Bra saker i november

I år har jag bestämt mig för att försöka gilla november efter bästa förmåga, istället för att deppa över mörkret. Varje dag har jag lagt ut något positivt på Instagram för att hålla mig själv på gott humör, och det hjälper faktiskt. Förutom att jag blir trött av mörkret, så blir jag ofta nedstämd såhär års och har svårt att motivera mig, men i år har det faktiskt känts lättare. Så det kanske hjälper att gå in i det med en annan inställning? Framförallt så tror jag att det är viktigt att bara acceptera att man är trött, och kanske försöka vila mer istället för att bara köra på som vanligt. Det är väl lättare sagt än gjort, men man kan ju försöka i alla fall. Nackdelen med att driva eget är att man aldrig kan stänga ner helt, men fördelen är ju ändå att jag själv bestämmer hur mycket jag ska göra under en dag. Nu är stalljobbet tyngre med lera, skitiga hästar, mer mockning pga kortare hagtid etc, men å andra sidan behöver jag inte klippa gräs och ta hand om trädgården så då får jag ”vila” från det. Tävlingarna är slut för säsongen så det blir en naturlig paus även där. Nu har jag inte tävlat jättemycket i år, men i alla fall 9 starter, plus att jag har dömt förstås, och det är ju alltid mest intensivt under sommarhalvåret.

Att ha egen gård gör faktiskt årstidsväxlingarna tydligare även om vi inte är bönder. Jag uppskattar årstiderna betydligt mer nu sedan vi flyttade hit. Det känns som om vintern är en ”viloperiod” och sommaren mer intensiv. Och jag tror att det är så det ”ska vara”. Läste det här inlägget i morse och tyckte det var en sådan bra tanke!

Nu är i alla fall november snart slut. Jag tänker ta fram adventsstjärnorna idag för att hinna innan helgen.. Lite fusk får vara ok tänker jag. Imorgon ska jag till SIHS och titta på dressyren och ha en ledig fredag och i helgen finns även tid för att träffa lite vänner – samt jobba och ha kurs. Sedan börjar december och det är alltid lättare eftersom jag älskar julen! Nu hoppas jag bara att prognosen stämmer så att det blir kallare (och kanske lite snö?). Trots allt så är inte lera det bästa jag vet…

Man får försöka göra november så mysigt man kan, med tända ljus, bastu och brasa t.ex…

Läsa böcker passar också bra nu, inte bara på sommaren i solstolen. Ska försöka läsa mer i vinter!

Varm choklad eller glögg är också en bra mysfaktor.

En fin kväll (snarare eftermiddag) med Cesar. Jag är tacksam över att jag i alla fall får jobba ute och kan ta tillvara de korta dagarna!

En liten solglimt såhär års gör en förstås löjligt glad…

Sanningen om november ser vi dock i denna avslutande bild. Men jag försöker göra mitt bästa att ignorera detta. Ingen idé att gnälla över det helt enkelt.. Men ja, jag längtar efter snö!

Kurs på Ledingenäs

Den här helgen har jag varit i Knivsta och hållit kurs på Ledingenäs för ett trevligt gäng. Normalt sett har jag ju mest verksamhet hemma, men när det är många med egen häst blir det svårt med uppstallningen. På Ledingenäs kan man hyra både box och boende, så det är perfekt. För mig är det kul med lite miljöombyte och variation, samt nya ekipage. Det blir en annan utmaning med både hästar och ryttare som man inte ser till vardags. Alla var väldigt nöjda och det blev stor skillnad, så det var jättekul! Fin anläggning också med infravärme på läktaren dessutom, vilket helt klart underlättar när man har flera lektioner i följd. 😉

Boka 7-8 mars!

I samarbete med Vaxholms Hotell kan jag presentera en avsutten inspirationshelg med mental träning, ryttaryoga och en föreläsning om ryttarens sits. Jag tror att det kan vara väldigt roligt att ha en ”häst-helg” under andra former än i stallet. (Det kommer dock gå att boka ridning här på lördag förmiddag också, ifall man vill maxa helgen).

