Att köpa häst – del 1

Att köpa häst är ett väldigt stort beslut för det mesta. Det är ju trots allt ett levande djur man ska ta ansvar för, vilket kräver kunskap. Dessutom är inte hästar gratis precis. Oavsett om du köper en billig eller dyr häst får du räkna med en hög månadskostnad. Och hästar är också tidskrävande!
Så tre frågor att ställa sig är:
1. Har jag råd?
2. Har jag tid?
3. Har jag kunskap?

Det finns ju olika ”sätt” att ha häst, så en del av kostnaden går ju att påverka. Om du kan stå t.ex. kollektivt och göra mycket själv så blir det billigare. Å andra sidan är du mycket mer uppbunden. En medryttare som betalar kan också hålla kostnaden nere, men vad händer om hästen blir halt en längre tid? Det är få medryttare som skulle betala medan hästen står som konvalescent. Om du är beroende av en medryttare för att få det att gå runt ska du nog tänka om… Det kan vara bra att ha en extra buffert också för oförutsedda utgifter.

Sedan var det tiden. Om man inte själv har möjlighet att vara i stallet sju dagar i veckan så kanske man behöver stå med fullskötsel så att man t.ex. inte måste åka ut till stallet om det är vilodag. En medryttare kan ju också underlätta. Sedan får man fundera på hur mycket man kan rida/träna. Om man inte klarar att rida fullt ut kanske man ska leta efter en lite lugnare häst som inte blir tokig av att stå en eller två dagar. Nu ska ju alla hästar röra på sig så mycket som möjligt, men hästar är ändå olika, och vissa blir ju smått tokiga om de vilar. Så här får man nog ta sig en funderare på vad man har för ambitioner och ork tror jag. Kanske också är bra att hitta någon som kan hoppa om du själv bara rider dressyr eller tvärtom, så att hästen får variation i arbetet.

Den stora frågan tycker jag ändå är om man har kunskap nog? Jag tycker det verkar som om många köper häst alldeles för tidigt numera. Om man har börjat rida som vuxen och ridit några terminer på ridskola tror jag inte man är redo, helt ärligt. Jag förstår inte varför det är så bråtton med hästköp alla gånger. Om man har pengar nog så kanske man kan börja med att rida flera dagar i veckan på ridskola under uppsikt? Gå kurser, läs, ta reda på mer. Hästvettet som man fick från barnsben förr i tiden är ju tyvärr inte per automatik numera. (Låter som om jag är 80 år, jag vet.)

Är det så att ridskolorna inte ser eleverna så man tycker att enda sättet att utvecklas är att köpa häst? Där tror jag ridskolorna har ett visst ansvar att kanske erbjuda något mer än bara en gång i veckan-köret. Kanske någon form av delfodervärdskap eller medryttarsystem så man kan lotsas in mot att ha en egen häst på vettigt sätt?

Hur som helst – om du inte är kunnig själv, se till att hamna i ett stall där du har tillgång till tränare eller någon annan att vända dig till som du litar på. Tyvärr kommer du nog också få erfara att det finns många ”förståsigpåare” som kommer att ge dig olika direktiv, så var kritisk och ta reda på fakta. Räkna med att du kanske behöver mycket lektioner i början, även ridhjälp av någon duktig kan vara bra så att hästen utbildas vidare eller i varje fall håller sin nivå om du själv inte klarar det riktigt.

Några frågor att ställa sig när man väl ska köpa den där hästen återkommer jag till!

Etiketter:

7 svar

  1. Jag personligen har ridit på ridskola till o från hela livet o jag skulle gärna skaffa egen häst om jag hade råd av anledningen att jag vill utvecklas mer än jag känner att jag kan göra på ridskola.
    De ridskolor jag har ridit på har hästar som om man har tur går LA o jag tycker inte det är kul att betala massa pengar o rida hästar som inte kan så mycket.
    Sen skulle jag även vilja ha egen häst för att jag älskar allt runtomkring att ha häst, att man kan pyssla o greja med hästen hur mycket man vill utan att be nån om lov
    Men de va ju det där med pengarna så de e väl bara att vänta.
    Mvh Rebecca.

  2. Om du har ridit på ridskola hela livet har du förmodligen tillräckligt med kunskap också. Det jag har sett är dock att det finns många som skaffar häst efter extremt kort tid, och som mycket väl skulle kunna fortsätta utvecklas på ridskolan istället för att ha bråttom med att skaffa egen häst. Självklart kommer man till ett stopp på ridskolan där man helt enkelt inte utvecklas längre. Jag menar ju inte att folk aldrig ska skaffa häst, jag menar att vissa borde tänka igenom det mer, bara!
    Men jag tror också att många ridskolor skulle kunna tänka om, nischa en del av sin verksamhet t.ex. mot sina bättre ryttare och erbjuda dem bättre hästar för att inte tappa kunder. Alla har ju faktiskt inte heller möjlighet att ha egen häst. I det fallet hade det väl varit toppen om du t.ex. kunde rida samma häst flera dagar i veckan, kanske rida den själv ibland, eller liknande?

  3. Ja Suvi jag håller helt med dig om att många skaffar häst för tidigt med förlite kunskap så där är vi överrens =)
    Ja det finns en hel del som ridskolor skulle kunna göra för att förbättra, visst de e dyrt att köpa en välutbildad häst men de skulle kunna köpa yngre hästar o ha nån som utbildar dem.
    Sadlar ska vi inte ens gå in på men en sak är säker o de e att rida dressyr i en trasig hopp eller allround sadel är värdelöst om man testat att rida i en bra dressyrsadel =)
    Jag bor ju i norrland o här finns det absolut inte samma möjligheter som ni har söderöver så sånna ställen som ditt finns nog inte här där jag bor, inte vad jag vet om iaf här uppe =(
    Får kanske flytta söderöver så man kan rida bra hästar =)

  4. Ja, det var synd att du bor så långt borta. Det är såklart svårt att driva nåt liknande om man inte har ett stort kundunderlag. Och det blir nog svårare också för ridskolorna då att erbjuda något extra tyvärr..

  5. Suvi, kom att tänka på en sak.
    De du skriver är ju bra men när du tar upp detta med kunskap, vad tänker du på då???
    De skulle va kul om du kunde ge några exempel =)
    Vad tycker du att man ska ha för kunskap när man skaffar häst???
    Mvh Rebecca.

  6. Bra fråga, tycker jag! Låt mig fundera så ska jag se om jag kan göra ett inlägg om det!

  7. Ja fundera på du =)
    Det skulle va otroligt intressant då de finns lika många åsikter som människor.
    Jag kan ju känna trots att jag har ridit på ridskola i många år som sagt o jobbat i travstall o även lite i ett dressyrstall att de e massor som jag inte kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*