Läs-tips och tankar om träning / vila

En kort artikel från Hippson, som handlar om en av de veterinärer jag anlitar.

Som han säger i artikeln jobbar han mer med ”friskvård” än med sjukvård – och jag tycker det är jättebra att kunna ta hit honom för att göra en check på hästarna om det inte verkar vara något mer allvarligt.

Däremot mer akuta skador, eller om jag misstänker att jag skulle behöva röntga t.ex. så brukar jag åka till klinik. Vi har det ju oerhört lyxigt här faktiskt, det finns fem kliniker inom en timmes körning härifrån. Ultuna har öppet dygnet runt, och jag tror att Mälarkliniken också har det numera.

Jag vill återigen lyfta fram att det är bättre att jobba förebyggande, och att försöka planera in en koll inför t.ex. en viloperiod, så att man kan hitta eventuella problem innan de blir större!
DSC_5292Varierad träning, inne / ute, är också en del i friskvårdsarbetet! Tyvärr svårt med lektionshästar, men jag gör mitt bästa. De flesta rids ut ca en dag i veckan (ibland mer), och vilar en dag i veckan, för att återhämta sig.

Med Anea försöker jag att inte rida dressyr mer än 2-3 dagar i rad, men det har varit lite svårt här en period när det var så halt ute. Varierar annars med arbete från marken. Kommande vecka har jag planerat såhär:

Måndag – joggpass inne
Tisdag – dressyr, dvs lite mer rörelser / krav
Onsdag – uteritt i alla gångarter
Torsdag – joggpass
Fredag – skritta ut
Lördag – träning för Nina
Söndag – träning för Nina

Sedan får vi se om planen håller, det beror väl lite på dagsform, väder och vind, så någon justering kanske behövs göras. Den här veckan blir det ingen vilodag, eftersom det är träning både lör och sön. Att skritta ut eller longera räknar jag lite som vilodag, så hon skrittar på fredagen innan träningen, annars är jag rädd att hon blir för stel. Hästar är olika, och i hennes fall är egentligen vilodagarna mer för min skull, än för hennes. I alla fall vintertid. På sommaren när det är varmt och hon sover ute / rör på sig mer, så är en vilodag inte så farligt.

Lektionshästarna kanske inte behöver vilodagar så mycket för att återhämta sig fysiskt, men däremot tror jag att de behöver det mentalt. De rids ju ofta 1-2 pass per dag och av olika ryttare, och jag tror det är skönt för dem att slippa oss vissa dagar… 😉 Naturligtvis behöver de också vila kroppen ibland, släppa på lite spänningar och så. Det jag menar är att de inte tränar muskelarbete på samma sätt som kanske en tävlingshäst gör. Däremot ”mängd-tränar” de ju mer, och givetvis sliter det också så att man kan behöva en paus. Men jag tror ni förstår skillnaden här.

Unghästar kan behöva fler och längre viloperioder, för att smälta intryck, hinna mogna lite, eller ibland när de är i en växtperiod. Här gäller det att vara lyhörd, så att man får en häst som är positivt inställd på jobb även i framtiden!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*