Dagens ridning

Jag hade tänkt rida fler idag än vad jag hann, eller orkade snarare, förkylningen släpper inte! Nu har jag ont i öronen och igår blev jag andfådd av att sopa stallet.

Anea skrittade ut idag ihop med Braiton och Linn. Jag provade att sätta på vikter på bakbenen på henne idag (sitter i en strykkappa ungefär). Meningen är att hon ska behöva ta i mer med bakbenen, men det gäller ju då att det är i skritt (trav när man har vant in dem) och på fast underlag, samt ej för länge. Jag vet inte om det var inbillning men hon kändes ”stadigare” i bakdelen och inte så vinglig som hon kan vara. Tänkte att jag kan använda vikter på några av hästarna en period en eller ett par dagar i veckan – utvärderas efterhand! Jag är visst helt inne på ”hjälpmedel” nu, men jag tycker det är intressant att se hur man kan träna hästarna på ”nytt sätt”.

Iffi kändes bra idag. Jag tycker framförallt att galoppen har blivit bättre på sista tiden, hon är mer avslappnad och gör bättre fattningar – även på lektion.

Caprice hade jag tänkt rida, men det kändes som om det räckte med att Linn red ett lösgjörande pass. Jag tror (konstigt nog?!) att Caprice är lite trött just nu. Hon har börjat använda bakbenen mer på sista tiden och galoppen är mycket bättre så det kanske inte är så konstigt om hon blir trött av att arbeta på ett bättre sätt. Linn fick jobba även lite förvänd galopp, och den ser också stadigare ut även om hon vill öka tempot i den förvända en aning.

Soya rider vi inte ännu, utan idag har vi longerat. I måndags longerade vi med en longergjord och idag med sadel. Själva longeringen gick bättre idag – hon bjöd mer framåt och höll voltspåret bättre, men hon reagerade lite på sadeln genom att knipa lite och ”dra in” bakbenen och spänna ryggen. Linn får börja hänga på henne när hon kan trava och galoppera lugnt på linan hade jag tänkt.

Sedan har jag varit iväg och haft lektioner samt provridit en till häst. Trevlig, rolig att rida, men frågan är om han är för stor…. Tänkte prova en gång till nästa vecka.

Köp en gran!

Vi har en hel skog full med granar och tänkte sälja några av dem.
11 december mellan 10-13 hugger vi granarna tillsammans med dig/er som vill köpa en gran.
Vi bjuder även på glögg och pepparkakor i sadelkammaren för att hålla värmen!
Förhandsanmälan krävs så att vi vet hur många som är intresserade.
Pris: 300 kr

Helgreferat

I fredags var jag i Globen och tittade på clinicen med Kyra samt dressyrryttarnas öppna framridning. Kyra är alltid så givande och rolig att lyssna på!

På lördagen hade jag ett dagläger för SEB, det flöt på bra förutom att vår ström slutade fungera mitt i min lunch-tillagning. Det löste sig hyfsat till slut dock. Ibland får man improvisera!
I lördags åkte även Quickan hem på ”jullov”, hon behöver en paus nu så hon får smälta den nya informationen och vila kroppen. Istället kom hennes halvsyster Soya, ett sto efter Skovens Rafael. Soya är född -09 så hon ska nu börja ridas in här under en tid, och sedan kommer förmodligen Quickan tillbaka. De är hemskt lika, men Soya är lite större.


Igår var jag och Anna i Globen igen, på hoppningen och dressyren. Dressyren höll bättre kvalitet i år än förra året, både ridmässigt och musik/koreografi tyckte jag. Dock besviken på att Isabell Werth fick så höga poäng för hennes häst såg lång ut bak och hängde i frambenen och det var inte alls som jag hade väntat mig. Patrick Kittel vann med ett riktigt bra program och Tinne kom tvåa. Jag tyckte dock att Tinnes häst var finare och borde ha förtjänat en första plats!

Globen-dags

Idag är jag ledig!!
Ska passa på att gå på Globen och se clinicen idag.
Klar fördel med att vara sin egen chef är att man kan göra sådana
här saker ibland, men jag tror jag förtjänat det efter att ha jobbat
minst 80 dagar i rad nu. Ska faktiskt ha en ”Globen-dag” på söndag
också. ”Alla” brukar åka dit nån av dagarna – vi kanske ses där?

Vill ha snö…

Jag gillar inte att frysa men jag tror jag föredrar det framför att klafsa i lera. Ska inte klaga egentligen för det har knappt regnat alls i höst – men då begriper jag heller inte var leran kommer ifrån? Dags för snö tycker jag, men jag tvivlar på att det kommer någon i år. Å andra sidan var det lite för mycket snö förra året, man kom ju knappt ut genom dörren! Aldrig är man nöjd, ellerhur?! Lite bilder från tidigare vintrar kommer här, jag jobbar hårt på julstämningen redan (jag älskar julen!) – och i helgen är det Globen, det är starten på julen tycker jag!

