8 år på Wreta

Idag är det 8 år sedan vi flyttade in här. Tiden går fort minst sagt! Det är så konstigt med den där känslan att det var ”nyss” något hände, samtidigt som det känns som om det alltid har varit såhär. Nästa år firar dessutom mitt företag 10 (!) år, så då är det dags för fest. Har redan börjat planera…. 😉
Kontraktsskrivning och inflyttning 2010
Här står det nu stall och ridhus
Fortfarande mycket kvar att göra men en viss förbättring har skett!
Torbjörn igång för att mäta om det får plats ett ridhus på åkern

Stall – och ridhusbygge
Första vintern här. Riktig VINTER!
Såhär såg det ut när vi kom hit
Ny fasad på det lilla huset, nya tak på alla tre husen och det i mitten har vi målat om nu. ”Bara” fasaden kvar på det stora… Vi får se hur det ser ut om ca 8 år till.

 

Helgen

Hoppas ni har haft en fin helg och kunnat njuta av solen. Vädret fortsätter att vara onormalt varmt, men det är ju rätt skönt med nästan 20 grader i oktober, det kan jag inte förneka… Hästarna har varit nakna i hagen, jag har ridit i kortärmat och jackan hänger fortfarande mest på en krok. När det väl blir kallt kommer man nog att få en chock!

I fredags var jag och Torbjörn ute och åt följt av bio. Lördagen var rätt lugn, bara en privatlektion och lite ridning för egen del. Igår hade jag ett dagläger med hästarna och eleverna på bilden ovan. Hästarna var fina, Anea bjöd sin ryttare på hennes livs första galoppombyte så det var roligt!
(Snart måste jag planera julkurser för övrigt – kom gärna med egna förslag och gärna vilka datum. Tycker alltid att det är svårt att planera julen.)

Den här veckan blir rätt lugn på jobbfronten, men har en del roliga saker planerat privat. Lektioner blir det förstås som vanligt, och några hästar att rida. Just nu är det lite väl lugnt nästan (!) men det kanske är bra som omväxling. Grodan har varit lite spänd / trött och har dessutom fått en spark av ”hingsten” Anea som hon går ihop med, så just nu vilar hon. Inget allvarligt, men det var inte första gången. Jag tror att Anea har blivit lite tuffare med att säga ifrån nu när hon är dräktig, och tyvärr är Grodan lite kaxig. Hoppas att hon lär sig så hon inte får en spark på fel ställe till slut. Än så länge har det varit muskulärt bara. Egentligen kanske man inte ska riskera något, men jag vill verkligen inte ha hästarna en och en om jag kan undvika det. Och normalt sett så vill de två vara ihop och gnäggar efter varandra, jag har aldrig sett dem bråka eller så. Svårt det där… Är ju rädd om båda, men det är viktigt att det får vara hästar. Sedan när fölet kommer har jag ingen kompis åt Grodan så jag måste väl försöka få hit något mer sto snart… 😉De ser ju inte direkt ut att vara ovänner….

Teori måndag 12 november

Måndagens teori blir den 12 november kl 19.00 och ca 1,5 timme framåt. Cindy Jönsson som har hjälpt mig med Anatomica-sadlarna kommer att prata dels om sadlar, men även koppla det till hästens exteriör. Hon är osteopat och har även hjälpt mig att behandla några hästar. Min tanke är att ni ska få en ökad förståelse för hästens fysiska förutsättningar, samt utrustningens betydelse. Ni kan läsa mer om henne här.

Försök att komma på detta tillfälle – jag tror att det blir väldigt intressant! Meddela gärna om ni tänker gå så jag vet ungefär hur många som kommer.

Kurs med egen häst 3-4 nov

Jag har blivit tillfrågad om att hålla en kurs för ekipage med egen häst. Vi har bokat 3-4 november och kursen kommer att hållas på Ledingenäs – en väldigt fin och trevlig anläggning i Knivsta, där det finns plats för både hästar och människor att övernatta.

Kurs på Ledingenäs för Suvi Räsänen
När: 3-4 november
Upplägg: 1 individuellt pass på lördagen 45 min. 1 individuellt pass på söndag förmiddag 45 min, därefter programridning valfritt program ca 30 min på eftermiddagen.
Var: Ledingenäs i Knivsta. Superfin anläggning med stort ridhus och fint gäststall samt mysig Bed&Breakfast i anslutning till ridanläggningen.
Kostnad: 2750- 3050kr (beroende på antal equipage 4-6) för en natt i gästbox, en natt B&B (dubbelrum) samt lektioner och programridning lördag och söndag.

