Nya regler på dressyrtävlingar från 1 jan

Det har väl inte undgått någon att det blir vissa regeländringar från och med nästa år? Annars kan man läsa mer här.

Den största och mest ”uppseendeväckande” ändringen är att man inte längre får rida med hatt i Sverige. (Troligen kommer det här bli en internationell regel inom kort, det är jag övertygad om.) Nu kan man ju tro att jag tycker att den ändringen är dålig, eftersom jag valt att rida med hatt, men jag tycker ändringen är bra. Jag tycker absolut att hatt är snyggare, men kan väl också konstatera att det inte är särskilt bekvämt att rida med. Hjälmen suger upp svetten bättre, haha! Nu har jag ju ändå fått rida med hatt och frack några år, och nyhetens behag har faktiskt falnat något. (För övrigt kanske inte dessa klasser är aktuella ändå på ett tag, för jag har inte bestämt än huruvida jag ska tävla Anea mer eller inte.)

Frågan är hur övrig klädsel kommer att se ut inom några år? Färgkoderna har lättats upp, men jag hoppas ändå att det inte blir alltför färgglatt som jag ska vara ärlig. Tävling ska ändå vara ett speciellt tillfälle, och jag tycker man ska klä sig någorlunda propert. Tror i och för sig att de flesta kommer hålla fast vid det man har idag, med ett och annat undantag. Här ser jag dock en öppning om man designar ridkläder – vilken dröm att få göra lite roligare och nya kollektioner med kavajer och plastronger!

Angående frågan om att tävla dressyr bettlöst så tycker jag den är lurig. Kan på ett sätt tycka att man ”borde” få betsla hästen så som den trivs bäst – men då skulle det nästan innebära en lättnad även ”åt andra hållet” – dvs att bett som är ”skarpare” också skulle vara tillåtna, dvs fri betsling som i hoppningen. Skulle man föreslå det så blir det nog annat ljud i skällan. (Ja, jag tror att vissa hästar går bättre på t.ex. pelham än vanligt tränsbett.) Det största kruxet med frågan här är ju hur man ska bedöma om man får betsla hur man vill. Kontakten med handen / bettet är ju en del av bedömningen, vilket jag tror att många inte reflekterar över, utan man hävdar bara att förbundet är bakåtsträvare. Gissningsvis kommer fler anordna ”pay and ride” bettlöst framöver, och kanske lättas reglerna upp mer och mer om man ser att det är ett fungerande system. Jag tror hur som helst inte att det är en regel som man bara ändrar ”över en natt” – det är betydligt lättare att införa hjämtvång t.ex.

Ska också bli intressant att se om några tävlingar kommer att nyttja möjligheten med två domare. Tanken är god, men tyvärr tror jag det kan uppstå massa konflikter mellan bedömningarna. Tre domare ”jämnar ut” varandra på ett annat sätt. Två domare som eventuellt inte alls har någon samsyn (vilket visserligen alla domare borde ha – i en
drömvärld där vi är robotar) kan faktiskt bli total katastrof. Men – vi får se hur det blir!
dsc_7400Första tävlingen med hatt och frack. Vad ska jag göra med hatten nu? Kan man plantera en blomma i den kanske?

Lucka 6

Lucka nummer 6:
Vad är det bästa med dig själv?

Jobbig fråga.. Det känns alltid konstigt att försöka lyfta fram bra saker med en själv (det är så mycket lättare att komma på de dåliga!). Jag skulle säga att min bästa sida är att jag är ihärdig, vilket gör att jag får mycket gjort och är (oftast) bra på att jobba på. Utan den egenskapen hade jag inte haft min verksamhet, och det är jag himla glad för. Det är dock ingen egenskap som kommer andra så mycket tillgodo, så om jag ska försöka lyfta något bra i förhållande till andra skulle jag säga att jag är pålitlig och lojal mot mina vänner. Jag vet inte hur andra värderar det, men för mig är sådant viktigt! Jag är medveten om att jag inte är så sprudlande (se där – det var inte så svårt att komma på något negativt!), men å andra sidan finns det (i min värld) inget värre än människor som är glada / positiva på ytan, men inte menar det. I och för sig är det ganska bra att vara pålitlig även när man driver företag – inte bara mot sina vänner! (Det bästa kanske vore att vara sprudlande OCH pålitlig, men man kan inte vara bra på allt.)

