Hur jag lägger upp ett ridpass

Jag har fått ett önskemål om att skriva om hur jag lägger upp ett ridpass med en ny häst. Det är en rimlig fråga som är ganska svår att svara på tycker jag, eftersom jag rider mycket på min känsla och inte direkt har en ”manual”.

Men det jag brukar ”kolla av” med en ny häst – eller även med mina egna hästar, är att grunderna fungerar. Jag ”renodlar” hjälperna i viss mån – mer på en häst som jag kanske inte känner. Med det menar jag att jag kollar av hjälperna en i taget, och då är nummer ett att hästen går fram för skänkeln. Här är jag supernoga med att själv vara snabb och inte börja klämma / tjata – vilket är ett av de vanligaste felen skulle jag säga. Många ryttare nöjer sig också med att hästarna ”lunkar på” och är nog inte riktigt på det klara med hur mycket hästen bör reagera på skänkeln.

Om du är noga med att hästen bjuder framåt och skrittar genom kroppen redan på lång tygel så blir det också lättare när du ska ta kontakt. Många ryttare är mer intresserade av att hästen ska ”kröka på nacken” och har missat bjudningen – redan där blir det ofta lite dragkamp eller att hästen slår i ”handbromsen” när du ska ta tyglarna – ifall du har missat steg ett med bjudningen. En ärlig bjudning byggs upp under ridpasset, men det är som sagt viktigt att du får en reaktion på skänkeln direkt!

När jag börjar ta kontakt försöker jag känna att jag har en liksidig kontakt, dvs jämn bjudning från båda bakbenen och fram till handen. Jag renodlar också bromsen – dvs kollar att hästen stannar på en lätt förhållning.

Jag försöker att inte hålla på och böja och trixa så mycket i början – eller att ge för många signaler samtidigt, utan först hitta ett sug fram till bettet.

Jag är också noga med att hästen lyssnar på vändande hjälper
, dvs vikten, ytterskänkeln (och vid behov en ledande tygel – men det är mest på en yngre häst). Här tycker jag att många missar ett moment, varpå hästarna faktiskt inte går att svänga ordentligt. Många hästar dras upp som magneter på sargen eller staketet och går i princip inte att styra med lätta hjälper, och ryttaren fokuserar på att böja och ställa innan det egentligen går att ”styra”. Hoppa inte över det här momentet – det är viktigt!

När dessa grunder fungerar så går det att börja sätta ihop hjälperna mer och rida med mer böjning, sidvärts etc. Hur lång tid det tar innan jag kommer dit beror på häst. I värsta fall kommer jag inte längre än såhär – det beror på hur utbildad hästen är.

Viktigt också med alla hästar – men kanske i synnerhet när du ska ”känna in” en ny häst – är att hitta hästens optimala takt och balans i de olika gångarterna. Utifrån takt och balans skapar jag ”form”. Formen beror på hur stark hästen är, hur gammal, exteriör etc. Men förenklat skulle man kunna säga att en häst som vill bli snabb i takten bör ridas i ett lugnare tempo, och tvärtom, samt att en häst som vill vara hög i formen brukar behöva ridas i en lägre form, och tvärtom… 😉

Hoppas att detta kan vara till hjälp / inspiration. Kommentera / dela gärna!

Foto Therese Hübner

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*