Januari-sysslor

Januari är en bra månad för att fixa med hästar och utrustning tycker jag. Jag har två veckor efter nyår innan terminsstart så att hästarna (och jag) får lite återhämtning. Det innebär lite färre lektioner än vanligt, men de vilar inte helt. Jag passar på att tömköra och rida lite mer själv på några av dem. Det finns också extra tid att vet-checka och några kanske behöver t.ex. massage eller kiropraktor. Naturligtvis får de även behandling under terminen vid behov, men det är skönt att ”se över” hästarna i början av året.

Vaccination och tandkoll brukar jag också passa på att göra såhär års. Jag kontrollerar även hull, justerar foderstater och kollar utrustningen lite extra. Imorgon kommer Cindy ut och tittar på mina Anatomica-sadlar, ifall några behöver stoppas om. Naturligtvis görs allt sådant här löpande, men det är skönt att kolla allt inför en ny termin!

Gott nytt år!

Bilder från vårt nyår. Det blev råraka och löjrom till förrätt, rotfruktsgratäng och lammstek till middag och en lingonparfait som avslutning. Några gäster var vakna till 6, men jag gav upp vid 4… Ledig idag tack och lov! Hoppas ni har haft en bra nyårsafton!

Den fina amaryllisen som jag fick av några elever slog ut lagom till nyår.
Fördrink med tilltugg
Årets dukning
I  väntan på gästerna
Extremt lättgjord men hemskt god avslutning på 2018.

Jul på Wreta

Julgranen på plats
Overkligt fint väder den här julen. Sol och snö, och precis lagom kallt! Helt fantastiskt.
Hästarna verkade också uppskatta det fina vädret.
Min bror brukar hjälpa mig i stallet på julafton. Ingen hästvana, så han fattar inte att det kan vara farligt att leda runt stora hästar. 😉Jag hade inte tänkt rida igår, men vem kan motstå strålande sol och pudersnö?! Man vet aldrig när chansen kommer åter, så jag gjorde sällskap med Marie och Affe och så rastade vi av hästarna en sväng ute. Juldukningen
Obligatorisk Kalle Anka och glögg vid brasan
Juldagsmorgon. Fint väder idag med! Gården ser så inbjudande ut inbäddad i snö!
Fåren måste såklart också vara med på bild. 
Vacker avslutning på dagen också. Hoppas att ni har en härlig julhelg allihopa!

Helgen i bilder

I helgen har jag och Helena haft dressyr- och yogakurs igen.  Det här är nog den fjärde i år, och sjätte totalt. Ett vinnande koncept helt enkelt! Här kommer massa blandade bilder från en mysig helg med jultema, yoga, fina hästar, glada elever och god mat (jag lägger ut recept i ett annat inlägg)!
Karen och Caribo. Vi har alltid sitsträning på lina på förmiddagen dag 2.
Clara och Qurre. Flughuvan behöver han för att inte ruska på huvudet… Jag vet att det ser lite konstigt ut. Och tråkigt att dölja hans söta ansikte. 😉
Margaret och Qurre
Marie hade med sig egen häst.
Efterrätt på fredagen: polka-pannacotta. Mycket uppskattat…
… men lördagens efterrätt tycker jag var ännu bättre. Den här gör jag varje år på december-kursen. Recept kommer som sagt. Det var inte en smula kvar av den här.
Boromir, Cesar och Caribo efter sista ridpasset.
Himla bra att ha ett stort hus så man får plats att yoga hemma!
Vi avslutade kursen idag med lunch på Nut House tillsammans med några inackorderingar. Detta har blivit en trevlig tradition!
Så mysigt och fint pyntat! Och god mat. Riktigt bra avslutning på en jättebra helg. Tack allihopa! <3

Heldag på Strömsholm

Idag har jag varit på Strömsholm på vidareutbildning för att förhoppningsvis bli Msvb-domare i framtiden. På förmiddagen hade vi teori och på eftermiddagen tittade vi på några olika ekipage som red rörelser och delar ur MsvB och MsvA-program.

Nu är det ett tillfälle kvar under våren. Jag måste skuggdöma och sitta med på ett par tävlingar till också. Sedan får vi se när det blir, men förhoppningsvis examination under nästa år, vilket innebär ett teoretiskt prov samt att man dömer en tävling ”på riktigt” (fast vid sidan av ordinarie domare givetvis).

Håll tummarna för att jag kan gå upp en nivå nästa år!

Helgen

Hoppas ni har haft en fin helg och kunnat njuta av solen. Vädret fortsätter att vara onormalt varmt, men det är ju rätt skönt med nästan 20 grader i oktober, det kan jag inte förneka… Hästarna har varit nakna i hagen, jag har ridit i kortärmat och jackan hänger fortfarande mest på en krok. När det väl blir kallt kommer man nog att få en chock!