Detta är en del av Kajsons julkalander, vill du också vara med? Spana in hur du gör här.dsc_0292

Kopplingen ”tittighet” och smärta

Att se eller känna när något är fel med hästen är inte helt självklart. En tydlig hälta är kanske inte så svår att missa, men ibland finns det massa andra, små tecken som man ska vara uppmärksam på. Även om en häst har ont i ett ben så behöver det inte alltid synas som en hälta, utan det kan visa sig på andra sätt – svårt med en galopp, ovilja att ta jämnt stöd på bettet etc. De är ganska duktiga på att ”maskera” smärta, och vissa saker kanske inte heller stör dem så länge man inte sitter upp och belastar dem / ställer krav.

Nu kan det ju också vara åt ”andra hållet” – en häst kan röra sig orytmiskt utan att vara halt, visa ovilja att ta jämnt stöd osv pga helt andra orsaker än ett sjukdomstillstånd. Ofta tyvärr pga felaktig ridning. Jag ser ofta på mina hästar att de rör sig olika beroende på vem som rider. En ryttare som sitter snett kan t.ex. påverka hela rörelsemönstret.

Det jag tror är viktigt som hästägare är att vara uppmärksam på om något i beteendet ändras.
En sak som jag tror att man sällan reflekterar över är faktiskt om hästen blir mer ”tittig” än vanligt. Det är inte helt ovanligt att de blir det när de har ont – antagligen för att någon slags ”flyktbeteende” slås på. Nu menar jag INTE att alla tittiga hästar har ont – det ligger ju i deras natur att vara sådana, vissa mer än andra! Men jag har i alla fall två egna exempel på detta. Nogge fick problem med en disk i ryggen, och innan vi hade hittat problemet så blev han extremt tittig. Konstigt nog på ett specifikt ställe i ridhuset, en hel långsida. Jag fick inte ut honom till väggen. Anea är alltid mer eller mindre tittig, men när hon hade slagit i huvudet (innan jag kom på vad det var) så blev hon också värre än vanligt och jag kunde inte ens skritta ut för att hon var så hoppig och for iväg för minsta fågelkvitter… När jag till slut kom på att hon faktiskt hade slagit sig ordentligt så förstår jag ju att hon måste ha haft väldigt ont vid det tillfället. Insåg ju att det var något fel så jag lade ner ridningen när hon betedde sig sådär, men det tog ju ett tag att lista ut vad som hade hänt.

Det jag vill ha sagt med detta är att vara uppmärksam på små signaler / beteendeförändringar! Det är så lätt att tro att det bara är ”dumheter” – men det är ytterst sällan fallet!dsc_5864

 

Behandling av Nogge med min Photizo från Pharmalight. Bra både för att skynda på läkning, men också för att förebygga och hålla musklerna i ”trim”. Använder den här varje vecka på flera av hästarna.

Häst på prov

15281194_10154664238359705_476029305_nJag har haft en häst på prov i en vecka, och vi har förlängt det lånet december ut. Det är en kompis häst, som har varit här som sommargäst tidigare.

