Projekt Grodan

Jag jobbar på så gott jag kan med Grodan. Jag skrev ett ganska långt inlägg om hennes status innan jul, men jag hittar inte det nu. Kortfattat har hon problem med några diskar i ryggen (som i princip har ”dålig spänst” och gör henne spänd i ryggen) och i kombination med det har hon överbelastat ett gaffelbandsfäste samt har ett svagare bakknä (eller, båda behöver väl egentligen bli starkare). Allt detta sammantaget gör att det är rätt svårt att bygga upp henne på ett klokt sätt, eftersom det lätt blir en ond cirkel.

Ett tag tyckte jag vi var på gång, men sedan blev gaffelbandet lite sämre igen. I dec / jan fick hon laser i området sex gånger och det gav resultat tycker jag. Sist jag var inne hos veterinären såg det bra ut på ultraljud. Nu är dock det benet lite svampigt och varmt, fast på ett annat sätt, och jag hoppas att det snarare är en reaktion i huden pga lera mm. Nu blir det i alla fall bättre efter ridning, förut såg benet värre ut när hon hade rört på sig och då är det ju illa såklart. Så nu vet jag inte riktigt vad det är, men jag hoppas att hon är mer känslig i det benet pga att hon har fått stötvågsbehandling också, och att benet är rakat…

Största problemet verkar dock vara ryggen, som lätt blir spänd. Den är också behandlad, men jag vet inte hur varaktigt resultat man kan få. Dessutom måste jag få henne att arbeta mer korrekt med överlinjen och stärka bukmuskulaturen, vilket är svårt om hon spänner sig. Nu har jag provat en annan sadel ett par gånger och det verkar i alla fall bättre med den. Jag har kunnat inverka lite mer på henne och bitvis känns det bra, men det ska ju hålla också, och på sikt måste jag kunna kräva mer. Nu rider jag fortfarande mest raka spår och stora volter, och då är det svårt nog att vända korrekt – vilket i sin tur beror på att hon är svag i bakknäna och inte spårar riktigt. Ja, som ni förstår är det rätt många delar som ska fungera i förhållande till varandra…

Dessutom fick jag bakslag efter julhelgen med att hon fullständigt tappade bjudningen, och till och med var seg att leda. Hade en känsla av ett det kunde vara kolik men det höll i sig i flera veckor. Började fundera på brunst också, men det har aldrig varit problem förut. Åkte in med henne till slut och då visade det sig att hon hade förstoppning, men inte i hela tarmen. Med andra ord har det funnit en passage ut så det har inte blivit en allvarlig kolik, men sannolikt har hon haft ont i magen i flera veckor. Och under den perioden kunde jag inte rida, utan försökte bara komma underfund med vad som var fel…

Nu är hon i alla fall gladare igen och har framåtbjudning. Nu gäller det ”bara” att se om det går att stärka henne och få ryggen att fungera så bra som det nu går. Steg ett får bli att försöka hitta en annan sadel (den jag har haft innan är för lång bak, och hon har ju problem precis bakom sadeln, alltså vill jag avlasta det området). Nu har jag i alla fall ridit några pass i alla gångarter, och jag kan ju inte utvärdera hennes bakknän förrän jag har haft möjlighet att bygga upp dem – något som inte sker under vila. Så jag får försöka arbeta med henne några dagar i veckan uppsuttet och varva med promenader och tömkörning tänker jag. Håll tummarna för oss är ni snälla. 🙂

(Går-)dagens ridning

Onsdagar är för det mesta den dagen då jag rider mest, eftersom jag inte har fasta lektioner då. För det mesta är det dock någon privatlektion bokad. Igår hade jag en lektion med Don Mistral, i övrigt red jag själv och några fick vila helt. ”Misse” verkar funka väldigt bra och är populär, hoppas det fortsätter så!

Qurre fick öva MsvC-programmet. Jag har lagt mycket tid på honom en period, och han börjar kännas starkare och rakare. Jag är inte ”klar” än egentligen, och vill inte riktigt lämna tillbaka honom till eleverna, men jag tror han måste jobba mer igen i verksamheten snart. Varför jag vill rida mer själv är för att jag skulle vilja befästa formen. Han är fortfarande ganska ”på” och det blir lätt dragkamp om man inte får igenom halvhalterna ordentligt. Han är en såpass fin häst att det hade varit roligt om han fick ”blomma ut” lite mer, men samtidigt så har han ju en uppgift som lektionshäst som han sköter utmärkt ändå. För egen del är det ju såklart roligare att rida när jag får jobba mer med detaljer och finlir, snarare än ”grov-städa” som det kan kännas när man bara rider igenom hästarna mer sällan.

