Klippning av häst

Den första hästen klippte jag redan i augusti, men det var för att hon skulle vara snygg på tävling. Jag har fortfarande inte klippt alla, men jag brukar oftast göra det. Vissa måste jag klippa flera gånger, beroende på hur mycket päls de sätter och hur snabbt. Nogge klipper jag inte alls, för han blir så ful (grå som en mus) och dessutom svettas han inte så mycket. Han fick dessutom mycket skav när jag klippte honom första året jag hade honom, så jag tycker det är onödigt.

Anledningen att klippa är ju i huvudsak för att de ska svettas mindre / torka snabbare. Jag tycker också att det är lättare att hålla hästarna rena, och så ser de mer välskötta ut.

Nedan ser ni en bild på olika varianter av klippning (hittat på Google). Jag brukar klippa som på den fjärde bilden fast även benen. Första gången jag klipper Anea (henne får jag klippa 3-4 ggr!) så brukar jag även klippa under sadeln, för det växer ändå ut. Men ju senare på säsongen desto viktigare att spara en ”lapp” på ryggen för att undvika skav.

Att klippa benen är ju lite smaksak. Pälsen på benen skyddar såklart benen. Samtidigt tycker jag att mycket hovskägg också kan vara en ”samlingsplats” för lera och svårare att hålla rent, så jag föredrar att klippa även benen. På vissa hästar blir det också en ful ”skarv” om man låter bli. Idag har jag klippt Mackan och då lämnade jag benen för han har inte så mycket päls där, och dessutom ingen större färgskillnad.

Huvudet får man vara försiktig med. Ska man klippa hela huvudet tycker jag man ska ha en liten maskin till det. Jag brukar sluta vid sidostycket på tränset så att jag klipper hela ganaschen. Då försöker jag ”jämna ut” kanten så den inte blir för skarp.

För mig tar det ca 1,5 timme med en helklippning inkl ben. (Enligt texten kan det ta upp till 5 timmar!!).

Tips vid klippning:

* Se till att skären är slipade innan du sätter igång.
* Olja maskinen ofta under tiden, efter ca 10-15 minuter.
* Klipp mothårs, det betyder att du måste vända och vrida en del på maskinen vid virvlar   och sådant. Jag klipper först mothårs och sedan lite ”på tvären” för att jämna ut så att     hästen inte ser randig ut.
* Akta mankammen så du inte klipper i manen. Det blir inte så bra när det ska växa ut…
* Be gärna någon att hålla upp frambenen när du klipper runt armbågen, där har hästen   mycket veck. Annars gäller det att själv ”dra ut” huden lite där när man klipper.
* Bomull i öronen kan vara bra på känsliga hästar.
* Om du är osäker – var inte själv i stallet! Det kan hända att man får en spark om man     har otur.
* Jag chansar inte, om jag inte litar på hästen vill jag att den ska ha fått lugnande innan.   För att spara pengar försöker jag kombinera det med tandkontrollen – då får de alltid       lugnande och så kan man passa på att klippa direkt efter!
* Sist men inte minst – ha inte på dig en stickad tröja…

 

Etiketter:

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*