Nytt släp!

Hämtade mitt nya släp igår, från Ifor Williams. Första gången jag äger något helt nytt och oförstört känns det som! Ska bli spännande att se vad hästarna tycker om det. Det är ett enhästars så det blir lite bredare för hästen, men smalare totalt. Det jag har haft innan har jag ofta fått ställa upp brett för att t.ex. Harry och Calle ska få plats. Nu hoppas jag att de är nöjda med detta! Det är sadelkammare i, och fronturlastning, så det blir lite nya grejer att vänja sig vid för mig också. Är dock mest fascinerad över finessen att kunna låsa fast släpet på bilen så att ingen kan plocka av släpet när det står parkerat, haha. Har inte sett den funktionen förut, men det är säkert fler som har så. Smart, hur som helst!
14691067_10155454272898636_5513021783601815332_n

Snart är det jul…!

Det är flera som har börjat fråga efter julkurser. Jag har inte börjat planera det än, för det är alltid så svårt att lista ut hur man ska lägga kurser / om folk är lediga osv. Ni får gärna själva komma med förslag på upplägg och dagar ni är intresserade av. Hela grupper kan också boka! Återkommer i alla fall snart med julplaneringen.
dsc_2070

Bomövningar / veckans övning

Förra måndagen och ikväll har vi jobbat med galoppbommar. Jag försöker ha någon slags markarbete var fjärde gång, så nästa torsdag blir det samma övning om jag inte minns fel.

Övningen i sig är egentligen inte ”avancerad”, men den ger väldigt mycket tycker jag. Och även om man inte är hoppryttare så är det nyttigt, för det är egentligen en ren dressyrövning. Jag har två galoppbommar på en långsida, i detta fall med 21 m mellan (= 5 normala galoppsprång vid hoppning).

Mellan dessa bommar har vi övat på att länga och korta sprången. Det viktiga är att hitta en bra rytm och jämna galoppsprång. Vi har utgått från 6 språng och varierat mellan ca 5-7. Hästarna har faktiskt mer register än man kan tro, som mest har en av dem klämt in 9 galoppsprång!

Övningen är dels bra för att öva känslan för hur stor galopp man har, att träna rytm och tempo och även rakriktning. Det är nog så svårt att komma rakt både före, mellan och efter, men det blir väldigt tydligt att man behöver ha koll på bogar / yttersida. Tycker att hästarna har varit väldigt duktiga på att reglera sin galopp. Något som vi för övrigt måste jobba mer med…!
fs_519781543_71449_1430596290Markarbete med Iffi vid ett annat tillfälle.

6 år på Wreta

Idag är det 6 år sedan vi flyttade hit! Konstigt det där med tid, på ett sätt känns det som ”nyss” samtidigt som jag tycker att jag har bott här alltid. Förmodar att det är ett tecken på att det är här jag ska vara!
dsc_6296Fantastisk morgon, men solen var visst bara på tillfälligt besök.

Spricka i huvudet??

Jag tror att Anea har fått en spricka i huvudet, eller något liknande. Jag har ju inte ridit henne så mycket sedan vår sista start (då hon kändes jättefin), för hon har varit lite spänd och ”konstig”. Dagen efter tävlingen hade hon ett sår på hasen och ett sår i pannan, vilket är väldigt ovanligt för att vara hon, så jag misstänkte att hon hade gjort något i hagen typ. Efter det var inte ridkänslan toppen direkt och hon fick ”lulla runt” lite, tills jag beslutade att vet-checka henne för jag tyckte hon var så spänd i ryggen. Tyvärr är hon den typen som lätt blir spänd, och jag behöver hjälpa henne med ryggen då och då så egentligen var det inget konstigt med det. Efter den behandlingen tycker jag hon har varit bättre, men fortfarande lite spänd och tjafsig i munnen.

Idag har vi därför även kollat tänderna, och det fanns lite vassa ställen, så förhoppningsvis blir även den biten bättre nu. MEN hon har även fått bulor i pannan sista veckan. Det började med en bula ovanför ena ögat (där såret var), och nu har det spridit sig över hela pannan till andra ögat, som ett ”streck”. Jag tror hon har fått en riktig smäll och en spricka, så det har blivit någon slags pålagringar där. Stackars häst! Inte undra på om hon har varit konstig? En dag när vi bara skulle skritta ut så var hon så spänd att jag vände hem, och det har aldrig hänt på alla år, men hon har väl haft ont såklart. En annan dag gick hon med huvudet lågt när jag ledde henne, och det är också högst ovanligt för hon brukar alltid vara väldigt ”vaken”. Just nu verkar det ömma lite på den nyaste bulan, men i övrigt upplever jag henne något piggare och gladare igen, så förhoppningsvis går det åt rätt håll nu. Det är ju inte mycket att göra åt saken hur som helst.

