jag hade önskat. Hon blir fortfarande lite stark och står emot skänkeln i vissa lägen, men nu försökte jag rida på ändå och strunta lite i hur det kändes – på tävling är det tyvärr inte det som räknas. Grundridningen ska vara med en bra känsla, men när jag rider program kan jag inte ändra på dagsformen mitt under programmet utan jag måste lösa situationen där och då. På något sätt hittade vi rätt bra flyt och inga direkta missar.

Red ihop 68,68%! FAN att det inte var på tävling…! Roggan tyckte det var mycket bättre än sist och jag fick en hel del pepp med mig hem. T.ex. att jag gjort ett bra jobb med den här hästen utifrån hennes förutsättningar. Han tycker att det vi plockar poäng på är noggrannhet och precision, och jag blir glad av att det faktiskt går att få poäng på det även om vi inte har ett stort register och massa schwung att visa upp!
DSC_0235Från sista tävlingen. Börjar bli lite sugen på att komma ut snart igen faktiskt.

Första träningen efter sommarvilan

Igår åkte jag till Nina med Anea och tränade första gången efter vår korta sommarvila. Anea har inte vilat helt även om hon går på bete, utan hon har longerats och promenerat när jag varit borta. Nu har jag ridit en vecka och tyckte att vi kunde träna ett lättare pass så vi kommer igång på rätt sätt.

Jag tycker hon kändes förvånansvärt bra även om vi var lite rostiga (det går fort att ”tappa”). Framförallt  var det en del byten som var lite korta och slarviga. Annars tycker jag att grundkänslan är bra, avspänt och ganska mjukt. Däremot kanske hon blir lite lång i formen efter en tids vila, samt lite långsammare sina reaktioner, så jag måste väcka henne lite. I slutet av passet travade hon dock på med bra sug, nästan den traven som jag hade börjat hitta innan vår paus. Tänker faktiskt våga mig på en programträning imorgon, även om vi inte är i ”tävlingsform” ännu.

Kan helt klart konstatera att jag tror hon mår bra av att vara ute dygnet runt. Hon blir inte lika tittig och spänd. Däremot ser hon ut som en rugguggla för hon sätter päls när hon är på bete, men det får jag väl leva med….

Är ridsport bara för rika?

Läste det här inlägget för en tid sedan, som handlar om den ”eviga frågan” om man kan lyckas inom häst utan pengar. Det var en del kommentarer efteråt på FB som hävdade att det är omöjligt. Jag tycker det är synd att bestämma sig för att det inte går om man inte har ett fett bankkonto. Frågan är väl till att börja med att definiera för sig själv vad som är att ”lyckas”? Alla siktar inte på OS eller att rida Grand Prix. Om det är det enda som ”räknas” – ja, då kan det vara svårt att ”lyckas”, för det är få förunnat att nå dit. Och det är naturligtvis lättare med pengar. MEN mig veterligen är det flera av dem som rider på den nivån som faktiskt har ridskolebakgrund och har jobbat sig uppåt. Egentligen hade det varit material till en hel bok – att intervjua framgångsrika ryttare om vägen dit. (Jag får göra det när jag får tid över…) För övrigt är inte pengar heller en garanti för att lyckas – det gäller att förvalta saker och ting.

Hur som helst. Här har jag tidigare skrivit själv om mina tankar om framgång. Sedan jag skrev det (2012) har jag faktiskt landat mer och mer i känslan av att jag har lyckats med något stort som jag drömt om sedan jag var 16 (?) eller kanske ännu längre. Det som fick mig att reflektera lite extra över det var att FB påminde mig för en tid sedan om ett inlägg där jag just fått beviljat lån på 250.000 kr. Nu, 7 år senare, så har min lilla verksamhet vuxit från 5 hästar (3 köpta, 2 lånade) till 8 hästar (äger alla), eget stall och en hel gård. Det är mer än jag kunnat drömma om.
DSC_7810

Nu hänger ju inte allt på mig, utan även en del tur, nämligen att jag träffade Torbjörn. Det betyder inte att jag har gift mig rikt och ”fått” en gård, utan att jag har bra hjälp med både det praktiska och planeringen kring ekonomin. Jag är i alla fall väldigt glad och stolt över att jag vågade satsa. Tänk att jag fixade att starta med inga egna pengar, utan bara en bra idé, och en tydlig affärsplan så att banken trodde på mig. Även idag kan jag dock undra hur jag lyckades få så lite pengar att räcka. För ja, i hästsammanhang så är ju 250.000 kr lite.

Gården kunde vi köpa genom att vi båda gjorde en del vinst på varsin såld lägenhet, men egentligen var vår egen insats för liten för att bevilja ett sådant lån. Vi hade dock en bra plan och banken trodde på oss. Så de pengar jag haft i bagaget är ju faktiskt pengar att köpa lägenhet för, tack vare att mina föräldrar sparade när vi var små. Utan det hade det blivit svårt. Men jag kan tillägga att de å andra sidan inte betalat min ridning, utan den fick jag betala med min månadspeng eller jobba i stallet. Så hela min ”ridsatsning” har jag finansierat själv sedan jag började rida som 12-åring.

