Som att vänta på sommarlovet när man gick i högstadiet

Så känns det just nu. Segt med andra ord!! I början tyckte jag att livet som handikappad gick rätt fort ändå. Nu börjar det bli irriterande långsamt. Ca två veckor kvar innan operation, men nu går dagarna i snigelfart och jag pendlar mellan att känna mig pigg nog att slänga kryckorna av misstag och råka springa iväg, blandat med att jag fortfarande är trött och bara vill vila. Men det kan också bero på att vädret nu är mulet och rått och att det börjar bli mörkare, så ska nog inte skylla allt på foten.

Jobb och hästar har ju gått förvånansvärt bra hittills, men nu känner jag att jag verkligen behöver komma igång snart. Jag har försökt mocka lite några dagar och det går faktiskt på ett ben, men jag kan ju inte göra så många boxar. Jag har tränat rätt duktigt hemma nästan varje dag, men det går inte att komma ifrån att den träning som motiverar mig mest är att rida. Det är svintråkigt att göra sit-ups och sånt… Och nu börjar det verkligen bli nödvändigt att rida snart, det känns frustrerande att inte kunna sitta upp och korrigera vissa saker. Jag tycker att hästarna har varit fina under hösten ändå, men jag är rädd att det kan bli en del ”städjobb” om de inte rids igenom ordentligt snart, även om jag har duktiga elever! Jag hoppas verkligen att jag inte är alltför långsam med att komma tillbaka sedan. Det är också sannolikt att stallet blir överbokat snart igen, samtidigt som dagarna blir kortare, och då måste jag verkligen kunna göra lite nytta igen.

I helgen blir det kurs med yoga och ridning. Jag får hjälp med mat och städning, så det funkar. Och jag tror jag kan vara med på ett av yoga-passen i alla fall, eftersom det är mycket positioner där man ligger ner. Det ser jag fram emot!

En fin solros får pigga upp det här inlägget. 🙂 De blommar fortfarande.

Tips för programträningen

Jag tänkte skriva några inlägg med tips för hur du tränar program. Det är perfekt att fila på detaljerna under vinterträningen, så att detta inte glöms bort bara för att det inte är tävlingssäsong. Jag får själv påminna mig om detta, för jag tycker egentligen att det är jobbigt att träna program, men det går ju inte att komma på tävling och bara öva veckan innan… 😉

I det här inlägget kommer några generella tips, sedan kommer jag gå in på detaljerna i några specifika program också.
Ställ gärna frågor om det är något speciellt ni undrar över!

I alla program har vi en uppridning på medellinjen. I de lättaste programmen är det ingen halt, men i de flesta programmen rider du in i trav eller galopp, följt av en halt på X. Öva uppridning från båda håll, men du kan själv välja från vilket håll du börjar och då tar du det hållet där du lättast kan hålla hästen rak. I halten ska hästen vara jämnt uppställd och visa god stillhet. För att få en mjukare halt samlar du upp hästen ett par steg innan. Tänk gärna ett skrittsteg in i halten så blir det inte så abrupt.
När du tränar hemma: gör inte alltid halt, eller flytta halten till olika platser på medellinjen,
så att hästen inte börjar förekomma dig.

Diagonala linjer är också återkommande. Ofta är det en tempoväxling på diagonalen.
Rid från bokstav till bokstav, var noga med linjen och hörn före / efter. Kom igång med tempoväxlingen direkt när du släpper väggen, och börja inte bromsa för tidigt, utan visa hela diagonalen!
I många program är övergångarna ett eget betyg, så det lönar sig att öva övergångar.
Tänk också på att rida diagonaler hemma där du INTE ökar tempot. Många hästar sticker iväg i full fart så fort man går in på en diagonal, men då tappar du lydnaden.

Volter och böjda spår visar om hästen är lösgjord och liksidig. Börja och sluta volten på samma ställe! Många rider en halv volt och en halv oval. Tänk på att hästen ska vara eftergiven i sidan (inte bara böja halsen) och att den ska spåra. Öva på att rida volter av olika storlek så du vet skillnaden på 10 och 15 meter t.ex.

Hörnpasseringarna är inte egna betyg, men hörnen visar på precision och blir betygsatt under ”korrektheten”. Det är inte bara att rida ut så långt du kan i hörnen som gäller, utan snarare att rida balanserade hörn med hästen korrekt formad. Hörnen är dessutom förberedande för nästa moment i programmet. Du kan alltså utnyttja hörnen för att få kontroll på hästen, samla upp den, forma inför en öppna etc. Alltså: använd hörnen för att underlätta för dig själv, så flyter programmet bättre!