Han heter Chill Out (kallas Chille) och är född 2005, e Don Charly – National Zenith. Utbildad  LA och väldigt bekväm att sitta på. Under förra veckan har några olika elever fått prova honom, och hittills har alla verkat tycka om honom. Om det fungerar bra för oss alla hoppas jag att han kan vara kvar längre. Det känns dock jättebra att kunna ha en prövoperiod – mest för hästens skull! Tänk om man alltid hade den möjligheten… (Fast då hade en och annan av mina befintliga hästar inte varit kvar å andra sidan. Första tiden med ny häst kan ibland vara väldigt påfrestande i ärlighetens namn.) Lite roligt är att Chille och Iffi är väldigt lika i vissa vinklar! Samma fuxfärg, storlek och likadan bläs. Lika söta med andra ord. 🙂

Lucka fem

Lucka nummer 5:
Vad önskar du att du skulle äta till middag idag?

Den här frågan tycker jag var lite tråkig, så jag tänker ändra den till VEM jag skulle vilja äta middag med! Om jag ska vara realistiskt så skulle jag vilja äta middag med min man, fast någon annanstans än hemma. Det händer alldeles för sällan!
Om jag ska vara orealistisk hade jag velat äta middag med den första familjen som bodde i vårt hus, någon gång i början av 1800-talet. Jag hade så gärna velat se hur det såg ut här då också! Det är svårt att föreställa sig hur deras liv var, särskilt jämfört med hur vi har det idag (med mobiler, tv, bil osv…). Jag gillar känslan av att bo i ett hus som många andra före mig antagligen har vigt sitt liv åt och byggt en ”verksamhet” kring. Det är lite av en ära att få fortsätta förvalta en sådan plats tycker jag. 🙂

Detta är en del av Kajsons julkalander, vill du också vara med? Spana in hur du gör här.

Nu ska jag dock ta tag i en ny arbetsdag / vecka. Blev besviken när jag vaknade och såg att det var grönt ute igen, och enligt väderleksrapporten ska det fortsätta såhär minst en vecka framåt. Hoppas verkligen att det blir kallt innan jul igen!

Lucka nummer fyra

Lucka nummer 4:
Vilken dröm har du haft som du lyckats uppfylla?

Den här frågan kanske ni läsare kan gissa svaret på? Det finns i och för sig flera svar, eftersom jag har haft många stora drömmar och planer genom åren. Mycket har varit konkreta mål: att gå hippologen, att starta eget, att starta svår klass…
Men den allra största drömmen, som jag egentligen inte ens har haft som ett ”riktigt mål” eftersom jag nästan sett det som orealistiskt, är naturligtvis att ha en egen gård.

Det är faktiskt något som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva på riktigt. Men det konstiga med saker som man tänker mycket på och verkligen ”önskar” är att det verkar kunna gå i uppfyllelse ändå, även om det här inte ens är något jag har jobbat aktivt för. När det väl blev verklighet kändes det dessutom helt naturligt, förmodligen för att jag har tänkt på det så mycket innan. Det här var nog helt enkelt meningen!dsc_0114Torbjörn och jag skriver kontrakt med bankmannen på vårt livs projekt….

Detta är en del av Kajsons julkalander, vill du också vara med? Spana in hur du gör här.

Helgen

En ganska lugn helg denna gång! I fredags åkte jag in till stan för lite miljöombyte och middag. Även om jag inte hinner åka in så ofta så är jag oerhört tacksam över att kunna bo på landet ”på riktigt” och ändå ha så nära till stan. Nära och nära – allt är ju relativt, men jag upplever det som nära om man är inne på en timme. (Jag brukar köra till tåget och sedan åker jag kommunalt sista biten.) Hade nog drabbats av lappsjuka annars, även om jag älskar att bo såhär.

Igår hade jag stallet och ett dagläger, men fick hjälp med lunchen, och det gör ganska stor skillnad. Försov  mig dock på morgonen, vilket kanske inte var bästa starten. Det var INTE för att jag kom hem sent fredag, utan för att telefonen hade stängt av sig. Inte så roligt att vakna 30 min efter att man egentligen ska vara i stallet. Till mitt försvar kan jag dock säga att det inte hänt en enda gång tidigare!

