Vila eller inte vila

Det här med viloperioder är givetvis viktigt för hästarnas återhämtning. Personligen föredrar jag flera, korta viloperioder, framför en lång (förutom när det gäller unghästar). Att släppa många veckor på bete och låta dem bli stela är inget jag förespråkar. Däremot tycker jag det är bra med mycket utevistelse, gärna dygnet runt. Nu har jag, tack och lov, ganska magra beten, så hästarna behöver snarare stödfodras i slutet av säsongen, än banta.

Jag har två veckors semester (så gott jag kan), men flera av hästarna kommer ridas lätt (ute) och kanske longeras ca varannan dag under den tiden. I första hand de som är äldre. Zigge och Diza är de som jag kommer låta vila längst / mest, pga att de kom i januari och har gått ganska mycket ändå, utifrån att de är ”nya på jobbet”. Anea vill jag inte heller ställa av helt, för det blir så besvärligt att sätta igång henne. Planen med henne är att hon blir longerad några dagar, och sedan börjar jag skritta ut när jag kommer hem från Gotland. Har tänkt tävla i början på augusti, så någon längre paus blir det inte.

Igår gjorde jag en vet-check på henne, och hon var utan anmärkning på böjprov. Ville gärna ha det gjort innan semestern, så jag inte behöver fundera över hur hon mår. Sist vi kollade henne reagerade hon nämligen lite fram (vilket hon aldrig brukar göra) – jag tror att det beror på att hon gått med broddar då i flera månader. Nu var hon lite stel, men inget mer än så. Kanske för att hon faktiskt har jobbat mer sista tiden, gått något tuffare, och också bättre än någonsin. Så en lugnare period passar nog bra. Har dock fortfarande inte strukit mig från Överby, det tar emot. Måste bestämma mig imorgon.
DSC_8295

Den här veckan

Den här veckan kommer jag fokusera på att få undan grejer innan semestern. Med andra ord tror jag att jag hoppar över tävling till helgen, men har inte strukit mig än…

Förutom fyra kurser (hur tänkte jag där?) och några privatlektioner ska jag hinna:
* Måla klart gaveln på stallet (hade tänkt hinna hela stallet, men det är ju bara att glömma)
* Köra hela vårens samlade ensilageplast till återvinning. (Blir minst 2 fulla hästsläp, hoppas inte mer..)
* Efter det städa och skura släpet (min vision!)
* Lämna två fulla säckar med täcken till lagning.
* Borde antagligen klippa gräset och köra ett ogräs-race innan jag åker (för att undvika panik när jag kommer hem) – men det ligger nog sist på listan.
* Återbesök med Harry som fått ont i en hov efter att ha dragit av en sko.
* Gå igenom så att det finns sjukvårdsgrejer till klantiga hästar när jag är borta samt göra schema på allt ifrån fodringar till motionering av hästar under min semester.

…. plus rida igenom några av hästarna, svara på mail, vara i fas med fakturor mm.

Känns lovande, det här!

WP_20150705_055Målbild. Gör det lättare att köra ett ordentligt race den här veckan!

 

Helgen

Helgen har varit bra på alla sätt och vis, från vädret till sällskapet. Midsommar firade vi hemma med middag och ett gäng vänner. Det blev grillning och badtunna, och jag lade mig 04.30… Sedan var det bara att gå upp och släppa ut hästarna vid 07.30. Tur att hälften av dem är på bete.

Midsommardagen var jag ledig (förutom lite hästpassning) så mesta tiden gick åt att vila i trädgården i det fantastiska vädret. Idag har jag haft ett dagläger och så har mina föräldrar varit här och haft med sig födelsedagstårta (i efterskott). Vi har också hunnit plantera om gurka och tomater i växthuset och lite annat småfix.

Hoppas att ni också har haft en fin midsommar!
13528685_10154329417627704_6741491434660778306_n

 

Midsommar

Igår hade jag terminens sista ”vanliga” lektioner. Nästa vecka är det en del kurser planerade (dock bara endagars) och efter det blir det semester för min del. Två veckor är helt lektionsfria, men jag kommer nog behöva rida lite grann under den andra veckan. Först ska vi dock till Gotland.