Varför jag skriver det här är inte för att berätta hur ”duktig” jag är, utan för att jag hoppas att jag kan peppa och inspirera andra. Det GÅR att ta sig fram utan en kappsäck med guldpengar! Hur långt man sedan tar sig beror nog mest på hur hårt man är villig att kämpa och vad man kan tänka sig att ”offra”. För det måste man vara beredd på att göra, och jag kan bara tala för mig själv, men jag tycker att det har varit värt det!

DSC_5986-202x300DSC_3859

Skön förmiddag!

DSC_4449Idag har jag haft stallet helt för mig själv, bara jag och hästarna. Jätteskönt! Även om jag har bra elever och inackorderingar så är det lite mer avslappnande att få vara där utan att behöva göra mer än ”bara mitt” ibland.

Jag har ridit Affe och Anea idag. Hade tänkt ta Fantasi också men det blev longering istället. Dels för att spara tid, men också för att det är bra att jobba utan ryttare också. Jag tror jag gör samma sak imorgon. Lektionshästarna longerar jag sällan, eftersom det är viktigare att ”damma av” hjälpgivningen under terminen, men nu när det är något lugnare tycker jag det är bra med lite alternativt arbete. Anea longerar jag ca varannan vecka som ”vilodag” om jag inte vill att hon ska stå helt. Tycker dock inte man ska longera vare sig för ofta eller länge (15-20 min brukar räcka) och det är viktigt att hästen går i bra balans och ett kontrollerat tempo.

Nu är jag klar för dagen med stallet och har ätit lunch till stor del bestående av egna grönsaker (igen)! Idag blev det omelett med mangold och till det egen sallad, gurka och spenat samt en köpt tomat. Men snart tror jag vi kommer ha egna tomater också, bara de börjar mogna. Om hästarna kan hålla sig på fötter idag så gör jag ett nytt försök att hitta på något kul ikväll. Det är väl bäst att åka snabbt innan något händer. 😉

Inte alls enligt plan

Planen idag var ju att rida lite på förmiddagen och sedan åka in till stan, men det blev helt omkullkastat. Skulle ta in Anea för att rida, och såg att Iffi hade lite blod som hade runnit på ett bakben. Tänkte att det nog bara var en reva, sådana där små sår kan ju blöda ganska mycket… Höll dock på att ramla baklänges när jag såg såret. Högt upp på skenbenets utsida hade hon ett sår som var ca 5-6 cm långt och 2 (?) cm djupt. Och jag skojar inte när jag säger att man såg själva benet skymta. Tänkte att det nog var kört för hennes del nu, men konstigt nog verkade hon inte ens halt. Tog in och spolade rent och ringde ut veterinären, men insåg ju rätt fort att jag lika bra hade kunnat åka in med henne till kliniken medsamma. Ibland är man inte så rationell.

Brunmåla hade en tid till mig direkt som tur var, så det var bara att lägga om planen och åka. Vi röntgade för säkerhets skull ifall det t.ex. skulle ha varit en skada på griffelbenet, men det syntes inget på röntgen och det var inte nära leden. Inga ”fickor” heller i såret utan fina kanter. Dock förundrad över att det hade runnit relativt lite blod, det var inget blodflöde alls när jag tog in henne från hagen. Man kan tycka att det borde forsa med den omfattningen / djupet. Veterinären förklarade att kroppen är så smart att när det blir sådana ”rivsår” (som han kallade det) så sluter sig kärlen automatiskt, men om man skär med en kniv så är det för ”fina kanter” (typ) och kroppen känner inte till det riktigt, så då blöder det mer. (Det här var ju inte en korrekt och vetenskaplig förklaring från min sida, men jag tror ni förstår.) Alltid lär man sig något nytt! Helt otroligt egentligen.

Lång historia kort – såret är rengjort och sytt och med ett dränage som ska bort om några dagar. Tyvärr många stygn och ett känsligt ställe så hon ska i princip ha boxvila / sjukhage så länge stygnen sitter (2 veckor). MEN det är ju ingen vits att klaga precis, för det hade verkligen kunnat gå mycket värre om det hade hamnat vid senan t.ex. Som det ser ut nu så tror jag att hon kommer läka fint och förhoppningsvis utan komplikationer. Lite onödigt (och dyrt) förvisso, men det finns bra mycket värre skador. Tyvärr lyckades jag inte ta någon bra bild, men några av er skulle nog ändå tycka det var för äckligt, så det kanske är lika bra det.

Har i alla fall haft en fin kväll hemma när jag väl hade landat, och snodde ihop en middag av dagens skörd: mangold, polkabetor och spenat, som fick bli grunden i en pastasås. Lade upp en bild på instagram på min fantastiska middag och insåg att det smög sig med ett vinglas på bilden också. Så mycket för mina egna hårda ”regler” kring sociala medier. No one is perfect.
DSC_9083Inga ”smaskiga” bilder på otäcka sår, utan en fin sommarbild istället. Känns roligare.