Om du vill ge bort helgen till någon annan i julklapp så finns det även fina presentkort. Allt bokas via hedvig@vaxholmshotell.se.

Mina kunder har lite förtur att boka, på fredag släpps detta i fler kanaler, så passa på att boka snabbt om ni vill delta! Jag tycker att det här ska bli jätteroligt!

Datum för ridning

Nu ligger det några nya datum uppe för drop in under juluppehållet.
Det finns även ett nytt dagläger den 29 december, med tema programdelar.

Och det går fortfarande bra att göra egna förfrågningar om privatlektioner eller små grupper!

Nästa år görs en liten prisjustering gällande privatlektioner. Om du köper fem lektioner får du 50 kr rabatt per lektion. (Gäller endast på mina hästar.)

Jag kommer även ha en ledig plats nästa termin, tisdagar 20.15. Maila mig vid intresse!

Sista veckan för ridning innan jul är vecka 51.
Nästa termin börjar den 13 januari.

Tisdagens teori

I tisdags hade vi teori med temat dressyrbedömning. Tre hästar och ryttare fick visa moment som ingår i MsvC och MsvB. Vi tittade på gångarterna och pratade om vilka betyg de olika rörelserna fick, och hur man kan göra det bättre. Det var tre väldigt olika hästar, vilket är bra för att kunna jämföra. Två olika hästar kan ju få ungefär samma bedömning ändå, men av olika skäl.

Här är en repetition av siffrornas betydelse:

10 Utmärkt
9 Mycket bra
8 Bra
7 Ganska bra
6 Godkänt
5 Med tvekan godkänt
4 Inte godkänt
3 Ganska dåligt
2 Dåligt
1 Mycket dåligt
0 Inte utförd

Tyvärr är det ju så att man oftast hamnar på mellan 5-7 när man dömer. Får man en 8 är man väldigt glad, men betydelsen är ju egentligen bara ”bra”. 70% motsvarar ”ganska bra” och det är ju egentligen hemskt konstigt, för det är sällan man ens når dit. Det man ska ha i åtanke är dock att det är väldigt svårt att ”rida för en tia” då det i varje moment vägs in så många saker. I ett enkelt byte t.ex. ska galoppen vara bra både före och efter, det ska vara en ren skritt med bra takt, rätt antal steg, hästen ska gå med exakt samma kontakt hela tiden osv. I ett moment kan det alltså vara väldigt många faktorer att ta hänsyn till som ska sammanfattas i EN siffra, och ofta är det någon liten detalj som inte är helt ”perfekt”. I ett helt program kan det dessutom hända väldigt många saker under programmets gång. Men ja, det hade varit önskvärt tycker jag, att det var lättare att få 7 och 8. På något vis verkar vi dock vara fast i ett visst tänk gällande siffrorna, och 10 är väl lite av en utopi, såvida du inte rider på OS-nivå. Vi andra får helt enkelt traggla vidare i jakten på 8 och 9.. 😉

Nästa teori är planerad den 5 dec, men jag kommer att byta datum till den 12 dec!
Jag går ut med detta i ett mail också.

Jag funderar på att göra ett till tillfälle med en ”mini-clinic” på temat i tisdags, och i så fall med lite fler hästar och mer tid att ställa frågor etc. Då kommer detta vara öppet för alla. Jag skulle dock gärna vilja ha lite återkoppling på om det är något ni är intresserade av!

Tänk på hur du bemöter din häst

Att lära ut ridning är en sak – men det omfattar egentligen så mycket mer. Det är så mycket kring hästen som handlar om känsla, och det är inte lätt att lära ut. Dels har vi ridkänsla, som jag tror att man dels ”bara har” (om man har tur..) och som man dels kan öva upp. Att öva upp sin ridkänsla gör man bäst på en häst som kan sin sak – och som kan ge ryttaren rätt upplevelse. Detta i kombination med en instruktör som bekräftar när det är rätt. Jag tror också att ridkänsla handlar mycket om känsla för takt, balans och egen kroppskännedom. En ryttare som är väldigt stel, sned eller har ont kommer inte att vara lika känslig mot sin häst och ”snappa upp” rätt signaler. Med andra ord är det viktigt att ta hand om sig själv för att kunna rida med en god känsla.