Anea är anmäld till Överby nästa helg, men jag är osäker på om jag orkar ladda inför ytterligare en tävling. Har massa saker jag vill hinna få gjort innan semestern så jag inte har allt det kvar när jag kommer hem… Om jag skippar tävlingen kan hon gå med på lektioner också så sparar jag tid och avlastar de andra hästarna lite. Igår gick hon lektion och oftast får hon jogga i låg form, men nu tog vi upp henne lite mer i formen och Anki fick prova lite piruetter också. Roligt när andra kan få glädje av min häst! Förut (flera år sedan) var det ju mer ett lotteri om den här hästen gick bra, men nu är jag verkligen trygg i att hon svarar på korrekta hjälper och faktiskt kan agera läromästare. Det är också ett bra kvitto att se henne från marken och verkligen få bekräftat att hon har utvecklats.

Nu ska jag städa lite här hemma innan gästerna kommer till midsommarlunchen. Ikväll blir det grillning – även om det skulle regna…

Trevlig midsommar!
DSC_6419

Terminsavslutning

En bra dag, har hunnit med veterinärbesök, klippa gräs, fakturera, rida och jogga (!). Och inte ens varit stressad. Avslutade kvällen med terminsavslutning med tisdagsgrupperna. Fick både fika, fina presenter och massa fina lovord – tack för att ni visar er uppskattning, blir jätteglad!

Nu testkör jag en manick som jag fick som typ skickar någon slags ”elchocker” (haha) till musklerna. Kan verkligen inte förklara, kolla här istället. Skulle tro att den kommer användas mycket eftersom jag har ont både här och var med jämna mellanrum!

Är så glad att jag har så ambitiösa och genuint intresserade elever, det gör jobbet så mycket roligare! <3

Tankar efter helgen

En liten sammanfattning efter helgen. Är jättenöjd med att det blev ett bättre resultat  med tävling två dagar tätt. Tror att det var väldigt bra med en dag mellan, men det kan ju vara svårt att hitta passande klasser på andra ställen fre och sön. Jag kanske borde rida två dagar i rad någon gång i höst för att se hur det känns. Förut har jag tyckt att hon har varit så spänd att jag inte har känt att det skulle bli bättre dag två, men jag tror hon har utvecklats lite även där. Även om hon är tittig så är hon inte spänd i hela kroppen och det sitter inte i till dagen efter. Jag tror också att vi båda orkar mer nu!

Kommentarerna efter ritterna sammanfattningsvis: mjukt ridet, väl genomfört, vårdat ridet, positiv häst. Det som återkommande ska förbättras är: blir ibland kort i formen, ska bära sig bättre, mer lätthet fram, visa mer ökade gångarter.

Det jag får försöka jobba vidare med är ytterligare bärighet (och att kunna bibehålla det på banan…) så att hon kommer upp mer i fronten, och där måste jag kunna lätta av. Det är fortfarande svårt att göra det utan att ”tappa” henne. Ang travökningarna så räcker de inte riktigt för svår klass, det blir lite hastigt och hon behöver visa mer ”häng” i steget och komma upp även där. Jag tror att vi kan träna det, och det är inget jag har lagt så mycket krut på nu sista tiden, men jag får tänka på det. Galoppen är nog svårare generellt. Hon har en liten och kort galopp och vinner inte tillräckligt mycket mark. Men ökad galopp är ett moment, och om vi får 6 där så är det gott nog för mig. I så fall känns det viktigare att få henne bättre i den samlade galoppen eftersom alla ”krumelurer” rids i samlad galopp. MEN den samlade galoppen behöver också bli större (framförallt mer elastisk) och inte för kort.

I sommar tänkte jag försöka lägga in lite galoppbommar / studs, fortsätta försöka trampa och klättra lite om jag hittar någon backe. Då får hon variation som förhoppningsvis ger mig något även på tävlingsbanan. Ska orka släpa fram bommar bara (där är jag väldigt lat)!