Om du har svårt att lära dig vägar och punkter ordentligt – öva programmet i skritt först så slipper du ”nöta” på hästen i onödan. När linjerna sitter kan du lägga till fler moment efterhand. Och rid gärna delar ur program varje vecka, det behöver inte alltid vara hela programmet utan plocka ut de bitar du behöver träna extra på.

Detta var lite tips som gäller för alla program. Det kommer fler inlägg framöver!

En bra bom-övning

Nu har vi jobbat med en bra, lösgörande bom-övning två av kvällarna. Ni som inte har gjort övningen kommer också få göra den framöver.

Här jobbar vi med:
Takt – med hjälp av bommarna.
Tempo – bommar på olika avstånd.
Lösgjordhet – hästarna jobbar med ryggen med hjälp av bommarna.
Lydnad – det blir flera övergångar i övningen.

Jag har lagt tre (man kan ha fler) bommar på båda diagonalerna. På den ena diagonalen med lite längre avstånd, på den andra diagonalen lite kortare. Detta för att öva på att ändra steglängden. I övningen vänder man snett igenom – över bommarna, och därefter en galoppfattning på långsidan på väg tillbaka. Likadant från andra hållet med diagonal i trav och galopp på långsidan. ”Enkel” övning som man kan rida varv efter varv – men ändå många moment att hålla reda på vilket är bra för ryttarens snabbhet och för hästens lydnad och uppmärksamhet. Självklart kan man lägga på fler bommar om man vill göra det svårare.

Fina resultat i helgen!

I helgen har några av mina elever tävlat. Linnéa och Fabbe gjorde sin andra start i MsvC på 65,59% vilket gav en tredje placering. Fabbe är bara sex år, så han är fortfarande ganska grön på tävlingsbanan.

Maria och Hazze kom 4:a på samma tävling med 64,76%. Hazze är Marias första häst och det här var debut i MsvC. Grattis båda två!

Bilder lånade från Instagram.

Idag har även Jessica och Qurre tävlat, en LB på Söderby. Det är Jessicas första tävling och hon red jättefint och prydligt! I travprogrammet tyckte jag kanske att han hade kunnat få någon mer poäng, för det flöt på så fint där. Dryga 62% blev det och gav förhoppningsvis mersmak! Qurre är en stjärna att åka iväg med och uppför sig exemplariskt.

Fint ridet av er alla tre! Noggrannt och mjukt. Hoppas vi kan komma ut lite mer nästa år, allihopa!

Grodans vecka

Grodan jobbar på bra även om jag inte kan rida… Jag tycker att hon ser lite starkare ut och snyggare i kroppen. Hon rids bara ca 2-3 ggr per vecka, men jag tror att hon får ett rätt bra schema ändå.

Den här veckans planering har varit som följer:

Måndag – träning vid hand med Ubbe. Hon är riktigt duktig! Han jobbar hästen med träns i skritt och en samlad trav där det gäller att bibehålla eftergift och bjudning. Detta ska utvecklas till passage och piaff så småningom. Tror att Grodan har lite talang för det och Ubbe verkar gilla henne!
Tisdag – Nina har ridit. Fokus på bytena, vilket är Ninas största expertis skulle jag nog säga. Grodan satte två riktigt bra byten som var rena och på hjälpen. De flesta bytena är fortfarande lite spända och korta och det är lite jobbigt för henne, men jag tror det finns fina byten i henne. Gäller att jag kan ta vid där sedan också, men det får väl ta den tid det tar. Hon ”fattar grejen” i alla fall, och vi hade ju börjat med det redan innan hennes rehab.
Onsdag – vattenträning.
Torsdag – vattenträning. Det blev två dagar i rad av praktiska skäl den här veckan. Men kanske inte så dumt, för hon slappnade av himla bra på torsdagen. Vad jag förstår så sköter hon sig fint och vattennivån har stegrats. Jag har inte varit med förutom första gången samt igår. På slutet började hon både frusta och gäspa – riktigt bra tecken på att arbetet gör nytta för både kropp och knopp tror jag!
Fredag – longering över upphöjda bommar. Jag tycker att traven ser jämnare ut och hon bjuder bättre och bättre på egen hand.
Lördag – VILA
Söndag – Skritta ut

Nu kör vi ca två veckor till på ungefär samma sätt. Sedan kommer jag att göra en vet-check på henne inför att jag själv kan börja rida. Jag utgår ifrån att jag kan rida när kryckorna är borta. Jag hoppas att läkaren håller med, men jag ser ingen anledning till att inte kunna rida om jag har tillåtelse att gå på foten. Skulle nog våga påstå att den belastas mer när man promenerar. Just nu känner jag mig så pass mycket starkare att jag är lite rädd att jag ska glömma kryckorna i all hast och råka knalla iväg utan dem..

