Våren kommer

Äntligen sommartid och längre kvällar! Jag är rätt trött efter ”vintern” som aldrig blev någon vinter. På ett sätt skönt att slippa frysa förstås, men leran har varit fruktansvärd, och mörkret har man ju fått stå ut med ändå.

Jag har börjat vårstäda så smått, plantera några blommor här och var, städa lite extra både hemma och i stallet. Det känns så skönt med en liten ”nystart” såhär års. Jag vet att det är många som inte orkar tänka på sådant just nu, men här på gården är allt sig likt (än så länge) och jag jobbar på som vanligt. Torbjörn har börjat förodla en del plantor och snart borde lammen komma.

Den största skillnaden den här våren blir nog att tävlingarna nu är inställda. Just nu till sista maj, men det kanske blir längre? Konstigt nog går det fortfarande att anmäla sig i TDB så jag vet inte riktigt vad arrangörerna har tänkt där. Jag har egentligen ingen häst att tävla på allvar just nu, så på sätt och vis känns det nästan ”skönt”. Jag hade tänkt ta ut Qurre, och kanske någon mer, men det var ändå lite osäkert. Dock synd på de lektionshästar som skulle ut, men det blir ju en höst också. Vi får hoppas att hösten blir mer normal än den här våren!

Allt är konstigt numera. Varma somrar, varma vintrar och en hel värld som ligger nedstängd i princip. Antar att det bara är att vänja sig. Har massa tankar om det som pågår nu, men jag tror det får bli i ett annat inlägg, om jag orkar formulera det.

Hur mår ni? Är ni mycket påverkade av krisen?

En liten föl-hälsning gör vem som helst glad!

Återbesök med Grodan

Förra veckan var det dags för återbesök med Grodan hos veterinären. Ett tag har jag tyckt att det faktiskt har börjat kännas bättre och bättre, men sedan började hon se kort ut igen på höger bak och jag kände att jag nog måste ge upp snart. Vi var inne i onsdags och det gick faktiskt bättre än väntat. Jag trodde att höger bakknä hade blivit sämre igen, men nu verkade det mest sitta i höften. Jag tror att hon har blivit överansträngd där av att börja komma mer i jobb igen. Den sidan har varit sämre hela tiden och jag tror att höften har varit påverkad innan också, men inte lika påtagligt.

Man kan ju tycka att det är trist att det är något ”nytt”, men jag är istället glad att knäna trots allt verkar bättre (inte bra, men bättre). Ryggen är inte heller så spänd som förut. Jag tror att höften blivit trött av att börja jobba mer, så hellre det än att knät var sämre igen…

Vi är alltså långt ifrån i mål, men både veterinären och sjukgymnasten på kliniken tyckte att hon såg mycket bättre ut – jämnare musklad, starkare och mer balanserad. Så även om jag inte har ridit så mycket verkar det som om det jobb jag har gjort ändå har gett ett visst resultat. Men det är klart att med alla de fel och skavanker som vi har hittat så är det ju svårt att lösa det på en gång. Innan detta återbesök hade jag dock ändå lyckats höja ribban lite med något tuffare pass, mer uppsutten galopp, tömkörning över bommar etc.

Nu behandlades höften, både i leden samt muskulärt. Sedan är planen att skritta en vecka, tömköra en vecka, och efter det börja rida med tejp igen. Jag tejpade henne en period med ett kryss över rumpan, men nu ska hon tejpas över höften enligt bilden nedan. Tanken är att ”påminna” nerver och muskler om att jobba (förklarat med mina egna ord, med reservation för att det inte är helt korrekt). Hoppas att jag kan få ordning på detta, sakta men säkert…


Påminnelse om teori på onsdag

Nästa vecka är det teori på onsdag 25 mars kl 18.30-20.00.
Torsdagens ridning är inställd!

Teorin hålls i stallet av Cindy Jönsson, som kommer att gå igenom enklare visitation av ben, palpering av muskler och även visa enklare stretchövningar som ni själva kan göra på hästarna. Detta är bra baskunskaper för att kunna upptäcka eller förebygga skador hos hästen. Cindy är jätteduktig på att förklara musklernas funktion etc, eftersom hon är osteopat på häst. Passa på att delta när ni kan ställa mer ”krångliga” frågor till någon med specialkompetens!

Några av er har redan anmält er. Om du vill komma och inte är anmäld får du gärna skicka ett sms innan, så jag ungefär hur många som kommer.

Om ni vill få er ett gott skratt

Oftast brukar jag genomskåda bluff-annonser på Hästnet, men det händer (tyvärr) att även jag går i fällan (inte att köpa, tack och lov). Den här gången var det bara en kort annons och, i mina ögon, en rimlig text i själva annonsen. Frågade om film och fick det här långa mailet tillbaka (fetstil på de allra bästa bitarna):

Utbildade enligt klassiska principerna, åldern och tillåten tid för att mogna. Bekräftade i samlade verk i trav och galopp. För närvarande skolgång flygande ändras och canter laterala arbete och visar mycket löfte.