Har också funderat ett varv till över Lag-SM. Samma helg har Vallentuna sitt meeting. Kanske ger det mer att åka dit och rida flera dagar istället? Om inte annat så blir det billigare och närmare. Vi får se.

Avslutningsvis tänker jag dela med mig av en kommentar som Nina skrev på FB idag, som gjorde mig väldigt glad:Ett nöje jobba m Dig, Suvi!! Du kan nå hela vägen på din ambition, känsla, analytiska förmåga o förmåga att kommunicera ang tränings upplägg. Kram N”. Blev verkligen glad och rörd över det, och tacksam över att ha en så stöttande tränare. Hade aldrig vågat hoppa upp till den här nivån utan henne.
DSC_0096Nu ska jag inte tjata mer om Anea, ni som tycker det är mycket att läsa för hoppa över. Det är mest för min egen skull jag skriver, det är ett bra sätt för mig att analysera saker.  Några av er kanske ändå tycker att det är intressant!

Revansch

BRA att jag åkte två dagar! Hon var inte det minsta tittig idag. Jag tyckte inte hon var så spänd på framridningen i fredags, men när jag jämför med känslan idag så var nog det jag upplevde som ”matt” en form av spänning. Det var en enorm skillnad idag och hon kändes jättefin på framridningen, väldigt uppmärksam och mycket mer spänstig.

Inne på banan kunde jag äntligen rida, inverka och trycka till med skänkeln vid behov istället för att hon ignorerar mig pga spänning. Kändes ridbart, och som om hon också tyckte det var kul idag! Det var kanske det bästa med dagen – att vi kunde samarbeta och ha roligt. För mig var skillnaden mot i fredags stor och känslan var ca 63% men vi fick 61,44. Helt okej, men hade hoppats på lite mer med tanke på att jag hade så mycket missar i fredags. Var dock tre helt andra domare idag, men en av dem hade mig på 63,42% och det är det omdömet jag känner stämde in på min känsla.

Kommer en lite närmare analys imorgon. Här är bilder från framridningen i fredags:
DSC_0245DSC_0238DSC_0227DSC_0177DSC_0069DSC_0110Foto: Caroline Davidsson

Lördag

Tur att det var igår man tävlade och inte idag, med tanke på regnet. Imorgon ser det ut att vara uppehåll, jag hoppas det! P.g.a. vädret omvärderade jag dock min plan att skritta ut idag. Det blev ett kort pass i ridhuset, och jag gjorde någon serie och piruett och försökte få lite bättre effekt för hjälperna. Hon travade väldigt bra men galoppen är svårare. När hon tycker det är jobbigt vill hon räta ut bakbenen och lägga sig i framvikt och ”skjuta iväg”. Jag upplevde dock inte att hon är trött, utan att jag inte har henne riktigt framme för skänkeln. Nu försökte jag ställa lite högre krav på det, och hoppas att jag har det med mig imorgon. Gränsen mellan att kunna kräva mer av henne eller bara få henne spänd är hårfin. I värsta fall blir hon upprörd, men jag måste testa lite var gränsen går. Missarna jag får i programmet är ju i grund och botten för att hon inte tar skänkeln. Är nöjd med att hon inte kändes stel eller spänd efter gårdagen i alla fall.
Gjorde ett par ryggningar också, för det strulade både idag och förra gången. Jag måste öva det oftare. Fattar inte att det är så lätt att ”glömma” när det ingår från LA – Int1. Man kan tycka att det då är en rörelse man inte ska missa på!

Nu hoppas jag att min strategi håller. Att hon inte blir mer spänd istället. Vore ju förargligt om vi åker en dag till och det går ännu sämre. Risken finns, men jag måste ändå prova. Har aldrig tävlat henne mer än en gång i taget, aldrig två klasser, två dagar i rad eller ett meeting. En anledning är att jag själv inte laddar om så fort, men jag tror inte heller att det passar Anea. Nu tyckte jag att det var värt att testa med en ”ledig” dag mellan. Jag vet inte vad hon skulle säga om att stanna på tävling flera dagar och inte få gå i hage. Naturligtvis kan man gå ut och gå några gånger om dagen och det är ju inte en hel vecka det handlar om, men med tanke på hur viktigt det är för henne att vara ute så är jag tveksam. Där kommer vi återigen in på frågan ang ev Lag-SM. Samma helg har Vallentuna sitt meeting en kvart bort. Då skulle jag kunna göra två starter där istället och sova hemma, vilket är mycket mer bekvämt, förstås.