Idag har jag bara jobbat fram till lunch, vilket ger känslan av att vara ledig hela dagen om man är van att jobba mycket. I eftermiddag blir det lite ”småjobb” hemma, som att förbereda nästa helgs övernattningskurs mm. Bara att vara hemma är dock väldigt skönt! Nu hinner jag kanske planera upp nästa vecka lite också i lugn och ro. Hoppas att ni har haft en bra helg!
15319289_10154803371312704_572427890190277346_nIbland fångar man något av en slump. Titta noga så ser ni att jag har tagit ett självporträtt. 😉

En julkalender som ska få en att tänka till

Hittade det här inlägget, och tänkte faktiskt haka på. Tanken är att besvara en mer eller mindre klurig fråga varje dag 1-24 dec. Vissa frågor är enkla, andra kanske kräver lite mer tankearbete. Inte är det hästrelaterat heller, men allt kanske inte måste handla om häst?

Nu är det ju 3 december idag, så jag tar tre frågor på en gång.

Lucka nummer 1:
Vad är din drömbild av julafton i år? 
Som många andra hoppas jag på snö på julafton…! Framförallt underlättar det jobbet i stallet. Min jul har börjat i stallet varje år sedan jag var 13 år, med något enstaka undantag. Jag har alltid ”paxat” att jobba på julafton var jag än har jobbat eller befunnit mig – det hör till! Detta innebär att även min familj har fått fira jul bl.a. på Flyinge och på Arphus. Numera firar vi såklart hos oss. Egentligen har inte platsen spelat så stor roll, traditionerna kan man ta med sig ändå. Jag älskar hela jul-grejen, men mycket handlar nog om väntan inför julen. När julafton väl är slut så blir jag nästan lite besviken. Varje år somnar jag dessutom i soffan runt 21-tiden. En önskan skulle kunna vara att hålla sig vaken längre i år – och ett sätt att uppnå det kanske kan vara att inte jobba ihjäl sig fram till dess? (Blir nog svårt dock.) Är hur som helst glad att vi har ett avspänt förhållande till julen i vår familj. Vi är inte så många, och det handlar bara om att äta gott och umgås (för mig i alla fall), och det är ok att somna i soffan utan att vara oartig mot en jättestor släkt eller så. Julen är mysig för mig, och inget jag förknippar med stress, som det är för många andra.

Lucka nummer 2:
Vem är din förebild i livet just nu?
Det här tycker jag var en svår fråga! Jag antar att jag ”borde” svara någon känd ryttare eller någon inom hästvärlden. Jag har inga direkta förebilder som jag kan komma på! Däremot tror jag att jag har påverkats av många olika människor under min ”resa” och plockat med mig olika bitar som jag har med mig idag. Däremot påverkas jag inte så mycket av t.ex. kända personer eller liknande. Är det konstigt eller ovanligt? Jag återkommer i frågan om jag kommer på ett bra svar. Skäms nästan lite när jag inte har ett bra svar för det verkar så självupptaget… Inspireras dock av människor som vågar följa sina drömmar eller uträttar saker utan de bästa förutsättningarna, helt enkelt för att det är något jag kan relatera till.
Har ni några förebilder? Svara gärna – jag vill verkligen veta!

Lucka nummer 3:
Vilka tre drömmar har du som du vill uppfylla i närtid?
Frågan är vad som räknas som närtid? Men om vi tänker oss närmsta året så skulle det vara att:
1.  Betäcka Anea (har nog bestämt mig nu.)
2.  Renovera köket (typ det enda jag kan tänka på just nu..)
3.  Vara ledig mer men ändå tjäna mer pengar. Haha! Den här punkten jobbar jag på hela tiden, men det går inte särskilt bra om jag ska vara ärlig. Har nog varit lite mer ledig i år trots allt. Tror att det handlar väldigt mycket om att släppa på kontrollen, för mycket av det som jag tycker att jag ”måste” göra (framförallt med hästarna) handlar bara om mina egna krav / förväntningar. Jag vill dock inte driva verksamhet med hästar som är hopplösa att rida – men det kräver en stor arbetsinsats från mig att hålla en nivå som jag själv finner godtagbar, och ofta är jag ändå inte tillräckligt nöjd…wp_20141225_021Svårt att hitta en bra bild, men här har min pappa lyckats fånga en typisk bild på mig när jag ”firar jul”… Förmodligen dessutom proppmätt på choklad. 🙂

Detta är en del av Kajsons julkalander, vill du också vara med? Spana in hur du gör här.

