Året 2020

Jag kommer inte att skriva hur dåligt, konstigt eller annorlunda det här året har varit, för det stämmer inte för min egen del. Tack och lov har jag kunnat fortsätta nästan som vanligt, trots den brutna foten dessutom. Det är klart att den har gjort året annorlunda för min del eftersom det blev ett långt riduppehåll, men å andra sidan fick jag också en period av välbehövlig vila som jag faktiskt mådde bra av. Jag har ju jobbat med hästar oavbrutet sedan studenten, med max två veckors semester i följd, så jag behövde nog stoppas upp lite.

Jag tycker alltid att det är bra att kolla vad man har gjort under året och sammanfatta det lite. Självklart hade jag gärna hunnit tävla mer och det är jag nog inte ensam om, men det är ju lika för oss alla. På gården vill man alltid så mycket mer än man hinner.. osv. Fortfarande har jag svårt att släppa att det liksom inte går att ”toppa” de första åren när man gjorde så extremt mycket som syntes utåt. I år har det blivit mer ”små projekt” som jag dock ändå behövde ta tag i, små förbättringar, saker ”på listan” som ingen annan ser. 😉 Nu menar jag inte att man ska göra saker för andras skull, utan snarare att det känns mer tydligt och konkret att berätta att man har byggt ett hus, köpt en häst eller vunnit en tävling.

Dock har jag gjort försäljningsrekord i år, och det är jag riktigt stolt över! Jag jobbade dels riktigt mycket under våren, vilket var tur, så jag hade lite ”tillgodo”, men även hösten har varit full av ridlektioner och kanske lite fler privatlektioner än tidigare. Det var lättare att hinna med det när jag inte har jobbat i stallet. Så det är förstås en sak att ta med sig framöver – jag behöver frigöra mer tid från stalltjänst för att hinna hjälpa eleverna mer / bättre.

Det får bli lite av ett mål framöver – att jobba mer fokuserat med lektioner och ridning och kanske ta in mer hjälp med stalltjänsten. Jag vill också gärna få på mig ridstövlarna snart och bli helt ohalt. 😉 Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna rida mer under 2021 och att tävlingarna kommer igång. Under 2021 ska även Bonnie börja ridas in under hösten, det blir spännande. Jag skulle också behöva utöka med en till lektionshäst snart, så ni får gärna hålla ögonen öppna efter något lämpligt!

Jag har haft tur i år som har en liten verksamhet där jag knappt har behövt anpassa mig (än så länge), och eftersom jag jobbar hemma så märker jag ju inte så mycket utanför ”bubblan”. Såklart vore det kul med större middagar och restaurangbesök snart igen, men mitt liv är tydligen inte så spännande i vanliga fall så jag har egentligen inte saknat så mycket under året. Vi får väl se hur länge det här håller i sig. Jag har lyckligtvis inte behövt ställa in något under det här året, men för att undvika det under året som kommer har jag bestämt mig för att inte hålla några övernattningskurser under våren och sedan får vi se hur läget verkar. Det är bättre att planera på det sättet än att man behöver avboka! Kurser kommer det dock bli, men endast över dagen. Och kom gärna med egna förslag på tema, upplägg eller datum ni vill boka. Än så länge blir det lättare att hitta datum eftersom det inte kommer vara så mycket tävlingshelger bokade som det var tänkt.

Här kommer några bilder som får sammanfatta året som gick!

Don Mistral kom hit i januari och jag köpte honom under sommaren. Sedan slängde han av mig en månad senare.. 😉

Precis helgen innan ”allt stängde” hann vi hålla inspirationshelgen i Vaxholm med yoga och föreläsningar. Det var väldigt roligt, och hade såklart varit fullständigt otänkbart i dagsläget…

Artikel i Vallentunas lokaltidning.

Kunder från Norge, också strax innan allt bröt ut. Tanken var att åka dit och ha kurs under sommaren, men det landade förstås bara på planeringsstadiet.

Ett av årets söta lamm!

En bild från en av vårens kurser

Dario och Boromir fick tyvärr lämna oss i somras. <3

Jag fyllde 40 och lyckades pricka ”luckan” i somras. Tror jag kan ha varit inne i stan två gånger i år?!

Bon Chérie växer så in i vassen! Vi flyttade henne till fastlandet i våras, först till Nådhammar men nu står hon i Bålsta.

Grodan har varit betydligt friskare i år i alla fall! Hon har börjat tränas igen mer ”på riktigt” (fortfarande oklart om det kommer att räcka till men nu har hon känts stabil i alla fall). En tävling hann vi med innan jag bröt foten. Väldigt nöjd med den i alla fall!