Anea och Rocky fick en uteritt med mig och Sofia. Jag har inte hunnit rida ut mycket alls på senare tid, och då bara korta rundor, men det var verkligen skönt att komma ut igår, i solen dessutom! Hästarna gillade det också. Jag försöker verkligen få ut hästarna ca en gång i veckan, men det går inte alltid pga väder och annat. Varierat arbete är dock A och O, så jag varvar även med tömkörning eller longering ibland, samt bommar på vissa lektioner.

Grodan fick prova en ny sadel. Jag har inte riktigt tagit tag i den biten pga annat strul, men nu känns det som om det kan vara värt ett försök. Det blev faktiskt en stor skillnad, så jag håller tummarna för att det inte bara var ”nyhetens behag”. Hon har ju problem med ryggen, så antingen kan en annan sadel hjälpa henne så att hon faktiskt fungerar, eller så kommer problemet tillbaka ändå.. Men jag måste ju ge det en chans i alla fall.

Boromir fick ett lösgörande pass där jag fokuserade på att få honom mer igång ”genom kroppen”. Kruxet med honom är att han lätt hamnar i framvikt och att man behöver få honom att bära mer på bakbenen. På lektion kan det dock resultera i att han till slut bara blir kort i steget, istället för att vinkla bakbenen… I och för sig är det ändå mer skonsamt för hans framben än om han ”älgar på”, men problemet när de bara kortar steget är att de inte använder ryggen riktigt… Igår fick han galoppera på i ett fräschare tempo och jag red i lätt sits, vilket är bra omväxling för alla hästar (och något vi kanske borde göra på dressyrlektioner också ibland…)!

Jag red även en ny inackordering för första gången, som ska bli spännande att följa. Lite jobb med att få en ärlig bjudning, men tror att det kan vara en kul häst att jobba med!

Sköna dagar på Gotland

Hemma igen efter en bra helg på Gotland. Det kanske inte är riktigt detsamma i februari som i juli, men det är ändå alltid vackert där, bara på olika sätt. Och skönt att komma bort lite. Så fort jag sätter foten där så blir jag lite lugnare. På fredagen var det riktigt bra väder och jag och min bror gick ett varv i Visby. På lördagen hälsade vi som sagt på Bonnie, samt fikade hos Maria (uppfödaren). Annars har jag mest sovit, läst vid brasan och badat bastu, något som är obligatoriskt där. Om inte annat så för att vi inte har dusch… 😉 Ingen toa heller, eller rinnande vatten, utan det är utedass och vatten ur handpump som gäller. Och så får man tvätta sig i bastun helt enkelt!

Teori-tillfälle nummer ett

Tisdag 25 februari är årets första teoritillfälle, istället för ridning. Alla som rider på fast plats är välkomna, jag vill dock gärna ha in anmälan på vilka av er som tänker komma.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Uppe i mitt hus

Helena Starkenberg kommer att hålla i detta teoritillfälle.

Temateori Bålträning för ryttare

Som ryttare är en stark och stabil bål viktig för att ha en god kroppskontroll, balanserad hållning, stabil sits och effektiv inverkan. På denna temateori kommer du att få tips på en rad effektiva övningar för att stärka din bål och förbättra din bålstabilitet. Fokus kommer att vara på hur vi med hjälp av funktionell styrketräning via enkla redskap såsom pilatesbollar, gummiband, balanskuddar, foam roller etc kan stärka samt bli mer liksidiga i vår bål – kroppens kärna.

Det kommer att bli teori blandat med praktisk träning. Vi kommer att inleda med en kort introduktion om bålens anatomi och funktion samt om bålträning, varför det är viktigt för oss och olika sätt att träna bålen. Du kommer även få möjlighet att via några ryttartester testa din bålkontroll, stabilitet och liksidighet samt uthållighetsstyrka i bålen.

Därefter går vi igenom träningsövningar för bålen med mycket fokus på teknik för genomförande. Vi avslutar sedan med en cirkelträning med bålövningar där du direkt får praktisera de övningar vi har gått igenom samt få feedback på teknik utifrån dina individuella behov. Du kommer också få möjlighet att ställa de frågor du har (både mer generella frågor under temateorin samt mer specifika frågor efteråt).

Samtliga övningar går att anpassa så att du kan träna efter din egen dagsform och förmåga. Lämplig klädsel är bekväma träningskläder som du kan röra dig obehindrat i samt ev träningsskor för inomhusbruk. 

(För mer info om träning för ryttare, se gärna www.ryttarform.se.)

Välkomna!



