Tisdagens teori

I tisdags hade vi teori med temat dressyrbedömning. Tre hästar och ryttare fick visa moment som ingår i MsvC och MsvB. Vi tittade på gångarterna och pratade om vilka betyg de olika rörelserna fick, och hur man kan göra det bättre. Det var tre väldigt olika hästar, vilket är bra för att kunna jämföra. Två olika hästar kan ju få ungefär samma bedömning ändå, men av olika skäl.

Här är en repetition av siffrornas betydelse:

10 Utmärkt
9 Mycket bra
8 Bra
7 Ganska bra
6 Godkänt
5 Med tvekan godkänt
4 Inte godkänt
3 Ganska dåligt
2 Dåligt
1 Mycket dåligt
0 Inte utförd

Tyvärr är det ju så att man oftast hamnar på mellan 5-7 när man dömer. Får man en 8 är man väldigt glad, men betydelsen är ju egentligen bara ”bra”. 70% motsvarar ”ganska bra” och det är ju egentligen hemskt konstigt, för det är sällan man ens når dit. Det man ska ha i åtanke är dock att det är väldigt svårt att ”rida för en tia” då det i varje moment vägs in så många saker. I ett enkelt byte t.ex. ska galoppen vara bra både före och efter, det ska vara en ren skritt med bra takt, rätt antal steg, hästen ska gå med exakt samma kontakt hela tiden osv. I ett moment kan det alltså vara väldigt många faktorer att ta hänsyn till som ska sammanfattas i EN siffra, och ofta är det någon liten detalj som inte är helt ”perfekt”. I ett helt program kan det dessutom hända väldigt många saker under programmets gång. Men ja, det hade varit önskvärt tycker jag, att det var lättare att få 7 och 8. På något vis verkar vi dock vara fast i ett visst tänk gällande siffrorna, och 10 är väl lite av en utopi, såvida du inte rider på OS-nivå. Vi andra får helt enkelt traggla vidare i jakten på 8 och 9.. 😉

Nästa teori är planerad den 5 dec, men jag kommer att byta datum till den 12 dec!
Jag går ut med detta i ett mail också.

Jag funderar på att göra ett till tillfälle med en ”mini-clinic” på temat i tisdags, och i så fall med lite fler hästar och mer tid att ställa frågor etc. Då kommer detta vara öppet för alla. Jag skulle dock gärna vilja ha lite återkoppling på om det är något ni är intresserade av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*