Qurre startade LB och MsvC med elever. Jag coachade på kryckor.

Har haft flera bra kurser, fortsatt även med yoga och träning. Sista tillfället körde vi i ridhuset / utomhus pga restriktionerna. Kursen på bilden kunde jag själv delta i efter att ha blivit av med gipset, men bara i positioner där man inte skulle stå upp. 😉 Mina föräldrars hund deltog också.

Några ”osynliga” projekt från i år, som mest har varit Torbjörns förtjänst:
– Lilla stallet fick delvis ny fasad, ny vägg inuti och ett nytt tak.
– En ny gödselplatta som alstrar värme och värmer upp tvättstuga och torkrum så att vi sparar / återvinner energi.

Vi tog också tag i att beskära alla stora träd och buskar i trädgården, vilket har stått på listan mer än länge.
– En grävmaskin är införskaffad så den får vi se hur mycket stordåd den kan uträtta nästa år.

Vi har även gjort nya hagar närmare stallet för att underlätta för stallpersonalen, samt att ha mer att växla mellan nu när det verkar som om leriga vintrar är här för att stanna.

Ja, det var väl en del av det som har ”hänt” i år. Ett lugnt och stillsamt år för mig men ett rörigt år ute i världen. Jag är tacksam för min gård och mina hästar och för att ni kommer hit och rider, och jag hoppas att jag kan ”dela med mig” av gården och på något sätt bidra till att andra också mår bra av att komma hit!

Sammanfattning av terminen

Den här hösten har verkligen varit annorlunda för min del – inte pga corona, utan pga att jag inte har kunnat rida på några månader, vilket är mitt livs längsta uppehåll. Om man nu ska ha ett sådant uppehåll eller skada sig så får man ju ändå säga att tajmingen var ”bra”. Det känns inte som om jag har missat något direkt, med tanke på inställda tävlingar och att vi ändå mest bör hålla oss hemma just nu. Kanske hade det blivit jobbigare för mig om ”alla andra” hade haft massor på gång, men jag tycker att den här perioden gick över förväntan för mig. Jag trodde att jag skulle bli väldigt stressad och irriterad av att behöva släppa på kontrollen, men så har det faktiskt inte blivit. Uttråkad hann jag inte bli heller. 😉

Jag har dels haft en väldig tur att jag just den här hösten har haft en extra praktikant tre dagar i veckan. Det har såklart underlättat massor! Min fasta stalltjej är också ordentligt injobbad sedan ett år tillbaka och har haft bra koll i stallet utan att jag behöver säga till om ”allt”. Dessutom har jag haft väldigt bra hjälp av både elever och inackorderingar så att allt har flutit på bra! Kanske att det har varit lite lättare att få hjälp med saker när många har jobbat mer hemma?

Grodan fick en bra period där jag tog ridhjälp ett par dagar i veckan, men även vattenträning och longering mm, som jag kanske inte hade gjort annars men som har gjort mycket nytta för henne! Det gjorde att jag inte behövde ställa av henne utan hon fick jobba på hela tiden.
Jag kommer helt klart fortsätta med vattenträningen under våren.

Redan innan jag skadade mig hade jag beslutat att hålla verksamheten lite mindre under hösten och inte ta in nya elever. Det har gjort att mina fasta elever har kunnat rida mer, och jag tror det har bidragit till att hästarna har hållit sig i ett bra skick även fast jag inte har kunnat rida igenom dem som vanligt. Det blir lättare för hästarna med färre olika elever. Alla hästar var dessutom inkörda tillräckligt väl i verksamheten, vilket såklart var tur just nu!

Jag tycker också att många av eleverna verkligen har utvecklats under hösten! Det verkar vara många ”poletter som har trillat ner”. Jag vet inte vad det beror på, men kanske delvis för att alla har behövt ta lite mer ansvar när jag inte har kunnat ”rycka in”. Jag har också försökt ha en extremt tydlig röd tråd med utbildningsskalan som grund (som vi ska fortsätta med), och det verkar ha hjälpt många.

Men jag tror faktiskt en sak till, som jag verkligen insåg när jag hade en elev på kurs. Hon brukar komma då och då, så jag ser henne inte varje vecka, men jag tyckte hon var mycket mer avspänd än vanligt och kom till ridning snabbare, vilket jag påpekade. Då sa hon att hon mådde mycket bättre nu när hon jobbade mer hemma och slapp stress etc. Och det syntes tydligt på hennes ridning! Hästarna speglar oss otroligt mycket, på gott och ont. Ofta har jag sett en förändring i ridningen hos elever som t.ex. sedan har visat sig vara utbrända. Även om ingen har sagt något så har hästen sagt till.