Jag är ofta förundrad över hur mycket andra tävlar, flera klasser, långa dagar, många helger i rad. Jag förstår att hästar är olika, men mitt upplägg är att tävla sparsamt och för att kontrollera min egen utveckling. Är inte road av att bara rida i skogen för ”nöjes skull” utan vill ha den här fokuseringen, men jag är inte alls så tävlingsinriktad som jag upplever många andra. Det vore ju bra att få mer rutin fortare (alltså tävla oftare), men i min värld så ser jag varje tävling som ett visst mått av ”slitage” för hästen. Kan få dåligt samvete bara över att lasta och åka, men börjar jag tänka alltför mycket på det hela så måste jag nog sluta rida. Men som imorgon – då är det totalt 4 timmar på transport t.o.r, igen! Hade ju besparat henne det om vi hade bott kvar, men då tror jag ändå att den här dagen när hon får vara ute länge i kuperad hage väger upp resandet.
DSC_0050Är det någon som vill följa med mig imorgon? Lastar vid nio. Min tänkta hjälp har fått förhinder. Vill helst slippa åka så långt själv. Skicka sms i så fall!

Grattis, tant Iffi!

Idag fyller den här fina hästen 20 år! Jag hade ju tänkt göra en knäckebrödstårta åt henne som när man var liten, men jag glömde bort det. Hon fick dock en morot i morse… Nu har jag lite dåligt samvete över det här, men hon har ju inte en aning om att det är hennes födelsedag. Tror dock att hon ska få ett nytt träns i present, det hon har nu fick jag med på köpet (alltså 7 år sedan) och det har nog gjort sitt…

Hoppas hon hänger med ett bra tag till. Hon är verkligen en sann stöttepelare i verksamheten! <3
DSC_4111DSC_6193DSC_1798DSC_9040DSC_4086DSC_8306

Tyvärr blir det tävling på söndag

Äsch, har aldrig haft så mycket missar som idag. Med tanke på det så var 59,5% typ bra… Har vägt upp missarna med en hel del 7:or så vi var ändå nära godkända %. Travdelen kändes faktiskt bättre än på Strömsholm, ganska bra flyt och med bibehållet schwung. Tycker dock att ökningarna är lite matta (men utan galoppinslag idag…) och upplevde att hon var något ”trött” men det var nog mest att hon var spänd. I galoppdelen fick vi dock missar i flera moment och det var till stor del pga tittighet som vanligt, och en del orutin från min sida. Dessa saker sammantaget är inte en bra kombination.

Planen var ju att ha ett tillfälle till för att förhoppningsvis rätta till de här sakerna snabbt, så jag får hoppas vi båda orkar även på söndag.

Frågan är hur jag styr upp skutan? Hon har ju varit jättefin sista veckorna, så det är klart det känns surt. Men egentligen var inte formen eller ”helheten” så dålig idag utan det var tekniska missar och tittighet som drog ner. Förhoppningsvis är det bättre bara av att hon varit där en gång redan. Är dock en smula orolig att hon inte ska orka, men imorgon blir det bara skritt för återhämtning. (Synd att det ska regna hela dagen bara). Sedan kanske inte jag ska hålla på och känna efter för mycket utan helt enkelt be henne hugga i och jobba på. Nu hamnar jag i lite försiktig ridning för att jag inte vill bli spänd själv (får också kommentarer om mjuk ridning och det är ju trevligt), men jag måste kunna inverka mer på banan och ”ta i” lite, utan att det blir spänt. Det är den stora utmaningen.

Har fått bra hjälp idag av Carro som har gjort superfina knoppar (jag har fortfarande inte lärt mig) och tagit ett gäng bra bilder som kommer så småningom.
553340_10155205592270497_8376401445822094621_nKan ju meddela att jag fattar varför det heter svår klass….