Besök hos Bonnie

Den här helgen är jag på Gotland för att hälsa på Bonnie. Hon står kvar här ett tag till innan det är dags att flytta till fastlandet. Det var i princip omöjligt att ta några bilder på henne, dels för att hon var blöt, lerig och långhårig, och dessutom inte stilla en sekund. Det är inte heller säsong för fina hästbilder i leran om vi säger så… Men hon ser välmående ut, har vuxit lite och är nyfiken och social. Hon kom fram direkt i hagen för att hälsa, vilket känns väldigt positivt! Troligen kommer hon ”hem” i mars eller april, men då ska hon till en lösdrift tills det är dags för inridning.

Datum för årets teorikvällar

Dessa datum har jag tänkt ha teori istället för ridning:

Tis 25 februari
Mån 2 mars
Tors 26 mars


Jag återkommer inom kort med tänkt tema och mer information om tider etc. Ni som rider på fast plats kan delta på ett eller flera tillfällen, ni väljer själva.


Det finns även plats kvar på en teoretisk kurs som jag nu har döpt om till Hästhanteringskurs – den riktar sig inte bara till dig som blivande hästägare utan helt enkelt till alla som behöver träna mer på följande moment:

– Visitation samt saker att tänka på inför veterinärbesöket. Ett lämpligt stallapotek och vad det innehåller.
– Benlindning för träning samt stallbandage.
– Häst vid hand.
– Lastning på ett säkert sätt.
– Longering samt enklare bedömning av gångarter, tempo och form i samband med detta.

Datum för kursen:
11 mars
1 april
22 april
18.00-20.00

Kostnad 1500 kr inkl fika. Anmäl via mail till info@ryttarutbildning.se

Summering efter helgen

Jag trodde inte att jag skulle fixa den här helgen riktigt, men det gick ju hur bra som helst! Jag har haft kurs fre-sön med ridning och yoga. Kursen var överbokad med fem ryttare istället för fyra, och dessutom hade jag stallet (och matlagningen) själv. Fördelen med många deltagare är dock att jag kunde få en del hjälp med stallet, och även med disken, och då gick det ju faktiskt ganska lätt alltihopa. Jag hann dock bara vara med på ett av yogapassen, men bättre det än inget. Oftast är jag med både fredag och lördag på yogan, men ibland går inte det.

Det här var min och Helenas tolfte yogakurs ihop! Jag tror att vi har haft samma upplägg varje gång faktiskt, men det funkar bra så jag tycker inte att vi behöver ändra på det. På fredagen är det ett lättare ridpass följt av 1,5 timme yin-yoga (en lugn form av yoga som är avslappnande). På lördagen sitsträning på lina på fm. Efter lunch ett mer dynamiskt yogapass följt av ett ridpass. På söndagen är det en kort yoga före frukost och sedan ett sista ridpass och efter det avslutar vi med lunch. Igår blev det på Nut House, vilket var uppskattat. Jag själv hann med två privatlektioner också på eftermiddagen, så jag känner mig mer än nöjd med den här helgen. Hästarna har skött sig fint och det här gänget bokade direkt en ny kurs i november! 🙂

Det kommer en kurs till under hösten som är öppen för alla (detta var en privat bokning). Datum är inte bestämt ännu, men om man redan nu vet att man är intresserad kan det vara bra att anmäla intresse för det brukar bli fullbokat fort.

Det finns fortfarande plats kvar på en endagskurs med yoga på förmiddagen och ridning efter lunch. Det är fyra anmälda men det finns sex platser (två ridgrupper) så där går det fortfarande att boka in sig. 1600 kr inkl yoga, lunch och ridning.

Omdöme från en av deltagarna efter helgen:

”Tusen tack för en underbar helg! Faktiskt den bästa ridupplevelsen jag haft. Dario bidrog mycket till denna härliga känsla som infann sig i kroppen på sista lektionen…nästan som att bli kär!

Det är ett otroligt bra koncept med den kombinationen som ni byggt upp. Mycket bra instruktioner både för ridlektionerna och yogalektionerna. Miljön är fantastisk med så fint gjort kring maten, yogan och härligt att sitta och prata framför brasan.”

Jag gjorde en mycket uppskattad efterrätt på lördagen, nämligen en semmel-kladdkaka. Tyckte att det passade bra i februari. Här är en länk till receptet. Superlätt att göra!

Träning med Qurre

Igår var jag och tränade med Qurre hos Nina. Jag har lagt lite extra tid på honom en period, eftersom jag har för avsikt att göra en start till. Dessutom vill jag att han ska bli starkare och bära sig bättre. Jag har jobbat med att han ska ”vänta”, bli mer avspänd och inte ”springa ifrån jobbet” som han gärna gör. Igår var han lite spänd till en början, vilket kanske berodde på ny miljö, men mot slutet var han riktigt fin. Han är hur som helst en stjärna att åka iväg med, hur enkel som helst!

Här är ett kort klipp från igår. Jag skulle vilja rida lite större galopp, men då tycker jag att han tappar balans, så det får bli ett långsiktigt mål.