Tänk på hur du bemöter din häst

Att lära ut ridning är en sak – men det omfattar egentligen så mycket mer. Det är så mycket kring hästen som handlar om känsla, och det är inte lätt att lära ut. Dels har vi ridkänsla, som jag tror att man dels ”bara har” (om man har tur..) och som man dels kan öva upp. Att öva upp sin ridkänsla gör man bäst på en häst som kan sin sak – och som kan ge ryttaren rätt upplevelse. Detta i kombination med en instruktör som bekräftar när det är rätt. Jag tror också att ridkänsla handlar mycket om känsla för takt, balans och egen kroppskännedom. En ryttare som är väldigt stel, sned eller har ont kommer inte att vara lika känslig mot sin häst och ”snappa upp” rätt signaler. Med andra ord är det viktigt att ta hand om sig själv för att kunna rida med en god känsla.

Men det jag egentligen skulle skriva om var känslan i hanteringen av hästen. En stor del av den får man självklart genom erfarenhet – dvs man blir bättre på att läsa av hästens signaler och se om något är fel, vilket humör den är på idag osv. Men hästen läser ju av oss också – och mycket snabbare än vi läser av dem. Det är viktigt att tänka på hur du bemöter din häst. De känner direkt om vi är stressade, arga eller mår dåligt. Häromdagen fick jag hjälp av en elev att borsta Anea inför tömkörning, och Anea visade tydlig irritation. Visserligen är hon inte hästen som älskar att bli borstad, i synnerhet inte ryktad (en hård borste är bättre, en ryktborste är tydligen trams), men hon brukar inte bli direkt sur. Jag märkte dock att min elev var stressad – hon kom direkt från jobbet och så ville hon vara snabb eftersom hon skulle hjälpa mig. Därmed borstade hon snabbt och yvigt och kanske lite väl hårt. Anea sade till direkt att det där inte var en lämplig behandling. Vi pratade om det och när min elev ändrade lite på sitt kroppsspråk så blev det direkt bättre.

Det jag vill ha sagt är förstås att man faktiskt måste tänka på vad man skickar för signaler. Jag ser ofta på hästarna om en elev har en dålig dag, är trött eller stressad. De som kommer med andan i halsen till sitt ridpass får sällan en bra ridupplevelse. Kom i tid, för hästens skull. Se till att hinna känna in hästen innan ditt ridpass. Ta några andetag om du är uppe i varv. Var lugn i ditt kroppsspråk och håll ett bra tonläge. Vissa människor pratar högt och snabbt utan att tänka på det – och jag lovar att djuren reagerar även på det. Så öva på att läsa av din häst och alla små signaler du får, och tänk på att den gör exakt samma sak med dig.

2 svar på ”Tänk på hur du bemöter din häst

  1. Dom sista gångerna jag har ridit Boromir har jag medvetet säkerställt att jag andas med magen ,vilket jag nog är lite dålig när jag rör mig , när jag leder honom innan lektionen. Det har tagit ca 3 m alla gångerna innan han frustat och slappnat av lite (som jag upplever det). En riktig ögonöppnare för mig !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*