Denna kurs är en privat bokning, mer info kan ni få av Kim Hagberg
kim@hagberg-family.se

Tips för bättre galoppfattningar

Galoppfattningar kan vara svåra att få riktigt bra, och jag tycker också att det är lite olika från häst till häst hur jag gör, beroende på utbildningsnivå och även svag / stark sida. Eftersom hästarna är oliksidiga är det inte säkert man kan ge precis likadana hjälper i båda varven – i varje fall kan man behöva förbereda fattningen på olika sätt.

När hästen fattar galopp fattar den med ytter bakben, följt av inner bak och ytter fram, och sist det inre frambenet (därefter kommer ett svävmoment). När jag gör ett galoppombyte så gör jag det med den nya ytterskänkeln. Därför fattar jag också galopp med ytterskänkeln. Många lär sig att fatta med inner skänkel (för att undvika dubbla spår), men för mig är det ologiskt om jag senare vill kunna göra byten. I själva verket vill jag ha hästen såpass känslig till slut att jag nästan bara fattar för sitsen – genom att föra fram inner höft (som automatiskt förs fram även när jag flyttar bak ytterskänkeln).

Häromveckan hade jag en elev som red Anea. Hon fattade mer med innerskänkeln och genom att nästan ”luta” lite åt galoppsidan. Visserligen fattade Anea snällt galopp ändå, men när vi finjusterade hjälpgivningen så att hon använde ytterskänkeln istället, samt satt kvar mitt över så blev fattningarna mycket mer balanserade. Var uppmärksamma så att ni inte vill ”hjälpa till” i fattningen genom att luta åt galoppsidan eller kasta fram överlivet – det stjälper snarare än hjälper. Ha is i magen och sitt kvar tills hästen fattar galopp på din signal / impuls – inte för att du ”puttar igång den”. Om du har en tendens att vika dig i sidan / luta dig inåt kan det hjälpa att snegla lite utåt i fattningen. 

Jag fattar helst från skritt på en utbildad häst, men på yngre / gröna hästar eller hästar som kortar upp sig eller spänner sig i skritten fattar jag hellre från trav. Förbered gärna genom att tänka lite ”öppna”. Hästen ska vara eftergiven för inner skänkel och ha kontakt / bjuda mot yttertygeln. Många vill skapa eftergift genom att böja halsen åt galoppsidan, men det gör det svårare för hästen! Om hästen vill trycka mot innerskänkeln så ger jag inte hjälpen för galopp, för då är det inte ett bra ”läge”. (I undantagsfall hjälper jag till mer med innerskänkeln i fattningen på en häst som vill luta inåt. Beroende på oliksidighet kan jag alltså göra fattningen en aning olika i höger / vänster varv på en häst som är lite skev.)

Många hästar vill öka farten innan fattningen och ”ramla” in i galoppen. Om det blir så, så gör jag alltid om! Upprepa hellre och gör ett nytt försök. Det finns ett uttryck som säger ”sådan fattning, sådan galopp” och det stämmer verkligen. Jag tycker nästan alltid att de första fattningarna under ett ridpass blir lite sämre, så man kan behöva göra några stycken innan det blir bra. Var konsekvent och noggrann varje ridpass!

Härliga höst

Såhär sent på året brukar man inte ta hösilage, men efter den här torra sommaren så blev det en väldigt sen andra skörd för vår arrendator. (Observera att det inte är ”vårt” hö även om det är vår åker. Vi har köpt ett parti tidigt i somras som måste räcka till nästa år….) 
Älskar solrosor. Nästa år ska jag ha fler.
Såpass fint väder i helgen att några hästar slapp täcken.
Är det någon som vet vad den här blomman heter? Den har blommat i en kruka hos mig från början av juni till och med nu – hela sommaren, trots torkan. Helt otroligt vilken tålig sak. Måste lägga det på minnet till nästa år.

Tänk vad alla årstider är härliga på olika sätt! (Utom i november.)
Avslutade söndagen med en uteritt precis när solen höll på att gå ner.
Tända ljus – obligatoriskt såhär års. Torbjörn blir galen på mig för att jag ”eldar upp pengar” men det får han stå ut med.