Jag vet att många har det tufft pga pandemin, men det finns också en uppsida med mindre stress, färre resor, mer lugn hemma och kanske en ännu större glädje i att ha stallet kvar som en ”bubbla”. Jag har verkligen märkt hur tacksamma många är för stallet och hästarna just nu. Kanske är det också en bidragande orsak till att den här terminen har flutit på bra? Fler elever som har kunnat fokusera, rida mer strukturerat och inte vara så splittrade? Det finns nog en hel del att ta med sig från det här året, eller vad tror ni?

Jag saknar dock att kunna klämma ner mitt ben i en tight ridstövel! Hoppas det händer ganska snart igen under 2021!

Årets första snö

Som jag har längtat efter snö! Helt klart trevligare för hästarna och hagarna. Och det blir så vackert! Dessutom är det något extra med snö på gamla hus. Känns som om man bor i ett julkort från 1800-talet. Är extra nöjd med att vi fick två små extra granar att ha vid trappen i år!

Min julafton

Här kommer fler bilder från julafton. Jag började som vanligt i stallet. På eftermiddagen och kvällen firade vi med min bror och mina föräldrar. Torbjörns föräldrar stannade hemma (men har varit här på utomhusglögg i måndags). Annars var julen sig lik – vi har ju alltid firat i liten skala och åker inte bort eller har stora släktträffar.

Två hästar fick lösgaloppera på morgonen, en av dem var Grodan.

Alltså, vilken julklapp med sol och rimfrost! Särskilt efter flera veckor med endast mulet och lera. Sörjer redan att det ska bli varmare igen, men man kan i alla fall inte klaga på tajmingen med årets julväder.

Stallet sett från hage 6. Var ute och plockade enris som jag brukar ha på bordet.

Min bror fick hjälpa mig ta årets julbild. Hade redan gjort ett försök dagen innan men var inte helt nöjd. Höll på säkert en halvtimme till på julafton med en häst som inte ville stå stilla, och det slutade med att jag valde den andra bilden vi tog…

Julfint på trappen.

Och i hallen!

Glögg vid Kalle Anka. Jag gillar Piff och Puff mest!

Jultrött katt. Jag själv somnade inte på soffan i år! Måste vara för att jag har vilat mer i höst än någonsin förut.

Pyntade spisen med enris i år, fattar inte att jag inte kommit på det tidigare?

Årets gran. Inte lika stor som vanligt, men lite lättare att hantera!

Avslutningsvis en selfie. 😉 Hoppas ni har en skön jul!

Hästarnas julafton

Utsläpp medan solen gick upp.

Solen har vi ju knappt sett på två månader!

Tacksam över vår fina gård.

Hästarna verkade också tycka att det var en skön och lugn morgon…

…en stund i alla fall. Sedan hörde de något spännande.

Alla var tvungna att kolla upp detta!

Det var dock skitläskigt, så bäst att vända!

Eller?

Det kanske inte var så farligt ändå?

Det var Torbjörn som hade släppt ut fåren.

Kan ju vara kul att kolla in på nära håll ändå!

Fast nej! Vi håller oss på vår kant. Man vet aldrig med får!

De som är så små och snälla. Knappast någon naturlig fiende till hästen, men man kan aldrig veta!

God jul!

Hoppas att ni har en fin jul och kan fira på ett bra sätt! Vi har inga storslagna traditioner så julen är sig ganska lik. Naturligtvis med en morgon i stallet – och tänk att den enda riktigt soliga dagen i december skulle infalla just idag! Det tackar vi för!

God jul, och extra tack till er som har hjälpt mig i höst med olika saker så att jag har klarat av att hålla verksamheten flytande på ett bra sätt trots min skada. <3


Lucka 24: Grand Prix i slow-motion

Som utlovat så skulle svårighetsgraden stegras, och nu är det dags för Grand Prix. 😉
Men låt dig inte skrämmas, det här är övningar ”alla” kan göra, så länge du kan göra en bakdelsvändning. Övningen görs nämligen i skritt. (Den här övningen har jag haft med i Hippson).

Syftet med övningen är att rida bakdelsvändning på ”nya linjer”. I MsvB brukar man vända innanför spåret och göra typ ”volt tillbaka”. Jag tyckte själv att det var svårt att hitta linjerna när jag skulle börja med galoppiruetter ”helt plötsligt” som låg på andra linjer. Men det går ju utmärkt att rida dessa vägar i skritt så att man hinner med!

Här kan du rida tre olika varianter som är olika svåra.