Men det jag egentligen skulle skriva om var känslan i hanteringen av hästen. En stor del av den får man självklart genom erfarenhet – dvs man blir bättre på att läsa av hästens signaler och se om något är fel, vilket humör den är på idag osv. Men hästen läser ju av oss också – och mycket snabbare än vi läser av dem. Det är viktigt att tänka på hur du bemöter din häst. De känner direkt om vi är stressade, arga eller mår dåligt. Häromdagen fick jag hjälp av en elev att borsta Anea inför tömkörning, och Anea visade tydlig irritation. Visserligen är hon inte hästen som älskar att bli borstad, i synnerhet inte ryktad (en hård borste är bättre, en ryktborste är tydligen trams), men hon brukar inte bli direkt sur. Jag märkte dock att min elev var stressad – hon kom direkt från jobbet och så ville hon vara snabb eftersom hon skulle hjälpa mig. Därmed borstade hon snabbt och yvigt och kanske lite väl hårt. Anea sade till direkt att det där inte var en lämplig behandling. Vi pratade om det och när min elev ändrade lite på sitt kroppsspråk så blev det direkt bättre.

Det jag vill ha sagt är förstås att man faktiskt måste tänka på vad man skickar för signaler. Jag ser ofta på hästarna om en elev har en dålig dag, är trött eller stressad. De som kommer med andan i halsen till sitt ridpass får sällan en bra ridupplevelse. Kom i tid, för hästens skull. Se till att hinna känna in hästen innan ditt ridpass. Ta några andetag om du är uppe i varv. Var lugn i ditt kroppsspråk och håll ett bra tonläge. Vissa människor pratar högt och snabbt utan att tänka på det – och jag lovar att djuren reagerar även på det. Så öva på att läsa av din häst och alla små signaler du får, och tänk på att den gör exakt samma sak med dig.

Dagens ridning

Idag har jag inte haft några lektioner, så istället är alla hästarna motionerade under dagtid. Jag rider igenom alla lektionshästar regelbundet, men försöker också variera med uteritter och tömkörning så att de ska få variation.

Dario fick ett lätt pass på töm idag. Han fick massage i lördags så det är bra med lite lätt träning efter det. Jag tycker att han såg mer avslappnad ut efter massagen, så det var väldigt bra!
Rocky fick ett joggpass i ridhuset följt av en kort stund ute. Han behöver fortfarande en del grundjobb för att komma in i verksamheten, och går därför inte lika många lektioner som de hästar som är vana vid jobbet.
Grodan red jag i ridhuset. Hon går fortfarande bara lättare pass (se tidigare inlägg) med stora volter och raka spår och fokus på ärlig bjudning och sug framåt. Jag galopperar gärna en stund i lätt sits för att hon verkligen ska kunna arbeta med ländryggen utan att jag sitter och ”tynger ner”. Ingen samling ännu utan bara lösgörande jobb. Nu hade hon vilat två dagar och jag var rädd att det skulle göra att hon blev spänd i ryggen, men jag tycker ändå att hon var fin, skönt! Det är jobbigt om hon måste hållas igång exakt varje dag för att fungera, och nu gäller det att hitta en bra balans mellan vila och träning!

Efter lunch red jag ute på åkern på Boromir. Lite variation från ridhuset men ändå möjligt att jobba på böjda spår etc.
Caribo och Cesar fick skritta ut tillsammans. Cesar kändes fin och Caribo såg avspänd ut, så det var en bra tur, även om den blev lite kort. Men man får skynda sig nu när det blir mörkt så fort!
Qurre fick gå ett kort pass med min stalltjej som blev longerad idag, så att hon fick öva sitsen.
Sedan hann jag (med andan i halsen) skritta ut på Anea med månen som lampa. Det var i sista sekunden och då satt jag upp 16.30! Den här tiden på året alltså… Men man blir klar snabbare i alla fall, alltid något!