Lite mer vatten nu. Grodan i hennes rätta element.. 😉

Fortsatt nedräkning

Gipset är borta sedan en vecka, och jag är tydligt piggare. Även de nätter jag trodde att jag sov gjorde jag nog inte det. Jag är fortfarande inte full av överskottsenergi, men jag känner mig betydligt mer utvilad! Nu kan jag ju ligga som jag vill i sängen när jag ska sova – stor skillnad!

Foten är svullen förstås. Inte jättemycket, men det är ju stelt och klumpigt runt vristen. Jag ska göra små övningar för att få igång rörligheten och det är väl något bättre, men jag tror inte det blir tydligt förrän jag faktiskt får lägga vikt på foten igen.

Däremot är det ju lättare att träna annat nu när gipset är borta. Jag har gjort sit-ups och lite andra övningar hela tiden, för att inte tappa för mycket under dessa veckor. Men då har jag fortfarande legat i sängen. Nu kan jag ligga på golvet och ta mig upp igen utan problem. Om det inte var för den där skruven som ska tas bort, så skulle jag nog i princip ”rida” igen. Jag känner mig stark nog i kroppen för det, men jag fattar ju att det kommer vara vingligt i början.

9 november ska jag in på operation igen och då ska de ta bort en ställskruv, som nu ska stabilisera ett ligament. Det är pga den jag fortfarande har kryckor, den kan gå av vid belastning. Det är man ju inte så sugen på…. Jag gillar att avrunda lite, så typ tre veckor kvar nu då. 😉 Sedan får vi se om benet bär eller ej. Antar att det kan göra ont efter operationen också?

En fantastisk bild på Cesar och Rocky. Såg först inte att Cesar räckte ut tungan. 🙂

Utbildningsskalan – steg 3

Nu kommer vi att fokusera på steg 3 på utbtildningsskalan, vilket är kontakt.

Kontakten kan man även kalla stöd, men jag tycker att stöd låter lite ”hårt”. Vi vill att hästen ska söka kontakt med bettet, men den ska inte stödja sig eller hänga på handen, så kontakt är ett bättre ord tycker jag. En ärlig kontakt kan inte uppnås om hästen inte är lösgjord (steg 2).

Hur mycket kontakt vi vill ha kan vara individuellt, både för häst och ryttare. Det kan även variera under ridpasset. Faktorer som påverkar är hästens exteriör, temperament och utbildningsståndpunkt. En häst som inte riktigt är självbärig ännu kan antingen lägga sig för hårt på handen, eller ”knäppa av” och ta för lite kontakt. Det viktiga tror jag är att fokusera på att få ett jämnt stöd på båda tyglarna, och det uppnår vi om båda bakbenen arbetar lika mycket framåt. Hästen ska ridas fram till handen, ryttaren ska erbjuda kontakt, inte ”ta” kontakt framifrån och bakåt. Detta kan vara extra svårt på en häst som blir ”tom” i handen – där vill ryttaren ofta korta halsen mer för att få stöd, istället för att rida framåt.

Att få en bra kontakt hänger också ihop med en korrekt handställning. Handen ska vara sluten runt tygeln med tummen som hösta punkt. Armbågen ska vara böjd, med överarmen mjukt intill ryttarens kropp. Många vill öppna handen för att vara ”mjuka”, men det resulterar tyvärr i att man snarare blir stel i handen. För raka armar ger samma resultat. En bra hand hänger också ihop med en ryttare i god, egen balans.

Här är en länk till några klipp som kontakt som Karin Öljemark har lagt upp på Instagram. Ta er gärna tid att titta på detta. Om ni inte hinner se båda, prioritera då klipp ett. I det andra klippet är det lite mer fysiska övningar som också kan vara bra.

Här är en länk till ett gammalt inlägg om tips för att träna sin handställning.