I fredags var jag och Torbjörn ute och åt följt av bio. Lördagen var rätt lugn, bara en privatlektion och lite ridning för egen del. Igår hade jag ett dagläger med hästarna och eleverna på bilden ovan. Hästarna var fina, Anea bjöd sin ryttare på hennes livs första galoppombyte så det var roligt!
(Snart måste jag planera julkurser för övrigt – kom gärna med egna förslag och gärna vilka datum. Tycker alltid att det är svårt att planera julen.)

Den här veckan blir rätt lugn på jobbfronten, men har en del roliga saker planerat privat. Lektioner blir det förstås som vanligt, och några hästar att rida. Just nu är det lite väl lugnt nästan (!) men det kanske är bra som omväxling. Grodan har varit lite spänd / trött och har dessutom fått en spark av ”hingsten” Anea som hon går ihop med, så just nu vilar hon. Inget allvarligt, men det var inte första gången. Jag tror att Anea har blivit lite tuffare med att säga ifrån nu när hon är dräktig, och tyvärr är Grodan lite kaxig. Hoppas att hon lär sig så hon inte får en spark på fel ställe till slut. Än så länge har det varit muskulärt bara. Egentligen kanske man inte ska riskera något, men jag vill verkligen inte ha hästarna en och en om jag kan undvika det. Och normalt sett så vill de två vara ihop och gnäggar efter varandra, jag har aldrig sett dem bråka eller så. Svårt det där… Är ju rädd om båda, men det är viktigt att det får vara hästar. Sedan när fölet kommer har jag ingen kompis åt Grodan så jag måste väl försöka få hit något mer sto snart… 😉De ser ju inte direkt ut att vara ovänner….

Helgen

Helgen har varit fin, gillar verkligen hösten! Allt är så vackert ute nu. Jag har haft kurs lör-sön med övernattning. Utöver det har jag haft stallet själv samt ridit lite. Igår kväll tänkte jag att jag kanske borde gå hem efter insläppet, men jag red ut en sväng när allt annat var klart, och det var det verkligen värt. Sista solen i skogen och trädtopparna ser ut som om de brinner. Helt fantastiskt. Jag är ingen 100% inbiten dressyr / ridhus-person. Jag måste få komma ut med hästarna också, och det är nästan de (kravlösa) passen jag mår bäst av – förutom de dressyrpassen när ”allt” stämmer och man känner sig helt samspelt med hästen, men de är ju en aning sällsynta. 😉 De som aldrig rider ut missar något tycker jag!

Fredag

På dagens schema står ridning av fyra hästar: Poker (en inackordering som vi testar att ha med på lite lektioner nu), Anea (antagligen rider jag ut – hon behöver variation), Qurre (som bygger muskler på nytt – sakta men säkert) och Velle (försöker stärka honom i förvänd galopp).

Dessutom blir det två privatlektioner i eftermiddag med Affe och Boromir.
Och utöver det: städa och fixa inför helgens kurs – det blir en tvådagarskurs igen så jag måste förbereda hotell Wreta. 😉
Hoppas att ni får en fin fredag och en trevlig helg! Har ni några ”hästiga” (eller höstiga) planer?

Värmen håller i sig…

Till slut kom det lite regn men värmen håller i sig och luftfuktigheten är som i tropikerna! Jag försöker jobba morgon och kväll med paus mitt på dagen… Skönt när man bestämmer själv. Tis-tor har jag kvällskurs men de rider rätt sent så det funkar. Jag undrar om den här sommaren kommer att fasas ut eller få ett abrupt slut och 10 grader helt plötsligt? Nu är man så van vid detta att man skulle bli chockad om det vände för fort. Längsta sommaren i mitt liv tror jag…

Överlevnadsstrategi 

Semesterhälsningar

Gotland är sig likt, kanske lite torrare än vanligt. 🙁 Första dagen regnade det faktiskt några droppar, men nu är det sol och det är ju såklart trevligt när man har semester! Sverige skriker dock efter regn.. Mitt FB-flöde är helt översvämmat av artiklar och nödrop kring dåligt bete och brist på foder. Tack och lov har vi lyckats köpa upp hösilage så att det bör räcka till nästa års skörd (som vi verkligen hoppas blir bättre för alla lager är ju tömda nu). Det känns i alla fall riktigt skönt att veta att det ska finnas mat till våra djur i alla fall så man inte behöver oroa sig över det. Kanske borde man sätta upp ett stängsel kring sina balar..?! 😉

Här är det i alla fall lagom varmt, drygt 20 grader kanske. Vi har haft några vänner på besök ett par dagar och nu har mina föräldrar kommit hit och bytt av dem. Ikväll ska vi till Visby och sova där en natt, vi brukar göra det på vår bröllopsdag men just den dagen var det fullbokat så det blir idag istället.

Annars njuter jag mest av sovmorgon (man slipper bli väckt av två katter som bråkar) och att inte behöva ha ridbyxor på mig. Klänning är så himla skönt, synd att det inte riktigt går ihop med mina vardagliga arbetsuppgifter…