Hon har varit ganska rinnig i ögonen också sista tiden, vilket aldrig hänt tidigare. Tårkanalen verkar störd och veterinären trodde det var pga svullnaden, så det bör också gå över av sig själv. Man kan verkligen undra vad hon har gjort? Det är inte så troligt att hon har sprungit in i ett träd, men hon kan ha rullat fast i boxen också på natten. Det har hänt minst två gånger (som jag sett) att hon har rullat fast.

Hur som helst så kommer jag sätta igång henne lite lugnt och rida på hackamore några dagar efter tandkollen, men om hon inte känns jättekonstig (fortfarande) så borde hon ändå kunna jogga lite och så. Troligen har hon haft mer ont innan det började synas. Tur att jag inte har ridit på som vanligt utan att jag ändå märkte att något var fel! Återigen: lyssna på hästen.
14720610_10155440786433636_6613447954159079641_n 14581572_10155440786343636_7883118046034917131_nInga toppenbilder, men jag tror ni kan se ungefär hur det ser ut.

Bra utdelning igår!

Igår var det tävlingar i Märsta. Marie red en LB3 med Calle på morgonen och de slutade 3:a på 65,455%. Jätteroligt att det har gått så bra för dem på tävlingarna! Grattis!
14695563_10155433586063636_1545088357169864415_n
På kvällen åkte jag och Linnea med Avatar till samma ställe och jag red en MsvC1. Vår plan har varit att jag ska kvala honom under hösten så att jag kan rida MsvB nästa år om vi är färdiga med bytena. Kvalen är avklarade, det sista med mycket god marginal!

Vi fick 71,596% och vann! Så himla roligt! Förra tävlingen var ju vår första och då var det lite spänt och ofokuserat, men nu hade jag riktigt bra känsla. Vi har ju lärt känna varandra bättre, och jag har jobbat med kontakten och att försöka få längre hals. Han blir lätt lite kort / hög och kryper in med nosen, men nu hade jag honom bättre framme tyckte jag. Roligt att det betalar sig! Han kändes väldigt mjuk och fin både när jag red fram och inne på banan. Vi hade sex 8:or i protokollet. 🙂

Tack, Linnea, för förtroendet att rida din fina häst! 14702488_10155433585978636_7715771079611827932_n

Tränarfortbildning

Har precis anmält mig till en tränarfortbildning i december med detta upplägg:

Teoretiska ämnen bl.a:
•    tränarens helhetsansvar
•    tränare elev, samma målsättning
•    etik och horsemanship

Praktiska ämnen bl.a:
•    skilj på träning o tävling/coaching
•    framridning till tävling
•    framridning på morgon/framridning i anslutning till start? När passar vad?

Jag tycker det låter som ett roligt upplägg. Dessutom kan det behövas en inspirations-boost på vintern!

Nästa termin har jag svagt funderat på att skapa en liten tävlingsgrupp som kan rida tillsammans ca en gång i månaden, och som tävlar några av hästarna. Privathästar kan också vara med. Ni som är sugna på att tävla nästa termin får gärna prata med mig. Det måste givetvis vara under förutsättning att jag har passande hästar osv. Jag tänkte dock att det kunde  vara roligt med ett gäng som rider ihop då och då och tränar lite extra på programdelar t.ex. dsc_4621Calle och Marie på Högvreten i våras.

Tack för kommentarer!

Det verkar råda samstämmighet kring att jag borde betäcka… 🙂
Jag vet inte om min andra hälft låter sig övertalas, och jag vet inte själv vad jag ska tycka om den ekonomiska aspekten på det hela (även om jag har egen gård – alla vet ju att det är gratis att ha häst då…)! MEN jag har beslutat att ta kontakt med Lövsta seminstation och be om lite mer information, så långt kan jag i alla fall tycka att jag kan sträcka mig och så kanske jag lär mig något nytt på kuppen. Är totalt okunnig vad det gäller avel, men just därför känner jag att det faktiskt kunde vara roligt så man lär sig något nytt. På något sätt känns det ju ändå lite som ett ”tecken” när man bor 15 minuter från en seminstation…
dsc_4023