Framåtbjudning

För att tag sedan lovade jag att skriva om hästens framåtbjudning.
Att hästen bjuder framåt innebär att den villigt går fram för ryttarens säte och skänkel. Bra framåtbjudning är grunden för att resten av ridningen ska fungera!

När hästen bjuder framåt känns den villig, den går för ett lätt tryck av skänkeln och du får ett bra ”sug” på bettet.

En häst som ”springer fort” behöver nödvändigtvis inte bjuda framåt. Det kanske är lätt att tro, men framåtbjudningen hänger ihop med en god bakbensaktivitet och en häst som springer eller är väldigt het ”springer ifrån” sina bakben. Det är också lätt att tro att en seg häst bjuder bättre framåt av att man släpper stödet, men även på den sega hästen ska du hålla en mjuk kontakt med munnen. Tänk att energin ska ”bibehållas” i hästen, du ska inte släppa iväg all energi. Däremot ska du givetvis inte sitta och bromsa med handen!

Dålig bjudning kan bero på en mängd olika saker, som att hästen har blivit ”avtrubbad” av en ryttare som ständigt klämmer, att den har ont eller att sadeln inte passar, att den är spänd eller får för lite foder. Oftast tycker jag dock att det beror på ryttaren. Alla hästar är egentligen känsliga, men om man tjatar för mycket med skänkeln så lär sig hästen att stänga av signalen för framåtdrivning. Klämmiga ben leder också till att hästen spänner ryggen = får svårt att röra sig framåt. Mycket av bjudningen sitter i en avspänd rygg och att hästen är lösgjord!

Jag är av den meningen att om hästen inte tar en lätt skänkelhjälp så är det bättre att förstärka den – först genom en kraftigare (och ofta snabbare!) skänkel, och om inte det fungerar förstärker jag med ett spö. Efter en eller ett par gånger brukar hästen ha accepterat detta och går då fram redan för det lättare skänkeltrycket.

Jag tror att många ryttare inte alls är medvetna om hur mycket skänkelkraft de egentligen använder. Det är jätteviktigt att själv känna efter om hästen verkligen svarar direkt på skänkeln eller om det blir en ”fördröjning”, eller om man t.ex. skänklar flera gånger för att få hästen att trava. Det ska räcka med EN signal! Du ska heller inte behöva ”hålla igång” hästen. Om det känns som om hästen ska stanna – låt den göra det då – och sedan förstärker du skänkeln direkt. Det blir väldigt spänd ridning om man ska ”hålla igång” hästen, och du kommer också ha svårt att gå vidare och göra svårare saker som att samla hästen eller göra sidvärtsrörelser.

Tänk på att drivningen ska komma från underskänkeln, inte av att du drar upp hälen, eller att du spänner låren eller sätet. Då motarbetar du dig själv! Träna på att ge snabba signaler med vaderna.

Provridning

Idag har jag och Linn varit och provridit en häst att eventuellt låna. Calle är såld och ska flytta inom kort så jag funderar lite över om jag ska ha en till häst eller inte. Jag har lite beslutsångest över att hitta en bra ”storlek” på antalet hästar. Jag vill givetvis inte ha för många så att det blir för få pass per häst men det behövs ju ändå ”marginaler” med minst en extra häst. Den vi provade var väldigt trevlig i alla fall men behöver bli starkare och muskla sig en hel del.

Veckans övning

Förra veckan tränade vi på att få med yttersidan och rida rakt innanför spåret. Tidigare har vi tränat lite skänkelvikningar och den här veckan tänkte jag sätta ihop det till en övning där man rider skänkelvikning på diagonalen in till meddellinjen och därefter rakt fram på medellinjen. På så sätt blir ryttaren mer medveten om ytterskänkeln i skänkelvikningen och ”tvingas” att rida rakt fram för båda skänklarna.

Övningen kan byggas på med att man rider t.ex. skänkelvikning på diagonalen undan vänster skänkel och sedan vänster öppna på medellinjen istället för att bara rida rakt fram.

”Spik-täcke”


Jag har fått prova ett ”spik-täcke” från Accuhorsemat på hästarna. Spiktäcket fungerar som en spikmatta för människor, alltså ökar blodcirkulationen och gör att musklerna slappnar av. Jag använder själv spikmatta när jag känner mig trött i ryggen och det fungerar faktiskt! (Rekommenderas!)

Jag är ganska skeptisk av mig men jag tror faktiskt att det här fungerar på hästarna. Har hittills provat på Anea, Iffi och Wirja. Ska använda det lite mer för att se om det bara är en ”slump” men jag tycker mig märka att hästarna rör sig mer avslappnat och kommer loss i ryggen fortare. Speciellt Anea som är lätt blir spänd i ryggen tycker jag är lättare att få i en lägre form om jag haft det på innan ridningen.

Idag provade jag på Wirja för första gången och jag måste utvärdera det fler gånger, men hon som kan vara lite ”stolpig” i början travade mer genom ryggen redan tidigt i passet.

Känns lite för bra för att vara sant men om det fortsätter att ge resultat så är det ju ett superenkelt hjälpmedel för att få hästarna mjukare i ridningen.

Läs mer: http://www.accuhorsemat.com/