Begåvad för dressyr, med 3 bra gångarter med härlig Galopp, naturligt rytmiska och balanserad. Rytmiska trav med härlig axel frihet. Rätt, avslappnad tydlig 4-beat promenad. Lätt att flytta i sidled, begåvad för samlade verk. Gångarter är mycket lätt att sitta alltför. Ridit i enkel mjuk tränsbett eller kandar. Mycket även härdat i utbildning, bästa passar ryttare som gillar en ”cool” häst och föredrar att köra hästen framåt själva. Aldrig gjort något fel under sadeln, inga laster.

Frisk med ingen tidigare sjukdomar, allergier eller allvarliga skador. Ingen stabil tjänster, perfekt uppförande medan grooming, skoning, leder, lastning, prövning och klippning. Regelbundet skodda, de avmaskas, vaccinerade mot stelkramp, influensa, herpesvirus. Alltid på en högkvalitativ kost.

Han spook inte och vill bara behaga. Han är awesome hacka ut och i trafiken. Under hela sin utbildning, har han aldrig kämpat processen. Han är säker och vänlig nog för hela familjen. Han är lätt att umgås med. Han är mycket lätt att fånga och älskar att vara med människor. Han är en ’i fickan’ typ av häst. Han kommer att gå var du peka honom och inte är rädd för någonting. Vi har en gång lånat ut honom till lokala lador att använda som en lektion för nybörjare upp till avancerad. Han har inga laster ingen bakre buck bita eller vägran. Han är barfota med inga skor och har aldrig haft några problem med hälta.

Han har ett mycket sött temperament, en stor hjärna och god jord seder. Han står för grooming, bad, tackel och montering. Han släp väl.

Denna super häst är redo att ta en junior- eller adult amatör till winner’s circle ännu är fancy nog för en professionell för att vara konkurrenskraftiga i divisionerna grön… kommer se honom själv!

Google translate när det missbrukas till fullständig obegriplighet! Visst blir man köpsugen? Ska nog lägga en handpenning direkt!

Ny vecka

Måndag och ny vecka. Jag lever i min lilla bubbla på landet och hade antagligen inte märkt av corona om det inte fanns sociala medier… Jag känner mig inte orolig för egen del egentligen, men naturligtvis kan jag också drabbas ekonomiskt ifall det här blir en långvarig kris. Och jag tror kanske att det kan bli det i värsta fall. Däremot känns det skönt att jag erbjuder en tjänst där vi till stor del är utomhus och det är få människor inblandade, så inget skäl att stänga portarna än i alla fall. Jag lider dock med de företag som måste avskeda människor pga detta, det känns väldigt märkligt.

Ändå hoppas jag att det kan komma något gott ur detta. Vi behöver ta tag i att få Sverige mer självförsörjande t.ex. Jag vill ju gärna tro att detta kan bli en ögonöppnare. Om gränserna stänger för införsel av mat så ligger vi rätt illa till, och det gäller att planera för framtiden. Jag tror nämligen att sådana här smittor kan bli vanligare framöver. Och vi kommer behöva minska på vårt resande. Det här skulle (teoretiskt sett) kunna vara ett första steg till den omställning som krävs för hela världen om vi ska klara klimatkrisen. Jag hoppas att detta ändå kan leda till ett annat sätt att tänka kring frågor som vi faktiskt måste ta tag i, även om vägen dit är tuff.

Jag har ännu inte fått några ”corona-avbokningar” och hoppas jag slipper det. Ni är välkomna som vanligt, men stanna hemma om ni är sjuka, såklart. Jag utgår ifrån att alla är försiktiga helt enkelt.

Det återstår att se hur hästbranschen eventuellt drabbas. Större evenemang är ju inställda, men jag vet inte hur det blir med mindre tävlingar. teoretiskt sett bör de ju gå att genomföra, men vissa kanske ställer in ändå? Ridsportförbundet rekommenderar att man inte har publik och att alla endast får ta med sig en medhjälpare och det låter ju som en bra kompromiss. Och så hoppas jag att det inte blir som i Italien, där stallen tydligen är stängda nu för hästarnas ägare. Stallägaren blir då tvungen att sköta allt. Men förhoppningsvis ska det inte gå så långt!

Foto: Roffe Andersson

Nya kurser

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som rider och häst

Nu finns det nya kurser på kurssidan. Sommarschemat är jag inte klar med, utan detta gäller under våren. Det går fortfarande att önska under sommaren – ni kanske är en hel grupp som vill boka en egen kurs? Maila mig i så fall med dina önskemål.
info@ryttarutbildning.se

Stallplats ledig

Jag kommer få en box ledig under våren, och har även möjlighet att ta emot hästar under kortare tid i sommar. (För sommargäster är dock förvaringsmöjligheterna mer begränsade.)

I stallet finns spolspilta med varmvatten, foderrum, uppvärmd sadelkammare/fikarum och tvättstuga/torkrum. Varje inackordering disponerar ett låsbart skåp med plats för två sadlar samt en hylla i foderrummet för förvaring av täcken och annan utrustning.

