Projekt Grodan

Jag jobbar på så gott jag kan med Grodan. Jag skrev ett ganska långt inlägg om hennes status innan jul, men jag hittar inte det nu. Kortfattat har hon problem med några diskar i ryggen (som i princip har ”dålig spänst” och gör henne spänd i ryggen) och i kombination med det har hon överbelastat ett gaffelbandsfäste samt har ett svagare bakknä (eller, båda behöver väl egentligen bli starkare). Allt detta sammantaget gör att det är rätt svårt att bygga upp henne på ett klokt sätt, eftersom det lätt blir en ond cirkel.

Ett tag tyckte jag vi var på gång, men sedan blev gaffelbandet lite sämre igen. I dec / jan fick hon laser i området sex gånger och det gav resultat tycker jag. Sist jag var inne hos veterinären såg det bra ut på ultraljud. Nu är dock det benet lite svampigt och varmt, fast på ett annat sätt, och jag hoppas att det snarare är en reaktion i huden pga lera mm. Nu blir det i alla fall bättre efter ridning, förut såg benet värre ut när hon hade rört på sig och då är det ju illa såklart. Så nu vet jag inte riktigt vad det är, men jag hoppas att hon är mer känslig i det benet pga att hon har fått stötvågsbehandling också, och att benet är rakat…

Största problemet verkar dock vara ryggen, som lätt blir spänd. Den är också behandlad, men jag vet inte hur varaktigt resultat man kan få. Dessutom måste jag få henne att arbeta mer korrekt med överlinjen och stärka bukmuskulaturen, vilket är svårt om hon spänner sig. Nu har jag provat en annan sadel ett par gånger och det verkar i alla fall bättre med den. Jag har kunnat inverka lite mer på henne och bitvis känns det bra, men det ska ju hålla också, och på sikt måste jag kunna kräva mer. Nu rider jag fortfarande mest raka spår och stora volter, och då är det svårt nog att vända korrekt – vilket i sin tur beror på att hon är svag i bakknäna och inte spårar riktigt. Ja, som ni förstår är det rätt många delar som ska fungera i förhållande till varandra…

Dessutom fick jag bakslag efter julhelgen med att hon fullständigt tappade bjudningen, och till och med var seg att leda. Hade en känsla av ett det kunde vara kolik men det höll i sig i flera veckor. Började fundera på brunst också, men det har aldrig varit problem förut. Åkte in med henne till slut och då visade det sig att hon hade förstoppning, men inte i hela tarmen. Med andra ord har det funnit en passage ut så det har inte blivit en allvarlig kolik, men sannolikt har hon haft ont i magen i flera veckor. Och under den perioden kunde jag inte rida, utan försökte bara komma underfund med vad som var fel…

Nu är hon i alla fall gladare igen och har framåtbjudning. Nu gäller det ”bara” att se om det går att stärka henne och få ryggen att fungera så bra som det nu går. Steg ett får bli att försöka hitta en annan sadel (den jag har haft innan är för lång bak, och hon har ju problem precis bakom sadeln, alltså vill jag avlasta det området). Nu har jag i alla fall ridit några pass i alla gångarter, och jag kan ju inte utvärdera hennes bakknän förrän jag har haft möjlighet att bygga upp dem – något som inte sker under vila. Så jag får försöka arbeta med henne några dagar i veckan uppsuttet och varva med promenader och tömkörning tänker jag. Håll tummarna för oss är ni snälla. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*