Såhär rider man i MsvA (fast i galopp). Nu gör ni detta i skritt, men den som har kommit längre kan naturligtvis rida i galopp också. Du rider alltså kort diagonal, vänder ett halvt varv och rider ut på samma diagonal.

Det här är piruetterna i Int1. Då rider du kort diagonal, helpiruett och ett byte, sedan en kort diagonal, helpiruett och byte. Nu ska du bara rida vägen fast i skritt och då behöver du inte byta galopp heller. 😉

Såhär rider man i GP. Då rider man alltså en helpiruett på medellinjen och naturligtvis ska det vara helt rakt däremellan. Men samma övning kan ridas i skritt för att öva precision.

Våga testa dessa vägar, det är inget som direkt sliter på hästen heller om det görs lite ”fel” när det är i skritt. Det är bra för att öka kreativiteten under ridpasset för ryttaren, och kanske även förbereda för svårare uppgifter i framtiden för dig som har kommit lite längre!

Lycka till!

Hoppas att ni har haft inspiration av den här julkalendern. Återkoppla gärna, särskilt om det är någon specifik övning ni har haft nytta av! GOD JUL!

Lucka 23: Kombinera bakdelsvändning och förvänd galopp

I förra övningen fattade vi galopp ur bakdelsvändning för att förbereda piruetter. Du kan också använda den övningen i syfte att få hästen att samla sig mer i fattningen. Det är dock viktigt att framdelen ”leder” runt i vändningen så att du inte börjar flytta bakdelen. (Läs på hjälpgivningen om du är osäker!)

Nu ska vi dock ”krångla till det” lite! Vi har ju också övat på förvänd galopp nu, och här ska vi kombinera dessa två övningar.

Börja med att rida på fyrkantsspåret i skritt. Vi kan säga i vänster varv. När långsidan börjar ta slut gör du en bakdelsvändning åt vänster som du avslutar när du har kommit ut i det nya varvet. Då kommer du befinna dig en liten bit innanför spåret om du avslutar i tid. Här ska du nu fatta vänster galopp ur vändningen – dvs förvänd galopp (för nu är du i höger varv). Rid rakt fram efter fattningen! Den förvända galoppen rider du alltså en liten bit innanför spåret. Sakta av igen till skritt innan långsidan är slut.

Nu är du i höger varv och kan göra samma övning åt andra hållet. Bra övning för koordination, samling, balans och lite hjärngympa för ryttaren!

Lycka till!

Lucka 22: Förberedelser för piruetter del 2

I förra inlägget kan du läsa om bakdelsvändningar som förbereder för skrittpiruetter och galoppiruetter.

En bakdelsvändning görs i mellanskritt och en skrittpiruett görs i samlad skritt, annars är det i princip samma rörelse. Galoppiruett är samma sak fast i galopp. 😉

Här är tre förberedelser inför galoppiruetterna.

  1. Galopp på volten med tagen bakdel / sluta.
  2. Samla galoppen till ”piruettgalopp” på rakt spår – endast några språng i början.
  3. Rid en bakdelsvändning i skritt där du fattar galopp i vändningen och sedan fortsätter vända i galopp.

Den sista övningen av dessa tre är väldigt bra för att själv hitta känslan för att vända i galopp.

Du kan också göra gårdagens övning i galopp, dvs vända på en fyrkant där du vänder ett par språng och sedan rakriktar.

Imorgon ska vi göra en annan övning där vi kombinerar vändningar och galopp!

Lycka till!

Lucka 21: Förberedelser inför piruetter del 1

Nu är det dags för bakdelsvändningar och skrittpiruetter, som senare ska leda till galoppiruetter.

Det här är den absolut enklaste övningen att börja med när du ska vända på bakdelen, och jag tror att ni alla har gjort den här förut.

Du ställer upp koner innanför spåret så du har en fyrkant att rida på. Runt dessa koner gör du ett par steg bakdelsvändning, för att sedan rakrikta och rida mot nästa kon. (Bild 1)

Om du vill variera kan du ställa upp konerna diagonalt, och rida ett ”ruter ess”. (Bild 2)

Skruva ner ”radion” – och få en glad häst (med bilder) | Hästar, Ridning,  Dressyr

Bilder lånade från Hippson.

Om du vill göra fler steg i dina bakdelsvändningar tycker jag att det är bra att ligga innanför spåret och vända tills du är nöjd. I programmen vänder du endast 180 grader, men när du tränar kan du gärna vända fler steg för att få till känslan. Läs på hjälpgivningen om du är osäker, och använd gärna en spegel om du har möjlighet!

Imorgon lägger vi till lite mer till samma övning, men detta grundläggande bör fungera först.

Lycka till!