Ridhuset har måtten 20*60 med ett underlag av sand och spån. Då vi endast har 15 boxar så är det sällan trängsel i ridhuset. Det finns också goda möjligheter till uteritt.

I stallhyran på 6400 kr ingår mockning mån-fre, upp till två ströbalar/vecka, 14 kg foder varav max 2 kg havre, samt saltsten och mineraler. Fyra fodringar per dag. Ett täcke på – ett täcke av samt alla ut- och insläpp. Inackorderingarna mockar själv på helgen samt fodrar kväll ett pass/månad. Vi hjälper dig även att ta in hästen till hovslagare eller veterinär. Extra tjänster som ridning, longering eller promenader kan köpas till. Dressyrinriktad tränare / dressyrdomare finns på gården.

Jag prioriterar dig som vill ha hjälp med träning och utbildning av din häst.

Om du är intresserad, skicka ett mail till info@ryttarutbildning.se.

Välkommen!

Inspirationshelg i Vaxholm

Här kommer en sammanfattning med lite text och massa bilder från en väldigt bra helg!

I helgen var det äntligen dags för inspirationshelgen i Vaxholm i samarbete med Hedvig Samaras och Waxholms hotell. Det blev en jättetrevlig och lyckad helg och jag hoppas att alla som kom var nöjda. Vi var dryga 20 personer, så jag pratade tyvärr inte med alla. Det var oväntat stor spridning på deltagarna som kom från bl.a. Lund, Karlstad och Gotland – vilket var väldigt roligt!

Vi började lördagen med lunch på Vaxholms Bed and Breakfast, som ligger på gångavstånd från hotellet. Där åt vi en väldigt god soppa och fika i ett växthus. Det är ganska trångt där, men det var lite tanken, för att få igång folk att prata med varandra, vilket inte verkade vara särskilt svårt. 😉

Efter lunch var det föreläsning om mental träning med Karin Öljemark. Inspirerande och roligt att lyssna på! Föreläsningen följdes av ett yogapass med Helena Starkenberg. Det passade bra ihop med den mentala träningen tycker jag.

Kvällen avslutades med en trerättersmiddag. Hotellet är verkligen supermysigt, och ligger precis vid vattnet. Åk dit om ni har möjlighet!


På söndagen var det ytterligare en föreläsning efter frukost. Det var
Mari Zetterqvist Blokhuis som höll i den. Hon pratade om ryttarens sits och inverkan, varvat med lite olika övningar och även information om hennes nya forskning, vilket lät spännande!

Jag tycker att vi fick ihop ett riktigt bra program som hade en röd tråd. Alla återkom till att hur vi mår själva, både mentalt och fysiskt, speglar sig både i hästen och i våra prestationer. Vi påverkar våra hästar hela tiden, vare sig vi vill eller inte.

Vilken rolig helg det var! Jag hoppas att vi kan arrangera något liknande igen. Jag tror att det är bra att ses i andra miljöer än endast stallet eller på en läktare ibland.
Stort tack till alla inblandade!

Besök från Norge

Under veckan har jag haft besök av Tone och Trine från Norge. De hade gjort en privat bokning med fyra ridpass och även ett yogapass. Det är så kul att få långväga kunder, det är verkligen ett bra kvitto på verksamheten. De red väldigt fint på Qurre, Don Mistral och Anea. Är stolt över att hästarna kan ge så bra ridupplevelser, när man ser det så känns det verkligen värt allt jobb som jag lägger ner!

Tove har skrivit såhär på Lofotens Ridklubbs hemsida:


”Trine og jeg har akkurat vært hos Suvi Räsänen som driver SR Häst och Ryttarutbildning og har fått undervisning av henne og på hennes hester som er utdannet opp til middels og Intermediere nivå i dressur. Hun samarbeider med Helena Starkenberg som driver https://ryttarform.com/, så vi fikk også ei økt yoga som er tilpasset ryttere av en ryttere.

Herlighet – det har vært så lærerikt! Det å få lov til å ri så korrekt utdannede hester – som også tok imot oss fremmede ryttere med en sånn vennlighet og arbeidsglede har vært så stort! Suvi ser hver rytter, og tilpasser ridetimen til den enkeltes nivå og ønsker. Hun får fram det beste i hver rytter fordi hun også kjenner hestene så godt, og fordi de er så godt utdannet. Man utvikles som rytter, fordi man både lærer av hestene og Suvi. Kombinasjonen med yoga fra rytter og trener Helena er gull for både meg som aldri har trent yoga, og for Trine som har trent en del tidligere.

Nevnte jeg supergod mat og hjemmekoselig overnatting 😃?”Nu har jag och Helena eventuellt en


Nu har jag och Helena en inbjudan att hålla kurs i Lofoten tillsammans! Vi får väl se om det går att lösa praktiskt, men det hade varit himla kul om det gick. Det tar ju några dagar om man ska iväg så långt, men det kan det vara värt tycker jag. (Jag åker tåg i så fall, eftersom jag inte flyger av miljöskäl. Men det går uppenbarligen att lösa – Tove och Trine kom faktiskt med tåg!). Har alltid velat åka till Norge, så hoppas att det kan bli av.