Veckans övning – form och tempo

Sista veckan har vi fokuserat på övergångar, tempoväxlingar och även att ändra hästens form under ridpasset. Egentligen helt ”självklara” saker, men som jag måste bli bättre att fokusera på, både när jag rider och instruerar! Det är lätt att bli bekväm och rida runt i ett jämntjockt tempo, och det är också lätt att bli bekväm som instruktör faktiskt… Framförallt är det lätt att hamna i ”mönster”. MEN jag ska försöka skärpa mig på den här punkten (påminn mig gärna!).

Övergångar och tempoväxlingar gör förstås hästarna mer lydiga, men också mer ”elastiska”. Att göra täta och snabba tempoväxlingar ska ge en känsla av att hästen blir som ett ”gummiband” i kroppen. Här gäller det att ha koll på att bibehålla samma form även i övergångar och tempoväxlingar, så att hästen inte kryper upp i formen eller blir lägre för att slippa bära sig.
Att rida i olika form under ridpasset är lätt att ”glömma”. Jag rider ofta i en lite lägre form i början av passet, arbetsform / samlad form under passet, och sedan lägger jag ”ner” hästen. Ibland rider jag endast i en lägre form. Kan dock bli bättre på att variera under passets gång! Under lektionerna blir det oftast en arbetsform och en lägre form mot slutet. Ibland är det ju tillräckligt svårt att hitta någon form överhuvudtaget. 😉 Hur mycket det går att variera formen beror lite på hur välutbildad hästen är skulle jag våga påstå. Jag kan t.ex. ändra Anea mer i formen och placera henne mer var jag vill, än t.ex. Affe. Kan också tillägga att olika hästar arbetar olika bra i olika typer av form, och vissa behöver vara rundare eller lägre exempelvis.
Vi har varierat formen i skritt och växlat mellan ökad skritt (där man vill ha längre steg och även längre form), samt mellanskritt med kortare steg och bärigare form. I slutet av passet har vi lagt ner hästarna, och sedan kortat upp i ”arbetsform” för att sedan lägga ner på nytt. När ryttarna låter hästen söka sig framåt / nedåt slappnar både ryttare och häst av och jag tänker att det är bra att göra det en stund, för att sedan korta formen igen. Det är också en bra övning för att lära sig känna vilken form och balans man egentligen rider i, istället för att bara vara ”nöjd” med en krök på nacken. Nu gäller det bara att JAG kommer ihåg att lägga in det här mer under ridpassen. Hästarna blir nämligen väldigt fina av det!

(Försöker samla energi för att skriva mer om hästens form, men det känns som ett jobbigt och stort projekt, så det får bli när jag har tid!)
dsc_9921Helt omöjligt att hitta bra exempelbilder bland mina foton. Skulle nästan behöva fotografera en hel dag bara för att ha bra bilder att visa på form, olika rörelser etc. Helena…? 😉

Hugg din egen gran hos oss

Enligt tradition kan du hugga din egen gran hos oss även i år. Denna gång blir det den 17 dec kl 12.30. Vi tar 250 kr inkl moms.
Till dess ska vi även ha fått hem nya fårskinn från våra Gotlandsfår – julklappstips! 1200 kr inkl moms.

Om du är intresserad av gran, hör gärna av dig innan för vår planerings skull.
Vi bjuder även på glögg och pepparkakor i stallet. Välkommen!
1521832_10152123680144120_318037963_n